2021-03-31 377 views
星期日同屋企人嚟呢度飲茶。我哋一行6人,響酒樓未開門已經去到,等到餐廳夠鐘開門,職員好好安排二張枱響旁邊的比我地,唔知係人手唔夠定侍應唔記得左,order 左二壺茶,但係其中一壺等咗15分鐘都未有。食物方面,野米珍珠雞同埋炒飯係最好味嘅。炒飯足料嘅鑊氣好夠,唔算多油天下第一包其實係3個細細個既焗叉燒餐包仔,味道都ok的。芋頭,蝦餃,燒賣,腸粉等等味道一般,無特別。我哋一共食左70分鐘。可能因為中午時段假日比較多人,職員間中催我哋埋單。

炒飯
炒飯
2021-02-24 617 views
同屋企人慶祝生日食飯 諗住食中菜老人家開心食物質素一般 但服務態度真係極差 食到成肚氣酒樓似行中高級路線 但service 卻係比屋邨酒樓差一定唔會再有下次 已black list 呢個價位 可以有更多更好既選擇
同屋企人慶祝生日食飯
諗住食中菜老人家開心
食物質素一般
但服務態度真係極差 食到成肚氣
酒樓似行中高級路線 但service 卻係比屋邨酒樓
一定唔會再有下次 已black list

呢個價位 可以有更多更好既選擇
2021-01-23 664 views
599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講今日食評有✍🏻王子私房菜@yoho mall試食指數⭐️⭐️⭐⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐((每項5⭐️為滿分))午餐時間去了位於Yoho mall 的王子私房菜食晏🥢有二人前lunch set也有散叫點心紙以前試過lunch set味道不錯👍🏻今日試下叫點心🧆👍🏻鮑汁炆鳳爪👍🏻牛栢葉👌🏻蘿蔔絲酥👌🏻帶子餃👍🏻黃金流沙包👍🏻紅棗糕👌🏻乾炒牛河值得推介 👍🏻鮑汁炆鳳爪炆得夠腍身入味花生🥜粒粒夠飽滿唯一挑剔係鮑汁有啲癡底傳統的👍🏻牛栢葉味道調得剛剛好不太咸不太辣最重要係牛栢葉軟硬剛好應該係話夠爽口每到中高檔的茶樓必點的👌🏻蘿蔔絲酥有點失望『內涵』是夠熱可惜外面的酥似乎是焗爐翻熱的狀態有點油「憶」味🥴餃點心應係每間茶樓的穩當之選可是👌🏻帶子餃就冇驚喜水晶皮一夾就爛同癡住🥢🥴我不夠專業不知道何解🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♀️Wowowo 再上的兩個甜點終於有翻水準👍🏻黃金流沙包/放咗15分鐘『內涵』仍然熱騰騰的👍🏻紅棗糕/甜度適中唔癡牙兩樣都好正冇負評本來想點鼓油皇炒面但面對
599•Eat

王子私房菜@yoho mall
試食指數⭐️⭐️⭐⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))

午餐時間去了位於Yoho mall 的王子私房菜食晏🥢

👍🏻黃金流沙包/放咗15分鐘『內涵』仍然熱騰騰的
👍🏻紅棗糕/甜度適中唔癡牙
兩樣都好正冇負評

本來想點鼓油皇炒面
但面對住同價的👌🏻乾炒牛河($128)
我哋就市儈點咗後者😆
不過。。。牛肉又薄又乾
唔。。。總之唔好食囉⋯⋯

好啦
食評就俾完
除咗食我哋都會留意環境同服務

唔好以為王子私房菜一定係行grand格調
入面氣氛都好『市井』
唔好以為我又咀mean
我係真心喜歡嗰種舊式茶樓叫囂的氣氛

經理滿場飛
原因係想為每台食客送上最有效率的服務🕺🏻💃🏻
我相信間間茶樓都會有不同的氛圍🤣
總之呢間令我食得幾開心🥳
2021-01-22
$125 (Lunch)
2021-01-01 600 views
今天前往王子飲茶,12:05am到達,看輪候位置只有15張,便耐心等候. 誰知等待的前半小時,一直看到有人離座,但至少15張枱都給了沒有訂座的“熟客”,街外排隊等待眾多,但完全沒叫1號😥最後,門口的人群面對這不公平的安排起哄,才開始間中給拿票的入座,最後等待時間是2 hr, 如門口人群不給壓力,恐怕全日入座都是給派利是的“熟客”。如一開始全是不讓街外人進,其實不應該派票讓眾多人群輪候,做法極之不當希望相關管理層改善.
希望相關管理層改善.
2020-10-15 1310 views
係形點想飲茶揀左王子私房菜王子炒飯炒得乾身 粒粒分明但咪姐係楊州炒飯🤷🏻‍♀️無乜特別XO醬蒸鳳爪比較淡味食唔到XO醬味王子蝦餃蝦餃外皮整得唔好痴住筷子無辦法將成粒完整既蝦餃擺落口公主燒賣滬江小籠包皮好薄 一夾起就見到勁多汁係裡面高分蜜汁叉燒包呢到叉燒包裡面既叉燒係會整到一絲絲好細條同出面食到既好唔同仲要d餡勁多👍🏻除左小籠包做得出色基本上佢既款式同普通茶樓無乜分別我去普通茶樓飲茶d款式仲要多d
係形點想飲茶

除左小籠包做得出色
基本上佢既款式同普通茶樓無乜分別
我去普通茶樓飲茶d款式仲要多d
2020-10-13 744 views
8 號風球下,有好多人等位…,同時亦有好多熟客無需等位……點心套餐…$298 加10% 食物質素一般!蝦多士好味!甜品係蕃薯糖水!失望!……之前係黑松露炒飯……而家改左菜粒蛋白炒飯……
2020-05-18 1443 views
很少茶樓會令我成日心思思想去食,就係呢間會令我去完又去,通常係一個人去食午餐,閒日去食通常不用等位,坐位距離較遠,沒有迫的感覺,坐得舒適。全部食物我必叫芋角,食過對面另一間茶樓,芋角完全唔得,但呢間新鮮炸起,外脆內軟,芋味甘香,芋頭迷必吃。另外一個就係黑毛豬cha siu,半肥瘦,鬆化不油膩,配一碗白飯真係一流正所謂:一個人的浪漫 黑毛豬cha siu送飯😂茶介方面呢個見仁見智,坐低就會比碟華梅粉巴樂及XO醬,我個人覺得可以接受。服務方面:前台接待會比較照顧日日去飲茶的熟客,我呢啲久唔久去的生面孔就會遜色一點,幸好四眼男經理係一位工作認真話頭醒尾的leader,有時見啲阿姐掛住同啲熟客吹水,唯獨四眼男經理忙左忙右留意客人需要。呢方面啲阿姐服務員要改善。
正所謂:一個人的浪漫 黑毛豬cha siu送飯😂
2020-05-10
$250 (Tea)
曾經數次路過這間中菜館,覺得這兒的「二人午市點心套餐」($280/兩位,未計加一)看來挺吸引的,價錢也不貴,早想一試,不過每次路過,我不是過了午餐時間便是未到晚飯時候,所以一直未有試到。直到這一天,趁著陽光普照,決定到元朗郊外走走,舒舒悶氣,才在郊遊前先致電這間中菜館訂位,到了中午,終於一試這「二人午市點心套餐」。雖說是在平日,現時瘟疫肆瘧,香港政府也呼籲香港人盡量留在家中,不要外出,這中菜館的午市生意仍佳,也許是現時食肆桌與桌的距離需要保持1.5米的關係吧,館子裡桌子的距離遠了,可接待客人的空間沒有正常時那麼多,所以即使我在早上已致電訂位,兩夫妻仍然要在館子內廂房的一張臨時加開的桌子面向牆壁而坐。不過這樣也好,我倆既然面壁,就不用擔心前面不遠有陌生人,增加感染武肺的風險。「鮮人參燉雞湯」最先送到,清澈的湯中有人參與雞各一,湯味甘甜而有人參獨有的微苦,都幾好味。「野菌山珍餃」、「公主燒賣」與「天下第一包」三款點心一併送上,「野菌山珍餃」餡料頗多,「公主燒賣」與「天下第一包」不過不失,但無甚特別,特別是那「天下第一包」,水準實在一般,教人完全不能認同它是「天下第一包」。「燕麥金沙蝦球」蝦
燕麥金沙蝦球」蝦球爽彈,味道及格,不會過鹹過濃,以環形的苦瓜作為配搭,新穎而特別。
金牌乳豬件」雖然每人只得兩件,不過乳豬熱暖,而且皮脆而肉厚,都不錯。
意大利黑松露炒飯」相當不錯,黑松露散發芬芳的香味,飯亦炒得乾身不油,加上芥蘭片、蛋白與瑤柱絲,味道挺好。
是日的「精美糖水」是「綠豆沙」,味道適中不太甜,吃上一碗,正好。
埋單計數,這「二人午市點心套餐」,每人二百元不到,便可以吃到點心、燉湯、乳豬、蝦球、炒飯和糖水,而且除了點心水準較為普通之外,其他菜式都算不錯,仍算抵食。
$170 (Lunch)
  • 意大利黑松露炒飯
2020-04-10 1627 views
宜家要食好野不一定要去到中環銅鑼灣油尖旺, 一直相信食店是一分錢一分貨, 如果想向元朗食有點質素的粵菜, 我推薦這裡, 服務週到, 食品不太含味精, 食完不會口渴, 店內樓底高裝修新淨. 兩個人叫左富豪四式拼盤($200), 上湯浸豆苗($148), 意大利黑松露炒飯($168), 杏汁白燉花膠湯($108),  茶芥($15/位)及前菜小食($12), 兩人合共$740, 每人$370.四式拼盤有燒肉, 叉燒, 燒鵝, 海哲, 份量是2人份量, 而值得推介是杏汁白燉花膠湯, 有杏汁香味配合豬肺味道非常配合,  意大利黑松露炒飯不油卻有黑松露味, 很Fusion甘香道味配合得很好. 下次去元朗想食好味粵菜可以試下
2020-03-21
2020-03-31 1028 views
今日去這間王子私房菜飲茶,想品嚐其中很特别的菜式叫脆皮牛坑腩。牛坑腩是牛味最濃的部分,懂得烹調的話,就真是桌上的珍寶呀!首先這碟是由外層脆皮包裹著牛坑腩。牛坑腩炆得很到位,而且醃得很入味!至於牛坑腩的脂肪部位亦很甘香,入口時亦不會有太油膩的反應。至於其外層是炸到金黃色的脆皮,入口鬆化爽脆,無論視覺、聽覺、味覺、嗅覺也被它俘虜了。

牛坑腩是牛味最濃的部分,懂得烹調的話,就真是桌上的珍寶呀!

首先這碟是由外層脆皮包裹著牛坑腩。

脆皮牛坑腩
Lunch
脆皮牛坑腩
2020-03-04 960 views
有靚女飲嚟探班!WFH咁忙都要吔飯啦😍😁✨十全十美王子公主茶🥁🥰😋晚餐食得多!中午茶就未飲過!👍🏻👍🏻👍🏻有我至愛嘅炆柚皮呀good good good😍小食未知石榴好好味 !王子蝦餃頂呱呱!春風得意腸真係好得意趣嗶嗶😋😋😋其它食味都平平穩穩
2020-03-03 527 views
吃了這個$280午市點心套餐(兩位用)鮮人蔘燉雞湯:湯一上桌,侍應一把碗蓋打開,香味便令我精神一振。湯色澄明,湯面一點油也沒有。喝一口湯,很鮮很香。這一個好開始令我對這一餐有無限期待。金牌乳豬件:皮很脆,皮下是一層薄薄的脂肪,香口,但再下面的肉太薄。金沙蝦球:蝦很大,肉Q彈,但包在外面的鹹蛋黃不夠香,而且太油膩。蝦下面是一環苦瓜,同樣包在外面的鹹蛋黃太油膩,結果我都只挑出蝦和苦瓜來吃。山珍餃、燒賣、第一包:山珍餃的內饀是雲南野菌和紅蘿蔔及芹菜,很香很清爽,好吃。燒賣沒特別。第一包是沒醬汁的叉燒餐包,我覺得太乾,有醬汁比較好吃。意大利黑松露炒飯: 黑松露很香,但炒飯不夠乾身。番薯糖水:這糖水薑味十足,味道很好,但有的番薯有些黑色的點,大大影響到觀感,應該把這黑點切走。這店裝潢不錯,感覺亮麗,但是桌與桌之間的距離比較近。服務不錯,服務員有禮貌。總括來說,看菜牌時覺得這套餐食物很豐富,但吃時覺得食物其實不太多。除了燉湯和山珍餃,其他食物只屬一般。這套餐連茶錢和加一,合共三百四十多元,我覺得性價比只是一般。順便一提,開茶時侍應問我們要不要前菜和xo醬,我們說不要了,結賬時這兩項卻出現在賬單上,
吃了這個$280午市點心套餐(兩位用)
意大利黑松露炒飯: 黑松露很香,但炒飯不夠乾身。
這店裝潢不錯,感覺亮麗,但是桌與桌之間的距離比較近。
服務不錯,服務員有禮貌。
順便一提,開茶時侍應問我們要不要前菜和xo醬,我們說不要了,結賬時這兩項卻出現在賬單上,幸好看到了並提出,否則又白花四十多元,若前往光顧,要留意一下。

2020-02-19 324 views
王子私房菜一直是我推介之愛店,我在這裡亦曾渡過了很多歡欣的飲茶與友共聚的時刻。可是這一次我不得不指出其潮州粉果質素很明顯的不達標,這粉果皮厚易散又黏,餡料亦不見突出,價錢亦不便宜,我一路食,我對筷子也被黏住。愛之深,責之切,希望王子私房要好好調理這一點心。

愛之深,責之切,希望王子私房要好好調理這一點心。
潮州粉菓
Lunch
2019-12-22 1174 views
今午再訪王子私房菜,我點咗王子蝦餃、公主燒賣、陳皮牛肉球、香煎蘿蔔糕、香煎蠔餅及和牛烤包等,似乎是一餐豐富的午茶宴席。首先是這家私房菜點心皇室雙寶,即王子蝦餃及公主燒賣,蝦餃外觀仍是十分好看,食落肉質亦爽實。至於燒賣則外觀很美,因有公主的端裝瑰麗,而入囗慢嚼,就帶著鮮甜味,。今日的陳皮牛肉球,就似大隻老的肌肉般結實,即是死實實,真的沒有驚喜了,哈哈哈! 或者有些少驚嚇就真。而香煎蠔餅是我今次飲食旅程的驚喜,因為這家私房菜所用的蠔仔,隻隻圓圓漲漲,再加上煎餅,非常趣口,令我寫作食評時,口水也不其而然地流出,有點尷尬呀。至於香煎蘿蔔糕又如何呢? 很高興這廚師技藝好,蘿蔔新鮮而不散,而且用料新鮮,真是妙不可言。壓軸的是和牛烤包,是今天的驚喜,餡料雖然不多,但很美味,使我飲完餐茶後仍會惦念它。最後,我希望好的點心是需要有質素的茶及樓面服務與之配合,可惜這家私房菜在這方面仍需努力呀! 加油呀!

陳皮牛肉球
香煎蘿蔔糕
和牛烤包
$200 (Lunch)
香煎蘿蔔糕
和牛烤包
2019-11-23 806 views
今午決定去王子私房菜試一些較邪惡的精品,我點咗號稱天下第一飽、椒鹽豬軟骨、香煎蠔餅及XO醬煎臘味蘿蔔糕。身為香港美食家,我當然要品嚐號稱天下的第一飽,這飽口感好好,外皮好柔軟,内在餡料不肥不油,美味非常,但係是否天下第一就有商榷餘地了。至於今天的邪惡三寶之一名為椒鹽豬軟骨,雖然很入味,但是軟骨有點硬,需要小心細嚼呀。而香煎蠔餅是我今次飲食旅程的驚喜,因為這家私房菜所用的蠔仔,隻隻圓圓漲漲,再加上煎餅,非常脆口,令我寫作食評時,一提到此餅,口水也不其而然地流出,好在我獨處中,如果唔係就有點尷尬了。最後XO醬煎臘味蘿蔔糕也值得大家點來試下,因為這蘿蔔榚能有XO醬及臘味唱雙簧和互相輝映之下,味道很好,很難得的味蕾拍檔。我感覺到這一餐是難得的邪惡,難得的幸福。

我感覺到這一餐是難得的邪惡,難得的幸福。
天下第一飽
椒鹽豬軟骨
XO醬煎臘味蘿蔔糕
$200 (Lunch)
天下第一飽
XO醬煎臘味蘿蔔糕