2024-04-01 99 views
粉紅色獨角獸生日蛋糕,個蛋糕真係好靚~肥妹全程望住蛋糕上面嘅公仔,到切完蛋糕阿妹第一時間唔係食蛋糕係拎公仔。個蛋糕好有蛋味又夠鬆軟👍啲忌廉又唔係太甜 士多啤梨味又唔會好似藥水咁,我哋一家都讚~
粉紅色獨角獸生日蛋糕,個蛋糕真係好靚~
TakeAway
嚟大埔行街之餘梗係要揾下啲好野食,其中呢間麵包店最出名係💚麻糬布甸包,咁梗係要嚟試吓啦,除咗布甸包之外我都買咗其他嘅包,佢哋呢度係比較偏中式嘅麵包店,除咗麵包之外仲有cake同埋蛋糕等❤️蔓越莓覆盆子布甸包 $16 :呢一款傳統嘅布甸包裏面嘅餡料係蔓越莓覆盆子,我見咁特別想要就買來試吓,整返熱嚟食會特別惹味,布甸包嘅皮外脆內軟,味道都相當濃郁👍🏻,而呢一款味道都幾夾,配料都算多😋💚斑蘭海綿蛋糕 $20 :另外就係呢款斑蘭海綿蛋糕,價錢都相當實惠,食落幾軟熟,不過空氣感唔多,斑蘭味就差啲,唔算好香濃😩💚麻糬開心果布甸 $24 :呢款就係必食之選,💚開心果麻糬布甸包,每一盒有兩小件,係用咗100%開心果製成😍,所以食落相當濃郁又滑順,而佢嘅外層被帶點煙靭,口感特別,反而甜度適中,值得推介👍🏻👍🏻🎈QQ麻糬波 $13/3 :另外買咗大家都會食嘅麻糬波波,佢有朱古力味同芝士味揀,不過就太令我失望😩,佢嘅外層都幾硬,食落仲要係空心,又唔覺特別煙靭😩,因為市面上真係有太多麵包店都會有麻糬波揀,就算係擺超過一晚,食起上嚟都會煙韌,又或者會腍身啲,但呢度嘅完全相反,我唔知佢整好咗有幾耐,但即晚食已經係硬

🎈QQ麻糬波 $13/3 :另外買咗大家都會食嘅麻糬波波,佢有朱古力味同芝士味揀,不過就太令我失望😩,佢嘅外層都幾硬,食落仲要係空心,又唔覺特別煙靭😩,因為市面上真係有太多麵包店都會有麻糬波揀,就算係擺超過一晚,食起上嚟都會煙韌,又或者會腍身啲,但呢度嘅完全相反,我唔知佢整好咗有幾耐,但即晚食已經係硬身,真係好唔抵食😩😩
TakeAway
💁‍♀️💁‍♂️ 13/01/2024(Sat), Tea ☕️開心果系列之一 - 誤打誤撞買到好食嘅麻糬開心果布甸🤤🤤🤤位於大埔墟嘅傳奇烘焙🥯都係一間A先生間中會幫襯嘅麵包店,佢哋嘅麵包🥖🥐🍞、蛋糕🍰🎂等嘅選擇都幾多都幾特別,例如會有啲日式嘅麵包賣。今日💁A先生原本諗住入去買麵包俾兩位小朋友🧑👧做早餐,點知俾佢眼尾𥄫到有個新產品-麻糬開心果布甸,一向都鍾意食開心果產品嘅A先生又點會放過呢,於是又買兩件返屋企試吓先,之後睇返原來開心果關注組都有介紹過呢個麻糬開心果布甸。而今日我地order咗:.🔆 麻糬開心果布甸($24/2個)店方標榜係用上100%法國製無添加開心果醬,入口開心果布甸嘅開心果味濃郁,口感幼滑,而且布甸份量都多,岩晒鍾意開心果嘅朋友。麻糬方面食落煙韌,配合返開心果軟滑嘅布甸,口感唔錯。份量方面佢無一般麵包布甸咁大件,岩晒用嚟做下午茶或者醫肚小食。店員建議係凍食嘅,但我哋試過唔雪入雪櫃,就咁室溫食都好好食。🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟👉🏻 開心果味濃郁,食落有布甸嘅軟滑,又有麻糬嘅煙韌A先生車友指數 🚗

開心果系列之一 - 誤打誤撞買到好食嘅麻糬開心果布甸🤤🤤🤤

而今日我地order咗:

🔆 麻糬開心果布甸($24/2個)

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 開心果味濃郁,食落有布甸嘅軟滑,又有麻糬嘅煙韌

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 大埔墟附近嘅街道都有唔少錶位🅿️,泊唔泊到就睇你運氣;要泊停車場🅿️可以泊去大埔墟街市🅿️
👉🏻 附近廣福道有多線巴士、小巴途經,行10分鐘左右仲有港鐵,交通尚算方便
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-01-13
TakeAway
$12 (Tea)
  • 麻糬開心果布甸
2023-04-02 1739 views
蛋糕選擇多,精美;麪包也選擇多,好食;店舖環境衛生也可以。唯獨是部份店員(大埔區)態度差,甚至連基本禮貌也欠缺,可惜可惜……。期望 貴公司能加以改善店員其差的態度,謝謝。
2022-12-28 1564 views
同事嘅客人請食西餅,外觀好精緻😍食落真心不錯,完全唔會只覺得死甜,小朋友老人家都岩食❤️款式夠特別又夠多👍🏻有別於傳統西餅鋪嘅款式,屬於比較新潮D🥰岩曬年輕一族
同事嘅客人請食西餅,外觀好精緻😍
食落真心不錯,完全唔會只覺得死甜,小朋友老人家都岩食❤️

2022-11-01 1130 views
提子司康 $6個scone正正常常 唔會話好香 冇咩牛油香味 好似冇咩香味咁 總之又唔係特別好食又唔係特別難食咁樣💁🏻‍♀️ 質地都係正正常常 唔會話太硬🙆🏻‍♀️但唔建議大家試🥹芝士士多啤梨軟綿綿 $9睇落好吸引 又平樣又得意🙆🏻‍♀️聽個名仲好似好好食😂點知一打開個膠袋諗住食嘅時候發現係大伏好大陣怪味 係化學味嘅感覺😭😭(sorry 但真係少少似漂白水味)😩食落搵唔到士多啤梨味同芝士味😂得種好假嘅甜味 所以我食左一啖就停低左了 因為真心驚會肚屙😩😩😩
提子司康 $6
質地都係正正常常 唔會話太硬🙆🏻‍♀️
但唔建議大家試🥹

芝士士多啤梨軟綿綿 $9睇落好吸引 又平樣又得意🙆🏻‍♀️
聽個名仲好似好好食😂
點知一打開個膠袋諗住食嘅時候發現係大伏
食落搵唔到士多啤梨味同芝士味😂
2022-07-01 1487 views
父親節加父親大人生日,梗係要買個蛋糕慶祝下,經朋友介紹到呢間小店買了個朱古力黑森林生日蛋糕,這個蛋糕有兒時的回憶,底層加了提子味啫喱,蛋糕鬆軟,賣相又靚,價錢合理👍👍👍👍推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道😋😋😋😋😋
推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道😋😋😋😋😋
作為一位澱粉系女孩,見到麵包就一定走唔甩🤭 經過每一間麵包舖都一定會入去睇!每一次經過哩間麵包舖都俾佢吸引到🍞 今次一於買咗幾款嚟試,結果大部份冇想象中咁好食😮‍💨
三重口味多士
芝士士多啤梨軟綿綿
2022-06-03 667 views
食完晏晝都仲係有啲肚餓😂😂 所以搵啲唔會太飽嘅嘢食下,同平時一樣入去行下睇下有咩想食🤣 入去個陣係2-3點冇乜人,唔洗排隊💛QQ麻糬波(朱古力、芝士) ($5/個,$13/3個)芝士同朱古力兩隻味可以混搭,佢個皮望落一格格,遠睇有啲似菠蘿包脆皮。但食落唔係🤣 佢啲皮唔會一路食一路跌👌🏻 我哋好肚餓,所以一買完就即刻拎嚟食,食落好靭,好難咬😵‍💫朱古力味冇話好出,因為佢有啲朱古力粒粒🍪 就會好少少。但芝士味就真係冇乜味喇🤔 路過可以試下,但唔洗特登去~💭放凍佢幾個鐘反而易咬啲,唔知係因為我冇戴住口罩食,所以個口可以郁得勁啲定點~

💛QQ麻糬波(朱古力、芝士) ($5/個,$13/3個)

我哋好肚餓,所以一買完就即刻拎嚟食,食落好靭,好難咬😵‍💫

2022-04-20 616 views
一直好想食菠蘿皮麻糬波波,但銅鑼灣那間最少要排一小時,我就物色下其他小店有得賣啦,結果發現大埔這間麵包店有售,而且地點在大埔墟大明里中間,十分方便。當天到店的時候,這間的麻糬波波有供應芝士🧀及朱古力味🍫兩款,$5@/ $13 for 3 ,買了兩個芝士一個朱古力,之後見到另一位顧客買了法式布甸包$15@,心思思又想試下,要知道九龍區那間人龍頗長呢。麻糬波波好煙韌👍,個人比較喜歡芝士味🧀,可以吃得出菠蘿皮的味道。至於布甸包的布甸好味好香好滑😋,留意到店家寫明用北海道3.6牛乳製造,但法包🥖跟期望有少少落差。

菠蘿皮麻糬波波
法式布甸包
菠蘿皮麻糬波波
2022-04-09 447 views
🇭🇰 傳奇烘焙·我哋係喺大帽山郊野公園嗰度沿住車路行上去 所以好易行 之後我哋就一路行落去大埔 雖然條山路唔算話好難行 但係因為比較濕 所以大家都要小心🙊之後我哋就落咗大埔食咗幾間餐廳仔啦🥳·QQ麻糬波$5因為我自己超鍾意食麻糬波波 所以見到有人推介呢間 我地都買左黎試下 不過呢間我自己就覺得一般般 佢唔算好煙韌 食落質感係似麵包多啲既🙊🙊·📍大埔廣福里23號正發樓地下A1號舖·
🇭🇰 傳奇烘焙
QQ麻糬波$5
QQ麻糬波

📍大埔廣福里23號正發樓地下A1號舖
$5 (Tea)
2022-04-08 447 views
麻糬波波熱潮掀起左 就間間麵包舖都有賣大埔墟傳奇烘焙都開左幾年 但之前都唔見有依款麵包賣但麵包就真係唔錯 做咁耐都無點加過價 而且麵包質素又維持到今次入去見到中間大櫃有麻糬波波 就試佢麻糬波波有2隻味 朱古力/芝士 $13/3個價錢比起普通麵包都算貴 而且唔係大個去到都無哂朱古力味 只係試到芝士芝士味係無 而且咬落去唔鬆軟Oreo pudding $15得個甜字 成杯都係cream
麻糬波波熱潮掀起左 就間間麵包舖都有賣

Oreo pudding $15
得個甜字 成杯都係cream

2022-04-07
2022-03-31 460 views
經過見到蛋糕造型好靚,無論大人小朋友見到,都一定會好開心。好多時買1個呢d 特別嘅3D造型蛋糕都幾貴,但呢度嘅價錢算係幾抵;如果要求唔高,一個普通忌廉蛋糕就$100都唔洗。件裝蛋糕同樣十分精美,仲有幾特別嘅卷蛋,Oreo 芝士卷同北海道牛奶卷,真係件件都咁精美。第一次光顧,小試牛刀,買左個蛋撻同焙茶奶蓋慕絲。蛋撻係牛油皮,個皮都做得幾出色,看得到跟酥皮相似的千層,味道就無咩驚喜,可能我唔係即買即食,所以對味道都會有d影響。而個焙茶奶蓋慕絲……… 食完,有一刻感覺係懷疑店員俾錯我,但對返照片,又無錯喎。🤔感到懷疑嘅原因1)完全食唔到焙茶同奶蓋嘅味道;2)亦食唔到慕絲嘅口感。食完感覺就係食緊一件超級甜嘅海綿蛋糕,因為真係只食到甜味,同海綿蛋糕嘅口感😬如果鍾意食甜嘅,應該會覺得ok,但真係唔係我杯茶,尤其係面層果d透明嘅啫喱狀物體,我食左兩啖,只好將呢d撥走晒,因為真係甜到我接受唔到。可以讚嘅係個海綿蛋糕真係好軟綿綿。
焙茶奶蓋慕絲
焙茶奶蓋慕絲
2022-03-30
Type of Meal
Other
2021-09-26 865 views
Oreo芝士卷 $38⭐️⭐️⭐️店裏面有好多望落好靚嘅麵包,可能因為夜晚到訪嘅關係,心血來潮想食啲甜嘢,所以就揀咗呢一個卷蛋,蛋糕唔會乾, cream都唔會膩,但就係一個平平無奇嘅卷蛋,食唔出有芝士味,Oreo味亦唔重😢建議大家可以試其他款網上見到有人推介佢嘅班蘭味海棉蛋糕,第一眼見到佢青BB咁唔係好想試🟢🟢不過攞上手感覺好軟熟,都後悔咗冇買,下次經過應該要試一試靜雞雞話你知,我聽到店員自己講自己櫥窗啲精緻小蛋糕難食,唔知真唔真喇
Oreo芝士卷 $38
⭐️⭐️⭐️
Oreo芝士卷

2021-06-27 1085 views
去開大埔一定要黎呢間傳統麵包店💛傳奇烘焙💛💛 一路都知佢好出名 嘢食平靚正🤩今次去大埔就一早bookmark左要去啦!買左.. 咖啡蛋卷 $18雜錦手切曲奇 $38班蘭蛋糕 $9 曲奇係因為有太多味道選擇😂 又揀唔到咩味 就咩味都要啲.. 大推咖啡味👍🏻 超香😍 咖啡蛋卷好出色🤎 蛋糕濕潤 軟林林 唔會話好乾身 又香咖啡味 加埋少少cream 好正🤤 超抵食嘅班蘭蛋糕💚記得新加坡原個斑蘭蛋糕要二百幾蚊 呢條咁大條都係$9咋🤑 食落軟綿綿超香班蘭味 又唔會超甜 大推👍🏻下次再去大埔一定要試佢嘅牛乳卷蛋 因為今次唔係即刻返屋企冇得雪所以就冇買到🥲
去開大埔一定要黎呢間傳統麵包店💛
傳奇烘焙💛💛

一路都知佢好出名 嘢食平靚正🤩
今次去大埔就一早bookmark左要去啦!
買左..

咖啡蛋卷 $18