2005-04-28 1642 views
我估我點都係呢家酒樓開業28年﹐最後一個的食評喇。結業前三日﹐一眾食家說要來見證最後的日子﹔我從來沒有來過﹐這是我第一次來﹐亦是最後一次了。當日FoodKing 預先來巡視環境﹐說看來沒有問題﹐於是便照原定計劃了。我從中環過來﹐都用了半個小時。我其實不知道是在那裡﹐要問人才知道。我坐低時發覺燈光好暗﹐與現時一般酒樓光猛的情況截然不同。其他食家說﹕當然喇﹐呢度係夜總會來架嘛。係窩﹐我地坐大堂﹐後面就是一個大舞台。舞台有幾十尺長﹐而且都幾深﹐重有些古舊的布簾裝飾添。除了一些普通點心外﹐車仔檔重有煎蘿蔔糕和豬/牛什﹐較特別的是銀絲流沙球﹐吃時裡面的奶油真的流出來﹐但我覺得過甜。另外又叫了海蜇併叉燒﹐叉燒不算味美﹐只屬一般。由於多男士的問題﹐叫了許多點心﹐我也吃了很多﹐非常地飽。其他食家還在點一些點心時﹐我卻要走了。雖然是臨近結業﹐而且據說很多員工都無法取得遣散費﹐但服務並沒有因此而變差﹐相反一些侍應態度特別友善﹐有種老朋友的感覺﹐只是某個部長看來神情獃滯﹔考慮員工的心情﹐服務我給了滿分。之後看報紙﹐見到有食客在最後一天拍照留念﹐又加添了幾分不捨。
我估我點都係呢家酒樓開業28年﹐最後一個的食評喇。

另外又叫了海蜇併叉燒﹐叉燒不算味美﹐只屬一般。

2005-04-18 848 views
今日係LAST DAY 了, 我有幸可於今天於此地見証了! 今日朱咪咪做嘉賓! 睇到呢度有食評家話開左30年多, 其實好似得28年!講得冇錯, 咁大既場! 九龍區真係好少見, 最重要係佢地有自已私伙音響供場!如果外圍果D 環境就麻麻!佢地冇分店以後都食唔到了!

如果外圍果D 環境就麻麻!

佢地冇分店以後都食唔到了!

2005-04-15 1036 views
朋友們提議在酒樓收爐前來一個懷舊午餐聚會, 到達時已點了好幾款點心, 份量十足實而不華, 其中比較突出的是銀絲流沙球, 比一般流沙飽更加飽滿, 一不小心可能會燙傷口腔. 閒談時原來有幾位朋友都和自己一樣, 童年時曾經和家人在這酒樓夜總會中欣賞過歌聲的表達, 記憶中當年還不到八歲, 真的光陰似箭......
2005-04-08 464 views
『臨摺前都幫趁下』話時話,雖然這裡好近公司,但都好少去。見聽到呢到話就摺,都黎幫趁下啦。一行三個人,叫了四碟點心,有蝦餃、燒賣等,另再加多兩碟菜,分別是叉燒併油雞,同涼瓜炒牛肉。點心大大碟,蝦餃燒賣等的餡料亦沒有偷功減料,食落唔錯,以酒樓來講算是唔錯了。另外反而想讚下個叉燒,蜜汁加上燒得剛好的叉燒,真係想馬上再來一個叉燒飯先掂。涼瓜不太苦,容易入口,牛肉亦煮得腍腍入味。酒樓開左三十幾年,真係第一次在大禮堂果邊食飯,在香港能有這麼大的酒樓,充滿本地色彩,但都難逃被淘汰的一面,實屬可惜。
『臨摺前都幫趁下』

2005-02-27 343 views
舊同學約食飯,一行九人.有灼蝦(很小很小的蝦),有海蜇乳豬拼盤(味道OK),還有其他好幾樣餸,但已記不清楚,反正味道沒什麼特別,而且碟頭細,食完好似唔係好夠飽,應該唔會再黎.
2005-02-18 121 views
公司annual dinner菜式如下:鴻運乳豬全體發財大好市花姿翠帶子富貴百花球紅燒雞絲雙喜翅瑤柱鮮菇豆苗清蒸大青斑當紅脆皮雞生炒糯米飯長春伊麵年年鴻運美點雙輝頭盤乳豬出黎已經凍左,好彩個皮都仲幾脆發財大好市既蠔豉都算大隻, 同埋都幾多下, 個汁幾好唔算太杰...髮菜應該都會係假髮菜(市面大部份都係假髮菜但絕對唔會吃壞人)花姿翠帶子...帶子幾甜但魷魚吃不到什麼味道...broncoli ok...富貴百花球...其實都幾香口...蝦肉都爽但太多我唔可以吃得太多...紅燒雞絲雙喜翅...不太大驚善...如平時酒家的"翅"瑤柱鮮菇豆苗...豆苗滑碟頭都幾大...算是喜愛的菜式大青斑也頗討好...大條肉滑...很久沒有吃過.脆皮雞size好似好細...用蝦片蓋著...沒有吃蝦片但雞肉尚算嫰滑同皮脆生炒糯米飯...冇吃長春伊麵... 吃不到像茶餐廳的風味...麵好像過了一點火候.紅豆沙好酒家算是做得不錯...起碼紅豆沙大粒吃落仍有口感.糕點不評分總括算是合格有餘
公司annual dinner
生炒糯米飯
長春伊麵
年年鴻運
美點雙輝

頭盤乳豬出黎已經凍左,好彩個皮都仲幾脆
紅燒雞絲雙喜翅...不太大驚善...如平時酒家的"翅"
瑤柱鮮菇豆苗...豆苗滑碟頭都幾大...算是喜愛的菜式
大青斑也頗討好...大條肉滑...很久沒有吃過.
生炒糯米飯...冇吃
紅豆沙好酒家算是做得不錯...起碼紅豆沙大粒吃落仍有口感.
糕點不評分

總括算是合格有餘
(Non-member)
2004-12-27 88 views
幾好呀, 我地一大堆人去打邊爐,食到飽晒,仲有得任飲啤酒同汽水,好抵!!!果度d野食都ok,唔叫差,款都夠!你都可以一人一爐或者一大個爐.
果度d野食都ok,唔叫差,款都夠!
你都可以一人一爐或者一大個爐.
2004-11-28 84 views
lunch o黎飲茶~六個人order了甚多:點心--- 煎薄餅、煎腸粉、排骨、臘腸卷、粉果、鮮魷、炸雲吞、上湯鮮竹卷、菜苗餃‧‧‧(唔記得o禁多)另再要了個鮑魚雞粒芝士焗飯,大大碟的!總計價錢真的相當抵,只是服務員甚為不足,舉極手都冇人應,且上菜速度亦極慢!!耗盡你整個lunch time還不夠...
lunch o黎飲茶~
六個人order了甚多:
另再要了個鮑魚雞粒芝士焗飯,大大碟的!
2003-11-26 104 views
$78一位, 湯底$10位, 茶芥$10位, 加一服務費~ 但朋友無睇清楚張bill, 唔知點解計多o左每人$10~ @_@一人一爐又得, 大煲又得~ 但一人一爐用火水燈, 個火好細, d湯好耐先會滾~ d料真係好新鮮, d蝦同瀨尿蝦仲識跳o架~ 不過d熟食就唔係好掂, d朋友話春卷好硬~ Service都算ok~佢地將任食火窩同小菜分開o架, 兩個廳距離好遠~ 如果食任食火窩, 建議由北京道o個邊o既office電梯上, 行少好多路o架~
Service都算ok~
2003-06-30 75 views
我都同意呀, 佢d野真係好抵食.冬天0個陣有任食火鍋, 大約一舊水一位, 都有幾多選擇. 有蝦又有蟹. 而且仲係好新鮮架. d菜又多choices. 樣樣都好正. 仲係一人一爐添!! d湯底又好味, 真係唔錯架!! 我諗而家promote完左lu!!
我都同意呀, 佢d野真係好抵食.
2003-06-28 72 views
三個人食lunch都係$123...........好抵食小點$10中點$12大點$15下午茶同早茶仲平ddo野食又幾好味..............唔差o架得閒要去過
三個人食lunch都係$123...........好抵食
小點$10
中點$12
大點$15
下午茶同早茶仲平d
do野食又幾好味..............唔差o架
得閒要去過
2003-05-20 60 views
又係飛碟形肺炎影響!暫停營業!唔知幾時先開番?
又係飛碟形肺炎影響!暫停營業!唔知幾時先開番?
(Non-member)
2000-04-07 77 views
the price is goodthe place is big
the price is good
the place is big
2000-03-29 86 views
今次係介紹佢o 既火鍋自助餐,湯底多達超過十款,D 蝦新鮮都重會郁,重有熱盤,甜品,汽水任飲任食,幾抵食。