2024-07-20 795 views
今日(20-7-2024 Sat)同老公落荃灣回收物資後食個晏,去邊喥食?噚晚我喺湄南.河買咗外賣後,嚟過呢間睇menu,發現有其他好吸引嘅嘢食,於是提議嚟呢間。我哋嚟到喺門口睇menu,距離lunch重有幾分鐘,職員問我係咪外賣?我答唔係,係堂食食,可以叫lunch未?佢答可以,叫我哋坐卡位。我哋坐低後睇完menu,就要一個套餐加啲小食:1. 套餐加$8.00嘅椰子班蘭冰呢個兩種味道都飲到又唔太甜,好舒服,好好味。5分2. 跟餐加$26.00嘅街頭雞肉串燒2串呢個食落,都熱嘅,醬料味道好濃都幾鹹,醬汁都有少少辣,而雞肉都有啲啲嚡。田2.5分3.$32.00嘅娘惹蘿蔔餅2件呢個如果跟餐追加$18.00一件,咁小食正價呢間價錢就變相平啲,食落都熱嘅,但....令我記起香港地道街邊小食嘅蘿蔔絲餅。呢個味道清淡,成個係空空地心,有少少油饐。睇返上次喺2020年12月20日刊登嘅呢篇食評https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B1%90%E5%AF%8C%E9%A6%AC%E4%BE%86%E5%8D%88%E9%A4%90-e38972

我哋坐低後睇完menu,

就要一個套餐加啲小食:

1. 套餐加$8.00嘅椰子班蘭冰
椰子班蘭冰

呢個兩種味道都飲到又唔太甜,好舒服,好好味。
5分

2. 跟餐加$26.00嘅街頭雞肉串燒2串
田2.5分

3.$32.00嘅娘惹蘿蔔餅2件

呢個味道清淡,成個係空空地心,有少少油饐。睇返上次喺2020年12月20日刊登嘅呢篇食評https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E8%B1%90%E5%AF%8C%E9%A6%AC%E4%BE%86%E5%8D%88%E9%A4%90-e3897218,原來當年我哋有食過。
3.5分
左:街頭雞肉串燒2串,右:娘惹蘿蔔餅

4. $73.00嘅馬六娘惹茶燻鴨飯套餐
馬六娘惹茶燻鴨飯套餐

由於噚晚冇食油飯,所以今次我揀油飯,呢個重有碗海帶湯跟,個湯鹹淡適中,唔錯嘅。
5分

油飯味道都唔錯,飯就仍偏少少硬。
4分

而茶燻鴨呢?見都全部都係去咗骨嘅鴨胸,啖啖肉,食落,只食到重煙燻味,同我哋自己喺凍肉舖買嘅煙燻鴨胸有咩分別?分別就係佢呢度厚切,有口感。
1分

但佢都有連刀, 老公話廚房把刀唔利切唔到,切唔斷。我就話呢個係廚房嘅責任,佢切唔斷要食客喺冇工具嘅情況下整,咁不如去成件鴨胸扒上碟。

5.$42.00嘅娘惹五香雞卷8件
娘惹五香雞卷

呢個如果叫餐追加係$22.00,上到枱,佢所謂嘅8件,其實係兩條雞卷,每條切成4件而已。

食落,薄外皮脆口,但有嘅羶味,冇乜味嘅雞肉有啲嚡,可能五香味就只留喺雞皮,同埋五香粉就令雞嘅羶味更出。
1分

環境:
卡位張梳化矮咗啲,而坐嗰張枱冷氣好夠。

抵食係2.5分

其他:
原來上次食評已經提到,佢哋冇小食同飲品menu,消費者係完全唔知幾錢。
2024-07-20
$90.5 (Lunch)
椰子班蘭冰
  • 海帶湯
2024-10-17 0 views
我今日約同好友去位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯1樓1023A號舖的馬六食下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 無骨海南雞飯(油香飯)$65,好友點左個 海南雞清湯米粉 $48,另外點左:斑蘭咖吔多士 $28,馬來黑醬油义燒 $36,娘惹五香雞卷 $22;餐飲係熱柑仔話梅水,熱桂圓紅棗茶。海南雞的雞肉嫩滑好味,配油飯或米粉都好食;斑蘭咖吔多士好香口,馬來黑醬油义燒好味又好食,娘惹五香雞卷好香脆及雞味濃郁,兩款熱飲好潤喉。

• 斑蘭咖吔多士
  • 海南雞清湯米粉
  • 馬來黑醬油义燒
  • 娘惹五香雞卷
2024-09-21 313 views
星馬菜,之前就同大家介紹過獅叔今次黎到荃灣,同大家介紹一間連鎖星馬菜 一 馬六 🌟馬六無骨海南雞飯 $75雞肉嫩滑之餘雞味濃雞油飯充滿油香,搭配經典三色醬,作為連鎖店水準亦吾錯🤤👍🏻🌟街頭雞肉串燒 $22串燒雞肉醃得入味之餘,亦燒得幾香口(搭配沙嗲醬)🤤👍🏻📍馬六地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖
星馬菜,之前就同大家介紹過獅叔

今次黎到荃灣,同大家介紹一間連鎖星馬菜 一 馬六

🌟馬六無骨海南雞飯 $75
雞肉嫩滑之餘雞味濃
雞油飯充滿油香,搭配經典三色醬,作為連鎖店水準亦吾錯🤤👍🏻
🌟街頭雞肉串燒 $22
串燒雞肉醃得入味之餘,亦燒得幾香口(搭配沙嗲醬)🤤👍🏻
📍馬六
地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖

2024-09-14 240 views
海南雞飯(白飯)海南雞香滑無骨,小朋友和老人家也能放心吃,配上秘製醬汁,簡直是滿足海南雞清湯米粉,湯底比較清淡,海南雞香滑無骨,流心蛋好吃,還有豆卜,青豆加蔥花凍香茅橙茶 新鮮橙兩片,加上濃郁的紅茶葉,喝出清新感熱柑仔話梅水,潤喉一流食評環境 9/10味道 7/10服務 8/10衛生 9/10性價比 8/10人均消費$50-$100店名:馬六地址: 荃灣眾安街1號68號匯樓千色1023A號舖電話:26548989
海南雞飯(白飯)
凍香茅橙茶 新鮮橙兩片,加上濃郁的紅茶葉,喝出清新感
熱柑仔話梅水,潤喉一流

食評

店名:馬六
地址: 荃灣眾安街1號68號匯樓千色
1023A號舖
電話:26548989
之前有叫過外賣食依間既滲滲同海南飯,覺得都唔錯🌟所以今晚收工決定嚟堂食🤣套餐類型都好全面,由一人餐到四人餐都有。點了一個巴東牛肉配香油飯~不想吃香油飯也可以揀白飯🌟還加配了小食和升級了餐飲🤣牛肉用的是肋肉的位置,夠軟淋,醬汁惹味👍🏻香油飯是淡淡的香氣,不油膩♥️單吃都好吃🤣還有小魚干和花生,口感更豐富👍🏻糖心蛋也不錯👍🏻一份加配的鳳爪,看着像是小小一碟,份量卻不少,一份大概有7-8隻🌟一個人吃也很夠了🌟口感爽口,味道酸爽🌟搭配重口味的主食和飲品剛好可以去膩♥️最喜歡啲美綠~脆脆好吃,味道夠濃👍🏻坐位都很寛闊,也有兩人的卡位,一個人來也不會覺得尷尬♥️

套餐類型都好全面,由一人餐到四人餐都有。
巴東牛肉配香油飯

還有小魚干和花生,口感更豐富👍🏻

糖心蛋也不錯👍🏻

酸辣鳳爪

口感爽口,味道酸爽🌟搭配重口味的主食和飲品剛好可以去膩♥️
美綠哥斯拉

最喜歡啲美綠~脆脆好吃,味道夠濃👍🏻

坐位都很寛闊,也有兩人的卡位,一個人來也不會覺得尷尬♥️
2033 views
2024-09-10
巴東牛肉配香油飯
酸辣鳳爪
美綠哥斯拉
2024-08-24 422 views
馬六就係屋企附近商場,夠晒方便而且食物質素唔錯,今次點左娘惹大蝦海鮮摻摻同海南雞湯米粉喇沙湯底十分濃郁,而且香氣十足,口味豐富,味道絕不單一,既有椰香,又有獨有香辣味道。至於麵底摻摻,有油麵同米粉混合,米粉吸左湯汁,油麵又有另一咬口,口感十足。配料方面都有好幾樣,溏心蛋,魚蛋,豆卜,魚蛋片同埋大蝦等等,啖啖不同配搭,好食又滋味。海南雞湯米粉,湯底清香,海南雞好香,雞皮滑溜溜,滿滿雞油脂香味,雞肉夠晒嫩,米粉份量好多,同樣有豆卜同糖心蛋,兩款粉麵各有特色,同樣好食。另外點左2客小食,分吃係沙嗲雞串同咸蛋黃魚皮。沙嗲雞串,味道香濃,啖啖肉,燒到熱辣辣,食落又唔會鞋口。咸蛋黃魚皮簡直係邪惡代表,但又非常好食,咸蛋黃超香,加上魚皮香脆,咬到脆卜卜,香氣係口腔漫延,正!揀左杯咸柑桔仔同話梅冰,風味獨特,咸咸甜甜,清新香甜,今餐真係好滿意!

2024-08-08 399 views
睇戲之前食個飯,諗起呢間馬來西亞餐廳。晚市有套餐,不過我哋想食其他野就散叫,都算抵食。👉🏻海南雞飯配肉骨茶有雞髀肉+雞胸,份量足夠,雞肉滑嫩,配油飯樂夾。估唔到肉骨茶都幾大碗,材料有豆卜、炸腐竹、一條肉排,幾豐富,如果藥材味道多啲就更好。👉🏻咖喱豬扒飯惹味之選,豬扒切成一條條用煲仔上,幾有誠意,咖哩汁同豬扒份量都多。👉🏻斑蘭咖央多士綠色多士夾住薄薄牛油,成口都好香牛油味,咖央醬份量端中。
睇戲之前食個飯,諗起呢間馬來西亞餐廳。
晚市有套餐,不過我哋想食其他野就散叫,都算抵食。
👉🏻海南雞飯配肉骨茶
👉🏻咖喱豬扒飯
👉🏻斑蘭咖央多士
綠色多士夾住薄薄牛油,成口都好香牛油味,咖央醬份量端中。
2024-07-12 488 views
我都明而家生意難做,70幾蚊一個餐,我都唔望你俾啲好靚嘅嘢我,但我叫個茶薰鴨,你比個煙鴨胸我會唔會有啲過份呢?跟餐個紫菜湯,上菜嘅時候有隻好細嘅蚊滋仔,我都由佢,可能咁啱上菜嗰下飛咗落去,但個煙鴨胸實在太過分另外叫咗一碗喇沙,都費事影,啲湯係暖唔係熱,我相信應該係餐廳嘅職員細心驚客人會淥親,另外睇得出侍應好鍾意整潔,只要你一擺喺筷子唔夠五秒鐘就會埋嚟問你啲嘢係唔係收得,如果出面有人等緊位我絕對理解,問題係我坐喺門口出面冇人排緊隊,呢間嘢不論食物同埋服務質素都令我感覺到,冇生意係抵死嘅,絕對冇下次,我唔明佢啲笑哈哈點嚟,你話唔係買返黎我真係唔係好信

2024-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-07-04 550 views
我今日約同好友去位於荃灣眾安街68號荃灣千色匯1樓1023A號舖的馬六食美味下午茶,環境舒適,坐得舒服。我點左個馬六娘惹茶燻鴨飯$62,好友點左個馬六無骨海南雞飯$65,另外點左個 馬六海南雞清雞湯米粉$48,及斑蘭咖吔多士$28;餐飲係熱桂圓紅棗茶(跟餐),和熱桔仔話梅水(跟餐)。鴨肉燻得嫩滑好味,海南雞的雞肉鮮嫩,配黃油飯好食;配米粉幼滑美味,斑蘭咖吔多士香脆,熱桂圓紅棗茶補血,熱桔仔話梅水清熱潤喉。

• 桔仔話梅水
  • 馬六海南雞清雞湯米粉
  • 斑蘭咖吔多士
  • 馬六娘惹茶燻鴨飯
2024-07-02 432 views
肉骨茶配米粉多數肉骨茶都會配油飯 但係呢度可以揀配米粉肉骨茶撈落啲米粉度 超級入味 好濃郁 另外啲排骨都好腍🤤巴東牛肉乾拌油麵我好鍾意食乾拌麵 所以就叫咗呢一個乾拌油麵 啲醬同巴東牛肉都好惹味 仲有啲花生粒同魚乾仔 口感更加豐富😋娘惹焗釀蟹蓋$22就有兩個蟹蓋仔真係好抵 佢仲有雜菜撈埋啲蟹肉好好味參峇一口脆魚另外仲叫左一個跟餐小食 一口脆魚 啱啱新鮮炸起 熱辣辣脆卜卜 仲有魚味添🤣最後嘢飲方面 我哋就叫咗凍馬來手工拉茶同凍香茅橙茶 呢度啲嘢飲都幾特別 幾有馬拉嘅特色 第一次飲香茅橙茶感覺都幾Fresh 好推薦大家試吓👍🏻
肉骨茶配米粉

巴東牛肉乾拌油麵

娘惹焗釀蟹蓋
$22就有兩個蟹蓋仔真係好抵 佢仲有雜菜撈埋啲蟹肉好好味

參峇一口脆魚

2024-06-19 285 views
落雨天都係喺屋企樓下商場食嘢最方便,馬六我哋耐唔耐都會嚟幫襯娘惹大蝦海鮮摻摻個湯底好香濃,各樣嘅味道都好平均,小辣有椰香,麵底摻摻份量好多,吸晒湯汁一流,配料都唔少,有溏心蛋,魚蛋,豆卜,魚蛋片同埋大蝦等等,好味又飽肚,啖啖唔同口感,真係大滿足。馬六什錦班蘭椰漿飯,唔係咁多地方可以食到,所以我哋每次嚟基本上都會點。佢有巴東牛肉,班蘭包雞,脆魚同埋雞蛋。巴牛肉東,香濃又夠嫩,唔會鞋口,班蘭包雞又夠香嫩,每樣食料少少,好好味!我哋另外加咗兩客小食就係脆魚同埋芝士條,脆魚係因為食咗什錦飯之後覺得好食,唔夠後就決定追加,食落非常脆口,入面嘅魚肉嫩嫩好味道。芝士條就當然更加邪惡啦,外脆再加埋裏面嘅香濃軟芝士,小食追加,過下口癮就岩岩好。飲品方面仲加咗個芒果冰真係非常之香濃,冰涼又清新香甜,正!

娘惹大蝦海鮮摻摻

飲品方面仲加咗個芒果冰真係非常之香濃,冰涼又清新香甜,正!
2024-06-12 264 views
馬六 (荃灣)今日心血來潮想食間新加坡菜!成日行荃灣都經過千色匯一樓見到有間叫馬六既餐廳今日一於去試吓😍一上扶手電梯右轉就見到!餐廳外表好優雅,營造出一種高雅、精緻氛圍😍🫶咁坐底就叫左咖喱豬扒配米飯、海南雞飯、凍手工拉茶、凍香茅橙茶、脆炸芝士(2件)、雞肉串燒(2串)跟餐凍飲都係加3蚊好抵呀☺️前後夾埋都唔洗$200🫶🤣又可以叫咁多款小食!咖喱豬扒配米飯豬扒外層酥脆,內部則嫩滑多汁。豬扒口感豐富,有咀嚼韌勁同埋肉質好柔軟☺️再配上適中辣度既濃烈咖喱汁!仲想食多碗🤣海南雞飯雞肉嫩滑再配上三色醬,可以隨心情去點自己想食既味道👅雞肉皮薄肉靚!仲有紫菜湯好清甜,可以作為前菜飲下開開胃😍凍手工拉茶甜度適中,奶同茶相撞出黎既味道都好平均~同平時飲開既茶餐廳奶茶唔同~ 茶底都好泰式感覺!超獨特超好飲凍香茅橙茶外表似足凍檸茶🤣只係換左兩大塊橙皮!但似落就好新鮮😍估唔到都咁好飲咁開胃脆炸芝士估唔到咁抵可以食到2大條烤芝士!入面好耐芝士呀😍外皮都好脆雞肉串燒雞肉🍗超級入味,燒得岩岩好唔會太熟,好嫩好多水☺️值得再試呀🫶地址:荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖

馬六 (荃灣)

今日一於去試吓😍

跟餐凍飲都係加3蚊好抵呀☺️
前後夾埋都唔洗$200🫶🤣又可以叫咁多款小食!

咖喱豬扒配米飯

海南雞飯

仲有紫菜湯好清甜,可以作為前菜飲下開開胃😍

凍手工拉茶

凍香茅橙茶

外表似足凍檸茶🤣只係換左兩大塊橙皮!
但似落就好新鮮😍估唔到都咁好飲咁開胃

脆炸芝士

估唔到咁抵可以食到2大條烤芝士!
入面好耐芝士呀😍外皮都好脆

雞肉串燒

地址:
荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 1樓1023A號舖
2024-06-12
2024-05-19 272 views
琴日經過荃灣千色,突然想食喇沙,諗起之前食過馬六,就再次幫襯!可能千色一期店舖少,人流不多,所以7:30pm 都只係半滿直入有位!兩個人點左兩個主食及一個小食,最緊要唔使加一,即刻覺得抵左,人均都只係$80幾蚊!本來想食喇沙,但見檳城蝦湯麵有豬頸肉😌,有蝦有豆腐卜就點左,個湯夠熱幾好飲,諗住係麵點知粉絲仲多過麵,但油麵得兩啖少左d,多d 油麵會更好!再點左熱桔仔話梅水,幾潤喉解渴!👍再點馬來咖哩厚切豬扒飯,豬扒煎香夠大件,不軟不硬口感適中,個咖哩汁幾香口少少辣,汁係少d, 但啱啱好餸飯!再配杯熱手工拉茶,都好有馬拉風味!😌小食點左娘惹焗釀蟹蓋,本身個人鍾意食蟹,好香好好味!☺️全程上菜都好快,馬拉快餐呢個價錢算好唔錯!👍

再點馬來咖哩厚切豬扒飯,豬扒煎香夠大件

小食點左娘惹焗釀蟹蓋,本身個人鍾意食蟹,好香好好味!☺️

全程上菜都好快,馬拉快餐呢個價錢算好唔錯!👍

2024-05-17
Type of Meal
Dinner
  • 馬來咖哩厚切豬扒飯
2024-05-15 317 views
荃灣抵食下午茶,4人$200有找唔使加一。tea time黎到都full曬,不過staff都好有禮貌。豬頸肉喇沙摻摻 $48濃郁嘅湯底微微辣,豆卜索曬湯好惹味,摻摻即係油麵同米粉mix埋一齊,豬頸肉肉質都爽口彈牙。飲品:凍桔仔話梅水 凍飲+$3豬扒喇沙摻摻 $58豬扒煎得非常香口又入味,而喇沙湯底同摻摻都好出色,呢個推薦呀!飲品:熱桔仔紅茶(唔使加錢)牛肉椰漿飯 $62巴東汁牛肉同班蘭椰漿飯的牛肉分量都算多,岩曬食肉獸。飲品:熱桔仔話梅水(唔使加錢)班蘭咖也多士 $28咖央醬與港式西多士製成嘅香口小吃,比起花生醬,咖央醬帶有椰香及蛋味,令西多士的味道更上一層。飲品:熱飲桂圓紅棗茶 (唔使加錢)馬六(荃灣千色匯)

豬頸肉喇沙摻摻 $48
飲品:凍桔仔話梅水 凍飲+$3

豬扒喇沙摻摻 $58
飲品:熱桔仔紅茶(唔使加錢)

牛肉椰漿飯 $62
巴東汁牛肉同班蘭椰漿飯的牛肉分量都算多,岩曬食肉獸。
飲品:熱桔仔話梅水(唔使加錢)

班蘭咖也多士 $28

飲品:熱飲桂圓紅棗茶 (唔使加錢)

馬六(荃灣千色匯)
Delivery
今晚放肆一下,食好耐冇食既班蘭咖央多士~呢啲邪惡野平時真係唔敢多食,儲夠quota黎食就啱了🫢👉🏻班蘭咖央多士舊鮮牛油🧈超級吸引🤩其實得半塊,但好厚身,一啖咬落去滿滿牛油香味,簡直想一個人啪晒成碟。👉🏻招牌海南雞飯招牌黎講都係乜甩拖,一大碗薑黃飯,仲有碗紫菜湯。有齊雞髀同雞胸位,好食。👉🏻咖喱豬頸肉飯咖哩汁好好味,比左好多汁,豬頸肉都幾大塊,軟滑香口,如果飯份量多小小就perfect。

👉🏻班蘭咖央多士

👉🏻招牌海南雞飯