2016-09-17 2127 views
收工到銅鑼灣,相約好友飯聚,行完街,朋友介紹來呢度飲咖啡,去到向海馬路邊,車來車住好繁忙!店內光猛乾淨,紅色撞淺木醒神!要先去櫃檯落單,店員收錢後比個呼叫器我哋拎埋位!到呼叫器響就去櫃檯攞食物!食品選擇少,鹹食只有三文治一類!原味芝士蛋糕:切餅除了蛋榚之外,仲比埋忌廉同藍莓醬!淨食一啖!芝士味濃!唔實幾滑!加藍莓醬同忌廉!酸酸地無咁膩,又滑啲!餅底太薄!又淋咗!爭啲!Cappuccino:啲奶打嘅泡泡好滑!唔膻!咖啡微甘好香!易入口!好味!店員有禮斯文!因為自助式,所以接觸唔多!餐廳食物選擇唔多!所以唔多人!純賣咖啡嘅!好難做!
食品選擇少,鹹食只有三文治一類!
店員有禮斯文!因為自助式,所以接觸唔多!
餐廳食物選擇唔多!所以唔多人!純賣咖啡嘅!好難做!
2016-08-19
$80 (Dinner)
食咗件Plain cheesecake同叫咗杯Caramel macchiato。Cheesecake果真唔錯,食一件飽到嘔。杯嘢飲都幾Okay, 不過怕甜就唔好叫呢杯。嚟過幾次,試過Mezzo mezzo 沙冰(夏天飲好爽) /Americano(齋啡) / Caramel macchiato, 飲得出d咖啡比某大連鎖店好好多。始終少d店管理質素會好d, 同埋貪佢無咁忙 會多d心機整好我杯回魂啡。不過如果唔係咁隔涉,應該都會成日爆滿。
Plain cheesecake
Plain cheesecake
  • Plaincheesecake
2016-08-25 687 views
今個星期再去CWB就心郁再試多兩款Segafredo d Cheesecake啦~ 唉… 哭。無緣試到Caramel banana ... 不過今次有Tuxedo mousse cheesecake喎! 又係朱古力 ❤❤❤ 大愛~~~ 又係上次個Sega哥哥幫我落Order, 見佢好落心機咁係隻碟畫畫畫。睇到,笑咗,整鬼有朵大花係我件cheesecake隔離。Any肥,講返食食食!正! 個餅底係類似Oreo咁,中間有一層濃郁到爆嘅cocao cream,對於朱古力狂熱嘅我超-滿-足! 食到後段有d甜,好在醒目叫咗Cappuccino中和返~~~ 一個人食一件真係好飽! 下次都係搵朋友一齊食試多兩隻味…

一個人食一件真係好飽! 下次都係搵朋友一齊食試多兩隻味…
Tuxedo mousse cheesecake
2016-08-12
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
Tuxedo mousse cheesecake
2016-08-25 432 views
唔係入商場借廁所都唔發現間隱蔽Cafe… 見個Look都Pro Pro地又靚靚仔仔就試佢一試。憑我食Cake同整甜品嘅經驗,齋睇都可以肯定Segafredo d cheesecake落足靚料(靚芝士忌廉造會係厚,實,硬身,少空氣)。超想試曬佢 ヾ(*´∀`*)ノ … 諗好耐,唉,外國嘢通常都比較甜,都係放棄Caramel banana住。今次試咗水溫先 就Dutch apple cheesecake啦! Sega個哥哥話$80可以Drink+Cake, 就叫咗杯Ice chocolate. 叫Set都係平唔夠$10~ 但無奶油食Cake唔叫嘢飲嫁?Cheesecake一啖就知 真係堅足料! (*˘︶˘*) 好綿,濃,滑。食得出靚料! 唔錯,唔算太甜,有少少caramel + 脆脆餅碎做topping, 咬落有唔同口感,食到有少少蘋果粒。咁俾呢個價錢就值返曬嘅。飲返啖Iced chocolate, 正呀~ 有可可嗰種甘味又唔太甜。朱古力同Cheesecake好夾呀~ ❤ 巧啦~ 俾多次雞會你啦,下次再黎試Caramel banana ....

Ice chocolate & Dutch apple cheesecake
$80 (Tea)
2016-07-04 672 views
係美國食過cheese cake factory之後就回不去啦!好消息係原來香港都有得食!!!叫左個牛奶拖肥cheese cake, 好滑!好香!好甜呀!個餅底都係綿綿的同埋好有牛油既香味!旁邊再放d焦糖同cream, 雖然成件事都肥到不得了,但真心好味!就算$52件都好抵!加埋杯凍cappuccino,好濃既咖啡香,好smooth既感覺!可以係呢個cafe hea一個下午既感覺真係好好!
2016-07-01
$90 (Tea)
2016-01-25 800 views
咖啡以外 ……Iced Chai Tea (Grande)$41凍印度香料奶茶也是我的喜愛,喝下口有 nutmeg 香味,但以印度香料茶來講它的香料未夠豐富,茶味偏淡,奶又太多,那個多又非掩蓋茶味的主兇,因為茶味實在是淡 ~本篇完 ~
咖啡以外 ……
Iced Chai Tea (Grande)$41

本篇完 ~
2015-12-16 661 views
在一個趕得要命的早上返回辦公室的途中,怱怱的衝進這家咖啡室買了杯齋啡以及半份三文治以備無患。咖啡Today's brew$24尚算香濃,就算選擇小號裝份量亦足夠。半份火雞煙肉包$25用的是focaccio,包身是脆,卻同時乾了些,火雞及煙肉也是略欠水份,幸好烘熱後一些半溶的芝士鋪在其上使其不至太硬,再加上一些生菜、蕃茄等,一頓簡單又營養齊全的早餐又完成了。唯一欠佳的地方就是服務太慢,只不過是翻叮也要客人等上數分鐘,在早上分秒必爭的時候實在有加速的必要。
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Breakfast
2015-07-30 743 views
到過紐約一次,吃過當地的蛋糕就愛上了,托友人推介,吃上這間。先來的是意大利忌廉夾心蛋糕, 芝士蛋糕部份不會太實,太硬,味道很濃烈,不接受的,忌廉好輕柔甜度適中。再來,焦糖蘋果芝士蛋糕,蛋糕的部份ok,而加入了焦糖蘋果之後,味道酸酸甜甜的減退芝士的濃烈味道,適合入門芝士蛋糕愛好者。價錢就頗高,50幾細細地。
到過紐約一次,吃過當地的蛋糕就愛上了,

托友人推介,吃上這間。

先來的是意大利忌廉夾心蛋糕, 芝士蛋糕部份不會太實,

太硬,味道很濃烈,不接受的,忌廉好輕柔甜度適中。

減退芝士的濃烈味道,適合入門芝士蛋糕愛好者。

價錢就頗高,50幾細細地。
2015-06-26 875 views
If you are a coffee lover and you want to enjoy an ice cold coffee. U might want to try this out. I ordered an Espresso Granita in a hot Friday afternoon and to my surprise, it is with very strong espresso, no sweet taste at all ( I don't want sweet, if u want, u can choose vanilla espresso or hazelnut espresso). Unlike in other coffee chains, u won't be able to taste the coffee after it blends with ice. Segafredo make sure your first sip till the last is still coffee, not coffee taste water. I

I will definitely come and try for other items again.

It's $42 for a Classic size (equiv. to Grande)

入囗香濃,感覺似無糖,正!
暫時是飲過的沙冰咖啡首選!
Espresso Granita
2015-06-26
$42 (Tea)
Espresso Granita
2015-06-06 592 views
成日都係食左兩啖先醒起要比相機食先。美國坐飛機直送既拖肥蛋糕,蛋糕份量比最大兩間連鎖店的芝士蛋糕的確太少少,不過都只係大好少。蛋糕確實係幾creamy,同埋係感覺好實在哥種,唔係會覺得食左好多空氣哥種。既食到芝士鹹味又食到拖肥甜味,結論係會肥死囉!!對我黎講,呢度既蛋糕基本上係奢侈品,只能偶意放縱一下,或者晌有理由獎勵自己既時候,先會再食一次。
成日都係食左兩啖先醒起要比相機食先。
拖肥芝士蛋糕 ($52)

2015-06-04
$52 (Tea)
拖肥芝士蛋糕 ($52)
2015-05-30 723 views
到美國旅行的時候,約了友人在芝加哥的Cheesecake Factory相見。最後沒有去成,她也畢業回來,我們的Cheesecake Factory之約便無了期地押後。有天竟然無意中發現香港引入了Cheesecake Factory的出品。在銅鑼灣吃過晚飯後,忍不住來看一下芝士蛋糕的蘆山真面目。路過Segafredo Zanetti Espresso的門口,視若無睹地走過。找不到,再走回頭,仔細一看,怎想到芝士蛋糕就在果汁和沙律之中。晚上8時多,凍櫃中只剩下數件,沒有友人至愛的Red Velvet。雖然很可惜,但貪吃的我即時為自己想到藉口,只要不吃Red Velvet,就不用等她,可以先試其他款式。邊想邊按捺著心裡的奸笑。人不多,位置寛敞。Triple Vanilla Cheesecake分成4層,4種不同的味道。偏白的頂層,口感最輕,奶味最濃,帶雲尼拿味,還可以見到一點點的雲尼拿籽。下一層顏色深一點,芝士味重一點,口感實一點,但仍然偏輕身,而且很滑。接著便是較實的芝士蛋糕,沒有了雲尼拿味,取而代之是香濃的芝士,跟New York cheesecake不同,口感幼滑。餅底塗上薄薄一層的

人不多,位置寛敞。
Triple Vanilla Cheesecake
分成4層,4種不同的味道。偏白的頂層,口感最輕,奶味最濃,帶雲尼拿味,還可以見到一點點的雲尼拿籽。下一層顏色深一點,芝士味重一點,口感實一點,但仍然偏輕身,而且很滑。接著便是較實的芝士蛋糕,沒有了雲尼拿味,取而代之是香濃的芝士,跟New York cheesecake不同,口感幼滑。餅底塗上薄薄一層的拖肥,把甜度帶到高峯,跟芝士和雲尼拿形成對比,很有層次感。
Italian Cream Torte
店員介紹,以海綿蛋糕夾著忌廉,比Triple vanilla輕盈。鬆軟的海綿蛋糕雖偏乾,但反而跟忌廉幾夾,但個人不太喜歡帶檸檬味的忌廉。
伴碟的忌廉不太甜,輕輕的口感,香濃奶味。覺得太甜或太溜的話,吃一小口,會有中和的效果。芝士蛋糕沒預期中厚實和甜,跟想像中來自美國的味道很不同。下次再試Red Velvet,圓了我們的約定。
2015-05-24
$54 (Last Night Supper)
2015-05-28 529 views
筆者愛吃甜點但對歐美的甜品好感倒是不太高因為總是吃到過甜的The cheese cake factory 據說是美國必吃的芝士蛋糕最近被香港一家咖啡店引入了好奇之下又試了選了dulce de le che caramel cheese cake十分喜歡即使加上了焦糖醬芝士蛋糕亦不會太甜配上vanilla cream 入口半溶而且細緻幼滑咖啡店的位置正正就是從前的coffee bene在銅鑼灣亦不會十分嘈吵午後的時候陽光還會從玻璃透入很舒服的一個地方有機會應該會再試試其他口味 :)
筆者愛吃甜點
咖啡店的位置正正就是從前的coffee bene
在銅鑼灣亦不會十分嘈吵
午後的時候陽光還會從玻璃透入
很舒服的一個地方
有機會應該會再試試其他口味 :)
2015-05-27 451 views
Red velvet cheesecake 紅絲絨芝士蛋糕本來抱住好大期望咁去試呢件經典蛋糕點知一試都係有啲失望 味道淡得很 勉強有點酸甜更夾雜著像粟米的味道 可能係我味覺有問題😂但的而且確味道跟相貌相差得有點遠唯一覺得不錯的是蛋糕邊的白朱古力和芝士脆脆的甜甜的 口感還不錯🍰蘋果玉桂芝士蛋糕呢件名氣不比剛剛的red velvet 味道卻出色很多雖然貌相不算特別好 但味道真的不錯😋清甜的蘋果味道香氣 完全融入芝士蛋糕中而且配有大大粒蘋果果肉 味道口感恰到好處蛋糕面和底的脆脆餅碎 實在令人一試愛上🍰絕對值得一試👍🏻

Red velvet cheesecake 紅絲絨芝士蛋糕

而且配有大大粒蘋果果肉 味道口感恰到好處
蛋糕面和底的脆脆餅碎 實在令人一試愛上🍰
絕對值得一試👍🏻
2015-05-11 586 views
自從早前在旺角雅蘭中心瘋狂大食三件芝士蛋糕後。這次跟另一個好友來到銅鑼灣吃飯,飯後順便吃點芝士蛋糕作甜品好了。店家入口位置其實不太就腳,要兜到近海的一邊才有入口,大街一邊未見。當晚到達時都剩下半小時多就關店了,算是僥倖趕上。  美國原裝進口的四十多年歷史,芝士蛋糕經典品牌--The Cheesecake Factory。這個熱潮要悄悄掀起了嗎?  蛋糕款式跟旺角分店相差無幾,但賣相就比下去了。與放得久不久無關,看去就覺得是有點損爛的。可是沒辦法,我們決定到此一試,怎樣都得兌現諾言。點餐付錢後就自行到吧位領取,一般連鎖咖啡店的做法。Triple Vanilla Cheesecake $54  旺角及銅鑼灣分店比較之下,我是偏好前者的。單計出品賣相已有莫大差別,前者完好整潔,後者馬虎隨便。這件蛋糕看上去是沒有大問題吧?其實是更換過的一份。  原本店方給我的,是忌廉及慕絲部分全然塌陷,整件蛋糕分了家的模樣。我出去拿餐點時真的看不過眼,怎樣這樣夾散的都會拿給客人?要求更換的時候店員先是面有難色,可是我對這是毫不心軟的好不?一件蛋糕不是便宜的,以此索價你給我是散掉的蛋糕?  最表面的是打發忌廉,
Triple Vanilla Cheesecake $54

最表面的是打發忌廉,唧成花狀,主要作裝飾之用。因為有點雲尼拿籽,奶香之下更帶雲尼拿溫和甜香。雲尼拿白朱古力慕絲奶白清怡,當中夾著大量的雲尼拿籽。入口香甜細膩,雲尼拿香清新自然,不是只有人工香精的那種藥水味。加入白朱古力,甜度頗高,同時有點奶潤感。
  當然要說說芝士蛋糕部分,濃郁厚實的芝士是不可錯過的。雲尼拿籽藏身於內,添點香氣,不會獨有芝士味。甜度適中,且富有雲尼拿香,未有想像中的甜膩。餅底頗濕,幸好不算太油,稔香的版本也叫合格。
Italian Cream Torte
Italian Cream Torte $54

問題又來了,蛋糕上又黑又紅的是想要怎樣?我要的不是朱古力,不是莓果味的蛋糕好不好?夾上碟後整件扁掉,內裏的餡料擠了出來,再用力少許蛋糕就已經會分層。老實說,服務方面水準不予置評。
  蛋糕面覆上牛油奶酥,焗得微黃帶焦啡。有點焦糖面的感覺,看上去金黃誘人,也輕帶香甜蜜意。兩層雲尼拿海綿蛋糕置於頂層及底層。香甜不油膩,濕軟綿身,偏紥實的,但都算順口。蛋糕圍邊跟之前吃過的類似,都是脆脆之類,仍是雲尼拿白朱古力的甜感。
  中間的不用多解釋都知道就是滿滿的芝士餡。Mascarpone芝士十分澎湃,有種在吃軟心蛋糕的感覺。夾餡快要全數漏出來,可見其份量十足。混合了檸檬汁,吃起來不單是芝香濃郁,更有微酸果香解膩。只是整份同食,仍是太過甜厚了。
  只看環境都夠舒適,燈光充足,日間應該也有點自然光透入。加上又有Totally Free Wifi任用,在這裏寬闊一點都方便工作。可惜食物質素及服務方面教我卻步。除非是到其他分店,否則我應該不會回頭了……
$54 (Dinner)
Triple Vanilla Cheesecake
找不到飯後甜地方,本打消念頭之際,朋友便提議去吃芝士蛋糕,這家是全港唯一一家引入了這款美國流行的芝士蛋糕,聽罷甜胃又蠢蠢欲動。不過蛋糕非專賣店而是「引入」,這家美式咖啡店的蛋糕櫃中放置數款不同口味芝士蛋糕,價錢徘徊於約$50元左右,定價的確有點高,但暫且一看賣相還是對辨。香濃雲呢嗱芝士蛋糕 $54 (6/10)蛋糕口感實在,質地豐厚圓滑,繞繞奶脂香味,雲呢嗱層充滿點點細點碎籽,味道濃郁天然,唯獨甜度有點高,把整個調子一下破壞掉。意大利忌廉夾心蛋糕 $54 (5/10)中間忌廉位開始呈半溶微塌,蛋糕整個很濕潤,外層有點牛油酥粒,忌廉輕盈柔順,但甜度高得要以「過份」形容,多吃恐怕會膩。* * * * *Segafredo Zanetti Espresso銅鑼灣告士打道262號鵬利中心地下旺角彌敦道625及639號雅蘭中心1樓120號舖
香濃雲呢嗱芝士蛋糕
香濃雲呢嗱芝士蛋糕 $54 (6/10)

意大利忌廉夾心蛋糕
意大利忌廉夾心蛋糕 $54 (5/10)

* * * * *

Segafredo Zanetti Espresso
銅鑼灣告士打道262號鵬利中心地下
旺角彌敦道625及639號雅蘭中心1樓120號舖
2015-04-29
$54 (Last Night Supper)