元朗沾麵唔係淨係得彩(想講好耐!!) 我一直都好想試呢間位於雞翼包條小巷裏面既隱世拉麵!!舖頭外面聚集左好多食雞翼包既人 好彩食沾麵就唔洗等位😌小店地方細細 得五張2人枱 亦都望到入面既日本師傅(聽講唔係成日係度)沾麵充滿彩既感覺 沾汁既豚骨味道幾濃厚 黑蒜油香濃重口味😆😆海老湯舖滿蝦油 食到蝦油既鮮甜 個湯仲充滿蔥香同好多肉碎係底 感覺幾豐富😋😋麵條散發陣陣麥香 硬硬地有咬口 都幾掛湯 但凍左會痴埋難分開 兩塊叉燒好正!!!! 肥瘦岩岩好 非常嫩滑又彈口 蛋做得流心😍拉麵都係同價! 佢後尾發覺唔記得落荀 自動比返碟荀我😂至於鈴夏同彩同赤橋既三角關係 我都聽講過下 (碗上果幾隻紅色日文子解做赤橋) 我就冇興趣深究 我淨係想食麵姐hahaaa留意返佢營業時間: 1-4pm, 6-10pm

舖頭外面聚集左好多食雞翼包既人 好彩食沾麵就唔洗等位😌

黑油豚骨拉麵

拉麵都係同價! 佢後尾發覺唔記得落荀 自動比返碟荀我😂

留意返佢營業時間: 1-4pm, 6-10pm
黑油豚骨拉麵
2018-05-08 352 views
元朗區暫時試過彩,金田家,焰, 拉麵天王... 唯獨呢間鈴夏食堂覺得好SURPRISE今晚試左豚骨沾麵同埋海老豚骨沾麵麵質唔會過淋 而且掛湯力非常好2碗相比之下肯定係海老豚骨湯底更豐富 係鮮!唯一一樣要挑剔就係香港拉麵店嘅通病 就係湯底唔夠熱不過呢間我一定會再黎幫襯!!
今晚試左豚骨沾麵同埋海老豚骨沾麵
麵質唔會過淋 而且掛湯力非常好
2碗相比之下肯定係海老豚骨湯底更豐富 係鮮!
唯一一樣要挑剔就係香港拉麵店嘅通病 就係湯底唔夠熱
不過呢間我一定會再黎幫襯!!
豚骨沾麵
2018-05-04
豚骨沾麵
2018-05-05 248 views
日本拉麵店的座位大多數只有十個左右,大家吃完就會結賬離開,不會佔著位子左聊右吹的妨礙店家做下一輪生意的。這家店亦然,地方不大,只有一張4人,2張2人枱,由於名氣不大,不存在排長龍的問題。聽說這家的沾麵和「彩」不分上下,既然如此,乾脆嚐湯麵好了。有4款(湯/沾汁麵)供選擇,魚介豚骨$78/黑油豚骨$80/海老豚骨$83/辛肉味噌$85重口味的我當然點了海老豚骨,滿滿的一碗麵奉上,第一口一定是先喝湯的。濃郁的蝦香氣,肴至微膠的豚骨湯,平順的滑過喉舌。急不及待挾上掛滿湯汁的粗麵,塞一大口的,Q彈的麵條與湯汁匹配非常。略肥的叉燒,半熟蛋,紫菜,葱,荀,經典的配角,看似平平無奇的,卻完美的襯托了這碗湯麵。嗜辣的老公則挑了辛肉味噌,紅通通的,我粗略嚐了一口,辣,但不光是死辣的那種,而是層次豐富,由淡至濃的轟上舌頭,再漸漸平淡。老公對這碗麵也是讚口不絕的,我們對這間店未被追捧感到驚訝同時亦暗暗慶幸,希望下次再捧場是不會大排長龍。

2018-05-02
Type of Meal
Lunch
2018-04-22 242 views
本身係元朗想食玻璃屋,但原來已經關門了。突然又想食拉麵,找了一會,發現原來‘好包’隔離個間鋪由以前做手打烏冬轉左做拉麵。要搵呢個地址係比較麻煩。入去試下呢家咩料,入到去見到老細熟口熟面,如無記錯的話就係前‘彩’既老闆,已經知道質素有保證了👌🏼👌🏼強烈推介呢到既海老豚骨拉麵,個湯底好似飲緊Lobster Bisque一樣咁濃,真係想成碗飲曬去,真·隱世·極邪惡拉麵。🤤香港有質素拉麵真係好小,呢到會係我既選擇
下午二時才一個人出外吃飯,早前在附近吃過別的店時已鎖定這店,有機會要來試一下。剛好這店下午一時才開門,我去到亦剛好剩下最後一張檯,不用等待便能吃個午餐。點了黑油豚骨沾麵,店員先給送端上冰水,過一會沾麵便送到了。嘩,很多蒜頭,除了炸蒜還有蒜蓉!非常香濃的味道,我很喜歡!豬骨湯底味道不錯,拉麵很彈牙而且很掛湯 ,紫菜有兩片 (雖然我認為再給我更多也能吃掉!哈哈)。叉燒有點肥膩,剛好有一片差不多三份一是脂肪,雖然脂肪部份很爽口,可是吃光了還是有點內疚...溏心蛋是一整個的,質感非常的好,調味亦很好!想不到麵底份量挺多,我全部都能吃完,飽飽的非常滿足。於是我著店員加了一些熱水,喝了幾口湯便離座。非常滿足,味道很好的一碗沾麵,有機會會再來的。
黑油豚骨沾麵

點了黑油豚骨沾麵,店員先給送端上冰水,過一會沾麵便送到了。
嘩,很多蒜頭,除了炸蒜還有蒜蓉!非常香濃的味道,我很喜歡!
溏心蛋是一整個的,質感非常的好,調味亦很好!

想不到麵底份量挺多,我全部都能吃完,飽飽的非常滿足。
於是我著店員加了一些熱水,喝了幾口湯便離座。
非常滿足,味道很好的一碗沾麵,有機會會再來的。
2018-04-14
$82 (Lunch)
  • 黑油豚肉沾麵
🦉業餘食評🍜02 Feb 2018👌🏻鈴夏食堂//魚介豚骨拉麵//💰78—————————————————————————🏮相同的顏料,迥異的畫風🏮
一直以來我們去的拉麵店不是早已想吃的高討論度”名店",就是因應所到之區份在網上挑選好的。 所以基本上對所到何店或其食物都已在心中有個大概形象。要說純粹偶然經過才發現的隱世小店,鈴夏食堂絕對是頭一遭。說它隱世小店實在相當貼切,其「隱」在於它位於一條短巷的尾處,需要親身走到門前左近才能發現,其「小」在於它店內竟然只有八個座位,雖需香港蚊形食肆不少,但蚊得如此徹底卻又主打日式麵食的店倒是第一次見。 更枉論此店沒有中文招牌這點了。
此店是同區沾麵店「彩」的姐妹店,剛開時似乎是想走拉麵以外的路線,叫作食堂是因爲它會提供各式食品如烏冬/飯SET,日式薯餅小食等。當然,這次只寫拉麵。
—————————————————————————湯:🌕🌕🌕🌗🌑
🦉業餘食評🍜02 Feb 2018👌🏻
鈴夏食堂
//魚介豚骨拉麵//💰78
—————————————————————————
🏮相同的顏料,迥異的畫風🏮

魚介豚骨
魚介豚骨
湯:🌕🌕🌕🌗🌑
作為彩的姐妹店,魚介豚骨湯中較一般重得多的蝦味不見了,相較起來比較溫和大眾化,加入肉碎的一點卻有保留著。相比于溫和大眾的湯底味道,鈴夏卻把另一點做得十分出彩—溫度。它的湯底溫度比我們吃過的其他店都要高,吃到最後都還挺熱,是十分適合飲湯的溫度。 香港人吃拉麵不如日本人快,因此溫度更高的湯變得重要,這點鈴夏是吃過以來第一家做到的。
料:🌕🌕🌕🌑🌑
叉燒方面選用的位置和彩也一樣,瘦肉,脂肪和軟組織都有,然而煮法更為傳統,所以肉味不會像前者一般濃得像沒加調味,易為大眾所接受。值得一提的是鈴夏的溫泉蛋,流心度做得十分完美。
麵:🌕🌕🌕🌑🌑
麵是和彩一模一樣的全粒粉中細麵條,大概是在同一地方生產的吧,畢竟是姐妹店。麵質是可以的,感覺上此麵條似乎和拉麵更合襯,作為沾麵不算彈牙的麵條在作為拉麵時筋度十足,風味也沒那麼單薄,當然快糊的特性也保持一樣。
—————————————————————————
如果說彩是藝術家性格,鈴夏則不塊其食堂之名,以九成相似的材料做出到食堂老大媽的風味,雖然永遠不是最出彩的,卻少有人討厭。
🐰專業感想🍜02 Feb 2018💮
|| #sss_元朗 || 鈴夏食堂
•真。隱世小店•
食完彩 無特別心水既我地 就打算係元朗行下商場仔 點知途經foodie打卡位既無骨雞翼包 猶豫不決食與唔食之間 八卦既我行到入去就發現呢間寫住日本字既拉麵店
元朗人會比較清楚食肆既位置 但可能都忽略或者唔知道 係條小巷盡頭裏面 有一間小小既拉麵食堂 好有日本深夜食堂既feel
其實當日係食左彩先 但想介紹左鈴夏先 而且無乜人會為意到 佢同彩係姊妹店 但個人覺得佢比彩感覺更加好食!反正彩可能大部分鐘意沾麵即朋友都會食過
海老豚骨
//海老豚骨拉麵//💰84 (CP值: 🌕🌕🌕🌗🌑)

湯底: 🌕🌕🌕🌗🌑
食完彩 蝦味噌 想對比下 結果再次揀左蝦味 反正當日個腦都係🍤😹 唔差在再試埋 本來好擔心會太濃郁好似彩
🍜一黎到就聞到好香而且出晒煙 表面黃色既係櫻花蝦油 單試只有淡淡蝦味 唔會好強烈 但混合埋湯就濃而不太膩 完全唔覺鹹 比起彩 鈴夏比較適合我 佢既蝦味唔會蓋過晒其他味道 而且食食下發現湯底有小許肉碎!加分!😋
料: 🌕🌕🌕🌑🌑
得1塊叉燒即脂肪位偏多左小小 勝在有2塊叉燒見到佢既紋路好細緻 腍身咬落鬆化 好易分開
🥚係咁多間食過最好(圖三) 當相機食先後 我準備食既時候 🦉已經成碗麵食晒習慣最後先食蛋 依然係十分流心🤩有見及此 我食左半碗麵先食蛋 佢不但冇熟到 一咬 幸運地係未爆好似一粒水滴蛋糕 而且仲有啲半熟既蛋白絲😳再食 蛋汁多到漏!!強烈推介!

麵: 🌕🌕🌕🌑🌑
麵同彩既形狀一樣呈方型 咬落有質感但唔係硬 因為浸左陣湯 再軟左小小 食落啱啱好 頭先話過食到肉碎 簡直係精華 當你一啖麵包含肉碎同湯 豐富既口感 好滿足 另外 可以俾你揀沾麵or拉麵 睇到隔離枱 麵係一樣冇分別 所以純粹個人—————————————————————————
同一日入面食左2間姊妹拉麵店 本來既價錢已經包含晒 個人認為一碗麵應有既配料 紫菜 流心蛋 某部分既拉麵店都需要加錢先有 味玉or紫菜價錢合理
2018-02-21 302 views
今日仲放緊新春假期,一家3口去元朗鬧市搵食。諗起好包旁邊有一間小小嘅拉麵店,所以就去試吓。小店位置只有八個,好在我地去嗰陣已經一點九,只有四個食客,唔洗等位,心情特別好。小女(3歲)最愛食湯麵,一坐低就同侍應講要食面同飲湯。個女侍應已經好好禮貌,俾個餐單俾佢、講:倒杯暖水俾你好冇?轉頭就俾咗兩杯暖水同小朋友餐具我地。總係覺得依啲小店先有人情味,最後點左兩碗湯麵,等嘅同時都影咗幾幅店內照俾大家睇吓,好有日本feel。海老豬骨湯拉麵(加麵) $83+15大家唔好誤會, 個面係冇炸蝦,只係個湯底係可蝦味。我個女一黎就飲左半碗湯,個湯底好豐富濃郁,麵好Q,食到最後啲面都仲好彈呀,唔會一pat pat。碗麵好大碗,可能因為係加麵嘅原故。材料都好足,有大量嘅荀同葱、兩塊紫菜、一隻蛋同埋兩大片叉燒。要讚下佢隻溏心蛋,剛剛好半生熟,味道啱啱好唔算太鹹又唔太甜。辛肉豬骨湯拉麵 $80我事頭叫左碗新口味,餐牌冇架,應該係新推出,有張海報痴咗係牆度。好多辣油,但唔算辣,好味不過中意食辣既人可能會失望。希望依啲小店會越來越多,同埋品質可以一直保持到。

海老豬骨湯拉麵(加麵) $83+15

麵好Q,食到最後啲面都仲好彈呀,唔會一pat pat。

辛肉豬骨湯拉麵 $80
好多辣油,但唔算辣,好味不過中意食辣既人可能會失望。

希望依啲小店會越來越多,同埋品質可以一直保持到。
  • 海老豬骨湯拉麵
2017-12-19 418 views
元朗食午餐,天寒地凍都係想食熱湯麵,所以搵咗呢間,在一條小巷內,小巷乾淨,面向花槽,門面係日式拉麵店,玻璃格子趟門,店內地方好細,只有8個位,所以好快就滿座!食物選擇只有4款,每款可以揀湯麵/沾麵,飲品款式反而幾多,食物要耐心等待!因為只有一位日本人煮麵!因為佢都會上菜!海老豚骨湯麵($83)🍜賣相幾好,啲湯顏色好深,而且好濃,係濃到同同事沾麵嘅湯一樣,麵豉味道好濃!好鹹香,最緊要夠晒熱!拉麵係粗身,好彈牙有咬口,正!半熟蛋一隻🥚,蛋黃流心香濃蛋味,蛋白嫩滑,微微醬油味!好味叉燒係厚到似豬扒,好在唔會嚡,幾鬆軟!豬味濃!荀條爽脆,青蔥係好幼嘅蔥(月見蔥?)好爽嫩!好味同事食:魚介豚骨沾麵($73)黑油豚骨湯麵($80)加麵90克($15)唯一女店員比較靜,除了必要對答之外,都唔出聲!呢種專注做拉麵嘅店應該尊重(在香港真的不容易生存)

同事食:

魚介豚骨沾麵($73)

黑油豚骨湯麵($80)
加麵90克($15)

唯一女店員比較靜,除了必要對答之外,都唔出聲!

呢種專注做拉麵嘅店應該尊重(在香港真的不容易生存)
2017-12-19
$83 (Lunch)
Celebration
Christmas
2017-12-09 345 views
すずな食堂元朗有一家吃沾麵很有名的店而這家鈴夏食堂聽說就是那家店的人出來開的不管是裝潢還是菜式均跟那家超級像這邊也是有一位日本人叔叔在煮拉麵魚介豚骨湯拉麵粗拉麵口感好有咬勁湯頭濃厚掛湯能力不錯但叉燒較瘦味道亦較淡海老豚骨沾麵湯頭同樣濃厚還帶有濃濃蝦味但不知為何總覺得這碗麵若有所失感覺沾麵還是那家更勝一籌吧我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
すずな食堂
感覺沾麵還是那家更勝一籌吧
我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享
2017-11-14 331 views
隱世! 是因為鋪頭既位置偏僻必食! 是因為區內既選擇不多正宗! 是因為由日本師傅親自主理登登登登,去片餓啫啫今晚收工一枝公,就黎了呢間小鋪。此鋪只賣湯麵和沾麵,愛吃濃味的我一於選了這個魚介湯底沾麵湯底不但香濃,碗內材料亦非常豐富,叉燒更是劇力萬鈞之作肥瘦適中,淋而不霉。碟上的麵咬勁十足,掛汁能力尚可,只是沒有同區另一間沾麵鋪可選不同味道。臨近尾聲,品嚐壓軸主角蛋夠流心,本想一野啪入腔內,但回想急迫的午飯時間節奏,放工後是應當慢活享受,才不枉人家用心烹調的珍品,所以我還是分了兩口才吃下此靚蛋喔
隱世! 是因為鋪頭既位置偏僻

必食! 是因為區內既選擇不多

正宗! 是因為由日本師傅親自主理

登登登登,去片

餓啫啫今晚收工一枝公,就黎了呢間小鋪。
此鋪只賣湯麵和沾麵,愛吃濃味的我一於選了這個魚介湯底沾麵

湯底不但香濃,碗內材料亦非常豐富,叉燒更是劇力萬鈞之作
肥瘦適中,淋而不霉。

臨近尾聲,品嚐壓軸主角

2017-11-13
2017-11-05 1756 views
今天天氣微涼,正好食下熱騰騰的拉麵。這家小店真的很小,只有6-7個座位。一向都是賣牛肉烏冬的,品質不錯,近日新增有拉麵同沾麵推出,一於試試看。這拉麵同沾麵定價是一樣的,有魚介豚骨$78、黑油豚骨$80、海老豚骨$83。海老豚骨湯麵$83(3/5)大大碗湯麵熱哄哄的,有紫菜兩片、半肥瘦叉燒兩片同糖心旦一隻。叉燒大大片,切得唔太厚也不太薄,肉質尚算軟稔,肥瘦相間,入囗幾甘香;糖心旦呈流心狀,無論裡裡外外都十分入味,正!麵條是粗身的,口感煙韌有口感,掛湯力十足,份量也不少,同彩的麵條口感相約;湯底方面一點也不覺油膩,主要為豚骨味作主導,當中滲著蝦的鮮甜味,味道不錯!海老豚骨沾麵$83(4/5)這沾麵的餸同湯麵是相同的,有紫菜、叉燒同糖心旦,但相比湯麵,這沾麵的湯底真的正好多!那濃郁的蝦味比湯麵強烈很多,味道既濃且鮮,又唔會過鹹,仲有蝦的甜味;而且由於是沾麵的關係,慢慢食,食到尾麵條還是彈牙煙韌,食完之後,真的好滿足,這v蝦沾麵比尖沙咀別天神的蝦麵更勝一籌,真的有少少令人掛住的感覺。推介!
今天天氣微涼,正好食下熱騰騰的拉麵。
這家小店真的很小,

這拉麵同沾麵定價是一樣的
,有魚介豚骨$78、黑油豚骨$80、海老豚骨$83。

海老豚骨湯麵$83(3/5)

肥瘦相間,入囗幾甘香;糖心旦呈流心狀,
無論裡裡外外都十分入味,正!麵條是粗身的,口感煙韌有口感,

海老豚骨沾麵$83(4/5)

2017-11-04
2017-09-06 544 views
食遍元朗大部分既拉麵店,終於搵到間湯底夠'傑' 可能自己太重口味 但湯底一流,麵質夠粗身有口感不過鋪面唔大唔適合一大班人去岩哂情侶去食拉麵師傅係日本人 感覺上煮既拉麵都正宗d
食遍元朗大部分既拉麵店,終於搵到間湯底夠'傑'
可能自己太重口味 但湯底一流,麵質夠粗身有口感
不過鋪面唔大
唔適合一大班人去
岩哂情侶去食

拉麵師傅係日本人 感覺上煮既拉麵都正宗d
已經好幾次光顧鈴夏食堂了,以前係食烏冬同咖喱蛋包飯為主嘅,印象中佢嘅薯餅好出色架,整體我覺得中規中矩既,男友今日忽然抽起條筋話想食,當然捨命陪君子啦今日去到門口先知原來轉左做沾麵吖等我仲一心想食薯餅之前見店員同埋廚房嘅師傅都係彩既員工,心諗沾麵都應該做得幾出色嘅我就食呢個魚介沾麵,唔錯呀幾好食呀,佢果兩片肉簡直係神級,肥美香口,湯底香濃,其實真係同 彩沾麵一樣男友就食海老沾麵,蝦嘅香味非常濃其實講真啦我覺得似係彩嘅分店囉味道一樣,只係冇得揀麵底~
已經好幾次光顧鈴夏食堂了
,男友今日忽然抽起條筋話想食,當然捨命陪君子啦

今日去到門口先知原來轉左做沾麵吖
等我仲一心想食薯餅
魚介沾麵

我就食呢個魚介沾麵,唔錯呀幾好食呀
,佢果兩片肉簡直係神級
,肥美香口,湯底香濃,其實真係同 彩沾麵一樣

海老沾麵

男友就食海老沾麵,蝦嘅香味非常濃
其實講真啦我覺得似係彩嘅分店囉
味道一樣,只係冇得揀麵底~
2017-08-05
魚介沾麵
海老沾麵
2017-07-28 537 views
之前聽聞過這餐廳老闆的逸事,最幾個月路過店舖時店家一直公告店主去了修行。早些日子,店家在臉書上公告重新營業並暫時只賣拉麵,於是專程一試這神祕小店。未夠七點就到達,店內沒有人,可以隨便坐。麵食只有四款:魚介、黑油、海老及辣肉粒麵,全部可選擇沾麵或湯麵,麵食另配蛋、筍,紫菜、2塊叉燒。我選了黑油沾麵。湯比預想的味道較濃烈,麵身偏硬,是我喜歡的硬度。蛋有點煮過熟,叉燒也很好,整碗麵吃得很愉快,只是店內空間狹窄一點,坐不了10個人。離開前老闆站在廚房隔著玻璃跟我鞠躬道別,真有日式款客的那種溫暖。多謝招待!

2017-07-28
2017-03-16 1010 views
牛肉烏冬($65)奶油烏冬($70)蛋包飯($65)👅我地四個女仔食完小食,再share三個主食都夠飽🙈🙈啲烏冬都幾大碗下😝牛肉烏冬個湯好惹味😋😋牛肉味幾香濃同洋蔥好夾👍🏻唯一係牛肉有啲韌😕雖然都好多塊牛肉幾足料😃至於個奶油烏冬就好似carbonara咁既味😋😋幾creamy😙係食食下會有少少膩🙈平時食扁身既烏冬貪佢有咬口啲,估唔到呢間啲烏冬用粗身個隻都有咬口喎👍🏻👍🏻至於個蛋包飯就比較普通🤔無咩太大驚喜🙃🙃蛋算滑溜,但飯既份量唔多,而且咖哩略咸🍛呢間親民價日式小店整體黎講都幾滿意😆幾個女仔一齊share野食傾下計咁幾開心🙆🏼🙆🏼不過間店得大概十個坐位,所以多人就要等多陣啦🙈🙈
牛肉烏冬($65)
奶油烏冬($70)
蛋包飯($65)
👅我地四個女仔食完小食,再share三個主食都夠飽🙈🙈