2007-09-09 20 views
!. Environment:Nice but too cool of air-conditioning.(We can't sit down till half an hour)2. Taste:very suprise at the size & not match to the menu. 3. Service:BAD<BAD<BAD...esp someone assistant Manager4. Price:not so cheap 5. Cleanliness:Ok 6. 總體上:Reduce all scores by the Service.

4. Price:not so cheap

5. Cleanliness:Ok

2007-09-08 27 views
昨晚與同事相約食晚飯, 心血來潮到荃灣試上海菜, 在千色店附近選擇不多, 約6時半來到,只有2-3客, 卡位full booking, 點了以下食物1) 黃金蝦: 一碟約7件. 咸旦黃酥香, 蝦肉彈牙, 炸粉夠薄, 值得一試2) 醉: 賣相精緻, 可惜大失所望, 肉過老, 花雕太嗆, 年期太新3) 燈影牛肉: 刀工一流, 清楚見到牛肉紋理, 味道太「香港」不及傳統的惹味, 中規中矩4) 宋嫂魚羹: 淡,材料有荀、魚、木耳、芫茜, 只吃到芫茜味, 一碗都嫌多前菜: 用雲耳是錯誤的選擇一句: 試一次就可以
只有2-3客, 卡位full booking,
點了以下食物

前菜: 用雲耳是錯誤的選擇

一句: 試一次就可以
2007-08-31 21 views
昨晚6:30已到了這家店,還有頗多位,但到約7:00已差不多滿座。因為第一次來吃,也不知道味道如何,所以先order了幾道菜,心想不夠再叫。 @@前菜:雪耳+紅蘿蔔絲+金菇菜,味道酸酸的,很奇怪,不好吃。 @@小籠包(4粒):皮雖然薄,但太粉,肉餡雖然有湯,多汁,但完全沒有鮮味,甚至可以說淡而無味,果然高難度。 @@醉鷄:一放進口已吃到很濃的花彫酒味,蓋過了鷄味,但是這種花彫酒不夠香醇,有苦味,鷄肉算幾滑,但鷄皮稍微肥了一點,吃落口不夠爽。 @@砂煲菜飯:菜切得很大粒,比飯還多,而且只是微暖。 @@水煮牛肉:完全不香,沒有麻辣味,牛肉也沒有吸收到汁的味。 吃完了,不太飽,但已沒有興趣再吃其他菜。服務普通,但上菜都算幾快,如果在荃灣區找不到其他東西吃,都可以來試一試,但我就不會再來。
@@砂煲菜飯:菜切得很大粒,比飯還多,而且只是微暖。
2007-08-22 13 views
1) 服務好差, 朋友連同我總數3個人去食,7點鐘我就去到, 佢地未到我就諗住去攞位先啦, 個帶位就話要齊人先入座, 如果有1至2位先入座, 只可以食到8點半, 但係我地唔知另外個朋友幾點可以到, 所以咪等到3個人先入座囉, 我朋友遲了30分鐘先到, 當我等齊人, 佢就話只可以食到8點45分, 如果係咁先入座同等齊人先入座有咩分別, 只係多咗15分鐘食野時間!2) 開頭諗住以為佢咁多人等位, 都可能幾好食, 啲食物都係一般, 我叫了雞絲粉皮, 海哲, 味道很淡, 無咩味,另外叫了鹹肉津白, 啲菜有啲深啡色好似煎濃咗咁

另外叫了鹹肉津白, 啲菜有啲深啡色好似煎濃咗咁
2007-08-20 16 views
昨天同女朋友去了吃晚飯,叫了四樣餸,味道都好好.地方當然窄左少少,不過如果晚上8點半後去到,就有機會兩個人坐到四個人的卡位.不過如果在煩忙時間兩個人去到,而又想快d有位,我建議你同佢講話有三個人.最多都係比多一個人茶錢,但就會快好多有位入坐.
昨天同女朋友去了吃晚飯,叫了四樣餸,味道都好好.
裝修幾好,但我不會再來. 一)與隔離枱只是一隻手指之隔,佢講乜我都聽得好清楚二)侍應們常企在你後面看你食完未,一食完即收碟,餐牌未看完已三次催收.好煩好討厭.三)酸菜焗收$10,茶錢要$10位,確實有點貴.1.老重慶擔擔麵$32 ~ 好少肉醉,但幾好味,唔似平時食到的擔擔麵只得一陣麻醬味2.老四川燈影牛肉$49 ~ 賣相好好,味道亦很特別,一陣香料味,反而沒有牛肉味,因為切得很薄.而質地似脆豬肉乾,只不過它是有個汁蓋面.3.重慶水晶餃$25 ~ menu又話辣,點知一點也不辣,我覺得似有蝦的小籠包.4.韮菜花煎餅$25 ~ 唔似平時煎薄餐,個皮是硬脆的,幾香口
裝修幾好,但我不會再來.
一)與隔離枱只是一隻手指之隔,佢講乜我都聽得好清楚
三)酸菜焗收$10,茶錢要$10位,確實有點貴.

2007-08-13 21 views
聽朋友講幾好食,便一家人去試試.....荃灣店服務極差,坐位分配不合理, 先給5人入座而跳過2個輪候著4人的顧客.食位有碗碟碎片,幸好沒有弄傷口腔.碎片和餸菜很快由職員拾去,事後問經理(肥胖的)怎處理但他毫不知情而且並沒一絲歉意.最後祇有一位職員回覆可能是廚房裡出錯,會送甜品和八折優惠.最後在帳單上祇印上九折優惠,便追問原因,職員祇回應一句\"我地係得九折咋喎!\",態度極為差劣.給八折的職員走來解釋,己將後加的\"鍋貼鳳尾蝦\"沒計算在內和改為九折優惠.但期間並沒有任何人通知過我們,覺到不能接受他們私下變改.
聽朋友講幾好食,便一家人去試試.....
2007-08-10 11 views
唔多野選擇, 又細細碟, 勝在一碟十幾蚊~但係有汽水既佢, menu竟然無寫要人問到出聲~人地話要, 佢又掛住遊魂~質素真係一般~我情願去金滬庭~雖然貴D~果度waiter真係唔係路~勁發夢~!!!不過都算OK~!!小籠包個皮太易穿啦~
唔多野選擇, 又細細碟, 勝在一碟十幾蚊~
質素真係一般~我情願去金滬庭~雖然貴D~
果度waiter真係唔係路~勁發夢~!!!
不過都算OK~!!
小籠包個皮太易穿啦~
聽到不少推薦,難得去荃灣,決定嚐試一下霸王山莊。既然是嚐試,當然從下午茶開始。其實從外頭看門面,如果沒聽說過這間店,我可能永遠不會進去。很像中級的連鎖速食店。價錢下午茶算不貴,10多元吃得到點心、冷盤。但是東西需要挑著吃。小籠湯包:皮薄、不易破,湯汁也有、味道算OK。如果要到美味,湯汁應該更濃郁、皮應該更道地,總覺得皮好像不是很正統、沒有應有的皮香。鍋貼:有人推薦就點,可是沒有湯汁、皮厚、餡不香(就一大團肉),皮的質地很像蒸餃。一般沒吃過這麼厚皮的煎餃。蓮藕脆筍:12元吧,很小盤、味道可以,蓮藕切片太厚且亂切(我切的都比它好10倍)、選的也很醜,排盤像一堆垃圾,很不用心。雞絲粉皮:沒有用一點醋之類的調味、所以會膩、花生醬很像SKIPPY花生醬有顆粒的那種去調,排盤也是不好看。回鍋肉炒粗麵:醬料太多、有點油、味道普通,麵是這店特色,但我永遠沒吃到麵香。蘿蔔絲酥餅:皮不是像一般捲起來鬆軟外皮,比較厚實、還有很多芝蔴,像燒餅,餡是多汁但太鹹。總之,下午茶不貴,裡面環境也可以,只是要精緻就沒有,偶爾吃一下,不抱太大希望。
聽到不少推薦,難得去荃灣,決定嚐試一下霸王山莊。
既然是嚐試,當然從下午茶開始。
2007-08-08 2 views
對於喜愛小籠包的我,著名的霸王山莊是間很吸引的餐廳;前晚滿心期待一試,感覺卻只是普通: 前菜-很酸,味道古怪,$10一碟不值...冷菜兩味($62)-選了雞絲粉皮拼鎮江肴肉,兩款皆是菜式本身好吃,霸王無credit。砂鍋雲吞雞($60)-只要了例牌,份量卻不小,口味較清,ok~霸王燒雞半隻($80)-押上了招牌,味道卻不見得好,既不香又不脆,失望!黃金蝦($89)-廚房用上了新鮮爽口生猛大虎蝦,不過咸黃醬過咸,滋味不見得好;而且菜式份量太細,感覺太不抵食。著名小籠包($24)-扁扁平平的樣子不太吸引,勝在的確皮薄汁多,味道不錯,沒有失望;但一定要極小心挾。霸王生煎包($24)-唯一驚喜之作,全因皮夠薄,如果肉汁再豐富一點會更好。炸饅頭($20)-四個人中得一個人讚好,其餘包括我都認為一般過一般。擂沙湯丸($28)-湯丸很小,當中芝麻餡更少,幾乎吃不出來,不好吃! 整餐最好是環境,座位夠闊落,坐得夠舒服。雖然埋單不貴,但食物質素不如預期;尤其當晚下著傾盆大雨,我可是冒雨狂奔而來,更覺不算抵食...

前菜-很酸,味道古怪,$10一碟不值...

2007-07-31 4 views
叫左一個灌湯蟹粉小籠包~~~~不過都係無普通咁好食~ 所以最尾都加返個普通食飯先hehe其次窩貼真係好正~多汁多肉~~~~水煮牛都好夠味~~~~~酸辣湯就ok 咁啦~~~~~3個人埋單294....

叫左一個灌湯蟹粉小籠包~~~~
不過都係無普通咁好食~ 所以最尾都加返個普通食飯先hehe

其次窩貼真係好正~多汁多肉~~~~
水煮牛都好夠味~~~~~

酸辣湯就ok 咁啦~~~~~

3個人埋單294....

2007-07-11 8 views
一直都係霸王山莊長期支持者, 貪佢夠好食又平(同類食肆比較), 好多時因工作關係會到尖沙咀食, 但約朋友就去灣仔; 不過最鍾意都係屋企附近既荃灣分店. 因為佢有特價宵夜下午茶而且近呀ma.昨晚又食了一餐, 我覺得佢既醉雞係必食既, 可能我又鐘意飲酒, 覺得佢酒味好香好正. 其次當然係小籠包, 特別係特價時段更抵食!! 還要一讚佢既片皮鴨, 好抵食$138二食, 平過深圳丹桂軒! 仲有o個個肥肥地既經理, 由於已認得我係熟客, 一入去便會傾下計, 好nice! 每次去到都好舒服.所以荃灣店一定要試試.

所以荃灣店一定要試試.

2007-07-03 10 views
很久之前嚐過, 苦未有機會發表意見. 現補之:聽聞其醉雞出名, 實卻沒甚特別. 盛器是具心思的, 只是酒味太重, 蓋了鮮味. 小籠包不好吃. 炒飯也一般. 然而, 收費卻不便宜.結語: 不值得再光顧.
很久之前嚐過, 苦未有機會發表意見. 現補之:

結語: 不值得再光顧.
2007-06-25 18 views
首先....服務就一般,我坐在入口不遠處的房間,不過想找一個人點食物實在是難事,我等了很久才有服務生進來。一邊食的時候,一邊有一部電視不停播著這裡上亞洲電視大比拼,煩死人了,要介紹要宣傳也不用在自己店內不停播,就是因為不停播,我才知道什麼是名過其實!雖然極力介紹這裡的拉麵和小籠包,不過我就覺一點先特別都沒有,而且我覺得小籠包有怪味,拉麵也只是一般。雞絲粉皮就太少雞絲,不知道只是剛剛我不好彩,還是比例應該是這樣!炒飯得一個字可以說"鹹",完全不妥,以後都不來吃!

2007-06-19 14 views
今日同中七同學食飯~一行十九人來左霸王山莊~不嬲都想試下kala~但只係俾佢d廣告牌吸引到~點左d 小籠包呀鍋貼咁~d 小籠包都ok 難食~~但d 鍋貼都ok 既~我覺得每個餸都好細~真係好鬼細~~每樣都都係得少少咁~d 松子魚真係唔好再叫~幾難食~d service 都唔錯既~都算坐得舒服~唔...但d 野都真係幾多味精~可能上海野係咁..好口渴~

d service 都唔錯既~都算坐得舒服~
唔...但d 野都真係幾多味精~可能上海野係咁..好口渴~