最近去咗間高級日式鐵板燒餐廳裝潢格調夠氣派可以邊食邊睇住師傅喺面前製作功架熟練又專業我地揀咗「鮑魚二人套餐」食材新鮮好有質數✨沙律前菜有醒胃沙律添加柚子汁清新又開胃✨澳洲鮑魚400g超大隻好新鮮師傅分成三種製法▫️鮑魚配上雙色嘅海藻.口感爽彈▫️加入XO醬炒.份外惹味師傅將鮑魚嘅內臟製成嘅醬汁▫️鮑魚邊 質感軟腍海水味濃郁噴上青檸汁可以中和一下✨大虎蝦兩隻比筷子更長嘅虎蝦也分割開蝦頭.蝦腳.同蝦肉擺盤有心思.蝦身爽口 配上 香脆及調味嘅蝦腳✨清酒煮蜆有驚喜...原來有放火環節添加清酒嘅大蜆大隻肥美又飽滿湯內加入香蔥.櫻花蝦帶出陣陣清甜酒香✨美國牛肉厚燒 + 薄燒將新鮮獨子蒜炒至脆片配上兩種厚薄不同嘅牛肉令口感更豐富✨炒野菜除咗肉類同海鮮多種蔬菜令今餐更均衡✨炒飯炒飯粒粒分離唔油膩加添日本梅菜味道好夾面層再加隻半熟煎蛋✨麵豉湯 .漬物日本菜不能決少的麵豉湯味道唔會太鹹✨甜品兩種甜品都有驚喜簡簡單單嘅多士,加添黃糖燒至金黃香脆另外一杯係益力多綿綿冰口感非常幼滑細膩今餐滿足又滿意下次Book定房,可以帶埋小朋友嚟一齊食
最近去咗間高級日式鐵板燒
餐廳裝潢格調夠氣派
可以邊食邊睇住師傅喺面前製作
功架熟練又專業

我地揀咗「鮑魚二人套餐」
食材新鮮好有質數

✨麵豉湯 .漬物
日本菜不能決少的麵豉湯
味道唔會太鹹

兩種甜品都有驚喜
簡簡單單嘅多士,加添黃糖燒至金黃香脆

另外一杯係益力多綿綿冰
口感非常幼滑細膩

今餐滿足又滿意
下次Book定房,可以帶埋小朋友嚟一齊食
2024-03-19
Type of Meal
Lunch
2024-03-16 66 views
話晒今日都係帶母親黎事隔已久嘅港島一日遊,晚餐又點可以馬虎。今日就嚟咗上環嘅呢一間「鏘鐵板燒日式料理」,設計充滿現代感,行日式黑暗風。店員安排咗我哋坐喺吧枱,可以直擊住師傅整嘅每一樣菜式,師傅亦都好好,好詳細咁樣介紹每一道菜嘅烹調特色同埋食用方法,仲會好有耐性咁解答我母親奇怪嘅問題🤣。我哋今次選擇咗澳洲鮑魚二人前套餐。前菜係用青瓜包住咗蟹肉,面頭用三文魚作配襯嘅卷物,擺盤超靚,而且味道好精緻。而主菜方面,就係來自南非嘅鮑魚,佢嘅size超級巨型,差唔多好似我手掌咁大。師傅用咗三種不同嘅方法嚟設計鮑魚嘅菜式,分別係切薄片加鮑魚肝同忌廉、XO醬炒鮑魚頭同尾兩個部份同青檸汁鮑魚裙邊三個煮法,每一個食法感覺都能夠帶出鮑魚唔同部位特別嘅口感,讚啊🩵金鯛立鱗燒你味菜係用咗鯛魚加魚湯同海膽混合而成,師傅特意喺鐵板章魚皮整脆,加上魚肉嘅嫩滑,口感好有層次。而且配上清新嘅竹筍,感覺唔會過油,但係又好濃郁。季節海鮮蟶子聖子果然係當季新鮮嘅海鮮,一入口已經俾佢嗰一陣清新爽脆嘅口感吸引咗,而且師傅採用咗炒嘅方式嚟烹調,將聖子嘅汁鎖住咗喺裏面🩵清酒煮蜆佢嘅蜆肉非常新鮮,師傅仲同我哋介紹點樣先為之新鮮嘅蜆肉,配上

我哋今次選擇咗澳洲鮑魚二人前套餐。

金鯛立鱗燒

季節海鮮蟶子

清酒煮蜆
佢嘅蜆肉非常新鮮,師傅仲同我哋介紹點樣先為之新鮮嘅蜆肉,配上清酒嘅味道,更加將蜆肉嘅鮮甜更上一層樓。而且因為喺鐵板上面烹調,師傅仲特意整咗一個錫紙碗,好特別☺️

和牛西冷厚切/薄燒
喺肉方面,係可以喺套餐度選擇,今日我哋就食厚切牛肉,配上啱啱新鮮烹調好嘅炸蒜,口感一流。而薄燒方面,師傅就加入咗蔥同炸蒜喺肉片入邊,所以口感非常特別。

除咗主菜之外,套餐仲包埋炒飯,師傅係用咗黃牛嘅油,加上雞蛋蔥等烹調而成,配埋龍蝦麵豉湯同植物,感覺好圓滿☺️🫰🏻。最後當然唔少得甜品,師傅就整咗一個焦糖多士,配埋益力多刨冰,飽到傻咗🤣。
  • 甘鯛立鱗燒
朋友生日,決定同佢食餐豪嘅😋呢間位於上環嘅鐵板燒環境舒適,無論食物質素定係價錢、服務質素都值得回訪🫶🏻今次就叫左龍蝦二人前($2680加一)前菜牛油果醬,蟹肉三文魚子龍蝦肉質鮮嫩彈牙 微帶黑椒香醬汁以龍蝦頭膏、洋蔥、牛油同白酒製成,帶出龍蝦鮮味甘鯛立鱗燒炸香魚皮,魚肉滑嫩,魚湯加上洋蔥,好鮮甜又脆口,係其中一道最愛🥰季節海鮮:蟶子加入蒜蓉、麵包糠、黑椒調味,爽口彈牙清酒煮蜆煮酒啱曬打卡!酒精蒸發後令蜆清甜啲冇咁苦,湯頭微辣回甘薄燒牛肉/厚燒牛肉加入蔥、蒜及洋蔥,牛肉肉質鮮嫩多汁,入口半溶但唔過膩炒野菜、炒飯、漬物、龍蝦頭麵豉湯師傅善用成隻龍蝦,蝦頭用左黎煲湯,令麵豉湯鮮味十足!而炒飯最欣賞係隻燶邊蛋🥰基本上全部菜式樣樣掂!甜品🍧焦糖脆多士將麵包沾蛋煎香,再灑上白糖等佢變焦糖,香脆而唔膩乳酪綿綿冰味道酸甜,係成餐飯嘅good ending😋🫶🏻

前菜
牛油果醬,蟹肉三文魚子

肉質鮮嫩彈牙 微帶黑椒香
醬汁以龍蝦頭膏、洋蔥、牛油同白酒製成,帶出龍蝦鮮味

季節海鮮:
蟶子
加入蒜蓉、麵包糠、黑椒調味,爽口彈牙

清酒煮蜆
煮酒啱曬打卡!酒精蒸發後令蜆清甜啲冇咁苦,湯頭微辣回甘

薄燒牛肉/厚燒牛肉
加入蔥、蒜及洋蔥,牛肉肉質鮮嫩多汁,入口半溶但唔過膩

炒野菜、炒飯、漬物、龍蝦頭麵豉湯

甜品🍧
焦糖脆多士
將麵包沾蛋煎香,再灑上白糖等佢變焦糖,香脆而唔膩

乳酪綿綿冰
味道酸甜,係成餐飯嘅good ending😋🫶🏻
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 𝓔𝔁𝓺𝓾𝓲𝓼𝓲𝓽𝓮 𝓣𝓮𝓹𝓹𝓪𝓷𝔂𝓪𝓴𝓲 𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 @ 🌟 鏘鐵板燒日本料理《👽食神大媽食鐵板燒》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Teppanyaki Lobster Course for Two HKD 2680- Salmon Roe- Lobster- Amadai Uroko Yaki- Razor Clam- Boiled Clam with Sake- US Beef Tenderloin & Sliced Beef Roll- Grill Veggie- Fried Rice- Lobster Miso Soup- Caramelized Toast- Yakult Shaved Ice.🔥 朋友仔喺隔離大廈返工,佢帶咗大媽嚟呢間裝修典雅嘅鐵板燒餐廳食晚飯,我地叫左店員推介嘅「龍蝦二人前套餐」試下!.🥗 先上一款前菜,係擺盤好精緻嘅「牛油果三文魚籽卷」。帶有淡淡嘅鮮味,清爽開胃。.🦞 師傅出場,埋手處理是晚嘅主角龍蝦。一路煮嘅時候香味四溢,上碟肉質非常嫩滑,配上特製醬汁,每一啖都鮮甜美味。.🐟 接住係
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Fried Rice
- Lobster Miso Soup
- Caramelized Toast
- Yakult Shaved Ice

🐟 接住係超特色嘅「甘鯛立鱗燒」,上碟簡直好似藝術品一樣。甘鯛外皮非常香脆,內裡保持魚肉嫩滑,每一口都帶來滿滿的滿足感。

🦪 季節海鮮係新鮮嘅「蟶子」,大隻卻保持肉質鮮嫩,帶有海鮮嘅鮮味令人回味無窮。

🐚 之後就係比較少起鐵板燒出現嘅「清酒煮蜆」,清酒起煮嘅過程已經不停滲出香氣,非常誘人。蜆肉非常大件,同時嫩滑,上品。

🥩 消滅海鮮之後就嚟到肉肉啦,JUICY無窮嘅「美國牛肉厚燒及薄燒」,一次過滿足兩個願望。一路燒油香滿滿,食落每一啖都肉汁大爆發,薄燒更加係塞滿香蔥惹味非常。

🥬 就連「燒蔬菜」調味都恰到好處,配料豐富,增添清新。
🍲 頭先留起鐵板燒過嘅龍蝦頭殼就係用嚟煮呢一個「龍蝦味噌湯」,充滿龍蝦鮮味,加入味噌後濃郁香醇,暖胃享受。

🍚 鐵板燒必食嘅當然仲有「炒飯」,米飯鬆軟,吵到粒粒分明,配上太陽蛋,蛋黃流心嘅一刻食落口簡直係完美結合。

🍞 甜品係「焦糖多士」,脆脆嘅多士上面撒上黃糖,再燒成焦糖,切件方便享用,超貼心。
🍧 最後以「益力多綿花冰」作結,結合益力多嘅味道,清涼爽口,清一清味蕾,完美嘅句號。

🤩 呢個套餐每一道菜都精心烹調,用料優質,無論視覺定味覺都令人享受,值得一試呢!

📍 上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖
☎️ +(852)6656-5569
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍Teppanyaki Kaneko 鏘鐵板燒日本料理呢間新開既鐵板燒餐廳,位於上環新紀元廣場,餐廳裝修設計以黑灰調既顏色為主,暗黑型格既裝潢帶點神秘感😎餐廳既座位主要都係吧檯但亦有VIP房,座位之間既距離寬闊,所以坐得幾舒服~面前就係鐵板爐,師傅會喺你烹調同好詳細咁介紹菜式,絕對係視覺上嘅享受🥰🦞Lobster Course For Two 龍蝦二人前套餐 $2680🥗Appetizers 前菜係用一塊薄既青瓜片包住蟹肉絲,裡面仲有三文魚籽,好有口感!用柚子醋圍住碟邊作裝飾,味道酸酸甜甜,係好唔錯既開胃菜😌🦞Lobster 龍蝦打頭陣既係龍蝦!係水缸到即刻攞出黎既鮮活龍蝦🤩超級生猛,好大隻~放上枱時仲郁下郁下😜師傅善用曬龍蝦既各個部位,挑出整片既龍蝦肉,好厚身!食落超級彈牙,肉質非常厚實😙連龍蝦膏都攞埋黎做個醬汁,食落鹹鹹地但好入味,龍蝦肉完全吸收曬啲精華😋🐟Amadai Uroko Yaki 甘鯛立鱗燒甘鯛魚會連鱗片以半煎半炸既方式烹調,以滾油澆淋到鱗片立起,食落好脆口,好似食緊薯片咁~同時亦保留到魚肉嫩滑既質地,魚肉亦都好厚身,油脂分泌濃郁🤤呢道菜幾特別!🐳Seasonal Se
📍Teppanyaki Kaneko 鏘鐵板燒日本料理

🥗Appetizers 前菜

季節海鮮

🦞Lobster 龍蝦

🐟Amadai Uroko Yaki 甘鯛立鱗燒

🐳Seasonal Seafood 季節海鮮
餐廳會配搭時令海鮮,果日試到蟶子🤣師傅煮蟶子既時候會加入麵包糠,目的係想增加口感同更突出海鮮既鮮味~食落好鮮甜!而且相當彈牙☺️唔夠一陣就清曬成碟

🍶Boiled Clam with Sake 清酒煮蜆
清酒會放係個錫紙兜度加熱,燃點烈火🔥打卡既效果十足~師傅表示酒精揮發之後,蜆肉會更加鮮甜~蜆本身幾大隻,而且冇沙,食得出好新鮮,好鮮甜!朋友都讚不絕口😌

美國牛肉厚燒及薄燒

🥩US Beef Tenderloin & Sliced Beef Roll 美國牛肉厚燒及薄燒
牛肉磚會切成牛肉粒,7成熟既牛肉粒肉質鮮嫩,牛味濃郁,完全冇韌既口感~火侯控制得好好;同一時間師傅會即場將蒜片炸好,牛肉粒配埋炸蒜片一齊食係唔錯嘅選擇,同時亦有菜肉瓜同冬菇做配菜,一解油膩感😋除左厚燒牛肉,仲有薄燒牛肉片,一共有三大片牛肉~牛肉紋理清晰,顏色鮮艷,好有食欲感!帥傅會將蔥、蒜同洋蔥切成蓉,3片肉都各有食法,三種都值得一試!

🥬Fried Vegetable 炒野菜
野菜有菜心、娃娃菜、冬菇紅蘿蔔絲同芽菜一齊炒,火候好夠!主要係解一解啱啱食完海鮮同牛肉既油膩感~

🍳Fried Rice 炒飯
炒飯好有鑊氣😌望住師傅炒到每粒飯都沾滿蛋然後炒到金黃色,香氣撲鼻🤩食落炒飯粒粒分明,連同啲蔥、蒜、紅蘿蔔粒一齊炒,材料香似簡單,但考師傅既炒飯技巧!另外,蛋可以自由選擇,今次就揀左荷包蛋,味道唔錯👍🏻

🍝Fried Noodles 炒麵
呢道係隱藏菜式嚟🤓炒麵看似簡單,但煮得出色亦有難度🤤炒麵軟硬適中,口感煙韌;同時唔會炒到好乾身,保留到該有既水份💧配料有蔥、辣椒粒等等加以調味料,食落辣辣地,幾開胃~
麵豉湯及漬物

🥄Miso Soup & Pickles麵豉湯及漬物
麵豉湯係由龍蝦頭熬製而成,海鮮味好突出,蝦味好鮮,蝦頭仲有唔少既龍蝦肉,加埋少少海帶,就已經好出色🤩飲完之後即刻暖胃

士多啤梨綿綿冰

🍧Dessert 甜品
士多啤梨綿綿冰係甜品之一,刨冰係一絲絲嘅,味道酸酸甜甜,唔會太甜,入口即溶😋好滿足!不過溶嘅速度都幾快,要趁快食🤪另外,仲有焦糖多士😌見住成堆砂糖係麵包到溶化,外層沾滿焦糖,非常脆身,食落甜而不膩🤤

✨個人建議:食物質素完全對得起個價錢,師傅好細心咁介紹每道菜,上菜既節奏啱啱好,想食鹹或淡味啲都會因客人需求而調節😌偶爾節日慶祝係呢度食返餐係個好唔錯既選擇🤤

⭐️好味指數:10+/10

📍 鏘鐵板燒日本料理 (上環)
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

#上環 #鏘鐵板燒日本料理 #新紀元廣場 #鐵板燒 #日本料理 #龍蝦 #清酒煮蜆 #lobster #AmadaiUrokoYaki #sheungwan #hk #hkfood

季節海鮮
麵豉湯及漬物
士多啤梨綿綿冰
  • 鮮活龍蝦
2024-02-24 16 views
💡高質享受鐵板燒好朋友生日,當然要搵番間好餐廳慢慢chill,知道佢鍾意食鐵板燒,特意搵左呢間近期新開的鐵板燒,坐係吧檯位置,一邊欣賞師傅的功架,一邊同朋友慢慢享受呢一晚。✨澳洲鮑魚二人前 $2,680✨🍽前菜:牛油果蟹肉卷用青瓜片包住蟹肉同三文魚籽,擺盤賣相好靚,食落好鮮甜❤️🍽澳洲鮑魚450g成隻手掌咁大的鮑魚真係第一次見同食,好驚喜。而且分左3種不同的煮法。第一種係切片, 配鮑魚肝醬吃,味道會淡淡地第二種係切粒,加入蔥,白酒炒香的鮑魚,味道開始濃少少,好惹味第二種係鮑魚邊位, 海水味較重,配少少青檸汁,中和左味道,3種之中最淋身,食落有點似海參🍽季節海鮮:蘇格蘭聖子聖子皇加入左麵包糠,食落特別有口感👍🏻🍽甘鯛立鱗燒🐟立鱗燒好好考師傅,外面嘅鱗片好酥脆,魚肉好嫩滑,唔會嚡口,另外加入左魚湯及洋蔥,更能提升味道。😋🍽清酒煮蜆🍶呢道菜式好有氣勢,利用錫紙加入清酒去煮,鎖左味道,大蜆好大隻,肉質好厚實,另外加入青檸同辣椒,令到個湯清甜得黎帶少少辣,好好飲。🍽美國牛肉厚燒及薄燒🥩🐂厚燒要左五成熟,牛肉質地粉嫩得黎帶點爽,岩岩好,另外配有炒香蒜片,好脆口,好似食緊薯片咁😂而薄燒加入炒過的洋蔥和
💡高質享受鐵板燒

✨澳洲鮑魚二人前 $2,680✨

🍽前菜:牛油果蟹肉卷
用青瓜片包住蟹肉同三文魚籽,擺盤賣相好靚,食落好鮮甜❤️

🍽澳洲鮑魚450g
第一種係切片, 配鮑魚肝醬吃,味道會淡淡地

🍽季節海鮮:蘇格蘭聖子
聖子皇加入左麵包糠,食落特別有口感👍🏻

🍽甘鯛立鱗燒🐟

🍽清酒煮蜆🍶

🍽美國牛肉厚燒及薄燒🥩🐂
厚燒要左五成熟,牛肉質地粉嫩得黎帶點爽,岩岩好,另外配有炒香蒜片,好脆口,好似食緊薯片咁😂而薄燒加入炒過的洋蔥和青蔥,一點都不油膩,好香牛味。

🍽炒飯和炒野菜
炒飯炒得粒粒分明,每顆米粒都沾滿了蛋液,而且面頭仲鋪上煎過的太陽蛋,正👍🏼
野菜好豐富,有椰菜、芽菜、菜芯苗、甘筍絲、冬菇絲。

🍽焦糖多士和益力多沙冰
焦糖多士會係鐵板燒上烘一陣,再灑上糖後再煎香,唔會太甜,仲好香脆。
益力多沙冰酸酸甜甜好解膩,口感好正。

2024-02-21 23 views
上環鏘鐵板燒日本料理,開業無幾耐,新年假lunch都有二人套餐,人均700多少少,食高質鐵板燒日本料理。環境又坐得舒服,坐係吧枱睇住師傅慢慢煮,同朋友傾下計,性價比真係唔錯!午市主打鮑魚或龍蝦套餐,我地要左龍蝦,澳洲龍蝦勁生猛,仲郁下郁下,師傅用左蝦膏、洋蔥、青葱、cream整埋個醬汁,味道十分香濃,師傅建議一啖放落口,龍蝦肉好爽口好juicy。之後食香煎鵝肝,配烘多士,鵝油好邪惡但好香好好食!欣賞師傅會就返客人的節奏,我地唔趕時間,佢就慢慢整,唔洗食得咁急。跟住有清酒煮蜆,中段有火焰好似睇表演咁,,來自北海道的大蜆好大隻又鮮甜,個湯加入昆布、櫻花蝦、青葱、青檸汁、辣椒,好有層次感。再來就食安格斯牛柳,個人鐘意五成熟,剛剛好唔會太熟,最正係師傅即整的炒蒜片,真係好脆口好香!而安格斯薄切包住蒜粒、青葱、洋蔥,好豐富都好好食!呢個時間有剛剛用龍蝦殼煲的湯,好香濃,仲有少少龍蝦肉,好好飲!食到呢到都已經飽飽地,仲有炒飯,炒野菜(椰菜、芽菜、菜芯苗、甘筍絲、冬菇絲)。最後係特色甜品,焦糖多士都唔算特別,特別在配上益力多沙冰,酸酸甜甜咁好解膩!午市龍蝦 二人前Lunch Lobster Cour

午市龍蝦 二人前
Lunch Lobster Course for Two ($1280)
沙律 Salad
麵豉湯 Miso Soup
漬物 Pickles
甜品 Dessert

📍 #鏘鐵板燒日本料理
#上環 皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

🔖 #吃是真愛_上環
為了慶祝我們的紀念日,找了一家menu看起來很好吃的鐵板燒餐廳~ 位置十分方便,裝修也超有氣氛🥰澳洲鮑魚二人前 $2680[美國牛肉厚燒及薄燒]前菜: 牛油果蟹肉卷蟹肉同三文魚籽好鮮甜😋澳洲鮑魚450g師傅首先將食材放在桌上供我們拍照🤳鮑魚超大隻,足足有一個手掌大!師傅先烹調大鮑魚,有2種煮法。第一種是加入少許酒,點鮑魚肝醬吃,比較能吃出食材原有的鮮味。鮑魚很軟,一點也不乾,算是吃過的鐵板燒數一數二好吃🤤第二種煮法是加入xo醬炒香的鮑魚,季節海鮮:北寄貝用了昆布絲加湯煮,提升北寄貝鮮味👍🏻甘鯛立鱗燒立鱗燒其實是魚肉連鱗片用熱油澆淋,再烤熟。師傅說蓋上蓋子煮出來的魚肉不會嚡口或亁,反而會很滑很嫩🤤底部配了洋蔥+海膽醬煮的汁清酒煮蜆❤️加了櫻花蝦,好香好鮮甜🥹😭❤️蜆真的非常新鮮!下鍋前還在動!這個菜好吃的程度是我把他的湯也喝光了🥹美國牛肉厚燒牛肉軟身牛肉味重🥰師傅在我們面前炒香蒜片😋配上牛肉超讚!美國牛肉薄燒包住蔥和洋蔥😋不油膩還有炒飯和炒野菜~甜品:焦糖多士+益力多沙冰2款也太太太好吃😍特別是焦糖多士!是想encore的甜品!這次的體驗超開心超值得!服務在線,師傅十分健談~完全不會不自在!

澳洲鮑魚二人前 $2680
[美國牛肉厚燒及薄燒]

前菜: 牛油果蟹肉卷
蟹肉同三文魚籽好鮮甜😋

澳洲鮑魚450g

師傅先烹調大鮑魚,有2種煮法。
第二種煮法是加入xo醬炒香的鮑魚,

季節海鮮:北寄貝
用了昆布絲加湯煮,提升北寄貝鮮味👍🏻

清酒煮蜆❤️
這個菜好吃的程度是我把他的湯也喝光了🥹

美國牛肉厚燒
牛肉軟身牛肉味重🥰師傅在我們面前炒香蒜片😋配上牛肉超讚!

美國牛肉薄燒
包住蔥和洋蔥😋不油膩

還有炒飯和炒野菜~

甜品:焦糖多士+益力多沙冰
2款也太太太好吃😍特別是焦糖多士!是想encore的甜品

這次的體驗超開心超值得!服務在線,師傅十分健談~完全不會不自在!絕對要推薦給大家!來約會或慶祝生日/重要日子的首選餐廳!
年尾啦~要好好感謝自己 食餐好嘅!我哋去咗中環新開嘅鐵板餐廳門面氣派 裝修有格調食物係一級棒👍🏻👍🏻👍🏻師傅用心製作 會食完想回頭架絕對物有所值!.🦞龍蝦二人前 - $3180🦞🔸前菜蟹肉青瓜卷,鮮味嘅蟹肉配脆甜青瓜,好fresh呀!🔸龍蝦超級大隻!!熟度剛剛好,口感好彈牙又鮮甜!配埋濃濃蝦頭膏、清酒煮嘅汁,香味十足!🔸甘鯛立鱗燒真正皮卜卜脆、肉嫩滑juicy!用昆布、海膽、洋蔥等熬煮高湯都好正,飲到一滴不留。🔸季節海鮮 新鮮鬧北寄貝煮到鮮甜爽彈,底下嘅昆布湯吸引了海鮮精華,要飲埋呀!🔸清酒煮蜆師傅即場點火煮,蜆一煮開口就上菜,非常嫩滑甜美,湯有蜆、清酒、蒜等煮成,超好飲又胃身。🔸日本黑豚肉薄燒🔸美國牛肉厚燒及薄燒🔸A4日本和牛西冷厚燒每人揀一款,揀咗豚肉薄燒、和牛西冷,肉質好靚!食得出肉香、煮得好鬆軟美味,豬同牛一樣咁好味😋!師傅即場整蒜片,係特別香同脆,好好食!
年尾啦~要好好感謝自己 食餐好嘅!
我哋去咗中環新開嘅鐵板餐廳
門面氣派 裝修有格調
食物係一級棒👍🏻👍🏻👍🏻
師傅用心製作 會食完想回頭架
絕對物有所值!
🦞龍蝦二人前 - $3180🦞

🔸前菜
蟹肉青瓜卷,鮮味嘅蟹肉配脆甜青瓜,好fresh呀!

🔸龍蝦

🔸甘鯛立鱗燒

🔸季節海鮮

🔸清酒煮蜆

🔸日本黑豚肉薄燒
🔸美國牛肉厚燒及薄燒
🔸A4日本和牛西冷厚燒

朋友生日帶咗佢嚟呢間食鐵板燒師傅們都好nice超細心準備埋蛋糕同寫字👍🏾👍🏾👍🏾前菜:好fresh 唔錯鮑魚分咗三食切片個部位有啲鞋反而後兩個近中間部位就好彈牙👍🏾甘鯛立鱗燒:魚鱗炸到好脆可以食埋,配埋上湯好豐富清酒煮蜆非常出色!必食高溫煲到揮發晒清酒嘅酒精剩下得返甜味我連個湯都飲到乾乾淨淨😹😹😹A4日本和牛西冷厚燒揀咗5成熟加埋炸蒜片食超級正👏🏾👏🏾👏🏾炒飯已經唔係好食得落要咗半碗但佢個燶邊太陽蛋真係好完美所以食多咗飯蜜糖西多+紅莓棉棉冰棉棉冰好滑👍🏾好滿足啦
朋友生日

鮑魚分咗三食
切片個部位有啲鞋
反而後兩個近中間部位就好彈牙👍🏾

甘鯛立鱗燒:魚鱗炸到好脆
可以食埋,配埋上湯好豐富
清酒煮蜆非常出色!必食

棉棉冰好滑👍🏾
好滿足啦
2024-01-16
  • 清酒煮蜆
上環新開咗一間高級日式鐵板燒,裝修高貴有格調,全部座位都係席前鐵板燒座,讓全部食客都可以即席欣賞鐵板燒師傅手藝。公共空間大概可以serve倒十多位客人,而VIP房大約可以坐最多七至八人。無論係商務定係私人party飯聚都非常適合!餐廳有大約2-3款套餐供應,主打高級高質海鮮食材,另外亦有散叫餐牌。今次我哋試咗澳洲鮑魚二人前套餐。———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪❀澳洲鮑魚二人前套餐❀✰前菜⚘牛油果蟹肉、三文魚子,用青瓜片包住,圍住咗玫瑰花瓣莓汁。牛油果同埋蟹肉溝埋嘅口感好似非常香濃嘅蟹膏,口感好好👍🏻⚘由第一道菜開始,擺盤賣相已經好靚💜✰澳洲鮑魚450g⚘我從來未食過咁大隻鮑魚🤣 呢隻鮑魚大過我隻手掌!⚘師傅細心講解,咁大隻鮑魚應該點食🤭佢會分開三種煮法。1️⃣先食鮑魚中間部份,切薄片煎。用鮑魚肝加cream、白酒做汁。呢個煮法鮑魚好易咬開,個汁好香濃👍🏻2️⃣鮑魚頭尾兩邊,厚切用xo醬炒。厚切嘅鮑魚非常彈牙,呢個口味好惹味😋3️⃣鮑魚裙邊,用青檸汁煎 。鮑魚裙邊口感好得意好似海參,味道幾清新,同埋有重海水味。🌟我覺得下次嚟食都要食返呢隻鮑魚!真係超好食👍🏻推薦🤭✰季節海鮮⚘北寄貝,半煎

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪
❀澳洲鮑魚二人前套餐❀
✰前菜
⚘由第一道菜開始,擺盤賣相已經好靚💜
✰澳洲鮑魚450g
⚘我從來未食過咁大隻鮑魚🤣 呢隻鮑魚大過我隻手掌!
⚘師傅細心講解,咁大隻鮑魚應該點食🤭佢會分開三種煮法。
🌟我覺得下次嚟食都要食返呢隻鮑魚!真係超好食👍🏻推薦🤭
季節海鮮-北寄貝
✰季節海鮮
⚘北寄貝,半煎煮,加咗梅湯、清酒、昆布絲,非常之鮮甜!仲留咗佢條腸比我哋食埋😂口感好似銀針粉。
✰甘鯛立鱗燒
⚘立鱗燒呢個煮法好考師傅功架😋 魚鱗同魚皮用油炸到勁脆,但係魚肉好似蒸咁嫩滑。個汁用海膽醬加入魚湯同埋洋蔥絲。超好味🤭
✰清酒煮蜆
⚘師傅用手摺咗個好靚嘅錫紙鍋仔,加清酒、辣椒、昆布、櫻花蝦乾去煮蜆。呢個菜式會點火😋相機先食📸
日本A4和牛西冷
✰肉品(可自選)
⚘日本佐賀A4和牛西冷
⚘有厚燒/薄燒,油脂豐富,肉質軟嫩,黃牛嘅牛味非常香濃🤭
日本A4和牛西冷
⚘師傅整咗大量炸蒜片俾我哋拌住食,厚燒有Wasabi、玫瑰海鹽、胡椒做調味料自己點。而薄燒就包住洋蔥粒、蔥粒等等燒。
⚘伴碟仲有煎冬菇、煎翠玉瓜

✰炒飯
⚘炒飯炒得好靚,粒粒分明😋 而且師傅仲煎咗隻流心太陽蛋放喺炒飯上面😆

✰炒野菜
⚘由於我哋飽到暈,直接skip咗個菜唔食唔想嘥嘢🤣
甜品
⚘紅桑子+藍桑子+益力多棉花冰,呢度個棉花冰真係好似台灣嗰種咁軟綿綿!
焦糖多士
⚘焦糖多士,用黃糖嚟煎嘅焦糖多士超好食,超香脆😋 師傅仲表演整拉絲糖絲~ 加埋上去賣相又好靚呀💜

💵2人👩🏻‍🤝‍👩🏼人均$1749

呢個餐嘅肉品係可可以揀日本黑豚肉薄燒/美國牛肉/日本和牛,價錢唔同。
真心高質👍🏻🤭一定要試!
Other Info. : 呢個廚師真係手藝好掂~ 我食咁多次鐵板燒, 最滿意係今次, 每道菜都好細心講同埋教我哋點食, 每樣都咁好味。而且佢好好傾, 食得好開心
2024-01-27
季節海鮮-北寄貝
焦糖多士
🎀上環。優質服務豪華鐵板燒享受⚜️🎀🪄店名* #鏘鐵板燒日本料理 #鏘🔮地址* 上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$2948 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_上環剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜#pickyme_鐵板燒➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時經常食日本菜 間唔中都要去下貴價鐵板燒享受下 今次黎到上環呢間好出名既日式鐵板燒 隱藏系普通商場入面 估唔到都有呢個高質餐廳 以灰黑作主調 幾有氣氛 如果想更有私隱度 都有包廂 環境舒服寧靜 整體服務貼心 每上一道菜都會仔細介紹食材及煮法😗🍽️食物質素🍽️入到餐廳就見到有個位置系養殖鮑魚及龍蝦 所以睇得出十分新鮮 餐牌除左有單點之外 更有龍蝦及鮑魚套餐二人前 食物種類豐富 更可以親自觀賞廚師烹調 別有一番滋味🤗👀評分💖💖💖💖💖龍蝦二人前 $2680🪄前菜首先黎個開胃菜 餐廳會先上一道精緻既前菜 用薄切青瓜輕輕包裹住沙律 中間加上飽滿三文魚籽 淋上紅色柚子醋 味道酸酸甜甜 十分開胃🤗🪄龍蝦之後會呈上超生猛龍蝦 龍蝦色澤光亮
🎀上環。優質服務豪華鐵板燒享受⚜️🎀

🪄店名* #鏘鐵板燒日本料理 #鏘
🔮地址* 上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$2948 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

👀評分💖💖💖💖💖
龍蝦二人前 $2680

🪄前菜

🪄龍蝦
之後會呈上超生猛龍蝦 龍蝦色澤光亮 超級新鮮 廚師會先分開頭尾 之後會挑出龍蝦肉 加上牛油,洋蔥及白酒炒 再用龍蝦膏作汁 味道十分唔錯 龍蝦膏精華完美滲入龍蝦肉 肉質彈牙爽口~

🪄甘鯛立鱗燒
餐廳今次提供左白金鯛 連鱗片 採用半煎半炸方式烹調 平時魚鱗片系硬身 但今次呢個方式令鱗片立起 十分薄身 好香脆 而鯛魚肉就有鮮味濃 肉質彈牙可口 好滋味😆

🪄季節海鮮
餐廳會根據時節提供適合既海鮮 今次提供左北寄貝 廚師先將肉起好 再切片 加上昆布絲及北極貝既內臟 配合高湯 更能帶出鮮味 貝類十分新鮮 味道更加鮮甜😗

🪄清酒煮蜆
然後廚師會預備一個錫紙盤 加入高湯 配合昆布,蒜,櫻花蝦及黑椒 放上新鮮蜆肉 然後加上清酒 即刻烈火燃燒 幾有打卡效果 酒精揮發後 煮出來的蜆會鮮甜啲 而且肉質無沙😉

🪄美國牛肉厚燒及薄燒
估唔到一次過可以試到牛肉厚燒及薄燒 廚師會先將新鮮蒜片炒成炸蒜片作配搭 香味濃郁~牛肉厚切成牛柳粒 肉質嫩滑 牛味濃 加上香脆蒜片 另外薄燒牛肉夾上洋蔥 質感好香口 有口感 我個人更喜歡厚切牛肉😆

🪄炒野菜
食完甘多海鮮及牛 需要整翻個炒菜減膩 味道都唔錯 我幾中意食蘑菇 好軟淋😀

🪄炒飯
之後加埋一碗炒飯 可以根據個人喜好選擇炒蛋或荷包蛋 蛋汁流入飯中超搭配 炒飯粒粒分明 金黃可口~

🪄麵豉湯及漬物
湯系用翻剛才龍蝦頭熬制而成 蝦味好香 配上海帶 好易入口😉

🪄甜品
甜品為草莓綿綿冰 唔會過於甜膩 恰到好處 綿綿冰口感細膩 好適合消暑~
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 美國牛肉厚燒及薄燒
  • 龍蝦
  • 甘鯛立鱗燒
2024-01-17 32 views
同朋友慶祝聖誕節,再加慶祝佢升職,當然要食餐好嘅賀一賀。去了公司附近一間新開嘅鐵板燒店,我地揀了午市澳洲鮑魚二人前,另一款係龍蝦。⭐️沙律⭐️澳洲鮑魚好香牛油香味,煮鮑魚時間掌握得好好,所以口感好嫩。⭐️大虎蝦 蝦身好彈身,淋上蒜汁,好好食。⭐️美國牛肉厚燒及薄燒厚燒同薄燒都好食,但個人鍾意厚燒,食到肉汁同嫩滑肉質。如果不選擇這款,還可以選擇黑豚肉薄燒及和牛西冷厚燒。⭐️炒野菜⭐️炒飯炒飯好好食,炒得好香,伴埋太陽蛋食好正⭐️麵豉湯⭐️甜品豆腐味及開心果味雪糕

⭐️沙律

⭐️澳洲鮑魚
好香牛油香味,煮鮑魚時間掌握得好好,所以口感好嫩。

⭐️大虎蝦
蝦身好彈身,淋上蒜汁,好好食。

⭐️美國牛肉厚燒及薄燒

⭐️炒野菜

⭐️炒飯
炒飯好好食,炒得好香,伴埋太陽蛋食好正

⭐️麵豉湯

⭐️甜品
豆腐味及開心果味雪糕

這家位於上環新開的鐵板燒餐廳提供了一個獨特而豐富的用餐體驗😚 我們二人點了龍蝦二人前$1280,從新鮮的龍蝦到精緻的配菜,每道菜品都展現了廚師的烹飪技巧和用心😍 餐廳的座位都是吧枱,對著鐵板爐,讓客人可以一邊享受美食,一邊與廚師互動,讓整個用餐過程更加有趣和難忘,絕對是一個不錯的選擇💯🥗沙律以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新🦞龍蝦龍蝦新鮮由魚缸撈出,非常生猛,亦會比足夠時間我地打卡,再放至鐵板上將龍蝦去腸、切開,以龍蝦膏同少量麵豉去燒,食落口感爽彈,鮮味十足🤤🤤🫓鵝肝鵝肝加上黑椒調味,再將多士烤至香脆,鵝肝油香滿溢配上脆多士,令人回味無窮🐚清酒煮蜆師傅會用錫紙整好個盤,再加入清酒去煮,再點火,酒味唔會太濃,蜆大大隻,煮到啱啱好熟,食落好鮮甜嫩滑🥩美國牛肉厚燒及薄燒牛肉五成熟,配上金黃色炸蒜片同照燒醬,炸蒜片係用慢火生炒而成,想讚讚師傅火候控制得好好,切開真係三成熟,食落有肉汁,好好食,唔會太鹹,炸蒜片好似薯片咁香脆,增加左口感而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,口感軟嫩又爽脆,好惹味🍛炒飯用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香 粒粒分明多材料喺

🥗沙律
以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新

🦞龍蝦

🫓鵝肝

🐚清酒煮蜆

🥩美國牛肉厚燒及薄燒
而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,口感軟嫩又爽脆,好惹味

🍛炒飯
用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香 粒粒分明多材料喺入面令到個口感好豐富

🥘龍蝦麵豉湯
用龍蝦剩低嘅龍蝦頭去煲,入面有少少龍蝦肉,鮮味十足好高質!

🥬炒野菜
份量多,以黑椒調味,有豆芽,香菇,紅蘿蔔絲,椰菜,爽口多汁,口感豐富

🥖焦糖多士條
廚師將砂糖灑在方包上,煮溶後切成條狀,帶有焦糖的香氣,甜美香脆😋

🍨益力多綿綿冰
酸酸甜甜,非常細膩綿密,比起一般的沙冰更加美味,絕對是一個完美的結束🤤

2024-01-15 17 views
好久沒有吃鐵板燒了,終於來了這家位於上環新紀元廣場的高檔鐵板燒 Kaneko,花重本以灰黑色的石材打造的裝修很有檔次,環境氣氛不錯最令我期待的這裡的食材,主要都是新鮮空運到港,雖然開業不久但已經人氣非常高,預訂了午市的時間來感受一下,特別喜歡坐在吧枱即席欣賞廚師精湛的技術,很大程度上地保留原食材的味道, 簡單調味後更能令食物美味昇華午市可以選擇的套餐有兩種,分別是澳鮑魚二人前或龍蝦二人前澳洲鮑魚來自澳洲的新鮮巨型鮑魚先聲奪人,唔計個殼隻鮑魚都大過一個男人嘅拳頭,分別以鮑魚乾醬和秘製XO醬烹調,鮮味十足清酒煮蜆真的是清酒煮蜆的天花板,蜆肉肥美口感清甜嫩滑,味道比平時吃到的更出色,因為用上較高級別的清酒烹調美國牛肉薄燒/厚燒鐵板燒如果不吃牛肉好像欠缺什麼,薄燒方法是將牛肉捲上蔥花,入口即溶,至於厚燒則是將鮮牛肉燒到五成熟原汁原味焦糖多士脆.開心果雪糕即席炮製的焦糖多士作為甜品最好不過,先灑上滿滿的黃糖,在鐵板上燒成金黃院多士,切成一條條後再細心擺盤,蘸上雪糕一起吃,又是另一道甜品—————————————————Teppanyaki Kaneko (上環)上環皇后大道中183號新紀元廣場低

午市可以選擇的套餐有兩種,分別是澳鮑魚二人前或龍蝦二人前

美國牛肉薄燒/厚燒

焦糖多士脆.開心果雪糕

—————————————————

Teppanyaki Kaneko (上環)
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #上環美食 #鐵板燒

___
🥇Follow @eathkgirls