2022-03-19
2048 views
記得沙田食過一次豆乳狂人,已經好想再食,可惜沙田實在少去,所以遲遲未有再訪。最近得知豆乳狂人喺荃灣西海之戀有分店,就去咗買外賣!沙田店係街坊小店,只係做外賣,當年食價錢非常親民。荃灣西店始終喺商場內,店舖大好多,又可以堂食,所以價錢比當年食貴咗唔少。雖然如此,當日去仍然人氣十足,我6pm後到要排隊約10min先買到!荃灣店環境型格,仲有可愛logo公仔,感覺慢活寫意!7.6 特濃豆乳($24)採用非基因改造黃豆,每日新鮮現磨,味道依舊高質!豆乳無加糖,只係飲黃豆原味,我自己好鍾意,老公則嫌太淡,小店另外都有糖漿可以自行添加,適合不用人士口味。超強芝士醬木棉豆腐($38)返到屋企先發現小店應該俾漏咗芝士醬我,因為完全冇芝士元素。不過豆腐係好食嘅,炸得薄脆,內裡軟滑富豆香,係唔錯嘅小食。和風白玉($45)豆乳狂人嘅糖水認真足料好味!芋圓做得好好,芋頭味道突出,口感軟糯彈牙!白玉一樣Q彈,煙煙靱靱,口感十足!糖水base係豆腐花,豆香濃郁,口感軟滑,又係出色!不過就未見有布丁,可能又係漏咗,有D可惜!值得一讚嘅係外賣碗質素超好,用料厚實,唔怕倒瀉,我直情留起重用呢。呢個細節位真係要大大加分!
荃灣店環境型格,仲有可愛logo公仔,感覺慢活寫意!
7.6 特濃豆乳($24)
超強芝士醬木棉豆腐($38)
和風白玉($45)
豆乳狂人嘅糖水認真足料好味!芋圓做得好好,芋頭味道突出,口感軟糯彈牙!白玉一樣Q彈,煙煙靱靱,口感十足!糖水base係豆腐花,豆香濃郁,口感軟滑,又係出色!不過就未見有布丁,可能又係漏咗,有D可惜!值得一讚嘅係外賣碗質素超好,用料厚實,唔怕倒瀉,我直情留起重用呢。呢個細節位真係要大大加分!係我見過最有誠意嘅外賣碗!
狂人栥飯($32)
買定栥飯做早餐!老實講,$32一條栥飯定價略嫌進取,但回憶嘅味道係無價。換上可愛logo包裝嘅狂人栥飯依然足料美味,早餐配豆乳冇得輸!
整體食物質素保持水準,特別係豆乳方面,非常出色,食得出小店對食材嘅認真及執著。唯一係店員可能忙中有錯,如果呢點改善一下就更好啦!