估唔到旺角鬧市都有寧靜coffee shop好啱行攰了過嚟抖陣食小小輕食🤣當日週末到訪好多食物都已售罄 食物的選擇不多 建議店家多備食材應對週末客流量整體勝在環境舒適 食物味道也不錯!.章魚大阪燒 $88大大塊份量好足 章魚多隨便一啖都有章魚🐙.丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 $158海綿蛋糕很鬆軟但不會太甜配上濃郁嘅焙茶醬好惹味😋旁邊仲有好多新鮮水果.水蜜桃梳打 $15甜甜的很清新 適合炎熱夏天喝.可可豆乳 $22朱古力奶味實唔會出錯🫢
估唔到旺角鬧市都有寧靜coffee shop
好啱行攰了過嚟抖陣食小小輕食🤣
當日週末到訪好多食物都已售罄
食物的選擇不多
建議店家多備食材應對週末客流量
整體勝在環境舒適 食物味道也不錯!
章魚大阪燒 $88
甜甜的很清新 適合炎熱夏天喝
可可豆乳 $22
朱古力奶味實唔會出錯🫢

2024-09-13 0 views
係甜品超級出色嘅日式餐廳最初被你間餐廳吸引係因為巨大日式蛋糕佢嘅焙茶醬濃郁之餘又唔會太甜成個蛋糕有四個手掌咁大,都只係$148焙茶醬齋食都唔會覺得好漏覺得算係慶祝生日嘅好選擇另外一款黑芝麻豆乳都10分推介我估係用咗日本嘅原材料黑芝麻同豆乳都唔會太甜個都好有油脂香味會忍唔住一啖接一啖咁飲主食有兩款大阪燒同烏冬超級推薦大阪燒唔會太多沙律醬啖啖都係章魚覺得比大阪食嘅啱我口味多啲烏冬lunch食先40幾蚊CP值超高
甜品超級出色嘅日式餐廳

CP值超高
  • 章魚大阪燒
  • 芝麻豆乳
  • 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕
呢到行傳統既日式餐廳🍴風格,以深色簡約木系🪵為主,有趟門🚪同復古既吊燈💡,光線柔和感覺幾舒服😌 唔好睇佢鋪頭細細地,都幾多人食,所以唔少野食都好快清晒👍🏻 野食雖然選擇唔多,但幾足料同高質🤤 配料用心,好食😋又唔貴,幾值得翻兜🤓(5 😍 係滿分,🤩係半分) 香煎雞扒咖哩湯烏冬麵 🐥🍛🥣🍜 - $86 (好味指數:😍😍😍😍🤩)湯咖哩🍛🥣係黎自自北海道札幌既美食,用左自家製既高湯🥣,再加多種香料,包括薑黃、孜然、香菜、豆蔻、丁香、月桂、辣椒等等,熬成清爽既咖哩湯汁🍛,味道香濃醇厚,惹味辛辣🌶️,而且個煙韌既烏冬麵🍜掛左幾多湯🥣,感覺唔錯👍🏻 料方面主要揀左香煎雞扒🐥,表皮煎到金黃微脆,有焦香同油香,下面既雞肉🐥質感嫩滑,雞味🐥濃郁,另外仲有半隻香甜creamy既溏心蛋🥚、清甜既粟米🌽、鮮味Q彈既鳴門卷🍥、香口既紫菜同清香既大蔥,口感豐富~香煎虎蝦番茄湯烏冬麵 🦐🍅🥣🍜 - $83 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢到既烏冬麵🍜有好多唔同既湯底🥣可以揀,小編首先揀左番茄湯底🍅🥣,個湯底🥣酸酸甜甜,有芳香自然既番茄香味🍅,仲有啲茄粒同茄蓉🍅,證明係真材實料,唔係淨係靠茄膏同茄醬🥫,個煙韌既烏冬麵🍜掛左幾

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
香煎雞扒咖哩湯烏冬麵

香煎虎蝦番茄湯烏冬麵

呢到既烏冬麵🍜有好多唔同既湯底🥣可以揀,小編首先揀左番茄湯底🍅🥣,個湯底🥣酸酸甜甜,有芳香自然既番茄香味🍅,仲有啲茄粒同茄蓉🍅,證明係真材實料,唔係淨係靠茄膏同茄醬🥫,個煙韌既烏冬麵🍜掛左幾多湯🥣👍🏻 料方面我揀左香煎虎蝦🦐,夠大隻同飽滿,鮮甜彈牙無雪味❄️,煎過之後更加香口~ 另外仲有半隻香甜creamy既溏心蛋🥚、清甜既粟米🌽、鮮味Q彈既鳴門卷🍥、香口既紫菜同清香既大蔥,口感豐富~
大阪燒 (帶子)

大阪燒 (帶子) 🫓🔥⚪️ - $88 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個大阪燒🫓🔥真係超多料,有傳統既珍珠帶子粒同椰菜🥬,仲有埋有港式風味既粟米🌽同蟹柳🦀,帶子⚪️鮮甜彈牙,椰菜🥬清新爽口,配埋香甜爽脆既粟米🌽同鮮甜軟腍既蟹柳🦀口感幾豐富~ 上面仲撒滿左香口既海苔粉、有鹹香鮮味既木魚絲、香甜惹味既燒汁同埋酸甜開胃既蛋黃醬🟡,連埋個有蛋香🥚、口感濕潤、粉感唔重既餅🫓一齊食更加香口,係稍微鹹左少少
丸九小山園焙茶醬烤蛋糕

丸九小山園焙茶醬烤蛋糕 ☕️🔥🍰 - $158 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
一上到黎係比呢個巨無霸size 既烤蛋糕🍰surprise到🤩 大到1個等於兩個咁😂 上面有超多焙茶醬☕️,有獨有焙茶☕️嗰種沙沙地既口感,有烘焙既焦香,香味溫潤醇厚,質感輕盈creamy 唔會漏,配埋下面既蛋糕🍰食就恰到好處,濕潤鬆軟,蛋香🥚幾濃郁,又唔會好甜~ 旁邊仲配左煙煙韌韌既白玉⚪️、Q彈爽口既清香黃豆蕨餅、酸甜清新既藍莓🫐同埋甘甜焦香既焦糖燒香蕉🔥🍌,感覺幾滿足😌 但份量太大,建議多啲人一齊share食😂

水蜜桃梳打 🍑🥤 (好味指數:😍😍😍😍)
呢杯係跟餐野飲,味道香甜,有清香既水蜜桃味🍑,同埋梳打🥤有氣就更加有刺激感~ 如果桃味🍑再突出啲就更加好

巨峰乳酸梳打 🍇🥤 (好味指數:😍😍😍😍)
呢一杯都係跟餐野飲,有左乳酸就更加酸酸甜甜,亦有芳香自然既提子味🍇,同埋梳打🥤有氣就更加有刺激感~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
香煎雞扒咖哩湯烏冬麵
香煎虎蝦番茄湯烏冬麵
大阪燒 (帶子)
丸九小山園焙茶醬烤蛋糕
2024-09-11 0 views
呢間餐廳我已經食過三次,最吸引我就係佢嘅慢煮雞叉燒,喺出面好少會見到!今日朋友有少少唔舒服,就一於帶佢嚟食烏龍麵😜▫️炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵 ($88)每次都必叫呢款!烏龍麵有3個湯底選擇,包括鰹魚、咖喱同蕃茄,我自己就最鍾意鮮甜嘅蕃茄湯,入邊真係有蕃茄蓉架!雞叉燒有4大舊,食落非常嫩滑,帶有少少炙燒味,食落好惹味🥰▫️章魚大阪燒 ($88)大板燒都幾大個,章魚份量都多,除此之外,仲有大量椰菜同蟹柳,好足料!餐廳真係幾有人氣,當日夜晚7:00去到已經大部份食物都售罄,連我最想試嘅烤蛋糕同乳酪雪糕都冇晒,真係令我好失望,唯有下次早啲嚟啦🥹📍楓 旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

▫️炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵 ($88)

▫️章魚大阪燒 ($88)

📍楓
旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
2024-09-11 0 views
最近同緊台式餐廳「黑布小巷」合作既木系日式餐廳「楓」 , 聽個名已經吸引到我。 餐廳位於廣華街既隱蔽位置, 真係唔行入去真係唔發覺到 😝店舖小小,但勝在以木系裝潢營造出日系感覺😌餐廳是以QR Code 落單, 方便快捷。🦐香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵 :本身好好奇咩係烏龍麵😮😮望落去好似烏冬咁 ,但口感比較Q彈。 虎蝦粒粒都好大隻,好有肉感。 不得不說既係個湯底係咖哩,食落好香濃咖哩味,味道好濃 !值得一試😉🐔 慢烤雞脾肉咖哩湯烏龍麵: 份量幾足,雞脾肉肉質鮮嫩。 烏龍麵完全入哂咖喱湯底既香濃味😋 🥚 芝士吞拿魚蛋餅: 講到合作, 緊係要叫下台式食物滿足下自己既貪食🙂‍↕️ 就簡左蛋餅黎食。 吞拿魚醬非常足料😋😋 啖啖吞拿魚黎😱 不過芝士同蛋味就稍被吞拿魚蓋過, 但中意食吞拿魚既朋友會讚🫢🍧冰火湯圓:咁啱有試到新品😍 咩叫冰火呢?冰係指沙冰、火係指湯圓。其實最主要特別在係用桂花蜜棉棉花 加上粒粒煙靭嘅湯圓。桂花蜜本身以為會好甜,但原來唔係,有淡淡的花香同埋回甘既口感。不得不說湯圓除咗煙靭之外,入面仲有餡!😍🧋抹茶豆乳: 抹茶味好濃,配合左豆乳好清爽🧋蜂蜜柚子綠茶: 成個飲品好清涼潤喉,味道唔算太

慢烤雞脾肉咖哩湯烏龍麵

芝士吞拿魚蛋餅

冰火湯圓

🧋抹茶豆乳: 抹茶味好濃,配合左豆乳好清爽
🧋蜂蜜柚子綠茶: 成個飲品好清涼潤喉,味道唔算太甜。
蜂蜜柚子綠茶+抹茶豆乳

Type of Meal
Dinner
慢烤雞脾肉咖哩湯烏龍麵
芝士吞拿魚蛋餅
蜂蜜柚子綠茶+抹茶豆乳
楓🛟@kaede_dessert窄長方形嘅室內空間,木質枱櫈左右靠牆排列整齊🪑 條紋玻璃窗及柔和嘅牆燈,打造出一種復古昭和風💡 特別醒目嘅係一幅展示著日式刨冰、烤蛋糕同乳酪雪糕嘅海報,令人不禁對呢到嘅甜品產生期待🍧 期望越大,失望越大🥺 當日去到竟然款款甜品都售罄,一樣都試唔到😭😭章魚大阪燒🐙蝦大阪燒🦐大阪燒一直以來都是日式煎餅的代表作🏆 巨量海苔同柴魚片舖面,看上去有啲眼花繚亂😂 再淋上了濃郁嘅大阪燒醬同美乃滋🐿️ 大阪燒口感柔軟又有彈性,每一口都能食到章魚或蝦,再與其他食材,蟹柳、粟米、椰菜混合一起,創造出豐滿嘅口感層次🌽香煎雞扒蕃茄湯烏龍麵🍅牆身貼上「雞扒製作需時 請耐心等候最少15分鐘」📄 見咁專登寫出嚟,梗係試吓! 唔知點解以為烏龍麵好似蕎麥麵咁,會係啡啡哋色,點知其實係烏冬嘅另一個叫法😂 金黃嘅雞扒厚身大大件,溏心蛋、紫菜同粟米粒,搭配口感豐富嘅烏龍麵🍜 湯中仲有啲蕃茄蓉,麵條吸收嘅蕃茄湯嘅酸甜味道🥫香煎虎蝦和風炒粉絲🍳五隻大大嘅虎蝦經過香煎,表面呈現出誘人嘅金黃色澤,咬一口便能感受到爽口鮮香嘅蝦肉滋味🦐 加人平滑嘅蛋皮同椰菜蘿蔔絲🥕 粉絲吸滿了和風醬汁,晶瑩剔透又充滿彈性✌
楓🛟
@kaede_dessert

章魚大阪燒🐙

蝦大阪燒🦐

香煎雞扒蕃茄湯烏龍麵🍅

香煎虎蝦和風炒粉絲🍳

香煎虎蝦和風炒粉絲

五隻大大嘅虎蝦經過香煎,表面呈現出誘人嘅金黃色澤,咬一口便能感受到爽口鮮香嘅蝦肉滋味🦐 加人平滑嘅蛋皮同椰菜蘿蔔絲🥕 粉絲吸滿了和風醬汁,晶瑩剔透又充滿彈性✌🏻

冰火湯圓🧊

冰火湯圓

非常可惜地呢款係當晚唯一一樣甜品🥲 啲將熱湯圓丸子同冰凍嘅桂花蜜刨冰結合,帶嚟一個溫熱與冰冷嘅對比,口感非常特別。丸子煙韌,湯圓內餡甜美,刨法味道清新又唔會過甜🌼

芝麻豆乳🐼

抹茶豆乳🍵

芝麻豆乳|抹茶豆乳

日本進口豆乳,加入顆粒感嘅芝麻醬同唔太甜嘅抹茶醬,攪拌嚟飲滋潤又滿足🫘

本住甜品當正餐嘅心態嚟,但試唔到signature嘅巨型烤蛋糕😭 不過主食好實惠嘅價錢同唔錯嘅味道倘算補償咗我嘅脆弱心靈🥺
芝麻豆乳|抹茶豆乳
2024-09-09 0 views
今日天氣好熱,坐低即刻叫咗西柚綠茶同蜂蜜柚子烏龍茶消消暑。炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵雞叉燒炙燒過好香口,慢煮令雞肉保持嫩滑,蕃茄湯味道夠濃郁,個底超級多蕃茄肉,烏冬煙靭好掛汁,仲有隻糖心蛋食好正。夕二大阪燒(章魚)味道好有日本風味,痴線多木魚絲、椰菜同蛋漿,配上特製醬汁,再加上章魚粒滿滿口感,大阪燒份量唔細,起碼兩個人食先食得哂。餐牌無嘅芝麻醬烤蛋糕,個蛋糕底超鬆軟,碗碟都好有心思。乳酪雪糕《自由配》開心果脆脆、香濃紫米、Oreo餅、棒子醬,每啖都好驚喜。
今日天氣好熱,坐低即刻叫咗西柚綠茶同蜂蜜柚子烏龍茶消消暑。

炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵

夕二大阪燒(章魚)

餐牌無嘅芝麻醬烤蛋糕,個蛋糕底超鬆軟,碗碟都好有心思。

2024-09-08 0 views
♥️楓(旺角)之前同朋友行街都經過呢間 果陣都想試吓佢啲乳酪雪糕 今次終於黎試下🥰🐙大阪燒(章魚)好足料 啖啖章魚加上蔬菜 配埋酸酸甜甜醬汁 食落幾開胃🐔炙燒慢煮雞叉燒咖哩湯烏龍麵🐔炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵叉燒雞 肉質都幾滑蕃茄湯濃稠 個人中意食蕃茄覺得幾好食 😋咖哩湯底就小辣咁 咖哩味都幾濃 配上烏龍麵好夾可可豆乳豆味濃又帶有可可味 整體唔會好甜西柚烏龍茶🍦乳酪雪糕 有得自選醬料同配料~好好食🤩🤩乳酪味好濃郁
♥️楓(旺角)
🐙大阪燒(章魚)
好足料 啖啖章魚加上蔬菜 配埋酸酸甜甜醬汁 食落幾開胃

咖哩湯底就小辣咁 咖哩味都幾濃 配上烏龍麵好夾
可可豆乳
豆味濃又帶有可可味 整體唔會好甜
西柚烏龍茶

🍦乳酪雪糕 有得自選醬料同配料~
好好食🤩🤩乳酪味好濃郁
2024-09-08 0 views
依間小店位置比較隱蔽,不過真係值得一試,野食都幾特別,除咗正餐之外仲有甜品!首先叫咗帶子大阪燒($98),係一個相對嚟講健康嘅大阪燒,因為係以蔬菜整嘅大阪燒嚟,個漿混合左帶子、椰菜、粟米、蟹柳同埋西蘭花先再煎,食落口感好豐富唔會好粉,配埋大阪燒汁甜甜地幾好食另外叫咗香煎雞扒和風炒粉絲($68),雞扒好大塊,煎完雞肉都唔會好乾!粉絲都入味唔會太鹹,仲有啲雞蛋絲、椰菜、冬菇咁調下味飲品跟餐加左$15要蜂蜜柚子烏龍荼同$22要焙茶豆乳!前者清清地帶微甜,烏龍茶味道好香後者焙茶同豆乳好夾,入口好柔滑依度原來仲有日式烤蛋糕同乳酪,不過今次真係太飽冇試到,下次要試!

飲品跟餐加左$15要蜂蜜柚子烏龍荼同$22要焙茶豆乳!
前者清清地帶微甜,烏龍茶味道好香
後者焙茶同豆乳好夾,入口好柔滑

1K
𐂂 位於商場的一角,雖然不顯眼,但晚市時段是滿座,不過人手有點不足,大部分餐點都售罄。⸜♡⸝ 以簡潔木系為裝潢風格,面積不大,座位較細不多,沒有過多的裝飾,靠牆上的日系復古吊燈來點綴。。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・✎ ̼ 香煎雞扒咖哩湯烏龍麵 $68見到不少人推介,而且需等十五分鐘,咖喱湯底濃郁而稠身,烏冬滑溜溜又彈牙,雞排煎得焦香而沒雞皮,個人很喜歡走雞皮,整體份量足又高質素,必吃推介。✎ ̼ 章魚大阪燒 $88面層鋪滿木魚絲和紫菜粉,鹹香十足,欣賞粉漿不多,蔬菜和章魚粒很爽口,足料而令味道豐富,比東屋台更好吃。✎ ̼ 芝士蛋餅 $35最近推出台式料理,材料簡單,拉絲效果卻很突出,能吃到滿口的芝士。✎ ̼ 乳酪雪糕《自由配》$66自選配搭:開心果脆脆+抹茶蕨餅+麻糬粒粒+比利時Lotus餅+小山園抹茶醬乳酪味道突出,但不會過酸或甜,配搭不同材料,口感更豐富,透心涼呀~✎ ̼ 乳酪雪糕《自由配》$74自選配搭:草莓脆片+開心果脆脆+ 麻糬粒粒+香濃紫米 +芝麻醬✎ ̼ 蜂蜜柚子梳打 $15✎ ̼ 鳳梨檸檬梳打 $15
𐂂 位於商場的一角,雖然不顯眼,但晚市時段是滿座,
不過人手有點不足,大部分餐點都售罄。
⸜♡⸝ 以簡潔木系為裝潢風格,面積不大,
座位較細不多,沒有過多的裝飾,
靠牆上的日系復古吊燈來點綴。
✎ ̼ 香煎雞扒咖哩湯烏龍麵 $68
見到不少人推介,而且需等十五分鐘,
香煎雞扒咖哩湯烏龍麵
咖喱湯底濃郁而稠身,烏冬滑溜溜又彈牙,
香煎雞扒咖哩湯烏龍麵
雞排煎得焦香而沒雞皮,個人很喜歡走雞皮,
整體份量足又高質素,必吃推介。
✎ ̼ 章魚大阪燒 $88
面層鋪滿木魚絲和紫菜粉,鹹香十足,
章魚大阪燒
欣賞粉漿不多,蔬菜和章魚粒很爽口,
足料而令味道豐富,比東屋台更好吃。
✎ ̼ 芝士蛋餅 $35
最近推出台式料理,材料簡單,
芝士蛋餅
拉絲效果卻很突出,能吃到滿口的芝士。
✎ ̼ 乳酪雪糕《自由配》$66
自選配搭:開心果脆脆+抹茶蕨餅+
麻糬粒粒+比利時Lotus餅+小山園抹茶醬
乳酪味道突出,但不會過酸或甜,
配搭不同材料,口感更豐富,透心涼呀~
✎ ̼ 乳酪雪糕《自由配》$74
自選配搭:草莓脆片+開心果脆脆+
麻糬粒粒+香濃紫米 +芝麻醬
✎ ̼ 蜂蜜柚子梳打 $15
✎ ̼ 鳳梨檸檬梳打 $15
2024-08-31
2024-09-06 0 views
楓是一間日系Cafe, 店子細細,餐牌選擇不算多,主打烏龍麵,大阪燒,炒粉絲,日系烤蛋糕及乳酪等。鳥龍麵有蕃茄,咖哩及鰹魚清湯的選擇,而配料有四款。香煎雞扒蕃茄湯烏龍麵的蕃茄湯是以新鮮蕃茄煮至濃湯的,而不是用茄膏。雞扒大件厚肉。鳥龍麵又是烏冬,口感彈牙。即叫即製的大阪燒,可選章魚,蝦,或帶子作主要配料,我點的章魚,賣相吸引,每啖都食到章魚,椰菜絲的口感,有大量木魚,紫菜粉舖面,足料飽肚。芝士火腿肉鬆蛋餅,份量超大份,內邊的餡料十分爆滿,口感味道豐富。甜品點了乳酪雪糕,可自選3款配料和1款醬汁,玄米茶脆粒,抹茶蕨餅,比利時Lotus餅配上丸久小山園抹茶醬,岩晒抹茶控的朋友

2024-09-01
$130 (Lunch)
2024-09-05 112 views
「楓」以木系為主調的日式餐廳,餐廳的招牌菜是烏龍麵及大阪燒,而甜品有烤蛋糕、窩夫、乳酪…等等可選擇。😋餐是使用QR code點餐,是日選擇:1️⃣香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵🍽香煎的虎蝦,肉質鮮嫩、彈牙。烏龍麵條吸收了湯汁的咖哩味,讓每一口都充滿風味。2️⃣手工滷肉便當🍽滷肉油脂適中,肉質軟嫩,滷味香氣撲鼻,加上配菜,令味道更豐富。3️⃣芝士火腿蛋餅🍽蛋餅外皮薄而柔軟,帶有輕微的韌性,內裡濃郁的芝士與帶有鹹味的火腿,讓人一口接一口。4️⃣乳酪雪糕 🔸開心果脆脆、抹茶蕨餅、朱古力餅乾條、抹茶醬🔸Oreo碎、香檳葡萄爆珠、比利時Lotus餅、焙茶醬🍽乳酪的微酸味道與雪糕的甜味,配上不同的配料,讓整體的滋味更加豐富而不膩口。5️⃣芝麻豆乳、可可豆乳🍽健康的、滑順的、獨特的感覺!

😋餐是使用QR code點餐,是日選擇:
1️⃣香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵
2️⃣手工滷肉便當
3️⃣芝士火腿蛋餅
4️⃣乳酪雪糕
🔸開心果脆脆、抹茶蕨餅、朱古力餅乾條、抹茶醬
🔸Oreo碎、香檳葡萄爆珠、比利時Lotus餅、焙茶醬
5️⃣芝麻豆乳、可可豆乳
🍽健康的、滑順的、獨特的感覺!
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-09-05 139 views
於旺角街頭見到一個易拉架廣告, 得知附近有間價錢唔貴嘅烏龍麵, 當然要去一試! 食過之後我地都異口同聲, 好食! 絕對值得再encore! 餐廳面積小小, 除了供應各款湯底烏龍麵, 仲有數款口味嘅大阪燒、蛋餅、日式烤蛋糕、乳酪、特飲。可惜太晏去到, 日式烤蛋糕已賣哂, 無緣食到, 但今日所order的, 樣樣都驚喜好食! 【芝士吞拿魚粟米蛋餅】HK$42蛋餅卷住了大量吞拿魚、芝士同埋粟米粒, 口感軟糯, 滲出蛋香蛋甜同埋咸香味, 大愛!! 【章魚大阪燒】HK$88大阪燒厚厚的, 食材包括有椰菜、章魚片分佈緊密, 面層加了大量木魚碎, 相當足料, 陣陣蛋香, 再加上了沙律醬同埋日式燒汁, 層次豐富又美味。 【香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵】HK$78咖哩湯汁咖哩味濃郁, 質地杰得容易掛汁, 烏龍麵煙韌彈牙, 掛上了湯汁, 啖啖微辣惹味, 每隻虎蝦被輕輕煎過, 爽口美味; 伴碟嘅半隻糖心蛋仲好軟滑。 +$22 追加了芝麻豆乳: 豆乳中加入了芝麻漿, 黑芝麻味非常香濃。 【炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵】HK$88雞肉卷成一卷卷再厚切, 炙燒慢煮帶點微燶, 同時keep到嫩滑, 蕃茄湯底有大量蕃茄蓉, 同

【芝士吞拿魚粟米蛋餅】HK$42
 【章魚大阪燒】HK$88
 【香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵】HK$78
香煎虎蝦咖哩湯烏龍麵
[跟餐] +$22 追加了芝麻豆乳: 豆乳中加入了芝麻漿, 黑芝麻味非常香濃。
 【炙燒慢煮雞叉燒蕃茄湯烏龍麵】HK$88
雞肉卷成一卷卷再厚切, 炙燒慢煮帶點微燶, 同時keep到嫩滑, 蕃茄湯底有大量蕃茄蓉, 同樣易掛汁, 甜酸開胃, 好食到一滴汁都無剩。
[跟餐] +$22 追加了可可豆乳
朱古力味偏濃, 配豆乳果然不錯!

自由配: 乳酪雪糕 HK$58 (配料額外另計) - 外賣更可享買一送一優惠!
乳酪雪糕質感幼滑, 自選加入自家製芝麻醬, 配有煙韌白玉丸子、麻糬粒粒、香檳葡萄爆珠、玄米脆脆、開心果脆脆、比利時Lotus餅, 每啖層次豐富。
  • 乳酪雪糕
2024-09-05 109 views
一家位於旺角經常做買一送一乳酪雪糕嘅店舖,本來想試佢嘅蛋糕,點知太晏已沽清🥲但好在其他食物都算唔錯,另外印象深刻記錄一下!大阪燒(章魚)好好食,味道似食緊章魚燒,但比起章魚燒嘅粉漿比較少,餡料比較多,差不多每一啖都有大粒章魚,所以我認為超出色👍👍香煎虎蝦和風炒粉絲足足有六隻大隻既虎蝦,炒粉絲香麻油味,粉得都算香香煎雞扒蕃茄湯烏龍麵佢嘅烏龍麵口感有啲似烏冬,湯底仲可以有三款選擇,今次行健康路線食蕃茄味,雞扒足足有兩塊都算大塊,我就食曬成碗你話好唔好食?芝麻豆乳超多芝麻,但一定要攪勻先飲可可豆乳超濃郁嘅朱古力味乳酪雪糕冇蛋糕都要食甜品,我將佢個乳酪雪糕加咗超級多配料,成杯雪糕就嚟滿瀉🤭🤭唔好睇佢唔大杯,雪糕份量都算多,我覺得一個人真係食唔晒
但好在其他食物都算唔錯,另外印象深刻記錄一下!

大阪燒(章魚)

香煎虎蝦和風炒粉絲
足足有六隻大隻既虎蝦,炒粉絲香麻油味,粉得都算香

芝麻豆乳
超多芝麻,但一定要攪勻先飲

可可豆乳
超濃郁嘅朱古力味

乳酪雪糕
唔好睇佢唔大杯,雪糕份量都算多,我覺得一個人真係食唔晒
  • 大阪燒(章魚)
2024-09-04 107 views
最近好想食日本野,上網見到「楓」好多好評,一於同朋友嚟試吓😆🦐大阪燒(蝦) $98好大份!香噴噴嘅大阪燒,以新鮮蝦仁為主角,外層金黃酥脆,包住大量嘅蝦肉及蔬菜,搭配特製的醬汁和美味的海苔粉,口感好豐富 超美味😍😍🍲炙燒慢煮雞叉燒鰹魚清湯烏龍麵 $88以香氣四溢的鰹魚清湯為基底,搭配炙燒的慢煮雞叉燒,肉質鮮嫩,還帶有淡淡的煙燻香氣👍🏻👍🏻 Q彈的烏龍麵吸附了湯汁🍗慢烤雞扒手工滷肉便當 $69新出台式便當🍱 慢烤雞扒與手工滷肉巧妙結合,雞扒肉質鮮嫩多汁,搭配滷肉的香濃味道,整體口感豐富。配上白米飯和新鮮的時蔬,美味又營養均衡~🥛可可豆乳 $22濃郁的可可香味與豆乳的醇厚相結合,口感滑順😋🍵西柚綠茶 $15西柚綠茶清新爽口,帶有天然的果香,特別適合夏季飲用,好解渴乳酪雪糕《自由配》 $58乳酪雪糕提供了多種配料選擇,我揀咗香芋脆片、蜜味紅豆、比利時Lotus餅以及焦糖醬,好有驚喜😋乳酪雪糕《自由配》 $58另一款搭配有開心果脆脆、香檳葡萄爆爆珠、Oreo餅和朱古力脆皮醬,增添了豐富的口感,讓每一口都充滿驚喜

🦐大阪燒(蝦) $98

🍲炙燒慢煮雞叉燒鰹魚清湯烏龍麵 $88

🍗慢烤雞扒手工滷肉便當 $69

🥛可可豆乳 $22
濃郁的可可香味與豆乳的醇厚相結合,口感滑順😋

🍵西柚綠茶 $15
西柚綠茶清新爽口,帶有天然的果香,特別適合夏季飲用,好解渴

乳酪雪糕《自由配》 $58

乳酪雪糕《自由配》 $58