2013-04-15 163 views
是晚用團購價去試,有以下平價:-種類很少,張紙TICK野得12樣左右...............唯一係肥牛上檯幾靚,卷起的,不是一塊塊灘起度。魚片未解凍,一舊舊;餃子一舊舊痴實哂......出面有張TABLE任拎菜/5花茶/其他丸/支竹等等,仲有出前一丁面任拎;五花茶愈飲愈淡;樓面伙計做野好慢,叫好多次先行過黎,可能唔夠人手,但是晚只是5成人滿。送野黎好快,叫我地埋單都好快,夠鍾就拎張單埋黎。有8樣野評論,有6樣係食物評論,唔知點解OPENRICE 唔比我登出來,不知什麼才是公平公開公正。說建議更多有關食物的味道或賣相等的描述.................. 佢食物唔多又點去寫呢?
是晚用團購價去試,有以下平價:-

唯一係肥牛上檯幾靚,卷起的,不是一塊塊灘起度。
魚片未解凍,一舊舊;
餃子一舊舊痴實哂......
五花茶愈飲愈淡;
送野黎好快,叫我地埋單都好快,夠鍾就拎張單埋黎。

Other Info. : 另加一,茶錢唔知有冇計。
2013-04-11
$88 (Dinner)
2013-01-22 90 views
本身並沒有諗住特別寫食評,只不過見到之前有人話團購唔ok,特別回應為此店作一平反。由於無諗住寫,所以相片欠奉。我也是買團購,二人吃,去到不用等便入座,點了龍蝦麻辣火煱,先食龍蝦,覺得非常入味,我和男友也十分讚賞;食完龍蝦便加湯再滾其他自選食物,全部也不錯啊。不知是否當晚不太滿座,本身限食兩小時,我們食到過晒時,服務員也沒有催促,所以感覺十分良好。而當晚服務員普遍態度都幾有禮,所以整體來說,我會比個like佢。希望呢個食評也可為大家作一參考吧。
$168 (Dinner)
Group-buy
(這已是第3次修改版 - 我說的實在沒有失實或誇張, 我只是將我和我當天去的朋友的感覺寫出來, 亦只希望提醒其他人, 其實我已不是將全部負面的嘢寫晒出嚟. 如貴公司認為這是嚴重指控而不能刊, 我亦感無奈.............)一句講晒, 非常差(食物+服務) 第1碟上的是龍蝦-我叫小辣, 但給我的是大辣, 基本上是沒有選擇, 全部都是同一大辣味. 完完全全食不到龍蝦的鮮味.其他可選擇的火鍋菜色極無特別(以價錢去衡量), 所謂花膠-其實是非常細及硬(即使煮了很久), 脆鯇片(不夠脆及唔夠新鮮), 牛肉片(肉質亦感覺新鮮)….真是RUBBISH, 上菜又亂嚟, 多次出錯(我見其他枱亦是), 1 個WAITER看10多枱客人, 我舉手問她, 她竟悔氣地說: {你又嘜嘢事?}魚皮餃尚算OK, 但叫2次已經話冇晒, 再者, 這店通風超差, 吃完後件外褸有油煙味(我一早已收在櫈內)記住, 不是相信所謂有名氣的食店, 特別是團購, 荃灣的譚魚頭真是極差, 可能其他店會好D!
一句講晒, 非常差(食物+服務)

Other Info. : 沒有
2012-12-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 沒有
2012-12-17 52 views
星期六早小小起身飲早茶,譚魚頭都已經去過幾次,早晚感覺都良好,因為次次去人都唔係好多,又有卡位,飲茶都好似有私人空間咁!  我地兩個人叫左5個點心, 都係平時鍾意食個啲. 燒賣-衣個一定唔小得, 點心之王, 肉汁好鮮甜,面頭有一大粒鮮蝦肉,好爽口 蝦餃-點心王之王,皮好薄身,蝦肉都有3-4粒,好鮮味! 鮮竹卷-汁醬咸甜岩岩好, 竹卷內的材料都好足糯米雞-兩小卷, 但好香的荷葉味,一人一卷剛剛好 蟲草花蒸排骨-無咩蟲草花味,但排骨都幾嫩滑 5個點心都係平時一定食嘅, 味道好環境好, 唔太嘈雜,係飲茶地方嘅好去處!
蝦餃-點心王之王,皮好薄身,蝦肉都有3-4粒,好鮮味!
鮮竹卷-汁醬咸甜岩岩好, 竹卷內的材料都好足
糯米雞-兩小卷, 但好香的荷葉味,一人一卷剛剛好
蟲草花蒸排骨-無咩蟲草花味,但排骨都幾嫩滑

2012-12-15
2012-12-13 110 views
今次係我第一次食譚魚頭用左Y! 團購優惠:$148 香辣龍蝦任食火鍋,一鍋兩吃,逾70款火鍋配料任點任食,食足兩小時,免收茶費(2至5人可享用1只龍蝦;6人以上可享用2只龍蝦)我地total 6 個人,焦點當然係果2隻龍蝦由於有人唔食得辣,結果叫左1隻辣1隻唔辣2隻龍蝦size都唔細,味道幾好,辣得幾好食至於火鍋嘛,配料選擇都幾多不過味道方面就麻不夠麻,辣不夠辣,比小肥羊輸左一條街(可能係我重口味啦)所以overall都只係一般,未到好掂果種
今次係我第一次食譚魚頭

用左Y! 團購優惠:
(2至5人可享用1只龍蝦;6人以上可享用2只龍蝦)

我地total 6 個人,焦點當然係果2隻龍蝦
由於有人唔食得辣,結果叫左1隻辣1隻唔辣
2隻龍蝦size都唔細,味道幾好,辣得幾好食
龍蝦2味
至於火鍋嘛,配料選擇都幾多
配料選擇
不過味道方面就麻不夠麻,辣不夠辣,比小肥羊輸左一條街
(可能係我重口味啦)
所以overall都只係一般,未到好掂果種

Other Info. : 服務比較差,d配料叫左好耐都唔來 結果攪到以為無得來就再入單 到最後就 duplicate 結果食唔曬,整到有d浪費 >.<
2012-12-12
龍蝦2味
2012-09-14 28 views
今日(14-9-2012 Fri)起放大假,同男友外遊前食個早餐,既然有大把時間,就去飲茶啦.我o地o黎到大概係9:45am,我o地剔o左:1.薑蔥牛柏葉(大點)味精浸到入晒味,OK冇問題啦.2.$45.00o既點心拼盤有燒賣,蝦餃,雞飽仔,粉果,蟲草花餃,魚翅餃各2件我先食蟲草花餃,內裡有啲爽爽脆脆o既料,顏色好靚,味道正常.魚翅餃就係上方開口o個隻,粉絲(魚翅)少到爆,味道都係普普通通.雞飽仔因為我係最後至食,所以凍o左同乾硬,呢點可以怪譚魚頭,但饀料好少,皮好厚,麻麻.其他o既燒賣,粉果同蝦餃都正正常常啦.5.醬汁蒸鳳爪(大點)正常冇問題.3.榨菜牛肉腸(大點)呢個好耐至到,原本諗住榨菜會辣,但竟然唔辣,成個腸粉都冇乜味,唔係好得.4.$13.80o既四川鐘水餃冇o黎到,因未夠鐘,詳情請睇服務o既描述.其他:三種餃o既皮都好黐,竟然連榨菜牛肉腸都係黐,呢樣真係好差.味道分係 2.75分衛生:洗餐具時,其中一隻碗有堆點色點點,唔係煙灰吧?服務:好一般,我o地剔好o左畀女侍應,佢睇睇,就話四川鐘水餃未有,要10:00am後至有,我話只差10分鐘,入定單等到10:00am至出冇問題啦.

我o地o黎到大概係9:45am,我o地剔o左:

1.薑蔥牛柏葉(大點)
薑蔥牛柏葉
味精浸到入晒味,OK冇問題啦.

2.$45.00o既點心拼盤
有燒賣,蝦餃,雞飽仔,粉果,蟲草花餃,魚翅餃各2件
點心拼盤
色彩繽紛o既蟲草花餃
其他o既燒賣,粉果同蝦餃都正正常常啦.

5.醬汁蒸鳳爪(大點)
醬汁蒸鳳爪
正常冇問題.

3.榨菜牛肉腸(大點)
榨菜牛肉腸

4.$13.80o既四川鐘水餃
冇o黎到,因未夠鐘,詳情請睇服務o既描述.

其他:
三種餃o既皮都好黐,竟然連榨菜牛肉腸都係黐,呢樣真係好差.
味道分係 2.75分

衛生:
洗餐具時,其中一隻碗有堆點色點點,唔係煙灰吧?

服務:
好一般,我o地剔好o左畀女侍應,佢睇睇,就話四川鐘水餃未有,要10:00am後至有,我話只差10分鐘,入定單等到10:00am至出冇問題啦.但佢話唔得,佢會唔記得,叫我o地10:00am至落單.再落單係,冇問題,問題係1.佢o既語氣,男友話佢可以溫柔啲同介紹o野畀人,而唔係一口拒絕,唔知係咪老闆拖o左佢o地糧?2.大大張紙只剔一樣點心,環唔環保?點解呢樣o野佢又唔印埋供應時間?

埋單行去畀錢,收銀依然係黑口黑面,多謝都冇句.

曾幾何時,譚魚頭懶係high class,但呢間o既服務真係麻麻.
2012-09-14
$47.00 (Breakfast)
2012-08-26 21 views
昨天同先生在荃湾打边炉 都不会再去“谭鱼头”了 服务超烂的啦 菜心苗是苦的 吃了一半就吃不下去了 服务员很大声的责备我们不吃完 说还可给其他客人吃 我们大惊(难道我们吃的食料都有别人剩下不要的?)我在落单菜单时只要佐两份肉类 服务员又话两份唔落单太少了浪费他们D落单纸 (我们系鸡煲任食火锅)食佐一顿服务员的责备 都唔会再去了 难怪尖沙嘴同其他分店都结业了 需慎重
$170 (Dinner)
Credit Card Offers
  • 炸鱼皮
2012-08-17 26 views
尋日(16-8-2012 Thur)朝起身後,見爸爸晏o左起身,而我又做好家務,趁仍有時間,就同爸爸去飲茶啦.佢先去攞位,我大約o係7:20am到,爸爸至剔點心,我o地食o左:3. $6.80o既皮蛋瘦肉粥一到o黎,爸爸話冇叫呢樣喎,我答唔係,我睇過佢剔o既點心紙係有剔.佢問係咪我剔?我答唔係啦,我都冇筆o係身.佢答佢都唔鍾意食粥o既.咁我食啦,不過爸爸都有食一碗仔粥.呢個粥唔熱,質感算綿但有啲稀,我好似冇食到瘦肉,而皮蛋絲都唔係好多,不過夠味,係味精o既味.而爸爸一路話咁炒米粉就拎返屋企食啦.我話佢冇剔到炒米粉.睇真啲,原來張點心紙上,魚露七彩炒米粉o係皮蛋瘦肉下面,我諗係爸爸剔o左上格,自己攪錯o左.$13.80o既早市自選孖寶(一)1. 上湯蒸餃子真係用湯蒸四隻細餃子,餃子外型同我o地平時見到o既唔同,又細粒又扁身,似一口餃,食落,所謂上湯就只係有蔥花同鹽o既湯水,餃子內裡只有一粒豬肉,就係咁多.只可以講,呢個餃子係熱辣辣囉.4. 卜卜脆蘿蔔絲腸粉(大點) $10.00呢個係咩o野o黎o既?點樣卜卜脆呢?一碟有四件,原來係腸粉包住炸過o既米網再包住蘿蔔絲,又滑又脆咁,好似好有新意

3. $6.80o既皮蛋瘦肉粥

$13.80o既早市自選孖寶(一)
1. 上湯蒸餃子

只可以講,呢個餃子係熱辣辣囉.

4. 卜卜脆蘿蔔絲腸粉(大點) $10.00
呢個係咩o野o黎o既?點樣卜卜脆呢?一碟有四件,原來係腸粉包住炸過o既米網再包住蘿蔔絲,又滑又脆咁,好似好有新意.可惜蘿蔔絲好少,食唔到甜味.

2. 早市自選孖寶(二)
鮮竹蒸牛肉球
三個牛肉球都幾細粒,味道正常,但冇鮮竹.

價錢:
其實星期一至五(公眾假期外),有點心供應o既時間,所有小,中,大點都一律$10.00,而且茶錢都係$5.00一位.

呢餐連加一係$44.66
2012-08-16
$22.33 (Breakfast)
2012-08-05 41 views
近期嚴重愛上"辣雞煲"依日心痕痕又想食~見"譚魚頭"推廣"任食辣雞火鍋"就拉另一半去試下先~下午book定檯..去到有得坐卡檯(哈)地方+環境好舒服~冷氣超夠..仲越食越凍添於是同阿姐講..佢話通常食辣雞既客只會食出汗好少見話凍喎~不過之後佢都主動關細左冷氣^^同埋雖然火鍋紙寫明限食兩小時~不過完全無催趕我地仲係張單寫3小時~不過我地食左2個幾鐘都夠晒lu~~~~~~"任食辣雞火鍋"有兩款鍋底選擇..特色雞煲, 奇味香辣雞煲另外仲有不辣,小辣,中辣,大辣選擇~阿姐建議我地要"小辣"原來都隔左五年無去幫襯~當年就比較興食"麻辣火鍋"依個"奇味香辣雞煲"~雞煲料好多辣椒同香料味味道麻辣中又有芳香辣味..兩者好平均~但小辣唔係好辣火鍋底已經有充足既"辣雞"~而任食種類有52款(包括雞,牛,羊,魚,魷魚,菇菜,豆腐,丸類,餃類,年糕類,烏冬,麵,米線,水晶包等~另外"優惠價"..涼鹵水小食及火鍋料)"鮮花膠仔"..雖然細粒但灼起無溶化~口感ok"炸魚皮"..夠脆口+唔會好油膩感"鵝腸"..同一般急凍無分別~口感爽彈"鱈魚腐"..我本身鐘意食魚腐~依個魚肉質感比豆腐高..口感好軟彈"水晶叉燒包"

近期嚴重愛上"辣雞煲"
依日心痕痕又想食~見"譚魚頭"推廣"任食辣雞火鍋"
地方+環境好舒服~冷氣超夠..仲越食越凍添
於是同阿姐講..佢話通常食辣雞既客只會食出汗
好少見話凍喎~不過之後佢都主動關細左冷氣^^
同埋雖然火鍋紙寫明限食兩小時~不過完全無催趕我地
仲係張單寫3小時~不過我地食左2個幾鐘都夠晒lu
~~~~~~
"任食辣雞火鍋"有兩款鍋底選擇..特色雞煲, 奇味香辣雞煲
另外仲有不辣,小辣,中辣,大辣選擇~阿姐建議我地要"小辣"

原來都隔左五年無去幫襯~當年就比較興食"麻辣火鍋"
依個"奇味香辣雞煲"~雞煲料好多辣椒同香料味
"水晶叉燒包"..雖然餡料唔多
但水晶包既口感超正..軟軟中又帶點煙韌
"脆鯇片"..用料靚夠新鮮
"脆鯇骨腩"..同樣新鮮而且夠脆
"美國肥牛"..(特別叫廚房比1人份量)
半肥半瘦~另一半話都ok
"鮮滑牛片"..另一半話依個比肥牛好食d
"四川青筍"..味道有好清淡筍味
"白蘿蔔"..靚料+好甜身
"露筍苗"+"唐生菜"..新鮮蔬菜
其實食完雞鍋~我地可以話已經半飽..任點食物只作點綴
整體食物用料新鮮+靚~辣雞鍋味道好唔錯(主要係麻辣+芳香辣)
服務好好~任食唔包飲品..我地另叫"啤酒"(x3)
2012-07-28
$200 (Dinner)
2012-07-19 24 views
今(19-7-2012 Thur)朝如常起身返工,見有時間可以同爸爸飲個茶,於是走落o黎會合佢,佢叫o左:1. $13.80o既早市自選孖寶:a. 金絲炸蛋散呢個我係第三樣食,已經凍晒,蛋散本身冇乜味,蘸已變凍o既糖漿食就覺得太漏.味道: 3分b. 鮮竹牛肉球已經肚餓o既我,第一個就食呢樣,但竟然係半點牛肉味都冇,就連喼汁都冇味.牛肉o既口感都唔係咁夠鬆.味道: 1.5分2. $6.80o既魚露七彩炒米粉我第二樣就係食呢個,又係淡o既,唔覺有落魚露,爸爸重要自己攞辣椒醬蘸o黎食.而口感呢,算炒得o岩o岩好啦.味道: 2分我o地食完呢三樣後,覺得重可以叫多一樣,於是我揀o左3. $8.80o既百花魚翅餃好彩呢個都幾快到,但未食已經見到頂部收口o既餡皮蒸到又乾又硬,食落,餡料爽口,來源係木耳絲同冇味豆芹,蝦仁細到食唔出,而(魚翅)呢,腍到唔多覺囉.味道: 1分環境:爸爸大讚呢o度夠闊落,冷氣又夠,坐得舒服.(我覺得睇咩位啦,上次我同男友o黎,個位就麻麻喇.服務:執枱幾慢.計埋$5.00一個o既茶錢,呢餐共$43.00.

1. $13.80o既早市自選孖寶:
a. 金絲炸蛋散

b. 鮮竹牛肉球
味道: 1.5分

2. $6.80o既魚露七彩炒米粉
味道: 2分

我o地食完呢三樣後,覺得重可以叫多一樣,於是我揀o左
3. $8.80o既百花魚翅餃
味道: 1分

環境:

執枱幾慢.

計埋$5.00一個o既茶錢,呢餐共$43.00.
2012-07-19
$21.50 (Breakfast)
2012-07-02 25 views
今(2-7-2012 Mon)朝同男友起身後,趕得切o黎譚魚頭食11:00am前叫o既特價點心,落到o黎,同男友坐一四人圓枱,填好晒要食o既點心,等o左幾耐吓,一次過上o左好多碟o黎.1.$7.80o既西米角一籠三件,以葉子作造型,都幾靚,中間有唔多o既豆沙餡,食落煙煙韌韌唔太甜,有西米香味,OK.味道: 4分2. $11.80三件o既蝦餃size細少少但脹卜卜,好似被蝦仁塞爆o左咁,味道屬正常.味道: 3分3.$8.80o既中山粉果點樣中山粉果?造型係三角形o既,開頭食覺得味道淡淡,內裡o既餡料同潮州粉果一樣,但食到中間,食到辣味,佢已預先加o左啲辣油入去.味道: 2.8分4.$13.80早市自選孖寶其中一個~芝麻煎堆仔細細個,諗住係冇餡o係裡面,原來有o既,係豆沙餡,呢個都冇乜問題.味道: 3.5分5.$13.80早市自選孖寶其中一個~牛肉腸腸粉算幾滑,牛肉份量唔太多亦唔太少,最好味o既係甜豉油.味道: 3.8分6.$11.80o既豉汁釀青椒佢o係釀青椒面上加o左啲花生碎,其實作用唔大吧,而同樣,味道正常,最好味o既都係甜豉油.味道: 3.8分7.$7.80o既煎蘿蔔糕兩件煎得燶燶

1.$7.80o既西米角
味道: 4分

2. $11.80三件o既蝦餃
size細少少但脹卜卜,好似被蝦仁塞爆o左咁,味道屬正常.

3.$8.80o既中山粉果
味道: 2.8分

4.$13.80早市自選孖寶其中一個~芝麻煎堆仔
味道: 3.5分

5.$13.80早市自選孖寶其中一個~牛肉腸
腸粉算幾滑,牛肉份量唔太多亦唔太少,最好味o既係甜豉油.
味道: 3.8分

6.$11.80o既豉汁釀青椒
味道: 3.8分

7.$7.80o既煎蘿蔔糕
兩件煎得燶燶地,一件唔燶,內裡有少量蝦米同臘肉,食得出蘿蔔o既清甜味,亞姐會自動拎碟甜醬加辣椒油o黎,但o係同一個碟仔,甜醬就被辣油蓋住,攪到我蘸甜醬食都食到辣油.
味道: 3.4分

8.$7.80o既家鄉蒸餃子
上到o黎,乾爭爭的,食落,個皮厚,味道似窩貼,食埋舊豬肉餡,簡直係一模一樣,不過呢個唔係煎,同冇肉汁,好差,男友話要蘸汁食,到最後未上o既鮮竹牛肉球有喼汁時至可以蘸o黎食.
味道: 1.5分

9.$7.80o既鮮竹牛肉球
呢個係部長走o黎問我o地牛肉球係咪到o左,我o地答未到.佢就通知亞姐,原來亞姐搵唔到我o地張枱,真攪鬼.呢個味道都屬於正常o既.

環境:
同上手尚賓樓冇乜分別,枱與枱之間一樣咁迫,比佢更差o既係櫈o既軟墊唔夠厚,重要有木框圍住,坐得麻麻地舒服,而冷氣又開得幾凍吓.

服務:
只顧為o岩o岩到來o既客人開茶擺位,完全忽略為食o緊o野o既客人加水.

收銀態度差劣,黑口黑面之餘重將找畀客人o既錢掉上張枱o度.

呢餐合共$96.00,我計極都計唔到呢個數,唔明點計.
2012-07-02
$48.00 (Breakfast)
2012-05-31 12 views
媽媽自懷孕以來,印象中就沒怎麼吃過譚魚頭了,寶寶出世後更是忙碌不用說啦! 最近,劉總告之荃灣新店新推出了雞煲項目,於是再也忍不住了,即約起一個細局去回味一番!荃灣曾經也是媽媽的地頭,但對位處兆和街海晴軒的新店,卻百般摸不著頭腦,幸得友人帶路。其實也有一點竅妙,就是過完天橋後先找當眼的季季紅,然後步入小巷左轉就是了! 劉總十分架勢,當晚為我們安排了一間超大的VIP房,環境與氣氛實在無敵! 此房如是一般食客訂座,最低消費為二千元,其實並不貴呢! 嘆一杯水滾茶靚的香片茶後,先來前菜小食,是糯米紅棗拌南瓜。糯米紅棗用上碩大的紅棗,釀以煙韌的糯米,香甜有咬口,並有滋補養顏之效,媽媽喜歡極了! 底下的南瓜只是陪襯,但也算軟稔好吃。接著的四川樟茶鴨也是珍品,一上檯即香氣撲鼻而來,賣相悅目可人,吃下去皮脆肉香,且有陣迷人的煙熏香氣,十分美味,媽媽連食了4大件!來譚魚頭,當然不可錯過招牌魚頭! 是晚大家分享了砂鍋魚頭煲,久別重溫,真是好吃不得了,令人欲罷不能! 怎麼說呢? 除了魚湯夠鮮甜(媽媽連飲了兩大碗!),巨大魚頭亦十分鮮嫩美味,令人吃得滿足非常;撥開魚頭,鍋中還有大量雜菌、豆腐、蕃茄及午餐肉,難怪
嘆一杯水滾茶靚的香片茶後,先來前菜小食,是
接著的
來譚魚頭,當然不可錯過招牌魚頭! 是晚大家分享了
砂鍋魚頭煲,久別重溫,真是好吃不得了,令人欲罷不能!

怎麼說呢? 除了魚湯夠鮮甜(媽媽連飲了兩大碗!),巨大魚頭亦十分鮮嫩美味,令人吃得滿足非常;撥開魚頭,鍋中還有大量雜菌、豆腐、蕃茄及午餐肉,難怪滋味特別豐富吸引,同時亦可化身鮮美的火鍋湯底!
之後來到當晚另一重點---荃灣店新推的
雞煲。成品甫上檯,一陣麻香味而隨之而來,十分吸引;而在多款配料下,整個雞煲色彩繽紛,惹人食慾,予人第一印象極佳! 一吃之下,雞件是想不到的嫩滑,而吃時先有麻香酥軟味蕾,隨之辣味慢慢滲出,既美味又刺激;由於媽媽不及以前能吃辣,唯有趕快趁越煮越辣前連吃多件! 除了雞件,軟稔又入味的冬菇也是媽媽心頭好,吃了很多! 當濃惹的雞煲吃到差不多,又可以加湯變身火鍋,配搭其他火鍋食材,不過當晚大家都太飽了,之後只再吃了兩盤菜清清腸胃,就此收手。據知荃灣店的雞煲+其他配料任食的定價只是$158,宵夜價更抵至$138,實在是抵食得沒有話說,必須要嚴重推介給大家!

吃到一身汗,正好有清甜的竹庶茅根水來解辣兼清潤一下,妙不可言!

飽得不行,但未吃甜品則未夠完滿;這晚劉總安排了
蓮蓉蛋黃大壽包,新鮮蒸起的壽包超大隻,吃完十分滿足!
侍者又送來了茶市的甜點--
燕窩香芋糕,其實燕窩的份量不多,然而椰汁味與香芋味突出,味道香甜也挺美味的。

超飽超開心的一晚,相信不久後又有下次!
2012-05-18
Tasting Event
  • 糯米紅棗拌南瓜
  • 四川樟茶鴨
  • 砂鍋魚頭煲
  • 辣雞煲
  • 蓮蓉蛋黃大壽包
2012-02-28 16 views
每次去城門或曹公潭先會在荃灣食埋早餐再上山,如果去飲早茶呢,近期幾次是去季季紅,直到在上個月見到小巴站旁開左間譚魚頭,今次就試下新野。與對上間酒樓一樣,來到門口要再上一級,打開大門後,眼見無論間格﹑裝潢等也和上手的差不多。這時朋友已找到位子,原來此時此刻要搭枱,雖然附近有很多吉枱,但侍應都會安排前來的茶客搭搭搭。周末十一點前還可享用早茶優惠點,不過價錢比後面間季季紅來得貴呢~但譚魚頭的服務又比季季紅來得好,起碼不用看住成群晚娘臉吃飯,所以各有各好吧。陣間去日營要郁動全身,所以今餐狂食澱粉質儲能量﹗$10.8的盎頭飯要去大排檔自取,我前前後後去了四次也取不到一盎,因為飯一出即在十秒內清籠,不夠人搶唯有轉戰其他的。五彩肉絲炒米粉份量不多,材料方面較外間的特別少少,除了椰菜,更有青紅椒和雞絲﹗味道不是一灌的清淡,是帶點辛辣,令人越食越開胃﹗三條韭黃鮮蝦腸也是較'的式',腸粉皮極之嫩滑,勁掂呀,而蝦肉尚算爽口,平時蝦腸主要在於蝦,但今次給腸粉皮奪去主角位了。我要的上湯菜心幸好份量都不少丫,是菜心,幾嫩口的。蒸點有燒賣和時菜鯪魚球,燒賣寫明只有三粒,每粒均飽滿又多汁。鯪魚球墊底的不是時菜反而是腐
周末早上仍感休閒
早茶價錢不算平
辣辣米粉真好食
滑到骨一聲吞入肚
我要的上湯菜心幸好份量都不少丫,是菜心,幾嫩口的。
蒸點有燒賣和時菜鯪魚球,燒賣寫明只有三粒,每粒均飽滿又多汁。鯪魚球墊底的不是時菜反而是腐皮,攪笑,魚肉好滑不過魚球不彈牙,好似只是蒸熟三劈魚肉而已。
吃畢以上其實不夠飽,額外多點銀絲卷,短短的一條,中間有做到一絲絲,口感夠香軟,自己吃一條都不難﹗(當然這卷是和友人一人一半啦
忍不住的銀絲卷
最後仍是只有7成飽,(我認我大食,哈哈),加上埋單價錢也算貴,所以不算抵食的說。
2012-02-04
$40 (Breakfast)
早茶價錢不算平
周末早上仍感休閒
滑到骨一聲吞入肚
辣辣米粉真好食
忍不住的銀絲卷
  • 五彩肉絲炒米
  • 韭黃鮮蝦腸
2012-02-18 12 views
那天去完朋友家,打算去附近吃個晚飯,朋友訂了家叫'譚魚頭火鍋'的,我也沒有吃過,也是趁著在這個隆冬之中能過一個暖烘烘的晚上^_^。一進到了大門,一股堂皇的氣派馬上湧現,如果光是論裝潢的話,自是沒話說,很有一種中式的氣氛,環境是挺好、挺舒服的。我們一坐下,看見桌子上每個人也有一碗麻辣配料,當初我們也弄不明白這是什麼東西來的,後來問了店員才知道,原來這是給客人在火鍋過程中自行調味的,店員教我們要將火鍋湯底的湯加進去配料裡拌勻,用來將涮熟了的東西蘸點,這個我覺得挺有特色的。我們叫了兩個湯底,一個是皮蛋莞莤湯底,這個我覺得其實很清的@@,涮東西時其實沒有什麼皮蛋的味,只有莞莤的味,這個主要是當作清湯,涮時可以吃到材料的原汁原味。而另一個是蕃茄&麻辣鴛鴦湯底,先說蕃茄濃湯,這個看下去倒是更像麻辣了,紅彤彤的,原因是這個湯底加了訐多的蕃茄紅油,因此看下去很是油膩的,其實只是油浮面而已,稍加攪拌就能中和了,我個人覺得這個有ok濃厚的蕃茄味,不會搶了材料原有的鮮味,good~,而麻辣湯底則是麻麻地-,-,其實不算很辣,主要是,所謂的,就是吃下去之後一陣子口裡沒有感覺,涮到一半時,我們叫了一jar酸梅湯
配料~
皮蛋莞莤湯底
而另一個是蕃茄&麻辣鴛鴦湯底,先說蕃茄濃湯,這個看下去倒是更像麻辣了,紅彤彤的,原因是這個湯底加了訐多的蕃茄紅油,因此看下去很是油膩的,其實只是油浮面而已,稍加攪拌就能中和了,我個人覺得這個有ok濃厚的蕃茄味,不會搶了材料原有的鮮味,good~,而麻辣湯底則是麻麻地-,-,其實不算很辣,主要是[麻],所謂的[麻],就是吃下去之後一陣子口裡沒有感覺
,涮到一半時,我們叫了一jar酸梅湯,涮完麻辣之後飲一啖居然沒有味覺
,這是一個最簡單的方法測試一下這裡的麻辣到底有多[麻]orz。
蕃茄&麻辣鴛鴦湯底
我們先後叫了一堆材料:烏冬,現成的,沒什麼特別,只是偶然過一過場,有比較飽的感覺。
烏冬
雜菇,如圖,有雞脾菇、金菇之類的,如果一開始先涮肉的話,這個可以稍微調和一下,不過就是不太吸汁
,叫,一碟也無妨-3-。
雜菇
雜錦牛拼盤,這個我覺得也太出乎意料之外了,這個雜錦牛拼盤如果以火鍋店來說實在是不太好=(,無論涮哪一個部位也沒有牛原本應有的鮮味,不是被湯底蓋過就是沒有肉味,即使不是主打肥牛為賣點,作為一家火鍋店也應該準備好最佳的食材給顧客,更何況牛是火鍋的靈魂!!所以這個真的要好好改善一下了
雜錦牛拼盤
雲耳er...這個嘛...因為本身我太喜歡吃這個雲耳的說,所以這個沒cm~抱歉><
雲耳
脆肉鯇,這個我就覺得比較一般了=(,生的時候看上去是很不錯的,但涮熟了之後就很悲劇了~,咬下去真的是硬
!!!完全沒有魚的那種質感,入口粗糙而且還要是「不脆」的= =,這個很差
脆肉鯇
整體來說,有可取和不可取,不過不失,價錢一般,下次去之前一定要諗清諗楚先。
2012-01-28
Type of Meal
Dinner
2012-01-31 13 views
代奶奶填寫:是日早上陪朋人飲茶, 順便聚舊。談天說地後埋單, 兩個人叫了7樣點心, 食物質素很好, 一共一百多元, 實在超值! 埋單後出咗門口, 奶奶才發現手機i-phxxx4 不見了, 心知不妙, 估計拾到的機會怎低! 懷著萬分焦急的心情去問經理, 點知經理企咗響門口, 我奶奶問佢有無見過佢部手機, 經理十分客氣地安撫, 之後確認了奶奶身份後立即比番部手機佢! 可惜奶奶記得比利是唔記得mark低經理姓名, 在此機會讚揚一下此位早更男經理!
代奶奶填寫:
2012-01-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)