2024-04-28 1709 views
同媽咪係尖沙咀做完身體檢查之後,見到呢間新派嘅點心專門店,於是就入去食個午餐先,位置好闊落,平日嘅時間冇咁多人,仲可以坐卡位🤓,茶位$12一個人,當日叫咗鐵觀音,味道正常啦😃❣️一龍大滿足 $68呢籠點心包咗6款唔同嘅特色點心,最特別嘅係鹹蛋黃墨魚燒賣,裏面真係流心嘅鹹蛋醬,一咬落去爆晒出嚟🤪,真係要小心熱呀;酸菜魚鳳眼餃就比較辣;蟹粉菠菜香蝦餃上面鋪滿魚子;松露野菌晶瑩餃松露味就唔係好突出🥸;筍尖鮮蝦餃有大大隻蝦🦐;豌豆桃子裏面係豌豆蓉,味道就麻麻地😂❣️筍尖蝦餃皇 $40每粒蝦餃都好飽滿,仲係新鮮蒸起,啖啖都食到爽口彈牙嘅蝦🦐,必食推介👍🏻❣️脆脆富貴紅米腸粉 $52呢碟同坊間所做嘅有好大分別,坊間一般都係唔脆,餡料又少🫣,呢到嘅食落口係熱嘅,仲要係脆身😋,而且餡料有好多蝦肉,仲提供3款醬料,包括豉油、麻醬同泰式辣醬,第一次食腸粉點泰式辣醬,又幾夾喎😂❣️南北杏菜膽燉豬肺 $52呢個湯就清清地,有白菜、豬肺、南北杏同豬𦟌,但略嫌份量較少,定價較貴😲❣️鳳爪排骨飯 $58米飯軟硬適中,排骨同鳳爪好入味,加埋甜豉油,味道即刻昇華咗🤭❣️白灼蘭花苔 $48 第一次食bb西蘭花,估唔到咁鮮嫩,加入咗大

❣️一龍大滿足 $68

❣️筍尖蝦餃皇 $40

❣️脆脆富貴紅米腸粉 $52

❣️南北杏菜膽燉豬肺 $52

❣️鳳爪排骨飯 $58

❣️白灼蘭花苔 $48
第一次食bb西蘭花,估唔到咁鮮嫩,加入咗大量薑蓉,唔使加豉油,原味都好好食😬

🏦是次消費總額 $376.2(人均消費 $188.1)茶位$12
🍴須加一服務費

👅好味度:8(10分滿分)
呢到嘅點心行新派路線,有別於一般嘅傳統點心店,價錢都比較進取,但味道屬中上🤓,如果有時想舒舒服服嘆下點心,呢到都係唔錯嘅選擇😚
$188 (Lunch)
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 鳳爪排骨飯
  • 筍尖蝦餃皇
  • 白灼蘭花苔
2024-04-27 54 views
移民去加拿大嘅朋友返嚟香港兩星期都揾我食個飯🥹💕 佢話想食點心我就即刻book咗呢間又靚又好食嘅《龍點心》!🌸 尋龍記燒賣拼盤 ($136@)一個燒賣拼盤有六種唔同口味嘅燒賣!有香辣雞軟骨燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣、金蠔燒賣、黑毛豬燒賣、陳皮牛肉燒賣、龍利魚燒賣,款款都好有創意😍 整得又色彩繽紛又好味,一次過滿足六個願望🤤🥨 龍炸拼 ($78)一個龍炸拼就有齊4種炸物,包括蘿蔔絲酥、大澳蝦醬魷魚卷、一口鹹水角等,豐富又滋味🥰 🍤 鳳尾蝦多士 ($56)我哋仲另外嗌多咗個蝦多士,細細塊炸多士加上大大隻蝦,鮮甜脆口💗🍗 鳳爪拼金銭肚 ($48)金錢肚掛汁好食🤤🍡 芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 ($68)🥥 桃膠鮮奶燉椰皇 ($68)朋友移民咗咁耐,當然唔少得食返個中式滋補甜品🍮!我哋叫嘅燉椰皇都好足料,又潤又好味😋

🌸 尋龍記燒賣拼盤 ($136@)

🥨 龍炸拼 ($78)

🍤 鳳尾蝦多士 ($56)

🍗 鳳爪拼金銭肚 ($48)
金錢肚掛汁好食🤤

🍡 芝麻湯圓鮮奶燉椰皇 ($68)
🥥 桃膠鮮奶燉椰皇 ($68)
2024-04-17 87 views
職員服務態度差,亂收茶位!返屋k發現張單6個月bb仔都計左茶位!打電話問清楚既時候職員仲話係我地自己問題,無睇清楚張單!我覺得態度好有問題,將責任推向顧客身上!
職員服務態度差,亂收茶位!
这家每次去海港城都能看到,终于被本地朋友怂恿去吃了!真的好吃😋必点系列:🔸一龙大满足:每一款都不同,都很有特色。最喜欢松露野菌晶莹饺,鲜嫩多汁。还有咸蛋黄墨鱼烧卖,真的一口咬下去爆汁。蟹粉菠菜香虾饺,虾肉Q弹鲜嫩,饺子皮还有淡淡菠菜味。🔸脆脆富贵红米肠粉:真的很推荐这个,好好吃!第一次吃红色的肠粉,第二层很脆,再沾上辣椒酱口感很丰富。🔸十年陈皮牛肉烧卖:果然是十年陈皮真的好香啊,牛肉很新鲜,汁水很多。

必点系列:

今日去尖沙咀想飲啖茶食下點心~見到呢間啲點心好似幾靚幾得意,就一於去試下先!裝修有別於一般茶樓/點心鋪,紅紅綠綠,似港式大排檔style多啲~懷舊燒賣 $40係一般酒樓嘅蟹籽豬肉燒賣,咬落去都幾香口,唔會好乾身或者太油,肉質都幾厚實筍尖蝦餃皇 $40雖然叫蝦餃皇,但個size都唔算大粒,蝦肉餡都幾爽口,蝦餃皮唔會太厚身,同埋唔會太黏,唔會痴埋一舊脆脆富貴紅米腸粉 $50腸粉份量都算多,配上3款醬汁(胡麻醬、泰式酸辣醬、豉油),睇擺盤都覺得好有心思,外皮紅卜卜,仲有沙律醬點綴,好打卡able食落去脆卜卜,好香口啊!但配上沙律醬酸酸地,好似唔太夾咁3款醬入面,最鍾意都係最classic嘅豉油~麻醬都算係腸粉醬常客,但泰式酸辣醬有啲多餘呢~但其實唔點汁都已經好食芝士鮮蝦腐皮卷 $42咬落去個外皮幾脆口,但食落都feel到偏油嘅,要飲多幾啖茶解下膩先~個餡都幾好,蝦肉都飽滿,啲芝士仲係流心㗎!龍炸拼 $78 (大澳蝦醬鮮蝦卷、一口鹹水角、蘿蔔絲酥、龍芋酥)呢款炸物拼盤有少少令人失望啊鹹水角同鮮蝦卷都唔錯,但蘿蔔絲酥同龍芋酥真係麻麻地~蘿蔔絲酥外層都算鬆化,但入面蘿蔔絲已變成蓉,食落又無咩味~龍

懷舊燒賣 $40
懷舊燒賣
筍尖蝦餃皇 $40
筍尖蝦餃皇
脆脆富貴紅米腸粉 $50
食落去脆卜卜,好香口啊!但配上沙律醬酸酸地,好似唔太夾咁
脆脆富貴紅米腸粉
芝士鮮蝦腐皮卷 $42
芝士鮮蝦腐皮卷
呢款炸物拼盤有少少令人失望啊
鹹水角同鮮蝦卷都唔錯,但蘿蔔絲酥同龍芋酥真係麻麻地~蘿蔔絲酥外層都算鬆化,但入面蘿蔔絲已變成蓉,食落又無咩味~龍芋酥可能放耐咗,食落去偏淋,芋頭味又唔係好出,個外皮又無香味~有啲可惜
龍炸拼

整體嚟講,最common反而最好食
呢個價錢當試下新嘢打下卡都ok嘅~可能下次試下佢啲signature燒賣會感覺唔同啲
$150 (Lunch)
懷舊燒賣
筍尖蝦餃皇
脆脆富貴紅米腸粉
2024-04-08 55 views
食完發覺呢間餐廳嘅點心都好精緻👏🏻味道都充滿驚喜✨ 尋龍記燒賣拼盤呢個燒賣拼盤有六款唔同口味嘅燒賣🤤每一款都係充滿驚喜!其中包括有黃椒醬龍利魚燒賣😚呢個食落充滿鮮味,加上黃椒有少少辣,成個感覺好惹味~另外有一個10年陳皮牛肉燒賣😋食落感覺好似牛肉球,陳皮味道都好夠☺️仲有滷水鵪鶉蛋燒賣 ,滷水味道好香,整體味道十分夾,另外還有金蠔髮菜燒賣、油雞樅菌黑毛豬燒賣和香辣雞軟骨燒賣😎全部都係以中國各地美食元素作靈感創作嘅燒賣,每一款都好好食好特別🤩呢個係燒賣狂想曲系列嘅新品☺️限時發售🤤決定下次要再食!🥣一口豆腐佢嘅味道鮮美而且香脆🥹有一種特別嘅口感🤩豆腐經過炸熟之後,外層酥脆,內裡仍然保持著豆腐嘅柔軟口感✨炸豆腐有一種微甜嘅滋味,同時帶有一點點的鹹味😋令人垂涎欲滴。每一口都能夠感受到外脆內軟嘅豆腐質感同獨特嘅風味🤭🥟酸菜魚鳳眼餃佢嘅味道酸辣可口,帶有一種獨特嘅風味🥰鳳眼餃係用魚肉搓揉成團☺️再加入酸菜同其他調味料,然後蒸熟。每一口都能夠咬到魚肉嘅鮮嫩與酸菜嘅酸爽,兩者的結合令味道更加豐富😋🍱鰻魚荷葉飯佢嘅味道鮮美而且濃郁,帶有豐富的海鮮風味🥰荷葉飯係用荷葉包裹著炙燒過的鰻魚肉與飯食🥹令飯食吸收了鰻

食完發覺呢間餐廳嘅點心都好精緻👏🏻味道都充滿驚喜

✨ 尋龍記燒賣拼盤

🥣一口豆腐

🥟酸菜魚鳳眼餃

🍱鰻魚荷葉飯
佢嘅味道鮮美而且濃郁,帶有豐富的海鮮風味🥰荷葉飯係用荷葉包裹著炙燒過的鰻魚肉與飯食🥹令飯食吸收了鰻魚的精華😎鰻魚荷葉飯的味道有一種獨特的香氣,荷葉的香味融入了飯食中,鰻魚肉質鮮嫩多汁,經過炙燒後,表面形成一層微焦的香脆,內部依然保持著鰻魚肉的柔軟口感。每一口都能夠咬到鰻魚的鮮美😌

🍵加倍開心果露
開心果露有一種滑順嘅口感😳同時感受到甜甜嘅糖水滋味🥳開心果帶來一種濃郁的堅果風味😜同時也帶有一點點的奶香。整個糖水給人一種滿足感,令人感到愉悅😎

🍵絲襪合桃露
每一口都能夠感受到合桃細膩的質地。它的味道濃郁香甜,合桃的香氣充滿口腔🥹還有一種濃濃的堅果風味😎無論是作為下午茶的小點心還是作為甜品的選擇,一碗合桃露能夠讓你感到滿足😚

有精美點心又有傳統嘅甜品糖水作結尾🥳推介大家午餐晚餐甚至宵夜都可以來小聚談天😉成個氣氛都好😎
🫖每次有朋友来香港玩都问我尖沙咀有没有哪里可以吃地道的粤式点心,我找来找去除了偏贵的酒楼早市可以吃点心,还确实没有😭🐲直到龙点心开业!已经带着好几拨来港找我玩耍的小伙伴去过了~就在海防道上,逛完海港城无缝衔接✌️🥡一龙大满足好适合什么都想吃但又眼大喉咙小的几乎所有人哈哈哈🤣每个味道都尝一下,喜欢的再叫一笼来分享,不浪费食物真是值得夸奖👍🥢羊肚菌牛肉球那个尺寸大概有小孩拳头那么大,牛肉又嫩又弹牙好入味。你就点吧,你要不喜欢吃证明这个点心不适合你哈哈哈,去别的地方也不用点了😊🌈脆脆红米肠粉也不错,口感丰富!

🥡一龙大满足

🥢羊肚菌牛肉球
羊肚菌牛肉球

🌈脆脆红米肠粉
也不错,口感丰富!
富貴脆脆紅米腸
鳳爪蒸排骨
羊肚菌牛肉球
富貴脆脆紅米腸
鳳爪蒸排骨
2024-04-04 48 views
點解可以咁好睇~新派中式點心更加符合年輕人嘅口味😍無論裝修定系出品,我部電話都話好食🤣🥟一龍大滿足/尋龍記燒賣拼盤每款一隻,一次滿足唔同味道,上嚟嘅蒸籠都系特別d嘅🤣有d平時唔會點嘅呢次都試到,打開新世界大門🤩🥢脆脆富貴紅米腸粉透明玻璃碟超吸睛🤩除咗標配嘅醬油,額外增加咗花生醬同泰式甜辣醬,唔再醬汁單一,增加選擇😝嘗試之後覺得甜辣醬配上也都幾食嘅哦😋🍍拉絲菠蘿包一定要趁熱食!剛好點嘅時候需要等20分鐘,仲猶豫咗一下,好彩堅持!真嘅啖啖拉絲,惗起都流口水🤤🫔芝士鮮蝦腐皮卷結合咗芝士嘅鮮蝦腐皮卷多咗一層奶香🤤脆脆嘅外皮更系令到口感更加豐富😋🥣香濃黑芝麻糊以為換購會有失水準,沒惗到超出預期~濃郁又香滑😋每日都有一款換購嘅6元甜品,因為紅日去嘅,仲擔心冇得換購😆🦐筍尖蝦餃皇每次飲茶必點嘅經典👍🏻正常發揮~喺中式點心上做咗一個融合同創新,唔再局限經典~而且裝修方面都大膽用色,好啱打卡😝基本食完一籠擺埋一邊就即刻有人收走,實喺抵贊,而且服務都唔錯,全程舒舒服服😌因為掃🐎落單,到3點再睇會有好多靚嘅甜品😭可惜太飽,第次再過嚟試啦,行街攰咗過嚟整理戰利品都唔錯💪🏻

🥟一龍大滿足/尋龍記燒賣拼盤

🥢脆脆富貴紅米腸粉

🍍拉絲菠蘿包

🫔芝士鮮蝦腐皮卷

🥣香濃黑芝麻糊
以為換購會有失水準,沒惗到超出預期~濃郁又香滑😋
每日都有一款換購嘅6元甜品,因為紅日去嘅,仲擔心冇得換購😆

🦐筍尖蝦餃皇
每次飲茶必點嘅經典👍🏻正常發揮~

2024-04-03 43 views
🥟🍤🍞🧀🥢💰💼🌟這裡提供的是別具創意的新派點心,環境是傳統港式特色的裝修,舒適的座位佈局,讓人感受到一種優雅的用餐氛圍。🍽️點心:嘗試了店家的一籠大滿足,包括了七款別出心裁的新派粵式點心。內裡夾芝士的拉絲波蘿包,口感綿軟,芝士拉絲恰到好處,給人一種口味的新奇體驗。龍芋酥香脆可口,芋頭餡調味恰到好處,只是皮有些偏厚、多少影響了口感。油雞樅菌黑毛豬燒賣鮮香飽滿,是一道不容錯過的招牌菜品。脆脆富貴紅米腸粉更是創意十足,捲了蝦滑和油條,口感豐富,味道誘人。🍄🍄🍄羊肚菌牛肉球同樣充滿創意!!!💰雖然價格略高,但考慮到菜品的質量和創意,還是值得一試的。總的來說,這裡勝在味道以及別具一格的新派點心創意。
🥟🍤🍞🧀🥢💰💼

油雞樅菌黑毛豬燒賣鮮香飽滿,是一道不容錯過的招牌菜品。

🍄🍄🍄羊肚菌牛肉球同樣充滿創意!!!

2024-03-29 50 views
➿➿➿🎶龍點心 🎶➿➿集合中國各地包括粵、湘、閩、滇、瓊、吉的特色創新燒賣,每款燒賣都充滿著東方神祕的故事元素,大膽創作而成,一籠拼盤共有6款口味燒賣狂想曲系列 😚😚😚尋龍記燒賣拼盤香辣雞軟骨燒賣燒賣充斥著小刺激香辣口感,以雞軟骨作為燒賣餡料,配以多款秘製的辣粉,口感結實豐富滷水鵪鶉蛋燒賣以湘式食材秘製滷水醃製的鵪鶉蛋燒賣是港式的懷舊點心之一,蛋香溢滿口腔,豬肉餡卻逼出油香,完美的配搭金蠔髮菜燒賣冬菇蒸到軟腍腍,香噴噴的金蠔入口即散發鮮香呼味,加上索滿汁的髮菜,流口水充斥著口腔油雞樅菌黑毛豬燒賣用上黑毛豬搭配雲南油雞樅菌製成的豬肉燒賣,每一款都極具創意特色十年陳皮牛肉燒賣精選廣東粵式十年陳皮整作的牛肉燒賣、咬落肉餡時充滿實在感,將經典港式牛肉球以新派食材重新演繹黃椒醬龍利魚燒賣黃椒醬配以嫩滑魚肉,滋味非凡,多汁味道突出,必食之一原來燒賣狂想曲系列是限時發售點心,未試既點心發燒友真係要去試下除左燒賣,我地仲食左筍尖蝦餃皇、羊肚菌牛肉球及芝士鮮蝦腐皮卷,每樣點心既精緻及有獨特的魅力😍😍😍傳統系列糖水品嘗完精美點心後,點少得配傳統糖水,暖身又去寒,十分親民抵食香濃黑芝麻糊新鮮黑芝麻焙炒出醇厚
➿➿➿🎶龍點心 🎶➿➿

燒賣狂想曲系列 😚😚😚

尋龍記燒賣拼盤

香辣雞軟骨燒賣

滷水鵪鶉蛋燒賣

油雞樅菌黑毛豬燒賣

十年陳皮牛肉燒賣

黃椒醬龍利魚燒賣
黃椒醬配以嫩滑魚肉,滋味非凡,多汁味道突出,必食之一

傳統系列糖水

香濃黑芝麻糊
新鮮黑芝麻焙炒出醇厚黑芝麻味,以多道工序研磨而成,質地柔順滑厚,入口濃郁清甜不苦澀

絲襪合桃露
鮮合桃味道甜滑,香氣濃厚,口感細膩,無論即食、熱食或凍食同樣滋味

龍點心❤️
2024-03-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
呢間喺🚇尖沙咀嘅新派點心店,裝修感覺摩登☺️得來又充滿中式🏮元素,同朋友嚟小聚或者打卡🤳都咁啱。佢哋好拿手混合多種不同🤩地區嘅中式食材創作出別具風格嘅♨️點心,而且出乎我想像咁好食,十分值得👍推介!呢個尋龍記🐲燒賣拼盤係期間限定嘅菜式😍,佢哋周不時會轉下唔同嘅😎口味,所以每次來都可以試到🎊新嘢,入面有惹味爽口嘅香辣🐓雞軟骨燒賣、懷舊風十足嘅滷水鵪鶉蛋🥚燒賣、鮮味滿滿嘅金蠔🦪髮菜燒賣、甘香肥美嘅油雞樅菌🍄黑毛豬燒賣、嫩滑鬆化嘅十年陳皮牛肉🐂燒賣同埋創意十足嘅黃椒醬龍利魚🐟燒賣。各有特色又好味,😋絕對係嚟呢度必食嘅!龍餃子🥟就一次過可以試晒佢哋四款🏅王牌蝦餃:筍尖蝦餃皇大大粒好🤤鮮味、松露野菌晶瑩餃充滿🍄松露香、酸菜魚鳳眼餃味道層次好豐富🐟同埋有滿滿三文魚子嘅🦀蟹粉菠菜香蝦餃。龍炸拼就包含咗佢哋四款主打嘅🔥炸物,分別係顏色鮮艷嘅一口鹹水角🥰、入口鬆化清甜嘅蘿蔔絲酥😋、又香又鬆脆嘅龍芋酥同埋🤩鹹香鮮味十足,我大愛嘅大澳蝦醬鮮魷🦑卷!脆脆富貴紅米腸粉🤩十分驚艷,紅米腸粉煙靭有米香,咬落去😎超級鬆脆,而且中間係滿滿嘅🦐蝦鮮味,點少少麻醬同埋豉油,個🍤鮮味會更加突出,十分之啱我口味!呢度嘅甜品🍮款式真

呢度嘅甜品🍮款式真係超級多,我覺得日後我就算喺其他地方食完🥢晚餐我都會想嚟呢度食甜品😆。平時我都幾鍾意食開心果,🤩見到佢呢度有開心果露當然唔會放過,佢哋嘅加倍開心果露😍入口又綿又滑好香甜美味。🤤芭樂甘露就十分之清新,入口有微酸可以中和頭先♨️點心嘅油膩感,十分之推薦大家一試!
Dinner
2024-03-28 92 views
燒賣狂想曲系列 既 尋龍記燒賣拼盤‼️一次過食六款唔同嘅口味嘅燒賣,實在係感覺新穎☺️☺️呢6️⃣款燒賣都係以中國各地美食元素作靈感既創新燒賣,分別有香辣雞軟骨燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣、金蠔髮菜燒賣、油雞樅菌黑毛豬燒賣、十年陳皮牛肉燒賣、黃椒醬龍利魚燒賣🤪😋 唔會每粒粒剩係得豬肉嘅味,食完一粒又想試吓另一粒😜另外仲叫左筍尖蝦餃皇,大大粒好鮮味😗鰻魚荷葉飯米粒噴香飽滿軟糯彈牙,清香醇厚,仲有少少香菇好厚實😉最後以精美點心配傳統糖水及甜品作結尾,叫左夠薑蕃薯糖水、絲襪合桃露,係飲夜茶、小聚談天之選
燒賣狂想曲系列 既 尋龍記燒賣拼盤‼️
一次過食六款唔同嘅口味嘅燒賣,實在係感覺新穎☺️☺️

另外仲叫左筍尖蝦餃皇,大大粒好鮮味😗

最後以精美點心配傳統糖水甜品作結尾,
叫左夠薑蕃薯糖水、絲襪合桃露,

係飲夜茶、小聚談天之選
2024-03-28 28 views
.事隔兩個月再度造訪龍點心估唔到又有新嘢推出真係創意無限 ♾️今次係以中國各地美食元素作為靈感而創作出的🌟尋龍🐉記燒賣拼盤🌟‼️總共有6️⃣款不同口味嘅燒賣:1️⃣0️⃣年陳皮牛肉燒賣滷水鵪鶉蛋🥚燒賣香辣🌶️雞軟骨燒賣黃椒醬龍利魚🐟燒賣油雞樅菌黑毛豬🐖燒賣金蠔髮菜燒賣.陳皮牛肉燒賣俾我印象好深刻感覺好似將牛肉球同燒賣Crossover🤣兩樣都係我鍾意嘅點心原來撈埋一齊食,係有甘match嘅感覺金蠔髮菜都好正一上枱已經聞到個香味♨️即刻諗起過年熱鬧嘅日子🎶香辣雞軟骨燒賣我大推香辣爽口又結實鮮甜一次過🈵足晒兩個願望總括嚟講每款燒賣都好特別,好好味🤤呢個咁特別嘅燒賣拼盤係期間限定發售㗎要試就要快手啦 ⏰ .點心我仲叫咗肉鬆馬拉糕同埋芝士鮮蝦腐皮卷🧀🦐我覺得呢兩樣嘢都係必叫的馬拉糕上面灑滿肉鬆真心滿足😊😊加咗芝士嘅鮮蝦腐皮卷多咗拉絲嘅感覺外脆內軟好惹味🤤.除了創意特色點心🥟呢度仲有多款甜品🍨🍧試咗招牌蛋白杏仁茶熱辣辣又超香滑完全可以媲美出面專食甜品既舖頭同埋紫薯蓮子西米露🍠大大嚿嘅紫薯🍠同好多蓮子超級足料💯重點係完全唔會好甜啱晒鍾意食甜品嘅女士👧🏻估唔到除咗點心有特色甜品都一樣咁出色精美點心配傳統糖水及甜品Mar
[龍點心🍘]
油雞樅菌黑毛豬🐖燒賣
陳皮牛肉燒賣俾我印象好深刻
感覺好似將牛肉球同燒賣Crossover🤣
兩樣都係我鍾意嘅點心
原來撈埋一齊食,係有甘match嘅感覺
金蠔髮菜都好正
一上枱已經聞到個香味♨️
即刻諗起過年熱鬧嘅日子🎶
香辣雞軟骨燒賣我大推
香辣爽口又結實鮮甜
一次過🈵足晒兩個願望
總括嚟講每款燒賣都好特別,好好味🤤
呢個咁特別嘅燒賣拼盤
甜品都一樣咁出色
精美點心配傳統糖水甜品
Marks a perfect ending
咁多選擇咁多嘢食
無論午餐晚餐宵夜,甚至普通食個tea傾吓計
都係一個好選擇🤍
📍尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓
今日陪老闆見完客,老闆話想去食點心,叫我搵間傳統得嚟又創新,又可以同我吹水嘅地方🤔。吹水?!但係我無咩嘢想同妳吹水喎😂,不過身為Foodie嘅我即刻就搵到一間符合佢要求嘅地方,龍點心。老闆一望到門口介紹嘅燒賣拼盤已經心心眼😍,即刻拉我上樓😂。餐廳裝修以綠橙色為主,打卡一流📸,係一個可以小聚談天地方嘅地方🥰,如果多人聚會又可以包廂慢慢傾,慢慢嘆🤗。尋龍記燒賣拼盤 $68呢款以中國🇨🇳各地美食元素作靈感嘅創新燒賣,係燒賣狂想曲系列新品,現作限時發售。燒賣一籠6️⃣粒,每一粒都唔同口味😋。十年陳皮牛肉燒賣陳皮香氣好出,牛肉🐂鮮嫩多汁。香辣雞軟骨燒賣微微香辣🌶,充滿咬口嘅雞軟骨放係燒賣上面,食落充滿了層次感。油雞樅菌黑毛豬燒賣雞樅菌加理黑毛豬🐖,口感豐富😋。黄椒醬龍利魚燒賣鮮味嘅魚柳🐟配上辣辣地嘅黄椒醬,又幾惹味🤤。金蠔髮菜燒賣 金蠔🦪好有鮮味,整體味道非常出色🥰。滷水鵪鶉蛋燒賣本身已經鍾意食鵪鶉蛋🥚燒賣,加埋鹵水汁更加覺得正😍。超值孖寶 $58筍尖蝦餃皇4隻一口粒皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽口彈牙。黑金流沙包3隻包皮質感軟熟,奶黃餡做到流沙效果,味道香甜充滿蛋黃香味😋。一人專享孖寶 $40普通擔

老闆一望到門口介紹嘅燒賣拼盤已經心心眼😍,即刻拉我上樓😂。

尋龍記燒賣拼盤 $68

十年陳皮牛肉燒賣
陳皮香氣好出,牛肉🐂鮮嫩多汁。

香辣雞軟骨燒賣

油雞樅菌黑毛豬燒賣
雞樅菌加理黑毛豬🐖,口感豐富😋。

黄椒醬龍利魚燒賣
鮮味嘅魚柳🐟配上辣辣地嘅黄椒醬,又幾惹味🤤。

金蠔髮菜燒賣
金蠔🦪好有鮮味,整體味道非常出色🥰。

滷水鵪鶉蛋燒賣
本身已經鍾意食鵪鶉蛋🥚燒賣,加埋鹵水汁更加覺得正😍。

超值孖寶 $58
筍尖蝦餃皇4隻
一口粒皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽口彈牙。

黑金流沙包3隻
包皮質感軟熟,奶黃餡做到流沙效果,味道香甜充滿蛋黃香味😋。

一人專享孖寶 $40
普通擔擔麵 細(辣)
粗身麵條有點柔韌,份量又多🥰;湯底微辣有陣陣花生及肉香味🤤。

芝士鮮蝦腐皮卷2件
腐皮香脆,蝦肉🦐餡料味道鮮甜,加入芝士🧀,味道更香😋。

蘿蔔絲酥 $42
一碟有3️⃣件,外層薄身鬆化,蘿蔔絲餡料飽滿,清甜軟嫩多汁😋。

食完精美點心,老闆話更係要配返碗傳統糖水作為結尾😂。

加倍開心果露 $58
濃稠度剛好,質感幼滑,充滿開心味香味😍,大推💯。

芝麻糊 $28
同樣濃稠度剛好,質感綿滑,唔會好甜,有陣陣芝麻香🥰。

2024-03-13
Tea
This restaurant is not your typical dim sum restaurant, they serve innovative dim sum, inspired by signature dishes of different regions in China.We tried the Chinese Style Siu Mai Platter and it was mind blowing! We didn’t know siu mai can be elevated to this level.There are 6 types of siu mai in the basket.Tangerine Peel Beef Siu Mai (十年陳皮牛肉焼費) - Very flavourful and it resembles the taste of beef meat ball.Spicy Chicken Cartilage Siu Mai (香辣雞軟骨燒賣) - Savoury with a bit of mala taste that comes

Spicy Chicken Cartilage Siu Mai (香辣雞軟骨燒賣) - Savoury with a bit of mala taste that comes as a surprise but it’s not too spicy.

Black Pork and Chicken Fungus (油雞樅菌黑毛豬燒賣) - So fragrant and the mushroom gives amazing taste to the meat.

Fish Siu Mai with Pepper (簧椒醬龍利魚燒賣) - Fish is delicate and has a bit of spiciness.

Golden Oyster Siu Mai (金蠔髮菜燒賣) - Flavour of the sea just spreads in your mouth.

Braised Quail Egg Siu Mai (滷水鵪鶉蛋燒賣) - Nicely marinated siu mai and quail egg, there is a chilli sauce inside and loovvvee the entire flavour.

Another dish to try is the red rice roll. The skin is not too thick, shrimp is coated with crunchy crumbs. It comes with 3 choices of dipping sauce (peanut sauce, sweet sauce, and soy sauce). In our opinion, this is better than the one we had in Guang Zhou.

The steamed rice with pork ribs and chicken feet is our next recommendation. Pork ribs are so tender and rice is fluffy.

The pork patty and dried squid steamed rice is also delicious. The patty is not dry, it’s well balanced with the dried squid.

Lastly, not to forget the classic hk sweet soup to end the amazing dinner. We had black sesame paste that is sooo good! Pot doesn’t usually like this but, he approved!

The sweet potato in the ginger soup is so soft and sweet. Ginger soup is just nice, not too strong.

For us, it was a perfect meal and would be happy to come back.

🍽️ Chinese Style Siu Mai Platter

🍽️ Red Rice Roll with Crispy Prawn and Pork Stuffing

🍽️ Steamed Rice with Spare Ribs & Chicken Feet

🍽️ Steamed Rice with Pork Patty & Dried Squid

🍽️ Black Sesame Paste

🍽️ Sweet Potato in Ginger Soup

Dinner