Restaurant: Kobayashi Sapporo Ramen
Info:

2024-05-27 0 views
第三次食依間餐廳,第二次食地獄拉麵🤩🌶️。之前見到rock 哥介紹,啱啱新出地獄拉麵嘅時候,試過一次,今日星期一午餐時間,同事冇返辦公室,得我一個人好,就啱晒靜靜雞做一啲濕晒嘅嘢。。。之前辣得好過癮,所以一直念念不忘。不過,午餐嘅時間同同事一齊食嘅話,就唔係太方便👻午餐餐牌其實好多選擇,有北海道拉麵、牛奶拉麵、醬油拉麵、炒飯、咖喱飯嗰啲。嗰啲都唔錯,唔食辣嘅人,可以選擇我就叫咗個地獄拉麵以及餃子我自己本身都鍾意食辣,當然唔算得係超人咁樣,可以開YouTube頻道Rock 哥level。咁所以以下落嚟,會講解下,正常人點樣品嚐😹建議最好等埋餃子上咗先,如果冇叫另外食物嘅話,建議你另外要多一個兜。地獄拉麵,比起一般拉麵大碗,而且足料。有一隻糖心蛋、牛蒡、好大塊好厚嘅叉燒、芽菜嗰啲friend、竹筍。餃子上咗之後,我會將叉燒、糖心蛋放上餃子盤上面。咁樣冇浸水嘅話,就會冇咁辣,而且食麵嘅時候,伴隨冇辣嘅餃子或者叉燒、雞蛋嘅話,會比較有層次及風味食拉麵嘅時候,我會伴隨芽菜及牛蒡一齊食,不過我會盡量用匙羹幫助,將嗰啲湯汁滴完先食。基本上剩返落嚟嗰啲汁,已經好夠味。食嘅時候到YouTube整好節奏及呼

我就叫咗個地獄拉麵以及餃子

食拉麵嘅時候,我會伴隨芽菜及牛蒡一齊食,不過我會盡量用匙羹幫助,將嗰啲湯汁滴完先食。基本上剩返落嚟嗰啲汁,已經好夠味。食嘅時候到YouTube整好節奏及呼吸,只要唔好啃親,接觸到氣管嘅話,其實就唔會太大問題。可以輕鬆品嚐。

不過如果你唔小心入咗氣管有咳嘅話,就暫停一下,放慢速度。

其實如果細心慢慢品嚐嘅話,唔好心急,辣嘅程度有少少似四川麻辣火鍋嗰個程度。不過如果你貪心,或者你好鍾意食辣,咁就歡迎飲埋個湯😹。

所以辣嘅話就對我來講唔係太大問題,只係會流好多汗,不過餐廳有餐巾,而且有水。所以,我就話一般來講,我會專登揀冇同事見到嘅情況下先過嚟一個人,靜靜雞獨食👻。

食完之後,個胃有啲刺激,不過我公司有熱牛奶飲😼嘻嘻。如果閣下唔係同我同一間公司,可以走去七記自己買牛奶。👻
  • 地獄拉麵
2024-01-01 387 views
睇openrice好似評分ok過來試下,點知面岩上,就有一隻🪳從檯面爬上來即時已經唔想食,服務員唔單止無同我地道歉,態度仲好似好正常甘,買單都仲要再加收服務費,我想問到底有咩服務?🤢如果唔係睇在新年,已經好想鬧人,見到有其他客係度我地都無講見到🪳就剩係話你地仲要收服務費?收銀完全好似聽唔到甘,亦無任何抱歉表示以後一定唔會再來出品都好一般,地獄辣其實都係噱頭居多,辣味主要係口腔,辣椒味太重反而掩蓋左其他味,完全無必要嘗試
以後一定唔會再來
2023-11-30 270 views
啱啱去咗間小林札幌拉麵試咗碗招牌,味道真係咁正宗!🍜 湯底夠晒濃郁,一啖落肚即刻暖笠笠,啖啖都有牛油嘅香,順滑得嚟唔會膩口。啲拉麵嘅麵條又係夠勁射嘅,煙韌又彈牙,啖啖都話得過癮。仲有呢,海帶又爽口、蘿蔔又入味,配料做得好有心機。就算拉麵做得幾好食,但叉燒就略嫌少咗啲,得幾片覺得有啲掛住。不過,質素真係一流,肉質嫩滑,味道又鮮美。😋呢家店嘅氣氛好港式,又有啲日式風格,食物質素同服務都算係嘅。值得一試嘅,下次我會再挑戰第啲樣野食,可能會兜個螃蟹湯底或者咩豚骨湯底,跟部隊再衝啊!✌️😉👏

每個月總有一次想食拉麵嘅日子今次去咗呢間大角咀開嘅拉麵店舖空間唔多 不過好彩唔使排隊因為好肚餓 入去決定叫個二人餐 佢個二人餐好豐盛 有薯泥前菜兩個拉麵 🍜 同埋三個小食食到個肚攬住咁走
2023-04-02 963 views
這間小林札幌拉麵店在YouTube 裡經常看見網紅拍片挑戰極辣那款拉麵,吃到很辛苦😂非常有趣,我也喜歡吃辣,但不是很能吃🤧不過也慕名而來,必須打卡😂幸好剛到時不用等位,而且午市好像有套餐,店裡座位大約有十多個,也算鬆動北海道醬油拉麵🍜好像沒有很多選擇😂跟朋友點了同一款的拉麵,配料照有叉燒,溫泉蛋,粟米,荀,木耳,麵質正常🤨,但湯非常一般🤣說實話,我感到這個拉麵有點像出前一丁一樣,拉麵不是不好吃,只是完全沒有驚喜🥴套餐配的雞軟骨及雞翼正正常常,是一定不會不好吃的食物,所以我感到這拉麵店有點名大於實🥲🥲小林札幌拉麵大角咀博文街11號富貴大廈西座地下16號舖

北海道醬油拉麵🍜

小林札幌拉麵
大角咀博文街11號富貴大廈西座地下16號舖
$110 (Lunch)
🍜🇯🇵小林札幌拉麵 - 正宗日本口味的拉麵,吃完讓你欲罷不能!👊它的招牌牛油拉麵太好吃了!湯底是豬骨濃湯,濃郁到你會一直喝下去,再加上一塊牛油,慢慢融化、融入湯底,香味四溢,實在是太美妙了!拉麵則是幼身的曲麵,口感Q彈有嚼勁,吃起來非常爽口,讓人一試就無法自拔!🤤除了招牌牛油拉麵,小林札幌拉麵還有其他口味的拉麵和小食,如果你想要一次吃到飽,可以考慮點他們的二人餐,超划算!我們點了北海道南瓜炸薯餅和吉列豬扒,都好吃到爆炸,份量也不少,讓我們吃得超滿足!😋這家拉麵店的環境很舒適,讓人感到放鬆自在,是一個非常好的用餐環境。如果你也是個拉麵控,那麼一定要來試試小林札幌拉麵啊!它的味道正宗,讓人吃完後還想再來一碗!🙌地址:大角咀博文街11號富貴大廈西座地下16號舖

地址:大角咀博文街11號富貴大廈西座地下16號舖
2023-01-18 726 views
難得平日無咩人排隊就去試下佢出名嘅牛油拉麵!上菜時牛油未溶哂,未溶牛油前我試左湯底,都幾濃味噌味!溶咗牛油後,令湯底更有濃厚!啲麵質幾爽口,唔係超級幼同淋身嘅麵,麵質不錯!個叉燒都幾大舊,味道正常! 因為嗌咗晚餐,送埋個小食,我簡咗煎餃,個皮勁薄勁脆!個餡就同平時嘅餃子味不太有分別!加埋餐飲送玻璃樽嘅汽水,成個餐先$140,CP值不錯!
2022-11-15 788 views
一場行到嚟大角咀,八九點就周圍同朋友睇吓有咩食,有朋友講過呢間係幾抵食嘅拉麵店,唔使排隊就入咗去。店入邊唔係好大大約10張枱左右,夜晚時間都幾多人食,有一家大細。1. 跟套餐 南瓜薯餅炸得幾脆不太油,冇好假嘅甜味,唔抗拒南瓜嘅人會覺得幾好食。2. 招牌牛油拉麵喺呢度食先至加咗牛油嘅拉麵會令到湯底更滑,係好足料嘅拉麵,一個女仔食一定夠飽,配菜好足料3. 叉燒拉麵餐牌嘅拉麵唔係好複雜,亦都冇好特別嘅湯底揀,叉燒拉麵嘅叉燒好厚仲要有好多塊好正!拉麵唔係soc湯嘅面底,所以即使食得慢都唔會好鹹係原始好挺身嘅日本拉麵。4. 跟套餐 自家製餃子咁差嘅餃子都好大隻, 有少少燶邊,面頭食落好脆,餡料入邊嘅菜同肉都好足料,味道不會很濃,一個人食晒四隻都得!

1. 跟套餐 南瓜薯餅
炸南瓜薯餅

炸得幾脆不太油,冇好假嘅甜味,唔抗拒南瓜嘅人會覺得幾好食。
2. 招牌牛油拉麵
牛油拉麵

3. 叉燒拉麵

係原始好挺身嘅日本拉麵。
4. 跟套餐 自家製餃子

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
炸南瓜薯餅
牛油拉麵
  • 北海道南瓜炸薯餅
  • 自家制餃子
2022-10-08 724 views
叫咗個招牌牛油拉麵,黎到就首先試試湯底。一試就驚為天人⋯點解會完全無味嘅?我以為自己試錯,撈勻啲再試,都係淡而無味舊牛油溶咗入湯底之後,都係無味好失望,從來檯面有好多調味料,有麻油、辣椒粉,生蒜都有。但係咪住先,點解會有川菜嗰啲花椒椒鹽嘅⋯?舊叉燒就好乾,好硬,同埋係凍嘅。叉燒係無調味嘅,加埋落啲無味嘅湯底之後⋯就係完全無味。其中一舊明顯係個頭/尾,似足Christmas啲火腿咁喎⋯碗招牌拉麵,食完都唔知自己食咗乜。唔知點解過百正評,完全係引伏。不過自家製餃子係好食,有豐富嘅肉餡,皮薄又煎得香脆,熱辣辣,可以一試。
舊牛油溶咗入湯底之後,都係無味

• 自家製餃子
2022-07-24 1151 views
本身男朋友係聽到有人介紹地獄拉麵 所以先帶咗我嚟食 因為佢知道我鍾意食辣 我細個係印尼工人姐姐照顧 我細個就已經係用辣椒送飯嘅人🤣而且鍾意飲湯 去到嘅時候男朋友幫我嗌 個湯嚟到 本身都覺得個湯底顏色好普通感覺好似唔夠辣 點知諗住試一試個湯先 跟住見到個湯好濃 覺得好似杰撻撻嗰種feel (正常湯個質地應該似水嗰種)之後先見到個場貼咗啲字寫住 可以叫員工整個湯底冇咁杰 後面先知道有樣嘢 個員工冇問過… 我男朋友話本身有睇過場上面啲嘢 都見唔到有呢個🤦🏻‍♀️ 個杰撻撻嘅口感硬係覺得怪怪地 當下真係覺得怪 都擺唔到落口 不過冇計啦叫都叫咗 所以照食男朋友話 佢嗰個個餃子🥟好食 個麵都OK

不過冇計啦叫都叫咗 所以照食

男朋友話 佢嗰個個餃子🥟好食 個麵都OK

Type of Meal
Dinner
  • 餃子
2022-05-06 1444 views
今次係第三次食地獄拉麵,點解再去呢,因為係其他拉麵店都食唔到咁有層次既地獄麵,頭兩次去食地獄因為軟弱無飲湯,一直耿耿於懷,所以今次再去食,決心飲曬湯, fb影張相留個紀念。兩兄弟嗌左$388二人餐,地獄拉麵每個再加廿蚊,小食嗌左雞翼軟骨,薯餅,餃子,天婦羅蝦+兩罐可樂。 拉麵一如既往彈牙好食,湯底夠辣,但又唔會蓋過味噌豬骨味,真係好有層次,蛋荀出色,美中不足既係豚肉可以再做好d,有d位有點鞋,自家小食十分出色,必食。今日主要目的係飲哂d湯,地獄湯唔算非常辣,但真係好大碗湯,原本想軟弱,但唔想浪費咁有層次既湯,兩兄弟最終都飲晒湯,影張相,完夢!埋單加一$470左右,家庭經營,用心制作,值得的!估唔到飲哂湯仲有券比你挑戰大霹靂拉麵,以為取消左,等到狀態fit d再挑戰!

2022-05-06
$235 (Lunch)
2022-04-28 847 views
麵底主打喺來自北海道,個人覺得無咩特別😂😂因為我食唔出。而湯底都唔錯,份量都唔小。雖然唔會話超好食,但絕對唔差。招牌牛油拉麵叉燒拉麵北海道南瓜炸薯餅自家制餃子
麵底主打喺來自北海道,個人覺得無咩特別😂😂因為我食唔出。
而湯底都唔錯,份量都唔小。
雖然唔會話超好食,但絕對唔差。

招牌牛油拉麵

北海道南瓜炸薯餅

自家制餃子
2022-03-30 1123 views
同事介紹呢間有地獄拉麵,什麼100萬度辣的,叫我去試下,正好要去太子買啲野,就先去食個午餐。麵店開1200,準時到,人影都冇個。餐牌中沒有地獄拉麵,不過牆上貼滿照片,一問之下,仍然有的,100蚊一碗,可轉午餐,加50蚊,多個小食,多個汽水。小食點了雞軟骨串,汽水就要雪碧。等了差不多十分鐘,麵先到,湯多,麵少,料更少,就是一隻蛋,一片肉,少少菜絲,木耳絲,有少少炸牛油渣。味道方面,一般般啦,冇特別,不過隻蛋要贊一下。湯底,猪骨湯底加辣椒粉,如果齊猪骨湯就應該好飲,多了辣椒粉有少少起漿,影響口感所以冇飲。如果玩挑戰就要飲哂個湯,下次可以試升級版200萬度辣的麵。我覺得唔抵食,所以冇專登飲哂個湯。食落去,普通辣,唔算太辣,到食完先飲兩啖水沖一沖口,抺了三次汗,汽水都冇開。十分鐘左右食完個麵了。差不多食完麵雞軟骨先上枱。總結,唔抵食。正常午餐100蚊,1麵,1小食,1汽水,呢個就可以。(到返屋企食晚飯時,我先醒起,我屋企枱面樽辣椒粉就係魔鬼椒,咪又係100萬度辣)
麵店開1200,準時到,人影都冇個。

地獄拉麵

味道方面,一般般啦,冇特別,不過隻蛋要贊一下。
十分鐘左右食完個麵了。
差不多食完麵雞軟骨先上枱。

總結,唔抵食。
正常午餐100蚊,1麵,1小食,1汽水,呢個就可以。

2022-03-21
$150 (Lunch)
2022-03-29 881 views
之前聽同事講見到有人食到暈咗同口吐白沬😂(我諗係佢跨張嘅講法姐)朋友就躍躍欲試個地獄拉麵🌶🌶🌶結果嚟到之後佢嗌咗個唔辣嘅垃麵,話試我一啖就ok🤡#地獄拉麵 (落地獄前)痴線嫁,齋睇已經大量分泌口水#招牌牛油拉麵坐我對面個蛋散食嘅我都試咗啖湯,幾香濃#北海道南瓜炸薯餅 (其實仲有食雞翼但唔記得影)放心,食完後我無暈同口吐白沬只係潮熱、冒汗、臉紅、心跳姐🥵真係飲唔到嘅地獄湯 (落地獄後)我想像唔到啲人點樣可以飲埋個湯😂😂😂
之前聽同事講見到有人食到暈咗同口吐白沬😂
(我諗係佢跨張嘅講法姐)
朋友就躍躍欲試個地獄拉麵🌶🌶🌶
結果嚟到之後佢嗌咗個唔辣嘅垃麵,話試我一啖就ok🤡
地獄拉麵

#地獄拉麵 (落地獄前)
痴線嫁,齋睇已經大量分泌口水
招牌牛油拉麵

#招牌牛油拉麵
坐我對面個蛋散食嘅
我都試咗啖湯,幾香濃
北海道南瓜炸薯餅

#北海道南瓜炸薯餅
(其實仲有食雞翼但唔記得影)

放心,食完後我無暈同口吐白沬
只係潮熱、冒汗、臉紅、心跳姐🥵

真係飲唔到嘅地獄湯 (落地獄後)
我想像唔到啲人點樣可以飲埋個湯😂😂😂
2022-03-21 611 views
早前見YouTube有推介這間拉麵店,因為有點吸引,於是便前來一試,誰知名大過於實,令人有所失望。小林扎幌拉麵聲稱採用北海道空運而來的拉麵麵條,每日用幾十公斤豬排骨及配菜熬湯11個小時。拉麵店設有$100元午市套餐套餐包括自選拉麵1款、小食或飯1款、汽水1罐湯底:有10多款口味以供食客選擇,不過味道吃起來比較清淡拉麵:夠彈牙而且亦很掛湯叉燒:厚切大件,唯肉質乾柴配料:大量粟米粒、木耳絲、荀片、溏心蛋半隻小食方面有雞翼、雞軟骨、餃子等,味道不過不失。北海道醬油拉麵辛辣拉麵

拉麵店設有$100元午市套餐
套餐包括自選拉麵1款、小食或飯1款、汽水1罐

湯底:有10多款口味以供食客選擇,不過味道吃起來比較清淡
拉麵:夠彈牙而且亦很掛湯
叉燒:厚切大件,唯肉質乾柴
配料:大量粟米粒、木耳絲、荀片、溏心蛋半隻

小食方面有雞翼、雞軟骨、餃子等,味道不過不失。

北海道醬油拉麵

辛辣拉麵