Restaurant: On-Yasai (Harbour City)
Info:

2018-06-29 1428 views
第2次黎,試有咩好食這次點了藥膳湯,牛骨跟鰹魚鰹魚上一次也有點,因為喜歡所以重點了然後藥膳湯不是中式的那種味道,感覺有點怪怪的,然後有時候放下去,肉的味道就消失了,所以不建議點,還比其他的貴十元呢。。牛骨湯,可以令肉味更突出,吃豬肉也可以,不過豬肉不特別點也可以,我熊本的全點了,然後沒特別喜歡的。。然後到牛肉了和牛這次是鹿兒島和牛,有牛味,不過味道沒勝價比可言,就不過不失上次說好吃的和牛也有點,可惜退步了,我個人感覺不一定要點和牛,反而點其他,勝價比更好我個人推薦最便宜的那個牛肉,能吃出牛味,又可以吃到湯底味,重點便宜,可以吃多點另一個推薦m9也不錯,感覺愛吃麻醬也可以點來吃反正和牛本來就比較適合燒,所以省點吃得開心又滿足吧這邊看到的都是我覺得可以重點的配菜愛吃菇類的別錯過滑子菇,真的很滑新點的有福袋跟紫菜麻糬片福袋個人覺得可以不點,裏面沒記錯好像是南瓜等蔬菜紫菜麻糬片可以點來一試,我個人挺喜歡的,挺重紫菜味菜只是感覺上想要健康點,但其實火鍋多葉的本來就不健康XD下次再來可能就會把配菜點得更完整,因為有些配菜還沒點還,但大部份都點過了
第2次黎,試有咩好食
這次點了藥膳湯,牛骨跟鰹魚
鰹魚上一次也有點,因為喜歡所以重點了

牛骨湯,可以令肉味更突出,吃豬肉也可以,
藥膳湯

鰹魚湯

牛骨湯底

然後到牛肉了
另一個推薦m9也不錯,感覺愛吃麻醬也可以點來吃
反正和牛本來就比較適合燒,所以省點吃得開心又滿足吧

這邊看到的都是我覺得可以重點的配菜
愛吃菇類的別錯過滑子菇,真的很滑
新點的有福袋跟紫菜麻糬片
福袋個人覺得可以不點,裏面沒記錯好像是南瓜等蔬菜
紫菜麻糬片可以點來一試,我個人挺喜歡的,挺重紫菜味
菜只是感覺上想要健康點,但其實火鍋多葉的本來就不健康XD

滑子菇,紫菜味麻薯片
鰹魚湯
牛骨湯底
滑子菇,紫菜味麻薯片
2018-06-28 998 views
之前見到呢間餐廳喺海港城呢邊成日大排長龍,都好想試吓! 剛好朋友有申請會員,可以電子攞飛,慳返好多時間。但意料之外還需要等半小時。餐廳裝修都幾靚和光鮮,個座椅都幾好坐,感覺系舒適點餐方面佢哋用電子落單,有圖有方便易明,唔使嘥時間。話雖如此,溫野菜啲肉類的確有啲貴。大概叫咗幾樣野,熊本豚肉,和牛西冷!竹筒免治雞肉,黑松露味。口感有啲趣,黑松露味唔係好濃烈, overall嚟講幾好。野菜五品分別有生菜,水彩,甘筍絲,啡金菇和旺菜。當中比較喜歡係啡金菇,入口又爽又有水份。

餐廳裝修都幾靚和光鮮,個座椅都幾好坐,感覺系舒適

點餐方面佢哋用電子落單,有圖有方便易明,唔使嘥時間。

Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
2018-06-08 1324 views
Set E 上牛、豚、鷄特盛 下午茶時段 午市套餐有7折柚子醋蘸蔬菜 胡麻醬蘸肉default昆布湯底 可加錢轉湯底有一條條嘅昆布 其實就冇咩味😪魷魚沙律醬薯仔千島醬係無敵嘅 魷魚煙煙韌韌而$148個套餐 可以揀三款肉 每款~5-6塊安格斯牛肋肉 上級牛肋肉 牛肋肉前兩者就瘦得嚟都有肉味後者就少肥仲有個竹筒雞分開兩次 煮5分鐘入面混合咗雞軟骨?!咬落“咔咔”聲溫野菜盛合包括咗紅心蘿蔔, 旺菜,冬菇, 小唐菜,本菇蔬菜,菇 搣開一瓣瓣同切開咗都新鮮同乾淨仲有烏冬/飯 +餐飲供應時間: 星一至五 1500-1700——————————————————$118.4 (加一按原價計...折實咗係8折)温野菜尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX 3樓37A號舖
Set E 上牛、豚、鷄特盛 下午茶時段 午市套餐有7折
Set E 上牛、豚、鷄特盛

柚子醋蘸蔬菜 胡麻醬蘸肉

前兩者就瘦得嚟都有肉味
後者就少肥

仲有個竹筒雞
分開兩次 煮5分鐘
入面混合咗雞軟骨?!
咬落“咔咔”聲

溫野菜盛合
包括咗紅心蘿蔔, 旺菜,冬菇, 小唐菜,本菇
蔬菜,菇 搣開一瓣瓣同切開咗
都新鮮同乾淨

仲有烏冬/飯 +餐飲
供應時間: 星一至五 1500-1700
——————————————————
$118.4 (加一按原價計...折實咗係8折)
温野菜
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX 3樓37A號舖
$118 (Tea)
  • 魷魚沙律醬薯仔
2018-05-27 1363 views
剛到見倒好多人等位,以為今天會有多人食,好彩等了半小時就可以入座 , 但限時90分鐘。 湯底自己揀,每人一鍋  ,叫左一 鍋 昆布湯同一 鍋 辛口味噌 我地點了最平既餐, 肉類有牛肉、豚肉和雞肉無限追加, 牛既質素算好, 出奇地豚肉竟比牛肉出色 ! 另外最喜歡日式涮涮放題的自助食物枱, 蔬菜可以自己出去吧枱取,   飲料有多款汽水,還有乳酪雪糕 整體嚟講,湯底唔係濃郁type,清清地咁,侍應服務態度幾好,加湯速度同一 order都上得快,不過略嫌配菜選擇較少 , 都算係 抵食之選 值得一讚地方尚算整潔 , 並無因為開耐了而污糟 , 所以食得很放心。

2018-03-23
$220 (Dinner)
  • 熊本豚腩肉
2018-05-24 1076 views
一人一鍋自私鍋 超新鮮日本空運食材!同honey 黎到海港城行街拍拖,勁爆多人,揾個地方坐得舒服,真係唔容易。 坐低發現係一人一鍋,都好,我鐘意食辣,叫咗個蒙古湯底,honey 可以叫藥饍湯底,以為會好重味精,點知飲咗湯底,一d都唔口渇,omg! 食材新鮮超級新鮮,牛肉超嫩,日本菜心,係,係日本菜心,超清甜,正 。唯一美中不足係份量偏少。食食吓好想送飯,竟然有白飯,仲係日本米 😍 好好食!食咗成碗白飯,飽多dd 啦 😆😆😆
一人一鍋自私鍋 超新鮮日本空運食材!
2018-05-06
$280 (Lunch)
第一次寫評論,但遇到很窩心的服務,很想表揚一下。本身吃素,很難得找到有素有肉餐廳,可以和朋友一起盡情吃。吃素的也可以和朋友一齊食,因為有很多素食選擇,又是個人湯窩。由於食素,特別問了湯底有沒有肉的成分,服務員自發去看湯包成分,再來問我素食原因再推薦,感覺很窩心。其他服務員都很稱職,整潔,可能入座時都有點晚,所以不是很多客,叫服務員協助都很快回應。電子手賬點餐,很方便,但服務員也很落意幫我們落單和解釋菜單。湯底是有點偏咸,但整體很好味,環境也很舒適。是有一點點貴,但吃得很飽!一定會再去!

2018-05-09
$428 (Dinner)
  • 野菜五品盛合
2018-03-20 1698 views
一早就book左同朋友食晚餐,講明用餐時間個半鐘,我地都唔敢遲到,怕唔夠時間食 叫左佢地個set,大家都叫唔同湯底試下味,我就揀左有機豆乳湯,因為聽聞味道唔錯就好想試下! 但係認真有少少失望,佢係真係好濃,但對我黎講冇咩味,唔太啱打邊爐最後同朋友share個壽喜燒湯底!先好味返少少啲肉片都唔錯,但最好味都係主打嘅野菜,特別係生菜,清甜爽口,冬瓜配合埋壽喜燒個湯底都好味!而個set就包左飲品,可以揀menu under $38嘅,我都叫左巨峰提子燒酌,幾好飲總括就係可以一試,但冇令我想再黎嘅衝動~

最後同朋友share個壽喜燒湯底!先好味返少少

總括就係可以一試,但冇令我想再黎嘅衝動~
2018-03-13 1255 views
如題。 想食的話夜晚要至少排番一粒鍾。最好一早去左拎飛先周圍行。是日點了兩個鍋,一個 鹽味柚子,一個豆乳。兩個鍋相比下,柚子味就有味啲,烚野黎食都香啲,入味啲。個豆乳鍋就得個香字,無咩味,要靠醬汁調味。不過,到最後打完邊爐,用豆乳鍋果湯整雜炊飯,就好香好好食

2018-01-13
Waiting Time
75 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-03-04 1146 views
第一次黎既時候係食午餐,Sweetie係會員黎,有9折~尼度環境好,服務佳,食得飽又好味道!今次威威咁帶寶寶黎到温野菜既下午茶,我未係會員,但下午茶時段都有折扣,性價比非常高,真係超開心~店員開啟平板電腦給我們自助下單,我就叻叻豬咁教寶寶點單今次叫左北海道昆布湯配丹麥雞腿肉同丹麥皇冠豚梅肉,前菜有幾顆薯仔(我走醬放入爐加熱佢)佢個套餐有個竹筒裝住雞肉滑,雞肉滑有啲粒粒軟骨,咬落去好有口感~另外,有一盤菜,有旺菜,小唐菜,冬菇,啡金菇,仲有就係我最最最期待既紅芯蘿白,桃紅色好靚,蘸埋醬汁酸酸地,好正呀!!!我愛吃日本米,但烏冬可以翻熱黎食,所以我叫寶寶選烏冬,熱食好緊要啊 x3(重要野講3次!!!)飲埋杯餐飲熱柚子茶,大満足
第一次黎既時候係食午餐,
Sweetie係會員黎,有9折~
尼度環境好,服務佳,食得飽又好味道!

今次威威咁帶寶寶黎到温野菜既下午茶,
我未係會員,但下午茶時段都有折扣,
性價比非常高,真係超開心~
店員開啟平板電腦給我們自助下單,
我就叻叻豬咁教寶寶點單

今次叫左北海道昆布湯
配丹麥雞腿肉同丹麥皇冠豚梅肉,
前菜有幾顆薯仔(我走醬放入爐加熱佢)
佢個套餐有個竹筒裝住雞肉滑,
雞肉滑有啲粒粒軟骨,咬落去好有口感~
另外,有一盤菜,有旺菜,小唐菜,冬菇,啡金菇,
仲有就係我最最最期待既紅芯蘿白,
桃紅色好靚,蘸埋醬汁酸酸地,好正呀!!!
我愛吃日本米,但烏冬可以翻熱黎食,
所以我叫寶寶選烏冬,熱食好緊要啊 x3
(重要野講3次!!!)
飲埋杯餐飲熱柚子茶,大満足

想食左好耐GE溫野菜🥦🌽 每次經過LCX都勁多人排隊 今日終於的起心肝去試下🙌🏻上網DOWNLOAD定🐮牛角個APP📱 (可以揀返溫野菜網上拎飛就就可以一路行街一路等位)二個人 一人一個煲🥢我揀左壽喜湯🍳老公揀左豆乳🥟試左佢個A5佐賀和牛4片🐮熊本豚肉4片🐷蝦丸🦐免治雞肉🐔滑芝士竹崙🧀冬菇中華麵同蕎麥麵🍜追加多2個US牛胸腹肉3片😉😉妳估都估唔到 最後呢個牛肉系有驚喜過個和牛⛩埋單$596 未至於棒住個肚咁飽不過都夠做🤔不過下次再食未必會試單點反而想試下佢個放題🧐🧐(銅鑼灣2000廣場)服務值7分 會講解每樣餐具點分配點樣用 系枱如果大張小小會更好🤡
想食左好耐GE溫野菜🥦🌽 每次經過LCX都勁多人排隊
二個人 一人一個煲🥢我揀左壽喜湯🍳老公揀左豆乳🥟
2018-02-10 846 views
其實依家香港有好多限時任食嘅自助式打邊爐,好就好在 - 你俾咗一個價錢就可以想食乜就點乜,唔使再就住個價錢去點其他食物,同埋自助式,鍾意乜就食乜,想食就出去攞,好causal。不過「溫野菜」就完全唔係嗰種限時任食嘅自助式邊爐,感覺佢係講求食物材料質素嘅餐廳。因為睇到Menu ,見到佢有好多選擇都係出邊唔常見嘅:佢嘅蘿蔔唔係普普通通橙色嘅中國紅蘿蔔或者白蘿蔔,而係紅芯蘿蔔(味道冇太大分別,但就係覺得好特別);丸方面:佢有枝豆丸、淮山卷同埋粟米丸;麵方便:佢竟然有豆腐面🤩對於我唔食紅肉嘅人(如豬、牛、羊)心知對於食素嘅人,提供左好多好多好新穎嘅選擇!👍🏽

• 豆腐麵
2018-01-19 1340 views
黎緊天氣又凍,天氣一凍就想食d熱辣辣既食物,通常黎黎去去唔係邊爐、雞煲就係羊腩煲。但係又想清淡一d,就揀左呢間溫野菜。 賣點係精緻Shabu shabu。呢度採取I PAD落單,方便又快捷。野食要用散叫既形式,食肉怪可以order多d肉,中意清淡既亦有好多蔬菜選擇。呢度既湯底有好多種唔同既選擇,我自己就order左一個有機豆乳湯底,純白色既湯底望落去似豆漿,但係味道同豆漿又不盡相同,豆乳湯有股奶香味,口感好細膩順滑。不過溫野菜d肉類都有d貴,所以主要都係叫返豚肉,熊本豚肉。顏色粉嫩,睇落都新鮮。另外推薦竹筒免治雞肉系列,我揀的這個是黑松露免治雞肉,一份有大約四粒。雞肉裡面混有雞軟骨,有d脆脆地既口感,黑松露醬味道唔係好濃烈,但整體幾好味。野菜五品勝,有生菜、水菜、 旺菜、 甘荀絲、 啡金菇,全部都是高纖維的蔬菜、又清熱解毒。我自己好中意啡金菇,同平時d白色金菇比,入口更加爽口又充滿水份。雞胸肉祿完都好滑,美味多汁。唔同既湯底有唔同既雜炊配料,豆乳湯底配既係cheese、雞蛋、黑椒,然後撈埋一齊,甜甜地有奶香。整體而言,呢度既Shabu shabu 口味較清新,價錢較高,食既都係食食材既

呢度採取I PAD落單,方便又快捷。

雞胸肉祿完都好滑,美味多汁。

整體而言,呢度既Shabu shabu 口味較清新,價錢較高,食既都係食食材既原汁原味,想打邊爐又怕肥膩既可以試下。
2018-01-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$248 (Dinner)
  • 黑松露免治雞肉
  • 熊本豚肉
2018-01-08 1092 views
今次專登去試海港城的溫野菜~經常都full booking,建議早啲book,尤其是大時大節時~佢地啲服務仲好好!店員唔會黑口黑面😊見我個袋無拉鏈,仲幫我用條毛巾遮住😳好貼心既動作~~加分呀一人一鍋,可以選擇自己中意既湯底同野食!👏🏾湯底好特別,其中最中意既,係骨膠柚子湯底 同 藥膳湯底。D野食滾完真係有陣淡淡既柚子味😽推薦👍🏽👍🏽材料方面~豚肉 同 雞肉 都好正 🙌🏽 好滑既雞🤤價錢係有少貴,但一分錢一分貨呀!係值得既🤤🤤
今次專登去試海港城的溫野菜~

佢地啲服務仲好好!店員唔會黑口黑面😊

見我個袋無拉鏈,仲幫我用條毛巾遮住😳好貼心既動作~~加分呀

一人一鍋,可以選擇自己中意既湯底同野食!👏🏾

湯底好特別,其中最中意既,係骨膠柚子湯底 同 藥膳湯底。

D野食滾完真係有陣淡淡既柚子味😽

推薦👍🏽👍🏽

材料方面~豚肉 同 雞肉 都好正 🙌🏽 好滑既雞🤤

價錢係有少貴,但一分錢一分貨呀!

係值得既🤤🤤
2018-01-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 藥膳湯底
  • 熊本豚腩肉
2018-01-02 781 views
溫野菜長期要排隊等位,難得午飯時間早黎到,好快就有位。午飯唔食得豪,分別只係叫左個百零蚊既套餐。 有野菜盛合,美國牛肋骨肉,丹麥豬肉各一,湯底我就加少少錢叫左個月見壽喜燒湯底。火鍋底不宜太濃味,而咁多選擇入面,得壽喜燒汁係有日本風味,只能揀佢。上菜嗰刻我係感覺份量超多,不過食落真係只係剛剛好,野菜盛合極薄切,要三四片入口先有少少口感,感覺上唔夠喉,好在肉係好實在,唔算多,每盤都有番幾條俾我恰下恰下,肉類我見menu 寫足5.6種,剎有介事,但係我同fd互食對方唔同既肉類品種,味覺上真心分唔出咩特別。配菜就正正常常,如果白飯有得添就好,咁先會飽。

配菜就正正常常,如果白飯有得添就好,咁先會飽。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2017-12-28 630 views
聖誕食完大餐,係時候要食返清淡d keep一keep...今日就去左呢個出名食「菜」既shabushabu餐廳到試下啦!入到餐廳,因為係日式餐廳,所以裝潢都好日式,更設有榻榻米既坐位...整體俾人好舒服既感覺,而我坐既位置更恰巧可以睇到海景Tim!餐單上都好多唔同既選擇,好似同集團既牛角一樣 都係用ipad落單,期間限定有黑松露湯底。我地分別叫左黑松露湯底同埋完熟番茄湯。唔好睇佢顏色好似好淡咁,其實個味道都好濃,唔點醬汁都絕對無問題!因為友人唔食牛肉 所以我地今次就無試到牛肉啦,我地主要叫豚肉同雞,雖然豚肉or雞肉都分好多種類,但係唔洗怕自己食跟唔知邊part,因為每碟肉類上菜都會有個木牌仔,話俾你聽你究竟食跟d咩整體黎講,溫野菜d材料都好新鮮,而且所有野都好衛生好企理,價錢亦都算合理,最後推介呢個炊飯,雖然味道略咸,但係食完暖nupnup,好正!

2017-12-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)