2014-06-25 3716 views
之前去過Lion Rock Semi-buffet感覺還不錯,價錢亦相宜今次想試埋佢既主菜:^)Menu全用IPad有好多款選擇中、西同日式都有:^)切合客人口味:^)沙律及冷盤都仲係好似上次咁好新鮮今次仲有蕃茄食,開胃夠清新,點都要食番d先:^dd款式其實都冇咩大變化芝士焗鮮茄龍脷柳飯賣相好吸引呀……睇到不少芝士同埋新鮮蕃茄係面頭,仲有烤焗後既金黃微焦顏色芝士幾牽絲,奶味好重,唔會話太鹹鮮茄好多水份,酸甜清新,配上芝士topping都冇膩感龍脷柳熟透都有少少嫩度,不過分唔到佢係咪真係龍脷柳肉質有點稔身,但好基本既係冇雪藏味冇腥味飯底唔會太濕爛,撈汁食越嚼越香甜品士多啤梨奶酪唔會好甜膩縱使佢係奶香濃郁,佢都有果醬酸酸甜甜伴住食,降低甜膩感Brownie外乾內濕軟朱古力甜中帶苦,香氣甚是香濃甜度稍高請注意薑汁燉蛋薑味幾香但佢只係有香氣唔會話辣既燉蛋好creamy,甜度不高,配上莓果更為清新紅豆布甸唔會太硬實甜得黎幾清,唔係單靠糖黎調味紅豆香味淡淡的,但入口即滲出清甜味:^)紅豆沙係有d稀既我覺得就唔係太甜重點係佢冇咩陳皮味(Y)飲品原來係附送飲品,我上次都唔記得點……柚子蜜感覺味道不濃,
之前去過Lion Rock Semi-buffet
感覺還不錯,價錢亦相宜
今次想試埋佢既主菜:^)
Menu全用IPad
有好多款選擇
中、西同日式都有:^)切合客人口味:^)
沙律及冷盤

都仲係好似上次咁好新鮮
今次仲有蕃茄食,開胃夠清新,點都要食番d先:^dd
款式其實都冇咩大變化
芝士焗鮮茄龍脷柳飯
賣相好吸引呀……
睇到不少芝士同埋新鮮蕃茄係面頭,仲有烤焗後既金黃微焦顏色
芝士幾牽絲,奶味好重,唔會話太鹹
鮮茄好多水份,酸甜清新,配上芝士topping都冇膩感
龍脷柳熟透都有少少嫩度,不過分唔到佢係咪真係龍脷柳
肉質有點稔身,但好基本既係冇雪藏味冇腥味
飯底唔會太濕爛,撈汁食越嚼越香

士多啤梨奶酪唔會好甜膩
縱使佢係奶香濃郁,佢都有果醬酸酸甜甜伴住食,降低甜膩感
Brownie外乾內濕軟
朱古力甜中帶苦,香氣甚是香濃
甜度稍高請注意
薑汁燉蛋薑味幾香
但佢只係有香氣唔會話辣既
燉蛋好creamy,甜度不高,配上莓果更為清新
紅豆布甸唔會太硬實
甜得黎幾清,唔係單靠糖黎調味
紅豆香味淡淡的,但入口即滲出清甜味:^)
紅豆沙係有d稀既
我覺得就唔係太甜
重點係佢冇咩陳皮味(Y)
飲品

原來係附送飲品,我上次都唔記得點……
柚子蜜感覺味道不濃,也許水多蜜少
不過算啦反正我都唔係好飲甜野既:^|
2014-01-10
$130 (Lunch)
  • 芝士焗鮮茄龍脷柳飯
2014-06-25 3363 views
有日經過新世紀廣場,見到帝京既Lion Rock有做Lunch Semi-buffet我呢個吃貨一定心動了吧因此揀左一日lunch去試試:^)沙律及冷盤生菜好新鮮,爽脆又有水分配上黑醋汁酸酸地,感覺好清新除左蔬菜仲有d cold cut脂肪含量不多高,冇咩油膩感甜品朱古力撻既撻皮都係朱古力黎既甜中帶微苦,食落冇咁甜膩中間mousse既部分好細滑,朱古力味十分香濃木槺布甸有幼沙同粗粒餅碎,保持到脆脆地冇濕淋布甸部分香滑,泡泡綿密細緻,加上餅碎質感上有對比:^)藍莓芝士蛋糕既芝士味好濃郁,texture幾creamy既不過果醬甜中帶酸,算係減左少少膩感既吉士撻完全係一口大小,食幾多都唔會好甜膩餡既部分係好幼滑,甜度適中,好襯莓果既酸味熱情果芝士蛋糕都係好creamy熱情果醬味道偏甜,但果味好香,所以食落又唔會話太滯
我呢個吃貨一定心動了吧
因此揀左一日lunch去試試:^)
沙律及冷盤

生菜好新鮮,爽脆又有水分
配上黑醋汁酸酸地,感覺好清新
除左蔬菜仲有d cold cut
脂肪含量不多高,冇咩油膩感
朱古力撻既撻皮都係朱古力黎既
甜中帶微苦,食落冇咁甜膩
中間mousse既部分好細滑,朱古力味十分香濃
木槺布甸有幼沙同粗粒餅碎,保持到脆脆地冇濕淋
布甸部分香滑,泡泡綿密細緻,加上餅碎質感上有對比:^)
藍莓芝士蛋糕既芝士味好濃郁,texture幾creamy既
不過果醬甜中帶酸,算係減左少少膩感既
吉士撻完全係一口大小,食幾多都唔會好甜膩
餡既部分係好幼滑,甜度適中,好襯莓果既酸味
熱情果芝士蛋糕都係好creamy
熱情果醬味道偏甜,但果味好香,所以食落又唔會話太滯
2013-12-23
$90 (Lunch)
2014-06-04 4911 views
相約了朋友星期六high tea,但卻遲遲還未落實到哪裡去好!想找間既能坐得舒適且價格較為相宜的餐廳。前思後想,終於來到了星期五,最後決定打電話到Lion Rock碰一碰運!位是有的,但並不靠窗,不過總比滿座好,不竟我們只是早一天才訂枱呢!來到了星期六,我準時3點到達餐廳。甫進入,已有整座Lion Rock在恭迎我!雖然我們坐的是餐廳中央位置,但落地玻璃窗帶來了開陽。是日下午茶有西式和日式兩款同時供應,我和朋友都一致地選了西式,黑松露的魅力真的難以抵禦!在食物還未端上前,我們眼見窗邊位置依然被掉空,膽粗粗地問侍應可否安排我們調往該處,結果是成功的!有景色相伴,食得當然份外開懷。很欣賞這裡的飲品選擇,因為除了一般的咖啡或茶之外,竟然還有mocktail !大熱天時來一杯色彩繽紛的凍飲,簡直暑氣全消!食物方面也沒有令我們失望,無論是鹹的甜的,或多或少都有黑松露在內,那股黑松露獨有的香味在口腔內淡淡的散發著,卻沒有遮蓋了食物原有的味道。而且食物款式也有點特別,不全都是西式,炸雲吞看似平凡,但內裡的蝦肉十分彈牙,再配以黑松露又是另一番滋味。雖然甜點賣相並不十分吸引,但味道還是令人讚賞的。結果我

1934 views

結果我們邊吃邊聊,不知不覺已經7時有多,雖然並沒有職員催促我們結帳,但我們還是不好意思久留了。

總的而言,能以二百元有餘在酒店享用景色和美食,的確是超值的!
2014-05-24
$200 (Tea)
2014-06-02 4094 views
J先生說掛念著 LION ROCK 的半自助午餐! 是日再光顧!香濃蕃茄味原隻鮑魚餃: 鮑魚有咬口蟹籽蒸燒賣: 普普通通的燒賣筍尖鮮蝦餃: 蝦餃皮薄而彈牙娥姐蒸粉果: 粉果皮薄又多料香脆炸春卷: 春卷皮脆,蝦爽口揚州炒飯: 足料而飯又乾身肉眼扒煎得七成熟, 肉味濃而嫩, 加上陣陣牛油香!甜品, 太多奶凍款式!藍莓芝士餅 藍莓醬中和濃味芝士,加了餅底, 不膩!無糖特濃朱古力 朱古力帶一點點苦, 連白朱古力一齊食, 甜度完美!J先生話, 好味而甜度適中!LION ROCK 總結: 值得一試!
蕃茄湯
娥姐蒸粉果: 粉果皮薄又多料
香脆炸春卷: 春卷皮脆,蝦爽口
揚州炒飯: 足料而飯又乾身
香煎美國肉眼扒配香草牛油
肉眼扒煎得七成熟, 肉味濃而嫩, 加上陣陣牛油香!
熱咖啡
凍咖啡
甜品
甜品, 太多奶凍款式!
藍莓芝士餅
藍莓醬中和濃味芝士,加了餅底, 不膩!
無糖特濃朱古力
朱古力帶一點點苦, 連白朱古力一齊食, 甜度完美!
蕃薯糖水
J先生話, 好味而甜度適中!
LION ROCK 總結: 值得一試!
2014-05-05
$170 (Lunch)
蕃茄湯
香煎美國肉眼扒配香草牛油
蕃薯糖水
Lion Rock 位於帝京酒店三樓,環境寬敞舒適及景致開揚,在窗外可以望著鐵路風景的火車來回往返,我從未用這樣角度望下去,又可以見到獅子山美景,都幾特別。 這裡的自然光穿透玻璃窗慢慢滲入餐廳裡,簡直令人有悠閒舒適的感覺,締造寫意的用餐環境,餐牌用ipad顯示菜色,今次想品嚐Lion Rock既黑鑽松露下午茶 。最重要是美食當前和各式各様凍熱飲料可以任君選擇,讓我認真起來品嚐每款美食!餐飲方面,我向餐廳的服務員點了南非薄荷巧克力松露熱茶。嚐到一啖啖薄荷味和朱古力味,味道不俗,誠意推介。下層-咸食黑松露菌煙三文魚露荀卷煙三文魚露荀配上適量的黑松露菌,先吃露荀有咬感好爽口好新鮮,然後把整卷放入口,好夾味道OK。 黑松露菌脆帕爾瑪腿炒蛋迷你三文治可愛迷你三文治配上炒蛋,口感嫩滑,整體味道OK,估唔到加入那麼豐富的黑松露菌和脆帕爾瑪腿作炒蛋材料。黑松露菌香芒醬帶子撻長方形牛油撻好香口,而且很脆,帶子有咬感好新鮮,配上適量的黑松露菌味道OK。黑松露菌蘑茹龍蝦酥盒酥皮盒咬感鬆脆好香口,見到酥盒餡中間上面有少許汁,精緻酥盒味道豐富,整體好味。 黑松露菌迷你蝦漢堡包漢堡包算鬆軟用刀輕易切開咗兩邊,第一
Premium Black Tuffle Tea Set
Chocolate Mint Truffle -South Africa
餐飲方面,我向餐廳的服務員點了南非薄荷巧克力松露熱茶。
嚐到一啖啖薄荷味和朱古力味,味道不俗,誠意推介。
下層架的背面相片
下層-咸食
黑松露菌煙三文魚露荀卷

黑松露菌脆帕爾瑪腿炒蛋迷你三文治

下層架的正面相片
黑松露菌香芒醬帶子撻

黑松露菌蘑茹龍蝦酥盒

黑松露菌迷你蝦漢堡包

漢堡包算鬆軟用刀輕易切開咗兩邊,第一口吃的時候,感到漢堡包表面有點亁,餡裡的蝦堡咬感彈牙,整體味道OK。如果蝦堡改用一至兩件大蝦仁作漢堡包的餡,味道會更精彩。
黑松露菌炸雞肉雲吞

放涼的炸雲吞皮,影響咬感和味道,有點失色。
中層-甜食
黑松露軟心朱古力撻

朱古力撻底配上軟心朱古力醬,好脆滑味道OK。
草莓慕思朱古力杯

食到有新鮮草莓果茸加入了慕思當中,令我十分喜歡,這件精緻草莓慕思朱古力杯,經甜點師父調溫凝固的朱古力杯,杯形既朱古力咬落很脆口,嚐到一啖啖朱古力味道,兩者配合得美味。
芒果千層酥

食落好香口千層酥,甜點師父用吉士忌廉點綴在這一片芒果上相當吸引,灑上糖霜,吉士忌廉作千層酥餡,集香脆好味於一身。
黑松露果仁撻

好精緻長方形牛油撻好香口,而且香脆既咬感,甜點師父好有心思設計既咸食的果仁撻,果仁撻餡裡共有四堅果類,分別有開心果、杏仁果、胡桃、核桃,牛油撻裡的黑松露汁,對我來講就稍咸了一點。
白朱古力芝士蛋糕

好精緻一塊長方形牛油酥餅,紅莓點綴於鮮忌廉上面,再配上白朱古力芝士蛋糕,吃下唔覺膩又好味。
上層-甜食
黑松露菌法式燉蛋

愛吃甜的朋友們,可能會愛上這個黑松露菌法式燉蛋。法式燉蛋加了黑松露菌的緣故,所以味道非常特別,但出奇地好好味,還有吃到燉蛋上面焦糖碎,如果唔講它甜的程度,其實味道兩者配合得唔錯,不過對我來講過甜。
燕窩牛奶布甸

燕窩牛奶布甸好香濃牛奶味同幾滑,可惜放涼了的牛奶布甸無咗凝固的口感,用匙一撩即化開散哂,令到味道一般。
藍莓小蛋糕

小蛋糕咬感方面比鬆餅柔軟,所以咬下的時候會感到鬆軟,甜點師父用吉士忌廉點綴藍莓相當吸引,小蛋糕內藏一粒大藍莓肉起小蛋糕裡面相當美味。
提子鬆餅

鬆餅香口而且咬感鬆軟,咬感方面好煙韌,仲一粒粒提子肉起鬆餅裡面夠曬美味。

好味推介:
黑松露菌煙三文魚露荀卷
黑松露菌蘑茹龍蝦酥盒
黑松露菌法式燉蛋
芒果千層酥
草莓慕思朱古力杯
白朱古力芝士蛋糕
藍莓小蛋糕
我是參加了一個試食活動,所以有幸享用這個價值二百多元的高級下午茶!謝謝款待!
2014-05-21
Tea
Dining Offer
Tasting Event, Voucher
J先生很喜愛食半自助餐, 尤其 LION ROCK 價錢非常值得光顧! 可惜下個月加價了是日-星期日, 相約父母, J先生; 一行四人到 LION ROCK 吃午餐如果只食: 沙律 + 甜品 = $88 ($80 + 10%)另外附加 最平的主菜: 點心拼盤 $121 ($110 + 10%) 只需多付 $33 便可以品嚐精美主菜普通款式沙律香橙甘筍湯甘筍湯香濃又滑!父母看見點心拼盤的賣相, 便說要試了, 一人一份點心拼盤原隻鮑魚餃: 鮑魚有咬口 松露燒賣皇: 少少松露, 令到燒賣好香 筍尖鮮蝦餃: 蝦餃皮薄而彈牙 娥姐蒸粉果: 粉果皮薄又多料 香脆炸春卷: 春卷皮脆,蝦爽口 揚州炒飯: 足料而飯又乾身極上黑豚乳豬煎蛋飯乳豬皮薄又脆; 黑豚叉燒, 肥瘦適中附送中式湯: 內有淮山, 瘦肉, 參!唯一煎蛋賣相差少少...蜜桃燒烤醬豬扒法包豬扒切條,醬汁似酸辣汁, 食不到蜜桃味! 一般!甜品, 太多奶凍款式!藍莓芝士餅 藍莓醬中和濃味芝士,加了餅底, 不膩!無糖特濃朱古力 朱古力帶一點點苦, 連白朱古力一齊食, 甜度完美燕窩布甸 布甸奶味不太重!餐飲免費提供兩款特飲: (忘了影相)柚子檸檬蜜

普通款式沙律
香橙甘筍湯
香橙甘筍湯
甘筍湯香濃又滑!
點心拼盤
父母看見點心拼盤的賣相, 便說要試了, 一人一份點心拼盤

原隻鮑魚餃: 鮑魚有咬口
松露燒賣皇: 少少松露, 令到燒賣好香
筍尖鮮蝦餃: 蝦餃皮薄而彈牙
娥姐蒸粉果: 粉果皮薄又多料
香脆炸春卷: 春卷皮脆,蝦爽口
揚州炒飯: 足料而飯又乾身
極上黑豚乳豬煎蛋飯
乳豬皮薄又脆; 黑豚叉燒, 肥瘦適中

附送中式湯: 內有淮山, 瘦肉, 參!
唯一煎蛋賣相差少少...
蜜桃燒烤醬豬扒法包
蜜桃燒烤醬豬扒法包
豬扒切條,醬汁似酸辣汁, 食不到蜜桃味! 一般!

甜品, 太多奶凍款式!
藍莓芝士餅
藍莓醬中和濃味芝士,加了餅底, 不膩!
無糖特濃朱古力
朱古力帶一點點苦, 連白朱古力一齊食, 甜度完美
燕窩布甸
布甸奶味不太重!
餐飲免費提供兩款特飲: (忘了影相)
柚子檸檬蜜
熱飲偏甜, 建議: 凍飲較好味!
荔枝綠茶特飲
凍飲: 只飲出綠茶味而杯內有一夥鮮荔枝肉!

LION ROCK 總結: 值得一試!

Other Info. : 五月份開始: 逢星期六,日,及公眾假期 劃一收費 $168 + 10% 主菜有中式及西式挑選!
2014-04-27
$120 (Lunch)
2014-05-06 4989 views
冒名來試鬆啲來歎謝曬皮High Tea@帝京酒店LION ROCK,不需等位即可入座,服務員有禮貌。點了"大吉嶺"茶味還可以,不會太濃,個人很欣賞那個特色茶杯。還點了蜜瓜cocktail特飲但不太合自己口味。環境不錯,落地玻璃可看到少見的鐵路風景,可惜有漏單,真喺等到"謝曬皮"先上食品(超過45分鐘),等到茶都凍了,可幸服務員換了壺全新的熱茶。食品味道其實一般,不過還算新鮮,有好幾味小食都是用蝦作餡料。印象中較特別的有:1) 朱古力欣欣杯-朱古力醬質素高。2) 柚子芝士火腿粒西芹-一啖放入口,四種口味同時出現,濃郁得來帶有清新口感。3) 山楂卷-彈牙口感中滲出淡淡酸甜山楂味,開胃醒神。
印象中較特別的有:
1) 朱古力欣欣杯-朱古力醬質素高。
3) 山楂卷-彈牙口感中滲出淡淡酸甜山楂味,開胃醒神。
Full set High Tea
山楂卷
2014-04-14
$184 (Tea)
山楂卷
  • 柚子芝士火腿粒西芹
  • 朱古力欣欣杯
2014-05-05 4580 views
星期日我倆行旺角本身想食tea, 因落雨轉行新世紀廣場見到帝京酒店啲餐廳,其中Lion Rock做black truffle high tea賣相好吸引,14:30pm book位15pm入去食,環境,餐枱坐倚design都唔錯,餐牌用電子餐牌,high tea 食物款式種類繁多如下:由最下層開始食,其中蘑菇酥真係最好味,所有咸及甜點都帶有黑松露香味,口感好濃厚。中間果層當中果個黑松露朱古力,朱古力又濃又滑黑松露味道很濃,令人回味無窮。最上層的甜點overall都好味,唯一有點敗筆之處便是燕窩牛奶布甸,唔夠凝固,用匙一撩即化開散哂,但奶的味道還可以的。包既飲品種類亦超多,其中花茶都好多款,我地分別揀了 south africa chocolate mint truffle & egypt chrysanthemum tea, 大大壺飲極都飲唔哂~overall來說high tea係好滿意的因全都不會太甜

overall來說high tea係好滿意的因全都不會太甜
2014-05-04
Tea
2014-05-04 3126 views
雖然呢間餐廳評語唔多,但一直有留意某幾個blogger 既食評,曾有介紹呢間位於帝京酒店既lion rock lunch semi buffet。根據main course 而定價錢,已包任食沙律及前菜。由98 只食starter,到108 或以上中式午餐或其他西式主菜可選擇。環境一流,落地玻璃,梳化椅,無論價錢,食物及環境質素都十分吸引,一完了崇拜,立即飛過來睇下有冇位。去到,不用諗叫了中式午餐,之前已做定功課,知道中式午餐質素好高,有鮑魚蝦餃,芝士蝦春卷,魚子醬燒賣,超足料既楊州炒飯同韮黃蝦餃同菜餃。真係食完呢個set 已經飽。由於大部分是蝦類別,蝦新鮮全部彈牙,糯米皮又薄。加上任食沙律同甜品,先108另加一,酒店semi buffet黎講真係超低食。慳錢至上既老公叫了燒肉叉燒蛋飯,價值128。燒味一向都是我至愛,佢叫我絕對支持,燒肉薄燒超脆,肉嫩,叉燒超淋外層燒至脆邊,酒店出品的確有水準,連個煎蛋都係流心架。至於沙律菜只有二款,並沒有其他已撈好既沙律,反而勁多沙律配菜,腸類火腿類都有幾款,當然不寄望質素有幾好,普普通通而已。反而沙律醬有驚喜。他有四款醋俾你自己調,更有士多啤梨醋原

至於沙律菜只有二款,並沒有其他已撈好既沙律,反而勁多沙律配菜,腸類火腿類都有幾款,當然不寄望質素有幾好,普普通通而已。反而沙律醬有驚喜。他有四款醋俾你自己調,更有士多啤梨醋原支俾你自己加。雖然前菜驚喜不多,新鮮生果更是水準以下。但用此價格同餐廳格調黎講,已經誠意十足。

最後,甜品方面沒有了我最想試既班蘭蛋糕,反而多了奶類甜品。奇怪味既青瓜汁北海道奶布甸,得一條燕窩既奶布甸及藍莓奶布甸。很重魚膠粉感覺,所謂北海道奶味感不足,不食也罷。另外黑糖綠茶啫哩,綠茶味零同黑糖完全唔夾
唯一正常既係藍莓芝士同朱古力撻。呢間酒店refill 好快,即使到二點15分,接近完結。出面仍會refill 甜品,讚

雖然甜品麻麻,但咁平都冇期望同要求咁多。講主菜及沙律質素,性價比高。下次完左崇拜,會再黎。
2014-04-27
2014-05-04 27 views
這陣子,KsMeow跟旺角帝京酒店緣份不淺!早前是朋友在這里結婚設宴,這次則是香港大型搵食網Openrice的全新手機Apps「OpenSnap」介紹聚會,席間還遇見不少熟識的面孔,把酒言歡,這夜實在美好!...Lion Rock位於帝京酒店里,從餐廳窗外可遠眺獅子山美景,小妹最欣賞內里設有高檯及梳化位置,無論是三五知己用餐,或是愛侶們把酒談心,也不錯!中西合壁的煙燻鹵水鵝肝酥皮,師傅刻意減少花椒八角的味道,好讓更多朋友接受!香酥帶脆的酥皮夾著入口溶化的鵝肝,跟濃而不膩的鹵水和諧共處;吃畢,口腔盡是幽幽的鹵水餘韻!.克力架、爆米花、麵包糠黏著芝士的烤芝士三重奏伴赤梅醬,金黃!芝士亦具鹹香,酸梅醬起了平衡作用,襯上白酒更是一絕!.泡盛慢煮松露鮑魚,以清酒方法烹弄,更能發揮其鮮!鮑魚質感爽彈鮮嫩,跟松露獨特的氣味相擁一起,具畫龍點晴之感!在家甚少烹弄燉湯,燉湯還是出外喝划算!單是這道松茸元貝響螺燉花膠,廚師已花上4小時燉製,湯底濃郁不見油膩,各樣食材精華盡放!.金柚蟹肉雲吞以炸雲吞包著蟹籽及蟹肉,可惜雲吞皮略厚,墊底的柚子亦跟雲吞有點格格不入!有進步空間!醬燒和牛飯團飯粒軟糯,吸收了甜醬汁
這陣子,KsMeow跟旺角帝京酒店緣份不淺!
早前是朋友在這里結婚設宴,
席間還遇見不少熟識的面孔,把酒言歡,這夜實在美好!

小妹最欣賞內里設有高檯及梳化位置,
無論是三五知己用餐,或是愛侶們把酒談心,也不錯!
中西合壁的煙燻鹵水鵝肝酥皮,
師傅刻意減少花椒八角的味道,好讓更多朋友接受!
吃畢,口腔盡是幽幽的鹵水餘韻!

芝士亦具鹹香,酸梅醬起了平衡作用,
襯上白酒更是一絕!

泡盛慢煮松露鮑魚,以清酒方法烹弄,更能發揮其鮮!
鮑魚質感爽彈鮮嫩,
跟松露獨特的氣味相擁一起,具畫龍點晴之感!
在家甚少烹弄燉湯,燉湯還是出外喝划算!
各樣食材精華盡放!

金柚蟹肉雲吞以炸雲吞包著蟹籽及蟹肉,
可惜雲吞皮略厚,墊底的柚子亦跟雲吞有點格格不入!
有進步空間!

醬燒和牛飯團飯粒軟糯,吸收了甜醬汁及和牛的肉味,煙韌可口;
鴛鴦肉丸以豬肉及雞肉混成,
表面鋪上車打芝士,底層墊了些焦糖洋蔥以減輕膩感,
若肉丸具有肉汁,相信會更美好!

薑粒鋪在表面的薑味白朱古力芝士蛋糕,
吃來水份足,甜度不高,薑味亦不會太嗆,配合帶點點微鹹的白朱古力芝士蛋糕,
清新感覺,很是驚喜!

檸檬榛子蛋糕,
面層的檸檬太大塊,吃來有點苦澀,榛子則夠濃夠滑!
黑莓士多啤梨奶凍,內里有大量野莓及不少野莓醬,酸甜度卻很平衡,
奶凍夠冰亦很滑,很想多來幾杯!

與眾友好邊嚐美食邊分享食經,
還可把食物相片上傳至OpenSnap將其美化、個性化... 與更多友好即時開心Share!
實在美好!!!
小分享完畢,有興趣可按KsMeow或Openrice內其他分享!
2014-04-28 5096 views
媽媽未食過high tea set, 襯今日係佢生日就帶佢去試下。入到去環境好好,人不多,個view都ok. 坐低個waiter就比部ipad menu我地揀。一係黑鑽松露tea set,一係就係cross over 謝晒皮的tea set. 我地3個人,所以就揀左個份量好似大d的黑鑽松露2人份tea set.之前聽人講要由低食上去,我地當然都吾例外。最低果層係咸點,有煙三文魚卷,帶子芒果盒,三文魚漢堡等,整體味道好,但好的式弓中間果層係甜點,比咸點更出色。不論是朱古力餅,拿破崙餅,士多啤梨餅都好好味。食到最上層,就算我地3個人share都已經差不多飽了。鬆餅和焦糖蛋都不錯呢!跟餐還包2杯不含酒精飲品,選擇也很多!總括來說,2人餐加一後$382,想找個地方慢慢吃,談談天實在不錯。

之前聽人講要由低食上去,我地當然都吾例外。

跟餐還包2杯不含酒精飲品,選擇也很多!

今晚真是好多謝OPENRICE 的邀請,是日活動是介紹一個新的software 就是opensnap ,它是一本開飯的相簿,覆蓋亞洲7個國家而且匯聚了多間的餐廳資料,看相片就可以好容易找到附近餐廳,真是好方便又容易使用。而且又可以與不少bloger 聚餐,真是好開心。今晚我們去了帝京酒店的Lion Rock 酒吧,美的紅酒配上佳餚真是天下一絕。獅子樓給我的第一個感覺就是好時尚型格,竟然在一個熱鬧的旺角中都有一個平靜中又可以HEA的地方,放工後,今晚更可以用放鬆的心情,從一個落地的大玻璃窗中欣賞香港著名的地標----獅子山,美景醉人真是把酒言歡的好去處。 其次另一個感覺就是酒店中的食物質素真是好講求認真,整張枱更擺放好了不少別出心裁又精緻的小食tapas,也用了中西日式的元素炮製了矜費的菜式,今晚更可以盡情地享受一系列的新款菜式。紅酒入口都好順滑又不會好dry,不過我都好怕醉都只是飲了一杯。 飲完酒後第一時間當然用相機拍下精緻又特別設計的tapas先,每款佐酒小食真是非常吸引真是好想一次過食晒落肚,(哈哈...... ),差不多人齊啦,又到OPENRICE的工作人員講解opensn

),差不多人齊啦,又到OPENRICE的工作人員講解opensnap 軟件,其後又到大廚講解食物的烹調製作,大廚精心設計不少特別的菜式,他都好耐心地續一講解。
隨後又開餐時候,第一款試的食物是煙燻鹵水鵝肝酥皮,個酥皮真是好脆口鬆化,鵝肝不是用煎,所以入口時不會覺得好油膩,而且帶有清新鹵水的味道。
炸芝士三重奏伴赤梅汁用的是硬身的金文畢芝士,因為其芝士在烹調過程中不會輕易在煎炸過程中流失,同時採用了三款的配搭創出特別的口味,分別用了爆谷米、cracker餅及麵包糠,各有特式,用了爆谷米食落時會帶點米香,當咬下麵包糠的炸芝士時,都帶點微脆而且有香濃的芝士慢慢滲出,再蘸上一赤梅汁同食時,會令人醒胃清新,而且赤梅汁個味天然又不會太甜酸也中和了芝士的濃烈的味道。
金柚蟹肉雲吞用了的是全蟹肉,雲吞的以全蟹肉及蟹籽作餡,雲吞上的topping 加了一些魚籽,再蘸上金柚汁同食,金柚更帶出鮮甜的香味,炸雲吞入口鬆化又不會嗆了蟹肉的鮮味,蟹肉個味都好突出鮮甜。
帶子蝦肉臘肉丸配木瓜沙沙用了新鮮的蝦膠混合了臘腸肉製成肉丸,蝦膠本身帶點鮮而爽,加上臘腸肉會增點上鹹香,更增添口感的層次,上面放上香煎的帶子及木瓜沙沙,食落清甜爽口,帶點微酸但真是好令人開胃
泡盛慢煮松露鮑魚以西式方法化替傳統鮑魚烹調方法,用的是日本清酒低溫慢煮,新鮮大連深海鮑魚煮了8小時,再加上黑松露酒及黑松露醬,清醇的清酒及獨特菌香渗入鮑魚內,再加上鮑魚的鮮甜,好有咬嚼感,味道層次又豐富。
松茸元貝響螺燉花膠用了日本的松茸、元貝、上等花膠及美國的螺肉燉了4個鐘,入口個感覺晤會黏口而且味道濃味帶清甜而色澤好清澈,用的配料好足更有瑤柱、蜜棗、及瘦肉......
黑松露鴛鴦肉丸現車打芝士及焦糖洋蔥這款菜式更是大廚精心炮製,以新鮮的豬肉及雞肉,咬下肉質晤會太鬆又晤會太實,更釀入矜貴的黑松露及焦糖洋蔥所以味道帶點微甜,輕炸再焗,面層加上芝士味較濃的車打芝士,滿滿地鋪滿整個肉丸,芝味濃郁而且入口彈牙。
最後雜莓奶凍、朱古力撻及山薑芝士餅作最後終結,其中山薑芝士餅比較特別,少許薑的味道帶點清新,cream cheese 都好香軟,感覺好舒服。朱古力撻用的是dark chocolate ,味道會濃有少少苦瀝,白色的珍珠也是朱古力,賣相精緻又可愛。食了不少濃郁的食物,正是食個雜莓奶凍更是令人除去油膩感,奶香細滑,水果甜酸又新鮮。
今晚真是好多謝openrice 給我一個美酒佳餚的party,更讓我更了解opensnap軟件的認用,今晚更可以認識了不少新加入的會員及感謝lion rock 的所有員工及廚師,真是辛苦晒啦!!
2014-04-10
Other
2014-04-26 745 views
最近出席了 Openrice 的會員聚餐,地點是旺角帝京酒店的 Lion Rock。餐廳的落地大窗,飽覽開揚的夜景,是三五知己聚會的好場所。當日也遇到不少食友。 除了會員聯誼之外,當日亦是 Openrice 新手機應用程式 OpenSnap 的發布活動。在這個「手機先食」的年代,為美食拍照然後上傳分享,是不少人生活的一部分。OpenSnap 正正就是分享美食圖片的應用程式,除了可以美化、標籤和分享圖片,它其實也是一個搵食工具,覆蓋範疇更遠至東南亞國家。而且 OpenSnap 更自動將用戶食評內的照片,自動轉移至應用程式內的「開飯相簿」。隨時隨地都可以回顧自己用心拍的美食照片,十分方便。 介紹完這款好玩好用的應用程式之後,另一焦點當然落在晚餐上。餐單很豐富,每道都是小巧精緻的佐酒小吃。大家喝著餐前酒或飲料,等待一道又一道美點上桌。炸芝士三重奏伴赤梅醬炸芝士共有三種不同的外衣,分別是傳統的麵包糠、爆谷米,以及克力架。我只試了克力架口味,脆脆的外層感覺幾特別,而內裡的芝士溫熱軟腍、咸香味濃。 金柚蟹肉雲吞以蟹肉為餡料的炸雲吞,啖啖蟹肉本就吸引,再添上黑魚子,咸香味道更為突出。沾柚子汁來吃,可

炸芝士三重奏伴赤梅醬

炸芝士三重奏伴赤梅醬

金柚蟹肉雲吞

以蟹肉為餡料的炸雲吞,啖啖蟹肉本就吸引,再添上黑魚子,咸香味道更為突出。沾柚子汁來吃,可稍減油膩。
金柚蟹肉雲吞

鴛鴦肉丸配車打芝士及焦糖洋蔥

鴛鴦肉丸的主要材料是豬肉和雞肉,並配合焦糖洋蔥絲、車打芝士和和黑松露。個人對這個鴛鴦肉丸的感覺只屬一般。
鴛鴦肉丸配車打芝士及焦糖洋蔥

帶子,蝦肉臘腸丸配木瓜沙沙

底部是蝦肉和臘腸製成的酥炸肉丸,中層是帶子,上層則是木瓜沙沙,共三層滋味。不失為一道可口的佐酒小吃。
帶子,蝦肉臘腸丸配木瓜沙沙

煙燻鹵水鵝肝酥皮

這道鹵水與鵝肝的組合,是今晚最喜歡的小食。鹵水入味,煨過的鵝肝更鎖著了美味的肉汁,化學效果出奇地夾。而一層層的酥皮,除了令口感多了一重變化,更中和了膩感。

泡盛慢煮松露鮑魚

鮑魚以日本清酒低溫慢煮,再加上黑松露,鬆腍的口感之中傳來陣陣香惹。

松茸元貝響螺燉花膠

這個湯也是推薦之一。材料滋補,湯頭鮮甜,清而不漿口。很想再添一碗呢。

榛子蛋糕

榛子慕絲幼滑而濃,底層十分鬆化,面層則放了一片檸檬,水準不俗。
榛子蛋糕

生薑白朱古力芝士蛋糕

芝士味十分濃厚,微辣的薑味並不嗆喉,平衡了蛋糕的甜味。不錯,值得一試。
生薑白朱古力芝士蛋糕

Lion Rock 的環境有格調也有情調,是晚的佐酒小吃水準,整體不俗,部分更帶來驚喜。一班食友言笑之間,也紛紛將美食的照片上傳至 OpenSnap 分享。我們當然也不會執輸。

最後,十分感謝 Openrice 的邀請。
Dinner
2014-04-26 5209 views
之前未上過黎,始終覺得旺角個feel and mood 都麻麻對住條路軌食tea 都幾得意感覺幾tourist這個黑松露 high tea Set 348 二人份量 包兩杯無酒精飲品咸點幾好食曲奇皮做得幾好一般 pastry 的曲奇切開會散兼跌好多碎 但佢地做到香口得切開唔會成個 tart 皮散開- 芒果帶子盒(長方形)個盒細啲食落去可能會避免左曲奇皮搶左個味Carmel nuts tart 比想像中好食,本來以為好甜,但加左鹽中和左幾好味- 芒果拿破倫 幾鬆唔怕太林- 士多啤利 mouse 味道不錯, 和 hagen daz 好似!第三層算係最失望- 奶凍 正常- 個 cream brulee 加埋黑松露幾搞笑 但係個面既燋糖好似冇乜燒過咁……差啲啲- 個鬆餅 一般,太粉太散個cream 真係麻麻地,其實香港冇乜地方整得好,我食過最好係英國 Yorkshire 的bettty但灣仔那間都唔錯,之前instagram 都提過Mini 蝦堡好得意,中間層似泰式蝦餅,意外地 juicy 同甜,仲有汁出黎,好香口如果個包外層少脆會更好,口感層次會再提升正常, hot serve 可能會更好
對住條路軌食tea 都幾得意
- 芒果拿破倫 幾鬆唔怕太林
High tea set Top layer
第三層算係最失望

- 奶凍 正常
- 個鬆餅 一般,太粉太散
Cream, not really good
但灣仔那間都唔錯,之前instagram 都提過
如果個包外層少脆會更好,口感層次會再提升
正常, hot serve 可能會更好 (一到就食)
呢個個樣唔美觀已經犯左大罪,樓下花園街啲炸雲吞好似仲正啲……(對唔住我好直接)
食落有油味
朱古力tart 好濃,hazelnut 比例比朱力高,偏甜
Blueberry Muffin
Blueberry Muffin 好足料

2014-04-25
$180 (Tea)
工作完的晚上, 最好的節目就是選一家寧靜浪漫的餐廳吃一頓滿足的晚餐!而這晚重點就在我手上了~ 是 Openrice 新推出的手機應用程式 OpenSnap!!!「手機先吃」的文化不知何時開始已經成為香港主流文化, 美食當前似乎不先拍下就等於沒吃過一樣,我們這群喜愛於各大平台分享的 blogger感受更深!我相信大家都不得不承認 Openrice 一直都是香港最具規模而且具公信力的美食分享平台吧?約食飯? 必定要去 Openrice 先看看!雖然我在Openrice 網頁版寫美食分享的年資尚淺, 但閱讀別人的食評卻已經以 n年計算!為了方便更多人可以以照片為主、文字為次去分享各式各地美食,OpenSnap 就這樣誕生了!只需要在app中登入openrice的帳戶, 你之前在openrice分享的美食照片就可以同步在OpenSnap看到。在 OpenSnap 分享美食照片實在簡單到不行, 你可以選擇立即拍照片或者把儲存好的照片拿來分享。如果想要看看該餐廳的其他食評, 可以直接click到餐廳名稱, 所有美食及食評一目了然~是不是超簡單呢!!! 我相信這個手機app可以令更多更多用家得到有用
我們這群喜愛於各大平台分享的 blogger感受更深!
約食飯? 必定要去 Openrice 先看看!
為了方便更多人可以以照片為主、文字為次去分享各式各地美食,
OpenSnap 就這樣誕生了!
是不是超簡單呢!!! 我相信這個手機app可以令更多更多用家得到有用的餐廳資訊!

***
說回 Lion Rock!!! 其實我之前已經跟男友來過high tea了!! 上次來的時候, Lion Rock 還未有中文名稱,
現在變成了「Lion Rock獅子樓」了!
當時點了男友最愛的黑松露tea set~一邊看著窗外的火車軌景色, 一邊欣賞落霞, 好不享受!
而且我最喜歡這裡每一張椅背都夠大夠高, 自成一角, 每一檯的私穩度都很高!
食物方面我私心覺得比半島的high tea更好吃.....
就看看這次的晚餐餐點如何囉~
先私心介紹我最喜愛的兩道菜!
上面的金柚蟹肉雲吞雖然沒有啖啖爽口的蝦肉, 不過用蟹肉更少見!外脆內軟口感一流, 很好吃!!
下面的帆立貝海膽卷, 外面微炸保留了海鮮的鮮味, 令我這個不吃海膽的人都想多吃一件!!!
帶子蝦肉臘腸丸配木瓜沙沙內的臘腸是我的favourite! 這道小食中西合璧, 味道卻又很夾!
幸運地我那件肉丸內很多臘腸, 同檯的Cat和Staice就說沒怎麼吃到臘腸味...
而鴛鴦肉丸配車打芝士及焦糖洋蔥用了新鮮的豬肉和雞肉製作, 再加入車打芝士, 上頭伴以黑松露, 材料豐富之餘味道亦很有層次, 不過如果芝士味再濃一點就更好了!
泡盛慢煮松露鮑魚以日本清酒低溫慢煮新鮮大連深海鮑魚8小時, 再加入黑松露酒及黑松露醬醃製。
雖然我覺得黑松露味道較淡, 但鮑魚煙韌入味!
松茸元貝響螺燉花膠是同檯好友的最愛, 她喝完讚不絕口, 我雖不好湯水也都覺得它鮮甜無比, 味中帶甘而非濃郁藥材味, 第一次喝湯覺得不夠盡興 XD
吃到飽飽滯滯最適合來一客酸酸的甜品!
雜莓乳酪奶凍賣相吸引!! 雖然雜莓偏酸但奶凍很幼滑! 兩者結合味道剛剛好!
最後以白珍珠朱古力蛋糕作結, 賣相華麗, 白珍珠是白朱古力, 但我嫌太甜沒吃~
下面的朱古力蛋糕比想像中輕手, 雖然朱古力味濃但不膩, 配合餅底可以多吃兩件XD
呼! 吃得好飽好滿足!!! 原本以為會吃不飽的一晚最後卻捧著肚子走, 再次謝謝 Openrice 和 Lion Rock 的邀請, 為我們帶來又吃又玩的一晚!
2014-04-10
Dinner