Restaurant: SoupDay
Info:

2019-02-28 379 views
屋企呢排阿媽偷懶好少去煲湯,於是自己就黎到湯譜諗住試下住家湯水。平日六點幾黎到唔算好多人,入面地方細細並唔算多位,只有一張長高bar枱同埋一張圓枱。我叫左碗靚靚既花膠燉鮮奶湯$68,點完單職員好快就裝俾我。碗湯唔算好大碗,入面見到有花膠、桃膠、雞肉粒、豬肉粒,真係夠晒真材實料,飲到百份百冇落味精。坐係度靜靜地飲完呢碗清甜滋潤既湯,真係感覺到少少有住家味道,可以俾附近返工既人有少少湯水滋潤,中環OL湯水之選。

我叫左碗靚靚既花膠燉鮮奶湯$68,點完單職員好快就裝俾我。

,飲到百份百冇落味精。

坐係度靜靜地飲完呢碗清甜滋潤既湯,真係感覺到少少有住家味道
,可以俾附近返工既人有少少湯水滋潤
,中環OL湯水之選
2019-01-16
5 Minutes (Dine In)
$68 (Dinner)
  • 花膠燉鮮奶湯
2019-02-11 589 views
-🦄湯譜 Soup Day-黃耳雙菇竹笙桃膠燉湯 Hkd58Rating🌕🌕🌕🌕🌑蒸有機菜心 Hkd28Rating🌕🌕🌕🌑🌑-唔知道有冇人同我一樣都係咁中意飲湯架呢Haha🥣我個人比較中意飲中湯😌係好清甜養生個啲😝但平時就好唔中意飲街上餐廳賣既湯🤔🙄好怕佢地落好多調味料好多味精😭😭😭不過呢間湯譜我就放心喇😎叫左個素湯😗雖然冇落到肉🐷但一樣好夠味架😬😬而且飲得出係用心煲出來既湯水👍🏻冇黑人憎既味精第一啖飲落去😆熱辣辣既🔥好清甜既味道💕應該係因為紅棗既甜再加上菇菌既鮮而成既✨再飲落去個人都即刻暖曬💦而且佢用料都足😇食到有幾粒紅棗 一大舊黃耳 一啲松茸😉同埋啲啲桃膠 可能你話58蚊係好貴😌但飲得出既係一啖心機同時間😤😤😤-然後再叫左個菜心🥬就係貪佢清清地咁蒸😂不過佢會加左豉油落去 唔係陣係蒸完就比你食🤔所以我略嫌豉油既鹹味會蓋過左少少菜既味道不過菜心仍然十分鮮甜😙所以都唔錯架👍🏻👍🏻-
🦄湯譜 Soup Day
所以我略嫌豉油既鹹味會蓋過左少少菜既味道
不過菜心仍然十分鮮甜😙所以都唔錯架👍🏻👍🏻
2019-02-11
5 Minutes (Dine In)
$86 (Lunch)
2019-02-09 541 views
上環除左PMQ/勝香園,其實仲有好多小店等我地去發掘架!!!😋花膠燉鮮奶湯 ($68)呢間鋪頭每款湯水都好足料又冇味精,需要養顏嘅女仔就好岩飲花膠燉鮮奶湯,原本覺得68蚊都唔平,但入面真係有花膠架,即刻覺得抵飲。香港人平時咁忙都冇乜時間自己煲湯,呢度咁多款湯揀,款款都唔作用,一定有一款岩你。 每款都有寫明功效, 你可以睇返揀番啱自己需要嘅湯飲。飲完湯仲可以係附近影相,幾條街都好多打卡位架~(上環站E出口約行7分鐘)

😋花膠燉鮮奶湯 ($68)

飲完湯仲可以係附近影相,幾條街都好多打卡位架~

(上環站E出口約行7分鐘)
花膠燉鮮奶湯
2019-02-04
5 Minutes (Dine In)
$68 (Tea)
花膠燉鮮奶湯
2019-01-26 431 views
唔想飲水,又飲太多咖啡,於是中午想去飲下湯。呢間店的感覺好「隱世」,從上環地鐵站行上「山」大約10分鐘。位置好隱蔽,好似入去大自然森林的感覺。連裝修都好有田園、大自然、農村生活的style。店內環境貫徹「田園風」。Brown and wooden 為主調。牆上畫了貓貓,老闆好有自己style 下喎。都是愛猫之人?Order 了一份 meal set$98,即有一個湯同一個蒸飯。鮮奶花膠燉湯好正,有大塊花膠。仲有桃膠同雞肉。養顏滋潤,果然是Ladies Day!蒸雞飲,好多雞件,好「純樸」的味道,無好strong 的味精調味。
唔想飲水,又飲太多咖啡,於是中午想去飲下湯。
位置好隱蔽,好似入去大自然森林的感覺。

連裝修都好有田園、大自然、農村生活的style。

牆上畫了貓貓,老闆好有自己style 下喎。都是愛猫之人?
Meal  set

鮮奶花膠燉湯

鮮奶花膠燉湯好正,有大塊花膠。

仲有桃膠同雞肉。

養顏滋潤,果然是Ladies Day!
蒸雞飯
鮮奶花膠燉湯
蒸雞飯
2019-01-22 375 views
叫咗外賣蒸雞飯套餐,完全未熟,飯得太多水,一pat pat,完全食唔到。雞肉超大雪味,唔好食,另外仲有牛奶花膠湯,加咗水咁,超難飲。其實之前幫襯過一次都覺得OK,今次真係搞唔掂,仲要成為$98。
蒸雞飯套餐
2019-01-22
Delivery
$100 (Last Night Supper)
2019-01-17 439 views
🍵🍵🍵松茸菇瑤柱螺頭燉湯 ($68)松茸菇既香味成為左呢碗燉湯既主角🤤加上瑤柱同螺頭 令到個湯清甜得黎 又好有內涵🥰啲料都好好食👍🏻岩曬附近番工既OL既養生 又夠飽肚🍵🍵🍵花膠鮮奶湯 ($69)湯料有花膠 桃膠 雞腳 雞肉 十分足料👍🏻👍🏻飲得出好真材實料 加埋鮮奶落去燉真係好養顏🥰🥰又係好岩女仔飲
🍵🍵🍵
松茸菇瑤柱螺頭燉湯 ($68)
松茸菇既香味成為左呢碗燉湯既主角🤤
加上瑤柱同螺頭
令到個湯清甜得黎 又好有內涵🥰
啲料都好好食👍🏻岩曬附近番工既OL
既養生 又夠飽肚
🍵🍵🍵
花膠鮮奶湯 ($69)
湯料有花膠 桃膠 雞腳 雞肉 十分足料👍🏻👍🏻
飲得出好真材實料 加埋鮮奶落去燉
真係好養顏🥰🥰又係好岩女仔飲
約開朋友係中環行街,順便系附近穩食。朋友介紹左間飲中式靚湯既小店。試完真係無伏wo☺ง叫左個花旗參燉雞湯,清甜得黎好有雞味,正!不過就嫌佢比較偏啲,我地穩左好耐先穩到佢。
約開朋友係中環行街,順便系附近穩食。

花旗參燉雞
花旗參燉雞
2019-01-16 291 views
今日想食得健康D💪🏻通常小妹就會去呢到飲湯🥣呢到有多款選擇嘅湯品🥄男女老幼都岩飲💋今日肚子較餓😆呢到除左湯仲有點心、蒸飯、粥類等等......🤓今次試蒸飯🍚滑雞蒸飯🐥雞肉軟嫩腍滑😌入味無咩肥膏痴住雞肉😍份量大概有5、6件配搭左木耳😜口感大增話明蒸飯😉蒸出黎嘅精華滲透哂落飯到😌所以每啖飯都好香濃嘅雞味😋想吃一點甜😛叫多左個點心熊貓包包🐼有點失望賣相唔多得☹️包皮裂哂而且包皮有點硬實😕內餡係豆沙😅唔太甜幾好
今日想食得健康D💪🏻
通常小妹就會去呢到飲湯🥣
呢到有多款選擇嘅湯品🥄
男女老幼都岩飲💋
今日肚子較餓😆
呢到除左湯仲有點心、蒸飯、粥類等等......🤓
今次試蒸飯🍚滑雞蒸飯🐥

賣相唔多得☹️
包皮裂哂而且包皮有點硬實😕
內餡係豆沙😅唔太甜幾好

2019-01-13 235 views
平時成日出街食飯嘅我,又無湯水滋潤,又無愛情滋潤,唉...但最近我見到ig有幾個foodie都推介 #soupdayhk ,就去會一會佢!間店叫湯譜,我以為淨係賣湯,點知佢又賣點心,又賣飯,都幾多元化,可惜我當日食飽先去,就無緣幫襯佢啲飯,淨係叫咗個湯,同埋忍唔住叫咗個好可愛嘅企鵝奶黃包我叫嘅湯係黑蒜螺頭燉湯,可能我太重口味,覺得黑蒜可以再重味啲,但我基本上睇其他人食評都話啱啱好😬 個湯好多料,我輕輕一「不」就有咁多,啱哂我呢啲鍾意食湯渣嘅人至於個企鵝,打卡一流,我post喺ig好多人問,但係入面個心係未蒸熱,一舔,仲係凍嘅🤐 同埋包嘅比例真係太多了,我咬哂成個頭都未食到啲奶黃,咁就$38💸
平時成日出街食飯嘅我,又無湯水滋潤,又無愛情滋潤,唉...

2019-01-07 460 views
平時少機會飲住家湯, 依間係中環既湯品店就啱晒我位置不算難搵, 係牛腩麵店附近小斜坡入到去感覺好外國化😂可能因為menu都英文而舖頭幾細間無咩位比人坐湯都有七種, 除此之外仲有粥飯點心供選擇我同朋友叫左椰子燉雞湯同花膠燉鮮奶湯, 仲有個企鵝包~✨椰子燉雞湯$58好清甜同好香濃既雞味!入面有好多湯料, 肉都有幾舊好大舊☺️湯既份量亦唔算少✨花膠燉鮮奶湯$68白雪雪咁好靚, 依碗都係真材實料甜甜既又唔會臭奶味✨企鵝奶黃包$38/2個兩碗湯我地都好滿意不過企鵝包就有點失望影相係一流但食落麻麻皮過厚奶黃餡又少得個樣
平時少機會飲住家湯, 依間係中環既湯品店就啱晒我
位置不算難搵, 係牛腩麵店附近小斜坡
入到去感覺好外國化😂可能因為menu都英文
而舖頭幾細間無咩位比人坐

湯都有七種, 除此之外仲有粥飯點心供選擇
我同朋友叫左椰子燉雞湯同花膠燉鮮奶湯, 仲有個企鵝包~

✨椰子燉雞湯$58
好清甜同好香濃既雞味!
入面有好多湯料, 肉都有幾舊好大舊☺️
湯既份量亦唔算少

✨花膠燉鮮奶湯$68
白雪雪咁好靚, 依碗都係真材實料
甜甜既又唔會臭奶味

皮過厚奶黃餡又少
得個樣
企鵝奶黃包
2019-01-07
$80 (Dinner)
2019-01-07 399 views
呢間"湯譜"最近好popular!!🔥經常上網都見到有唔同媒體嘅宣傳仲有個個都大讚嘅奶白色花膠湯前排天氣凍就一於去試試佢!..鋪頭位於中上環 (近歌賦街) 無論中環站定上環站行過去都要5-10分鐘平日嘅晚上去到唔使等位落完order大概5分鐘就有得飲湯喇!👍🏻. .傳說中嘅花膠燉鮮奶湯係就係白雪雪不過飲落感覺好稀 🤨而且味道普通 只飲到豬肉味花膠有一塊 口感尚算膠質.個人覺得一切都係marketing嘅功勞包裝得太好, 飲落非常失望😅
呢間"湯譜"最近好popular!!🔥
經常上網都見到有唔同媒體嘅宣傳
仲有個個都大讚嘅奶白色花膠湯
前排天氣凍就一於去試試佢!
鋪頭位於中上環 (近歌賦街)
無論中環站定上環站行過去都要5-10分鐘
平日嘅晚上去到唔使等位
落完order大概5分鐘就有得飲湯喇!👍🏻

傳說中嘅花膠燉鮮奶湯係就係白雪雪
不過飲落感覺好稀 🤨
而且味道普通 只飲到豬肉味
花膠有一塊 口感尚算膠質
個人覺得一切都係marketing嘅功勞
包裝得太好, 飲落非常失望😅
$50 (Dinner)
2019-01-01 406 views
🍴黑蒜螺頭燉湯 58蚊有黑蒜 元肉 螺頭 豬肉😍🐖好少有機會飲黑蒜湯 一飲就大陣墨蒜香甜味 而且口感好清新 元肉 即係龍眼 🐲夠哂清甜 加上瘦肉 🐷帶出湯味 仲有彈牙既螺頭 口感好。 整體配合得好好😄🍴花膠燉鮮奶湯 68 蚊🥛🍲有花膠 鮮奶 桃膠 雞腳 雞肉 豬肉 好潤既一碗湯 有花膠同鮮奶增加奶香滑度😍 仲有瘦肉 雞肉吊味🐥🐷 加上有口感既桃膠 夠哂養顏😄 🍴Creamy custard penguin bun 🐧38 蚊同佢個名一樣 企鵝樣既奶皇包 外形得意 企鵝一男一女🐧 入面既奶奶皇 唔甜但比較 creamy . 包身就比較硬 甘得意要黎影下相都 ok既😂#奶皇包 #點心 #老火湯 #黑蒜 #花膠 #鮮奶 #螺頭 Score 平均分 <6.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#湯譜中環善慶街 5 號地鋪~~~~~~~~~~~~任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食

🍴黑蒜螺頭燉湯 58蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#湯譜
中環善慶街 5 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2018-12-31
$60 (Last Night Supper)
2018-12-29 323 views
今天同朋友行中環天氣又凍想飲湯!找到這一家是ABC開的的湯品店叫左一個花膠湯花膠湯好足料有花膠一片、桃膠、雞肉、奶。仲叫左碟菜😓碟菜煮得太生!好硬!😅地方都不太難找
2018-12-29
Type of Meal
Tea
2018-12-29 304 views
宜家一般香港人因為工作同生活繁忙,都好少會煲湯飲。但係出街買嘅湯有時又未必足料,未必有營養,可能仲有好多味精 今日經開中環見到有一間主打燉湯嘅舖頭 ,價錢合理, 標榜冇味精真材實料,於是去一試舖頭地方唔大,應該主力都係做外賣為主。入到去坐位得好少, 吧檯大概可以容納 6至8人左右。燉湯大概有7款, 價錢係$58同$68,而且仲有啲點心、蒸飯等可加配我哋叫咗松茸菇螺頭瑤柱燉湯$68 ,個湯熱辣辣,而且非常足料,燉湯好香好鮮甜,真係幾好飲另外仲叫左花旗蔘燉雞湯$68,花旗參味比較重濃,甘香幾好飲!

松茸菇瑤柱螺頭燉湯

花旗參燉雞湯

松茸菇瑤柱螺頭燉湯
花旗參燉雞湯
2018-12-15 389 views
我諗好多人都黎過附近食野,呢條街入夜都好有氣氛,經過見到呢間湯品環境唔錯,睇黎呢間湯品小店係新開既一於試一試黑蒜螺頭湯,黑蒜味好香濃,個湯十分足料,呢個天氣如果經過飲番碗補補都唔錯應該真係無落味精下次都想黎試試其他燉湯,感覺上都好養生!撈上黎比大家睇,真-係-好-足-料-不過呢,個流心奶皇企鵝包就得個靚字唔好話流唔流心,入面竟然係未蒸熱架-所以黎飲湯就一流!但其他點心就....經過今次下次黎應該唔會再叫點心
我諗好多人都黎過附近食野,
呢條街入夜都好有氣氛,
經過見到呢間湯品環境唔錯,
睇黎呢間湯品小店係新開既

一於試一試黑蒜螺頭湯,
黑蒜味好香濃,個湯十分足料,
呢個天氣如果經過飲番碗補補都唔錯
應該真係無落味精
下次都想黎試試其他燉湯,感覺上都好養生!
黑蒜螺頭燉湯

撈上黎比大家睇,真-係-好-足-料

黑蒜螺頭燉湯

不過呢,個流心奶皇企鵝包就得個靚字
唔好話流唔流心,入面竟然係未蒸熱架

流心奶皇企鵝包

2018-12-15
$48 (Dinner)