2019-07-28 541 views
室內港式茶餐廳🤣落船之後只想快啲食完番屋企 信德中心入面係有好多選擇 不過就係想食茶記同埋如果你有行李嘅話,一入門口會有侍應幫你放係門口位置,再比個牌仔你走個陣認領番,呢part 係服務係做得好好1. 喇沙豬肋骨米粉配豬仔包 $582. 蔥油雞扒撈丁 $56呢個價錢算唔錯喇 豬仔包唔夠脆 可能掛住影相 放到啲奶油入晒個包度 喇沙湯 微辣喜歡食辣的會嫌棄佢 豬肋骨都唔錯幾𣺉 蔥油雞扒撈丁唔夠多蔥油 雞扒一般 撈丁系爭咁啲味又講唔出個叮麵略嫌煮得淋左啲,同埋葱油個份量亦都唔係好足夠,所以撈完之後唔係太食到個味,呢個撈叮係唔合格雞排就無乜特別,中規中矩
室內港式茶餐廳🤣

1. 喇沙豬肋骨米粉配豬仔包 $58
2. 蔥油雞扒撈丁 $56
豬仔包
喇沙豬肋骨米粉

雞排就無乜特別,中規中矩
蔥油雞扒撈丁
2019-07-18
豬仔包
喇沙豬肋骨米粉
2019-07-19 356 views
係信德中心無咩野食,午飯時間間間餐廳都好多人排隊,呢日蘭香園人比較少,就做遊客試一試啦!煎蛋叉燒飯大件夾抵食,煎蛋可以揀太陽蛋或者全熟,識食緊係揀太陽蛋啦!太陽蛋煎得好靚,蛋白好嫩,蛋黃就真係完美既橙黃色,而且剪得岩岩好唔會爛但叉燒就麻麻地,有啲乾,無叉燒應有果種蜜汁既香味奶油豬記住要襯熱食!奶油豬整得好好食,烤得剛剛好,香脆可口,外脆內軟,加埋煉奶牛油perfect真係好邪惡,好想再叫多個黎食!

煎蛋叉燒飯

但叉燒就麻麻地,有啲乾,無叉燒應有果種蜜汁既香味

奶油豬
真係好邪惡,好想再叫多個黎食!
2019-06-24
  • 奶油豬仔包
2019-07-18 267 views
相信大家都食過好出名嘅蘭芳園平時都覺得佢係做旅客生意居多.都幾年無食過🤣但今日居然無咩人就同同事入去再食.結果真係令人好失望呀比之前差咗好多好多!!.叫咗叉燒煎蛋撈丁 $56 連熱飲 一上枱 賣相已經唔吸引叉燒太瘦 燒得一啲都唔香 肉質有啲鞋上面蔥油味唔香 下面又太多醬汁.另外叫咗蔥油雞亦撈丁 $56 連熱飲唔記得影相~呢碟嘅賣相就比較好雞翼都炸得香口但依然係太多醬汁而且醬汁係撈唔埋個麵🤣勉勉強強入口.真係無下次!!-,-
相信大家都食過好出名嘅蘭芳園
平時都覺得佢係做旅客生意居多
都幾年無食過🤣
但今日居然無咩人
就同同事入去再食
結果真係令人好失望呀
比之前差咗好多好多!!

叫咗叉燒煎蛋撈丁 $56 連熱飲
雞翼都炸得香口
但依然係太多醬汁
而且醬汁係撈唔埋個麵🤣
勉勉強強入口

真係無下次!!-,-
2019-07-17 193 views
LUNCH食到冇野好食,比同事捉左黎食蘭芳園。好幾年前同朋友食過尖沙咀的分店,感覺係冇咩特別的,但聽佢地講好出名,長期都好多人排隊,下午茶時間會比較好,唔洗排隊。今日點左個普通既叉燒雙蛋飯,的確係毫無特色的。叉燒唔特別好味,比我同同事既都係全瘦肉,很乾很硬。其實冇咩可取之處,好彩價錢都唔算太貴(呢區黎講啦),不過份量都只係剛剛好夠我一個女仔食,2位男同事都嫌唔夠飽。希望下次唔好再比同事捉黎食啲咁既野。

希望下次唔好再比同事捉黎食啲咁既野。
叉燒雙蛋飯餐
2019-07-17 148 views
蘭香園一直是屬於來香港必吃的美食之一,可能是因為便宜又好吃吧。今天中午從公司走過來,想說吃看看不同的分店口味會不會不一樣。因為只有一個人所以可以很快的有位子不需要排隊。點了個雞肉公仔麵套餐,搭配了凍檸茶,總共59元,雞肉一樣很嫩,麵條部分咬起來非常的剛剛好,蔥的香味非常適中,讓麵跟雞肉的味道可以分散的剛剛好。飲料部分酸甜度剛剛好,很清爽可以沖銷麵的鹹度。整體來說跟我之前在尖沙嘴吃的味道差不多,下次會再來吃
飲料部分酸甜度剛剛好,很清爽可以沖銷麵的鹹度。
整體來說跟我之前在尖沙嘴吃的味道差不多,下次會再來吃
2019-07-17
2019-07-17 91 views
去澳門之前諗住食小小嘢飲杯奶茶先,所以揀咗蘭芳園本身咁耐無食都幾期待,不過態度真係差到完全係趕客走,我唔明點解咁多吉檯係都要人搭檯?詢問想換位但係俾人呼呼喝喝,到最後無晒心情埋單走,行出門口仲聽到兩個姐姐大大聲懷疑我地無埋單跑去收銀問。咁嘅態度,嘢食奶茶再好味都唔會幫襯!
去澳門之前諗住食小小嘢飲杯奶茶先,所以揀咗蘭芳園
2019-07-12 200 views
🍴叉燒煎蛋飯 連凍飲59 蚊🥚🍚煎蛋可轉太陽蛋 其實係煎得幾好 熟成程度剛好 其實加埋甜豉油撈飯好難唔好食 值得欣賞係佢椰菜 薑蓉 都落足料 飯亦都大大碟 🍚但佢個叉燒整得麻麻 唔夠軟熟 太乾冇乜蜜糖香味 整體 如果以喺信德中心 全部連鎖店 同埋難食拉麵 既地方黎講算係甘 經過坐低叫下野食都尚可 但唔好預好味!#叉燒 #煎蛋 #叉燒煎蛋飯 #太陽蛋 #茶餐廳 Score 平均分 <6.4/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#蘭芳園上環干諾道中168 至200 號信德中心3 樓304 d號鋪~~~~~~~~~~~~
🍴叉燒煎蛋飯 連凍飲59 蚊🥚🍚

#叉燒 #煎蛋 #叉燒煎蛋飯 #太陽蛋 #茶餐廳
Score 平均分 <6.4/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#蘭芳園
~~~~~~~~~~~~
2019-07-12
$59 (Tea)
2019-07-08 178 views
雖然我知道蘭芳園係好出名 但其實今次係我第一次食😂😂😂不過就唔係去中環懷舊個間 而係上環信德中心好好好好多人 可能又因爲係碼頭啦 既然咁出名 梗係要試試先薯仔蕃茄湯底 豬扒煎蛋通粉 $54同事話呢個好好食你問我 我會話 正常囉🤔主要因為我覺得係屋企都整到 通粉份量真係得好少 兩三啖就食哂😮男士食一定唔夠飽 另外凍飲加$3 叫咗凍奶茶少甜少冰 都係冇咩特別 好淡味 少冰又好多冰性價比真係麻麻🥺
雖然我知道蘭芳園係好出名

男士食一定唔夠飽

性價比真係麻麻🥺
2019-07-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2019-07-02 148 views
因為在上環信德中心內,所以在等待與朋友會合過澳門,這也是一個不錯的選擇,特別是約了來香港旅遊的朋友,他們受了明星效應的影響,因此喜歡到這裡朝聖。店內有很多譚詠麟的唱碟CD,用作展示,不知道老闆是否他的粉絲。但據說譚校長喜歡他們的奶茶店內的裝潢設計,以復古風格,仿照舊日的香港冰室,所以旅遊朋友喜歡打卡拍照但他們的出品,郤是非常一般,沒有突出招牌港式奶茶,茶味亦不足,可能煮茶的時間不足西多士也是很普通,與坊間無異總括來說,如果不用排隊,可以入來用餐,順道拍照打卡,假若大排長龍,則不建議等候,否則大失所望。

但他們的出品,郤是非常一般,沒有突出

招牌港式奶茶,茶味亦不足,可能煮茶的時間不足

西多士也是很普通,與坊間無異

2019-07-02 144 views
去完馬交回來剛好lunchtime, 朋友話好餓想食埋野先返屋企, 是但揀左佢。唔洗等直入, 阿姐快手落單, 野食都算來得快。但我叫果個所謂豬扒包, 個包乾都算, 豬扒薄到見唔到咁濟, 入口仲乾過個包, 食完唔知自己食左D咩。真係去麥記仲好食十倍。
唔洗等直入, 阿姐快手落單, 野食都算來得快。
真係去麥記仲好食十倍。
Other Info. : 阿開飯, 點解味道和整體評分我冇得填???
2019-06-29 194 views
搭船過澳門,來到上環信德中心一定去蘭芳園坐坐,食少少嘢,今日中午先出發,嚟到食個午餐先。好彩唔多人,唔使排隊。港式地道茶餐廳,有好多唔同嘅燒味,阿女揀咗薯仔蕃茄湯底豬扒通粉,我自己好想食撈丁,叫咗個龍蝦汁雞扒撈丁,老公叫咗個午餐~咖哩牛腩飯。碗蕃茄湯通粉都幾細碗,豬扒份量都夠,蕃茄湯底好醒胃,阿女尚算滿意。龍蝦汁雞扒撈丁有啲奇怪,個汁係白色,我都聽到後面個食客問個店員,究竟係龍蝦汁定白汁,當然,答案係龍蝦汁啦,真係有啲失望。Anyway 都幾好食,唔錯嘅。老公個咖哩牛腩飯最正常,牛腩大大件, 炆得好淋,咖哩汁唔算辣。凍飲加三蚊,叫咗少冰依然多冰。整體上一般啦,已經冇曬驚喜。

凍飲加三蚊,叫咗少冰依然多冰。

整體上一般啦,已經冇曬驚喜。

2019-06-29
Type of Meal
Lunch
2019-06-21 174 views
剛澳門坐船回港 有小小肚餓睇下廣場有咩食 見到蘭芳園 朋友話係老字號茶餐 滿心期待而去 最鐘意食老字號茶餐廳 叫左個叉燒煎蛋撈丁 落單時已問可否唔好咁瘦 佢答應話俾肥叉最後黎到叉燒極干 又瘦 兩隻煎蛋全熟 係一早煎好放係度凍哂果種 實在太失望了
叉燒煎蛋撈丁
2019-06-17 134 views
趕搭船,求其搵食之後就上船。蕃茄薯仔通粉,除左個湯底係有顏色之外,一D都唔鮮,有味精。通粉口感又唔好食!奶油豬就抵讚熱辣辣﹑脆卜卜,加埋牛油同煉奶,令到更好食熱奶茶一般水準,無咩特別,未至於講到又滑又正又好飲既程度。另外重叫多左個蔥油雞扒撈丁,但時間太急太趕,無影快快食就走左。個人而言就唔會再光顧,唔係想像同外界講既咁正,價錢亦都唔成正比。蘭芳園整體評分 5.5 /10推介N/A(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯
趕搭船,求其搵食之後就上船。

奶油豬就抵讚熱辣辣﹑脆卜卜,加埋牛油同煉奶,令到更好食
熱奶茶一般水準,無咩特別,未至於講到又滑又正又好飲既程度。

蘭芳園
整體評分 5.5 /10
推介
N/A
(五分滿)老虎回頭率:🐯🐯🐯
2019-06-02
2019-04-28 642 views
來到這間茶檔, 有點兒特別,特別在的是, 有名的原因在那裡?? 還是那些掛牆的裝飾而以?那食物用料; 質素; 味道等… 冇特別,而那地方環境; 坐位; 服務態度等… 同樣地, 冇特別。上午十一點就話冇早餐供應,那麼叫來了;喇沙豬肋骨米粉, 呀~有點特別了,份量特別少, 那兩顆豬肋骨; 肉質乾實, 還好有些許椰菜絲咬吓感覺上冇咁乾涸, 湯底便是一般的咸味。 它有個迷你奶油豬仔包配上, 可能就是那碗米粉份量較少, 要咬埋個包; 先令您肚子滿足點。另一樣是, 薯仔鮮茄湯豬扒煎蛋通粉, 整個配合就像, 扒加塊濕蛋與淋通粉在咸茄湯裡。最後還發現了杯凍黑啡… 於底部一直漏失, 有如, 年紀大了’啡’質流失… 抹完又抹, 食完碗粉後已差不多冇左少半杯了。
來到這間茶檔, 有點兒特別,
特別在的是, 有名的原因在那裡??
還是那些掛牆的裝飾而以?
那食物用料; 質素; 味道等… 冇特別,
而那地方環境; 坐位; 服務態度等… 同樣地, 冇特別。
上午十一點就話冇早餐供應,
那麼叫來了;
喇沙豬肋骨米粉, 呀~有點特別了,
2019-04-10 487 views
外賣早餐叫左個蕃茄薯仔湯通粉,一打開賣相麻麻地,個湯唔夠多(由拎外賣到打開係5分鐘內時間)味道黎講,好普通,蕃茄味唔夠濃,個脆脆豬都係一般。未必會再幫襯,$39同區會有其他更好食早餐。
TakeAway