2021-11-22 193 views
去新式的點心店飲茶是我最愛 : )  比起酒樓點心更多元 而且可以飲夜茶!❤之前都有輪番去過好幾間嘛 而這次下班後則是去了在太子的「得閒飲茶」來一個久違的飲 夜 茶 !(笑)位於太子站步行一分鐘的超近距離地方頗大 店的一邊做了卡位 蠻寬敞香港人真的無時無刻都很愛飲個茶吃個包 XD我們總共點了五個點心分享 ❤𓋪 春風得意腸𓋪 得獎蝦餃之皇𓋪 沙嗲金錢肚𓋪 黑金流沙包𓋪 椒鹽脆皮魷魚鬚趁熱當然要先吃流沙包啊!裡面奶黃餡不會很甜膩 而且是很剛好的 ᴛᴇxᴛᴜʀᴇ 不會稀到溢出來 也不會濃稠到凝固的完美狀態 ~ 蝦餃即使冷卻了 澄面皮也不會硬 : ) 名字很可愛的春風得意腸 用腸粉跟薄脆包著玉米粒 蝦膠 等等材料口感豐富! 魷魚鬚也炸得很惹味 不錯吃這樣舒服的環境都免收加一茶錢則是 $4 位的佛心價格 還可以選茶葉!
去新式的點心店飲茶是我最愛 : )
比起酒樓點心更多元 而且可以飲夜茶!❤
之前都有輪番去過好幾間嘛
而這次下班後則是去了在太子的「得閒飲茶」
來一個久違的飲 夜 茶 !(笑)

位於太子站步行一分鐘的超近距離

𓋪 得獎蝦餃之皇
𓋪 沙嗲金錢肚
𓋪 黑金流沙包
𓋪 椒鹽脆皮魷魚鬚

趁熱當然要先吃流沙包啊!
裡面奶黃餡不會很甜膩 而且是很剛好的 ᴛᴇxᴛᴜʀᴇ
不會稀到溢出來 也不會濃稠到凝固的完美狀態 ~

蝦餃即使冷卻了 澄面皮也不會硬 : )

名字很可愛的春風得意腸
用腸粉跟薄脆包著玉米粒 蝦膠 等等材料
口感豐富!

魷魚鬚也炸得很惹味 不錯吃

這樣舒服的環境都免收加一
茶錢則是 $4 位的佛心價格
還可以選茶葉!
2021-11-18
$80 (Dinner)
而家都有好多點心舖,想食 #點心 唔一定要去茶樓,見呢間得閒飲茶平日一點幾都仲有人排隊等位,價錢又ok,仲要茶錢只須4蚊位,所以就試下佢~ 唔好以為茶錢咁平就冇得揀茶,都係同平時酒樓一樣可以叫自己想飲既茶,不過都係大路茶款喇😛#得獎蝦餃之王 🦐🏅❣️#蝦餃 皮薄,皮質地唔粉,紋路蒸完都仲係好靚,一口size👍🏻滿滿既蝦夠爽彈,調味岩岩好,果然係得獎之選HKD32#龍蝦湯鮮竹卷 🍲以為係蒸既鮮竹卷,點知原來係將炸左既鮮竹卷放落龍蝦湯度,鮮竹卷預先切半方便食,如果龍蝦湯可以多啲龍蝦味就好喇HKD30#春風得意腸 💐❣️腸粉夠滑唔厚,入面包住炸皮加蝦仲有粟米紫椰菜,仲有蟹籽係面,一邊咬一邊係囗入面爆開🤪,一啖享受滑脆爽甜HKD37#鳳爪排骨飯 🐥🐷🍚好大籠,3-4人分都夠,半肥瘦排骨同鳳爪正常,金鳳米粒粒分明,有荷葉墊底,吸收晒鳳爪排骨既精華,啲飯係重點🤣HKD38#潮州粉果 🥟❣️佢啲餃類既皮都做得幾唔錯,唔厚微煙韌,粉葛香蔥加花生粒正,鐘意既可以點埋辣油~別有一番風味HKD19#咸水角 🥚❣️熱辣辣炸起好香脆,好多時酒樓咸水角會造到皮好厚,但呢度既咸水角皮夠薄,餡料有蝦米豬肉同菜脯,岩晒鐘意香口

#得獎蝦餃之王 🦐🏅❣️

#潮州粉果 🥟❣️
HKD19

潮州粉果

#咸水角 🥚❣️
熱辣辣炸起好香脆,好多時酒樓咸水角會造到皮好厚,但呢度既咸水角皮夠薄,餡料有蝦米豬肉同菜脯,岩晒鐘意香口野既朋友仔,佢仲用個整杏仁餅既模黎當碟裝住啲咸水角🤪
HKD19

咸水角

食食下發現原來平日有下午茶時段,好多點心都係十幾蚊,不過留意返係要入座時間計架~

茶位 HKD4
免收加一

#得閒飲茶
#太子
Type of Meal
Lunch
潮州粉果
2021-11-12 194 views
而家越來越多一d新式既點心店 今次黎到位於旺角既得閒飲茶😍之前已經book左位 所以一嚟到就唔洗等位有得坐佢除左點心既賣相好可愛之外 食物既質素都好好👍🏻每一樣點心都好好食🤤我地兩個人大概食左二百蚊到食到好飽 如果夜晚想食點心既朋友可以黎呢到一試啊🥰
而家越來越多一d新式既點心店 今次黎到位於旺角既得閒飲茶😍
之前已經book左位 所以一嚟到就唔洗等位有得坐

佢除左點心既賣相好可愛之外 食物既質素都好好👍🏻

每一樣點心都好好食🤤

2021-10-07
$100 (Dinner)
  • 流沙包
2021-10-20 239 views
Family Day梗係要飲茶嘆點心🥧依間餐廳選擇都算多,價錢又親民👍🏻鳳爪排骨飯 份量十足🤙🏻一個足夠3個人食,而且飯粒粒分明又充斥住鳳爪排骨既汁💦💦真係食都停唔到口🤤🤤千島醬脆皮蘿蔔糕新嘗試✌🏻估唔到咁大驚喜🥳🥳香脆既外皮😊又唔會太過厚,配埋千島醬同柴魚,好似食緊章魚燒咁😝😝味道唔錯,中意既朋友仔可以試下😙😙紫薯流沙煎堆仔脆脆煎堆子竟然內有乾坤🤩🤩一咬開裡面全是流沙奶黃,奶黃甜而不膩🥰🥰🥰而且外皮仲有一粒粒砂糖,更有口感,十分推介👍🏻👍🏻👍🏻春風得意腸嫩滑彈牙的腸粉皮包住脆卜卜既油炸鬼😆仲有蝦,粟米同馬蹄粒,口感有勁多層次😋😋食落一d都唔油膩,而且仲幾爽口😝😝鵪鶉蛋燒賣燒賣幾大粒😊外皮又薄,餡料又多蒜香蝦春卷炸都好酥脆,仲好重蒜香味,而且🍤又大粒📍 得閒飲茶 (太子)太子運動場道7B號地舖

紫薯流沙煎堆仔

鵪鶉蛋燒賣
燒賣幾大粒😊外皮又薄,餡料又多

蒜香蝦春卷
炸都好酥脆,仲好重蒜香味,而且🍤又大粒

📍 得閒飲茶 (太子)
太子運動場道7B號地舖
2021-10-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 春風得意腸
  • 千島醬脆皮蘿蔔糕
  • 紫薯流沙煎堆仔
2021-10-09 294 views
得閒飲茶唔係口頭禪,係真架!小編今次同朋友嚟到太子分店,行過見到個名咁得意,就入去食喇,點心嘅性價比仲好高添😆😚龍蝦湯鮮竹卷🦞 $30鮮竹卷賣相吸引,放得十分精緻。龍蝦湯上6小卷吸收湯汁後,外脆內軟好滋味😘懷舊香菇燒賣(4隻) $26燒賣大大粒,真材實料,超級滿足!醬皇蒸鳳爪🐤 $21醬香蒸鳳爪,十分入味,炆得軟腍。原籠牛仔骨蒸飯🦬🥩 $44籠仔飯份量夠,牛仔骨肉厚,加上用荷葉伴底蒸,荷香牛骨味撲鼻。韭黃鮮蝦腸🦐 $29蝦仁鮮甜爽脆,腸粉滑嫩,配上韭黃令整碟蝦腸更加鮮甜😍蟲草花冬菇棉花雞🐔 $30蟲草花做點綴賣相討好,雞件非常嫩滑,魚肚軟腍入味,一碟真係唔夠侯

龍蝦湯鮮竹卷🦞 $30
鮮竹卷賣相吸引,放得十分精緻。
龍蝦湯上6小卷吸收湯汁後,外脆內軟好滋味😘

懷舊香菇燒賣(4隻) $26
燒賣大大粒,真材實料,超級滿足!
香菇蒸燒賣

醬皇蒸鳳爪🐤 $21
醬香蒸鳳爪,十分入味,炆得軟腍。
醬皇蒸鳳爪

原籠牛仔骨蒸飯🦬🥩 $44

韭黃鮮蝦腸🦐 $29
蝦仁鮮甜爽脆,腸粉滑嫩,配上韭黃令整碟蝦腸更加鮮甜😍
韮黃鮮蝦腸

蟲草花冬菇棉花雞🐔 $30
蟲草花冬菇棉花雞

2021-10-07
$100 (Dinner)
香菇蒸燒賣
韮黃鮮蝦腸
蟲草花冬菇棉花雞
  • 棉花雞
春風得意腸 $36✔️入邊係油炸鬼 脆卜卜✔️材料豐富: 有蟹子、粟米、蝦肉得獎蝦餃之王(四隻) $32✔️爽口、皮軟而有彈性✔️蝦味鮮甜而濃、唔會過鹹貓味流沙包 (兩隻) $26✔️流沙效果ok, igable幾cute✔️帶有鹹蛋黃香陳村粉蒸排骨$25✔️陳村粉香滑吸汁,同排骨好夾✔️排骨多汁入味 ✔️呢個價錢好抵食蟲草花冬菇棉花雞$30✔️雞肉滑,入味鮮甜✔️魚肚彈牙入味✔️略嫌細份咗啲,但呢個價錢ok灌湯京滬小籠包 $26✔️好多汁😍有香醋味✔️薄皮,唔會易穿✔️餡料份量適中,但唔算出眾✔️呢個價錢好抵食!打卡度Igable: 7.5/10美食度Taste: 7/10翻兜度 Worth revisiting: 7.5/10
春風得意腸 $36
✔️入邊係油炸鬼 脆卜卜
✔️材料豐富: 有蟹子、粟米、蝦肉

得獎蝦餃之王(四隻) $32
✔️爽口、皮軟而有彈性
✔️蝦味鮮甜而濃、唔會過鹹

貓味流沙包 (兩隻) $26
✔️流沙效果ok, igable幾cute
✔️帶有鹹蛋黃香

陳村粉蒸排骨$25
✔️陳村粉香滑吸汁,同排骨好夾
✔️排骨多汁入味
✔️呢個價錢好抵食

蟲草花冬菇棉花雞$30
✔️雞肉滑,入味鮮甜
✔️魚肚彈牙入味
✔️略嫌細份咗啲,但呢個價錢ok

灌湯京滬小籠包 $26
✔️好多汁😍有香醋味
✔️薄皮,唔會易穿
✔️餡料份量適中,但唔算出眾
✔️呢個價錢好抵食!

打卡度Igable: 7.5/10
美食度Taste: 7/10
翻兜度 Worth revisiting: 7.5/10
  • 春風得意腸
  • 貓咪流沙包
  • 得獎蝦餃之王
2021-09-26 107 views
最欣賞依到坐得夠舒服 冷氣夠大😆點心🐸🐸最鐘意食#小籠包 好多汁 唔會一夾就穿 唔會蒸到扁晒😆另外蝦春卷同鮮竹卷都好好食 #炸野 連豬🐷話佢最鐘意食返自己#流沙包 #造型得意 同個大碗飯 40元咁大個@抵食👍另外佢地仲有自家燉湯 👍即拉腸粉👍#皮薄餡靚

最欣賞依到坐得夠舒服 冷氣夠大😆
另外蝦春卷同鮮竹卷都好好食 #炸野

連豬🐷話佢最鐘意食返自己#流沙包 #造型得意
同個大碗飯 40元咁大個@抵食👍

另外佢地仲有自家燉湯 👍即拉腸粉👍#皮薄餡靚

2021-09-18 128 views
是晚上經過叫左:- 1) 春風得意腸 $36驟眼望好似炸兩皮夠薄,入面有好鮮甜嘅蝦肉,粟米粒,蟹籽,芫荽,超脆口。 2) 蜜汁叉燒腸 $23晶瑩剔透的腸粉,叉燒好多,腸粉皮好薄又夠滑。 3) 沙爹金錢肚 $26金錢肚份量唔少,柱侯醬好得,炆得都幾入味,正常軟硬,配個底用豆卜,好食。 4) 醬皇蒸鳳爪 $21豉汁蒸鳳,醬香味濃入味,炆得骨肉分離。 5) 山竹牛肉 $20好嫩滑,加大量喼汁,酸甜好味。 6) 牛仔骨蒸飯 $44牛仔骨黑椒味濃夠晒惹味 飯軟身有飯香,黑椒汁同加咗豉油好好食。有機會會再來食人均: $50 - $100抵食: 💰💰💰💰味道: 😋😋😋😋😋服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️環境: 😉😉😉😉
是晚上經過叫左:-

1) 春風得意腸 $36

2) 蜜汁叉燒腸 $23
晶瑩剔透的腸粉,叉燒好多,腸粉皮好薄又夠滑。

3) 沙爹金錢肚 $26

4) 醬皇蒸鳳爪 $21
豉汁蒸鳳,醬香味濃入味,炆得骨肉分離。

5) 山竹牛肉 $20
好嫩滑,加大量喼汁,酸甜好味。

6) 牛仔骨蒸飯 $44

有機會會再來食

人均: $50 - $100
抵食: 💰💰💰💰
味道: 😋😋😋😋😋
服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
環境: 😉😉😉😉
2021-08-18
$90 (Dinner)
2021-09-17 103 views
好耐無同家人去飲茶,難得今日有時間陪下家人去飲茶,~香菇燒賣 燒賣係我最愛,當然唔少得要叫黎食,大大粒,食到香菇味道。~蝦餃 見到得獎之王,咬落去皮薄又食到好大粒蝦好彈牙。~春蛋燒賣宜家唔係到到地方食,細個都好喜歡食,燒賣咬落去好爽口。~蜜汁叉燒腸皮薄入面叉燒都好多,好足料。~春風得意腸食落裏脆外軟,口感好好。~千島醬脆皮蘿蔔糕 食落去好溜,面頭除咗千島醬仲有平時食章魚燒嘅木魚絲,好特別。~日式翡翠豆之 係炸豆腐,即叫即整,熱辣辣食,外脆內軟,~3.6北海道牛乳太陽蛋見到佢好得意,好似太陽蛋咁樣,食落好有驚喜,好香牛奶味,值得推介,~
好耐無同家人去飲茶,
難得今日有時間陪下家人去飲茶,

香菇燒賣
燒賣係我最愛,當然唔少得要叫黎食,
大大粒,食到香菇味道。

蝦餃
見到得獎之王,咬落去皮薄又食到好大粒蝦好彈牙。

春蛋燒賣
宜家唔係到到地方食,細個都好喜歡食,燒賣咬落去好爽口。

蜜汁叉燒腸
皮薄入面叉燒都好多,好足料。

春風得意腸
食落裏脆外軟,口感好好。

日式翡翠豆之
係炸豆腐,即叫即整,熱辣辣食,外脆內軟,

3.6北海道牛乳太陽蛋

2021-09-08 233 views
上星期去一点心午飯,吃完經過(得閒飲茶)見到得獎蝦餃,心諗一定要試,今天兩個人去,十一点三到, 小籠包三隻 隻隻都穿, 流曬啲汁, 蝦餃好一般 ,牛肉腸普通, 雞腳湯好飲, 牛肉球 正常 。牛柏葉好韌。 普通酒樓都做得比佢好 ,樓面招呼幾好, 彌補咗食物之麻麻地。
2021-09-08
2021-08-30 159 views
地點:太子地鐵站三分鐘可達,近花墟環境:光猛企理服務:普通食物:d炸物有創意,份量好大,炸蘿蔔糕同腸粉好好食!尼度一份藥膳鳳爪份量等於平時酒樓兩份,鳳爪只只肥嘟嘟,剪埋角指甲嘅,比較貼心,而且藥材湯好濃味😊牛乳太陽蛋好香濃!不過我影落又唔似好大碗😩個藥膳雞爪事實上係個平時飲湯個湯碗咁大,而甜品個3.6牛乳太陽蛋係飯碗咁大嘅!我依稀記得尼個舖位以前都係做點心,以前就普通過得去,E家就有特色點心,越做越ok啦行完花墟再過來飲茶,非常愜意!
地點:太子地鐵站三分鐘可達,近花墟

環境:光猛企理

服務:普通

行完花墟再過來飲茶,非常愜意!

• 千島醬脆皮蘿蔔糕
2021-08-28 128 views
餐廳大部份為卡位座 坐得幾舒適🙆‍♀️比較特別係佢有做晚市🌙仲有開到夜晚12點🕛算係一個同朋友食宵夜聚腳唔錯嘅地方💬另外食物質素性價比高💫茶位亦只係$4/位 仲有免加一收費🌟加上地址好方便 出太子站A出口右轉一分鐘內就到🐾所以係一個食中式點心唔錯嘅選擇🍄懷舊香菇燒賣 (4隻) ($26)入口香菇味濃👃食落都好爽口彈牙🐄山竹牛肉球 (3隻) ($20)咬落滑身軟腍 食到少量嘅粒粒馬蹄 牛味突出 夾埋喼汁食好惹味😋🦐得獎蝦餃之王 (4隻) ($32)蝦肉足料又好爽口彈牙 調味恰當👌但個外皮略為厚咗少少🤏🥕家鄉蒸蘿蔔糕 ($18)小編特別推介🌟蘿蔔糕非常足料😍蝦米香口突出👃蘿蔔亦切得大大粒 食得非常滋味👅🍤春風得意腸 ($36)小編亦大力推介呢款點心🌟腸粉皮皮薄滑嫩 包住炸得剛好嘅蜂巢脆皮 內饀有蝦肉 粟米 蒜蓉同蔥絲 食落好香口👃質感亦好有層次🙌🍚原籠香菰鱆魚飯 ($38)份量比平時食開嘅盅飯多一倍左右 2-3個人分嚟食都得😂肉餅裏食到章魚粒🦷好有口感 俾荷葉盛住啲白飯亦有陣陣清香👃

🍄懷舊香菇燒賣 (4隻) ($26)
入口香菇味濃👃食落都好爽口彈牙

🐄山竹牛肉球 (3隻) ($20)

🦐得獎蝦餃之王 (4隻) ($32)
蝦肉足料又好爽口彈牙 調味恰當👌但個外皮略為厚咗少少🤏

🥕家鄉蒸蘿蔔糕 ($18)

🍤春風得意腸 ($36)

🍚原籠香菰鱆魚飯 ($38)
得獎蝦餃之王 (4隻)
家鄉蒸蘿蔔糕
懷舊香菇燒賣 (4隻)
山竹牛肉球 (3隻)
原籠香菰鱆魚飯
得獎蝦餃之王 (4隻)
家鄉蒸蘿蔔糕
懷舊香菇燒賣 (4隻)
山竹牛肉球 (3隻)
原籠香菰鱆魚飯
2021-08-21 105 views
今日經過太子見到有間點心店個名好有趣同埋主打fushion食點心,咁岩有啲肚餓於是去咗一試「得閒飲茶」。黎到當然唔少得叫點心,所以蝦餃同燒賣係必叫既,送到上黎係一籠共有四件,每粒都大大件,食落口啖啖肉,而且蝦餃蝦餃皮都唔算厚。我地叫咗份新野就係日式翡翠豆之,食落好脆口,平日係出面都少食到。我最鍾意既係灌湯小籠包,熱辣辣同食落啲湯汁爆出黎,啲肉好鮮同啖啖肉,價得一試。而友人話鐘意食龍蝦湯鮮竹卷,因為佢覺得呢個配搭好特別,同埋呢個配搭都意外地夾,只不過係個汁濃咗少少。另外,個紅油炒手都唔錯,鐘意食辣既朋友可以試吓。

另外,個紅油炒手都唔錯,鐘意食辣既朋友可以試吓。
2021-08-21 784 views
個老闆攞過好多獎,我去左太子嗰間,茶位$4/個,冇加一,揀左鐵觀音,去之前有睇過youtube啲人推介話好高質,所以揀左menu上面有👍🏻嘅點心,職員態度好好、每上一樣野都會講係咩嚟🥯貓咪流沙包 $26 (8.1/10)呢個一定要趁熱食、唔趁熱食會凝固,個樣幾得意,超多餡流出嚟、好香蛋味🥟得獎蝦餃之王 $32 (8.5/10)隻隻都好飽滿,皮薄、有少少蒜味😙🧄灌湯京滬小籠包 $26 (8.4/10)呢個超多湯,夾上嚟嗰陣一定要好小心,我自己覺得食落個湯搶哂醋味,可以唔點醋食🥖春風得意腸 $36 (8.3/10)入面有蝦、粟米、蟹籽,佢個腸粉神奇在外面淋身、但入面都仲可以咁脆,我食落覺得好驚喜、一啲都唔油🍘千島醬脆皮蘿蔔糕 $30 (8/10)呢個啲醬食落好似章魚燒,再配炸左嘅蘿蔔糕,蘿蔔糕食落軟綿綿唔會覺得乾,我都係第一次食咁樣嘅配搭,我會想再多啲醬🦐蒜香蝦春卷 $26 (8.9/10)佢有個喼汁用嚟點,但係斜嘅切口好難點到汁,比較似脆版嘅越南米卷,唔油膩、好清新🍲原籠牛仔骨蒸飯 $44 (8.3/10)牛仔骨切得比較細,個飯好大籠,係有荷葉墊底、粒粒分明,黑椒味+豉油同個飯配搭得好好

🥯貓咪流沙包 $26 (8.1/10)

🥟得獎蝦餃之王 $32 (8.5/10)
隻隻都好飽滿,皮薄、有少少蒜味😙

🧄灌湯京滬小籠包 $26 (8.4/10)

🥖春風得意腸 $36 (8.3/10)

🍘千島醬脆皮蘿蔔糕 $30 (8/10)

🦐蒜香蝦春卷 $26 (8.9/10)

🍲原籠牛仔骨蒸飯 $44 (8.3/10)
牛仔骨切得比較細,個飯好大籠,係有荷葉墊底、粒粒分明,黑椒味+豉油同個飯配搭得好好、好香口
貓咪流沙包
灌湯京滬小籠包
貓咪流沙包
灌湯京滬小籠包
  • 灌湯小籠包
2021-08-18 110 views
行完花墟,一於同friends dinner time再過來飲茶tea 一tea❤佢哋d炸物有創意,份量好大~炸蘿蔔糕好香脆,同腸粉都好好食😍一份藥膳雞爪份量好多,等於平時酒樓兩份,事實上係個湯碗咁大。食落真係好濃味好有藥膳香👍個3.6牛乳太陽蛋,望落已經好得意,同樣好抵食,裝出嚟係飯碗咁大,😍牛乳太陽蛋好香濃!因為我地食晚飯之前。都已經食左下午茶,所以點小食為主,冇試到蒸點心,但相信都係足料~🥰

炸蘿蔔糕好香脆,同腸粉都好好食😍