2019-09-02 902 views
晏就想食下點心又唔想去酒樓,就黎到都係利苑集團既利小館,係屯門分店食過一次都覺得幾好食,今日黎到元朗見到都有分店就入左去食lunch。午市套餐,價錢$68-108,都有成10個套餐可以選擇,一個主食再加個小食同飲品,價格合理。另外,都仲有唔野食可以打點,有QR CODE可用手機用落單,套餐外既正價食品都有95折。套餐我地叫左個豉油雞飯,小食係一口芝士角再加個豆漿。豉油雞好滑,又好入味。芝士角剛剛炸好出黎,非常熱,咬落食到流心芝士,十分濃郁。仲有奶皇包,甜度適中,蘿蔔糕幾濕潤。另外仲叫左個豬扒飯,豬扒已經切好哂,味道好濃,重味左少少。

套餐我地叫左個豉油雞飯,小食係一口芝士角再加個豆漿。

仲有奶皇包,甜度適中,蘿蔔糕幾濕潤。
另外仲叫左個豬扒飯,豬扒已經切好哂,味道好濃,重味左少少。
2019-08-24 653 views
行來行去係yoho睇下有咩食,大大小小連鎖食店都有但最後都係揀左呢間試下,利小館,雖然價錢唔算貴但份量真係細左D,但味道都可以接受,所以整體都還可以接受到既。點了:砂鍋雲吞雞,肉碎豆腐,鐵板牛粒。砂鍋雲吞雞,個鍋雖然幾細下但都係滿一滿都有約6 7粒雲吞,味道還可以接受,係細粒少少,雞既肉口感沒有特別滑唔滑,湯既味道都算有點濃。肉碎豆腐,都係細碟不過味道口感還可以,不過不失。鐵板牛粒,一上菜真係嚇親,因為未見過咁細既鐵板但係味道都尚可接受,牛粒都林林地唔難趙。服務質素都算正常,環境就坐得幾舒服。總結份量小,味道正常。價格算是中等吧。

點了:砂鍋雲吞雞,肉碎豆腐,鐵板牛粒。

肉碎豆腐,都係細碟不過味道口感還可以,不過不失。

服務質素都算正常,環境就坐得幾舒服。

總結

份量小,味道正常。
價格算是中等吧。
2019-07-06 604 views
晚餐时间,其它店都要等好久,吃过其他利小馆,所以好庆幸这里有位。点了四个主菜,三个甜品,但是主菜上来时都只是温热的,芝士角里的芝士已经不起丝了。一个菜拿回去重新做,一个菜好久都不来,真是让人失望。总体不是很满意。
是日和阿女去完灣仔的奇華學整野食後返元朗食野,阿女話唔想食平時食開果幾間,諗起好耐冇去過利小館,加上見到有午餐優惠就決定入去食~~~原來呢度有手提電話自己掃瞄QR CODE去點餐,正價食物有95折優惠~~~個餐裡面點了小籠包3粒和凍豆漿,阿女見到小籠包就跟我爭住食,佢兩粒我一粒,皮薄之餘又有湯飲吓,熱辣辣上,我都唔小心被燙到舌~~~濃湯豬軟骨拉麵,個人最喜歡個豬軟骨軟熟又好食,麵幼得來感覺不錯,阿女當然會跟我爭食,而阿女最開心係可以食美味的流心蛋~~~雖然價錢唔係最抵,但如果在價日來講呢個價錢算係OK架啦~~~

2019-06-22
Dining Offer
Voucher
2019-05-07 744 views
石鍋雲吞雞需要大匙羮,服務小姐扔進石鍋裡,濺到塊面,竟然大搖大擺走咗,老公要求佢道歉,佢先攞張紙巾同我道歉!唔會再來!
2019-05-07
Celebration
Birthday
  • 石鍋雲吞雞
2019-04-26 770 views
天天有午市自選套餐,由11:30am 至4:30pm。自選套餐包括前菜或點心、主菜和飲品。由來$78-98,點心是正價份量。以利苑品牌來說,屬經濟的。主菜選香脆豬扒龍蝦湯麵,一般的薄切吉列豬扒,無乜特別。龍蝦湯麵分開上,先喝龍蝦湯,對顏色但淡而無味,湯麵畧硬身。唯有半隻流心蛋和紫菜爭番少少分。唯有半隻流心蛋和紫菜爭番少少分。香檳汁海鮮焗飯類似白汁焗飯,材料只有蝦、一些菇菌、紅蘿白粒、蕃茄粒,沒有其他的海鮮。飯很濕淋,沒有烤焗後的乾爽口感。前菜:爽脆海哲,真係爽脆彈力,好吃。點心:蜂巢芋盒,共有3件,以為利苑品牌,一些舊式點心應有水準。可惜頗失望,芋蓉薄薄唔滑,餡料很深色但無乜味,餘下只有蜂巢皮尚算合格。羅漢果茶,羅漢果味濃甜。圓肉雪梨茶,內附龍眼肉、雪梨粒、雪耳,清甜好喝。
天天有午市自選套餐,由11:30am 至4:30pm。

主菜選香脆豬扒龍蝦湯麵,一般的薄切吉列豬扒,無乜特別。

龍蝦湯麵分開上,先喝龍蝦湯,對顏色但淡而無味,

湯麵畧硬身。唯有半隻流心蛋和紫菜爭番少少分。

唯有半隻流心蛋和紫菜爭番少少分。

香檳汁海鮮焗飯

飯很濕淋,沒有烤焗後的乾爽口感。

前菜:爽脆海哲,真係爽脆彈力,好吃。

羅漢果茶,羅漢果味濃甜。

圓肉雪梨茶,內附龍眼肉、雪梨粒、雪耳,清甜好喝。
2019-03-22 770 views
💏🧒🏻🧒🏻 今日去咗元朗形點試新嘢老公點了小籠包~味道一般炸饅頭~ 熱辣辣香脆生煎黑椒牛包~普通石鍋薑蔥魚~ 惹味~🐬好味韭黃鱔糊~ 好味🙂份量太少石鍋人參雞湯飯~濃參味' 湯濃郁整體上食物👌' 座位的逼夾
💏🧒🏻🧒🏻 今日去咗元朗形點試新嘢

石鍋薑蔥魚~ 惹味~🐬好味

韭黃鱔糊~ 好味🙂份量太少

石鍋人參雞湯飯~濃參味' 湯濃郁

整體上食物👌' 座位的逼夾
在YOHO MALL午市的時間,到處都總是很多人,難得「利小館」沒有人潮,那我當然選擇到此用膳。想不到午市的時間還可自己一人獨佔卡座,這裏的環境相當舒適之餘,空間感又不錯!濃豬骨湯雲吞麵不知是否太肚餓,沒有多看餐牌便直接點了一碗濃豬骨湯雲吞麵。不消一會兒,他們便呈上我點的雲吞麵。濃豬骨湯底呈乳白色,看到這樣子感覺十分對勁,味道濃郁之餘又鮮甜。雲吞方面,一口一粒,吃上去特別方便,與此同時,雲吞皮薄餡靚,鮮甜味十足之餘又沒有蓋過肉香味,肉香味之中又帶點蔬菜的清甜味,再配上他們的豆瓣醬一起吃特別惹味可口! 其實這裏的雲吞和濃豬骨湯都做得相當不錯,只是麵條很快變腍,所以要盡快吃完!雖然今次我只嚐了他們的濃豬骨湯雲吞麵,但整體的感覺都相當不錯,所以下次有空也會再前來光顧!

濃豬骨湯雲吞麵

不知是否太肚餓,沒有多看餐牌便直接點了一碗濃豬骨湯雲吞麵。

2019-02-27 600 views
在元朗大型商場內的小館經常見到人龍, 一直很想試, 於是在週日下午六時多到達, 幸好不用等位。店員即時介紹以微信下單, 很方便的點了小籠包、奶黃流沙包、鮑汁炆鳳爪、荷葉飯、龍蝦湯雲吞麵、芋絲脆春卷、蘿蔔絲酥餅、粟蓉西米焗布甸、擂沙湯丸、蛋白杏仁茶 , 全都是喜愛的飲茶小點。鮑汁炆鳳爪很入味且林, 鮑汁一點也沒有泿費, 可與荷葉飯亙相配合。所有點心小菜上菜很快且夠熱, 這一點是很重要的。賣相與日常點心一樣並沒有花巧的擺設, 感覺很乾淨及精緻。侍應端上一份擔擔麵, 經了解後是上錯了, 好在有手機的微信下單記錄, 容易跟進。雖然沒有品嚐擔擔麵, 但都可以聞到湯的香味。龍蝦湯雲吞麵的湯香並沒擔擔麵的湯香那麼濃, 雲吞皮是白色的, 與平常麵家吃的雲吞不一樣, 皮薄、內有小蝦,整體尚算合格。最喜愛的是小籠包, 皮薄餡靚! 如果想去飲茶但不想早上起來, 又想在早上或下午以外的時間試點心以外之海鮮及小菜, 這間小館是個好的選擇。 以手機的微信下單可享九五折, 可讓侍應專注上菜, 也讓客人開心,美中不足的是侍應還是上錯菜哬, 但侍應們都帶有笑容, 整體而言服務是滿意的!
Other Info. : 被安排的sofa座位已破舊, 不舒適。
2019-02-24
  • 鮑汁炆鳳爪
  • 擂沙湯丸
2019-01-27 602 views
我最鍾意利小苑既小菜,因為全部都係細細碟,就算兩小口黎食飯,都可以叫多幾個餸。就算黎100次利小館,都一定要叫佢地個蜜汁叉燒,因為佢地叉豬肉既肥瘦同蜜汁都配搭得非常恰當,真係食唔停口。呢個燒腩仔,佢地叫做冰燒三層肉,入口又香又脆就算係雲吞雞都係細細份,如果味道再濃啲就更好第一次叫佢地既炒飯同蘿蔔絲卷,不過不失。但xo醬炒蘿蔔糕就建議食,食唔到xo醬係其次,蘿蔔糕太淋會散咁,比較失望既菜式

叉燒

呢個燒腩仔,佢地叫做冰燒三層肉,入口又香又脆
冰燒三層肉

就算係雲吞雞都係細細份,如果味道再濃啲就更好
雲吞雞

第一次叫佢地既炒飯同蘿蔔絲卷,不過不失。

炒飯

蘿蔔絲卷

xo醬蘿蔔糕

2019-01-27
Dinner
叉燒
冰燒三層肉
2018-12-24 654 views
平日下午茶時段,經過yohomall 三期的利小館。 原來兩點已經有下午茶 (下午茶2:00-4:30pm), 所以和家人去試試。下午茶精選組合包括一個粉麵飯,一個點心, 和一杯飲品。我們都點了鮮蝦雲吞湯生麵 ($48)/鮮蝦雲吞湯拉麵 ($48)湯底好普通, 麻油味很重。 生面和拉麵沒有什麼特別。 雲吞不是用廣東雲吞皮, 而是加了澄麵, 有點煙韌, 餡料不多, 但味道不錯。點心選了三款。原隻鮮蝦餃兩件蝦餃內的蝦新鮮, 算是皮薄餡靚。 味道不錯。半月叉燒包兩件叉燒包味道可以, 但餡料比較少。蘿蔔絲酥餅兩件這個酥是推介。 熱辣辣, 外皮很鬆脆, 蘿蔔絲很清甜, 吃完也不算太膩。飲品點了熱竹蔗茅根水。竹蔗茅根水也是推介, 不是太甜 ,但竹蔗茅根味很重, 非常潤喉。下午茶餐也要加一服務費。大約50多元, 有麵,點心和飲品, 而且食物質素不錯, 非常抵食。
平日下午茶時段,經過yoho

下午茶精選組合包括一個粉麵飯,一個點心, 和一杯飲品。

鮮蝦雲吞湯生麵

點心選了三款。

原隻鮮蝦餃兩件
蝦餃內的蝦新鮮, 算是皮薄餡靚。 味道不錯。

半月叉燒包兩件
叉燒包味道可以, 但餡料比較少。

蘿蔔絲酥餅兩件

飲品點了熱竹蔗茅根水。
熱竹蔗茅根水

2018-12-21
$50 (Tea)
鮮蝦雲吞湯生麵
熱竹蔗茅根水
  • 蘿蔔絲酥餅
2018-12-02 530 views
✴️利小館| #銅鑼灣 .🔹香煎素鵝 $48🔹小龍包 $38🔹流沙奶皇包 $38.1️⃣香煎素鵝外層鬆脆 有多層腐皮 包著冬菇粒 口感豐富 適合素食又愛脆口野.2️⃣小龍包上枱有一兩粒賣相麻麻 還以為會無湯汁好乾 ‼️一咬皮薄湯汁爆出黎 肉質鮮美🐽.3️⃣流沙奶皇包熱辣辣的奶皇包 手感一流 非常足料 撕開一半 見到橙黃色的蛋黃奶皇流出 咬入口吃到啖啖咸香 包質軟熟 讚👍🏻.#利小館 晚市提供多種精美點心 中式小菜 用手機落單可享95折優惠 又省左啲😜
✴️利小館| #銅鑼灣 .
🔹香煎素鵝 $48
🔹小龍包 $38
🔹流沙奶皇包 $38
1️⃣香煎素鵝
2️⃣小龍包
3️⃣流沙奶皇包
2018-12-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-09-30 877 views
早排周末同家人去左食呢間餐廳平時一向係yohomall食中菜都係去開「家x海」既,不過呀媽話今次想試下呢間·梨山醬汁骨煲💰HKD68梨山醬啫係醬油、醋、少少沙律醬咁調味,醬汁好香,排骨肉嫩唔「鞋」,送飯岩岩好!😋·上湯海蝦煎麵💰HKD55呢個價錢都比到五隻🦐其實算係唔錯,但無奈個煎麵太油好硬,好難處理🙈正常係會最後淋個汁上麵,等佢慢慢索返個汁咁食架嘛😢無囉⋯⋯·峰巢芋盒💰HKD33全晚我認為最好食既野,新鮮炸起外脆內軟,而且芋香十足、質感亦好細滑,晚市都有點心供應都算係呢度既優點😅·砂窩雲吞雞💰HKD88淡淡既雞湯,嫩滑既雞肉,大概有半隻雞,都有好多粒小雲吞,清淡但係幾好味,飲多幾啖湯都唔怕太咸🐣🥟🥘算係幾款菜式中最抵食。·秘製咖哩牛腩💰HKD98咖哩味唔濃、唔夠香辣、牛腩尚算稔身份量好少,味道普通🙈·脆皮BB乳鴿💰HKD58(隻)勁細勁細隻但要成$60😟貴!所以佢皮脆係基本😌但炸得有啲燶囉🤦🏼‍♀️·鮑汁炆鳳爪💰HKD42爽脆海蜇💰HKD38好普通既兩小碟開胃小食,無咩好講🤣·茶位💰HKD6(每位)我仲以為利小館會高檔啲,點知係普通茶包一人一個,自己加水沖茶飲🤦🏼‍♀️sad~·食物質素
早排周末同家人去左食呢間餐廳
梨山醬汁骨煲💰HKD68

上湯海蝦煎麵💰HKD55

峰巢芋盒💰HKD33

砂窩雲吞雞💰HKD88

秘製咖哩牛腩💰HKD98
咖哩味唔濃、唔夠香辣、牛腩尚算稔身
份量好少,味道普通🙈
脆皮BB乳鴿💰HKD58(隻)
勁細勁細隻但要成$60😟貴!
所以佢皮脆係基本😌但炸得有啲燶囉🤦🏼‍♀️
鮑汁炆鳳爪💰HKD42
爽脆海蜇💰HKD38
好普通既兩小碟開胃小食,無咩好講🤣
茶位💰HKD6(每位)
食物質素都算係不過不失既,但一般都係份量好少,所以覺得價格相對地貴左,試過一次就算了😛
2018-09-20 605 views
今天下午,和爸爸到利小館飲下午茶,二時十五分到達,可能並非週未,不用等位,還有卡位座。我們點了一份下午茶餐,另加一籠點心,最驚喜的是有咖啡飲。1. 下午茶餐D ($68)- 鮑汁飄香荷葉飯: 有雞粒,豬肉粒,冬菇和瑤柱絲,不肯定吃到鮑汁,不過整體味道不錯,熱辣辣,有荷葉香。- 蜂巢芋盒: 有冬菇和豬肉,芋蓉厚度適中,沒有油膩感覺,好好吃。- 竹蔗芧根水 (忘記影相): 給爸爸的,他說好飲。2. 蜜汁半月叉燒包: 用上東坡肉的蝴蝶餅,包成半圓形,外形新鮮討好,味道本身不錯,不過叉燒餡會比傳統叉燒包少。3. 鮮奶咖啡: 我不飲茶,平時到茶樓只會飲水,難得今次可以一邊吃點心一邊飲咖啡,而且咖啡香濃,絕對為利小館加分!不單食物有水準,職員服務態度亦都好,而且用we chat下單,正價食物有九五折優惠。還有其他食物想試,會再幫襯。
我們點了一份下午茶餐,另加一籠點心,最驚喜的是有咖啡飲。
1. 下午茶餐D ($68)

蜂巢芋盒

- 竹蔗芧根水 (忘記影相): 給爸爸的,他說好飲。

鮮奶咖啡

2018-09-20
$65 (Tea)
蜂巢芋盒
鮮奶咖啡
2018-09-03 1203 views
不嬲好鐘意食中菜 💓焦糖排骨 $48大推介!😍每粒排骨脂肪比例都一流 不會乾爭爭 炸皮薄而脆身 沾上焦糖醬和沙律醬 一口一粒 一定要趁熱食!卡邦尼蝴蝶粉 $42卡邦尼汁稠度適中 好creamy😋健康系列 👇羽衣甘藍橙茄沙律 $32 🥗之前飲過羽衣甘藍汁 受不住那陣澀味 幸好這個沙律絲毫沒有苦澀 開胃又健康👍🏽 🌈彩虹藜麥沙律 $32🌈藜麥應該很多人都聽過 個人頗喜歡其質感咬口 😆櫻桃小鮮茄 $38🍅忍不住口密密食!!巧手之處是已去皮 小鮮茄非平時常吃到的品種 而是非常厚肉 加上柚子汁浸泡過 開胃又健康杏汁燉白肺 $55 (位)圖中不只一位 😆 湯水向來是利小館主打 果然名不虛傳 非常足料 白肺加上雞 燉出來的湯水有種黏口的質感 😍😘 爽脆海蜇 $38一向喜歡海蜇的口感 😋楊枝甘露 $30不會偏甜 每啖都有芒果和西柚互相中和 精燉牛皇濃湯配麵 $88🐮🐄這個又是大推介 濃湯牛味濃郁 但又很清徹 不是滿泛油脂 牛筋 牛腩 牛 不同口感 正 👍🏽
不嬲好鐘意食中菜 💓

幸好這個沙律絲毫沒有苦澀 開胃又健康👍🏽 🌈
彩虹藜麥沙律 $32🌈
藜麥應該很多人都聽過 個人頗喜歡其質感咬口 😆

櫻桃小鮮茄 $38🍅

杏汁燉白肺 $55 (位)

😘 爽脆海蜇 $38
一向喜歡海蜇的口感 😋