🇮🇱以色列猶太菜平時好小聽 一直沒嘗過 今次新嘗試食特別啲餐廳位於尖東 可以品嘗另一種異國風情🍴食物容易入口 以為大部分都會好重香料味估唔到 是比想像中還要好吃的味道!😳🌮Mezze Platter ($128)阿拉伯特有的拼盤 四款醬料 配彼得包鷹嘴豆醬 | 中東芝麻醬 | 蕃茄甜椒醬 | 紫椰菜四款醬料各有特色 不會有怪怪的味道 食落幾夾特別喜歡甜椒醬 甜辣感 彼得包外皮香酥 讚啊🧆 Home-made Kobe ($128)🫔 Moroccan Beef Cigars ($126)熱辣辣烤牛肉薯球及牛肉炸春卷 肉味香濃內餡非常足料 屬乾身肉碎 口感紮實 不油膩配上茄汁及香草辣醬 好開胃又惹味🐔Grilled Chicken Fillet ($278)雞柳用上特殊香料及調味料醃漬過 增添風味表面微炭香烤過 肉質結實有咬口伴碟有沙律菜 | 胡蘿蔔片 | 小黃瓜片等跟主菜配Vietnamese Rice 食落似糯米飯當中沒有配料 只用醬油烹調 煙靭好味又特別🐟Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce ($278)擺盤色彩鮮艷 挪威三文魚 魚身
🇮🇱以色列猶太菜平時好小聽
一直沒嘗過 今次新嘗試食特別啲
餐廳位於尖東 可以品嘗另一種異國風情🍴
食物容易入口 以為大部分都會好重香料味
估唔到 是比想像中還要好吃的味道!😳

🌮Mezze Platter ($128)
阿拉伯特有的拼盤 四款醬料 配彼得包
鷹嘴豆醬 | 中東芝麻醬 | 蕃茄甜椒醬 | 紫椰菜
四款醬料各有特色 不會有怪怪的味道 食落幾夾
特別喜歡甜椒醬 甜辣感 彼得包外皮香酥 讚啊
Mezze Platter

🧆 Home-made Kobe ($128)
🫔 Moroccan Beef Cigars ($126)
熱辣辣烤牛肉薯球及牛肉炸春卷 肉味香濃

擺盤色彩鮮艷 挪威三文魚 魚身相當厚肉
烤到皮脆肉嫩 配檸檬汁及秘製蒜香燒汁
脂肪較少肉質紮實 食落魚肉沒有帶腥味
伴碟有西芹粒 | 洋蔥粒 | 紅椒粒 好清新
主菜跟French Fries 完美配搭~
French Fries
2023-09-06 32 views
之前來這個商場,都只懂到百貨公司購物。今次終於上樓上1樓,看到這間好像私人會所,但實情對外開放的餐廳,初嚐猶太菜。Mezze Plater $128Mezze是一種阿拉伯飲食,常見於中東及地中海一帶。這個是冷拼盤,包括鷹咀豆泥(右下)、中東芝麻醬(左上)、蕃茄辣椒醬(右上)及椰菜紅蘿蔔絲沙律(左下),配以Pita Bread來吃。Pita Bread熱烘烘,外表煙韌,內裡柔軟,沾上不同的醬汁,各有風味。我最愛鷹咀豆,質地較濃稠,微微的豆香,與Pita Bread最匹配。中東芝麻醬口感順滑,芝麻味香濃。蕃茄辣椒醬較惹味,甜酸辣於一身。椰菜紅蘿蔔沙律口味清新,不錯的開胃前菜。Moroccan Beef Cigars $126與春卷類近,餡料是牛肉碎。外皮香脆,肉碎有嚼勁,十分香口,吸引的餐前小食。Home-made Kobe $128牛肉薯球,外皮香脆,內裡牛肉碎滿滿,香而不膩,愛吃牛的一定喜歡。Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce (with French Fries) $278三文魚外皮香脆,魚肉嫰滑,配上獨特的燒汁醬,提升魚的鮮口味。伴

Mezze Plater
Mezze Plater $128

Home-made Kobe & Moroccan Beef Cigars
Moroccan Beef Cigars $126

Home-made Kobe $128

三文魚外皮香脆,魚肉嫰滑,配上獨特的燒汁醬,提升魚的鮮口味。伴碟的雜菜粒含西芹、蕃茄和櫻桃蘿蔔,拌上甜甜蜜酸酸醬汁,清新可口。薯條則是配菜,炸得香脆。

Vietnamese Rice
Traditional BBQ Chicken in Skewers (with Vietnamese Rice) $278
雞肉烤得金黃,肉質嫰滑,味道帶有炭香味。侍應介紹雞肉是進口貨,質素較好。越式米飯以甜醬汁炒製而成,煙煙韌韌,有點像糯米飯。

Regular  Tea
Regular Tea $46@
最後以兩杯紅茶作結,茶味香濃,有助解渴及消化。

這裡環境不錯,適合輕鬆聚餐。
$500 (Dinner)
Mezze Plater
Regular  Tea
  • Mezze Platter
2023-09-05 287 views
今日放工去食猶太菜第一次嘗試 有驚喜🫶🏻⭕️ Home-made Kobe自家製牛肉球 外層炸到焦脆😍咬開唔會死實實 少juicy 牛味都幾濃 點埋茄汁🥫 係最好嘅餐前小食👏🏻⭕️ Moroccan Beef Cigars意即牛肉春卷 炸到好乾身脆口🤤切開係滿滿嘅牛肉碎 勁足料🗯️注意 依款係有少少🤏🏻辣 ⭕️ Mezze PlatterPita Bread🫓上枱熱辣辣 有兩大塊 食落非常鬆軟👍🏻配埋4色醬食 好有當地風味 最愛鷹咀豆泥🫶🏻 另有中東芝麻醬/辣蕃茄醬/紫椰菜絲 好開胃😋⭕️ Grilled Chicken Fillet w/ Vietnamese RiceChicken Fillet 有兩大片 薄薄地 唔鞋口調味做得幾好 幾惹味配菜有青瓜🥒紅蘿蔔🥕等 令到個course口感豐富啲on side 嘅炒飯同樣出色 黏黏地 重醬油味食到最尾吊起微微辣👍🏻唔錯⭕️ Grilled Norwegian Salmon w/ French Fries一試難忘嘅三文魚🧡面層三文魚皮煎到極之脆口 咬落卜卜聲肉質嫩滑 冇overcook底層配有西芥紅椒粒 賣相睇得又食得 💯
今日放工去食猶太菜

肉質嫩滑 冇overcook
底層配有西芥紅椒粒 賣相睇得又食得 💯
  • Mezze Platter
2023-09-04 393 views
餐廳在尖東站出口的永安廣場,位置在一樓,要留意,是上兩層電梯。因為上一層是UG,再上才是一樓。餐廳的門面不像一般的餐廳,沒有大大的餐廳名做招牌。入座後,服務員會點起蠟燭,七時多便調暗燈光,很有情調。餐廳不太大,服務員也兼任廚房,所以有時會進了廚房不在樓面,要有點耐性,但這樣更適合想慢慢坐和傾偈的人,因為絕對不會有急促的感覺。雖然如此,點餐之後,上菜的速度其實很有節奏,每次在一道菜差不多吃完之時,便會有下一道菜。不存在吃完一道菜要坐着空等。試了三款頭盤和兩款主菜…每個主菜也可以跟配炒飯,白飯或者薯條,份量好多,非常滿足。~ Mezze Platter 彼得包是新鮮做起,幾款醬都好好味。~ Moroccan Beef Cigars & Home-made Kobe兩款都是牛肉碎的餡,側邊附上一種綠色辣椒醬,很好吃的。~ Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries三文魚皮脆肉嫩,好香燒烤味,有驚喜。~ Grilled Chicken Fillet/Steak with Rice有兩件雞扒,雖然不太厚,肉質一點也不

餐廳的門面不像一般的餐廳,沒有大大的餐廳名做招牌。

試了三款頭盤和兩款主菜…
每個主菜也可以跟配炒飯,白飯或者薯條,份量好多,非常滿足。

~ Mezze Platter
彼得包是新鮮做起,幾款醬都好好味。

兩款都是牛肉碎的餡,側邊附上一種綠色辣椒醬,很好吃的。

三文魚皮脆肉嫩,好香燒烤味,有驚喜。

有兩件雞扒,雖然不太厚,肉質一點也不會鞋,調味也是剛剛好,很喜歡伴碟的炒洋蔥。

因為第一次吃不知道份量,菜點得有點多,其實吃完頭盤已經七成飽,主菜的飯和薯條也沒辦法完成。

2023-09-03 20 views
初次接觸香港正宗猶太菜🏫未食之前想像類似印度cuisine🇮🇳食完之後比我想像中好食太多😋個人唔係太好印度菜 但猶太菜完全接受到之餘仲覺得幾好食添👍🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🐟Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce 三文魚肥美啖啖肉 係輕煎香過同西餐嘅煎三文魚無異🥘反而多咗少少印度香料令到三文魚味道更加香👍🏻❤️🍟French Fries 係深深咁炸過嘅粗薯條 食落仲有油香嘅感覺👍🏻🍢Traditional BBQ Chicken In Skewers 呢個係中東菜嘅signature 雞肉嫩滑配埋車厘茄青椒更有風味😍🍞Mezze Platter 餡餅配醬料又係另一個signature不得不承認係重口味但係又幾好食喎😋 🧆Home-made Kobe 賣相坦白講就一般㗎喇 不過食落口煎香過鹹鹹香香又盞鬼🤩🫔Moroccan Beef Cigars 係類似炸春卷不過入邊係辣辣地嘅牛肉估 唔到又幾好食喎😊☕️Signature Coffee 類似Americano 唔錯唔錯💯完全打破咗我對中東
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

完全打破咗我對中東食物嘅感覺😎係非常易入口而且味道出色完全唔會令人抗拒🥰
2023-09-01 51 views
今日我去到尖沙咀尖東既地方,約左我好兄弟傾下黎傾下計劃同部署,都想係寧願既地方享受晚餐!我決定book左一間猶太菜式既餐廳,杜拜餐、再味一下杜拜既食物!呢間餐廳我預左window set,因為環境極度有儀式感同浪漫!當然係一種感覺黎,同朋友都一樣可以食!呢間餐廳有柔和既觸光,加上好熱愛既寧靜地方!除左好放鬆心情位置亦感到貴賓賓至如歸既感覺!服務絕對係六星級的感受!今次我地叫左個肉食餐:用肉類做主題既晚餐,第一道菜係古法烤簿餅!用左4種特製醬汁配搭而成!第一白色右邊酸酸的味道都幾開胃、另外第二隻白色係洋蔥味的醬料開胃香濃,橙色係沙律,甜甜酸酸感覺,最後係橙紅色微辣既蕃茄!一次過4種醬點哂落簿餅味道超難忘!好好食!之後再食叫個牛肉春卷同煎牛肉餅,除左香脆,味道亦好自然無添加!配上牛肉餅煙韌!味道香濃,之後再叫咗個主食:串燒雞肉配甜香炒飯!味道超香!飯味甘甜!好開胃!最後再叫咗一個全塊香煎雞扒件,呢個現上茄汁係冇得彈!配上香脆薯條簡直係最佳柏檔!同埋一定要飲熱茶!熱茶香味難忘!Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant (尖沙咀) 尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105

尖沙咀麼地道62號永安廣場1樓105號舖
2023-08-31 103 views
猶太菜真係未食過,咁當然要試吓啦!原來在尖東永安中心一樓有一所猶太寺,旁邊有間餐廳方便猶太教徒祈禱會之後吃飯。 到埗已感異國風情,一位年青漂亮、猶太藉面孔的女侍應招呼我們,全程笑容滿面,非常友善,細心解釋菜式,值得一讚。據她解說,Kocher 的意思是乾淨,Kocher food 猶太菜就是 clean food 的意思,相信乃是宗教理念,對我們一般人來說,猶太菜是沒有奶類食品,例如忌廉、芝士及牛油。 依照她的介紹我們吃了以下菜式,最喜歡頭盤及小吃,因為最富特色。整體來說,菜餚近似地中海及歐洲菜。 Mezze Platter $138 我認為是平靚正之選,Pita Bread 做得好好,熱騰又軟熟,四款醬汁都出色,分別是茄子,煮至非常軟熟,醬汁豐富;此外有 hummus 鷹豆醬、花生忌廉醬及番茄醬,全部都香,新鮮味佳。 Homemade Kobe $128Moroccan Chicken Cigars $115兩款炸物皆有特色,炸至金黃酥香而不膩,味道唔錯。 自家製炸和牛卷,餡料份量豐富,肉味香冇羶味。 摩洛哥雞肉雪茄貌如春卷,因為材料不同味道不一樣,但又幾好。 Grilled No

Mezze Platter $138
Pita Bread

Homemade Kobe $128
Moroccan Chicken Cigars $115

兩款炸物皆有特色,炸至金黃酥香而不膩,味道唔錯。
Homemade Kobe, Moroccan Chicken Cigars
自家製炸和牛卷,餡料份量豐富,肉味香冇羶味。
Homemade Kobe
摩洛哥雞肉雪茄貌如春卷,因為材料不同味道不一樣,但又幾好。
Moroccan Chicken Cigars

Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki  Sauce ,French Fries $278
略為煎香,魚肉肥美嫩滑,配甜甜地醬汁及雜菜粒;炸薯條是配菜。

Classic Chicken Schnitzel, Vietnamese Rice $278
德國式炸雞扒,雞扒很薄,這個做法我吃過牛仔肉,不過稍乾,欠醬汁;配菜的越南飯頗另類,深褐帶紫色,說是混了 Teriyaki sauce 而至,質地黏稠似糯米飯。

整體滿意,值得再來。

2023-08-29
$505 (Dinner)
Pita Bread
Homemade Kobe
Moroccan Chicken Cigars
2023-08-30 157 views
呢間猶太菜餐廳可以話係相當隱世🔎位於永安廣場1樓人流較少嘅位置🏬而旁邊同餐廳相連嘅舖位 係猶太信徒嘅祈禱室同聚會之地🧎‍♂️而近年開放餐廳予公眾都可以品嘗傳統猶太菜😋個人幾喜歡餐廳嘅裝修 深啡色嘅沉木配搭灰綠色嘅壁畫及椅子🪵稍為加少少黃燈同蠟燭點綴🕯低調沉穩又不失典雅 帶有些許浪漫情調🥰✨️Mezze Platter $128看似普通嘅烤餅同四款醬汁 已經驚豔到我🤤呢類嘅烤餅最忌太乾身痴牙 但餐廳嘅烤餅係熱辣辣 仲超級軟熟🫓好似生吐司咁易撕開🍞醬汁方面有鷹咀豆泥, Tahina中東芝麻醬, Matbuchq蕃茄辣醬及椰菜絲沙律🫗我一向好怕hummus加入香料嘅味道 但呢道菜完全無嗰陣怪味😯全部醬料都同烤餅好夾且各有特色 好食到會令我食完覺得唔夠添🤪✨️Moroccan Beef Cigars $126透薄嘅春卷皮炸得好香脆💥而內餡係炒乾身嘅碎牛肉 加入洋蔥蒜泥肉桂等香料調味🧂牛肉碎炒至收晒水 因此口感好乾好脆口😋✨️Home-made Kobe $128呢道前菜係一個deep-fried嘅牛肉薯蓉球🥔原來以為呢類食物會好似印度菜咁較重香料味🤔但佢嘅味道較淡 主要靠鹽,洋蔥,蒜泥,香草等調味🧅而

✨️Mezze Platter $128

✨️Moroccan Beef Cigars $126

✨️Home-made Kobe $128
呢道前菜係一個deep-fried嘅牛肉薯蓉球🥔原來以為呢類食物會好似印度菜咁較重香料味🤔但佢嘅味道較淡 主要靠鹽,洋蔥,蒜泥,香草等調味🧅而牛肉碎同樣地都係偏乾身🐮整體味道似較清淡嘅牛肉薯蓉 可能未必好啱香港人口味🙈

✨️Traditional BBQ Chicken in Skewers $278
上菜時已經覺得呢兩串烤雞好吸引🤩超級大串 應該有1.5塊手掌咁長 而且一拎起就超墜手🍢雞肉烤得剛好呈黃金色 帶有微脆焦香🔥雞肉屬雞胸部位 肉質較結實🐣而調味方面只係用普通啲鹽, 胡椒, 同些許蒜粉調一調味 唔會好重口味😋旁邊另上一碟照燒汁炒飯 質感較黏🍚同烤雞肉一齊食 味道都不錯哦😉

✨️Grilled Norweigian Salmon in Teriyaki Sauce $278
烤三文魚啲擺盤都係十分之有心思 有少少熱帶風情🏖伴碟用咗西芹, 紅椒, 洋蔥, 車厘茄整成色彩繽紛嘅圈圈🌈三文魚烤得香嫩 魚皮薄脆 而肉身本身脂肪較少因些肉質較結實🐟底下配了一款用雜菜燴成的自家製燒汁 酸酸咸咸 幾清新而開胃😛

總結:
覺得好幸運地意外搵到一間咁特別又高質嘅餐廳💞原本抱住試下新菜色嘅心態嚟食 點知味道出奇好食🤩餐廳處理唔同嘅食材同擺盤 以至到裝修都十分有心思 有種低調奢華嘅感覺💫而且店員服務都好友善 亦會見我地係非猶太人 會介紹下每款菜色🍽整體用餐體驗都十分滿意 偶爾試下新嘅料理都不錯呢☺️
2023-08-28
$469 (Dinner)
2023-08-30 24 views
雖然經常四圍搵食,試過好多唔同國家嘅菜式,不過猶太菜真係未試過,估唔到原來可以喺香港食到😳🔸Mezze Platter🔸中東風味濃厚嘅拼盤~四款不同嘅醬料配菜,分別有鷹嘴豆泥🫘中東花生麻醬🥜蕃茄甜椒醬🍅冷盤茄子🍆搭配剛烤好熱辣辣又鬆軟嘅口袋包食😋鷹嘴豆泥較花生麻醬顆粒感粗啲,兩者味道都偏淡口,而冷茄子酸酸辣辣好開胃,四款入面最鍾意蕃茄甜椒醬,同樣酸酸地,仲好惹味👍🔸Moroccan Beef Cigars🔸雪茄造型嘅牛肉春卷即叫即炸,咬落脆薄外皮入面塞滿免治牛肉,啖啖濃郁牛肉味🤤🔸Home-made Kobe🔸自家製炸牛肉波,外皮脆得嚟唔油膩,咬開滿滿牛肉碎傾瀉而出,外脆內軟,搭配甜辣嘅醬汁,好特別😳🔸Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries🔸七彩顏色嘅雜菜伴碟賣相吸引✨烤挪威三文魚嫩滑唔腥,烤過嘅魚皮好鬆脆,就咁食已經好好味👍沾上照燒汁甜甜地又有另一種口味~仲配埋熱辣辣炸薯條脆卜卜,好多炸野好邪惡🤤🔸Classic Chicken Schnitzel with Vietnamese Rice🔸超大塊炸雞扒
🔸Mezze Platter🔸

🔸Moroccan Beef Cigars🔸
🔸Home-made Kobe🔸
超大塊炸雞扒!薄薄嘅炸皮金黃酥脆,搭配嘅米飯入口煙煙韌韌,好似糯米飯咁,不過又冇糯米咁黏😳仲有醃酸嘅紫椰菜,食得多炸野可以解下膩👍

今餐真係好特別,可以接觸下唔同嘅文化同美食,大飽口腹之餘仲大開眼界✨
最近係尖沙咀食咗個好特別嘅猶太菜式——🌟Mul Hayam Glatt Kosher Restaurant🌟,都係我第一次食,覺得好特別😳餐廳空間一啲都唔會逼夾,裝修都好有特色,我哋點咗佢餐前小食同主食,兩個人食只食到咁多,下次有機會真想試埋佢哋嘅其他特色食物✨._.🐥|Traditional BBQ Chicken In Skewers |🐥(Vietnamese Rice)雞肉烤到勁惹味,仲有香烤嘅香料,旁邊嘅配料可以轉換下口味,個茄子肉係我鐘意嘅味道,會跟埋個糯米口感嘅痴飯,又係一道好有特色嘅主食·🐟|Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce|🐟三文魚煎到好香,肉質唔會好乾,配埋檸檬汁,魚肉肉唔會腥,味道好清新,加埋旁邊啲洋蔥碎,好好食👍🏻·🫓|Home-made Kobe|🫓呢個好有特色嘅烤餅,上到枱都仲係熱辣辣,配上四款醬汁可以點黎配烤餅食,四款醬味道都好特別,濃味道,想點溝埋落個烤餅食都得,味道勁夾,好正!·🐂|Moroccan Beef Cigars|🐂造型好特別,令人好想一探究竟,裏面嘅牛肉好香濃,有啲似中式嘅山竹牛肉味,中式
._.
🫓|Home-made Kobe|🫓
🐂|Moroccan Beef Cigars|🐂
造型好特別,令人好想一探究竟,裏面嘅牛肉好香濃,有啲似中式嘅山竹牛肉味,中式嘅味道,外層炸到脆卜卜好滋味
._.
Dinner
人生第一次吃猶太餐!餐廳位於尖沙咀永安廣場,位置就比較靜一點,但餐廳內氣氛都不錯。門外很西餐廳的感覺。Mezze Platter HK$128就是薄餅,點不同的醬。薄餅很厚但非常鬆軟。一個是茄醬的味道帶一點辣。另一款是類似鷹嘴豆的感覺。Moroccan Beef Cigars HK$126滿滿的牛肉碎,超足料的。而且皮脆肉香。Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce HK$277很特別,是三文魚但帶了點甜甜的燒汁。再加上洋蔥碎,有點甜中帶鮮的感覺。Classic Chicken Schnitzel HK$278超大塊雞扒,味道是吉列豬扒似的。不知為何肉質吃下都似豬肉,肉身較薄,又炸得爽脆。
人生第一次吃猶太餐!
餐廳位於尖沙咀永安廣場,
位置就比較靜一點,
但餐廳內氣氛都不錯。
門外很西餐廳的感覺。
Mezze Platter HK$128
就是薄餅,點不同的醬。
薄餅很厚但非常鬆軟。
一個是茄醬的味道帶一點辣。
另一款是類似鷹嘴豆的感覺。
Moroccan Beef Cigars HK$126
滿滿的牛肉碎,超足料的。
而且皮脆肉香。
很特別,是三文魚但帶了點甜甜的燒汁。
再加上洋蔥碎,有點甜中帶鮮的感覺。
超大塊雞扒,味道是吉列豬扒似的。
不知為何肉質吃下都似豬肉,
肉身較薄,又炸得爽脆。
Mezze Platter($128) + Moroccan Beef Cigars($126) + Home-made Kobe($128) + Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce($278) + Traditional BBQ Chicken in Skewers($278) (+10% service charge) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​提起猶太菜,第一時間諗到重口味同好多香料,但食完呢餐證明我係錯晒🤓其實同一般西餐分別不大,main course選擇係地中海+北歐菜菜式,味道唔會太濃烈太重香料,冇一般中東菜嘅刺激🆗曾經聽過餐廳有規定要有猶太人陪同先入得,既然唔使,去體驗吓猶太飲食文化都幾好💫Kosher Cuisine猶太餐,Kosher意義為「潔食」,即 \ 潔淨、完整、無瑕 /,猶太教飲食有嚴格規限,例如指定屠宰烹調方式、奶類同肉類唔可以一齊食,唔食豬、兔、貝類蝦蟹類等等,呢間正係符合以猶太潔食標準製菜嘅餐廳,外觀似私人會所,旁邊有for祈禱聚會嘅禮堂,環境企理,寧

提起猶太菜,第一時間諗到重口味同好多香料,但食完呢餐證明我係錯晒🤓其實同一般西餐分別不大,main course選擇係地中海+北歐菜菜式,味道唔會太濃烈太重香料,冇一般中東菜嘅刺激🆗曾經聽過餐廳有規定要有猶太人陪同先入得,既然唔使,去體驗吓猶太飲食文化都幾好💫Kosher Cuisine猶太餐,Kosher意義為「潔食」,即 \ 潔淨、完整、無瑕 /,猶太教飲食有嚴格規限,例如指定屠宰烹調方式、奶類同肉類唔可以一齊食,唔食豬、兔、貝類蝦蟹類等等,呢間正係符合以猶太潔食標準製菜嘅餐廳,外觀似私人會所,旁邊有for祈禱聚會嘅禮堂,環境企理,寧靜又幾有情調,外藉女員工態度友善😊

Mezze Platter🫓三款醬加一款沙律菜:鷹咀豆泥Hummus質地幼滑、中東白芝麻醬Tahina超香!蕃茄甜椒醬酸酸辣辣,香料味較重、紫椰菜酸酸甜甜,好食推介👍🏻Pita bread包身好軟熟,烘到熱辣辣又香又脆;Moroccan Beef Cigars🫔摩洛哥雪茄春卷入面係牛肉碎,炸到好脆口,少少香料味,唔錯;Home-made Kobe🧆炸波入面都係牛肉碎,香料味突出,但唔難接受;Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce🐟三文魚厚身,煎到好香,伴碟有好多洋蔥粒、紅椒粒、西芹粒;Traditional BBQ Chicken in Skewers🐓雞肉串燒好香炭烤味,肉質juicy,配side dish越南炒飯,甜豉油加辣椒好香口😌
2023-08-28 46 views
西餐/日本菜就食得多 一直都好想試下其他菜式 去開永安行街 發現咗間以色列餐廳餐廳好有格調 以落地玻璃設計 主要係食猶太菜🍴🔹 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬 𝗛𝗼𝗺𝗲-𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗞𝗼𝗯𝗲 𝗠𝗼𝗿𝗿𝗼𝗰𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗶𝗴𝗮𝗿𝘀 2款小食都係以牛肉碎製作而食 一款係炸牛肉球另一款係牛肉春卷 肉碎非常足料 質感紮實 味道濃郁 春卷仲炸得好脆添!🔹 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝𝗠𝗲𝘇𝘇𝗼 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 $𝟭𝟮𝟴- 𝗧𝗮𝗵𝗶𝗻𝗮 中東芝麻醬- 𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 鷹嘴豆泥- 𝗥𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲 紫椰菜絲- 𝗠𝗮𝘁𝗯𝘂𝗰𝗵𝗮𝗵 慢煮蕃茄甜椒醬沙律可以搭配pita包一齊食!好欣賞佢哋嘅Pita Bread 好軟熟 暖暖地🫓個人最鍾意係𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀+ 𝗥𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲嘅搭配🔹 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗡𝗼𝗿𝘄𝗲𝗴𝗶𝗮𝗻 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗶𝗻 𝗵𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲 $𝟮𝟳𝟴 煎三文魚配上自家製照燒汁 旁邊係西芹紅椒洋蔥 個人覺得佢哋嘅照燒汁有啲似似甜鼓油🤣𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗕𝗕𝗤 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 $𝟮𝟳𝟴 無太多額外嘅調味 食落炭烤味十足 雞肉如果再嫩啲會更好 旁邊
餐廳好有格調 以落地玻璃設計 主要係食猶太菜🍴

🔹 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬
𝗛𝗼𝗺𝗲-𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗞𝗼𝗯𝗲
𝗠𝗼𝗿𝗿𝗼𝗰𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗶𝗴𝗮𝗿𝘀
𝗛𝗼𝗺𝗲-𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗞𝗼𝗯𝗲  / 𝗠𝗼𝗿𝗿𝗼𝗰𝗮𝗻 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝗶𝗴𝗮𝗿𝘀

🔹 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝
𝗠𝗲𝘇𝘇𝗼 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿 $𝟭𝟮𝟴
- 𝗧𝗮𝗵𝗶𝗻𝗮 中東芝麻醬
- 𝗛𝘂𝗺𝗺𝘂𝘀 鷹嘴豆泥
- 𝗥𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗯𝗯𝗮𝗴𝗲 紫椰菜絲
- 𝗠𝗮𝘁𝗯𝘂𝗰𝗵𝗮𝗵 慢煮蕃茄甜椒醬

𝗠𝗲𝘇𝘇𝗼 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿

🔹 𝐌𝐚𝐢𝐧

無太多額外嘅調味 食落炭烤味十足 雞肉如果再嫩啲會更好 旁邊仲配咗Vietnamese rice質感似糯米 煙煙韌韌 味道甜甜辣辣🌶️幾惹味

店員好𝐧𝐢𝐜𝐞 仲送咗個朱古力蛋糕俾我地💙 蛋糕鋪滿杏仁脆片 食落暖暖地 質感好似馬拉糕 朱古力味濃郁唔會太甜🍫
Signature  Delight  Chocolate  Cake
2023-08-28 14 views
🍽️今日朋友介紹話有間新開既猶太菜好值得一試,估唔到真係有驚喜!位於尖沙咀永安廣場1樓,食物質素高,味道出色,每一款菜式都帶有驚喜👍🏻加上環境幽靜同服務員嘅良好態度,絕對係值得一試地方!🌟🥗首先頭盤我地叫左Mezze Platter,一個好豐富嘅開胃菜,peta bread配上4種醬料。全部都好鮮味👍🏻🥩小食我地叫左個Home-made Kobe同埋Moroccan Beef Cigars真係好正呀!牛肉煮得好入味,外面都炸得好脆👌牛肉外脆內嫩,配埋啲特製醬汁,好有層次感,係一個好好嘅開胃小食。😋主菜我就叫左Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries,嗰一份烤三文魚真係好出色!三文魚烤得剛剛好,魚肉保持咗鮮嫩,再配上啲特製嘅照燒汁同薯條,真係絕配呀!食落口感豐富,味道鮮美。👍🍗 最後再叫左一碟Traditional BBQ Chicken In Skewers with Vietnamese Rice,燒雞串燒得恰到好處,肉汁都冇流失,外皮微微焦香,內裡依然嫩滑多汁。配埋超嫩口既越南飯🤤係全晚既highligh

🍗 最後再叫左一碟Traditional BBQ Chicken In Skewers with Vietnamese Rice,燒雞串燒得恰到好處,肉汁都冇流失,外皮微微焦香,內裡依然嫩滑多汁。配埋超嫩口既越南飯🤤係全晚既highlights

龜龜指數: 🐢🐢🐢🐢🐢(滿分!)
2023-08-28 50 views
🕍同朋友都係一樣好鍾意試唔同國家既菜,今次特別少少食猶太菜😆餐廳既裝修都幾有特色🔸Grilled Norwegian Salmon in Teriyaki Sauce with French Fries 🐟三文魚肉好厚身大塊,煎到好香亦唔會過熟,配左個燒汁甜甜地,成碟魚既顏色好豐富,則邊有🧅洋蔥粒、西芹粒同紅椒粒,仲配左薯條🍟,超豐富🔸 Classic Chicken Schnitzel with Vietnamese Rice🐥炸雞扒好大塊,雖然唔係好厚身,但外層炸粉一啲都唔會厚,炸到金黃色好卜卜脆,雞扒好驚喜😍肉質仲係好嫩唔會嚡,味道醃得岩岩好,配左個炒飯,炒飯有少少甜豉油既味道,帶少少辣🌶️🔸Mezze Platter🫓中東包配左三款唔同既醬,仲有一款沙律菜,中東包烘到熱辣辣,外層脆內軟,三款醬都各有特色,🍅蕃茄蓉醬酸酸辣辣,香料味較重,鷹嘴豆泥醬同白芝麻醬,個人比較鍾意❤️🔸Falafel 面頭有啲薯仔粒🥔,入面包住牛肉碎,成隻勁有重量🫣牛肉味香濃,食半個都飽飽地🔸Moroccan Beef Cigars 🫔春卷入面包住既全部都係牛肉碎同洋蔥粒,炸到好脆口,有少少香料味,唔算好重容

🔸Mezze Platter

🔸Falafel

🔸Moroccan Beef Cigars
🫔春卷入面包住既全部都係牛肉碎同洋蔥粒,炸到好脆口,有少少香料味,唔算好重容易接受