這間樓上CAFE位於觀塘,主打日式洋食,融合酒店西餐質素和日式洋食文化,選用日本時令食材,餐牌亦定期更新保持新鮮感。店內環境寬敞舒適,換上應節的聖誕裝飾,適合約會或多人聚會。午市時段設有十款,跟配餐湯或沙律,以及指定飲品。是日餐湯濃稠的蕃茄忌廉湯,酸酸甜甜的蕃茄好清新,忌廉幼滑細膩,麵包粒吸飽湯汁變得濕潤。田園沙律新鮮翠綠的沙律菜有酸甜的沙律醬,還有爽口的藜麥及車厘茄。芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉 - $178肥美飽滿的波士頓龍蝦緊實有彈性,有著香甜的肉汁,龍蝦頭膏好甘香,還有半溶化的焗芝士;煙韌彈牙的意大利粉掛滿鮮味的龍蝦汁,還有香菇及蘆筍片。芝士西班牙黑毛豬漢堡烤菠蘿.田園沙律.炸甜蕃薯條.松露醬 - $148大大塊西班牙黑毛豬扒,有著豐富且平均的油脂,肥而不膩,肉質柔嫩鮮甜又多汁,酸甜的鮮菠蘿正好平衡膩感,更有半溶化的車打芝士,漢堡包外脆內軟塗上沙律醬,還有多汁的蕃茄及生菜;金黃酥脆的蕃薯條香甜綿密,松露醬帶陣陣飄香,還有田園沙律。熱玄米茶淡綠色茶湯香氣清新,淡而不澀。Mocha +$12咖啡豆有分Fruity及Nutty兩款。Mocha的話,Nutty較為合適,帶有
午市時段設有十款,跟配餐湯或沙律,以及指定飲品。
是日餐湯
是日餐湯
田園沙律
田園沙律
新鮮翠綠的沙律菜有酸甜的沙律醬,還有爽口的藜麥及車厘茄。
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉
芝士焗波士頓龍蝦(半隻)配龍蝦汁意大利粉 - $178
熱玄米茶
熱玄米茶
淡綠色茶湯香氣清新,淡而不澀。
Mocha
Mocha +$12
咖啡豆有分Fruity及Nutty兩款。Mocha的話,Nutty較為合適,帶有杏仁、朱古力、焦糖及粟子等堅果香氣,拉花圖案好精緻。
2023-12-09
Lunch
2023-12-13 39 views
話說識我嘅人都知道我而家成日好鍾意喺觀塘沿線度遊走🤣🤣今次就帶大家去試下一間觀塘嘅樓上西餐廳🍽️✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:8.5/10✨環境:7.5/10✨人均消費:~$440🔻蘋果木煙燻北海道帶子,日本枝豆,有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉帶子溫溫熱熱,而且都好入味,經過蘋果煙燻過之後,味道有啲fresh👍🏻有機粉紅玫瑰菇本身就未到淡口可以配埋紅菜頭用一齊食,味道就會濃厚啲🔻原裝煙燻鴨脾(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律鴨脾醃製得相對比較入味,仲有新鮮嘅田園沙律配搭一齊食🥗🔻干邑龍蝦湯個湯都幾特別,佢會首先會將啲龍蝦同埋有少少蔬菜放咗喺個碗入面, 然後就會由職員再倒湯🔻烤野生虎蝦,蟹肉蟹膏意大利飯 $398佢嘅意大利飯都好creamy,味道啱啱好😚就算加咗蟹膏都唔會話好濃味/好鹹🔻杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,野菌西蘭花苗,鴨油洋蔥烤薯仔 $398淨係上碟都覺得已經好震撼,黑毛豬胺好大件,好有氣派😁仲有焦糖燒過嘅菠蘿🍍個人都幾鍾意佢嘅西蘭花,有用蒜蓉爆香炒過🥦仲有烤薯仔伴碟🥔🔻咖啡焙茶朱古力蛋糕蛋糕就甜口少少,但係都食得出焙茶嘅味道☕份量都幾多,食完都好飽

✨整體評分:7/10
✨味道:7/10
✨服務:8.5/10
✨環境:7.5/10
✨人均消費:~$440

🔻蘋果木煙燻北海道帶子,日本枝豆,有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉

🔻原裝煙燻鴨脾(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律
鴨脾醃製得相對比較入味,仲有新鮮嘅田園沙律配搭一齊食🥗

🔻干邑龍蝦湯

🔻烤野生虎蝦,蟹肉蟹膏意大利飯 $398

🔻咖啡焙茶朱古力蛋糕

2023-12-06 35 views
今日又去到觀塘覓食今次去咗呢間樓上嘅Cafe 一入去有大大個月球喺中間📍welcome drink一坐低冇幾耐就serve咗細細杯嘅紫蘇梅子梳打飲落甜甜地微酸 fresh得嚟好開胃Appetizers:📍蘋果木煙燻北海道帶子配日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉帶子食落唔會overcooked 肉質仍keep到嫩滑鮮甜 個紅菜頭蓉好特別 食落幾清甜 又好岩打卡📍蟹籽鮮海膽柚子醬油汁梅素冷面店員提醒要食咗個冷面先再食海膽 如果唔係會遮咗個味 個冷面好清新 食落帶梅嘅酸味 而且用咗柚子醫油比平時嘅冷面汁帶份甜味 更refreshing個海膽好鮮甜味濃 📍杜洛克黑毛豬鞍配焦糖波蘿、野菌西蘭花苗、鴨油洋蔥烤薯仔個黑毛豬鞍肉質脂肪適中 食落唔會乾柴又唔會太油膩 配埋焦落波蘿食味道更豐富📍鹿兒島a4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴芝士松露手工薯餅A4和牛西冷牛味濃郁 肉質嫩滑juicy 而和牛面頰帶好香嘅紅酒汁嘅香味 入口即溶一碟雙重享受 芝士松露薯餅好出色 松露味好出 薯餅個邊好脆 而入面薯蓉之餘仲有薯仔碎嘅口感 配埋芝士食係絕配 📍甜品(焦糖朱古力芝士蛋糕)📍refreshment tea(凝香烏龍)
今日又去到觀塘覓食
今次去咗呢間樓上嘅Cafe 一入去有大大個月球喺中間

📍welcome drink
一坐低冇幾耐就serve咗細細杯嘅紫蘇梅子梳打
飲落甜甜地微酸 fresh得嚟好開胃

Appetizers:
📍蘋果木煙燻北海道帶子配日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉

📍蟹籽鮮海膽柚子醬油汁梅素冷面
個海膽好鮮甜味濃

📍杜洛克黑毛豬鞍配焦糖波蘿、野菌西蘭花苗、鴨油洋蔥烤薯仔

📍鹿兒島a4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴芝士松露手工薯餅
A4和牛西冷牛味濃郁 肉質嫩滑juicy
而和牛面頰帶好香嘅紅酒汁嘅香味 入口即溶
一碟雙重享受

📍甜品(焦糖朱古力芝士蛋糕)

📍refreshment tea(凝香烏龍)
睇得出佢地對茶嘅喜愛 有好多唔同品種嘅茶可以選擇
而dinner set 都加入咗有機茶作一個refreshment tea
凝香烏龍飲落冇一般烏龍咁濃 但亦帶有本身烏龍嘅清香 就好似lady d嘅烏龍咁 少飲茶嘅人都接受到 而且茶可以清一清口腔嘅味又解膩 食下一道嘅時候就可以品嘗得更清楚
2023-12-04 33 views
Fusion 菜就係融合既意思,但最怕就係,餐廳只當係一個口號。其實就係大雜燴,每樣識啲,又冇樣做得好,即係食神開場個條魚吖。相反如果做得好,而且有主題聯繫,就會做到1+1=3其效果。 🍖 我特別鍾意佢用茶同飲品做間場。一開始就有好Refreshing 既紫蘇葉莓茶,為口腔動態清零。前菜喺柚子汁櫻花色蕎麥麵,柚子香好好咁開展由零至一嘅第一步。再食上面嘅海膽,真心新鮮無腥味,日本領先一比零。另一個前菜係煎帶子配玫瑰菇,雖然唔知咩叫玫瑰菇,但鮮菌既氣息好濃郁,配合埋紅火龍果醬,鮮艷奪目,全部係淡味嘅食材,但就一啲都唔單調。打和啦! 🍖干邑龍蝦湯,湯品本身非常濃郁,但係令人印象深刻嘅係待應哥哥會喺你面前倒湯,黎種serving 處理,絕對會令客人更加有備受專重嘅感覺。 🍖進入主菜之前又有另外一個白茶飲品。佢一方面喺清除左之前食品嘅味道。另一方面,冷泡茶獨特嘅茶香,又再次喚醒對食物嘅渴望。畢竟其實前菜都已經非常豐富。 🍖主菜第一樣係和牛西冷配黑松露薯餅,第二個係大蝦Risotto。兩種嘅配搭都好有心思。和牛喺好味有入口即溶,但係如果唔喺黑松露既香氣,食左最後一定有飽膩既感覺。Risotto 有

🍖主菜第一樣係和牛西冷配黑松露薯餅,第二個係大蝦Risotto。兩種嘅配搭都好有心思。和牛喺好味有入口即溶,但係如果唔喺黑松露既香氣,食左最後一定有飽膩既感覺。Risotto 有做到 al dente, 好creamy, 大蝦就好似黑松露咁,平衡反成件事。尤其係個蝦頭,我覺得有啲似做到大排檔黃金蝦球既處理,當然無咸蛋黃既味,但係果種輕脆口嘅感覺,就令人有相關既聯想。

🍺✨️哩度環境清雅,無論裝飾,氣氛,甚至乎客人自覺嘅behavior,都令人非常放鬆。飲住鮮榨橙汁配合咖啡既飲品,食住甜而不腻嘅芝麻卷同超級文清嘅軟心芝士蛋糕。足以令人chill 足一晚。

2023-12-04 38 views
Relish🍃係網上討論度幾高嘅一間Cafe🤩裝修日式木系為主調,環境非常舒適令人覺得好治瘉放鬆✨ Dinner Menu⭐️有前菜,餐湯,主食,甜品,單品原茶,甜品好抵食👍紫蘇梅子梳打🌟Welcome Drink味道酸酸甜甜好特別!蘋果木煙燻北海道帶子⭐️帶子爽口鮮美,配上日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇•紅菜頭蓉口感豐富!蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵⭐️柚子味冷麵味道好清新,海膽鮮甜加上蟹籽口感一流!千邑龍蝦湯🌟龍蝦味十分濃郁口感順滑濃稠,仲有兩隻大蝦仁份量好足!香烤野生虎蝦•蟹肉蟹膏意大利飯🌟忌廉味香濃好creamy蟹膏味道鹹香,意大利飯軟硬適中,大蝦鮮嫩爽口味道好出色👍杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿🌟黑毛豬肉質爽口多汁,可選7成或全熟!配菜係野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔,菠蘿酸甜可減少油膩感!台灣有機單品原茶🌟抹茶朱古力撻🌟抹茶味微濃郁朱古力味較重撻皮酥脆很滿足😋

紫蘇梅子梳打🌟
Welcome Drink味道酸酸甜甜好特別!

蘋果木煙燻北海道帶子⭐️

蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵⭐️
柚子味冷麵味道好清新,海膽鮮甜加上蟹籽口感一流!

千邑龍蝦湯🌟
龍蝦味十分濃郁口感順滑濃稠,仲有兩隻大蝦仁份量好足!

香烤野生虎蝦•蟹肉蟹膏意大利飯🌟

杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿🌟

台灣有機單品原茶🌟

抹茶朱古力撻🌟
抹茶味微濃郁朱古力味較重撻皮酥脆很滿足😋
2023-12-02 21 views
觀塘工廈有好多特色餐廳,但又好似唔多好食西餐,今次就嚟咗呢間fine dining試吓,都幾唔錯!餐廳店面夠大、夠闊落,而且燈光佈置都好靚,好啱嚟打吓卡!我哋就叫咗兩個Dinner Set,坐低先有兩杯Welcoming Drinks,今日呢杯係「紫蘇梅子梳打」,酸酸甜甜咁,飲完好有胃口!跟住就食前菜,一客係「蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵」(跟餐加$48),呢款前菜一上真係好驚艷,塊加拿大海膽係超大塊,一入口鮮味大爆發,真係估唔到咁新鮮。而冷麵配咗油子醬油,酸鹹並重,十分易入口!另一客叫咗「蘋果木煙燻北海道帶子、日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉」,一聽個名就知多嘢食,首先好鍾意食佢個菇,菇味好濃郁,再加上啲枝豆,再點埋紅菜頭蓉,感覺好fresh,而帶子係煙燻嘅,保留咗帶子嘅鮮香同嫩滑口感,感覺都幾特別!而今日嘅餐湯係「煙肉豆蓉忌廉湯」,豆蓉味道好出,令個湯更有飽肚感。另一款「干邑龍蝦湯」都好正,除咗有好濃嘅龍蝦味外,個湯無出面果啲咁濃稠,會飲到多啲順滑嘅口感,會較輕盈。之後就有個Refreshment Tea,今日係台灣有機烏龍茶,超級甘甜,可以洗走之前殘留嘅味道,迎接我哋嘅主食!一
觀塘工廈有好多特色餐廳,但又好似唔多好食西餐,
今次就嚟咗呢間fine dining試吓,都幾唔錯!
餐廳店面夠大、夠闊落,而且燈光佈置都好靚,好啱嚟打吓卡!

我哋就叫咗兩個Dinner Set,
酸酸甜甜咁,飲完好有胃口!

呢款前菜一上真係好驚艷,塊加拿大海膽係超大塊,
一入口鮮味大爆發,真係估唔到咁新鮮。
而冷麵配咗油子醬油,酸鹹並重,十分易入口!

一聽個名就知多嘢食,首先好鍾意食佢個菇,菇味好濃郁,
再加上啲枝豆,再點埋紅菜頭蓉,感覺好fresh,
而帶子係煙燻嘅,保留咗帶子嘅鮮香同嫩滑口感,感覺都幾特別!

而今日嘅餐湯係「煙肉豆蓉忌廉湯」,
豆蓉味道好出,令個湯更有飽肚感。
另一款「干邑龍蝦湯」都好正,
除咗有好濃嘅龍蝦味外,個湯無出面果啲咁濃稠,
會飲到多啲順滑嘅口感,會較輕盈。

超級甘甜,可以洗走之前殘留嘅味道,迎接我哋嘅主食!

一客主食係「香烤野生虎蝦‧蟹肉蟹膏意大利飯」($398),
呢個意大利飯真係超級好食!入面有好多配料(蟹肉蟹膏外,仲有蘑菇同黃椒等),加上大量芝士同忌廉,多種風味共冶一爐,真係令人食唔停口,
而一路食仲一路有蟹膏近於蛋黃嘅味道,超正!
虎蝦亦都烤得好好!蝦頭有好多膏,而蝦身烤得實淨之餘,仲有少少脆皮,
啖啖肉,十分滋味。

另一客主食就係「鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛面頰伴野菌西蘭花苗、芝士松露手工薯餅」($498),
呢個主餐嘅配搭好多好特別!手工薯餅要趁熱食,黑松露香同芝士香撈埋一齊好正!
牛面頰就有淡淡嘅牛味加上極軟熟嘅膠質,口感一流!
而和牛西冷我哋叫咗五成熟,食落都幾有咬口,好突出到鹿兒島和牛嘅油脂感,每咬一口都有好多油脂香氣湧出嚟!
而伴碟嘅西蘭花苗一啲都唔失禮,菜莖十分爽脆,而西蘭花吸咗好多野菌味,食落非常juicy!

最後跟餐有「白桃芝士撻」,造型一流,
食落白桃味唔會太甜,加埋鬆脆嘅芝士撻,作為成餐嘅總結啱啱好。

餐飲加咗一杯熱嘅「Latte」($32),
有好靚嘅拉花,今日隻豆係較nutty嘅,飲到好香濃嘅啡味!
2023-11-21
$510.5 (Dinner)
今次同男朋友去觀塘發掘左一間好高質既西餐廳😋餐廳位於觀塘鴻運工業大廈5/F✨一進入餐廳,見到環境寧靜、空間感大,有種放鬆既感覺😌餐廳走文青路線,以木色為主調,放有植物擺設,仲有一d梳化座位🛋️感覺舒適悠閑,好適合同三五知己、閨蜜一齊黎靜靜傾計約會👯‍♀️👭我地喺Dinner Menu叫左兩個餐,每個餐包左前菜、湯、主食、甜品、單品原茶💚好夠飽!❥ 紫蘇梅子梳打落單冇耐,店員送上welcome drink✨味道微酸,幾開胃😚❥ 蘋果木煙燻北海道帶子兩粒帶子都大大粒,肉質爽厚柔韌😋另外配埋日本枝豆、有機粉紅玫瑰菇、紅菜頭蓉,口感豐富,好夠清新☺️🧡❥ 原隻煙燻鵪鶉髀(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律鵪鶉髀有兩隻,肉質保持到嫩滑口感!以蘋果木略燻,食落香口惹味✨田園沙律既份量都唔少🥗酸酸甜甜好開胃😚❥ 干邑龍蝦湯龍蝦湯質地濃稠,好creamy😋龍蝦味夠晒濃郁,充滿鮮味!❥ 台灣有機單品原茶飲完濃湯後,店員隨即送上有機單品原茶~原茶味道清新香醇☕️飲落好順滑,帶有少少回甘味~❥ 鹿兒島A4和牛西冷 配慢煮和牛面頰伴野菌西蘭花苗•芝士松露手工薯餅 $498超高質既主食‼️我地揀左5成熟!和牛西冷有兩塊,肉質
今次同男朋友去觀塘發掘左一間好高質既西餐廳😋
餐廳位於觀塘鴻運工業大廈5/F✨
一進入餐廳,見到環境寧靜、空間感大,有種放鬆既感覺😌

❥ 紫蘇梅子梳打
落單冇耐,店員送上welcome drink✨
味道微酸,幾開胃😚

❥ 蘋果木煙燻北海道帶子
兩粒帶子都大大粒,肉質爽厚柔韌😋

❥ 原隻煙燻鵪鶉髀(2pcs)伴水果車厘茄田園沙律
鵪鶉髀有兩隻,肉質保持到嫩滑口感!
以蘋果木略燻,食落香口惹味✨
田園沙律既份量都唔少🥗酸酸甜甜好開胃😚

❥ 干邑龍蝦湯
龍蝦湯質地濃稠,好creamy😋
龍蝦味夠晒濃郁,充滿鮮味!

❥ 台灣有機單品原茶
飲完濃湯後,店員隨即送上有機單品原茶~
原茶味道清新香醇☕️
飲落好順滑,帶有少少回甘味~

超高質既主食‼️我地揀左5成熟!
和牛西冷有兩塊,肉質粉嫩,食落油脂甘香,軟腍又重牛味,仲有豐富肉汁😍
和牛面頰都係有兩件,牛味香濃,肉質軟腍,一d韌既感覺都冇😋
特別有驚喜既係芝士松露手工薯餅🤩外層好香脆,鋪滿芝士碎,食到薯仔既鮮甜之餘仲帶有黑松露香氣😙❤️芝士味濃🧀岩晒鍾意薯餅又鍾意芝士既我🤭

❥ 杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿•野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔 $398
我地揀左7成熟~
豬胺好厚身大件,由於用慢煮方式,肉質好嫩,咬落口超多肉汁💦 完全唔會嚡口🤤
配埋清甜既焦糖菠蘿、香口既野菌西蘭花苗,增添左清新既感覺🌱平衡返油膩感!
另外以薯仔做配菜,令成道菜口感味道更加豐富😚

❥ 朱古力撻
朱古力味香濃,外層酥脆,整體唔會太甜😊
2023-11-15
Dinner
2023-11-27 31 views
在觀塘地鐵站走過去約10分鐘的距離。食物有不錯,有點水準。價錢約晚餐每位500埋單。岩情侶約會或知己靜靜品嚐晚餐,環境舒適乾淨。服務也很周到。值得一試的法式餐廳。
法式
法式
2023-11-27 29 views
睇過好多介紹,決定要拜會呢間位於觀塘嘅樓上高質西餐廳。一出𨋢,已經覺得佢同工廈完全唔同vibe。木系裝修配以足夠採光,環境令人感覺好舒服。芝士焗龍蝦配龍蝦汁意粉半隻龍蝦成隻碟咁大,誠意十足。每一條意粉掛上滿滿嘅龍蝦汁,令人滿足。Relish All Day Breakfast特別鍾意佢個炒蛋,採用日本蛋·蘭王,蛋味特別出眾,蛋控表示想encore!同埋佢個甘粟紫薯餅,新鮮炸起超香脆,調味啱啱好。餐廳旁邊仲有一個corner 寄賣一啲陶瓷製品,文青必去。

芝士焗龍蝦配龍蝦汁意粉

Relish All Day Breakfast

同埋佢個甘粟紫薯餅,新鮮炸起超香脆,調味啱啱好。

餐廳旁邊仲有一個corner 寄賣一啲陶瓷製品,文青必去。
$200 (Lunch)
2023-11-26 46 views
有事到觀塘處理,那就順便在附近找間餐廳食午飯;這間藏於工廠大廈中的西餐廳,食評看似幾不錯,那就一於去試吓吧!🤔地方闊落,環境舒適,最搶眼係廳中間放有一個超大的「月球」,坐在下面會唔會好有壓迫感呢?🤭叫了是日餐湯(番茄湯)、香煎盲鰽柳配芒果莎莎伴香草洋蔥烤薯•炒野菜、Relish All Day Breakfast 及 兩杯美式咖啡。盲鰽外皮煎得香脆,肉質細嫩味濃,好吃;全日早餐都不錯,採用蘭王雞蛋食落更覺香濃;只是烤煙腩片煎得有點太乾,扣咗少少分。食物及咖啡水準大致幾好,雖然有少少失誤,但也幾值得一試!🤔#是日餐湯 (番茄湯)#香煎盲鰽柳配芒果莎莎伴香草洋蔥烤薯·炒野菜#Relish-All-Day-Breakfast #美式咖啡 #Relish 地址: 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖電話: 26382228

食物及咖啡水準大致幾好,雖然有少少失誤,但也幾值得一試!🤔

#是日餐湯 (番茄湯)
#香煎盲鰽柳配芒果莎莎伴香草洋蔥烤薯·炒野菜
#Relish-All-Day-Breakfast
#美式咖啡

#Relish
地址: 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖
電話: 26382228
2023-11-19
$185 (Lunch)
  • Relish All Day Breakfast
  • 香煎盲鰽柳配芒果莎莎伴香草洋蔥烤薯•炒野菜
  • 美式咖啡
之前去過airside Relish by ALOT分店食lunch,喜歡ALOT既木系傢俬及清新髒話,觀塘總店亦保留大月亮裝置,打卡一流~晚餐Menu再下一城,4-courses都係$400左右,選擇多,而且食材用料上乘,分量大,細食既吃貨表示食唔晒๑˃́ꇴ˂̀๑𖤣𖤥𖠿𖤣𖤥—𝚆𝚎𝚕𝚌𝚘𝚖𝚎 𝙳𝚛𝚒𝚗𝚔—⟐紫蘇梅子梳打— 𝙰𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛—⟐蟹子鮮海膽柚子醬油汁梅素冷麵(+$48)當晚Free upgrade⟐蘋果木煙燻北海道帶子 日本枝豆•有機粉紅玫瑰菇•紅菜頭蓉— 𝚂𝚘𝚞𝚙—⟐干邑龍蝦湯— 𝚁𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚖𝚎𝚗𝚝 𝚃𝚎𝚊—⟐台灣有機單品原茶— 𝙼𝚊𝚒𝚗— ⟐杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿 野菌西蘭花苗•鴨油洋蔥烤薯仔 $398⟐香煎星班魚柳伴烤西班牙八爪魚•烤苦白菜•芝士松露手工薯餅 $438— 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝—⟐朱古力焦糖蛋糕龍蝦湯最驚艷,用龍蝦殼打成,非常濃郁而不稠,飲完已經飽左一半,必試 .ᐟ‪‪.ᐟ

𖤣𖤥𖠿𖤣𖤥

• 干邑龍蝦湯
  • 杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿
  • 香煎星班魚柳伴烤西班牙八爪魚
2023-11-22 26 views
又到我既生日月🌟上年生日都係食以間😆我覺得幾好食,所以今次同朋友試下其他菜式🤩1️⃣Welcome Drink~紫蘇話梅梳打酸mei mei 幾開胃2️⃣ 手切48月橡果西班牙火腿伴松露63度溫泉蛋忌廉野菌伴露荀冇諗過火腿沾蛋汁食又幾好味🤤幾創新3️⃣原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽鮑魚好入味,肉質好彈牙👍🏻好中意三文魚籽起口中霹靂啪喇的感覺🫢4️⃣干邑龍蝦湯口感非常濃厚,好味😋但伴碟係一隻蝦🦐😆5️⃣Refreshment Tea台灣日月潭紫芽紅茶琥珀色調一木質香,花果香,喉韻滑順6️⃣香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯個飯係軟硬適中,兩塊鵝肝都好肥美,煎得好香;而個大啡菇都好juicy🤤7️⃣鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配西蘭花苗,香草鴨油伴薯仔🥔和牛西冷我揀左五成熟,切開後中間係仲係好粉嫩,肉味濃且入口油脂充滿口腔;而和牛臉頰輕輕切開就一分為二,肉質好soft。好味道👅8️⃣Keto Cheesecake(Original)芝士味好濃郁,中間仲係流心既🤤9️⃣Matcha Tart抹茶味濃,唔太甜;我喜歡🫶🏻

1️⃣Welcome Drink~紫蘇話梅梳打
酸mei mei 幾開胃

冇諗過火腿沾蛋汁食又幾好味🤤幾創新

3️⃣原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽

4️⃣干邑龍蝦湯
口感非常濃厚,好味😋但伴碟係一隻蝦🦐😆

5️⃣Refreshment Tea
台灣日月潭紫芽紅茶
琥珀色調一木質香,花果香,喉韻滑順

6️⃣香煎鵝肝紅花大啡菇意大利飯

8️⃣Keto Cheesecake(Original)
芝士味好濃郁,中間仲係流心既🤤

9️⃣Matcha Tart
抹茶味濃,唔太甜;我喜歡🫶🏻
2023-11-22 29 views
今年結婚紀念日特別回訪呢間西餐廳,一如既往地好吃。餐廳係工廠大廈內,但餐廳格調非常好,坐得舒服,環境又好。今日叫咗3個Dinner set, 有豬安,牛柳同意粉。全部都好好吃啦~如果想同另一半慶祝節日,呢間真係可以考慮。前菜我揀鵪鶉脾,我個女吃得好滋味😋湯我地揀咗龍蝦湯同奶油湯,湯就正常,無話好好味。吃完前菜同湯,中間會有茶飲,可以清下個口,再吃主菜。我揀既豬安真係好好味,又幾乎俾我個女吃曬🤣🤣不過我女都將佢個意粉吃咗大半,最後仲吃個件餅😆
今年結婚紀念日特別回訪呢間西餐廳,一如既往地好吃。
餐廳係工廠大廈內,但餐廳格調非常好,坐得舒服,環境又好。
今日叫咗3個Dinner set, 有豬安,牛柳同意粉。
全部都好好吃啦~
如果想同另一半慶祝節日,呢間真係可以考慮。

前菜我揀鵪鶉脾,我個女吃得好滋味😋
湯我地揀咗龍蝦湯同奶油湯,湯就正常,無話好好味。
吃完前菜同湯,中間會有茶飲,可以清下個口,再吃主菜。
我揀既豬安真係好好味,又幾乎俾我個女吃曬🤣🤣
不過我女都將佢個意粉吃咗大半,最後仲吃個件餅😆
2023-11-21 27 views
🍴觀塘出名多野食,尤其係工廈入面好多特色既餐廳,鍾意捐窿捐罅既我,放假間中都會去工廈搵野食😋今次就去左間好岩打卡既西餐廳✨晚餐只提供Set Dinner🔸原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽鮑魚爽口彈牙,保持到鮑魚既鮮嫩肉質,湯汁索哂入去甜甜地,加埋三文魚籽,口感更豐富,鮑魚仲切左片,食起上黎更方便,加分💓🔸 醬油烤北海道豬腩伴烤茄子蓉·烤雞髀菇·油浸乾烤薰肉·日本枝豆🐽豬腩肉肥膏既比例係高過瘦肉,本身都唔食肥肉既我都食左,豬腩肉肥而不膩,肥膏炆到到好腍,食到豬肉既甜味,唔會有雪櫃味同羶味👍🏻🔸香煎智利白鱈魚伴甜椒野菌鮮茄燴大蜆·香草鴨油烤薯仔白鱈魚肉超厚肉同大舊🫣魚肉白雪雪,魚皮煎到金黃色,脆卜卜,魚肉鮮嫩有肉汁💦仲食到魚油既香味,蜆肉都好新鮮,每粒都無沙,🥔薯仔烤到外脆內軟🔸牛肝菌水牛芝士和牛醬自家製意粉🍝自家製意粉口感煙韌,而且好掛汁,醬汁都好夠,每條意粉都沾滿和牛醬,🐂和牛醬油脂香味十足,肉質軟腍,水牛芝士一粒粒放左係則邊伴碟😆🔸 干邑龍蝦湯🦞龍蝦湯係上到枱先即時倒落碗,碗入面有蝦肉,略嫌湯唔夠濃味🔸椰菜花忌廉湯是日餐湯係椰菜花忌廉湯,都係上到枱枱先倒落碗,🥦椰菜花味濃帶少少蘑菇既

✨晚餐只提供Set Dinner

🔸原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽

🔸香煎智利白鱈魚伴甜椒野菌鮮茄燴大蜆·香草鴨油烤薯仔

🔸牛肝菌水牛芝士和牛醬自家製意粉

🔸 干邑龍蝦湯
🦞龍蝦湯係上到枱先即時倒落碗,碗入面有蝦肉,略嫌湯唔夠濃味

🔸椰菜花忌廉湯
是日餐湯係椰菜花忌廉湯,都係上到枱枱先倒落碗,🥦椰菜花味濃帶少少蘑菇既味,入口creamy

🔸 Refreshment tea
🍵台灣凝香烏龍茶,味道回甘

🔸季節限定甜品
🍫朱古力柚子蛋糕,面頭既朱古力慕絲好濃好滑,底下有個撻皮包住蛋糕,入面夾住柑子醬,酸酸甜甜,味道清新🌿

Dinner
2023-11-16 42 views
今日嚟到一間觀塘好出名既樓上西餐廳,裝修風格非常之文青,環境空間大坐得好舒服。晚市主打套餐,唔同嘢食唔同價錢,價位都係$500內,套餐已經包括咗前菜、餐湯、主菜同埋甜品,一次過食晒唔同嘅嘢。前菜手切48月橡西班牙火腿伴松露溫泉蛋伴蘆筍西班牙火腿有陣陣嘅香味,配上溫泉蛋絕配。原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽鮑魚幾厚身,入口都爽口彈牙,仲配上三文魚籽有雙重口感。湯千邑龍蝦湯店員喺面前即刻倒啲湯出嚟,夠晒新鮮熱辣辣,味道濃郁又creamy。Refreshment drink 台灣日月潭紫芽紅茶食主菜之前店員送上茶,茶既香味可以清一清味蕾再好好品嚐主菜主菜杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿黑毛豬安慢煮角後肉汁依然能夠保留,入口都比較軟腍,唔會過硬,食完幾嚿肉之後仲可以食返舊菠蘿開一開胃繼續食。日式芝士咖喱燴紐西蘭羊膝比較少見用日式芝士咖喱做醬汁,即刻叫左,發現味道都幾配合,羊膝肉方面煮到好淋,羊肉味道亦保留住,非常不錯。甜品Relish Tiramisu 最後梗係嚟到戲肉甜品方面,加咗$38叫左餐廳嘅招牌甜品Tiramisu ,果然無令我失望,望落已經好吸引,食落咖啡同埋酒味岩岩好。#美食 #香港美食

前菜
手切48月橡西班牙火腿伴松露溫泉蛋伴蘆筍
西班牙火腿有陣陣嘅香味,配上溫泉蛋絕配。

原隻磯煮南非鮑魚配醬油漬三文魚籽
鮑魚幾厚身,入口都爽口彈牙,仲配上三文魚籽有雙重口感。

千邑龍蝦湯

Refreshment drink
台灣日月潭紫芽紅茶

食主菜之前店員送上茶,茶既香味可以清一清味蕾再好好品嚐主菜

主菜
杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿

日式芝士咖喱燴紐西蘭羊膝

甜品
Relish Tiramisu

#美食 #香港美食 #美食介紹 #美食博主 #飲食 #飲食推介 #香港 #內地 #澳門
#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#instafood#foodphotography#eat#eating#香港美食#香港#美食#吃貨人生 #吃貨 #吃貨日常 #吃 #吃吃吃 #吃到飽 #美食推薦