2010-05-13 50 views
在上年中,上環熟食中心內有間"木佬",一記越南燒豬,令到身邊一些朋友去完又再去,可惜數月之後,木佬消失了.原來,木佬轉戰長沙灣順寧道,改名"賣豬仔"再戰江湖,於是便召來一大班中學同學,在此來一個五月星辰局.大家回到舊日的足跡,昔日讀中學之地方,已找不到每一張可愛在遠處的笑臉,但找到招牌上可愛的豬仔圖案.十三人坐得逼一點,目的是為了分豬肉,越南豬即叫即燒,製作須時,首先來個頭盤,內有豬腳,鹵水牛腱,鴨舌,燻蹄,大家對牛腱讚不絕口,因為味道實在香甜,肉質入口鬆化,豬腳皮爽而帶有膠質,反過來鴨舌只是普普通通.香草燒雞也是即燒,所以上桌時的狀態熱辣辣,皮脆肉嫩,無須多講好吃與否吧.到最後剩下雞頭,已是最佳之証明.燒冬菇加上孜然粉去燒,除加上濃香的孜然味外,亦不失菇香.吃到中段,越南燒豬隨之上場,待我們拍個照之後,店員再拿去分豬肉.這隻BB豬,雖然比我們吃慣的乳豬細小,但絕對夠我們十三個人分,乳豬皮薄而香脆,"卡"一聲打開,人人都想愛,皮下肉厚而嫩,不過油份亦不少,見到豬油滴如雨下,如果怕肥者,見到肯定倒胃口.此燒豬原隻$300也不用,價錢經濟,份量又不及其他的巨型,原隻買回去一定吃清光,不會浪

吃到中段,越南燒豬隨之上場,待我們拍個照之後,店員再拿去分豬肉.這隻BB豬,雖然比我們吃慣的乳豬細小,但絕對夠我們十三個人分,乳豬皮薄而香脆,"卡"一聲打開,人人都想愛,皮下肉厚而嫩,不過油份亦不少,見到豬油滴如雨下,如果怕肥者,見到肯定倒胃口.此燒豬原隻$300也不用,價錢經濟,份量又不及其他的巨型,原隻買回去一定吃清光,不會浪費.因連豬頭肉也美味.

燒茄子加了大量蒜茸,所以十分惹味,燒魷魚筒外焦內爽,啖啖是魷魚的彈牙感覺,同本身的鮮味.帶子則較為平凡,心想如果原隻連殼燒,帶子肉連肉汁一同下肚,嘩,很正點.可惜幻想同現實,永遠是兩回事.燒牛仔骨是肉多過骨,吃下去啖啖肉.

最後燒兩尾烏頭,此店用上泰式燒法,連同香茅一起燒,小時候很怕吃烏頭,皆因吃過的全是很腥,去到長大之後,吃過泰菜的明爐烏頭,和大榮華的白水烏頭,便將觀感改過來.用錫紙包著烏頭來燒,香茅的香氣,完全逼入烏頭之內.烏頭魚皮抱薄如紙,入口香脆,魚肉嫩香不老,滲進幽幽的香茅香氣,賣五十幾銀一條燒烏頭,是物有所值.

十幾人圍住來又燒豬,又燒雞,又燒魚,吃得窮兇極惡,也是千一左右.實在不能說貴,以前我們一起讀中學,零用錢有限,小息時吃個福字麵,已是最大享受,今天再次返到"家鄉"裏,廿年前的景像似是現在,看著每位吃罷此餐的臉,默默露笑容.

祝J兄同G兄生日快樂,年生貴子!
每一張可愛在遠處的笑臉
解剖之後
聞魷魚香
燒烏頭
2010-04-29 34 views
當發掘出上環熟食中心掛爐烤豬只賣$208的木佬後,以為日後可大安旨意撥個輪就有歎價即烤乳豬送上門,卻不知租約問題,大鬧熟食中心數月後接到木佬結業惡耗,再比較市面一般外賣豬仔動輒$500,原來想再執平貨買隻靚豬仔殊不容易...別過熟食中心,配件較從前更齊備,今天的「賣豬仔」加插了「碌豬爐」,豬焙好後待客人落單,師傅就會手執愈十五斤的大鐵叉,讓乳豬火舞重生,而餐廳亦添加了泰式燒烤部分,有趣的配套,就平平地來一局特色的廣東烤豬X泰式燒烤宴,同大家回味更進一層樓的烤豬吧!繼出色金豬後,原來泰式燒烤部分也有驚喜,如釀入檸檬葉、香茅後燒的烏頭,當大家拆開錫箔紙開光時,肚腩的黃油滲滿魚身,魚背肉嫩,而腩位肥美而香草幽香盡滲其中,比起標榜建美的楊氏系列,這滿有油甘四溢的街市烏頭,就更得民心!題外話,這烏頭連著三粒魚扣,是老饕Fraz細心替大家挑選的~更多的抵吃烤豬分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/04/blog-post_19.html載譽歸來的即烤乳豬!

更多的抵吃烤豬分享@

載譽歸來的即烤乳豬!
執靚貨買豬仔~賣豬仔
執靚貨買豬仔~賣豬仔
2010-04-24 12 views
還記得和食友們在上環街市初嚐木佬的乳豬及鄰店的泰國菜後,不出兩星期後已和同事們再來回味一局.可惜數月後聽到了結業消息、直至最近從惡男兄口中得知原來木佬已在深水埗重生!更已安排了Happy Friday的十人小局在此舉行,又再可一嚐價廉物美的烤豬仔.烤豬仔----吃時温度還保持微暖,表皮烤得非常脆,薄薄一層脂肪連著嫩滑的肉.是比從前舊店做的更出色!燒豬仔骨----是這晚最喜愛的菜式!面層烤得微焦很香口,調味甜度適中吃起來肉質幼嫩,薄薄連小許肉的骨膜位置絕對不能錯過!鹵水四拼----陣容有鴨舌、豬脚仔、燻蹄及牛腱.鴨舌及豬脚仔兩款也偏咸及淋身了一點,個人喜歡入口感覺是爽脆及有彈性的.燻蹄及牛腱兩款的水準也甚高!尤其牛腱軟淋入味,加上調味的汁醬咸甜適中,是拼盤中最搶手的一款.燒烏頭及大眼雞----烏頭燒出來後把魚皮翻開,看見付了一層金黃色魚油,吃起來沒泥味.大眼雞的肉質較為結實,兩款吃起來也是鮮味十足.燒茄子----吃過很多其它店舖的燒茄子,因為燒的時侯想快點熟而不停的掃油上面,所以出來的都是一個油浸模樣.當然沒可能完全不落油但這裡的份量是可以接受.乾身一點吃起來沒有膩的感覺.灼油菜----
灼油菜----一餐一纖維之選.
冬蔭功----泰國人的「冬蔭」是酸辣,「功」是蝦的意思,不要蝦也可選雞或豬.這湯煮出來浮在面的不應是辣油而應是蝦頭的膏煮成油才對!已不知何時開始香港大都份食肆將此湯變種,蝦油變成辣油!此湯是落足材料有齊南薑、香茅、蝦、但亦是同一毛病,面層浮的又是辣椒油.
燒冬茹----灑了七味粉在面,燒的功夫不錯水份鎖在裡面,咬開後還很濕潤.
燒魷魚----燒得面層微焦很香口,肉質非常柔軟吃到魷魚的鮮味.蘸泰式酸辣汁同吃效果一流!
燒粟米----栗米已成了吃燒烤或火鍋的必吃之物.這裡的不是超甜版本但吃起來也不錯.

連酒水每位才百多元,食物水準不俗,是值得支持的小店!

烤豬仔
燒冬茹
魷魚
燒粟米
2010-04-18 11 views
呢度喺以前喺上環熟食中心結束咗,再喺度開番...........apr 16, 10,10人嘅小局晚飯。食咗 : 1) 燒排骨-夠蜜味-肉帶骨,所以會嫩d,又腍 2) 拼盤-4樣嘢當中,最喜歡喺個滷水牛腱,但牛味頗出,肉質有彈性,又埋少少淋上面嘅獻汁,味道上更豐富,很不錯-之後個元蹄亦不錯-個豬手仔同鴨舌,只有口感,爽身,但沒多味道 3) 燒豬仔-呢隻豬好有質素-骨仲喺微軟的,不肥,脂肪大約2mm厚左右,唔會皮下有厚厚的脂肪-最重要喺皮脆肉嫩-醃得夠,唔蘸醬淨食都可口 4) 燒烏頭-皮上枱時已代為掀開,見到魚本身嘅黃油痕跡-估唔到喺泰式嘅做法因肚嘅位置,填滿幾款新鮮香葉,仲有3個魚扣添-魚扣被香葉困住嚟燒,所以就爽中帶有泰式風情-而魚肉就結實,無老到-得 5) 燒大眼雞-呢個嘅做法同烏頭1樣,只喺無+魚扣喺裡面-呢個鮮味比烏頭更甚,所以更好味 6) 燒茄子 x 2-+入咗不少嘅蒜蓉-又+咗d好似7味粉之類嘅辣粉-所以惹味-茄子皮都燒得有點焦燶味,微硬,所以還是撇開好 7) 涼拌麻瓜 x 2 (我作嘅)-初時以為喺蒜泥拍青瓜-但佢喺帶點有個性嘅香料味,呢種香料味就令我諗起食麻辣火鍋嗰種嘅

1) 燒排骨
-夠蜜味
-肉帶骨,所以會嫩d,又腍

2) 拼盤
-之後個元蹄亦不錯
-個豬手仔同鴨舌,只有口感,爽身,但沒多味道

3) 燒豬仔
-呢隻豬好有質素
-最重要喺皮脆肉嫩
-醃得夠,唔蘸醬淨食都可口

4) 燒烏頭
-皮上枱時已代為掀開,見到魚本身嘅黃油痕跡
-魚扣被香葉困住嚟燒,所以就爽中帶有泰式風情
-而魚肉就結實,無老到
-得

5) 燒大眼雞
-呢個嘅做法同烏頭1樣,只喺無+魚扣喺裡面
-呢個鮮味比烏頭更甚,所以更好味

6) 燒茄子 x 2
-+入咗不少嘅蒜蓉
-又+咗d好似7味粉之類嘅辣粉
-所以惹味
-茄子皮都燒得有點焦燶味,微硬,所以還是撇開好

7) 涼拌麻瓜 x 2 (我作嘅)
-初時以為喺蒜泥拍青瓜
-但佢喺帶點有個性嘅香料味,呢種香料味就令我諗起食麻辣火鍋嗰種嘅香料味,不過呢個青瓜小食當然就淡好多啦
-個人不好麻辣火鍋,所以對此小食不感興趣
-青瓜倒是爽的

8) 冬蔭功湯
-見到紅卜卜,我就即刻好擔心
-但攪手話唔辣架,其中1食友飲咗幾啖就話"嘩,真喺唔辣喎......."之後就放低咗碗湯........hahaha,咁即喺辣啦
-飲頭嗰幾啖都唔覺得太辣,不過再飲多幾啖,我就要問侍應攞杯水喇
-料也不少,有芫茜,番茄,大蝦,草菇,香茅,香葉等
-隻蝦都幾鮮味的,肉都結實
-如果食得辣的朋友,也會是不錯的

9) 燒冬菇 x 2
-菇燒得水份充足
-又是+上了7味粉之類,增添點惹味

10) 烚菜心 x 2
-正常

11) 燒魷魚 x 2
-ok啦

12) 燒粟米 x 2
-入口暖熱,仲好有牛油香味
-粟米甜度未至於喺好超甜粟,但也不是淡然

13) 菜乾粥
-其1食友喉嚨發不了聲,好幾味都不宜進食,所以要叫番碗菜乾粥填肚呢~~~~

14) 汽水 x 2罐

15) 大啤

* 最欣賞喺隻豬仔同大眼雞..........食咗咁多嘢先喺每位$110,真喺抵呢~~~
2010-04-16
2010-01-01 24 views
上星期六同屋企人試一間開咗約一個月嘅「賣豬仔特式燒烤坊」,呢間食店似一般茶餐廳,面積較細,位處深水埗順寧道,唔係區內居民恐怕比較難搵。不過,環境同地點唔太重要,食物嘅水準有冇賣人豬仔先係最緊要,咁…..結果我哋有冇被人賣豬仔呢?我哋叫嘅食物有越南BB豬,脆皮BB鴿,家鄉醬蹄,燒多春魚,鹵水豬仔腳,串燒牛柳粒及燒蒜香茄子共七樣:越南BB豬:雖然係食店嘅主打菜,但味道及食法同一般燒乳豬冇乜分別,幾好食但冇任何特色脆皮BB鴿:店主話可以楝燒或炸鴿,但佢提議先試燒嘅方法,所以我哋就試咗燒BB鴿,結論係隻鴿皮脆多汁,香口入味,但我估隻鴿只算係靚模鴿,因為佢嘅肉質冇我係其他地方食過嘅所謂BB鴿嫩滑。家鄉醬蹄:幾欣賞個汁(後來先發現原來呢個汁係萬用汁嚟),好配合到醬蹄嘅清爽唔肥膩,入味又有咬口,易入口,估唔到呢味係我哋最鍾意嘅食物。燒多春魚:幾好食,只係冇乜驚喜咁,又係同普通燒烤冇分別,亦唔見有乜特色汁醬俾我哋點。鹵水豬仔腳:豬仔腳整得幾稔幾入味兼有咬口,份量亦算多,本來係唔錯,問題係改錯名,根據個名梗以為個汁係鹵水汁,實情係用咗食店自家嘅汁醬整,味道較甜同有些微辣,同我哋食開嘅鹵水汁係兩回事。唔係

,因為佢嘅肉質冇我係其他地方食過嘅所謂BB鴿嫩滑。

家鄉醬蹄:幾欣賞個汁(後來先發現原來呢個汁係萬用汁嚟

鹵水豬仔腳:豬仔腳整得幾稔幾入味兼有咬口,份量亦算多,本來係唔錯,問題係改錯名,根據個名梗以為個汁係鹵水汁,實情係用咗食店自家嘅汁醬整,味道較甜同有些微辣,同我哋食開嘅鹵水汁係兩回事。唔係話呢個汁唔ok(其實都幾好味),而係似乎有d買牛肉得雞肉嘅感覺(我冇話唔鍾意食雞,但我買得牛肉梗係想食牛啦。)

串燒牛柳粒:同樣用咗食品自家嘅甜醬嚟燒,配合埋呢個牛柳粒,我就覺得甜咗d,突出唔到牛柳粒被燒烤後會釋放出嚟嘅牛肉香味。

燒蒜香茄子:d味道又係熟口熟面,因為一樣係用咗自家嘅甜醬嚟燒,蒜頭同茄子味都被d甜醬蓋晒,唔係唔好食,而係好似唔同食物嘅味道都係一樣咁。

其實,呢間食店嘅招呼相當唔錯,主動又有禮
,而且食物質素都ok,嚟呢度食嘢都唔會覺得被人賣豬仔,問題係食物嘅製法同味道都稍欠特色,而且有d重複,成間食店純粹似一個有侍應服務嘅燒烤場。如果呢間食店要繼續發揚光大,食店老闆一定要諗多d計先至得啦。
越南BB豬
脆皮BB鴿
家鄉醬蹄
燒多春魚
鹵水豬仔腳
串燒牛柳粒
燒蒜香茄子
2009-12-12
$180 (Other)
脆皮BB鴿
家鄉醬蹄
2009-12-22 17 views
在深水步地方..出名多野食..但估唔到會有一間甘特別燒烤野食.....這間店叫"賣豬仔"當然要試下例牌"乳豬"呀....好脆外皮..d肉又唔太咸...空口食都ok呀...總有多野食...都好好味..
2009-12-17
可愛豬仔
乳豬
原來飲啤酒係用凍碗飲呀..好痛快...正!!!
燒乳鴒...正!!!
原來大眼雞魚燒係甘好味...
鴨舌...好爽口呀...
  • 越南燒乳豬
  • 叉燒
  • 燒乳鴒...