2010-09-17 18 views
呢度招牌都未有,已經開門做生意。我係靠門口嘅手寫黑板及發票知道個店名! 地方骨子,柔和裝修色調,聽住動聽英文歌,感覺舒服! 以有機食品為食材,早餐、午餐及下午茶價錢唔平,$25~$100 不等,豐儉由人!午餐係有豆揸漢堡要成 $40 個,都咪話唔平。我對漢堡包無咩興趣! 反而我搵日放工去試吓下午茶! 意大利番茄湯配有機螺絲粉 ( 要求少螺絲粉 ) + 有機紅茶配澳洲蜜糖首先,上枱係一杯加了澳洲蜜糖嘅有機紅茶,我比較少飲茶,唔知普通及有機紅茶有咩分別。呢杯紅茶確實幾濃,又浸出淡淡清香,加咗澳洲蜜糖,只是味道上一個點綴,帶了一點點甜味;老闆娘話如果唔夠蜜糖可以要求再加,就算唔夠甜,我都唔打算再加。其實真係唔夠甜!不過,蜜糖若果用熱水,會產生酸味,最好用室溫水或暖水,可保留本身味道之餘,又唔會流失原有嘅營養!所以,我唔想浪費呢度嘅貴價蜜糖;同時,可能破壞咗茶應有嘅味道。 一大碗嘅意大利番茄湯配有機螺絲粉,實在令我吃不消!好在,我落單嘅時候話唔想食太飽,8:00 要返屋企食飯,要求少螺絲粉。未食螺絲粉之前,先飲啖番茄湯;嘩!原來用意大利番茄敖出嚟嘅湯係咁濃架!味道好似羅宋湯酸酸地,真材實料,

地方骨子,柔和裝修色調,聽住動聽英文歌,感覺舒服!

反而我搵日放工去試吓下午茶!

一大碗嘅意大利番茄湯配有機螺絲粉,實在令我吃不消!好在,我落單嘅時候話唔想食太飽,8:00 要返屋企食飯,要求少螺絲粉。未食螺絲粉之前,先飲啖番茄湯;嘩!原來用意大利番茄敖出嚟嘅湯係咁濃架!味道好似羅宋湯酸酸地,真材實料,無落茄膏。其他配料有薯仔、西芹、紅蘿蔔。各樣都咁腍,薯仔仲好入味!

番茄含豐富維他命 C ,而有機螺絲粉以麥製成,食起嚟比較平時用麵粉做嘅螺絲粉硬身!帶點嚼勁!另外,女廚師見到我唔食番茄皮,佢話好有益架,打後嘅番茄,我都乖乖地連皮食!

食完呢個餐係真係好飽,況且係素食,完全無肉類,少油;素食者都啱食!

老闆娘推介我飲蒲公英健康咖啡,呢種飲品唔係咖啡;但係味道好似,亦不含咖啡因,連孕婦都話啱飲。可有助降低膽固醇!唔同普通咖啡高熱量、高糖分。比較健康!聽到我想試!我上星期五,6:00 收工,打算試吓飲蒲公英咖啡,點知一去到已經休息。之前,幫襯收7:00,當時得我一個客,又係嘅,呢條街放工後水靜河飛!怪不得而家改收6:00啦!睇吓有無機會試!

有機紅茶配澳洲蜜糖
意大利番茄湯配有機螺絲粉
有機西式下午茶
從發票知道個店名
架上放置有機食材!
地方骨子,柔和裝修色調,感覺舒服!
2010-09-06
$26 (Tea)
有機紅茶配澳洲蜜糖
意大利番茄湯配有機螺絲粉
有機西式下午茶
從發票知道個店名
架上放置有機食材!
地方骨子,柔和裝修色調,感覺舒服!