2018-08-14 281 views
等位講左兩張bb櫈, 入到去冇準備, 再同佢講先去揾, 居然只得一張, 如果得咁少櫈, 一早同你講係唔係應該睇定有冇呢? 之後拎到路中心, 放低走左去做其它野, 我一個人睇住小朋友, 係咁搬大櫈, bb櫈, 搬黎搬去, 冇人埋黎幫, 當時唔多人, 舖面有4 至5 個侍應, 兩張大櫈搬左出黎放番係枱邊都冇人拎走成地垃圾pancake 張相有3 件, 黎到得1 件, 雖然係好細隻字話圖片只供參考, 但係都差得太遠, 其實下午茶我覺得細細份冇問題, 但係放張咁誇張既相係度, 有啲過份凍咖啡好淡楊枝甘露都要等20分鐘先黎
成地垃圾
凍咖啡好淡
楊枝甘露都要等20分鐘先黎
2018-08-01 206 views
收工約咗班姊妹團食飯,食完諗緊葵芳邊度有下一場可以吹下水,Tony Wong都就收只好去Sweetology啦。叫咗個陳皮紅豆沙,入面竟然有埋白合,叫對得住個價錢啦哈哈。偷食埋朋友既法式焦糖布丁,個布丁香滑唔太甜唔錯。
2018-07-28 206 views
剛剛食過Benedict早餐,蛋同蛋汁上既醬有苦怪味。侍應話要問廚師,之後侍應話佢地試過堅持冇問題,最好笑佢拿一隻蛋給我話可以換隻蛋,我話個包同火腿都有有蛋汁同醬,佢繼續話蛋冇問題,然後冇其他反應。最經典係我點benedict而佢話只會給我換一隻烚蛋,真係好好笑。去茶記既服務都好過佢,很失望建議唔好去,難怪對面EuroGoGo咁好生意,這間餐廳還有很多空位就知道食物一般,服務一般兼覺得換個餐好似會蝕底比個客咁......

2018-07-28
Breakfast
2018-07-26 324 views
每逢提起葵芳,女生們必會想起到葵涌廣場瘋狂購物,而鄰近的新都會商場近來引入了一田百貨與無印良品的關係,吸引了不少在葵涌廣場購物後滿載而歸的女生們前往潮聖,而我亦不例外,瘋狂購物完一番後肚子開始打鼓時,打算前住新都會商場覓食及其後繼續逛街😆覓食時發現了Sweatology Sweetology 位於新都會廣場1樓euro go go 旁,看到時立即被那純白色的裝潢吸引進去餐廳除了白色外還而黑色、粉紅色及金色為主,有簡約少女風的味道。當日大約中午12點到達,餐廳內還有足夠座位供選擇坐下後服務員隨即遞上餐具及餐牌。餐牌內共有11款午餐,所有午餐均奉送餐湯及熱飲。看到其中2款為早午餐而且價錢平民,已經沒想太多便決定與友人點了2份早午餐各1😆餐牌的背面還有多款小食供選擇,雞翼控的我必選雞翼小食😋忌廉味充足,絕不是以茨汁為主的西餐湯,所以稀杰度剛好,而且有淡淡蘑菇味及蘑菇粒在湯內非常輕型的一個早午餐,沒有炸物或任何油膩食物在內,包括2隻流心蛋、煙三文魚、巴馬火腿、生菜及英式鬆餅,旁邊還有雜菜沙津和蜜瓜作伴,是一個一點也不溜而且清新份量剛好的早午餐🌿🌱最神聖的一刻當然要跟大家分享!當我鼓起勇氣向流心

餐牌的背面還有多款小食供選擇,雞翼控的我必選雞翼小食😋
忌廉蘑菇湯

班尼迪早餐

最神聖的一刻當然要跟大家分享!當我鼓起勇氣向流心蛋切下時,看到蛋漿隨即流出心裡非常滾動,已經急不及待了🤤蛋漿令整個早午餐變的沒那麼乾,可說是重要的點綴
法式芥末香腸窩夫

該早午餐對女生來說相對較大份量,同時亦是另一風格,包括窩夫、煙肉、第戎香腸、雜菜沙津、薯條及燈肉在旁。雖然煎炸食物較多,但不算太油膩,而且主要以咸點為主,加了甜甜的窩夫味道得以中和。份量確實有點多要與朋友分享😆
香辣炸雞翼配蜜糖芥末醬

剛炸好的4隻雞翼熱騰騰,辣味原至雞翼上灑上七味粉,所以辣度屬小辣,黑椒更與雞翼一拼炸,令雞翼更惹味!
—————
整體評語:
味道-食物味道雖然屬預期之內,但味道與食物的配搭確實不錯,而且食材尚算新鮮
環境-裝潢主題顏色充滿少女心,簡潔俐落令人覺得舒服,座位與座位之間不會太擠迫,而且人流不算太多,可以慢慢享用
服務- 本人略嫌服務遜色,服務員不太主動與積極,只提供到一般餐桌服務,而且上菜速度較緩慢
衛生- 所以檯、椅子及餐具等都乾淨整潔,唯獨地板較污糟,不少食物碎屑散在地上,並有鞋底踐踏過的痕跡
抵食- 抵食指數高企,$100有找的價錢品嚐到早午餐之餘,還奉送餐湯及飲品。而且人流不算多,可以與

2018-07-15
$76 (Lunch)
忌廉蘑菇湯
香辣炸雞翼配蜜糖芥末醬
2018-07-18 198 views
今日仿佛全香港人出晒黎呢個商場,每間食店都要等好耐位,我們搵左好耐搵到呢間係唯一唔洗等位的店,所以就入左。呢間野員工態度好差劣,一開頭係一個後生仔(似dse打暑期工個d),張桌子滿晒上一桌的野,咁叫佢落單,佢就落,落完正常幫我地拾埋野,但要我地開口叫佢先拾,都算。等左好耐好耐,我地問佢講有冇漏單,佢笑笑口行去部電腦睇,再行去搵兩個女同事問,之後有個黑色制服的女同事行埋黎話漏單,可以同我地做急單,我地嬲到走,唔鬼食佢,反正都已經咁夜,反正都餓左咁耐。其實真係勁嬲,嬲唔係因應漏單,嬲係嬲在員工態度好劣,我要指明道姓講個位男同事,工作態度唔認真,嘻皮笑臉,無論做任何工都好,都唔該認真d。呢間野唔係第一次食,之前食過唔覺好食但又未去到要負評,但經過今次我對呢間野感覺好差,唔會再去食。完。等執笠再新開第二間再幫襯。

2人行食午餐依間睇落坐得幾舒服就試下啦叫咗2個餐奉送每日特飲及沙律~都算幾抵卡邦尼煙三文魚意大利粉賣相吸引~3大塊煙三文魚上面少許香草芝士~好creamy嘅白汁~好味道拿破倫香草雞扒長通粉即叫即焗熱辣辣香噴噴~雞扒份量好細塊但幾入味~上面芝士焗到金黃色~番茄醬底夠濃配洋葱、蘑菇、青椒粒好有意式風味話奉送沙律唔知做咩變咗水果~有青蘋果、西瓜、哈蜜瓜各2舊~算新鲜跟餐飲品加錢轉咖啡~卡布其諾幾香~另外杯熱桃茶過甜
2人行食午餐依間睇落坐得幾舒服就試下啦

叫咗2個餐奉送每日特飲及沙律~都算幾抵

跟餐飲品加錢轉咖啡~卡布其諾幾香~另外杯熱桃茶過甜

2018-07-07 100 views
今晚去葵芳新都會sweetology 諗住食糖水,屋企人叫咗紅豆沙,竟然20分鐘先由厨房出黎,黎到見到似係用包裝即食嘅返叮,只暖暖哋的,怕浪費食物,唯有頂住梗食,呢間野質素日漸下降,下次唔會幫襯!
2018-07-05 98 views
今日諗住同媽咪去食個下午茶出面門口寫住話等職員帶位但我地企左一陣都冇職員見到我地咁到坐低唔知點解聞到陣臭味但我地廢事轉位所以就算睇睇個餐牌見到得好少選擇有咩湯有咩野飲都冇提到到我點餐果陣問職員有咩湯咩野飲佢先答到我不過果位男職員同我完全冇眼神接觸🙈我地叫左個意粉套餐價錢可以接受野食味道正常唔係特別突出又唔係難食不過之後我地發現其他人有得食類似甜品嘅野食我地懷疑會唔會係職員帶我地入去果陣比漏餐單定係我地果個時間未叫得又或者係我地睇漏左🙈環境方面只可以話好嘈嘈到要好大聲講野先聽到到比錢果陣都唔太清楚係邊個位比錢😂
今日諗住同媽咪去食個下午茶
2018-07-05
Tea
4K
2018-07-01 184 views
尋日 (30-6-2018 Sat)陪老公去銀行,整完o野就食晏經過呢間,環境好似唔錯.睇吓menu,set lunch唔算好貴,於是入去食,坐低後睇menu研究,我最想食o既係$68.00o既法式芥末香腸窩夫,加$2.00要凍檸水,老公就要$78.00o既班尼迪早餐,加$2.00要凍咖啡.落完單,女侍應話法式芥末香腸窩夫要等耐啲.等o左幾分鐘至有張單放低,然後飲品到o黎,但落錯凍檸茶,我唔要,就都俾返凍檸水我.而老公o個杯凍咖啡顏色好淡,我試一啖,味道淡.3分鐘後,老公o既班尼迪早餐到o黎,顏色砌得好靚,2分鐘後,兩個餐湯到o黎,係蘑菇忌廉湯到o黎.顏色幾深.咁飲湯先.味道濃郁,但鹹o左少少,而材料竟然係冬菇,有啲奇.飲飲吓,我o既法式芥末香腸窩夫到o黎,顏色比較遜色.我先食煙肉卷第戎香腸,煙肉鹹就一定,內裡o既第戎香腸唔鹹,味道唔錯,而原來中間擺o左啲芥末籽;雜菜沙律o既菜都幾新鮮,醋o既份量o岩o岩好,幾好食;窩夫脆,又鹹又甜,一樣咁好食;薯條亦脆冇炸過火.成個餐幾好食,不過凍檸水又係澀.而老公o既班尼迪早餐呢?我只食少少班尼迪蛋汁,有醋o既酸味,味道正常;英式鬆餅,我冇乜細心食
環境好似唔錯.

左: 凍咖啡, 右: 凍檸水
3分鐘後,老公o既班尼迪早餐到o黎,顏色砌得好靚,
班尼迪早餐
2分鐘後,兩個餐湯到o黎,係蘑菇忌廉湯到o黎.顏色幾深.
蘑菇忌廉湯
咁飲湯先.

味道濃郁,但鹹o左少少,而材料竟然係冬菇,
有冬菇o既蘑菇忌廉湯
有啲奇.

飲飲吓,我o既法式芥末香腸窩夫到o黎,顏色比較遜色.
煙肉卷第戎香腸
而原來中間擺o左啲芥末籽;

而老公o既班尼迪早餐呢?我只食少少班尼迪蛋汁,有醋o既酸味,味道正常;英式鬆餅,我冇乜細心食,口感OK正常.
味道係3.49分

服務:
本身都唔太差,但落單幾肥o地 o既女侍應好似冇心機做咁.

環境:
個位都幾舒服o既,不過被射燈照住,幾熱.
2018-06-30
$75 (Lunch)
  • 第戎香腸
  • 窩夫
  • 薯條
2018-06-28 96 views
下午茶時段又路經葵芳, 因為奔波左一朝 , 唔想去葵廣企住掃街了, 改去新都會搵個好少少既地方坐下嘆下見到呢間個名似係食甜品既餐廳, 提供唔少款式下午茶選擇, 一於入去試下我點左個香草肉腸茄汁意粉, 包埋飲品份量合適, 個醬汁幾惹味, 一個人食岩岩好又唔會食得太飽~ 老公點了好豐富的三拼套餐, 有西多, 炸薯條同瑞士雞翼份量比想像中多, 畢竟都收50幾蚊份~雞翼都比左4 隻, 醃得非常入味, 又夠淋薯條同西多似係岩岩炸起, 因為呢份野都等左超過15分鐘先送到, 食落新鮮熱辣2 人埋單100蚊有找, 比茶記貴D 啦, 不過真係坐得舒服好多既
我點左個香草肉腸茄汁意粉, 包埋飲品
份量合適, 個醬汁幾惹味, 一個人食岩岩好又唔會食得太飽~

老公點了好豐富的三拼套餐, 有西多, 炸薯條同瑞士雞翼

2018-06-20
$50 (Tea)
2018-06-14 112 views
約左朋友去葵芳行街,葵廣掃街已經滿足唔到我地兩個,又想坐低傾下計,所以就去左隔離既新都會搵餐廳。新都會裝修之後我都冇去過食飯,見到1樓餐廳最多,而呢間幾吸引又有位,我地就即刻決定食呢間。選擇都幾多,沙律 牛角包 飯 意粉全部都有。lunch set包餐湯野飲。今日餐廳係蘑菇忌廉湯,唔算好多但係幾好飲。d野食好快黎到,擺到我地成台都係和風照燒汁雞排飯有驚喜,除左雞排之外仲有d紅蘿蔔 菇 同埋木魚,夠曬和風,雞排份量好多兩大塊,相比之下飯比較少。香草忌廉汁雞絲意粉味道幾好,好大碟,食量細d都食唔曬。
今日餐廳係蘑菇忌廉湯,唔算好多但係幾好飲。

d野食好快黎到,擺到我地成台都係

和風照燒汁雞排飯
香草忌廉汁雞絲意粉
味道幾好,好大碟,食量細d都食唔曬。
2018-06-13
$58 (Lunch)
2018-06-12 125 views
葵芳要食好嘢,眾所周知梗係要去葵廣㗎啦!掃完一輪街之後想搵個位坐下食下甜品,就嚟到呢間sweetology試下!同朋友一行四人叫足四個甜品,有朱古力雪山, Tiramiau木康布甸伴雪糕,棉花糖窩夫同香蕉窩夫伴雲呢拿雪糕朱古力雪山都算綿滑,朱古力味唔算太濃,可以一試Tiramiau木康布甸夠滑,但太細份喇!兩啖就食完反而係兩份窩夫最有驚喜,看得外脆內軟,唔太甜,半溶既棉花糖亦都同窩夫味道好夾,一試無妨

朱古力雪山都算綿滑,朱古力味唔算太濃,可以一試

Tiramiau木康布甸夠滑,但太細份喇!兩啖就食完

2018-06-10 120 views
琴晚我地一行6人食完晚飯,就諗住搵甜品食,因為女人係有第二個胃的😂😂上openrice居然俾我地搵到間有梳乎厘pancake ,即刻二話不說就去試下啦。去到既時候大約10點鐘,見仲要等位,心諗應該唔會差得去邊啦。等多一陣終於到我地啦,安排入座之後見menu啲相勁吸引,於是我地就嗌左3款甜品,齊齊Happy share。第一款係木糠布甸,普普通通第二款係我地期待既梳乎厘pancake,可惜如圖,普通既pancake都不如,加上中間位係未熟既,十分失望🙁🙁第三款本來我地叫窩夫,可惜嚟到既係梳乎厘pancake,最後我地都係cancell左。我都明阻人收工猶如殺人父母,但如果真係唔想做我地生意就出聲嘛
第一款係木糠布甸,普普通通
2018-06-05 112 views
起碼5、6年無踏過葵芳,變化唔算好大。衣、食照舊價廉物美。今日5點半到來,居然仲有下午茶食,平平哋食tea當晚餐,2個人叫3份set『抵食』 瑞士雞翼配薯條及一口西多賣相可以 雞翼通常都唔會差得去邊粗薯條唔錯 雖然唔夠熱 但起碼唔系凍先喇~ 一口多士都暖暖地 咬落感覺唔會標油先喇! 溫泉蛋肉醬意粉(細) 熱辣辣意粉軟硬適中,肉醬味又唔會過重,加埋隻蛋 撈起意粉白汁芝士吞拿魚意粉(細)可能先食比較濃味既肉醬意粉,令到碟白汁意粉就比下去~~ 但又唔係話唔好食,只是我的味蕾已給肉醬意粉奪去。宜家仲可叫多個餐食,埋單又唔貴。 環景舒適,呢個價錢仲無收加一,要求唔好咁高。

賣相可以 雞翼通常都唔會差得去邊

溫泉蛋肉醬意粉(細)
熱辣辣意粉軟硬適中,肉醬味又唔會過重,加埋隻蛋
撈起意粉

2個人食3個餐

2018-05-29
Other
2個人食3個餐
2018-05-29 76 views
Blog呢樣野係真係打開會上癮本身自去己呢幾个月都有係esd life打既 打打下friend子就recommend不如打埋openrice la因為近乎餐餐都去食 又中意相機食先Tuesday blue 放工後去睇deadpool完場一岀黎就係sweetology又點會錯過*作為2019 b2b 應該係要開始減肥的 但dont give a shitSweetology之前大學時期都成日食又一城果間 港女勝地 而家就只剩下葵芳嚕Waffle佢地係整得好岀食好脆!至怕食林patpat waffle 成陣蛋味去相~
Blog呢樣野係真係打開會上癮
本身自去己呢幾个月都有係esd life打既