香港人很多也喜歡吃蟹,秋冬季節絕對不能錯過吃蟹的機會!蟹慶絕對滿足了我吃蟹的滿足!特別是自己第一次吃到日本毛蟹!🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️一到埗就發現有很多隻活毛蟹在店內,保證新鮮乾淨!環境舒適有私密感- 前菜/蟹肉魚籽沙律🦀️- 刺身/池魚、大拖羅、大甜蝦用料高級,很難出錯- 蟹肉多士配紅酒鵝肝🦀️紅酒鵝肝的味道特別,本身容易很膩的鵝肝在紅酒味道配搭下變得平衡,入口即溶- 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🦀️賣相很好,用料高級- 日本毛蟹🦀️今晚的主角!沒有失望! 味道一流,蟹膏滑身,鮮味極濃,份量足,每一口均似是在吃海膽,比一般大閘蟹更鮮甜而不膩!另外店家處理亦細心,每一部份蟹殼均已下刀,容易吃到全部蟹肉,免卻自己下手的麻煩,配上水云醋,味道更極! - 松葉蟹甲羅燒🦀️甲羅燒吃過不少,但配上松葉蟹蟹鉗,蟹鉗是難得的亮點!Juicy、味鮮配上甲羅燒的濃味,令人滿足。- 浜燒鱈場蟹🦀️燒蟹是其中一種最吸引的吃蟹方式,因為經燒過的蟹腳令味道更濃,同時添上燒蟹殼的香味- 松葉蟹炊🦀️最後蟹炊暖胃,蟹味粥很不錯!

🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️ 🦀️

一到埗就發現有很多隻活毛蟹在店內,保證新鮮乾淨!

環境舒適有私密感

- 前菜/蟹肉魚籽沙律🦀️

- 刺身/池魚、大拖羅、大甜蝦
用料高級,很難出錯

- 蟹肉多士配紅酒鵝肝🦀️

- 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🦀️
賣相很好,用料高級

- 日本毛蟹🦀️
今晚的主角!沒有失望!

- 松葉蟹甲羅燒🦀️

- 浜燒鱈場蟹🦀️

- 松葉蟹炊🦀️
最後蟹炊暖胃,蟹味粥很不錯!

2023-11-26 24 views
又係食蟹嘅季節,今日就黎「蟹慶」食蟹!位於香港銅鑼灣澳門逸園中心的日本菜海鮮蟹店。Le度有多種唔同既蟹同不同的煮法烹調,如松葉蟹釜飯、浜燒鱈場蟹腳、黑魚子海膽蟹肉蒸蛋、鹿兒島A5和牛、時令刺身等12. 環境也十分寬敞,設有舒適的卡位,坐得好舒服今日我哋揀左 698/位「大閘蟹會席」松葉蟹沙律,大閘蟹黃鍋巴, 大閘蟹蟹皇茶碗蒸,原隻大閘蟹,流心蟹皇玉, 月見免治棒配大閘蟹蟹黃醬,露筍大閘蟹皇煮,蟹皇斧飯和日式薑湯年糕!

今日我哋揀左 698/位
「大閘蟹會席」
2023-11-23 146 views
呢排係食蟹的好季節,約了朋友好好食番餐。整間店舖以木為主調,氣氛溫馨,四周主要為卡位,有私人空間,而且有蟹公仔做裝飾,可以同佢哋打吓卡,三五知己,坐得舒服。我哋叫咗一個特選會𥱊套餐蟹肉蟹籽沙律配帶子裙邊和牛蒂漬。沙律好醒胃,酸酸地嘅帶子裙邊魷魚絲口感,而牛蒡味濃郁。四品刺身拖羅,深海池魚,帆立貝、大蝦刺身,食材新鮮,肥美。蟹肉拖羅鍋巴配紅酒鵝肝柚子啫喱混合超多蟹肉一起吃,鍋巴脆卜卜,兩者混合口感一流。後食鵝肝,味道濃郁豐富。毛蟹主角毛蟹出場了,蒸熟咗再拆肉,好方便就食到啖啖肉, 味道十分鮮甜。海膽黑魚子蒸蛋熱個身食個蒸蛋,材料當然離不開蟹肉,再加上海膽魚子上乘食材,超滿足。浜燒鱈場蟹腳浜燒過多咗一份焦香,雪場蟹鮮甜厚肉,好正。A5和牛和牛燒得剛剛好,油脂分布平均,配上特製蒜油、芥末籽來做醬,夾上蒜片一起食,提升了層次。海鮮茶碗湯賣相得意,用茶碗上,材料除了蟹肉還用了松茸菇、小元貝、鯛魚片,好鮮味。松葉蟹雜炊超多蟹肉和配料,十分暖胃。芝士蛋糕加柚子啫喱用甜品就結畫上一個完美的句號。
呢排係食蟹的好季節,約了朋友好好食番餐。

我哋叫咗一個特選會𥱊套餐
蟹肉蟹籽沙律配帶子裙邊和牛蒂漬。
沙律好醒胃,酸酸地嘅帶子裙邊魷魚絲口感,而牛蒡味濃郁。
蟹肉蟹籽沙律配帶子裙邊、牛蒂漬
四品刺身
拖羅,深海池魚,帆立貝、大蝦刺身,食材新鮮,肥美。
毛蟹
蒸毛蟹
浜燒鱈場蟹腳
浜燒過多咗一份焦香,雪場蟹鮮甜厚肉,好正。
松葉蟹雜炊
超多蟹肉和配料,十分暖胃。
芝士蛋糕加柚子啫喱
甜品就結畫上一個完美的句號。
2023-11-07
Type of Meal
Dinner
蒸毛蟹
2023-11-20 116 views
今日同老公去左銅鑼灣拍拖加食周年紀念飯👫🏻老公訂左依間超水準嘅蟹宴🦀真係超正呀🤩環境裝修勁有日本feel🇯🇵好似穿過隨意門🚪去左轉日本嘆蟹😌🌟特選會席二人前🌟$2988松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗松葉蟹肉勁勁勁勁多🦀加埋三文魚籽,極度鮮甜❤️沙律菜新鮮脆口,仲有隻炸到脆卜卜嘅小蟹仔❤️係一個好好嘅開胃前菜蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝脆脆嘅鍋巴配上有細滑嘅魚蓉,鮮甜嘅蟹肉,多重口感和味覺享受呀🤩紅酒鵝肝散發淡淡紅酒香味,鵝肝入口即溶細滑季節刺身-牡丹蝦、拖羅、帆立貝、鯛魚黑魚子海膽蟹肉蒸蛋用日本高級雞蛋,蛋味超級濃,而且用蟹汁做湯底,再加埋海膽,所有別夾埋真係超級鮮甜。蟹肉又夠多,蛋蒸得滑捋捋,又有黑魚子,食係上嚟多重口感。時令毛蟹蟹膏唔單上佈滿蟹蓋,多到仲漏埋出嚟😎肉質鮮滑,蟹味極濃又香🦀另配上特製水雲醋,別有一番味道👍🏻鹿兒島A5烤和牛淨係睇個樣都知肉質多哂嫩滑,燒得剛剛好,入口鬆化,牛味極濃😋諗起都流口水🤤另配上烤蒜片,甜中帶甘,夾埋和牛一齊食即刻又唔同哂,多重味道浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁蟹腳燒過後多咗燒烤香味,令鮮甜十足嘅蟹腳,更添上風味松葉蟹釜飯勁多蟹肉🌟仲配上黑松露醬,三文魚籽&蔥花,味道同口感多

🌟特選會席二人前🌟$2988

松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗
松葉蟹肉三文魚籽沙律

蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝

季節刺身-牡丹蝦、拖羅、帆立貝、鯛魚
季節刺身-牡丹蝦、帆立貝、拖羅、鯛魚

浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁
蟹腳燒過後多咗燒烤香味,令鮮甜十足嘅蟹腳,更添上風味

松葉蟹釜飯
勁多蟹肉🌟仲配上黑松露醬,三文魚籽&蔥花,味道同口感多層享受😎

汁物~海鮮湯
上枱時已聞到淡淡清香味道,飲落口有一種好舒服嘅感覺😌勁鮮甜,海鮮味散發哂出嚟

甜品: Tiramisu和芝士蛋糕
甜品:Tiramisu和芝士蛋糕

2023-05-25
$1500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
松葉蟹肉三文魚籽沙律
季節刺身-牡丹蝦、帆立貝、拖羅、鯛魚
甜品:Tiramisu和芝士蛋糕
2023-11-20 30 views
📍蟹慶 銅鑼灣📍作為愛食蟹嘅人,留意到呢一間專食蟹嘅餐廳,二話不說就同朋友嚟訂枱!期待咗幾日,終於到呢一日可以食到😍!嗌咗個特選會席套餐 $1988 二人前😋幾乎每一道菜都有蟹🥹🥹💕!🦀蟹肉三文魚子柚子醋沙律🥗啲三文魚子勁大粒!🦀黑魚子蟹肉海膽茶碗蒸黑魚子、蟹肉、海膽嘅配搭非常鮮味!🦀蟹肉蟹膏多士 配紅酒鵝肝紅酒鵝肝有驚喜😳👍🏻,但又同一般嘅鵝肝多士唔同,加咗蟹肉嘅元素,雙重享受。🦀刺身三點 (池魚、拖羅、赤蝦)雖然係想食蟹,但有刺身食,加倍滿足!厚切池魚有濃郁魚味;拖羅油脂豐富,入口即溶;赤蝦口感軟糯!🦀日本活毛蟹重頭戲😳😍😋!原隻日本活毛蟹,好貼心咁樣拆開晒,方便進食。蟹膏濃郁,食到停唔到口,齒頰留香🥹;蟹肉鮮甜,容易食到,好貼心嘅處理。🦀松葉蟹格甲羅燒繼續係濃郁嘅蟹膏香味,配上炸米餅,味道同埋口感層次豐富。🦀燒鱈場蟹腳燒蟹腳係最能夠突顯蟹嘅味道,因為可以濃縮到蟹肉嘅水份,同埋令蟹殼嘅香味都滲透入肉,好好食。🦀松葉蟹雜炊松葉蟹腳、松葉蟹肉配上粒粒雜菌🥹,雜炊係另一個能夠充份發揮蟹嘅味道嘅煮食方法。愛蟹之人必試!🦀鯛魚白湯🦀抹茶紅豆奶凍&黑糖蕨餅環境舒服乾淨又夠安靜,服務員態度積極有
📍蟹慶 銅鑼灣📍

嗌咗個特選會席套餐 $1988 二人前😋
幾乎每一道菜都有蟹🥹🥹💕!

🦀蟹肉三文魚子柚子醋沙律🥗
啲三文魚子勁大粒!

🦀黑魚子蟹肉海膽茶碗蒸
黑魚子、蟹肉、海膽嘅配搭非常鮮味!

🦀蟹肉蟹膏多士 配紅酒鵝肝

🦀刺身三點 (池魚、拖羅、赤蝦)

🦀日本活毛蟹

🦀松葉蟹格甲羅燒
繼續係濃郁嘅蟹膏香味,配上炸米餅,味道同埋口感層次豐富。

🦀燒鱈場蟹腳

🦀松葉蟹雜炊

🦀鯛魚白湯

🦀抹茶紅豆奶凍&黑糖蕨餅

環境舒服乾淨又夠安靜,服務員態度積極有禮,食物豐富,大滿足!
  • 蒸毛蟹
  • 浜燒鱈場蟹腳
2023-11-19 27 views
秋冬時分來食蟹,想吃一個肥美的蟹宴。適逢季節,餐廳提供大閘蟹宴,想不到日式餐廳也有大閘蟹食。大閘蟹會度 | $698 一人前松葉蟹沙律沙律菜好新鮮,上面有蟹肉、蟹籽及蕃茄仔。大閘蟹皇鍋巴蟹膏下有啫喱、松葉蟹肉、吞拿魚蓉,一啖食有不同的口感。大閘蟹蟹皇茶碗蒸本身有蟹膏、蟹肉、及不同配料,每啖都食到不同的食材,蛋有鮮甜味。原隻大閘蟹一公一乸的大閘蟹,有超多蟹膏,朋友同我食得慢,食到一半已經要上其他菜式。流心蟹皇玉流心蛋外面有層炸漿炸到脆卜卜,流心蛋上放了蟹肉及蟹膏,蛋黃幾香。月見免治棒配大閘蟹蟹王醬免治棒上放了一堆大閘蟹王醬,有龍一定蟹膏味道,點生蛋黃醬更加滑溜。露筍大閘蟹皇煮露筍爽口配蟹肉食,味道較清澈,清一清味蕾。蟹黃斧飯斧飯亦是充滿了蟹肉,可以加上三文魚子、紫菜、蔥花,顏色及味道都十分豐富。日式薑湯年糕食了這麼多大閘蟹,配上一碗薑湯的糖水適合不過。薑湯內有幾粒煙韌的年糕,好有口感。
大閘蟹會度 | $698 一人前
松葉蟹沙律
沙律菜好新鮮,上面有蟹肉、蟹籽及蕃茄仔。
大閘蟹皇鍋巴
蟹膏下有啫喱、松葉蟹肉、吞拿魚蓉,一啖食有不同的口感。
大閘蟹蟹皇茶碗蒸
露筍大閘蟹皇煮
露筍爽口配蟹肉食,味道較清澈,清一清味蕾。
蟹黃斧飯
日式薑湯年糕
秋風起,又嚟到食蟹嘅季節喇,銅鑼灣有間食蟹嘅專門店,今日特登同朋友過嚟幫襯呢間餐廳,門口有一隻好大嘅蟹,好有日本feel,餐廳裡面好闊落,座位寛敞舒適,同朋友一齊揀咗呢個大閘蟹會席,松葉蟹肉沙律先嚟第一道係松葉蟹肉沙律,蟹肉的份量不少,配上脆卜卜的蟹籽、新鮮的車厘茄和爽脆的沙律菜,是一道很足料的開胃菜,大閘蟹皇鍋巴香脆的鍋巴上,順序是味道香濃的蟹膏,清新的柚子啫哩,鮮甜的松葉蟹肉和鮮味幼滑的拖羅蓉,一口咬下去,口感豐富,絕對是味蕾的享受,大閘蟹蟹黃茶碗蒸茶碗蒸很滑溜,配上大閘蟹的蟹黃,味道香濃惹味,原隻大閘蟹一公一乸,兩種滋味都有,工具一應俱全,食蟹食得好方便,無論公乸也超肥美,都係爆黃爆膏,味道甘香,蟹肉肉質細嫰,味道鮮甜,實在令人齒頰留香,流心蟹皇玉是溏心蛋上配有蟹肉和蟹膏,流心的蛋黃加上味道濃郁的蟹膏,再配上香脆的外層,實在滋味無窮,月見免治棒配大閘蟹蟹王醬月見免治棒食得多,但配有蟹肉同蟹黃醬就真係第一次食,味道既鮮且濃,日本露筍大閘蟹皇煮露筍非常爽脆,上面配有唐辛子絲,少少辣提一提味,蟹皇釜飯蟹皇釜飯配料超豐富,蟹肉蟹膏很足料,三文魚籽也很大粒,新鮮飽滿,明明已經好飽,但都忍唔
同朋友一齊揀咗呢個大閘蟹會席,
大閘蟹蟹黃茶碗蒸
茶碗蒸很滑溜,配上大閘蟹的蟹黃,味道香濃惹味,
原隻大閘蟹
一公一乸,兩種滋味都有,工具一應俱全,食蟹食得好方便,
日本露筍大閘蟹皇煮
露筍非常爽脆,上面配有唐辛子絲,少少辣提一提味,
蟹皇釜飯
明明已經好飽,但都忍唔住食哂成碗飯,好滿足,
蟹皇釜飯 & 日式薑湯年糕
最後的薑湯辣辣哋,驅寒一流,年糕煙韌軟糯,為今晚呢一餐飯畫上一個完美嘅句號。
2023-11-02 72 views
一個人出銅鑼灣食lunch,行過Sogo門口時俾派傳單的姐姐招咗入黎,咁見到個menu都ok,就試一試。牛肉火鍋 配烏冬 $138呢個牛肉壽喜燒湯底勁濃味,所有食材都好入味。牛肉軟腍,牛味濃郁,份量都唔少,唔止得幾片。配料勁多,有基本的旺菜冬菇,仲有勁彈牙好入味的粉絲(?🤔️),呢隻粉絲勁好食😍豆腐用炸豆腐,唔會一夾就散,炸皮又吸滿壽喜燒汁,正👍🏻沙律沙律汁調得好惹味,鹹鹹酸酸,又有好微微的辣味,我好欣賞呢個沙律汁。漬物似用泡菜汁醃的青瓜,仲有幾塊肉,都好惹味。味噌湯有蜆有驚喜😆蟹肉蒸蛋 +$30賣相都幾精緻,有好多大粒魚籽。魚籽咬開鹹鹹哋,配埋蒸蛋同蟹肉味道好有層次。底層有好多食材,有菇同白果,仲有元貝同蟹籽,呢個茶碗蒸非常豐富。蟹慶 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫*上述文章只供參考及以當時價格為準

牛肉火鍋 配烏冬 $138

沙律

漬物
似用泡菜汁醃的青瓜,仲有幾塊肉,都好惹味。

味噌湯
有蜆有驚喜😆

蟹肉蒸蛋 +$30

蟹慶 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-10-27 67 views
又到食蟹季節,蟹慶今年推出大閘蟹套餐,即刻約好友嚟品嚐一年一度嘅蟹宴 大閘蟹會席$698@松葉蟹沙律沙律以新鮮的松葉蟹肉為主,鮮嫩的蟹肉配上多種時令蔬菜,給人一種清新爽口的感覺。 大閘蟹皇鍋巴鍋巴煎得香脆,咬下去的時候發出脆脆的聲音,配上鮮美的大閘蟹膏,讓人回味。 大閘蟹蟹皇茶碗蒸蒸蛋的質地十分嫩滑,加上大閘蟹的鮮甜肉質,口感豐富。 原隻大閘蟹最令人期待的原隻大閘蟹終於上桌了,大閘蟹爆膏十分豐富,肉質鮮甜,每一口都充滿了濃郁的蟹味,沾上蟹醋,好正,讓人回味‼️ 流心蟹皇玉蛋外層炸過,滿了鮮美的蟹肉和蟹膏,一咬下去很不錯的。 月見免治棒配大閘蟹蟹王醬以免治雞肉為主,加入了脆骨,口感十分不錯。沾上蛋黃液後更加滑溜,令人垂涎欲滴。 蘆筍大閘蟹皇煮蘆筍的鮮嫩與大閘蟹的鮮甜完美結合,湯汁的味道非常鮮美。 蟹皇釜飯高湯完全融入飯中,加上蟹肉、蟹膏、魚籽、香蔥和紫菜絲,每一口都充滿了濃郁的蟹鮮味,配上香葱的香氣和紫菜的脆爽,口感味道多樣。 日式薑湯年糕食完大閘蟹再來一碗熱辣辣嘅薑湯揀驅寒,薑湯唔會太辣,剛剛好,為這餐劃上句號。

大閘蟹蟹皇茶碗蒸
蒸蛋的質地十分嫩滑,加上大閘蟹的鮮甜肉質,口感豐富。

流心蟹皇玉
蛋外層炸過,滿了鮮美的蟹肉和蟹膏,一咬下去很不錯的。

蘆筍大閘蟹皇煮
蘆筍的鮮嫩與大閘蟹的鮮甜完美結合,湯汁的味道非常鮮美。

日式薑湯年糕
秋風漸涼,月色清朗,大閘蟹尤如秋季的明珠,橙黃的蟹膏閃爍著光芒。豐滿的身軀蘊藏了無限美味,我們品味著蟹的鮮美,流連於蟹的香氣之中。秋風漸涼、月色清朗,大閘蟹はまるで秋の宝石。オレンジの蟹身が輝きを放つ。豊満な体には無限の美味が宿り、蟹の鮮美を味わい、蟹の香りに浸る。【大閘蟹會席】698HKD/位1️⃣松葉蟹沙律2️⃣大閘蟹皇鍋巴3️⃣大閘蟹蟹皇茶碗蒸4️⃣原隻大閘蟹5️⃣流心蟹黃玉6️⃣月見免治棒配大閘蟹蟹黃醬7️⃣露筍大閘蟹皇煮8️⃣蟹皇斧飯9️⃣日式薑湯年糕
秋風漸涼,月色清朗,
大閘蟹尤如秋季的明珠,
橙黃的蟹膏閃爍著光芒。
豐滿的身軀蘊藏了無限美味,
我們品味著蟹的鮮美,
流連於蟹的香氣之中。

秋風漸涼、月色清朗,
大閘蟹はまるで秋の宝石。
オレンジの蟹身が輝きを放つ。
豊満な体には無限の美味が宿り、
蟹の鮮美を味わい、蟹の香りに浸る。

【大閘蟹會席】698HKD/位
7️⃣露筍大閘蟹皇煮
8️⃣蟹皇斧飯
9️⃣日式薑湯年糕
  • 大閘蟹會席
由細到大都好鍾意食海鮮特別係超肥美嘅蟹肉今次去到銅鑼灣shopping完之後就經過 #銅鑼灣澳門逸園中心門口嘅招牌及蟹的Logo好搶眼原來地庫有一間日本餐廳「 蟹慶 」 @kanikeihk 餐廳主題正是我想找的蟹宴喔我這個 #蟹迷 有口福了即刻二話不說入去試吓餐廳裝修以木為主店員隨即安排我哋坐好闊落嘅卡位位置仲有紅色嘅蟹公仔同我哋一齊共進晚餐當中廚師推介的夏日套餐 -《 夏慶 》一共有11款菜式每位都只係$899食完都覺得超滿足超抵食❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨人氣推介的《 夏慶 》相當吸引 ⬇️ 💛【 #蟹肉柚子沙律 】 估唔到一份沙律菜都可以咁足料免頭有一些碎蟹肉及蟹籽配上柚子汁酸酸美美好開胃🤎【 前菜兩點 】旁邊還有兩小碗的前菜當中我最喜歡食嘅爽口香濃味付螺肉❤️【 刺身四點 】一次過可以嘆晒四款刺身當中包括有三文魚、油甘魚、牡丹蝦及帶子當中的牡丹蝦刺身好大隻好肥美又鮮甜🤍【 #鵝肝魚籽蒸蛋 】 面頭有兩粒鵝肝及一些三文魚籽配上高湯的芡汁即叫即蒸連埋啲蛋一齊舀起就會好滑身食落去好香好滑溜呢🧡【 #時令蟹 】 主角時令蟹終於來了單看賣相都已經好吸引師
由細到大都好鍾意食海鮮

當中我最喜歡食嘅
爽口香濃味付螺肉

❤️【 刺身四點 】

一次過可以嘆晒四款刺身
當中包括有三文魚、油甘魚、牡丹蝦及帶子
當中的牡丹蝦刺身好大隻

主角時令蟹終於來了
單看賣相都已經好吸引
師傅預先將成隻蟹拆肉拆膏
就連蟹腳都好細心地碌殼
配上食用花、啫喱及蟹籽就上枱了

果然每一啖都非常新鮮滿足
一啖夾雜着蟹膏啫喱蟹肉
根本唔需要點任何醬汁
都已經可以食出鮮味、鮮甜無比
這道菜超級大贊!

💙【 #松葉蟹腳雜錦天婦羅 】

當中包括有蝦、秋葵等
即叫即炸金黃色的天婦羅

可以清一清腸胃

🖤【 #名古屋汁燒穀飼牛扒 】

食蟹都可以食到牛扒真係好抵
牛扒汁燒得好入味
而且每一件牛味香濃、肉質鮮嫩
牛魔王必吃之選

係我呢位抹茶控最喜歡的
亦都為呢一餐豐盛嘅蟹宴
畫上完美的句號
2023-10-21 42 views
難得朋友生日就同朋友去慶祝一下,首先就係舌尖上的享受,去嘆一場豐富嘅海鮮晚餐, 知道銅鑼灣一向多美食選擇, 上網俾我搵到一間評價幾好嘅日本海鮮餐廳, 叫蟹慶, 專門食蟹肉, 好彩walk in去都仲有枱, 仲係一張好舒適嘅卡位位置!識食一定食店員推介嘅夏慶套餐, 就咁睇個餐牌都幾多嘢食, 各種類都有, 首先就係前菜, 然後就係小食, 蒸物, 主菜及甜品等等, $899/位都確實幾抵食!先來一道好醒胃嘅蟹肉柚子沙律, 裏面嘅配料好豐富, 汁好fresh, 唔會食到口寡寡前菜有嘅香濃小點細細碗, 香濃嘅醬汁勾起味蕾刺身一共有四款, 驟眼睇三文魚厚切而且帶點魚腩位, 正是我想吃的質感, 好肥美, 另外還有特大的牡丹蝦, 帶子及油甘魚, 每人一件好滿足來到我最喜歡的 #鵝肝魚籽蒸蛋, 身為鵝肝迷的我見到已經心心眼, 粒粒鵝肝香濃極致, 配合蛋香及順喉以下嘅質感, 熱辣辣蒸起嘅溫度, 令人一試難忘剛才一入門口已經見到水缸裏的日本蟹, 係師傅新鮮即拎即煮的蟹, 主菜的 #時令蟹 賣相實在太吸引, 睇得出師傅好有心機人手拆肉, 而且擺盆太美了, 配上一些黃色啫喱, 橙黃色嘅蟹膏及一些食用花點綴, 顏

前菜有嘅香濃小點細細碗, 香濃嘅醬汁勾起味蕾

剛才一入門口已經見到水缸裏的日本蟹, 係師傅新鮮即拎即煮的蟹, 主菜的 #時令蟹 賣相實在太吸引, 睇得出師傅好有心機人手拆肉, 而且擺盆太美了, 配上一些黃色啫喱, 橙黃色嘅蟹膏及一些食用花點綴, 顏色變得更繽紛, 估唔到底下嘅蟹肉是滿滿的, 蟹肉口感爽口又新鮮, 蟹膏很Creamy超邪惡, 確實係非同凡響之作

唔好以為食完蟹肉就完咁簡單, 仲有 #松葉蟹腳雜錦天婦羅 ,裏面有松葉蟹腳天婦羅, 金黃色薄薄嘅外皮點了醬汁, 瞬間變了半脆半林嘅口感, 配上松葉蟹腳肉, 一啖已經有多重口感嘅享受

蔬菜類的 #明太子蘆筍 , 不只是食到鲁迅的草青味, 還有橙色的明太子, 兩者夾埋味道好match

仲有一道豐富的主菜, 就係 #名古屋汁燒穀飼牛扒 , 牛肉薄薄的切成一條條, 入口口感好腍, 牛香四溢

最後還有 #鯛魚白湯 及 #蟹肉稻庭冷烏冬 , 魚湯好適合養膚人士, 魚湯面頭黏口有一層魚似的, 鮮甜無比

最後甘物甜品就是 #抹茶紅豆奶凍 , 色澤比一般的抹茶較深色, 相對地抹茶味道也比較香濃, 抹茶控表示甜度適中很好吃!

#蟹慶 - 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫

#香港蟹宴 #銅鑼灣蟹慶 #銅鑼灣日本菜 #銅鑼灣蟹宴
#相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐
2023-10-16 40 views
蟹慶松葉蟹沙律松葉蟹沙律嘅清爽沙律菜以香甜嘅柚子汁調味。蟹肉鮮甜,蟹子同柚子果粒,多汁爽口,俾人一種清新嘅口感。大閘蟹皇鍋巴大閘蟹皇鍋巴將大閘蟹嘅蟹膏蟹肉同酥脆嘅鍋巴結合,一口咬下去,酥脆嘅口感同濃郁嘅蟹肉,加上帶點清新嘅啫喱交織在一起,別出心裁。大閘蟹皇茶碗蒸大閘蟹皇茶碗蒸用咗大閘蟹嘅蟹膏,搭配著清淡嘅高湯,彈牙嘅麼菇同口感順滑嘅蒸蛋。蟹肉嘅鮮甜味道喺口中綻放。原隻大閘蟹對於喜愛原汁原味嘅美食愛好者嚟講,原隻大閘蟹絕對係一道必試嘅菜餚。整隻大閘蟹簡單煮熟,保留咗蟹肉嘅鮮嫩同原始風味,每一口都感受到蟹肉嘅鮮美,我哋食得太滋味,閒談不知不覺間都靜止咗。流心蟹皇玉流心蟹皇玉將大閘蟹嘅蟹肉同蟹膏放喺表皮酥炸至金黃嘅半隻雞蛋上,十分精緻富創意。月見免治棒配大開蟹蟹王醬將大閘蟹嘅蟹肉同蟹膏與綿密嘅免治肉結合,再將表皮炸至金黃酥脆,搭配生雞蛋,口感豐富多樣。如果中意炸物,一定愛不釋手。露荀大閘蟹皇煮露荀大閘蟹皇煮將大閘蟹鮮嫩肉質同清脆爽口嘅露荀煮熟,清澈嘅湯汁中見到絲絲嘅蟹肉,係一道令人食得舒服滋潤又健康嘅菜式。蟹皇釜飯蟹皇釜飯將大閘蟹嘅蟹肉,蟹膏,青椒同米飯一齊蒸煮,米飯吸收咗蟹肉嘅鮮甜同蟹膏嘅
蟹慶

大閘蟹皇茶碗蒸

月見免治棒配大開蟹蟹王醬

露荀大閘蟹皇煮

蟹皇釜飯

蟹皇釜飯將大閘蟹嘅蟹肉,蟹膏,青椒同米飯一齊蒸煮,米飯吸收咗蟹肉嘅鮮甜同蟹膏嘅濃郁,散發出誘人嘅蟹香,最後食得一粒飯都無淨。

日式薑湯年糕

最後一碗溫暖嘅日式薑湯年糕,滋潤暖胃,口感豐富,薑湯嘅溫暖感喺口中彌漫,溫暖全身。
這家餐廳專門吃蟹,今天和家人過來吃日本蟹宴。最近有套餐,菜式豐富,價錢也合理。⭐️蟹肉柚子沙律這道開胃沙律以新鮮的蟹肉和香甜的柚子結合,色彩鮮豔,口感清爽。每一口都散發著柚子的香氣,讓舌尖充滿了果香和海鮮的鮮味。接下來是前菜的兩道精選。⭐️前菜兩點⭐️刺身四點蝦、三文魚和帶子呈現出鮮美的色澤和口感。蝦肉鮮嫩多汁,三文魚鮮甜滑嫩,帶子則帶有微妙的甜味。⭐️鵝肝魚籽蒸蛋這道菜以鵝肝和魚籽作為主要材料,融合了豐富的口感和濃郁的味道。蒸蛋的質地柔滑細膩,鵝肝的香氣在口腔中緩緩散開,與魚籽的鮮味相互輝映,帶來了無法抗拒的享受。⭐️時令蟹夏慶套餐的亮點之一是時令蟹。這道菜選用當季最新鮮的蟹肉,以獨特的烹調技法呈現,保留了蟹肉的鮮嫩和甜味,令人陶醉其中。⭐️松葉蟹腳雜錦天婦羅這道天婦羅是一道美味的組合,包括松葉蟹腳、秋葵、蕃薯和蝦。每一片食材都裹上了薄薄的麵衣,炸至金黃酥脆。蟹腳的肉質鮮嫩,秋葵和蕃薯的口感則帶有獨特的脆爽,整道菜色香味俱佳。⭐️明太子蘆筍它將明太子醬和新鮮的蘆筍結合在一起。蘆筍保持了脆嫩的口感,與明太子醬的風味相互融合,為味蕾帶來了一種獨特的享受。⭐️名古屋汁燒殼飼牛扒這道扒牛扒以名古屋汁燒調味,

這家餐廳專門吃蟹,今天和家人過來吃日本蟹宴。

最近有套餐,菜式豐富,價錢也合理。

⭐️蟹肉柚子沙律

接下來是前菜的兩道精選。

⭐️前菜兩點

⭐️刺身四點

⭐️鵝肝魚籽蒸蛋

⭐️時令蟹

⭐️松葉蟹腳雜錦天婦羅

⭐️明太子蘆筍

⭐️名古屋汁燒殼飼牛扒

這道扒牛扒以名古屋汁燒調味,經過獨特的烹調方法,保持了牛肉的嫩度和口感。每一口牛肉都帶有鮮美的汁液,結合了燒烤的香氣和濃郁的醬汁風味,令人回味無窮。

⭐️鯛魚白湯

接下來是一碗鯛魚白湯,清淡而滋味。這道湯以新鮮的鯛魚熬煮而成,湯汁濃郁鮮美,口感滑順。感受到了湯汁中散發的鮮味和滋補的效果。

⭐️蟹肉稻庭冷烏冬

接下來是一道獨特的冷烏冬,其中融入了蟹肉的鮮味。烏冬面條細緻滑順,與蟹肉的鮮嫩相得益彰。每一口都帶有清爽的口感和濃郁的蟹味,讓人回味無窮。

⭐️甜品

甜品提供了抹茶布丁和蕨餅。抹茶布丁綿密滑順,濃郁的抹茶風味散發出來。蕨餅則帶有獨特的口感和香氣,與抹茶布丁形成了絕妙的配搭。
2023-10-09 65 views
朋友知我鍾意食蟹,帶我來到「蟹慶」,果然優質美味😋松葉蟹沙律🥗🥗這道菜以松葉蟹為主要成分,搭配新鮮的沙拉蔬菜和醬汁。松葉蟹的肉質鮮嫩,搭配清爽的沙拉蔬菜非常開胃。大閘蟹皇鍋巴🌮🌮這道菜以大閘蟹為主要材料,配以酥脆的鍋巴。大閘蟹皇的鮮味在炒熟後更加突出,搭配鍋巴的口感和香脆度,給人一種獨特的享受。原隻大閘蟹🦀🦀這是一道非常經典的蟹料理。原隻大閘蟹保留了其完整的外殼和蟹肉,讓食客可以全方位地品嚐到蟹的鮮味和口感。流心奶黃玉月見免治棒配大聞蟹蛋王醬🍢🍢這道菜結合了奶黃流心、月見免治棒和大聞蟹蛋王醬。奶黃流心的濃郁和月見免治棒的口感搭配在一起,加上蟹蛋王醬的味道,帶來豐富的口味體驗。露筍大閘蟹王煮🥘🥘以大閘蟹和露筍為主要材料,煮製而成。大閘蟹的鮮味和露筍的清脆口感相互融合,帶來一種清爽而美味的滋味。蟹皇素麵🍜🍜以蟹皇為主要調味料的素食麵食。蟹皇的味道通常濃郁而鮮美,為素麵增添了豐富的風味。日式薑湯年糕🫕🫕這道菜結合了日式薑湯和年糕,帶有一些辛辣和溫暖的口感。蟹慶 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
朋友知我鍾意食蟹,帶我來到「蟹慶」,果然優質美味😋

松葉蟹沙律🥗🥗

大閘蟹皇鍋巴🌮🌮

原隻大閘蟹🦀🦀

流心奶黃玉月見免治棒配大聞蟹蛋王醬🍢🍢

露筍大閘蟹王煮🥘🥘

蟹皇素麵🍜🍜

日式薑湯年糕🫕🫕
這道菜結合了日式薑湯和年糕,帶有一些辛辣和溫暖的口感。

蟹慶 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫