2016-12-24 645 views
前幾晚去join女朋友d "斯文飯", 個個飽晒我都未飽,唯有之後即刻去篤返幾串野食醫下肚!一出地鐵我就即刻衝左去呢檔買野食。都做左好多年,大路野,燒得都幾好味既,岩晒d 口痕、麻甩仔食。
2016-12-20
Type of Meal
Last Night Supper
2016-04-27 617 views
路過天后工作,一出地下鐵已經被一家小食店吸引。主打港式串燒,選擇也不少!經過見到也有不少人在等候!點了一串燒墨魚丸($9)這個價錢是小店內都算平的燒物,如果點肉類就要$14以上了。墨魚丸灑上味粉,很香口惹味,而且很熱的關係,所以保證即點即燒(所以不等到的朋友就不要點,因為也要燒10分鐘...)。熱的串燒會立即加分的,好食!彈牙的墨魚丸是值得等待的。這個價錢都可以接受!
TakeAway
2013-12-29 461 views
天寒地凍,路過天后。離晚飯還有兩小時,肚子已經有點餓,不想吃太飽,最好能夠有一些小食暖暖胃。首次光顧這間位於天后留仙街的串燒店。坦白說,除了想食燒辣辣的串燒,幫襯的原因是因為它「貴」。一串串燒閒閒地十幾蚊,一般魚蛋也比市價略高。在「一分錢一分貨」的好奇驅使下,決定一試。這間QQ便利店串燒沒有裝修,非常平民,而店員都很親切有禮,值得一讚。最後買了一串燒牛舌,等了差不多五分鐘。  外觀看來,牛舌大小參差不齊,燒得過火了。幸好沒有燶味,入口夠軟腍,口感尚可。不過調味方面,既非黑椒又非鹽,而是一種微微酸甜的醬汁,吃起來有些怪,不是我的口味。  初次嘗試,未有留下好或壞的印象,但至少合格。純粹個人不喜歡那個調味汁。不過,以十幾蚊一串來講,就似乎太貴了。

Other Info. : By Simon
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Celebration
Christmas
2013-06-01 318 views
游水前比肥髀食少少嘢,落車見呢間就腳,因為無乜時間,所以叫啲可以即食!一串魚蛋($8)(唔辣),魚蛋一串6粒,上面有啲蒜粒,因為無咗咖哩味掩蓋,反而食到魚蛋嘅本味,當然唔會全粒只有魚肉(我無咁天真)不過又唔係成粒用粉造,都有啲煙韌彈牙,平時其他檔嘅唔辣魚蛋,會無味道,頂多點下豉油補救下,呢間雖然食唔出魚味,但蒜味魚蛋都幾好食!因為新開,所以餐牌新淨,圖片清晰,個拮魚蛋叔叔都幾細心,見肥髀細個,會問我要唔要加個膠袋,又提肥髀小心熱,幾窩心!

2013-06-01
TakeAway
$8 (Other)
2013-05-29 233 views
日日收工去搭叮叮經過個陣都覺得好香,咁岩尋晚屋企冇飯開,於是終於有機會可以試下呢間D串燒@@見價錢都有D貴,所以剩係叫左串雞柳同我最愛既蟹子丸當時下午6點左右....都幾多人,等左成15分鐘堅肚餓....唯有吉串魚蛋燒賣食住先D BB FISH BALL.........好細粒lol都成8蚊串...算貴但食落去,比我想象中出奇地有咬口,好彈牙!!!唔似其中魚蛋咁食落成口粉個燒賣就不過不失啦,冇咩特別,但我幾佢鍾意佢個豉油,甜甜地咁食完再過一陣,我d雞同蟹子丸終於出埸喇!!串雞好惹味係沙嗲黎的應該,,正!!又夠juicy唔會乾真真,抵食!至於個蟹子丸,絕對唔係佳寶貨,所以入面好多蟹子~~~~@@!!唔知係有心定無意啦,有少少濃濃地咁,但反而仲香仲好食!第時收工可以買返串一路等叮叮一路食
見價錢都有D貴,所以剩係叫左串雞柳同我最愛既蟹子丸

當時下午6點左右....都幾多人,等左成15分鐘

堅肚餓....唯有吉串魚蛋燒賣食住先

D BB FISH BALL.........好細粒lol
都成8蚊串...算貴

食完再過一陣,我d雞同蟹子丸終於出埸喇!!
串雞好惹味
係沙嗲黎的應該,,正!!又夠juicy唔會乾真真,抵食!
唔知係有心定無意啦,有少少濃濃地咁,但反而仲香仲好食!
第時收工可以買返串一路等叮叮一路食
2013-05-28
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2013-05-26 28 views
經過天后見到人流很多, 所以來八卦一下, 原來舊的店搬過來這裡.這裡的串燒選擇很多, 由最普通嘅牛肉雞肉以至雞肝, 雞腎, 魷魚都有.這裡的串燒即叫即燒, 而且放很多汁料也醃過酸甜的汁, 很多汁爽口. 如果用碳爐的話一訂更上一層樓.牛柳錫最好食的, 肉有咬勁又多汁. 雞肉鮮甜汁又甘甜也很好. 雞內臟方面雞肝粉濃好食, 雞腎爽口有汁.魷魚火氣大多汁多肉有時候韌有時候軟. 煙肉金菇煙肉腸多油脂很香好味道. 雞軟骨很爽很脆, 不錯.羊肉也很香很好咬. 牛脷普普通通. 腸粉幾好不過美有什麼特別. 價錢以街邊擋來講稍微貴了一點.

2013-05-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$30 (Other)