Restaurant: Onezo (Leighton Road)
Info:

2024-05-10 254 views
成日經過都見到呢間珍珠奶茶喺度整緊珍珠覺得好得意!有唔同口味嘅珍珠😝夏天真心想每日一杯手搖🥵去開銅鑼灣又想發掘下新口味就揀咗佢🥳見到有紫薯鮮奶😍會配埋一款珍珠我揀咗小芋圓😆我鍾意佢啲丸夠軟糯!煙煙韌韌超好味!紫薯同鮮奶好match唔會好甜😋飲完勁飽肚!中午飽到唔使食飯🥹黑洞拿鐵黑芝麻珍珠🖤珍珠真係有芝麻味❤️‍🔥黑芝麻鮮奶都好正🤤我覺得走糖甜度啱啱好😜中環、石門、大圍都有分店喔🙉經過可以一試~

成日經過都見到呢間珍珠奶茶喺度整緊珍珠

覺得好得意!有唔同口味嘅珍珠😝
夏天真心想每日一杯手搖🥵
去開銅鑼灣又想發掘下新口味就揀咗佢🥳

見到有紫薯鮮奶😍會配埋一款珍珠
我揀咗小芋圓😆我鍾意佢啲丸夠軟糯!
煙煙韌韌超好味!紫薯同鮮奶好match
唔會好甜😋飲完勁飽肚!中午飽到唔使食飯🥹

黑洞拿鐵黑芝麻珍珠🖤珍珠真係有芝麻味❤️‍🔥
黑芝麻鮮奶都好正🤤我覺得走糖甜度啱啱好😜
中環、石門、大圍都有分店喔🙉經過可以一試~
2024-04-26 75 views
✨丸仨冬瓜檸檬有三款珍珠 包括白玉珍珠 焦糖珍珠 同仙人掌珍珠當日就暫時冇晒白玉珍珠所以就轉左期間限定出嘅草莓愛心椰果兩款珍珠彈牙煙韌 焦糖味道幾香幾突出草莓愛心椰果 造型好靚靚 又帶啲浪漫感 打卡一流 睇見都心心眼冬瓜檸檬 味道清香 酸酸甜甜 ✨殿堂級黑糖珍珠鮮奶珍珠份量多 彈牙煙韌黑糖味道突出 鮮奶順滑 點左半糖 味道唔太甜 唔錯總結:飲品配料選擇夠多 珍珠都有好多款 味道可以 配料份量足環境可以 有少量座位供堂食服務正常 價錢可以 可以一試

✨丸仨冬瓜檸檬

總結:飲品配料選擇夠多
珍珠都有好多款 味道可以 配料份量足
環境可以 有少量座位供堂食
服務正常 價錢可以 可以一試
夏天嚟啦!!人手一杯手搖真係好需要呢🥹🥹丸作食茶要極力大推俾大家😍😍呢間台式手搖專門店真係比足心機製作高品質飲料😍拿淨係我講就唔公道嘅😆店舖曾經榮獲新假期必食食店大獎嫁!真係名不虛傳🤩要提及一定係佢哋每日即場製作嘅珍珠,粒粒都咁彈牙入味!而且係採用天然色素再加上唔同口味,話晒珍珠都係台式飲料嘅靈魂之一,淨係呢度都花咁多心思,就知道出品真係好高質好認真☺️因此試咗佢哋兩款大熱,宇治抹茶白玉🍵🍡同黑芝麻珍珠黑洞拿鐵🧋兩款都好推介!採用日本靜岡縣嘅宇治抹茶淨係睇顏色都知道味道有幾咁濃郁廿口🤤白玉清甜彈牙,配合甘香嘅抹茶好正🧏🏻‍♀️黑芝麻珍珠黑洞拿鐵都好有驚喜!!黑芝麻濃厚,配上幼滑嘅鮮奶味道上好有衝擊😍配上嘅黑芝麻珍珠真係淡淡芝麻香,口感同味道大滿分!👅👅| 黑芝麻珍珠黑洞拿鐵 $40| 宇治抹茶白玉 $40📍 銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖🌟人均消費:$50以下🌟菜式:#goodgirltummy手搖🌟地區:#goodgirltummy銅鑼灣#hkfood #hkfoodie #eateateat #eatislife #香港美食#foodstagram #hongkongfood #fo

| 黑芝麻珍珠黑洞拿鐵 $40
| 宇治抹茶白玉 $40

📍 銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖
🌟人均消費:$50以下
🌟菜式:#goodgirltummy手搖
🌟地區:#goodgirltummy銅鑼灣

#foodstagram #hongkongfood #foodlover #必吃
#explorehongkong #foodlover #eateverything #好味 #丸作 #丸作食茶 #茶飲優惠 #銅鑼灣 #大圍 #中環 #石門 #人氣茶飲店 #香港珍珠奶茶 #香港手搖茶 #手作珍珠 #香港探店
  • 宇治抹茶白玉
2024-04-03 114 views
天氣開始熱,又係一個藉口去飲返個珍珠奶茶🧋消暑解渴😛 丸作賣點係即場製作珍珠,仲有10款唔同口味嘅珍珠俾你配搭好特別,依加Follow @onezo.hk 仲可享全單減 $3 優惠🔺全線分店都適用咖‼️♥ 丸仨醇奶茶 $37總有同事每日唔飲奶茶都唔精神 ,呢度嘅奶茶好香醇質地幼滑,濃郁嘅茶底又唔算好甜,飲完就精神晒。丸仨就係有三款珍珠,包括有白玉丸、仙人掌丸同菊花丸好特別,可以一次過試唔同口味好開心,珍珠亦好煙靭!♥ 黑芝麻珍珠黑洞拿鐵 $40濃厚嘅黑芝麻配上香濃鮮奶口感幼滑,每一啖都飲到啖啖黑芝麻香味真係10分濃郁,再加埋黑芝麻珍珠充滿口感,煙煙靭靭好咬口,芝麻愛好者必試!

♥ 丸仨醇奶茶 $37

♥ 黑芝麻珍珠黑洞拿鐵 $40

TakeAway
丸作食茶系旺區都有幾間分店 現場製作珍珠的 主打多款不同味道的自家製珍珠配搭台式手搖飲品🥤無添加人造色素又不含防腐劑 飲得放心😬銅鑼灣分店乾淨企理 有幾張凳可以坐住飲✨有玻璃窗放著製作珍珠的機器 把製作過程大公開😍透明度非常高㊙️而家有做優惠 只要ig follow @onezo.hk即可享全單減 $3 優惠💯全線分店適用嫁✨芋圓芋泥鮮奶芋泥控要試的新品!💜幾乎半杯都是滿滿的芋泥及軟糯的小芋圓 每一口都充滿芋頭香氣🥰還吃得到芋頭顆粒好有口感 因為芋圓帶甜的所以要了走甜 甜度剛剛好👍🏻✨黑芝麻珍珠黑洞拿鐵有漸層效果非常吸睛😍濃厚的黑芝麻混入鮮牛奶口感順滑🖤剛好黑芝麻珍珠已經售罄所以要了仙草 仙草爽口彈牙帶溫和的清香😙會encore下次來試埋黑芝麻珍珠📍丸作食茶 (禮頓道) (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖

✨芋圓芋泥鮮奶
芋圓芋泥鮮奶

✨黑芝麻珍珠黑洞拿鐵
黑芝麻黑洞拿鐵仙草

📍丸作食茶 (禮頓道) (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖
TakeAway
$41 (Tea)
芋圓芋泥鮮奶
黑芝麻黑洞拿鐵仙草
2024-03-18 108 views
Pineapple green tea with crystal bubbles 白玉珍珠鳳梨綠茶 🍍🥤 $43呢一杯係餐廳signature嘅白玉珍珠鳳梨綠茶,將Homemade白玉珍珠改成為夠晒特別又靚靚嘅粉紅色仙人掌珍珠💗,相當給睛,珍珠嘅口感飲落去煙靭彈牙,開埋大量嘅新鮮菠蘿肉,連埋養生嘅綠茶一齊飲🌿,真係好高質,值得推介👍🏻Uji matcha latte with crystal bubbles 宇治抹茶白玉 🍡🍵 $44用足料嘅宇治抹茶整成嘅宇治抹茶白玉望落去已經相當吸引😍,抹茶味超級濃郁,但係又唔會苦澀,白玉食落去冇珍珠咁煙靭,但係口感唔錯,加咗經典嘅Oreo碎🍪,層次感更加豐富,飲品飲落去牛奶味好重,texture 夠幼滑,好正啊!

白玉珍珠鳳梨綠茶 🍍🥤 $43
呢一杯係餐廳signature嘅白玉珍珠鳳梨綠茶,將

宇治抹茶白玉 🍡🍵 $44
呢幾日天氣又熱又焗,要飲下凍舒解下,又想食珍珠又想食白玉,又想飲抹茶又想飲拿鐵,選擇困難症的我,只想到why not both 🤣宇治抹茶白玉宇治抹茶有濃厚的抹茶風味,帶有微苦的滋味,但又有奶茶的香濃口感。抹茶的香氣和茶香會在口中繚繞,白玉又有咬口,同抹茶很夾❤️黑芝麻珍珠黑洞拿鐵黑芝麻啖啖濃郁再配咖啡香味,兩者的味道層次也能道出,珍珠够爽口彈牙,店家自家製珍珠,必定要試,工場正正在手調店旁👍絕無花假👍

黑芝麻珍珠黑洞拿鐵
2024-02-21 123 views
放工後買2杯茶飲,返屋企同米飯班主慢慢飲😁丸作食茶係世界首創現場製作珍珠的,係店面有玻璃窗直望到入去製作珍珠的機器,有多款唔同味道的珍珠可供配搭❤️而店員都好細心介紹menu❤️宇治抹茶白玉 (L) $40這杯茶飲可選擇少糖或微糖,我選了微糖😉用上靜岡的抹茶🍵,混入鮮牛奶的茶飲🥛抹茶茶香濃厚,口感順滑👍🏻再加上嚼勁十足的白玉珍珠,口感豐富。冬瓜檸檬 (L) $26這杯是固定甜呢!冰涼透心的冬瓜茶再加上新鮮檸檬,味道酸甜清新,去火又解渴!
放工後買2杯茶飲,返屋企同米飯班主慢慢飲😁

而店員都好細心介紹menu❤️

宇治抹茶白玉 (L) $40
這杯茶飲可選擇少糖或微糖,我選了微糖😉
宇治抹茶白玉 (L)

冬瓜檸檬 (L) $26
這杯是固定甜呢!
冰涼透心的冬瓜茶再加上新鮮檸檬,味道酸甜清新,去火又解渴!
冬瓜檸檬 (L)

2024-02-15
TakeAway
$33 (Last Night Supper)
宇治抹茶白玉 (L)
冬瓜檸檬 (L)
2024-02-08 120 views
呢間手搖店來自台灣,現場製作珍珠,香港比較少見,更以食物為天然色素,感覺更加健康、飲品系列包含乳茶、黑糖、奶茶、紫薯同創意料理,款的多樣化,價錢合理,值得到訪😆先選擇飲品,搭配珍珠,再選擇甜度同冰度、個人喜歡紫薯,所以叫咗兩款試試!賣相一流,紫白色混合,紫薯嘅甘甜味同濃郁又滑順嘅牛奶完美融合一齊,店員推介半糖,果然無介紹錯!另一款加多咗芋頭,口感軟綿,味道夠real,淡淡香氣,真材實料,不過真係幾飽肚,似係食緊飯後甜品多過飲品,裡面仲有珍珠,滿足感up!奶茶香濃又唔會蓋過牛奶香氣,正🍵

2024-01-25 160 views
其實因為等緊隔籬街嘅食物想買嘢飲,所以就周圍行吓,想買啲嘢飲見到呢間茶飲之前冇試過,所以就試吓。行到入去就見到米芝蓮嗰個牌覺得有啲surprise咁就試吓佢個黑糖珍珠奶茶$40等左大約10分鐘,就有喇😍見到佢個牌呢杯係佢嘅top 2,有啲期待。珍珠有黑糖味係煙靭嘅好好食有啲暖,奶茶係好飲嘅唔係嘅當然唔係我食奶茶味酸係好飲嘅茶飲奶茶,算名副其實,因為好耐冇試過飲好味嘅黑糖珍珠奶茶。下次會再幫襯。有驚喜!
等左大約10分鐘,就有喇😍
見到佢個牌呢杯係佢嘅top 2,有啲期待。
珍珠有黑糖味係煙靭嘅好好食有啲暖,
有驚喜!
2024-01-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
🥤啱晒!揾間舖頭喺銅鑼灣試埋手搖飲,正!進去時見到佢哋珍珠選擇多到爆燈,由白玉到七彩珍珠,睇落都新鮮。香甜嘅黑糖珍珠,Q彈得黎唔會太黐牙,飲落去啖啖珍珠,滿足到暈。黑糖珍珠紅茶latte就係另一番享受,茶香夾帶黑糖嘅香甜,濃郁得黎微微苦澀,攪拌一陣之後,每一啖都係幸福嘅味道。抹茶白玉呢款就更加正!抹茶味夠哂勁,唔會甜到漏,完全啱晒鍾意得意抹茶甜點嘅朋友。珍珠嘅口感Q彈得啱啱好,飲落去真係停唔到口!😋 呢間舖頭值得推介,下次再試其他款。👍🍵
2023-08-20 687 views
在香港來自台灣的手搖飲專門店真的有很多 但在眾多的選擇中 特別想推薦一間給大家:丸作食菜以前喝過一次 一直令我念念不忘 它們家的珍珠 真的真的超級好吃!珍珠是現場製作的 珍珠上的顏色全為天然色素 再配搭出不同口味 珍珠選擇也是特別多 而且非常特別:仙人掌珍珠、黑芝麻珍珠、白玉珍珠、焦糖珍珠…今次選了它們家TOP 3和4的飲料·🍵宇治抹茶白玉這杯的配色真的很美 層次分明 奶綠色和白色比例平均 💚每一啖也可以吃到珍珠🥹要強調!這家的珍珠真的超級好吃!口感非常Q 絕對不是那種黏在一起的珍珠 粒粒分明 軟Q軟Q的 不會膩口 真的很好吃😋抹茶茶底也非常香濃 略帶回甘 抹茶香味在喝完後 還留在口腔一段時間 抹茶控必飲!要再說多一次:珍珠真的超級好食!強烈推薦!·🍉丸作水果茶 [是店家的TOP.3]茶底選了紅茶 微糖/去冰有接近半杯多的水果在裡面 茶底非常濃郁個人認為微甜的甜度剛好 這種炎熱的天氣喝水果茶感到特別清爽😋
今次選了它們家TOP 3和4的飲料

🍵宇治抹茶白玉

這杯的配色真的很美 層次分明 奶綠色和白色比例平均 💚
🍉丸作水果茶 [是店家的TOP.3]

茶底選了紅茶 微糖/去冰
有接近半杯多的水果在裡面 茶底非常濃郁
丸作水果茶
第一次購買時同事極力推介這間珍珠超級特別又有好多不同款式,仙人掌珍珠,白肉,蕉糖等,令全team 同事感驚喜,就會一會佢,第一次我地訂左11杯飲品,的確沒失望,還有點新鮮感今日再有下次,一早就OpenRice 落單,8杯飲品,中午lunch time去拎,準時拎到但呢次到底發生咩事,明明要微糖,微糖同走糖只差一選擇,我個杯水果茶顛覆我對甜既睇法,真係好甜,由於抱住41蚊心態下唔好浪費狂飲左半杯,但我投降,真甜到不得了,除左紫薯是同事讚外,其他水果既茶都係表示超級甜,好失望😮‍💨,無下次

2023-07-07
$40 (Tea)
2023-05-12 394 views
本身唔好飲珍珠奶茶的我,試咗丸作之後,就愛上佢嘅珍珠🫶🏻🫶🏻珍珠煙韌得嚟,好有咬口,仲食得出原材料味道😋主打嘅珍珠包括有仙人掌、黑芝麻、白玉同焦糖,仲有其他多款口味~平時經過櫥窗,見到人手搓緊珍珠餡,別有用心,係值得推薦嘅日常會叫開secret menu的桂圓紅棗奶茶,再加當日喜愛的珍珠口味☺️☺️記得微糖,甚至乎去糖,因為珍珠本身帶點甜味,少啲糖都好夠‼當日試咗香芋奶茶+芝麻珍珠,味道唔太假,可以接受,珍珠依舊好味😙

珍珠煙韌得嚟,好有咬口,仲食得出原材料味道😋

平時經過櫥窗,見到人手搓緊珍珠餡,別有用心,係值得推薦嘅

2023-03-14 443 views
lunch time突然想喝珍珠奶茶,就在丸作食茶點了一杯紅茶奶茶($21)加紫薯珍珠($6),一共$27。店員有禮貌,不用排隊,奶茶5分鐘就做好了。奶茶奶味不夠不濃,茶味ok;紫薯珍珠份量很多,喝極都喝不完,很有嚼勁(稍微有點硬),紫薯珍珠是紫色的很可愛,可惜沒有什麼紫薯味,就淡淡的甜,可能閉著眼睛根本喝不出這是紫薯珍珠,而且珍珠有點沙不是很滑。整體味道麻麻,而且偏甜。建議奶茶的話還是加焦糖珍珠比較好。uwu 🤭
奶茶加紫薯珍珠~
Other Info. : 丸作的黑糖珍珠奶茶也不錯喔!
2023-03-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
奶茶加紫薯珍珠~