2025-06-21 751 views
來自日本鎌倉的紅葉茶屋主打日式及洋風料理,有各式定食及最重要的日式甜品飲品。紅葉茶屋木系裝修,四周佈滿扒地熊貓。季節限定二人前二人前菜式很豐富,很快已經擺滿一整枱。小龍蝦沙律小龍蝦已拆肉,拌上新鮮爽脆沙律菜,清新開胃。紅葉四點盛四點盛很豐富,刺身有帶子、三文魚及吞拿魚,食味鮮甜,炸蝦酥脆可口。清酒煮大蜆清酒煮大蜆鮮甜嫩滑,清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入大蜆實在是絕配。主菜選擇了牛肉壽喜燒及吉列豬扒與廣島蠔,配上日本產米飯及麵豉湯。牛肉壽喜燒牛肉份量不少,肉味濃郁。吉列豬扒與廣島蠔外脆內嫩,蠔味不俗。紅葉茶屋的甜品飲品絕對不可錯過,白玉配中間的紅豆蓉,淋上抹茶,再配上抹茶糖漿,白玉煙煙韌韌,帶少少甜味及甘味,是一道很日式的甜品。紅葉茶屋的signature item抹茶提拉米蘇入口有滿滿的奶油感,加上香濃抹茶粉,是抹茶控的至愛。抹茶拿鐵抹茶拿鐵外觀十分傳統,用上森半抹茶,抹茶味道濃濃化不開,甘甜味剛好。雪糕抹茶拿鐵抹茶拿鐵配上一球雪糕,溶化中的雪糕跟抹茶拿鐵同食,香甜美味,忍不住一羹羹送入口中,最後被我一個人全消滅。

季節限定二人前
二人前菜式很豐富,很快已經擺滿一整枱。

小龍蝦沙律
小龍蝦已拆肉,拌上新鮮爽脆沙律菜,清新開胃。

清酒煮大蜆

抹茶拿鐵

雪糕抹茶拿鐵

2025-06-19
$300 (Dinner)
2025-07-31 0 views
最近去咗尖沙咀嘅紅葉茶居,真係一次驚喜嘅味覺體驗。餐廳環境溫馨舒適,服務員態度親切又熱情,一進門就讓人覺得放鬆又開心。餐牌選擇亦多,我哋今次叫咗季節限定嘅二人前套餐,每樣都好食有驚喜!前菜:紅葉四點盛 小龍蝦沙律* 紅葉四點盛
這道前菜真的是個小驚喜!拼盤裡面有四種唔同小食,包括:刺身、支豆、芥辣八爪魚及小炸蝦,每款都做得超用心。口感有脆有軟,味道好而且各有特色,又唔單調。* 小龍蝦沙律
小龍蝦超新鮮,加埋蟹籽,咬落去彈牙又爆汁,搭配清爽的沙律醬汁,味道鮮美又唔覺膩。蔬菜都新鮮脆口,食起嚟特別清爽,感覺健康。主食:牛肉壽喜燒 鹽燒鯖魚* 牛肉壽喜燒
牛肉香嫩入口即化,配蔬菜一齊食,味道超搭。* 鹽燒鯖魚
鯖魚烤得剛剛好,外皮酥脆,裡面肉質鮮嫩多汁。鹽嘅調味好到位,唔會過鹹。擠啲檸檬汁或者點醋食,味道更提升!甜品:升級抹茶蕨餅新地 升級鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇* 升級抹茶蕨餅新地
蕨餅Q彈軟糯又帶抹茶香,搭配抹茶雪糕,同紅豆蓉,甜度剛好。口感超豐富,幸福感滿滿。* 升級鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
抹茶控必選!呢

前菜:紅葉四點盛
小龍蝦沙律
* 紅葉四點盛
* 小龍蝦沙律

主食:牛肉壽喜燒
鹽燒鯖魚
* 牛肉壽喜燒
牛肉香嫩入口即化,配蔬菜一齊食,味道超搭。
* 鹽燒鯖魚

甜品:升級抹茶蕨餅新地
升級鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
* 升級抹茶蕨餅新地
* 升級鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
抹茶控必選!呢款提拉米蘇好特別,加入咗抹茶風味,層次感超讚。蛋糕體濕潤細膩,抹茶的苦甜同蛋糕的香濃搭配得天衣無縫!

飲品:百香果茉莉花茶
雪糕白玉抹茶拿鐵
* 百香果茉莉花茶
百香果嘅酸甜同茉莉花香氣超搭,解渴又開胃,最適合夏天!同餐點超夾,清爽感滿分!
* 雪糕白玉抹茶拿鐵
呢杯拿鐵可謂係視覺同味覺的雙重享受!抹茶拿鐵濃郁順口,配上軟糯的白玉同甜甜的雪糕,口感超豐富。飲落去下去心情都變好了,超級推薦!

紅葉茶居唔單止味道好,擺盤亦精緻美觀,食之前打卡已經夠賞心悅目。服務員態度又特別親切周到,讓人感覺好貼心。如果你想喺尖東搵個有熊貓特色嘅地方,好好享受美食放鬆一下,呢度真係個超讚嘅選擇!
2025-07-23 145 views
二話不說直接鎖定目標點了一個超值西日式限定二人晚餐,整體體驗非常愉快。餐廳空間寬敞,裝飾帶有和風感,加上滿店都有可愛熊貓🐼公仔圍繞,讓人心情放鬆,氣氛溫馨可愛☺️前菜紅葉四點盛及小龍蝦沙律🥗魚生新鮮甘甜(有3款- 帶子三文魚等),炸蝦香脆不膩,八爪魚🐙刺身爽口彈牙。小龍蝦🦞沙律口感豐富,醬汁甜中帶酸,清新開胃🤤超多龍蝦肉。主食牛肉壽喜燒的牛肉份量足,配上Q彈烏冬非常暖胃;配料也十足。紅葉松葉蟹味噌拌麵鋪滿蟹肉與另外一碗仔蟹膏鮮味十足,每口都感受到蟹香,拌麵帶微辣,每條麵掛滿松葉蟹肉🤩甜品抹茶蕨餅新地脆脆承載着蜂蜜雪糕和一些有點像糯米糍的煙韌帶茶香,滿足感爆燈💡💡💡鎌倉紅葉茶屋抹茶Tiramisu質感細膩香濃,一層層吃出滋味。飲品方面,冰抹茶拿鐵入口滑順,百香果茶暖身又清新。是晚吃了一頓豐富又開心的用餐🥰

前菜
紅葉四點盛及小龍蝦沙律🥗
紅葉四點盛

小龍蝦🦞沙律口感豐富,醬汁甜中帶酸,清新開胃🤤超多龍蝦肉。

主食
牛肉壽喜燒的牛肉份量足,配上Q彈烏冬非常暖胃;配料也十足。

甜品

鎌倉紅葉茶屋抹茶Tiramisu
質感細膩香濃,一層層吃出滋味。

飲品方面,冰抹茶拿鐵入口滑順,百香果茶暖身又清新。

是晚吃了一頓豐富又開心的用餐🥰

2025-07-22 101 views
今天到訪位於尖沙咀帝國中心,來自鎌倉的人氣日系 Cafe「紅葉茶屋」,簡約和風裝潢舒適衛生,配合熊貓熱潮,擺放多隻可愛熊貓公仔及熊貓燈;餐點選擇豐富,提供小食、壽喜燒、丼飯、烏冬、拉麵、飲品及甜品-🔹風味魷魚 $88原條魷魚雪白軟滑又彈牙,吃到鮮甜魷魚香,蘸上蛋黃醬更添滋味-🔹刺身 5 點盛 $138有三文魚、藍鰭吞拿魚、甘蝦、帶子及魚子;三文魚緊緻鮮美、吞拿魚柔軟濃郁、甘蝦軟嫩香甜、帶子軟綿鮮甜、魚子充滿鹹香-🔹牛肉壽喜燒定食 $138附兩款配菜,配旬之日本湯及免費添加白飯;選配番茄胡麻沙律 +$20 及抹茶忌廉拿鐵 +$25胡麻沙律選材新鮮,抹茶忌廉拿鐵擠上滿滿輕柔的忌廉,抹茶香濃厚純正牛肉柔嫩帶肉香,壽喜燒湯鹹中帶甜夠平衡,佐以豆腐、香菇及雜菜;選用蛋香濃郁的日本蛋及軟糯的珍珠米飯,份量及味道皆恰到好處-🔹鐮倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58灑上醇香的抹茶粉末,提拉米蘇軟滑有層次,甜度剛好-🔹抹茶拿鐵 $38佐以石頭朱古力,抹茶香濃郁帶點苦澀與回甘,質感順滑且甜度適中,抹茶控必不失望
🔹風味魷魚 $88
原條魷魚雪白軟滑又彈牙,吃到鮮甜魷魚香,蘸上蛋黃醬更添滋味
🔹刺身 5 點盛 $138
🔹牛肉壽喜燒定食 $138
🔹鐮倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58
灑上醇香的抹茶粉末,提拉米蘇軟滑有層次,甜度剛好
🔹抹茶拿鐵 $38
2025-07-22
Dinner
大推 ♦️紅葉茶屋二人前 $488♦️✨紅葉四點盛刺身、枝豆、芥末八爪魚、炸蝦✨小龍蝦沙律小龍蝦鮮味,沙律菜碧綠青嫩,配上柚子醋甜酸開胃✨照燒雞扒湯烏冬雞扒份量多,肉質嫩滑,以照燒汁烤煮,非常入味,烏冬帶有嚼勁✨鹽燒鯖魚湯烏冬鯖魚燒至外皮香脆,內裏肉質嫩滑,魚香四溢✨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇✨抹茶雲石紋芝士蛋糕芝士蛋糕質地結實,芝士味香濃,伴隨着淡淡的抹茶香✨熱抹茶拿鐵抹茶味香濃,入口綿滑,正紅葉茶屋 (帝國中心)📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓UG50-57號舖

大推 ♦️紅葉茶屋二人前 $488♦️

✨紅葉四點盛
刺身、枝豆、芥末八爪魚、炸蝦

✨小龍蝦沙律
小龍蝦鮮味,沙律菜碧綠青嫩,配上柚子醋甜酸開胃

✨照燒雞扒湯烏冬
雞扒份量多,肉質嫩滑,以照燒汁烤煮,非常入味,烏冬帶有嚼勁

✨鹽燒鯖魚湯烏冬
鯖魚燒至外皮香脆,內裏肉質嫩滑,魚香四溢

✨鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇

✨抹茶雲石紋芝士蛋糕
芝士蛋糕質地結實,芝士味香濃,伴隨着淡淡的抹茶香

✨熱抹茶拿鐵
抹茶味香濃,入口綿滑,正

紅葉茶屋 (帝國中心)
📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓UG50-57號舖
2025-07-18 81 views
趁住過嚟尖東,去咗想試好耐嘅紅葉茶屋,一直都俾佢嘅抹茶甜品吸引住,尤其係雪糕抹茶latte🍦🍵一於要試晒佢!今次揀咗二人餐可以揀兩個定食,有沙律、主菜、甜品同飲品,餐廳佈置有心思座位好闊,尖沙咀呢個價錢呢個環境嚟講真係超值❣️🔸 牛肉壽喜燒估唔到呢度都有壽喜燒食,上枱嘅時候已經煮好可以即刻醫肚,而且牛肉份量都好多,配埋洋蔥、冬菇等食材,輕輕鬆鬆食晒成碗飯🤣🔸香辣燒牛肉呢款菜式會比較惹味,辣度唔係好勁一般人應該都handle到,碟旁大量配菜賣相好吸引!🔸龍蝦沙律冇諗過呢個龍蝦沙律咁有驚喜!沙律菜主要用少少醋嚟點綴,上面嘅龍蝦沙律球食到粒粒龍蝦肉,夾埋一齊出奇地好味👍🏻🔸紅葉四點盛有新鮮魚生、枝豆、芥末魷魚同脆炸蝦仔,極推介鹹鹹地炸蝦仔,炸到鬆鬆脆脆連殼都可以一齊食👍🏻魚生有三文魚、吞拿魚同埋帶子,作為前菜嚟講好高質❗️🔸炸南瓜餅呢個係另外套餐唔包,其實我真係好鍾意食可樂餅,見到都一定會叫嚟食!外表炸得香脆,入面嘅南瓜蓉軟綿綿甜甜地,真心唔想同朋友share 🤣🔸黑蜜抺茶蕨餅估唔到二人套餐有我哋兩個都鍾意食嘅蕨餅!煙韌韌韌蕨餅灑上少少苦嘅抹茶粉,淋上甜蜜蜜黑糖,兩隻味道真係好夾好好味💚🔸鎌倉紅
趁住過嚟尖東,
去咗想試好耐嘅紅葉茶屋,
一直都俾佢嘅抹茶甜品吸引住,
尤其係雪糕抹茶latte🍦🍵
一於要試晒佢!

今次揀咗二人餐可以揀兩個定食,
有沙律、主菜、甜品同飲品,
餐廳佈置有心思座位好闊,
尖沙咀呢個價錢呢個環境嚟講真係超值❣️

🔸 牛肉壽喜燒
估唔到呢度都有壽喜燒食,
上枱嘅時候已經煮好可以即刻醫肚,
而且牛肉份量都好多,
配埋洋蔥、冬菇等食材,
輕輕鬆鬆食晒成碗飯🤣

🔸香辣燒牛肉
呢款菜式會比較惹味,
辣度唔係好勁一般人應該都handle到,
碟旁大量配菜賣相好吸引!

🔸龍蝦沙律
冇諗過呢個龍蝦沙律咁有驚喜!
沙律菜主要用少少醋嚟點綴,
上面嘅龍蝦沙律球食到粒粒龍蝦肉,
夾埋一齊出奇地好味👍🏻

🔸紅葉四點盛
有新鮮魚生、枝豆、芥末魷魚同脆炸蝦仔,
極推介鹹鹹地炸蝦仔,
炸到鬆鬆脆脆連殼都可以一齊食👍🏻
魚生有三文魚、吞拿魚同埋帶子,
作為前菜嚟講好高質❗️

🔸炸南瓜餅
呢個係另外套餐唔包,
其實我真係好鍾意食可樂餅,
見到都一定會叫嚟食!
外表炸得香脆,
入面嘅南瓜蓉軟綿綿甜甜地,
真心唔想同朋友share 🤣

🔸黑蜜抺茶蕨餅
估唔到二人套餐有我哋兩個都鍾意食嘅蕨餅!
煙韌韌韌蕨餅灑上少少苦嘅抹茶粉,
淋上甜蜜蜜黑糖,
兩隻味道真係好夾好好味💚

🔸鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
將抹茶取代咖啡嘅Tiramisu,
放入一個正方形嘅小木盒度打卡一流📸

二人前定食
龍蝦沙律
炸南瓜餅
鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
相信呢個時候日本天氣都非常熱,同香港不遑多讓🌡日本人傳統喺夏天食鰻魚抵抗酷暑,今次我都學習佢哋嚟個鰻魚湯泡飯,配搭魚湯令味道更清爽易下嚥,不失為消暑良品揀呢間餐廳覺得佢木系裝修充滿和式風格,擺滿熊貓公仔亦具有香港特色{Deluxe Eel Rice Bowl + Ochazuke} (Bonito Kelp Broth)《豪華原條鰻魚茶漬飯 鰹魚昆布湯》-成條鰻魚上枱非常滿足到鰻魚控,鰻魚算係幾肥烤汁帶甜,都有細骨幸好容易咬食時小心啲。熱焫焫天氣無乜胃口乾啃飯,食茶漬飯則易入口增加食慾。鰹魚昆布湯魚味濃郁,與鰻魚、蛋絲和米飯好夾。配菜有爽甜漬梨、漬青瓜幾豐富{Mixed Warabi-Mochi in Kuromitsu} 《鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉》-賣相十足、白玉上有片甜甜哋嘅小紅葉。將綠茶緩緩注入碗內,加點黑蜜糖水拌食煙韌白玉,感覺好似真係去咗日本咁{Momiji-Chaya Matcha Tiramisu | Hokkaido Melon Ice Cream | Milk Pudding}《紅葉甘之三味 抹茶提拉米蘇》-甜
相信呢個時候日本天氣都非常熱

《豪華原條鰻魚茶漬飯 鰹魚昆布湯》

《鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉》

《紅葉甘之三味 抹茶提拉米蘇》

-甜品胃有位剩要order多呢個
!抹茶提拉米蘇creamy滿瀉

北海道蜜瓜雪糕幾滑又甜

個人最鍾意春色牛奶布甸、奶味香濃口感嫩滑

{Iced Kiwi & Mixed Fruit Tea}
《冰奇異果&雜莓茶》

-凍飲糖水另上按客人口味自己調幾好。成杯滿晒奇異果同雜莓幾清新

餐廳用上紅葉同熊貓裝飾,萌萌嘅熊貓公仔,格外令人歡喜。豪華海鮮丼茶漬飯~有兩款湯底選擇,而我哋揀選咗香濃蝦湯,蝦味非常濃郁,鋪上飯面嘅魚生刺身亦都非常新鮮。餐廳非常貼心,印有一張指引畀客人,跟住去做,就一定啱喇。豪華和牛壽喜燒定食~牛肉份量非常多,可以用一個小山丘嚟形容,仲有豆腐、蔬菜、冬菇做配料,牛肉片同配料都吸曬壽喜燒汁嘅味,用嚟佐飯一流。鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇~上層用抹茶粉鋪滿,中層夾心夠曬香滑,上面仲有一塊紅色嘅小葉子,非常精緻。抹茶蕨餅新地~有兩款雪糕兩種都唔同口味、口感,底層有好多脆脆,混合紅豆、雪糕一齊食,感覺更滋味,而蕨餅都夠曬新鮮,非常柔軟。
餐廳用上紅葉同熊貓裝飾,萌萌嘅熊貓公仔,格外令人歡喜。

2025-07-08 118 views
🍁 紅葉茶屋食評 🍜今次再訪「紅葉茶屋」,食物抵食而且坐得舒服呀!!啲位置夠曬闊,好啱好姐妹一齊去食野傾計溫泉蛋卡邦尼烏冬招牌推介!! 烏冬掛汁超正!卡邦尼醬creamy得嚟唔膩,撈埋流心溫泉蛋🥚,啲蛋汁黐住晒每條烏冬,食落滑溜溜~ 煙肉都好多!👍炸牛肉薯餅外皮卜卜脆🔥,咬開係滿滿嘅薯蓉+碎牛肉,邪惡但停唔到口⋯⋯ 小食必叫!特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵湯真係「濃厚」到冇得輸!🐖豚骨香+黑麻油嘅, 叉燒厚切又軟淋,麵質偏硬身我鍾意~ 食完成碗超滿足,重口味人士衝呀!三文魚刺身新鮮!🍣 厚切有光澤,咬落油潤帶甜,冇雪藏味。雖然唔係主角,但水準拍得住壽司店~清酒煮大蜆蜆肉大隻冇沙!湯汁清甜帶酒香🍶,飲到淡淡昆布味,暖胃又解膩。份量好多抹茶雲石紋芝士蛋糕上次已經叫過一次.好味所以encore. 芝士層濃郁,抹茶部分微苦回甘,加上隔離cereal脆脆哋,口感平衡得剛好~飲品🍎信州蘋果梳打清甜解膩一流~🗻富士山柚子梳打酸酸哋超醒神,夏天飲爽爆!總結:性價比高!人均$200-300食到捧住個肚走~ 環境日式舒服,服務幾快手。大推烏冬,甜品仲有驚喜!會encore!👏
🍁 紅葉茶屋食評 🍜

溫泉蛋卡邦尼烏冬

特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵

三文魚刺身
新鮮!🍣 厚切有光澤,咬落油潤帶甜,冇雪藏味。
雖然唔係主角,但水準拍得住壽司店~

清酒煮大蜆

抹茶雲石紋芝士蛋糕

飲品🍎信州蘋果梳打
清甜解膩一流~
🗻富士山柚子梳打
酸酸哋超醒神,夏天飲爽爆!

來自日本鐮倉的過江龍,之前對鐮倉印象就是男兒當入樽的湘南海岸,去過之後這家餐廳也是我對鐮倉的其中一個回憶。開來香港還沒有光顧過,難得朋友約吃飯,就選這裏吧。餐廳以紅葉及態貓為主題,由門口到用餐區都有熊貓元素,超美的,好適合打卡。點了季節限定二人前$488,由前菜/主食/甜品/餐飲,一應俱全,滿滿一桌,非常抵食。前菜2款✴️紅葉四點盛包括刺身4點、炸蝦、芥末八爪魚、枝豆,非常精致,各有特式。✴️小龍蝦沙律好大一盤,份量十足,沙律菜配黑醋,還有原隻小龍蝦沙律,清爽開胃。主食2款(附日本米飯&麵豉湯)✴️牛肉壽喜燒可以加錢選和牛,不過我們沒有選,牛肉還是得嫩的,有牛味,配料有滑豆腐/洋蔥/鮮冬菇/溫泉蛋等,相當豐富。✴️吉列豬扒&廣島蠔完全不油膩,份量好多,廣島蠔非常肥美,豬扒鬆軟,不錯。甜品2款✴️鐮倉紅葉茶屋抹茶提拿米蘇 +$10用木盒盛載,好好看,上面撒了抹茶粉,裏面的蛋糕軟熟,忌廉絲滑,果然出色。✴️鐮倉紅葉茶屋抹茶白玉傳統的日式果子,軟糯可口,淋上黑蜜,香香甜甜的。小食(+$48加配)✴️清酒煮煮大蜆大蜆肉厚肥美,不過味道還好,不算特別。餐飲✴️芒果&西柚紅葉因為加了西柚,所以口感會有西柚的微澀,

前菜2款
✴️紅葉四點盛

包括刺身4點、炸蝦、芥末八爪魚、枝豆,非常精致,各有特式。

✴️小龍蝦沙律

主食2款(附日本米飯&麵豉湯)
✴️牛肉壽喜燒

✴️吉列豬扒&廣島蠔
完全不油膩,份量好多,廣島蠔非常肥美,豬扒鬆軟,不錯。

甜品2款
✴️鐮倉紅葉茶屋抹茶提拿米蘇 +$10

✴️鐮倉紅葉茶屋抹茶白玉

傳統的日式果子,軟糯可口,淋上黑蜜,香香甜甜的。

小食(+$48加配)
✴️清酒煮煮大蜆

大蜆肉厚肥美,不過味道還好,不算特別。

餐飲
✴️芒果&西柚紅葉

因為加了西柚,所以口感會有西柚的微澀,芒果味不算特出,不過組合起來不甜,是我喜歡的味道。

✴️熱柚子茶
普通柚子茶,不會難喝的。

總結,餐廳裝潢好靚,打卡一流。而且用餐位置好寬敞,坐得舒服。食物的出品,由外型到味道都挺不錯的。所以好適合三五知己過來吃飯。

2025-06-26 196 views
紀念日當然要食得啲有特色又好味嘅食物,很久之前已經嘗試過這一間,真的十分有超水準的,所以再一次encore。(5⭐️最高)和牛肉壽喜燒定食(5⭐️)和牛肉被切成薄片的加入秘製醬,配上日式傳統的米飯,入口十分滋味燒花魚一夜干定食(5⭐️)燒花魚出邊比較少見,魚肉只有中間一條大骨並沒有細小的魚骨,所以比較受一些不喜歡魚骨的人食用。魚肉入口清新香甜,小朋友最喜歡💓。泡沫咖啡(5⭐️)咖啡味香濃,而且presentation亦都十分精緻熱抹茶拿鐵(5⭐️)跟傳統的latte不一樣,會額外加錢朱古力朱古力受熱後溶化在抹茶中,香濃幼滑之餘亦有陣陣的朱古力香味😘。 炸牛肉薯餅(5⭐️)外層脆卜卜,內裡的牛肉混合在薯蓉之中,非常之有層次感。海鮮炸物成盒(5⭐️)當中有蠔亦有炸蝦,我比較喜歡是炸蠔,入口海水味非常之濃郁。如果加一杯清酒就更加吸引🤩紅葉金枝三味(5⭐️)綠茶Tiramisu芒果軟雪糕🍦黑蜜抹茶蕨餅當中的抹茶Tiramisu是最吸引的每一層都有抹茶忌廉在當中,軟雪糕則芒果味份外香濃。黑蜜抹茶蕨餅有如抹茶啫喱糖,口感非常煙靭

和牛肉壽喜燒定食(5⭐️)

和牛肉被切成薄片的加入秘製醬
和牛肉壽喜燒定食
,配上日式傳統的米飯,入口十分滋味

燒花魚一夜干定食(5⭐️)

燒花魚一夜干定食
。魚肉入口清新香甜,小朋友最喜歡💓。

泡沫咖啡(5⭐️)
泡沫咖啡

咖啡味香濃,而且presentation亦都十分精緻

熱抹茶拿鐵(5⭐️)
熱抹茶拿鐵

炸牛肉薯餅(5⭐️)
炸牛肉薯餅

外層脆卜卜,內裡的牛肉混合在薯蓉之中,非常之有層次感。

海鮮炸物成盒(5⭐️)
海鮮炸物成盒

紅葉金枝三味(5⭐️)
芒果軟雪糕🍦
紅葉金枝三味-芒果味軟雪糕

泡沫咖啡
熱抹茶拿鐵
海鮮炸物成盒
紅葉金枝三味-芒果味軟雪糕
2025-06-24 166 views
✨紅葉茶室(尖沙咀)呢間餐廳好闊落 坐得好舒服 好有空間感餐枱上面仲擺滿熊貓同你一齊食飯🐼🧀芝士蕃茄雞肉忌廉烏冬食落口感好滑溜 烏冬都幾有咬口 配炸牛肉薯餅牛肉薯餅好真材實料嘅感覺 脆卜卜好食🐟火灸刺身三文魚茶漬飯配香濃蝦湯刺身新鮮 呢個湯配飯好好食🤤第一次食茶漬飯😂🐮和牛壽喜燒定食份量都幾多 牛肉大大片~配和風炸雞盛盒好香脆雞翼好好食!推薦大家點黎試吓✨見佢哋啲甜品咁吸引 又點可以唔叫🍨士多啤梨朱古力新地香濃奶味嘅軟雪糕 🍦 🍰抹茶雲石紋芝士蛋糕芝士味好出 淡淡嘅抹茶味🍵
✨紅葉茶室(尖沙咀)
呢間餐廳好闊落 坐得好舒服 好有空間感

牛肉薯餅好真材實料嘅感覺 脆卜卜好食

🐟火灸刺身三文魚茶漬飯配香濃蝦湯
刺身新鮮 呢個湯配飯好好食🤤第一次食茶漬飯😂

🐮和牛壽喜燒定食
份量都幾多 牛肉大大片~
配和風炸雞盛盒
好香脆雞翼好好食!推薦大家點黎試吓✨

見佢哋啲甜品咁吸引 又點可以唔叫
🍨士多啤梨朱古力新地
香濃奶味嘅軟雪糕 🍦

🍰抹茶雲石紋芝士蛋糕
芝士味好出 淡淡嘅抹茶味🍵
2025-06-20 252 views
今朝參加阿女畢業禮🎓,夜晚同她出街食好野慶祝下🎉🎊🍶獺祭 45% 純米大吟釀 300ml突然好想飲清酒,呢度好多選擇,一個人可以揀細支裝。呢款由山田錦研磨至僅存 45%,帶有來自酒米纖細的甜味和華麗的香氣。🥰😍🥩豪華和牛肉壽喜燒定食$218呢個豪華定食牛肉嘅份量會多啲,和牛質感嫩滑,食得出既高質👍配日本米飯?味噌湯及前菜。跟餐飲品平d,叫杯冰百香果茉莉花茶($20)俾佢,試過味道好fresh👍💗🐟小食:燒味淋魚乾$48燒鱈魚片$38送酒一流。🥢清酒煮大蜆$68大蜆幾大粒,無沙,粒粒飽滿。
今朝參加阿女畢業禮🎓,夜晚同她出街食好野慶祝下🎉🎊

🍶獺祭 45% 純米大吟釀 300ml

突然好想飲清酒,呢度好多選擇,一個人可以揀細支裝。

🥩豪華和牛肉壽喜燒定食$218

跟餐飲品平d,叫杯冰百香果茉莉花茶($20)

俾佢,試過味道好fresh👍💗

🐟小食:

燒味淋魚乾$48

燒鱈魚片$38

送酒一流。

🥢清酒煮大蜆$68

大蜆幾大粒,無沙,粒粒飽滿。

2025-06-20
2025-06-13 326 views
今日係星期五,就梗係要happy Friday啦,不過飲嘢之前就梗係要食返一餐好味嘅嘢食,於是今日就揀咗去尖東嘅呢間紅葉茶屋,佢位置好方便,尖東站一上嚟直達!呢度裝修用咗好多木,感覺都好日式,坐得都好舒服,食物當然都係好好食!呢度餐牌好多選擇,我哋一坐低就叫咗兩個小食先,首先就係清酒煮大蜆,粒粒都好大隻好肥美,清酒亦都好香,第二樣就係三文魚他他芝士脆片,用嚟配酒真係一流。主食方面我哋就決定咗叫季節限定嘅豪華和牛肉壽喜燒定食,再加左旬之野菜。首先個椰菜真係好新鮮,而且炒得好入味,而個牛肉壽喜燒都係超出色,黃牛係入口即溶,顏色勁靚,配菜都好新鮮,壽喜燒汁個甜度亦都剛剛好!鹿兒島黑毛一口和牛定食燒得好入味,完全一啲都唔會鞋,咁當然啦,因為用上鹿兒島黑毛和牛呀嘛,真係鹿兒島數一數二嘅名物!呢一個我就加叫左個柚漬赤蝦紫菜卷,呢種shashimi handroll食法真係好正!

2025-06-10 323 views
餐廳闊落舒服,有不少可愛的熊貓陪你一起吃飯❤️與朋友選擇了紅葉茶屋二人前套餐,包括了各兩款前菜、主食(搭配日本米飯與麵豉湯)、甜品及飲品,豐富又抵食👍🏻👍🏻🥗 龍蝦沙律爽脆蔬菜配龍蝦沙律,清新開胃。🍁 紅葉四點盛四款小食:惹味的芥末八爪魚、三款鮮味刺身(帶子、三文魚及吞拿魚)、香口炸蝦仔及枝豆。🧀 三文魚他他芝士脆片 +$20肥美的三文魚他他、三文魚籽與香脆惹味的芝士脆皮是令人有驚喜的組合😋😋🦀 紅葉松葉蟹味噌拌麵(辣味)味噌拌麵濃郁微辣,加入松葉蟹及蟹膏,鮮味滿滿👏🏻🐷 吉列豬扒&廣島蠔配白飯吉列豬扒外層金黃酥脆,中間有肉汁,廣島蠔同樣可口,配白飯剛剛好。🍵 雪糕牛奶抹茶醇厚回甘的抹茶配搭牛奶與雲呢拿雪糕,順滑香濃,很喜歡💚☕️ 熱芒果西柚紅茶果香與茶香平衡,酸甜溫潤。🍰 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$10提拉米蘇可以吃到芝士的香濃,忌廉及蛋糕令味道更輕盈幼滑,灑上清香的抹茶粉,更有風味👍🏻👍🏻🍨 抹茶蕨餅新地 +$20造型吸引澎湃!窩夫脆筒上有奶味香濃的牛奶雪糕、甘醇濃厚的抹茶雪糕、穀物脆脆及煙靭Q彈的蕨餅,再以黃豆粉及黑糖糖漿點綴,口感豐富,吃了很開心😍😍😍

🥗 龍蝦沙律
爽脆蔬菜配龍蝦沙律,清新開胃。

🍁 紅葉四點盛

🧀 三文魚他他芝士脆片 +$20

🦀 紅葉松葉蟹味噌拌麵(辣味)
味噌拌麵濃郁微辣,加入松葉蟹及蟹膏,鮮味滿滿👏🏻

🐷 吉列豬扒&廣島蠔配白飯

🍵 雪糕牛奶抹茶
醇厚回甘的抹茶配搭牛奶與雲呢拿雪糕,順滑香濃,很喜歡💚

☕️ 熱芒果西柚紅茶
果香與茶香平衡,酸甜溫潤。

🍰 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +$10

🍨 抹茶蕨餅新地 +$20