2015-08-05 458 views
星期二, 晚上8:00PM, 岩岩滿哂, 不過等左一陣就入座.好多款式既定食, 而且又小食, 飲品. 諗左陣終於揀到. 落完ORDER, 食物都好快到.南蠻炸雞 :岩岩炸起好夠熱, 軟淋多汁好嫩滑, 分量都算多, 有6-7件.配埋個醬汁食(有點青瓜粒), 惹味得黎少少辣帶微酸, 令到炸雞食落唔會膩.豬扒定食 :炸豬排好薄好細份甘, 而且炸粉皮厚, 豬扒肉質幸好都易咬鬆化, 也唔太乾.定食有湯同沙律, 分量同味道都簡單好味易入口.辣牛肉泡菜石窩定食 : 一送到熱辣辣, 要小心熱到手.立即拌勻再埔貼石窩, 令到有飯焦效果. 等左陣就開始食.比較辣, 所以個辣醬可以拌少D, 全部食到尾都熱辣辣, 做得幾好.材料雖然簡單, 但都幾豐富, 但牛肉碎, 而且過熟.巨峰梳打(左), 白桃梳打 (右) :加$8 (揀$15飲品), 揀左呢2款梳打.唔會好甜, 梳打清爽, 飲完悶氣全消.

南蠻炸雞
南蠻炸雞 :

豬扒定食
豬扒定食 :

定食有湯同沙律, 分量同味道都簡單好味易入口.
辣牛肉泡菜定食
辣牛肉泡菜石窩定食 :

一送到熱辣辣, 要小心熱到手.

立即拌勻再埔貼石窩, 令到有飯焦效果. 等左陣就開始食.

材料雖然簡單, 但都幾豐富, 但牛肉碎, 而且過熟.
巨峰梳打(左), 白桃梳打 (右)
巨峰梳打(左), 白桃梳打 (右) :

加$8 (揀$15飲品), 揀左呢2款梳打.

唔會好甜, 梳打清爽, 飲完悶氣全消.
2015-08-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
南蠻炸雞
辣牛肉泡菜定食
巨峰梳打(左), 白桃梳打 (右)
  • 白桃梳打
  • 巨峰梳打
2015-07-24 512 views
呢間裝修都幾別緻嘅日本餐廳,經常經過都冇幫襯過,今日就試下它的下午茶,士多啤梨窩夫伴雪糕$39!下午茶時份,都吾多人,店內環境都吾錯,吾洗好耐就有得食啦!賣相好吸引,份量都幾多,但士多啤梨就吾多,但都甜嘅,一食窩夫,好失望,因為好硬,吾脆,又吾熱,好似煮好放左一陣咁,又厚又硬,好失望,至於個雪糕,係vanilla,一般!但窩夫真心吾好食,好硬,失望!我試我吾會再食呢間甜品,而日本野未試過,但興趣都大減了。
我試我吾會再食呢間甜品,而日本野未試過,但興趣都大減了。
$50 (Tea)
2015-07-11 530 views
同朋友經過見到下午茶嘅時時候叫咗個石頭鍋飯,但有少少失望嘅係佢冇平時食開石頭鍋飯有啲"jaja"聲,冇個陣香味,就咁食就好似係食緊撈飯咁,但味道都還可以嘅,但建議食嘅時候啲醬唔好一次過撈哂,可以逐少撈。
石頭鍋飯
2015-07-06 493 views
凡假日既荃灣, 基本上好多食肆都要排隊, 諗住門口得幾個人, 但都排左半粒鐘.石煱牛肉飯定食 ~ 配韓食辣醬好野味, 飯無痴底, 又無變飯蕉, 幾好!雞肉蛋包飯 ~ D蛋幾滑, 雞正常, 但唔知點解個汁有牛肉碎粒響入面, 唔食牛既要小心D點.豬骨义燒拉面 ~ 呢個賣相好唔吸引, 义燒又少, D湯唔夠濃, 面唔硬正常.

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2015-06-02 424 views
9點嚟到,成間店冇咩人又冇人排隊,不過喺門口等咗15min個店員先俾入座。Total叫咗4樣野,3個飯1個沙律,一齊落order但竟然係2個石窩飯到先,(仲寫明要等15min嘅石窩飯)。 海鮮石窩味ok(忘記拍照),應該係燒汁,甜甜地。但個蒜汁帶子石窩飯就太濃蒜味,蓋晒d海鮮味。 上面好大pat蒜泥,撈完都見到一大粒一大粒蒜頭。隔咗10min先到我個薑燒豬肉飯,仲要完全冇薑味😢。 4片豬肉,好多洋蔥,炒得太油,係極油。 d豬肉有8成肥肉連皮,食咗一半已經好漏。 個飯拎嚟又冇俾餐具,我朋友好禮貌同個經理講:唔該俾份餐具,跟著個經理叫咗waitress拎,得筷子,冇匙羹飲湯,朋友又同佢:唔該要隻羹。 個waitress話:你一次過講啦唔好係咁叫人。 態度好差。 沙律朋友食,唔評論。 d湯得個咸字😰。問 waitress 拎杯水,但佢地得熱滾水,食晒野杯水都未凍。 朋友出去買咗支水入嚟溝凍d,個waitress又話唔得(咁你就俾杯凍水我啦好冇)。

沙律朋友食,唔評論。 d湯得個咸字😰。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-04-29 573 views
在報紙剪下第二個餐半價優惠券,去試下,沒抱甚麼期望,原來大有驚喜。點了泡菜部隊鍋定食,$69連麪豉湯、沙律、白飯,超值,鍋內有半個辛辣麪。一向都不大喜歡泡菜味道,這個湯竟然好好味,不是辛辣麪味精湯。點定食更可以免費加白飯,超讚。海鮮石頭飯,也是$69連麪豉湯、沙律。最怕石頭飯多油和飯焦硬,這個是我所吃石頭飯做得最好的,飯粒軟硬適中,三文魚和蝦由生變熟,十分有趣,質感很好。
Other Info. : 怕人多早點去,不用等位。吃罷一個餐還未上海鮮石頭飯,原來漏了單,都走時都沒人等位。
2015-04-19
$65 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
  • 海鮮石頭飯
  • 泡菜部隊鍋定食
2015-04-19 480 views
晚餐時段我食過無數間日本定食店 這是最不可接受的 (價錢係平 但不至於如此差)今次我點了兩個定食1.泡莱牛肉飯2.滑蛋豬扒飯泡菜飯還好 夠熱 有味 但好濕滑蛋豬飯是一道菜 但真的唔明白為什麼可煮得這難 飯和汁已分開 超奇怪 最可怕的是汁&蛋&豬扒都好似垃圾一樣 蛋像水 汁多到似魚塘 豬扒起雪味超硬 真的好恐怖 當然Waiter的服務是差劣的 我話食物太生 佢拎去叮一叮就算 對唔住一句當然無 仲要“喵”我這是我生平肯花時間寫的第一篇食評
晚餐時段
今次我點了兩個定食1.泡莱牛肉飯2.滑蛋豬扒飯
泡菜飯還好 夠熱 有味 但好濕
這是我生平肯花時間寫的第一篇食評
2015-04-19
2015-02-13 793 views
西佑定食屋...曾經食過一次...一致認為好評...可以再食...可惜...一直未有機會 ENCORE ...八月二日同親友去開附近...終於有機會再食...飲品上場...巨峰梳打...白桃梳打...我點的乳酸梳打...味道岩我...蝦子餅點的和牛定食...賣相好好好吸引...和牛半生熟...食落好嫩滑...我點的漢堡扒定食...肉質夠淋...入口溶化...中間好 JUICY ...三色三文魚定食...親友讚賞...拉麵...親友話湯底好正...麵岩岩好...唔硬唔軟...日式煎餃子...味道一般...讚賞過的牛油帶子同燒魷魚...點會錯過呢...耳猶未盡...點了兩個甜品...石碢炒雪糕...粟米片... OREO ...原來好夾...朱古力香蕉芭菲...價錢實惠...物有所值...只可惜...過左六點半...等位等到傻...純粹個人意見...請大家多多指教呢..
西佑定食屋...曾經食過一次...

一致認為好評...可以再食...

可惜...一直未有機會 ENCORE ...

八月二日同親友去開附近...

終於有機會再食...

飲品上場...

巨峰梳打...白桃梳打...

我點的乳酸梳打...味道岩我...
蝦子餅點的和牛定食...賣相好好好吸引...

和牛半生熟...食落好嫩滑...
我點的漢堡扒定食...

肉質夠淋...入口溶化...中間好 JUICY ...
三色三文魚定食...親友讚賞...
拉麵...親友話湯底好正...

麵岩岩好...唔硬唔軟...
日式煎餃子...味道一般...
讚賞過的牛油帶子同燒魷魚...點會錯過呢...
耳猶未盡...點了兩個甜品...

石碢炒雪糕...

粟米片... OREO ...原來好夾...
朱古力香蕉芭菲...
價錢實惠...物有所值...

只可惜...

過左六點半...等位等到傻...

純粹個人意見...請大家多多指教呢..

2014-08-02
  • 漢堡扒定食
有日lunch time 與同事相約外出用餐,於是急急趕去西佑,為左叫到1:30前先有既午市套餐午市套餐選擇其實唔多,但為左雪糕,都係揀set 啦自己叫左石鍋泡菜飯,同行同事就叫左吉豬定食,三色魚生飯由於見$5就有得加咖啡就試了喜歡飲咖啡既人值得一飲!幾唔錯~(朋友加了柚子蜜,偷飲過,無咩特別,就係現成柚子蜜加熱水)泡菜飯,泡菜奇少@@,但味道,ok la! 都滿足到嗰一刻既心情既,但主要係醬+芽菜+飯,哈哈....最後就係雪糕!揀左比較特別既生羌味。意外的香滑同有奶味,食落似羌汁撞奶既雪糕版。朋友叫的柚子雪糕都好唔錯~夠滑有柚子香得黎又死甜總括黎講都好滿足!如果去食既人真係要試下雪糕喇

午市套餐選擇其實唔多,但為左雪糕,都係揀set 啦

自己叫左石鍋泡菜飯,同行同事就叫左吉豬定食,三色魚生飯
由於見$5就有得加咖啡就試了
喜歡飲咖啡既人值得一飲!幾唔錯~
(朋友加了柚子蜜,偷飲過,無咩特別,就係現成柚子蜜加熱水)
咖啡,柚子蜜

泡菜石鍋飯

總括黎講都好滿足!
如果去食既人真係要試下雪糕喇
生羌雪糕同柚子雪糕!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
咖啡,柚子蜜
生羌雪糕同柚子雪糕!
  • 生羌雪糕
2014-10-14 616 views
下午茶時間仲未食飯,行過這裏 叫了兩客定食, 石煱泡菜牛肉飯定食,點餐後10分鐘便送了過來 石鍋飯內有牛肉碎,芽菜,甘荀絲,菜,菇絲,泡菜,韓式辣醬,生蛋,下面大量珍珠飯 拌混後底部有點飯焦,牛肉太碎太少冇乜牛肉味,加上其他配菜都很淡味,整體味道很清淡滑蛋豬扒煱定食 滑蛋還有點生主角炸豬扒,炸皮跟豬扒散開,滑蛋的甜豉油味重,滲入了豬扒使略為濃味,豬扒肉質淋及新鮮,但炸皮有點油膩正如餐牌面所說,價廉物美的日本定食新提案,點了兩份定食,成為$133 ,味道還算可以
下午茶時間仲未食飯,行過這裏

叫了兩客定食,

石煱泡菜牛肉飯定食,點餐後10分鐘便送了過來

麵豉湯

前菜

滑蛋豬扒煱定食

滑蛋還有點生

2014-10-05
$67 (Tea)
2014-06-23 802 views
整體表現不俗!先來甜蝦帶子魚生飯,整體水準高,可媲美高水準的日本餐廳,帶子又大又滑,甜蝦大隻得來鮮甜美味:-*更重要,價錢合理!接下來的是,咖哩豬柳飯,表現不過不失, 醬汁有點黏稠,較適合 喜歡吃濃味食物的朋友!順帶一讚 , 店內很照顧坐中間枱的顧客, 提供藤藍在椅下供客人放東西,很細心!
整體表現不俗!

2014-06-11 957 views
不知從何時開始,每逄星期六夜晚,我都就會約剛下班的媽媽外出共享晚膳。 我覺得能夠輕鬆浪漫地與媽媽二人「撐枱腳」,確實是一件幸福和珍貴的事。上個星期六晚(6月7日),我們如常到荃灣覓食。近日天氣那麼悶熱,總是想吃些壽司刺身之類的食物,於是我提議到「西佑定食屋」這間位於AEON超級市場內的日式餐廳吃晚飯。老實說,我倆不時逛AEON 超級市場但都不發覺原來那裏有幾間餐廳,而且還也有不少人光顧。當晚我們約6:30 p.m. 在門外排隊處等候。店內有三四個侍應工作,一個男的不停招呼食客,幾個女的就不斷從廚房傳送食物,可是門外居然連一個侍應也沒有。而明明店內空位不乏卻無人指示客人入席,到底是要'攞飛'等位還是如何?沒有人知道,所以我們唯有上前詢問男侍應。最後約10分鐘左右我們才能進入。安頓好後我們就拿起樹立在枱上的菜單來看。店舖菜式挺多元化的,有各式定食、石鍋飯、碗飯和小食等,精美的圖片引起了帶著疲憊身軀的媽媽的食慾,她很快便選了款牛肉石鍋飯;至於本來想吃刺身的我,當然選擇了那個「三色刺身飯」。點菜期間,女侍應為我們奉上熱茶,茶是夠熱的,但味道偏淡。過了約十分鐘餸菜開始送到。先是我的「三色刺身飯」

上個星期六晚(6月7日),我們如常到荃灣覓食。

安頓好後我們就拿起樹立在枱上的菜單來看。
店內供應的茶
過了約十分鐘餸菜開始送到。

先是我的「三色刺身飯」。所謂三色,即有甜蝦、帶子和三文魚,另外套餐附送了麵豉湯及沙拉(還有一'pat'芥末...),價值$59,算是經濟實惠。不過配料份量極少,跟飯不成正比,只好以芥末拌飯來吃。整個飯給我的印象就是「很假」,「假」的原因是,碗飯造型擺設的確精緻,可是就像吃泥膠般! 壽司飯帶有淡淡醋味,可惜太過濕淋,蝦頭大而肉少,帶子欠缺了種鮮味,令我驚愕的是三色中的三文魚竟然'脫色'(OMG)!
至於媽媽叫的牛肉石鍋飯,她認為味道正常,沒特別驚喜,但十分辣。

老實說,我認為經營一間食肆基本首先要照顧到自身食物的質素,這是最重要的一環。該餐廳不論在環境、食物價錢以及服務方面皆屬於一般水平,惟於食物方面卻有待改善,這正正影響了其整體上的表現,所以我想我短期內也不會再次光顧,只好寄盼有緣的話它會為我帶來驚喜。
2014-06-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
西佑定食屋以木式裝置為主,簡潔的設計,帶一點日本風格。店舖樓底高感覺舒服。舖面的服務員不多,只有一男兩女。餐牌的設計方便,而且食物相片都很吸引。我們一行二人點了二份石鍋蒜香海老帶子飯。實物和圖永遠都有出入,賣相一般,因有多種配材但顏色一點都不吸引。言而,我欣賞它濃濃的蒜香充滿整個石鍋,而且飯也有一點點飯蕉。主角帶子的鮮味全被蒜香蓋過,但配材豐富有雲耳、蘿蔔絲、菜條、芝麻、芽菜等,口感不錯。沙律方面,菜、蕃茄、粟米上算新鮮。麵豉湯的味道、色澤和賣相與一般麵豉湯無異。餐廳的好與壞是在乎客人對餐廳的感知影響,大至上有四方面:環境、價錢、食物質素和服務。前三者,西佑定食屋都不錯,但服務方面,真的有進步空間。一入餐廳服務員反應已經很快,不過他安排的位子是有其他客人放袋的坐位,服務員主動要求客人拿走他們的袋,讓坐位給我們,我和朋友都感覺十分不好意思,而客人都感覺愕然。因此我立即要求另一張二人枱,但服務員誤以為我指的是四人枱,話他們只有一張四人枱空桌,不太願意給我們。那我就立即告知我要的是二人枱。之後朋友也對我說另一位服務員黑面倒水和收餐牌。還有正當我食用麵豉湯的時候,服務員要求收套餐盤。雖然服務員
餐牌的設計方便,而且食物相片都很吸引。
雖然服務員沒有不粗言穢語,收盤的時候都會問一聲,但作為客人的角度,這是零服務。
2014-03-26
$75.9 (Dinner)
4K
2014-03-09 1093 views
尋日(8-3-2014 Sat)同男友落荃灣買餸,行一陣街後食啲o野至買,我o地求祈入呢間,我o地揀o左:1. $69.00o既石鍋蒜香海老帶子飯加$5.00要埋薑味汽水落單時,男友問可唔可以埋薑味汽水?女侍應話有埋沙律同麵豉湯.啊,原來有沙律同麵豉湯,不過我o地都照要.落完單,杯薑味汽水即到,飲吓先,sorry,我飲唔到咩薑味,只覺得係加o左少少味o既雪碧.而石鍋蒜香海老帶子飯都好快o黎到,我當堂熱晒,亦一路聽到吱吱聲響,我o地影好相後,男友就攪勻食得.中間o個pat係蒜蓉,淨食係有啲辣,攪埋後食,蒜味好香濃,令到啲飯好夠味;蝦被灼到o岩o岩熟,食完一碗再舀仍然好熱,同有飯焦,唔錯.而沙律呢,啲菜開始唔新鮮喇,除此之外都冇乜o野啦.深少少色o既麵豉湯就有啲鹹.2. $35.00o既南蠻炸雞落完上面o個樣後再加,亦好快到o黎,呢個都係熱辣辣,講真雖然話有Garlic tartar source,但我覺得只係普通沙律醬味(呢個係我未食石鍋蒜香海老帶子飯前已食一件),雞都係好熱,但內裡竟然仍有肉汁而且質地重係嫩滑,呢點係幾好.3. $19.00o既黑蜜糖雪糕食完上述o既o野後加o既,o黎到

落完單,杯薑味汽水即到,
而石鍋蒜香海老帶子飯都好快o黎到,

食完一碗再舀仍然好熱,同有飯焦,唔錯.

而沙律呢,啲菜開始唔新鮮喇,除此之外都冇乜o野啦.

深少少色o既麵豉湯就有啲鹹.

2. $35.00o既南蠻炸雞
落完上面o個樣後再加,亦好快到o黎,
3. $19.00o既黑蜜糖雪糕

食完上述o既o野後加o既,o黎到,見到係o係雪糕上淋啲黑蜜糖漿同木槺?
食吓先,成個雪糕口感好鬆散,而味道,雪糕才身好似焦糖味,由於黑蜜糖漿唔係落好多,所以唔太難食.不過o衣o家睇返menu至知,原來佢o地話係雲呢拿雪糕,我真係食唔到雲呢拿味.

味道係3.8分

服務:
好一般,女侍應年齡唔算好大,但俾人感覺真係好一般.
2014-03-08
$70.40 (Lunch)
最近荃灣西幾個商場的食肆輪著換,可能是因為鋪租不斷上漲的關係吧!由於紅螞蟻退出荃灣廣場轉到屯門營業,相對便宜的餐廳我和女友便頓時找不到於是就物色開在對面的新AEON內有否價格相宜的可以寄託。在AEON內逛著,看到西佑定食屋Menu,價錢與紅螞蟻相若於是和女友商量一試,進店後侍應們好像沒甚麼反應,但當時餐廳內並沒很多客人最後亦有安置我們,給水和下單,餐亦很快送到;可是總沒人加水,要常揚手侍應才會手動過來加水。^座位間寬闊,燈光柔和而且餐廳挺靜,適合喜歡靜靜享受美食的人^韓式牛肉石鍋飯:辣勁十足!除了牛肉是肉碎而且份量比較少外都不太需要挑剔石鍋夠熱,吃到底便是吃飯焦,這是正宗的韓式吃法而辣度就像去韓國時吃到的正宗版一樣,夠香夠辣!^免治豬肉蛋包飯:同樣肉的份量比較少,可惜蛋包飯不太夠熱跟餐的沙律很好吃,很鮮,但麵豉湯稍嫌淡味,像喝很多水的鹹味湯比較驚喜的是蛋包飯的汁是配了梅子醬進去,意外地和蛋包飯夾,不錯而且味覺新奇。#誇張嗜食 by 張誇 Nickel
於是就物色開在對面的新AEON內有否價格相宜的可以寄託。

在AEON內逛著,看到西佑定食屋Menu,價錢與紅螞蟻相若
韓式牛肉石鍋飯
石鍋夠熱,吃到底便是吃飯焦,這是正宗的韓式吃法
而辣度就像去韓國時吃到的正宗版一樣,夠香夠辣!
^免治豬肉蛋包飯:同樣肉的份量比較少,可惜蛋包飯不太夠熱

#誇張嗜食 by 張誇 Nickel
2014-01-21