2024-01-24 324 views
店員態度奇差,感覺在乞食,只是問了一個問題,回覆是非常不好聽的答案,終於明白為什麼那麼少客人了,以後也不會再光顧了!燒味餐廳那麼多為什麼要去他家的,不建議幫襯!
燒味餐廳那麼多為什麼要去他家的,不建議幫襯!
TakeAway
2024-01-20 313 views
朝朝暮暮,湊巧行過登龍街嘅燒味界寶藏,心諗今晚唔煮喇!咁我就入去呢家口碑掂掂嘅燒味鋪頭嚟個大啖!💥入嚟環境整齊潔淨,坐低唔耐已經決定落雙拼一人飯。叉燒選咗半肥瘦,色澤叫人垂涎,嘗一口,豈止垂涎,肥而不膩嘅質感喺口中融化,霎時一陣香甜過喉,肉汁四溢,食得出師傳功夫。旁邊嘅燒腩仔,起皮脆得嚟唔夠油膩,紮實嘅肉感夠晒滿足😋。想唔平凡啲,就加個燒鵝腿上餐吧!脆皮、肥薄適中嘅燒鵝,每啖都有酥脆同香潤輪流上陣,簡直太過癮!湯水配得好,一碗清甜滋味嘅湯品,飲落暖笠笠,溫潤全程。仲有,升級餐飲加個瀨粉,白滑得黎喱度喱度,啖啖夠晒力。最終一餐,飽得自在,質素價錢真係心心相印!這裡嘅燒味,每款都有嘅講究,回憶起今晚,呢一餐真係等於一場味蕾上嘅長假旅行🍽️🍗。下次,帶埋屋企人繼續食遍每樣!

2024-01-18 307 views
今日去咗間平民化燒鵝店,真係一試難忘🤤!一入去,燒鵝嘅香味就揮攻過來,正!點咗份【油雞/燒鵝雙拼飯】,梗係要一試!燒鵝嘅皮啖啖脆口,肉質滑溜溜,塗上啲梅醬,嗜口得滯!油雞肌膚白滑,咬落去帶點迷人玫瑰露香,添幾滴蔥油更顯鮮味。同埋,飯後嘅老火湯,一啖滋味滿分,溫潤進心!又食咗例牌叉燒,蜜汁味甘淋淋,外皮微焦香脆,真係想再加碟!口感層次豐富,肥瘦比例恰到好處😋。整餐落去,覺得與眾不同又實在,經典港味,一試再試好難頂啊!飲品方面,凍奶茶順滑得來唔膩口,涼爽解渴。食完飯行下消化,真係講到口水直流。下次約埋三五知己,又可以再嚟打個飽仔啦!讚啦👍👍👍。

2024-01-14 250 views
之前一直都有食開,越食越差,態度又差之前一路食開,榨菜都有一匙羹而家淨係得返幾條好聲好氣問 之後勁差態度 話係得咁多 要多d 俾錢之後一直都好喜歡食 但唔會再食 永遠無下次
之前一直都有食開,越食越差,態度又差

之前一路食開,榨菜都有一匙羹
而家淨係得返幾條
好聲好氣問 之後勁差態度
話係得咁多 要多d 俾錢

之後一直都好喜歡食
但唔會再食 永遠無下次
2024-01-13 192 views
路經銅鑼灣,突然好想搵下呢邊既燒味檔口,上OpenRice睇到間百幾個Like既舖頭,見到食評 圖片賣相吸引入左去😋食左之後發現原來每個人對食物上準則都唔同😋叉燒出到黎個樣90分靚仔 淨低10分係味道😋😋😋馳名燒鵝刷身我既三觀😎無味,鞋口,靭性十足。👍🏻👍🏻👍🏻若果推薦朋友我第一時間都會揀呢到😉港島區價錢,連和既質素🫶🏻(sorry連和)不過座位上值得一讚👍🏻座位闊落可以有空間擺到我既手提環保袋🫰🏻
見到食評 圖片賣相吸引入左去😋
食左之後發現原來每個人對食物上準則都唔同😋
叉燒出到黎個樣90分靚仔 淨低10分係味道😋😋😋
馳名燒鵝刷身我既三觀😎
無味,鞋口,靭性十足。👍🏻👍🏻👍🏻
若果推薦朋友我第一時間都會揀呢到😉
港島區價錢,連和既質素🫶🏻(sorry連和)
不過座位上值得一讚👍🏻
座位闊落可以有空間擺到我既手提環保袋🫰🏻
2024-01-13
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
香港銅鑼灣近時代廣場燒鵝燒味My families and I went to a restaurant called "Kitchen One Roast Goose"(大壹燒鵝)located in G/F, Tang Fai Building, 36-48 Tang Lung Street, Causeway Bay銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖..This restaurant is specialized in roasted goose and Chinese BBQ.Kitchen One Roast Goose Rice Double Combo+$5)大壹燒鵝飯 $60 雙拼加$5HKD$65.soy sauce chicken pairing with roasted goosethere are also BBQ pork, sliced pork knuckle,crispy skin pork to choose from.customers can mix and match according to their own preferences.ser
香港銅鑼灣近時代廣場燒鵝燒味

銅鑼灣登龍街36-48號登輝大廈地舖

大壹燒鵝飯 $60 雙拼加$5
HKD$65

served with perserved veggie
the char siu with right amount of luscious fat

the sliced pork knuckle(燻蹄) is very collagenic

the soy sauce chicken(油雞) is moist,juicy soft and tender

Roasted goose rice set
燒鵝飯套餐
HKD$80
served with Double boiled soup,veggie
the Double boiled soup has a lot of ingredient.sweet yet not over seasoned!delectable
2024-01-02 206 views
好啦,今晚又溜到我個味聚點試食,燒味控嘅我咋,唔使猜都知我已經預咗要大快朵頤。首先啊,嗰個叉燒,真係有啲正!外皮微微焦香,咬落去就係嫩滑又帶點燶邊,正到不得了!邊食邊都忍唔住要讚句:“勁呀叉燒!”再講吓嗰燒肉喇,脆皮燒肉口感超正!皮脆得黎又唔會太硬,肉汁豐富,入口即溶,簡直係食肉界嘅小蝦米變大龍蝦!當然啦,點可以錯過店名招牌——燒鵝呢?燒鵝皮嘅油光閃閃,一啖咬落去,肉質鮮嫩多汁,皮脆味美,真係得喇!而家諗返起嗰口感,都覺得口水直流三千尺,肚仔都開始唱歌喇!唔止咁,龍鳳檸樂甜甜酸酸,簡直係大人細路都啱飲,涼快透心!飲品加飯菜一齊嚟,真係無得輸,飽住肚帶住笑,滿足晒成個晚上!嘩,講到我都想再去一轉喇!洗唔洗預約枱位呢?🦢🍚🍊

嘩,講到我都想再去一轉喇!洗唔洗預約枱位呢?🦢🍚🍊
2023-12-10 343 views
放工後經過銅鑼灣的美食登龍街,看到非常多遊客到達店舖內用餐🍽️,大多是外國遊客以及中國的旅客,看來餐廳在國際間的知名度非常高~門店外掛着種種燒味,包括有烤得金黃色的燒雞、脆皮燒鵝、以及流着蜜糖汁的叉燒閃閃發光,所有燒味都充滿光澤感,看得我們垂涎三尺🤤!店內有卡位提供,店員也非常熱情地推介燒味,我們點選了大壹燒鵝套餐,有白飯、有菜、有老火靚湯湯、有飲品。 我們揀選了油雞、叉燒雙拼燒味,雞肉質柔嫩多汁,叉燒充滿烤焦的香味,咬下蜜汁四溢,烹調得入味,另外點選了瀨粉配餸,瀨粉彈牙,湯底鮮味濃郁。我們更額外點了燒腩仔配搭燻蹄,燒腩仔烤得恰度好處,外層脆皮內層,燻蹄齒頰留香。這次燒味餐吃得非常滿足

這次燒味餐吃得非常滿足
2023-11-21 371 views
行過路過比佢個全日$60燒鵝飯吸引之後叫左個燒鵝叉燒飯 同齋燒鵝飯叉燒好入味 好出色 唔會乾👀 外皮脆 不過好肥😂 值7.5/10燒鵝就中等 唔算特別好😂8成都係骨 味道未必及其他燒鵝店出色 我比6/10分不過$60 有燒鵝飯食 仲要喺銅鑼灣都算係咁另外出奇地連杯華田都好飲 😂平時完全唔食榨菜嘅我都好味 用黎送飯一流唔會辣🙊環境都叫有d裝修 靚靚地望落企理服務就正常 一般香港茶記水準😂overall 值得下次再食過d叉燒😌
行過路過比佢個全日$60燒鵝飯吸引
環境都叫有d裝修 靚靚地望落企理
服務就正常 一般香港茶記水準😂
overall 值得下次再食過d叉燒😌

• 叉燒
行街剛好見到,見到openrice另一個食評話「只有味道好的餐廳」,令我女朋友即刻話要入黎試下,原本仲以為個評論係「反串」….叫左一個燒鵝拼叉燒飯,侍應一擺上黎睇到個賣相(可以睇相…)已經知道呢個燒味飯一定好食….先講叉燒,肥得黎好入味,口感又有啲焦,係難得食到既好叉燒,9/10燒鵝嚟講,呢個價錢算真係俾得多,個醬好入味,不過唔算太多肉,口感中上,大約俾7/10意外係個炸菜,難得佢整得味道岩岩好,唔會太鹹亦唔會太淡,係難得好味既炸菜相當開胃,送飯一流 9/10最後杯熱華田,味道濃郁,係茶記少有既水準8.5/10Overall,,呢個價錢黎講,真係好_抵食已經擺左入一定會再黎食既餐廳list之一

叫左一個燒鵝拼叉燒飯,
侍應一擺上黎睇到個賣相(可以睇相…)
已經知道呢個燒味飯一定好食….

最後杯熱華田,味道濃郁,係茶記少有既水準
8.5/10

Overall,,呢個價錢黎講,真係好_抵食
已經擺左入一定會再黎食既餐廳list之一
燒鵝併叉燒飯
燒鵝併叉燒飯
2023-11-19 219 views
香港食嘢越嚟越貴,有時花咗錢都唔一定好食。所以一啲收費中上,但係交足功課嘅餐廳我就成日幫襯。例如銅鑼灣登龍街大壹燒鵝:今次想試多幾種燒味,所以叫咗一個三拼另外再加多咗一個滋味全餐,個全餐都好豐富,包埋例湯白飯同油菜首先講吓個三拼,我哋揀咗半肥叉燒,燒腩仔同燒鵝:半肥叉燒屬於厚切,而師傅仲俾咗少少燶邊位,但又唔會太燶,唔會帶苦味。醃料鹹甜好平衡,成嚿叉燒非常高質👍燒腩仔完全做到肥瘦相間,皮脆就一定㗎啦,次次都冇失手燒鵝喺呢度嘅主打菜,師傅切嘅係胸嘅位置,亦都係我鍾意食嘅部位,因為呢個位較薄容易入味,皮一樣係好脆,果然係招牌菜滋味全餐就叫咗豉油雞,師傅特別俾咗雞髀位,雞生熟程度做得啱啱好,近骨位置啱啱熟。而玫瑰露豉油汁令到隻雞非常香甜,皮滑肉嫰好食雖然跟餐嘅例湯係送嘅,但飲得出係老火心機湯,煲湯料好足,雖然係例水,但反而有驚喜
首先講吓個三拼,我哋揀咗半肥叉燒,燒腩仔同燒鵝:
燒腩仔完全做到肥瘦相間,皮脆就一定㗎啦,次次都冇失手

2023-11-18 296 views
非常差的叉燒!肥到入唔到口!落單指明其中一盒要林瘦叉收據同埋餐盒都寫明但係出到嚟3盒都係無分別!都係肥到啊媽都唔認得!完全食唔到!吐咗2/3肥膏出嚟!叉燒又太甜!好差好嬲的經歷!未食過咁差嘅叉燒連鎖快餐店都好過佢!仲要收得唔係平完全大失所望講明要瘦叉!都可以比大量肥膏既叉燒直情離曬大譜雖則叉燒肥d好食d,但客人講明瘦叉,你比唔到咪直接講!肥到漏到呑都呑唔落又唔健康吐曬出嚟浪費食物!可謂食過最差的叉燒!
非常差的叉燒!

肥到入唔到口!
落單指明其中一盒要林瘦叉
收據同埋餐盒都寫明
但係出到嚟3盒都係無分別!都係肥到啊媽都唔認得!
完全食唔到!
吐咗2/3肥膏出嚟!
叉燒又太甜!
好差好嬲的經歷!

未食過咁差嘅叉燒
連鎖快餐店都好過佢!
仲要收得唔係平
完全大失所望
講明要瘦叉!都可以比大量肥膏既叉燒
直情離曬大譜
雖則叉燒肥d好食d,但客人講明瘦叉,你比唔到咪直接講!

肥到漏到呑都呑唔落
又唔健康
吐曬出嚟
浪費食物!

可謂食過最差的叉燒!

叉燒
2023-11-17
2023-11-17 130 views
大壹燒鵝在香港也有幾間分店,自己平時較多去開藍田這間。今天來到銅鑼灣,點了一碗义燒粉加凍奶茶!說實在,义燒粉加凍奶茶質素雖然唔錯,但一定不及藍田這間分店。但價錢就貴過藍田這間!另外,食物款式較少,店舖也比較細,當然也只租金也較貴。Anyway, 這間的食物質素唔錯,只是藍田分店更為出色!若日後過去銅鑼灣,都仍有機再去,因為不是唔好,只是另一間分店更出色而已! 若可以做到與另一間分店同一質素,應該會更多客人!

2023-11-13
$56 (Tea)
2023-11-01 166 views
叉燒飯👍🏻一碗大約有10舊厚切叉燒分量好多👍🏻👍🏻另外再配榨菜叉燒蜜味重 我自己略嫌叉燒太甜 不過肥瘦適中送飯一流😋😋不過覺得下次食叉燒飯可以嗌小汁🙈因為本身d叉燒已經好重味好甜再淋太多汁成件事就好咸見佢下午茶都好似幾抵 下次可以再試下

叉燒飯👍🏻

因為本身d叉燒已經好重味好甜
再淋太多汁成件事就好咸

見佢下午茶都好似幾抵 下次可以再試下
2023-10-29 188 views
最近去左大壹燒鵝,本身以為係普通燒味餐廳,原來以精緻的燒鵝為主打,無論係燒鵝定係其他燒味,都非常出色,超級驚喜!燒味雙拼飯 - 叉燒油雞瀨粉 $60配凍檸檬茶 +$8叉燒外皮酥脆,甜蜜多汁。而油雞則嫩滑美味,雞皮爽滑,油雞仲要係雞脾添!瀨粉湯底好香白胡椒味,口感彈牙,係銅鑼灣地段仲要係高質燒味,都幾抵食。一人餐(套餐) - 燒鵝熏蹄 $80配例湯油菜燒鵝皮脆肉嫩,仲要咁啱比左鵝脾我!搭配爽口熏蹄,整體唔會太膩。例湯係合掌瓜煲豬展,冇味精好足料,送埋白飯啱啱好。上庄燒鵝例牌 $148好大隻鵝!燒鵝香氣撲鼻,鵝味濃郁,燒鵝皮燒得好脆,點少少酸梅醬可去膩。鵝油可以配埋白飯食!

燒味雙拼飯 - 叉燒油雞瀨粉 $60
配凍檸檬茶 +$8