2024-03-27 233 views
中式點心我都算係幾喜愛❤️每次放假經過太子 @letsyumcha 門口總是人頭湧湧,搞到我一直心思思想去品嘗一下!最近工作比較忙碌通常收工都食埋先屋企,上星期五喺太子附近收工就諗起可以試下飲夜茶🤣平日夜晚唔算太多人,仲可以食飽行一陣先返屋企添~據聞佢哋老闆以前係點心部總廚,做左起碼三十年以上,之前仲參加過旅遊發局主辦的比賽,佢地既蝦餃就係得奬作品之一!一場黎到皇牌蝦餃$36就一定要點啦~蝦餃大大粒,蝦仁好大隻又夠爽口彈牙,蝦餃皮薄身吸左蝦肉汁,一口一件係好滿足😌果然名不虛傳!沙爹金錢肚$31豆卜舖底,沙爹味夠濃夠入味!喜歡金錢肚既必點~春風得意腸$42都係推薦之一!我起初以為係包住油炸鬼嗰種,原來係腸粉包住豬網油再包蒜蓉炸春卷,口感好豐富!紫薯流心煎堆仔$32依家既炸物都相當高質素,除左創意有心思,味道都相當有驚喜,煎堆仔軟糯又夠紫薯香甜,流心奶黃好香好香,估唔到都幾夾,連不愛甜食既「優靈先生」都大讚!椒鹽魷魚鬚$42好耐無食過炸魷魚鬚,完全係細個酒樓既味道👅滿滿回憶!鳳爪排骨飯$42今日真係好大食🫠見人地個蒸飯咁靚又走去加多個😂排骨份量好多,好似食極都有咁,我最喜歡佢蒸完夠爽身唔油,

沙爹金錢肚$31
豆卜舖底,沙爹味夠濃夠入味!喜歡金錢肚既必點~

春風得意腸$42

紫薯流心煎堆仔$32

椒鹽魷魚鬚$42
好耐無食過炸魷魚鬚,完全係細個酒樓既味道👅滿滿回憶!

鳳爪排骨飯$42
今日真係好大食🫠見人地個蒸飯咁靚又走去加多個😂排骨份量好多,好似食極都有咁,我最喜歡佢蒸完夠爽身唔油,小小豉油調一調就已足夠!

總結:長龍店總有道理,點心質素偏高,種類都算幾多,下次等我帶媽咪過黎試下先!

Type of Meal
Dinner
2023-11-06 1655 views
之前有朋友來這裡用饍, 好像吃得津津有味, 所以我收藏了 😁 訂位出了意外, 幸好員工讓我們入座, 而且照舊安排卡位給我們坐 🫶🏻餐廳即叫即蒸, 所以製作需時, 要耐心等候 🙂 正正因為即叫即蒸, 所有食物全部都旦熱騰騰的 🤩 春風得意腸 $42腸粉皮滑, 內含很多餡, 除了大蝦外, 蟹籽鋪面, 還有很多配菜如油炸鬼, 粟米等等, 滿有口感, 甚有驚喜! 😍蒜香蝦春卷 $28外皮炸到十分脆口, 亳無油膩味! 都有不少配料, 雖然比腸粉少, 但都有洋蔥, 蘿蔔, 生菜跟大蝦, 一樣很有口感! 👍🏻千島醬脆皮蘿蔔糕 $33炸蘿蔔糕真的第一次試, 所以除了上面兩個, 這個都是必點點心! ☺️ 外脆內軟, 蘿蔔糕並不粉糯, 雖然非一絲絲蘿蔔, 不過口感跟味道也不俗。灑了大量千島醬, 另加木魚在面, 一吃會有日本感覺 😚紫薯流沙煎堆仔 $32煎堆“仔”這個名字有誤導成份, 大大個, 口感比平時吃的煎堆硬身, 外面帶微微紫薯味, 入面有奶皇流心, 煎堆皮略帶鹹, 入面就有奶皇甜味, 內外夾擊, 多重享受 😬得獎蝦餃之王 $36蝦還是大大粒, 彈牙爽口又鮮甜, 外皮雖然不是非常厚, 但再薄身一點就更理

春風得意腸 $42

蒜香蝦春卷 $28
蒜香蝦春卷

千島醬脆皮蘿蔔糕 $33
千島醬脆皮蘿蔔糕

紫薯流沙煎堆仔 $32

得獎蝦餃之王 $36
蝦還是大大粒, 彈牙爽口又鮮甜, 外皮雖然不是非常厚, 但再薄身一點就更理想 🫠 怎樣說都以得獎點心為賣點, 要求比其他點心高很正常 🤓

另外還點了其他點心與一個飯, 但未有太特別, 就不多寫了。 唯一要說的就是朋友吃飯時不停說“金鳳米要食多啲” 🙄
香菇燒賣 $32
黑金流沙包 $36
金針雲耳雞飯 $46
得獎蝦餃之王, 黑金流沙包

金針雲耳雞飯

餐廳免收加一, 但茶錢每位$5, 餐廳雖然不大, 但很乾淨, 又光鮮 😉 用餐時間限時一小時二十分鐘, 十至十五分鐘等蒸點心, 所以大約一小時用餐。由於餐廳真係座無虛席, 限時都理所當然, 大家“得閒”就來“飲個茶”吧~~
2023-11-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蒜香蝦春卷
千島醬脆皮蘿蔔糕
得獎蝦餃之王, 黑金流沙包
金針雲耳雞飯
2024-04-07 0 views
位於太子花墟附近呢一間街坊點心店,點心即叫,即蒸絕對有誠意。我們兩個人選了五款點心:1)得獎蝦餃:蝦餃餡料由蝦和筍為主,爽口彈牙,略嫌蝦味不夠,有少許酸味,價格平均也要$9一粒,未算平2)潮州粉果:另一推介,冬菜香茜味濃,花生亦有很多粒,潮州人都好味3)香西牛肉腸粉:牛肉餡料出乎意料之多,有見到的厚度,腸粉皮方面略厚,豉油味都OK4)醬皇蒸鳳爪:好味喎,夾雜微辣的豉椒香,推介推介5)叉燒包:正正常常, $20. 三個,性價比高冇得輸總括嚟講性價比算高,此店位於另一家米芝蓮點心店附近,那間店有好多遊客在門口排隊,但得閒飲茶絕對係地道街坊幫襯首選。店舖少少有十幾張張枱,星期日你夠11點已經開始門口有人排隊,就算不是米芝蓮推介也絕對是街坊推介!

我們兩個人選了五款點心:

得獎蝦餃

4)醬皇蒸鳳爪:好味喎,夾雜微辣的豉椒香,推介推介

5)叉燒包:正正常常, $20. 三個,性價比高冇得輸

2024-04-07
$70 (Breakfast)
蜜汁叉燒包
🎀太子。新鮮熱辣辣出爐 平價中式點心🫖🎀🪄店名* #得閒飲茶🔮地址* 太子運動場道7B號地舖🔮🗾分店地區🗾 太子,元朗💰價錢$206 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_太子剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時經過太子都好少去食點心 呢一間系元朗都有分店 見到餐廳外面貼滿就報導介紹 所以入去試試😗餐廳裝修比較簡約 有啲似茶餐廳 燈光比較明亮 座位都寬敞舒服~不過餐廳行性價比為主 所以裝修就無咩特別🤣🍽️食物質素🍽️除左有各式懷舊點心之外 仲有即刻出爐既蒸飯 點心都好足料 全部都份量感滿滿 而且新鮮出爐 好熱辣辣😍價錢亦都相當優惠 兩個人食連茶位都係$206!茶位$6/1位*2 ===$12👀評分💖💖💖💖🪄灌湯小籠包$28小籠包味道不錯 湯汁好濃郁~一咬就爆曬肉汁出黎 超正😙如果外皮可以再薄身啲就更加完美拉!👀評分💖💖💖💖💖🪄黑金流沙包$36必點😍黑金顏色比人感覺更高級 賣相好精美 包既外皮超軟熟!記得要小心啲食 因為佢會爆左奶黃餡出黎😎超邪惡啊👀評分💖💖💖💖💖🪄鵪鶉蛋燒賣$27懷舊燒賣好
🎀太子。新鮮熱辣辣出爐 平價中式點心🫖🎀

🪄店名* #得閒飲茶
🔮地址* 太子運動場道7B號地舖🔮
🗾分店地區🗾 太子,元朗
💰價錢$206 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

👀評分💖💖💖💖
🪄灌湯小籠包$28

🪄黑金流沙包$36

🪄鵪鶉蛋燒賣$27
懷舊燒賣好少見 當然要叫拉 鵪鶉蛋配燒賣真係絕配 勁好食 而且大大舊 好滿足啊😆肉唔係完全斬碎曬 所以好有口感~

🪄春風得意腸$42
好少見到呢款腸粉 味道都幾唔錯 有少少似炸兩腸 外面包住薄薄腸粉 裡面系香脆外皮 然後加上有栗米,野菜,肉等 好特別啵😋

🪄千島醬脆皮蘿蔔糕$33
必點😍雖然佢外表無咩特別 但系超好食!全部都係新鮮炸起 所以外皮勁脆卜卜😙蘿蔔糕系打碎曬好軟身 有少少流心既感覺 加上千島醬超配搭😆

🪄蒜香蝦春卷$28
食到最後有啲未夠引 又加加多個春卷😂外皮都係炸得好香脆 然後佢好多層 所以好正!入面夾有椰菜同埋蝦 好鮮味 都幾推薦😆

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整體評級⚜️
🎈味道評分*😋😋😋😋😋
🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇
🎈抵食程度*💰💰💰💰💰
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
兼具傳統和創意的餐廳,提供優質的港式點心,即叫即蒸,價格也相當親民,每款只係廿蚊起得獎蝦餃之王師傅曾經憑蝦餃獲得「2011美食之最大賞蝦餃之王」,點都要試吓! 蝦餃皮薄晶凝煙韌,餡料豐富彈牙,一籠仲有4隻,都幾抵食!春風得意腸色彩鮮艷,賣相吸引,軟滑腸粉包住香脆米皮,裡面有蝦肉、青瓜、粟米等,加上蟹籽作點綴,層次清楚可見!灌湯小籠包皮薄餡料爆滿,除咗鮮香豬肉外,還有豐富的湯汁蟲草花木瓜燉豬骨湯除了點心蒸飯,還有幾款燉湯揀,每盅三十蚊起,配料幾多,滋潤暖胃很不錯

得獎蝦餃之王

灌湯小籠包
皮薄餡料爆滿,除咗鮮香豬肉外,還有豐富的湯汁

蟲草花木瓜燉豬骨湯
  • 春風得意腸
  • 得獎蝦餃之王
  • 灌湯京滬小籠包
2024-02-24 200 views
點心店林立,亦都好多選擇,所對鍾意食點心嘅人來講係開心嘅。由於3點茶樓飲茶好快落場,所以選擇食點心專門店。🏮椒鹽香脆魷魚鬚炸粉唔夠薄,椒鹽味唔夠重。🏮醬皇蒸鳳爪咸左啲,鳳爪都大隻同腍嘅。🏮蜜汁叉燒包麵粉鬆軟,餡料豐富。🏮沙嗲金錢肚入味,唔韌。🏮春風得意腸整體好味,賣相都好靚,口感上未夠脆,可能因為腸粉皮太濕了。🏮得獎蝦餃之王皮薄餡淡左少少。🏮山竹牛肉球不過不失。🏮懷舊香菇燒賣乾身啲,偏咸。🏮紫薯流沙煎堆仔無想像中甜,有驚喜,紫薯面脆脆地味道幾夾。🏮香茜牛肉腸腸粉厚身左啲。🏮家鄉鹹水角還可以。氣氛的確無茶樓咁好,但全日免加一,只收$6茶錢,而且味道唔錯。

點心店林立,亦都好多選擇,所對鍾意食點心嘅人來講係開心嘅

由於3點茶樓飲茶好快落場,所以選擇食點心專門店。

🏮椒鹽香脆魷魚鬚
炸粉唔夠薄,椒鹽味唔夠重。

🏮醬皇蒸鳳爪
咸左啲,鳳爪都大隻同腍嘅。

🏮蜜汁叉燒包
麵粉鬆軟,餡料豐富。

🏮沙嗲金錢肚
入味,唔韌。

🏮春風得意腸
整體好味,賣相都好靚,口感上未夠脆,可能因為腸粉皮太濕了。

🏮得獎蝦餃之王
皮薄餡淡左少少。

🏮山竹牛肉球
不過不失。

🏮懷舊香菇燒賣
乾身啲,偏咸。

🏮紫薯流沙煎堆仔
無想像中甜,有驚喜,紫薯面脆脆地味道幾夾。

🏮香茜牛肉腸

懷舊香菇燒賣
香茜牛肉腸
2024-02-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
椒鹽脆皮魷魚鬚
沙嗲金錢肚
山竹牛肉球
2024-02-21 165 views
個餐袋有好多 好多蟻 爬到張餐台都係 餐廳諗住退款完左件事 好L恐怖 心理陰影!!!!!!錄左片 個餐袋有好多 好多蟻 爬到張餐台都係 餐廳諗住退款完左件事 好L恐怖 心理陰影!!!!!!錄左片 個餐袋有好多 好多蟻 爬到張餐台都係 餐廳諗住退款完左件事 好L恐怖 心理陰影!!!!!!錄左片 個餐袋有好多 好多蟻 爬到張餐台都係 餐廳諗住退款完左件事 好L恐怖 心理陰影!!!!!!錄左片 個餐袋有好多 好多蟻 爬到張餐台都係 餐廳諗住退款完左件事 好L恐怖 心理陰影!!!!!!錄左片
Delivery
2024-02-04 182 views
今次我嘅味蕾就嚟咗個Full House🎉,首先講講個黑金流沙包啦,咬落去,流心嘅金沙就似瀑布咁湧出嚟,一啖咬落去簡直係魔幻好味呀!㊙️ 綿滑嘅麵皮,夾住嘅蛋黃流沙,啖啖都係驚喜!講到驚喜,龍蝦湯鮮竹卷簡直正爆燈💣!湯頭嘅海鮮香濃郁得黎唔會太重手,一滾那種溫潤穿透心扉,食落去既舒服既靈巧。再講講得獎蝦餃之王,真係皇者風範,餃皮透明彈牙,每一啖都品嚐到三隻整隻嘅蝦,夠脆夠爽口,爽!👑 沙嗲金錢肚亦都唔係蓋嘅,帶有點點小驚喜嘅夾心,豆腐皮吸滿咗那種醬香,回味無窮。至於蒜香蝦春卷,咬落去果然脆得出奇,蝦香四溢,個人真係鍾意到不得了。配埋一啲餐桌上暖煦嘅茶水💕,吃飯嘅過程中,肚子同心靈都飽滿咗!每碟點心都做到細緻得黎不失風味,真係夠晒抵食,值得再嚟呀!👍

2024-01-28 207 views
📍得閒飲茶太子運動場道7B號地舖😎🫔春風得意腸 $42🏅🦐🥟得獎蝦餃之王(4隻) $36🏝🥕千島醬脆皮蘿蔔糕 $33🍄懷舊香菇燒賣 $32🍵🥟灌湯京滬小籠包 $28🥓🍚蠟味糯米飯(細) $35今日接女朋友收工,突然興起想食點心🤣於是搵左呢間夜晚都有得食點心既餐廳😋冬天食熱辣辣♨️既點心真係幾爽😆之前喺其他餐廳都食過春風得意腸😎,腸粉包住春卷皮,入面再包住蝦膠,有齊爽滑、香脆、彈牙既口感😆要整得好食,腸粉同春卷皮都要夠薄,然後蝦膠要足料先得😋叫得做得獎蝦餃之王🏅🦐,一定有番咁上下😎皮薄得黎,啲蝦仲要夠大隻爽口🤤小籠包既皮如果太厚就唔好食,太薄又好易穿,漏晒啲湯汁出黎😪而佢地既小籠包就整得啱啱好😍食過煎同蒸既蘿蔔糕🥕,但未食過炸既蘿蔔糕,再配埋千島醬,幾特別😆再食埋蠟味糯米飯,非常滿足🤤燒賣基本上係每次飲茶都必叫既點心,但要整得好食都唔容易🤕好多連鎖茶樓既點心質素都每況愈下,想食到高質既點心都唔容易🥲所以都幾推薦呢間餐廳比大家😋

📍得閒飲茶

灌湯京滬小籠包
2024-01-26
灌湯京滬小籠包
2024-01-25 119 views
香港人有句口頭襌 :「得閒飲茶」今次,就黎到依間位於太子,主打新派創意點心既新派酒樓 一 得閒飲茶 @letsyumcha 老闆 孫志強 師傅 入行三十逾年,曾於譽宴酒家擔任點心部總廚,更曾獲得 香港旅遊發展局主辦既「2011美食之最 大賞」 點心組 至高榮譽金獎🥇、甜品創意大獎🥇、蝦餃之王美譽🥇」🌟🥇得獎蝦餃之王 $36/4(隻)既然得獎咁勁 梗系要試下佢!!!蝦餃皮 晶瑩剔透 蝦肉爽口彈牙👍🏻🌟黑金流沙包 $36/3(隻)一咬開 滿滿既咸蛋奶黃餡「嗶」出黎😂好邪惡丫🌟龍蝦湯鮮竹卷 $33吾同坊間浸住湯淋哂既鮮竹卷,佢仲系脆架!仲要配埋矝貴既龍蝦湯湯底👍🏻🌟春風得意腸 $42一層薄薄既腸粉皮,包住炸得好脆既油炸鬼同蝦肉等餡料,層次感滿滿👍🏻🌟蟲草花木瓜燉豬骨湯 $36真材實料 好濃厚既豬骨湯 🤤👍🏻📍得閒飲茶地址 : 太子運動場道7B號地舖#太子 #飲茶 #得閒飲茶 #蝦餃之王 #新派點心 #創意點心 #覓食太子 #太子食乜好 #黑金流沙包 #春風得意腸 #龍蝦湯鮮竹卷 #得獎蝦餃之王 #新派創意點心 #蟲草花木瓜燉豬骨湯 #2011美食之最大賞#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #ʜᴏɴɢ
香港人有句口頭襌 :「得閒飲茶」

🌟🥇得獎蝦餃之王 $36/4(隻)
既然得獎咁勁 梗系要試下佢!!!
蝦餃皮 晶瑩剔透 蝦肉爽口彈牙👍🏻

🌟黑金流沙包 $36/3(隻)
一咬開 滿滿既咸蛋奶黃餡「嗶」出黎😂好邪惡丫

2024-01-25
Type of Meal
Lunch
2024-01-22 83 views
各位食粉朋友們,揾到一家餐廳,食佢嗰啲點心,真係有種「此生無憾」嘅滿足感!一啖蝦餃之王入口,鮮蝦「彈牙」,蒸得啱啱好,皮滑不黏口,感覺就好似蝦仔喺口中起舞咁。嗱,講到燒賣,佢哋嗰個香茹燒賣叻真係一絕,豬肉同香菇嘅味道「夾硬」得嚟不膩口,個個燒賣「飽滿得嚟」,咬落去滿滿的肉汁四溢。跟著,呢個春風得意腸,創意十足,厚厚腸粉夾住脆脆春卷,食落「口感層次」分明,滑又脆,加上蟹籽嘅「爽口」,真喺大大滿足。再黎個龍蝦湯鮮竹卷嘅湯汁,一啖低去,「鮮甜得嚟」海味足,但個竹卷頂嗰層龍蝦湯似乎「略嫌不足」,入口感受稍嫌單薄。特別要提一下,嗰個千島醬脆皮蘿蔔榚,試過之後就覺得「脆皮口感」尖銳,但湊埋千島醬「味道略顯生疏」。牛仔骨蒸飯,呢個就真喺可以話係「肉質細嫩」,足料而且多汁,「惹味到家」。食完之後,滿嘴留香,個種美味「死貼心」,真係值得再去添幾回!下次大家想飲茶,記得唔好錯過呢間,呢度真係有「食指大動」嘅好味道!🥢🍥😋

2024-01-14 147 views
今次fd來到香港,喺太子站附近揾到抵食茶點。所有點心都係即叫即蒸,價錢平過港島許多,fd都贊點心幾jeng幾地道附上最新餐牌黑金流沙包 推薦指數 真係好耐未食! 唔係每間茶樓都有黑金流沙包,今次梗係要嘗試! 俾到surprise我,係好掛住嘅味道,流沙內陷鹹口味,口感細膩椰香黃金糕 推薦指數 口感Q彈 都唔算茶樓常見點心龍蝦湯鮮竹卷 推薦指數 呢度鮮竹卷同其他茶樓有d唔同,浸在濃稠嘅醬汁中,略帶鮮甜味,腐竹都好似預先炸過,第一次食到呢種鮮竹卷!很有特色仲叫咗金錢肚,蝦餃,馬拉糕(幾抵食),叉燒腸粉,鳳爪金錢肚份量同叉燒腸粉叉燒份量有d少,推薦指數仲見到好多其他很有創意點心,比如春風得意腸粉,豆沙QQ小鼠,牛乳太陽蛋今次未嘗試但睇來都好得意三個人258hkd 幾抵食 茶位費6蚊店鋪唔大 但今個週末晚高峰期都未等太耐但單人食要拼台太子站A出口右後轉彎路對面就係得閒飲茶,距離地鐵站僅一分鐘路程同埋對內地朋友來講 呢間鋪頭都普通話友好overall 推薦指數4.5/5 抵食又好味種類又齊全
附上最新餐牌
黑金流沙包 推薦指數

黑金流沙包

椰香黃金糕 推薦指數

口感Q彈 都唔算茶樓常見點心

龍蝦湯鮮竹卷 推薦指數

仲叫咗金錢肚,蝦餃,馬拉糕(幾抵食),叉燒腸粉,鳳爪
金錢肚份量同叉燒腸粉叉燒份量有d少,推薦指數

仲見到好多其他很有創意點心,比如
春風得意腸粉,豆沙QQ小鼠,牛乳太陽蛋
今次未嘗試但睇來都好得意

2024-01-13
黑金流沙包
  • 椰香黃金糕
  • 龍蝦湯鮮竹卷
呢間點心鋪成日同屋企人黎食,覺得呢d點心鋪比酒樓食更加好味👍因為全部都係即叫即蒸,夠新鮮!茶位每人$6,只收現金同八達通。點心種類都好多,仲有燉湯飲。蒜香蝦春卷$28,脆卜卜熱辣辣👍👍所有點心都好食,蝦餃大大粒,灌湯小籠包多汁,個糯米雞同金針雲耳雞飯勁大份🤣🤣食飯都食到好飽!3.6牛乳太陽蛋$26,呢個牛乳奶凍好好味,濃濃既牛乳味,每次黎都會食,上面個太陽蛋其實冇乜味,不過一齊食個口感幾得意😊

點心種類都好多,仲有燉湯飲。

蒜香蝦春卷$28,脆卜卜熱辣辣👍👍

2023-12-13 184 views
🐨春風得意腸 $42推薦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)有腸粉包住層脆脆,食落口感豐富🐣金針雲耳雞飯 $46好味( ´ ▽ ` )ノ飯底有荷葉香雞件亦好滑,推薦雞油流左落飯好香(*´ω`*)🦐得獎蝦餃之王 $36雖然話係得獎點心,但食落正正常常,無乜特別🐹灌湯小籠包 $28不錯,入面充滿湯汁記得一啖過食(。•̀ω-)🐻黑金流沙包 $36雖然成日見到,但都係第一次食有金粉鋪面熱辣辣,軟熟流心🦆懷舊鶉蛋燒賣 $27越嚟越少見嘅燒賣🦄桂花白糖糕 $28個人本身麻麻白糖go茶位$510月食嘅,真係無乜印象了只記得同行朋友食嘅時候不停讚呢間餐廳🤣同場都見到有幾枱外國人食緊點心^ ^
🐨春風得意腸 $42
推薦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
有腸粉包住層脆脆,食落口感豐富

🐣金針雲耳雞飯 $46
好味( ´ ▽ ` )ノ
飯底有荷葉香
雞件亦好滑,推薦
雞油流左落飯好香(*´ω`*)

🦐得獎蝦餃之王 $36
雖然話係得獎點心,但食落正正常常,無乜特別

🐹灌湯小籠包 $28
不錯,入面充滿湯汁
記得一啖過食(。•̀ω-)

🐻黑金流沙包 $36
雖然成日見到,但都係第一次食有金粉鋪面
熱辣辣,軟熟流心

10月食嘅,真係無乜印象了
只記得同行朋友食嘅時候不停讚呢間餐廳🤣
同場都見到有幾枱外國人食緊點心^ ^
2023-12-13 163 views
呢間係位於太子嘅中式茶樓,位置方便,太子站行幾分鐘就到。舖頭係傳統嘅中式點心舖,主打傳統同特色創意點心,即叫即蒸用心製作🫶🏼。晚餐有點心、特色蒸飯、中式港式小食、仲有美味嘅甜品。茶位☕️每人$5,全日唔使+1!.《得獎蝦餃之王(4隻)》 $36有成四粒!晶瑩剔透,望到入邊大大粒蝦🦐🦐 蝦肉彈牙,皮薄,有咬口👍🏻《沙嗲金錢肚》 $31 份量都唔少,唔算好辣沙嗲味重,比較爽口容易咀嚼🫶🏼《椰香黃金糕》 $20一送上嚟好香椰汁味😳 金黃色,彈牙煙韌!!好少係茶樓食到黃金糕😋😋 《蒸蘿蔔糕》 $19好特別嘅蒸蘿蔔糕,成一個方形。蘿蔔味重,有唔少臘腸粒點綴,配埋平時食腸粉嘅豉油👍🏻 蘿蔔糕嘅口感唔錯,唔會好腍啱啱好!《五指毛桃燉豬骨湯》 $30豬骨湯足料👍🏻👍🏻 飲得出熬製咗好耐,益氣健脾🤩🤩 養生之選《原籠牛仔骨蒸飯》 $46好大籠飯!份量好好多,用咗金鳳米,牛仔骨算多,醃得好好食😋👏🏻 黑椒味幾出👍🏻《龍蝦湯鮮竹卷》 $33同平時嘅鮮竹卷好唔同,淋咗啲汁上面,此係忌廉湯嘅味,龍蝦味唔算重。

《得獎蝦餃之王(4隻)》 $36

《沙嗲金錢肚》 $31
份量都唔少,唔算好辣沙嗲味重,比較爽口容易咀嚼🫶🏼

《椰香黃金糕》 $20

《蒸蘿蔔糕》 $19