2021-11-12
放工經過灣仔,又唔想日日都食飯咁悶,見到呢間餃子店主打手工餃子,於是又試下。同朋友一共叫左3碟餃子:元貝豬肉湯餃,龍鳳松茸煎餃,壽喜燒牛肉煎餃 等上菜期間,我朋友留意到佢D調味料有2款辣醬係菜單上仲有得賣,姐係店舖嘅特製醬料,用嚟點餃子應該好惹味🤩元貝豬肉湯餃:值得一提湯餃嘅湯底係佢哋主打嘅狀元九鼎湯,好香鮮魚味,餃子皮浸係湯到吸埋D鮮味,令湯餃子都冇咁清淡,餃子入面肉餡好飽滿。龍鳳松茸煎餃:👍🏻👍🏻呢個必食呀!一碟有齊黑白松茸2款味道,加上煎脆的外層,同肉汁嘅鮮味,我同朋友都食到點曬頭😂壽喜燒牛肉煎餃:呢個都好正,牛肉味好濃,仲有壽喜燒汁嘅甜味同餃子皮嘅香脆👍🏻基本上全部餃子都已經有香濃肉汁,所以都只係點左好少,甚至唔需要點醬。但試過點佢個辣菜脯醬,的確又辣又惹味👍🏻值得一試