2018-08-10 3443 views
去過2次都係同同事去食lunch, 服務都okay丫唔明點解咁多劣評🧐普遍點心,無論系蒸炒同炸,味道都係唔錯既,但價錢就偏貴啦。不過唔緊要啦,同舊同事聚舊姐雖然性價比唔高,但晏就依然好多人,可能中環比較少好味既酒樓。
雖然性價比唔高,但晏就依然好多人,可能中環比較少好味既酒樓
2018-08-02 1566 views
记得两三年前,午餐点几样点心,居然老火汤等吃完饭才上。我觉得是故意气客人的。不想做就关门吧。后来就再没上去了。.XXX哪里像传说中的港式酒楼,很怪异的文化。可惜了好地点。
可惜了好地点。
2018-06-07 2574 views
幾年前係附近翻工,同事一有聚餐都會來呢度食lunch, 印象中嘢食都好好, 最記得大家都好鍾意叫呢度既四喜烤麩,其餘點心都好唔錯。 事隔咁多年, 唔知係咪管理不善呢,呢間嘢變到越來越差,話說我同家人一行人3大一小去飲茶, 一去到1樓, 有個哥哥仔指住叫我地行入去坐, 點知入面full左, 好啦,無位都唔緊要, 無人帶位都算, 我帶住BB , 又有行動不便老人家都算啦,我自己上多層睇睇有無位啦,去到二樓, 個呀姐點我地坐張6-7人檯,仲叫我地搭檯, 我好聲好氣問可唔可以唔搭呀(其實當時有幾張吉檯)個呀姐好無禮貌咁講「唔搭檯我lee度無位俾你!」 其實呢,我覺得你做服務業,對客人講嘢加多句唔好意思, 繁忙時間時段暫時無位, 或者你上樓上睇睇有無細檯」 連基本禮貌都無? 莫講話禮貌啦,我抱住Bb連BB櫈都無張俾我, 我只可以講, 你價錢唔係平價酒樓, 地點係中環區, 仲要收我加一服務費, 請問服務態度咁樣值得客人俾錢?

2018-05-19
$150 (Lunch)
2018-03-12 3651 views
中环的一家老牌粤菜馆,在中环核心区来说性价比还是不错的,环境么就比较差了,桌椅非常拥挤,即使是大桌也是人挤人,作为宴请的选择不太好。中午的时候可以吃点心和炒菜,他们家的前菜非常难吃,也可能是不合个人口味吧。所谓的北园四大名菜也就那样,没吃出来什么深刻的印象,其他的干煸四季豆,牛肉粒,吊烧鸡之类的还可以吧,甜品和汤品味道都不错。服务态度相当差,每次都要叫半天,服务员补碟的时候把手机扔掉了,竟然面无表情的,连一句道歉都没有,真是不说不行。总体来说非常一般的一家粤菜馆,不推荐。

总体来说非常一般的一家粤菜馆,不推荐。
$220 (Lunch)
  • 黄桥烧饼
2018-02-28 2595 views
食物品質差,服務態度惡劣,一個小時,點心及小菜都未能夠送上,奉勸大家一句,這間是正正宗宗的劣店。免費也不再去這一間酒樓!電話訂枱,規定要叫八款小菜,每款小菜近$100元,而且只給你坐大廳(但他們當作貴賓廳用)。小菜上枱非常迷你,完全比不上大排檔。服務態度方面,我們等待接近30分鐘,問及服務員幾時送上點心或小菜,他還大聲說:食物由生變成熟,需要起碼20分鐘時間,當然需要啦!最後一個小時過了,還有三至四款點心及小菜還未送上,最後只有將它們全部取消,一枱12位,每位仍然需要比百多元。唔一事長一智,請大家小心小心!
2017-12-30 3844 views
本人及家人於2017年12月23日早上約10時16分光顧貴集團位於中環域多利皇后街5-8號鴻基大廈的北園酒家,於一樓的13號桌就座後,本人建議家人於點餐後的早上11時前結帳以享用早茶優惠,各款點心如常陸續奉上,惟本人的其中一個家人因塞車而來遲,我們於是一邊用餐丶一邊等待,當時的時間大約是早上11時20分,然後貴集團的其中一名短髮女職員大聲以嘲弄及鄙夷的語氣向其他侍應吩咐:「呢張枱埋咗單架喇,唔好俾佢哋喺度嘆茶嘆到一丶二點呀!」我們聽到如此充滿挑釁的説話,感到非常失望以及憤怒,因為以往北園酒家位於上址的職員從未試過如此待客,我們甚至曾被給予溫馨提示:「你哋十一點前埋單可以有優惠,埋咗單都可以繼續坐,不過如果有人等位,你哋就要交枱。」此後,附近有幾名侍應,以***侍應為甚,不時以不友善及唐突的眼神向本人及家人進行注目禮,並會突然以急促的節奏埋桌收起剛吃完的點心蒸籠。本人來遲的家人在11時30分到達,就座後,我們告訴她侍應曾表示必須在12時立即交枱,所以她被逼在半小時內吃完十多款點心,令其在用餐後因進食過急丶食物未充分咀嚼而引致消化不良的不適感。因為這是一次非常冒犯丶不愉快的用餐經驗,我的家

本人來遲的家人在11時30分到達,就座後,我們告訴她侍應曾表示必須在12時立即交枱,所以她被逼在半小時內吃完十多款點心,令其在用餐後因進食過急丶食物未充分咀嚼而引致消化不良的不適感。因為這是一次非常冒犯丶不愉快的用餐經驗,我的家人決定要向貴集團反映,於是問***侍應:「我們想知道那位短髮待應的名字,因為我們想投訴其差劣的服務態度!」然後***侍應面色一沉,粗暴地以不屑一顧的語氣回道:「我唔知你問緊邊位喎,我哋好多短頭髮同事架!單憑你手指指,我點答你!」

看得出,***侍應是在刻意包疪那名態度惡劣的短髮女侍應,並莫名奇妙地以充滿攻擊性的姿態面對本人那位友善發問的家人。在本人的家人表示其態度何以如此差勁的時候,她更告知「你可以拎張卡片投訴,我哋冇所謂!」在本人及家人等候電梯離開期間,***侍應繼續以不堪入耳的說話表示「想食平嘢又想坐得耐?呢d客唔做都罷⋯⋯」

由此可見,貴集團位於上址的北園酒店是完全以山高皇帝遠、職員以短髮女子馬首是瞻的態度待客,長此,貴分店必定會因口碑不良而損失不少顧客。

本人及家人相信貴集團若繼續姑息丶放縱如此態度差劣的待應,業務必定會受到嚴重拖累,大不如前。

2017-12-26 2565 views
聖誕紅假過來飲茶 等左好耐都無服務生serve我啲 要多張濕紙巾都唔比!要啲普通紙巾 跟都話無 話因為今日係特價日?!所以整間三層既酒樓食嘢紙巾都唔比一張? 係咩玩嘢啊?啲服務態度又差大大聲答番我啲 嚇到我個visiting friend添 食開北園7,8年 真係越來越差 覺得十分失望!!

2017-12-25 1657 views
呢世人從未試過飲一餐茶可以咁受氣,投訴d阿姐全部無動於衷,根完全不怕,全部一個樣子,蛇鼠一窩本身很喜歡這酒樓,但以後不會再去,也不會介紹朋友黎這酒樓敗在服務阿姐手上
本身很喜歡這酒樓,但以後不會再去,也不會介紹朋友黎
酒樓敗在服務阿姐手上

2017-10-29 2880 views
带老人路过此地就进门午茶,因为之前有过宴请感觉印象还可以。今此没想到很不愉快,起因就是桌上那两碟咸菜和xo酱,入座后问过老人不要后,就放在旁边没再碰。可能是我点菜时没有向服务员交待,结账时看到有扣费就告诉她没有动。如果她客气地说话,我肯定可以理解也无所谓那几块钱,但她脸色马上难看,口气很不好听地说:没有事先说明就不能退,我们这里就是这个规矩,来的人都知道。然后开始粤语嘟嘟囔囔,还到旁边客人桌上抱怨,我一下恼火,告诉她我不是游客,不要欺生的态度,小心投诉你!香港呆了六年很少遇到这样不友善的服务员,北园的老板你可要加强管理,否则生意将被手下人砸了,至少我会告诉在北园附近的朋友和客户不要去照顾你生意,说到做到!
2017-10-12 2542 views
放假的時候最好就係歎下茶食下中式點心啦!今次就做乖女同兩老去飲中午茶啦!煎蘿蔔糕~新鮮煎起,唔會似其他酒樓咁一早煎定或者只係暖住!蘿蔔糕好滑,仲食到一絲絲蘿蔔!😎蒸魚翅餃~唔係間間酒樓都會搵到,皮薄餡多!好好味!流沙奶黃包~滿心期待佢會有好多好多汁液流出,但係咬開口有d失望啦變成一嚿餡料,沒有流沙蔥蔥蝦米腸~係一個清清地的選擇,腸粉亦皮薄!叉燒饅頭~唔會有太多肉在內,亦不會太過乾身,汁料份量適中!整體食物質素ok,如環境空間更大的會更好!

煎蘿蔔糕~

蒸魚翅餃~唔係間間酒樓都會搵到,皮薄餡多!好好味!

流沙奶黃包~
滿心期待佢會有好多好多汁液流出,但係咬開口有d失望啦

變成一嚿餡料,沒有流沙

蔥蔥蝦米腸~
係一個清清地的選擇,腸粉亦皮薄!
叉燒饅頭~
唔會有太多肉在內,亦不會太過乾身,汁料份量適中!
整體食物質素ok,如環境空間更大的會更好!
2017-07-08 4016 views
在中環金融區的上班族,開OT絕對是家常便飯。昨日下班 (意指離開office) 後,再與客戶開會,開會後再食過business dinner。要在晚上的中環搵食,仲要係食中式的business dinner, 選擇其實不算多,北園酒家會是不錯選擇。在沒book位的情況下,一行二人walk in, .服務員安排上3樓的2人房間,私隱度高,十分適合傾公事!我們點了鮑魚餐,內容括二頭鮑魚,蟹肉翅,津白,美國蠔,鮮班扒,富貴炒飯,當然還有水果和甜品,以及每人一杯紅酒 / 果汁。以每人大約500- 600元左右,在中環晚上吃到如斯business dinner, 再配合一個傾到計的環境,性價比算是高了!

紅燒蟹肉翅
煎鮮斑扒
美國蠔
富貴炒飯
2017-01-01 7694 views
與好友於12月30日下午12:05進入酒樓,看見點心紙寫著於12:30入點有優惠,便以9秒9選擇後入單,怎料,埋單時計了我們正價,沒有任何優惠。那便叫部長問問,他說單上意思是結賬於12:30或之前才有優惠,那結點心紙叫部長解釋,他這個意思是結賬不是入單。
2016-09-06 8143 views
Horrible service plus not up to standard food quality. Forcing you to order expensive dishes but food quality is extremely unacceptable. Not coming back again. P.S. This is a lunch on Weekday, FYI.
2016-09-06
$160 (Lunch)
2016-08-04 7458 views
今日難得老細請食飯, 令我終於有機會試下呢間中環貴價酒樓, 講真價錢真係幾貴, 但都物超所值, 因為真係好好味, 唔講咁多, 去片!作為一個瘋狂的XO醬炒蘿蔔糕控, 我自問幾乎每次去酒樓都一定會叫佢, 但無論我食過幾多間, 北園呢度呢一碟XO醬炒蘿蔔糕卻係炒得最最最入味的, 簡直好味到想令我大叫一句「我以後仲點食蘿蔔糕呀」!唔好以為蝦餃唔會有咩新意, 呢籠蝦餃唔簡單, 一食落口入面的蝦汁鮮味到令你愛不釋手呢味咕嚕魚塊就普通左少少老細鍾意食蝦, 所以就叫埋個鮮蝦腸粉, 北園的蝦肉選材非常新鮮仲有肉絲炒麵都炒得唔錯, 值得一試好食就真係超好食, 但真係貴左D囉, 無老細請的話真係無機會自己試
XO醬炒蘿蔔糕
蝦餃
咕嚕魚塊
呢味咕嚕魚塊就普通左少少
鮮蝦腸粉
肉絲炒麵
仲有肉絲炒麵都炒得唔錯, 值得一試

2016-06-28
$100 (Lunch)
XO醬炒蘿蔔糕
蝦餃
咕嚕魚塊
鮮蝦腸粉
肉絲炒麵
2015-11-14 10465 views
今晚約左男朋友家人同埋我阿姨同媽媽一齊食晚飯, 因為要預祝我阿姨的生日. 呀姨想食中菜, 我地就不如就去北園啦, 又方便大家. 我地叫左一個晚市精選套餐, 唔使諗. 首先黎啦個廣東片皮鴨, 隻鴨個SIZE都OK大, 不過唔知點解切出黎既皮咁少既? 可能係PRESENTAION既關係? 又或者刀法既差異? 睇落切出黎皮既唔多. 不過我覺得呢度要讚既係佢D飽皮係每塊都用紙隔住既, 咁就唔會痴住哂啦!另外D鴨肉就扐去做菜生鴨菘, 我就覺得味道一般, 不是太突出, 感覺無乜鑊氣, 食落D鴨肉有少少騷味.尾龍躉兩味, 反而令我有驚喜喎! 龍躉真係幾新鮮, 我鐘意清炒西芹多D乾燒明蝦球都幾好味, 呢道菜用左係大蝦,肉質爽口, 夠哂鑊氣.紅燒雞絲生翅, 味道中規中矩, 都幾足料.最後甜品係椰汁糯米糖水, 味道OK. 仲有鮮果拼盤, 整體上我會比OK啦, 無太大驚喜, 咁既價錢, 每人$200度, 都算係咁啦. 我覺得呢度既點心會出色D

紅燒雞絲生翅, 味道中規中矩, 都幾足料.
最後甜品係椰汁糯米糖水, 味道OK.
2015-10-18