2012-12-04 933 views
  之前見到團購推出呢間餐廳既優惠,我都心思思想試!主要原因係呢間餐廳好特別,位於尖沙咀前水警總部改裝而成既酒店內,逾120年歷史,環境充滿英式格調! 不過,未有立即行動,好快就錯過左啦!今次見到又有團購,真係好想試下,就買左啦!  團購係英式午餐,可以供星期一至星期六中午使用。我當然想book星期六食,唔駛返工,可以慢慢嘆下啦!不過,我打去book位,waitress就話團購使用期間既星期六已經fully booked,好失望呀! 唯有book平日,再安排下D工作啦!  Book左12:30,準時去到,明明見到booking list有我既資料,但係receptionist帶到入去間餐廳,waiter發現冇位,竟然叫我地4個企响度等下,跟住就响餐廳出面搬左張細細既正方形枱入黎,擺左4個位,不過就唔請我地坐。追問之下,知道係安排比我地,不過張枱實在太細,忍唔住叫佢地加多張枱,變成張長枱先叫正常坐4個人。攪左扛輪,終於有得坐低啦!其實成個個程都幾奇怪,我地罰企罰左成10分鐘。其實間餐廳好細,當時有其他4枱客,我地幾個人企左响度,佢地又搬枱又搬凳,非常disturbing,完全破壞晒果度既

唯有book平日,再安排下D工作啦!

Book左12:30,準時去到,明明見到booking list有我既資料,但係receptionist帶到入去間餐廳,waiter發現冇位,竟然叫我地4個企响度等下,跟住就响餐廳出面搬左張細細既正方形枱入黎,擺左4個位,不過就唔請我地坐。追問之下,知道係安排比我地,不過張枱實在太細,忍唔住叫佢地加多張枱,變成張長枱先叫正常坐4個人。攪左扛輪,終於有得坐低啦!其實成個個程都幾奇怪,我地罰企罰左成10分鐘。其實間餐廳好細,當時有其他4枱客,我地幾個人企左响度,佢地又搬枱又搬凳,非常disturbing,完全破壞晒果度既氣氛!

講番餐廳既環境,原本就係水警總部既酒吧改成,充滿英式酒吧既風格,宜家加上少少聖誕裝飾,就好似去左英國咁!
哈哈!食lunch就發夢,太早啦!
至於食物方面,set lunch有starter,main course,dessert同coffet&tea。starter和main course有3款選擇,dessert亦有2款,算係合理!

我選擇左 England Seafood Chowder,Fish & Chips 同 Lemon Cream & Crumble. 個湯好creamy,海鮮材料都算多,不過唔知係唔係我地影相影耐左,個湯唔算好熱,如果熱騰騰就再好D啦!個main course既魚柳新鮮炸好,好脆,好好味,著條亦唔錯!份量都算正常,食完都飽。再加埋個dessert 同coffee就好滿足啦! Lemon Cream & Crumble 幾重檸檬味,幾fresh!份量唔算多,食左都唔怕"溜"!另外,朋友食既England Chopped Salad & Steak and Guinness Pie 都唔錯!
England Seafood Chowder
Fish and Chips
Lemon CXream
Coffee
  整體上,食物、環境都幾nice,團購價錢比起原價平成百蚊,亦算低,只不過係坐位安排破壞左大家既first impression,可惜!

2012-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
England Seafood Chowder
Fish and Chips
Lemon CXream
Coffee
2012-12-04 491 views
約左一個有2小時lunch hour既朋友黎一個relax weekday lunch, 其實都係買左呢度既團購, 平日黎一定比weekend黎少人同無咁難book~~ 前水警總部, 地方保留左英式風格, 仲有囚室可以參觀, 而且原來呢度檯唔多, 只有幾張梳化位及幾張小圓檯~~~Lunch set 正價要$218+10%, 而家$138 已包加一~~我要左 English Seafood Chowder, 早一晚上完cooking class先煮左呢個湯好好味, 而呢度當然唔可以相比,但都入口creamy, 配上暖笠笠鬆軟既麵包, 非常唔錯~~朋友要左salad, 份量唔多,不過清新可口~~主菜大家都要左fish and chip, 份量ok, fish既質素同之前向champs比真係天壤之別, 粉漿薄身,魚唔會散開一忽忽,有魚味, 而chips亦相當好食, 配上青豆, 難得清碟~~~甜品各自要左一個share味道, 不過size的骰, 唔夠喉~~食物唔錯,環境唔錯,但正價價錢的話, 尖沙咀可以有更多選擇~~~

朋友要左salad, 份量唔多,不過清新可口~~
fish n chips
2012-11-21
fish n chips
2012-11-29 308 views
一個週一,老公學校很好有補假,我決定也請半天假,帶著寶寶一起出去吃飯逛街,而午餐就來了位於1881的Mariner's Rest。也是來到才知道,餐廳中文名是水警,真夠特別呀!  酒店內fine-dining已有St. George,而casual dining也有The Parlour,至於這裡其實扮演的是酒吧角色。不計吧檯,店內只得七張餐檯供正式用餐,其中兩張是寬落的四人沙發卡位,其餘則是細小圓桌,當日一家三口也只就坐小圓桌,其實位置有點緊逼呢。不過很讚是,餐廳內部貼滿了舊日照片,與1881一樣懷舊又有氣氛,感覺很不錯的;而在小小店內竟巧遇友人及囝囝,更令人驚嘆世界真細小。  其實這天又是為清團購而來,雖然團購週一至六適用,但booking太爆,唯有平日來吃掉它。這次團購$138/位的午餐,吃的與$228的3-course set lunch menu內容完全一樣,首先是麵包籃。麵包籃的造型賣相及款式,均與The Parlour出品一樣,成品熱暖富麵粉香,熱力將牛油完全融化,味道很讚,連胃口不好的寶寶也來爭食! 然後是三選一頭盤,我點了傳統英式周打海鮮湯Seafood chowde

然後是三選一頭盤,我點了
傳統英式周打海鮮湯Seafood chowder,看上去很平凡沒特別,飲來卻比預期中好,主要是湯身很夠熱,而中間除了魚肉,又有青口、魷魚及脆餅,滋味豐富,也有一定鮮味。

老公則揀了
維多利亞雞尾蝦沙律Prawn cocktail,三隻大蝦相當鮮爽,同上的雞尾醬汁也醒胃,加上清爽的沙律菜,也是個不錯的開始。

接著是三選一主菜,我點了
即焗酥皮牛柳批Steak and Guiness Pie。以啤酒慢煮的牛柳配上煙肉,既香口又入味軟稔,醬汁也夠滋味,而且酥皮夠香,整體味道不俗,就是份量太少!

另一主菜是
酥炸比目魚配薯條及嫩豌豆Beer Battered Halibut with chips & peas,其實那炸魚又是非常嫩口多汁,點上醬汁是相當的美味,同上的豌豆也鮮嫩清甜,但又要彈份量太小,嚴重不夠喉!

吃完主菜只得半飽,唯有期望甜品,當日只得兩款不用花心思挑選,然而令人很失落的是,份量又是超細小,還好味道挺不錯。先試
香檸忌廉脆脆布甸Lemon Cream & Crumble,面層的crumble脆粒配搭紅莓醬,滋味豐富,加上清新的香檸忌廉,好一款清香迷人的小甜點!

另一款
芒果雲尼拿芝士蛋糕Vanilla Cheese Cake, Mango Salsa更有驚喜,那底層造得超香很滑,似牛奶布甸更多於cheesecake;更難得是芒果醬很夠清新,很美味!

午餐也包咖啡/茶,老公要了Iced Latte,我沒有試,因為本身也是點Latte,不過就是熱的,風味還不錯。

整頓的食物水準表演不錯,就是份量偏少,會給抵食4分是因為團購特價,收正價$228+10%/位的話就不算吸引了。
Other Info. : 最後,午餐後寶寶到處跑,竟發現了餐廳內壁藏有幾間囚室,更主動開心走進去坐監,笑壞了媽媽,哈哈哈!
2012-11-19
Group-buy
朋友帶我來到此餐廳, 因一直見其外表裝修都令我誤以為此處的餐廳會比一般酒店還貴的(因聽聞此處也是酒店, 所以我之前一直以為會是超級勁貴的酒店價格餐廳, 以致我不敢入內進餐的). 終於都對其加深左了解. 先ORDER了COCKTAIL, 最喜歡有鮮士多啤利成份的士多啤利果肉COCKTAIL, 好味!!!(但記住要加重酒味才好飲, 否則不似COCKTAIL). 當晚我ORDER了2杯, 一杯忘了提醒他要加重酒味, 變得不似COCKTAIL, 而且加重了酒味及果肉的份量, 可使杯COCKTAIL變成LESS SWEET, 更好飲...價錢為酒店價, $98...也有STANDARD COCKTAIL係$88...ORDER 的食物包括: 炸魷魚圈, 非常一般...因他們只是用一般炸粉, 沒有驚喜. MINI BURGER 好味, 夠CHEESE而且都夠JUICY, 肉質都好味, SAUCE都夠. 菇菇PIZZA...非常好好味道!!! 非常好好味道!!! 唔會太多SAUCE但又會有足夠CHEESE, 完全發揮到菇菇的味道仲有幾片葉味都會吃得到其味...而且仲有一條蒜蓉味SAUCE的邊位放近於

ORDER 的食物包括:

MINI BURGER

菇菇PIZZA...非常好好味道!!!

非常好好味道!!! 唔會太多SAUCE但又會有足夠CHEESE, 完全發揮到菇菇的味道仲有幾片葉味都會吃得到其味...而且仲有一條蒜蓉味SAUCE的邊位放近於PIZZA餡料尾段(緊接批邊的麵包開始位), 真的好好味!!! 本身我自己好鍾意放TABASCO 在PIZZA, 但我今次係唔捨得加任何野上去, 因不用再加任何野都可以吃到每種材料味的鮮明味, 真的好鍾意. YUMMY!!!

最後想餐廳馬上改善的係....我們已經坐室內, 但環境及氣氛雖好及好RELAX 但室內都有蚊咬...真的不太舒服及開心...希望快快想方便STOP...
2011-06-01
  • 士多啤利果肉COCKTAIL
  • 菇菇PIZZA
七月上旬‧炎熱轉眼,已經是第五千六百個食評,就寫在這裡hh的經歷。「好嬲!」女的說。「飲杯野先,慢慢講。」男的連忙說。走入這座古色古香的酒店,酒吧就在一樓。周五的七時許,竟然是空無一人的。這裡環境非常好,空調強勁,在這個炎夏,是令人說不出的舒適。看酒牌,原來還有歡樂時光的,指定的生啤及紅、白酒都是買一送一。再看看,價錢不是特別貴,但,為何會沒有人的?是我想到現在,也不明白。可能hh在香港還不太流行,又或大家都只會一窩蜂的去那幾個蒲開的地方。這裡是以前跟水警是有點關係吧,只見一邊是東水,另一邊是西水。四周都掛滿了資料相片,還有幾個水泡,入型入格。另一邊架起大銀幕,播的是Now TV。如果在球賽進行時,在這裡喝酒看比賽,都應該很不錯。天時暑熱,我的選擇當然也只會是生啤。這裡的選擇是三款,健力士,Kilkenny及嘉士伯,要了後者,除了是買一送一的指定啤酒外,還有啤酒機上那個「零度」的標示,很吸引。送上來的果然是夠凍,泡沫不厚不薄的一層,幼滑濃郁,清爽順喉,作為一頓豐富晚餐的頭炮,很稱職:始終我都算是當個「啤酒人」。另一杯的是白酒,是沒有了首選,次選也說沒貨的選擇。可以感覺到滿火的心情也可以
七月上旬‧炎熱

轉眼,已經是第五千六百個食評,就寫在這裡hh的經歷。

「好嬲!」女的說。
「飲杯野先,慢慢講。」男的連忙說。

另一杯的是白酒,是沒有了首選,次選也說沒貨的選擇。可以感覺到滿火的心情也可以稍為舒緩過來,再來一杯意大利氣酒,相當燒著什麼火都已熄掉了一大半。我時常說,其實人是需要hh的,更應該每一天也預留至少大半小時去喝一杯,確保身心健康

拿來的下酒小吃是一小杯花生,其實比什麼薯片雜豆還好。環境太好了,都坐好一會,談東說西的,絕對是「歡樂」時光,沒錯。服務生是周不是不見了人,可能是身兼數職的,要行出去叫來會找到人來。

不過再好的hh,也不能代替正餐,八時半,轉場。
吧檯
地方很不錯
先來白酒
再來意大利氣酒
我喝的是啤酒
稱職的下酒小吃
盡興
是一個不錯的hh地方
$80 (Other)
吧檯
稱職的下酒小吃
盡興
是一個不錯的hh地方
2010-02-22 49 views
上一次在St George午膳時,路過地下的Mariners酒吧,帶有濃厚的英倫色彩.不過當時友人要上班,總沒有理由獨自暢飲.情人節晚上的尖沙咀,馬路旁結集著看花車的人群,我對此沒有興趣,最好便找個地方坐下喝兩杯.入到去洲際大堂,見到很多空位,但聽到侍應說要收每人$288,再加一的最低消費,結果,要另覓地方.一想,就想到去Mariners.Hullet 1881外擠滿一眾龍友,反而酒館內就樂得清靜.只得兩檯外籍家庭正在晚飯.此酒館前身說是水警喝酒之地方,貼滿多年前一些有關警隊的黑白相片.但在酒館後面的是一列列的臭格,都幾吊跪.幻想一下昔日同一地點,眾大頭綠E正在歡天喜地喝著酒,內裏被拘禁的海盜,Fing著長辮在大叫.相信也是很有趣的情景.可能酒館的電視,沒有安裝ESPN之關係,是夜大銀幕不是播著英格蘭足總盃,而是重播著Welsh Open,火箭奧蘇利雲對希堅斯.生啤有嘉士伯,健力士,同Tetley,s.是夜一改口味,飲些雞尾酒.用店名命名的Hullet,有Rum酒西柚汁等調配出來,喝下去很重Rum酒味.容易醉人.但微醉的感覺是最快樂.最後剩下了酒杯,疲倦了嚷著去睡.邊喝雞尾酒,邊吃花生

邊喝雞尾酒,邊吃花生,花生是任吃.不過還是配啤酒吃為佳.同Hong Kong Brewhouse不一樣的是,此處不是任你掉到一地花生殼.
食住花生睇火箭
時光隧道