2020-10-30 151 views
秋風起,話咁快又到左食大閘蟹的季節。鍾意食蟹的我們就揀左去酒樓食大閘蟹套餐,整個套餐除左有「兩后一皇」共三隻新鮮大閘蟹外,還有六道精美的點心小菜,份量非常豐富。大閘蟹套餐價錢$398/位,八時半後更有特價優惠$368/位,價錢也算合理。🧡金磚豆腐肴肉豆腐表面炸得金香,入面則依舊滑嫩好吃。肴肉口感層次分明,十分適合作為前菜冷盤。🧡「兩皇一后」大閘蟹枱面已經預先放好拆大閘蟹的工具,方便大家陣間慢慢拆蟹肉食。主角終於出場,大閘蟹聚手得來色澤都不錯,十分新鮮。打開蟹蓋全都是滿滿的蟹膏,金黃色的非常吸引。蟹膏十分鮮味,充滿油香。食蟹必先經過一番努力,才能吃到啖啖蟹肉,幸好這幾隻大閘蟹都足稱又夠肉,我兩都吃得很滋味。🧡蟹粉小籠包熱辣辣的小籠包多汁又多蟹粉,一咬便流出清甜湯汁。🧡粟米鮮蝦羹蝦仁爽口彈牙,粟米羹入口順滑,味道不錯。🧡紅糟菌皇金姿小菜炒得好夠鑊氣,醬汁惹味好吃。🧡家嫂臘味飯本以為是普通的臘味飯,不過味道卻令我們為之驚喜。面頭鋪滿了臘腸、臘肉和蝦米等,食落香口,加上糯米飯口感特別軟糯,整體味道一流。🧡精美甜點最後以中式甜點作為終結,我地兩個都食到棒腹離開。另外,餐廳的用餐環境寬闊開揚,最特

🧡金磚豆腐肴肉

🧡「兩皇一后」大閘蟹

打開蟹蓋全都是滿滿的蟹膏,金黃色的非常吸引。

🧡蟹粉小籠包

熱辣辣的小籠包多汁又多蟹粉,一咬便流出清甜湯汁。

🧡粟米鮮蝦羹
蝦仁爽口彈牙,粟米羹入口順滑,味道不錯。

🧡紅糟菌皇金姿
小菜炒得好夠鑊氣,醬汁惹味好吃。

🧡家嫂臘味飯

🧡精美甜點
最後以中式甜點作為終結,我地兩個都食到棒腹離開。

另外,餐廳的用餐環境寬闊開揚,最特別是可以眺望維港兩岸夜景,情調十足。
2020-10-30 121 views
#大閘蟹 #尖沙咀 #不是任食 #但都好夠食 .秋風起 又係大閘蟹既季節😍 睇完朋友d爆膏相就即刻打電話book左呢間位於尖沙咀天文臺道既「星薈」, 餐廳位於大廈既頂樓(21樓), 主要座位係室內 但室外有露台 可以呼吸新鮮空氣同吹吹海風, 餐廳設有270度落地玻璃窗, 邊食邊睇到維港夜景同幻彩詠香江🙈.我地8:30後入座 擇左個特價優惠餐 $405 嚴選「黃毛金爪」高質靚大閘蟹餐(原價係$438 就有2皇1后, 總共3隻大閘蟹😍 大閘蟹公大約重5両; 大閘蟹乸就細少少 大約重3両半, 每隻都好爆膏😍😍. 話明食套餐, 除左大閘蟹之外 當然唔少得其他菜式 😋 包括: 金磚豆腐肴肉、粟米鮮蝦羹、紅糟菌皇金姿、蟹粉小籠包、家嫂臘味飯、甜品同任飲陳年彫皇(好好飲) 😜😜. 餐廳職員都幾細心下 每食完一隻蟹就會幫手換碟同埋食完一隻收晒野 先會再上另一隻蟹👍🏻 原本仲諗緊會唔會唔夠飽 .. 但到最後都食唔晒個飯同甜品 可能因為蟹太大隻同太多膏 有點膩🙈 .埋單價包埋茶芥加一都係$405(8:30後)😝好滿足又抵食。(不過食完呢餐要on diet返幾日先😢😆) ..📌地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
#大閘蟹 #尖沙咀 #不是任食 #但都好夠食
📌地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
💰價錢:$405 (8:30後大閘蟹餐)
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
———————————————————
#EatgoEat #Hkfood #foodiehk #hkiger #hkig #hkgirl #hkfoodies #hkfoodpic #hkfoodblog #foodpic #foodphoto #foodbloggers #foodphotography #foodistagram #hkfoodcrew #foodstagram #香港美食 #美食 #yummy #TST #相機食先 #食好西 #蟹膏 #爆膏 #必食大閘蟹 #高CP
2020-10-30 895 views
呢間婚宴酒家設270度落地玻璃窗,可以邊食飯邊欣賞維港夜景🏙最近推出季節限定嘅大閘蟹套餐,夜晚6點後供應,8點半後特設尊享優惠價$4️⃣0️⃣5️⃣/位(原價$438),不過記住係✌🏼位起。💗精選大閘蟹(每位3隻· 2皇1后)嚴選「黃毛金爪」大閘蟹,蟹公約重5両,蟹乸就約重3両半🦀上菜次序係公➡️乸➡️公,每次兩隻兩隻咁上,確保温度微熱🔥蟹公帶細膩粘口嘅白膏,蟹肉較結實飽滿;蟹乸一掰開就爆哂橙黃色嘅蟹膏,食落較硬身甘香。整體蟹肉肥美鮮甜 ,蟹黃餘韻揮之不去,點埋酸甜嘅蟹醋更加提鮮🤤食完仲有杯薑茶驅寒☕️💗雪燕竹笙羹 湯羹質感濃稠,味道清淡樸素🍲飲落每一啖都有大量燕窩碎、竹笙絲、嫩豆腐粒、豬肉碎同蛋白,非常足料養顏😋💗原隻鮑魚蝦仁炒翠肉瓜爽口清新🥒配上兩隻細鮑魚,軟腍得嚟有嚼勁🦪仲有兩隻彈牙嘅蝦仁。可惜冇挑到蝦腸🦐💗上湯薑絲灼菜遠上湯清淡帶咸鮮,加入薑絲有助暖胃,菜遠保持翠綠軟嫩🥬💗蟹粉小籠包(每位1隻)外皮薄身軟滑,一咬開濃郁湯汁滿瀉,充滿蟹油嘅甘香,豬肉餡鮮美💗家嫂臘味飯糯米飯墊咗荷葉一齊蒸,飯粒軟硬適中,口感黏糯煙韌。配料完全唔吝嗇,有臘腸、潤腸、蝦米同冬菇,夠哂香口,淋埋甜豉油食更惹味。💗精美甜品
💗精選大閘蟹(每位3隻· 2皇1后)
黃毛金爪大閘蟹

💗雪燕竹笙羹
雪燕竹笙羹

💗原隻鮑魚蝦仁

💗上湯薑絲灼菜遠
上湯清淡帶咸鮮,加入薑絲有助暖胃,菜遠保持翠綠軟嫩🥬
上湯薑絲灼菜遠

💗蟹粉小籠包(每位1隻)

💗家嫂臘味飯

💗精美甜品
黃金酥口感鬆化,入面充滿鹹蛋黃香,面頭有一粒香脆嘅腰果點綴
黃金酥

💗 陳年彫皇或橙汁
原本每位一杯,宜家加碼變成無限添飲!
2020-10-28
黃毛金爪大閘蟹
雪燕竹笙羹
黃金酥
天氣轉涼~大閘蟹嘅季節又到啦!上網搵吓有咩大閘蟹好食多膏吸引 又抵食先!就搵到呢一間啦!!😙😙前菜金磚豆腐肴肉個肴肉做得非常之好,肉調味唔錯😋😋,外層豬皮啫喱Q彈感覺膠原豐富。金磚豆腐外脆內軟,有些少椒鹽 調味啱啱好,香得黎唔會鹹👍👍蟹粉小籠包 為咗影呢個蟹粉小籠包浪費咗我幾滴精華😢😢精華真係好好食,畀一啲專做上海舖嘅都要好食鮮甜味美跟住就開始玩高質既兩王一后"黃毛金爪"啦,首先黎隻公,公就比較大隻清蒸能突出大閘蟹的鮮甜香氣,一掰開蟹蓋,滿滿金黃色滿滿蟹肉肥美鮮甜蟹膏,蟹肉肥美鮮甜蟹肉肥美鮮甜,心諗隻公已經咁好,隻乸咪不得了。餐廳都計曬時間,食完隻公就已經差唔多蒸好隻乸,亦果然不出所料,只乸雖然細啲但係完全係爆黃嘅狀態蟹黃全部爆曬出嚟、香氣撲鼻、蟹黃嘅餘韻睇口內久之不散,蟹肉再配合埋陳年花雕酒簡直絕配,酒帶出肉香,陳年彫皇更加係任飲!八點半後"大閘蟹饗宴"$368就食到3隻大閘蟹,2隻公約重5両、1乸重3両半、花雕任飲真係好好抵食。除咗美食之外、更加有無敵維港美景,一路食一路望住窗外嘅靚景真係人生一大樂事。🥰🥰餐廳有露台,欣賞夜色一絕!秋風吹來,非常寫意!😎😎食完三隻蟹之後仲有,紅糟菌
天氣轉涼~大閘蟹嘅季節又到啦!

前菜金磚豆腐肴肉

金磚豆腐外脆內軟,有些少椒鹽 調味啱啱好,香得黎唔會鹹👍👍

蟹粉小籠包 為咗影呢個蟹粉小籠包浪費咗我幾滴精華😢😢
精華真係好好食,畀一啲專做上海舖嘅都要好食鮮甜味美

蟹肉肥美鮮甜,心諗隻公已經咁好,隻乸咪不得了。

餐廳有露台,欣賞夜色一絕!秋風吹來,非常寫意!😎😎

食完三隻蟹之後仲有,紅糟菌皇金姿,係傳統嘅客家紅糟醬炒菇同魚片,味道同火候都掌握得好好,盡顯廚師功架,味道濃得嚟又唔會鹹,又夠晒鑊氣。

粟米鮮蝦跟講真嗰句就唔會期待有咩特別,蝦肉比較多都總算係真材實料。

家香臘味飯足料又香,做得好屬水準之上。

甜品係“腰果杏仁蛋黃酥”,好香、好鬆化,入面有我至愛嘅鹹蛋黃,作為一餐美滿嘅完結非常之好。
Other Info. : 用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券可以係下次惠顧時使用
2020-10-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 大閘蟹
  • 紅糟菌皇金姿
  • 蟹粉小籠包
  • 陳年彫皇
2020-10-24 184 views
今次同大肥肥👦🏻去星薈品嚐 *$405大閘蟹餐(2位起)(包加一服務費和茶芥)!!! 佢哋嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻鮮活多膏😋甘香惹味!除咗大閘蟹之外,佢仲包好多嘢食㗎,一定捧住個肚出嚟!1️⃣雪燕竹笙羹滋陰養顏,材料嘅份量都幾足!🙆🏻‍♀️美味指數:7.11/102️⃣原隻鮑魚蝦仁原隻鮑魚好入味😋🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/103️⃣上湯薑絲灼菜遠菜遠好鮮好嫩🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/104️⃣蟹粉小籠包小籠包湯汁多到好似爆漿咁!🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/105️⃣家嫂臘味飯呢個真係超有驚喜!糯米飯好煙靭,臘味真係好入味!🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/106️⃣精美甜品冇諗到呢個裏面有鹹蛋黃,比想像中特別🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/107️⃣任飲陳年彫皇配大閘蟹真係一流!💡整體來講,性價比高,大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半!場內設270度落地玻璃窗,可以邊吃邊欣賞維港夜景,真係好浪漫🌹仲可以可造訪餐廳露台,欣賞夜色及吹晚風星薈 (尖沙咀)地址:尖沙咀天文臺道8號21樓✍🏻 大閘蟹套餐晚上6點後供應,尊享優惠價$405/位(兩位起),原價$438/位! 可以品嚐到2皇1后、共3隻大閘蟹!仲要可以任飲陳年
[尖沙咀~星薈]
1️⃣雪燕竹笙羹
滋陰養顏,材料嘅份量都幾足!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.11/10
2️⃣原隻鮑魚蝦仁
原隻鮑魚好入味😋
🙆🏻‍♀️美味指數:7.22/10
3️⃣上湯薑絲灼菜遠
菜遠好鮮好嫩
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
4️⃣蟹粉小籠包
小籠包湯汁多到好似爆漿咁!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.21/10
5️⃣家嫂臘味飯
呢個真係超有驚喜!糯米飯好煙靭,臘味真係好入味!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
6️⃣精美甜品
冇諗到呢個裏面有鹹蛋黃,比想像中特別
🙆🏻‍♀️美味指數:7.45/10
7️⃣任飲陳年彫皇
配大閘蟹真係一流!
星薈 (尖沙咀)
地址:尖沙咀天文臺道8號21樓
✍🏻 大閘蟹套餐晚上6點後供應,尊享優惠價$405/位(兩位起),原價$438/位! 可以品嚐到2皇1后、共3隻大閘蟹!仲要可以任飲陳年彫皇
🤩用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)
2020-10-24 811 views
知道男朋友鍾意食大閘蟹,依家開始當造,即刻帶佢去食。呢間餐廳內設270度落地玻璃窗,亦有露台,可以出去同維港夜景打卡。我地叫左2皇1后大閘蟹饗宴,大閘蟹饗宴$398/位,夜晚8:30之後可以$368/位就食到,好抵。茶有鐵觀音或普洱,我地揀左鐵觀音。首先黎左前菜:金磚豆腐肴肉。金磚豆腐外皮夠脆,豆腐軟滑又熱辣辣,好食。肴肉味道唔錯。蟹粉小籠包每位1隻,皮薄餡靚,一穿啲濃湯就滿瀉出黎,一定要吮晒佢。精選大閘蟹每位有3隻(2皇1后),餐廳嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半。食蟹既次序係公母公,兩種都多蟹膏,蟹公多肉,蟹乸多蟹黃,食到舐舐脷。食完會有杯薑茶俾你暖胃。家嫂臘味飯夠香口,臘腸潤腸食落唔會有好油膩既感覺。紅糟菌皇金姿偏油,有菇類、翠玉瓜、魚片。粟米鮮蝦羹略鹹,但勝在足料,大大隻蝦。精美甜品係黄金撻,入面係奶皇餡,唔錯。每人可揀陳年彫皇或橙汁。依家可以任飲花彫,男朋友勁開心,佢話味道香醇,唔會好苦,反而飲到少少甜味,好好飲甘話。餐廳話啲花彫有廿年架啦,唔怪得好飲啦。橙汁亦都有好多果肉,真材實料。
知道男朋友鍾意食大閘蟹,依家開始當造,即刻帶佢去食。
茶有鐵觀音或普洱,我地揀左鐵觀音。
鐵觀音
首先黎左前菜:金磚豆腐肴肉。
金磚豆腐肴肉
金磚豆腐外皮夠脆,豆腐軟滑又熱辣辣,好食。
金磚豆腐
肴肉味道唔錯。
肴肉

蟹公
食完會有杯薑茶俾你暖胃。
薑茶
家嫂臘味飯夠香口,臘腸潤腸食落唔會有好油膩既感覺。
家嫂臘味飯

紅糟菌皇金姿偏油,有菇類、翠玉瓜、魚片。
紅糟菌皇金姿

粟米鮮蝦羹略鹹,但勝在足料,大大隻蝦。
粟米鮮蝦羹
精美甜品係黄金撻,入面係奶皇餡,唔錯。
黄金撻
每人可揀陳年彫皇或橙汁。
橙汁亦都有好多果肉,真材實料。
橙汁&陳年彫皇
2020-10-23
Type of Meal
Dinner
2020-10-23 133 views
星薈 - 大閘蟹大餐最緊早上上班時也會感受到陣陣涼風,不知不覺秋天已經慢慢開始了,秋意濃厚又是大閘蟹的季節,今日到了位於尖沙咀的星薈,在店內270度無邊際的玻璃幕牆,更設有露台,欣賞維港夜景和享用大閘蟹,一大享受。大閘蟹套餐晚上6點後供應,尊享優惠價$405/位(兩位起),原價$438/位,現在用雲閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券作下次使用。大閘蟹餐 $405/位雪燕竹笙羮超豪華的湯羮,骨膠原的雪燕加上滋補的竹笙。精選大閘蟹每位品嚐到兩皇一后、共三隻大閘蟹,隻隻都橙金黃色的外殼,有著黃毛金爪,蟹公約重五両,蟹乸約重三両半,一打開時解橙黃色的蟹膏,鮮甜無比。原隻鮑魚蝦仁有大閘蟹、雪燕,還有原隻鮑魚配蝦仁。上湯薑絲灼菜遠有著較清淡的上湯菜遠,清新一下膩口感覺。蟹粉小籠包超鮮味滿滿蟹粉的小籠包。家嫂臘味飯暖笠笠的炒臘味飯,料多飯黏、秋季食最正。陳年彫皇大閘蟹配花彫,鮮味更出。精美甜品簡單的甜點作結。
星薈 - 大閘蟹大餐

大閘蟹餐 $405/位

雪燕竹笙羮
超豪華的湯羮,骨膠原的雪燕加上滋補的竹笙。

精選大閘蟹

原隻鮑魚蝦仁
有大閘蟹、雪燕,還有原隻鮑魚配蝦仁。

上湯薑絲灼菜遠
有著較清淡的上湯菜遠,清新一下膩口感覺。

蟹粉小籠包
超鮮味滿滿蟹粉的小籠包。

家嫂臘味飯
暖笠笠的炒臘味飯,料多飯黏、秋季食最正。

陳年彫皇
大閘蟹配花彫,鮮味更出。

精美甜品
簡單的甜點作結。
2020-10-22 149 views
秋風起,又係食大閘蟹嘅時候!同媽咪嚟食大閘蟹套餐,$368一位(兩位起)﹐原價係$398.首先場地係唔錯嘅!佢喺大廈頂樓,所以係可以睇到270度海景嘅,仲有個露天平台,應該係畀人平時可以出去飲杯嘢吹下海風chill下咁,食中菜地方好少有咁樣嘅設計。個套餐主打有三隻大閘蟹(一個人)﹐2王1后, 佢寫係嚴選咗黃毛金爪嘅靚蟹,我都食得出佢唔係cheap 蟹, 有好多膏,同埋唔係完全冇肉只有膏嗰啲大閘蟹。個套餐仲有好多其他食物嘅,其中蟹粉小籠包真係幾好食!而且份量多,我地都食唔曬,仲打包左聽日晏晝都有得食xp 仲有佢drinks有得揀橙汁或者花雕王,而且係任飲喎!所以如果可以飲花雕嘅人,應該真係好抵!

2020-10-22 90 views
我同老公都好鐘意食蟹,而家正正係食大閘蟹的季節~係尖沙咀星薈有超抵食大閘蟹餐,食過返尋味,一定要同大家分享一下!今晚我地食勁高質的黃毛金爪,係超多膏,又鮮甜,新鮮生猛~呢到大閘蟹足料👍🏻大閘蟹公大約重5両,大閘蟹乸就大約重3両半,每次大閘蟹都係兩隻兩隻咁上,保持到大閘蟹的溫熱,唔會食完一隻另一隻凍哂,好細心~爆膏 見到都流口水🤤依家仲有優惠價$368一位咋,原價要$398,每位三隻多膏爆靚2皇1后大閘蟹,仲要任飲陳年彫皇,食到超飽返屋企!埋單嗰陣話如果用云閃付銀聯二維碼比$500或以上仲有$50coupon送可以下次用!我哋今晚就係一路品嚐大閘蟹一路通過落地大玻璃窗睇維港夜景 好嘆,仲見到有客人出咗餐廳露台睇靚景影相傾計勁chill~~鮮活大閘蟹係主角,配角都好精緻架,係一間質素高的中菜廳

爆膏 見到都流口水🤤

鮮活大閘蟹係主角,配角都好精緻架,係一間質素高的中菜廳

2020-10-22
2020-10-17 166 views
所謂嘅蟹餐莫名其妙 套餐有兩隻蟹一個湯兩個餸 而每碟餸好細碟 叫最貴嘅一個套餐反而比起其他套餐少一隻蟹同埋少一個糯米飯 想叫其他餸又唔可以雖然餐牌上寫有9個其他蟹粉嘅餸 但只得一個餸有得食 根本食唔飽非常之奇怪佢嘅所謂蟹餐嘅目標係做咩嘢 喺任何情形之下一定唔會再去呢個餐廳

喺任何情形之下一定唔會再去呢個餐廳
2020-10-17
Type of Meal
Dinner
2020-06-09 1044 views
我是一個brunch的大粉絲,當辛勤工作一週後,有什麽比一個懶洋洋+好好味+微微醉的週日更吸引?試過無數brunch,大部份都是西式,所以當知道星薈有一個中式fusion brunch時,第一時間舉手。中西合璧的食物,主打冰鎮龍蝦及鮑魚,有一點點像seafood platter。龍蝦鮑魚非常新鮮,剛好熟而且保留鮮味。既然是中西合璧,蝦餃燒賣必不可少。最令我驚喜的是最後的魚餃淮山麺,孤陋寡聞的我還是第一次食。麵煮得剛剛好,口感清脆爽口。淮山含大量蛋白質和消化酵素,一邊享受美食一邊養身。星薈位於尖沙咀中心地帶,非常方便,而且景觀一流。她有一個廣闊的陽臺,眺望維多利亞港優美景色,是180度無遮擋的打卡熱點,大家可以穿戴靚靚,瘋狂自拍。服務很貼心,當天選了free flow champagne,侍應不斷來來回回添加,肯定回本了。無獨有偶,那個週末我不斷喝Nicolas Feuillatte香檳。在香港,她可能不是家傳戶曉的名字,但原來她是法國三大暢銷香檳品牌。那天選來Nicolas Feuillatte Reserve Exclusive Brut NV,有青蘋果、薄荷和西柚的味道,非常清新。
在炎熱的夏天,望著美景,美酒加美食,一樂也!好期待下次再來黃昏happy hour和晚飯。
2019-03-17 5657 views
公司晚宴去天文台8號頂樓的星薈,其實即係鴻星酒家,原本對這些公司晚宴沒有太大期望,通常都係個啲菜式,但係呢餐好有驚喜,好後悔無影多啲相,呢度有無敵大海景,但夜晚大風起來想影頭唔亂既相都有啲難講返食物,相信老細今次揀左個貴餐,除左第一道乳豬沒有特別,之後每道菜都好好味第二道係凍熟蝦同凍鮑魚(鮑魚唔細)仲有全晚最正既雞煲翅,好多翅,個雞湯好正條魚又滑,大得來火喉剛好去到最後既糖水合桃露係即磨,甜度剛好,仲有粒粒合桃攪晚宴既真係可以考慮呢度

第二道係凍熟蝦同凍鮑魚(鮑魚唔細)

仲有全晚最正既雞煲翅,好多翅,個雞湯好正

條魚又滑,大得來火喉剛好

去到最後既糖水合桃露係即磨,甜度剛好,仲有粒粒合桃

攪晚宴既真係可以考慮呢度
雞湯翅
2018-08-24 6662 views
上到嚟,計埋我地得四枱,可能多數都係做婚宴,所以有散客要點心,即蒸需時更耐。櫻花蝦脆炸柚皮,每看到柚皮我都必點。這道是我吃過最油膩和咸的一道,蝦和柚皮都吸了很多油 。花膠燉雞湯,挺快就上桌了,味道不錯的,但真的咸了。蒜炒莧菜可以,咸度還能少一更好。很久才到的蒸腸粉,蝦餃和灌湯餃。腸粉黏黏的,因為沒掃油,緊實一點,但滑度還可以。蝦餃蒸得皮都爛了,肉餡過得去而且。灌湯餃湯頭不錯,配著素翅吃都能當一道菜了,餃就不要管了。蛋白炒飯,炒得不錯,粒粒分明,就咸得不行。

花膠燉雞湯,挺快就上桌了,味道不錯的,但真的咸了。

蒜炒莧菜可以,咸度還能少一更好。

蛋白炒飯,炒得不錯,粒粒分明,就咸得不行。
2018-08-13 4669 views
今次呢間餐廳,曾經經過見到但未有機會去試!今次藉著生日飯,朋友提議去食。其中一位朋友試過推介食物唔錯,仲要有靚景添!餐廳喺大廈最高層,我地訂左19:30,早左到都可以有位,可能仲未有好多人知道,所以都唔算好多檯。出左電梯,入到餐廳就見到落地玻璃窗見到K11,再配水晶燈,好簡約!讚!未叫野食就比個環境吸引左,而且仲有個露天位置,外面放左幾張高檯,可以坐喺外面飲下野!因為佢地有個小酒吧,可以點cocktail 或有啤酒。其實間餐廳主要用黎做婚宴,環境吸引,個位置可以睇到煙花添!咁左咁耐,要講番當晚我地點左咩食物!我地有5個人,點左一個4人餐,再加左一個小食同埋一個小菜,最後仲加左2個焗西米布甸!首先到左個小食炸豆腐,炸得好靚金黃色,唔需要點汁都夠味。之後小菜陸續送到!真係每個菜都有驚喜,我地只係點左套餐,包括有個炒飯都好味,炒得好乾身,唔感到好油。整體好味!可以再值得再去。
炸豆腐
炸子雞
焗西米布甸
  • 西米焗布甸
2018-08-09 3771 views
平日晚上,公司同事的慶功宴,尖沙咀區是最方便的,找一間有名氣、有環境、好味道的中菜在這區多的是,但有同事提議試新地方,吾試由自可一試便知龍與鳳。全場坐滿只得四枱客,眼見服務員和經理共有六人,他們傾計多過招呼人客。(可能我們不是名星)食物價錢中上,但出品不是相對的,對食物有要求的各位請勿花錢了。這處唯一賣点,有觀看維港景色大露台,肯定是看煙花和夜景的最佳地方,所以我理解他們上菜慢的原因,是給你時間慢慢享受美景。