2022-11-24 110 views
今日特登放假黎西貢一日遊,因為上次星期日黎,人太多,好多餐廳都滿座,搵唔到食有個同事推介呢間人氣cafe,今日行過見時間尚早人不多,就入左去hea左陣,食左少少野雖然食物選擇不多,但睇得出係有特色同用心思度過杯Dirty有層次感,有果種簡單美,飲落順滑,易入口,我唔係咁識飲咖啡,但覺得幾岩自己口味是日餐湯有兩款,一好似係咩忌廉湯,另一款係烤甜椒蕃茄湯。我好似從未飲過烤甜椒蕃茄湯,飲完先知原來烤甜椒係同蕃茄咁夾,係先飲到甜椒既味道,然後係蕃茄既甜酸味,好特別,又好fresh個餐包一d都唔hea,有溫度得黎,個邊位有少少脆口,似係用焗爐焗過杯Dirty攪拌完都係咁好飲雜莓Dutch Baby Pancake係西貢限定,當然要襯今日平日唔洗等位試下。Pancake係用個Pan上,d雜莓同豆腐雪芭同個pancake有d冰火交融既感覺,舊豆腐雪芭係必加,因為有畫龍點睛既效果

雖然食物選擇不多,但睇得出係有特色同用心思度過

Dirty

是日餐湯有兩款,一好似係咩忌廉湯,另一款係烤甜椒蕃茄湯。

烤甜椒蕃茄湯

餐包

杯Dirty攪拌完都係咁好飲

雜莓Dutch Baby Pancke

烤甜椒蕃茄湯
餐包
雜莓Dutch Baby Pancke
2022-11-22 478 views
二訪Kachimushi今次嚟到西貢分店😽行行吓覺得好攰於是就一間日式咖啡店休息一下😻呢間咖啡店不論環境同裝修同錦田分店都係大同小異,都係以白色和木色為主打,而且非常日系同簡潔Cafe 主打以輕食為, 有不同類型pancake, open toast, Coffee俾客人選擇😙😽🔹和牛吐司 個酸種麵包非常脆口同埋well-seasoned,加上和牛,新鮮嘅火箭菜, 芝士同洋蔥🧅一齊食,令到open toast 個口感非常之豐富😙個和牛好juicy😽食唔停口🔸黑松露蟹肉沾醬配吐司黑松露蟹肉沾醬配吐司係呢度人氣美食之一,沾醬個包好暖而且脆口,個醬入面有唔蟹肉黑松露🤣非常適合用嚟送麵包另帶一提沾醬包同和牛吐司係唔同包嚟㗎😀🔹Dirty 呢杯Dirty好香滑😝個Expresso倒入凍奶入面,完全飲到個shot同奶嘅分層感覺😜🔸碧螺春熱茶個茶好清香😏另外一提Cafe 好細心😽仲會比左一個用白色camel裝住d熱水我哋用嚟冲茶,而且大約可冲三次左右,最適合用嚟同甜品一齊享用🔻雜莓班戟Pancake 用咗鑄鐵鍋上,非常新鮮熱辣,個邊係脆卜卜嘅😍中間係煙煙unun😗而且仲多紅桑子同藍莓🫐中間😏賣相非常
二訪Kachimushi

今次嚟到西貢分店😽
行行吓覺得好攰於是就一間日式咖啡店休息一下😻

🔹和牛吐司

🔸黑松露蟹肉沾醬配吐司
黑松露蟹肉沾醬配吐司係呢度人氣美食之一,
另帶一提沾醬包同和牛吐司係唔同包嚟㗎😀

🔹Dirty

🔸碧螺春熱茶

🔻雜莓班戟
Pancake 用咗鑄鐵鍋上,非常新鮮熱辣,個邊係脆卜卜嘅😍中間係煙煙unun😗而且仲多紅桑子同藍莓🫐中間😏賣相非常吸引😉

P.S 建議平日嚟就唔會有咁多人排隊啦😚
2022-11-21
Type of Meal
Lunch
  • Dirty
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
2022-11-20 74 views
西貢原來都有不少coffee shop。而這間文青feel 的coffee shope 非常有氣氛。我們選了坐頭等窗邊, 欣賞窗外的景色,一些遊客在外面人來人往, 很有放假的感覺。餐牌簡簡單單沒有太多花巧的選擇。我們選擇了和牛open toast, 和牛肉質認真 鬆軟。好好味,又熱辣辣。洋蔥味濃,仲有啲草喺上面,好清真好好味。黑松露蟹肉沾醬配吐司法式麵包硬掘掘, 黑松露同蟹肉嘅比例剛剛好互相不會影響對方的味道, 熱辣辣好好味。綠茶紅豆pancake喜歡綠茶的一定要選這個pancake,可是太過強烈有一點兒苦味雜莓pancake個人比較喜歡這個pancake,因為雜莓比較酸 但配以糖漿和pancake一起吃放入口內那個中和的感覺剛剛好。抹茶薄茶一小碗第一次嘗試, 非常濃郁Dirty望到佢嘅透明杯身,已經知道呢一杯嘢係好鬼正。 咖啡香味飄香👍

餐牌簡簡單單沒有太多花巧的選擇。

黑松露蟹肉沾醬配吐司

綠茶紅豆pancake

雜莓pancake

抹茶薄茶
一小碗第一次嘗試, 非常濃郁

2022-11-19 58 views
今日放假同朋友入西貢行下搵食,我地被呢間日式設計既cafe吸引入去試試。Cafe座位唔算多,但勝在唔會有迫挾既感覺,感覺好舒服。餐牌有兩頁,一頁是食物,另一頁是飲品。記住望埋牆上那塊黑板,有湯、甜品等等。食物方面:和牛Open Toast:大量火箭菜鋪在和牛上,再加上碎洋蔥,令我差啲見唔到片多士。和牛既火候控制得剛剛好,十分鮮嫩,同埋無諗過有咁多塊,兩個人share都夠。蟹肉薯仔沙津:以球狀上碟,驟眼睇以為是3球雪糕,黑醋汁加上切碎既蟹肉,十分開胃。雜莓Pancake加一球雪糕:即叫即整,上檯時店員好細心咁提醒我地個鐵盆好熱,要小心。Pancake比較薄身,唔太甜,味道一流,面頭既紅莓和藍莓都幾多。豆腐味Basque Burnt Cheesecake:蛋糕軟滑,豆腐加芝士味好夾。Dirty:面頭既Espresso和凍奶冷熱交融,入口香滑。柚子Sparkling juice:樽裝上,凍凍地,味道唔錯。呢日真係大滿足,在cafe享受到西貢既悠閒,同埋美味既食物和飲品。

Cafe座位唔算多,但勝在唔會有迫挾既感覺,感覺好舒服。

食物方面:

Type of Meal
Lunch
  • 和牛open toast
  • Mixed Berries Dutch Baby Pancake
  • Dirty
2022-11-08 146 views
入到西貢咁遠,除咗行吓附近有咩小店,買下海鮮,當然要搵間靚靚嘅cafe relax下,見到門口裝修,以木系色調為主,感覺好無印風格,就吸引咗入去試吓雖然店內座位唔多,大約只有10個位,但空間感亦都寬躺,可以睇到店內職員煮嘢食同沖咖啡嘅過程,都好有家的感覺✨波特蘑菇吐司🍞$98吐司上邊放咗兩隻大啡菇同埋大量嘅火箭菜,吐司用咗酸種麵包,比一般普通麵包更高營養價值,質感有彈性和濕潤,吐司用咗兩款芝士分別係巴馬臣芝士和比爾芝士,芝士控必試✨火箭菜沙律加和牛$106火箭菜好新鮮和爽甜,唔會有一般沙律菜嘅苦澀味,沙律汁用咗黑醋加橄欖油,酸酸甜甜非常開胃,加上和牛係最佳嘅配搭,和牛火候控制得剛剛好,剛好五成熟,可以保留牛肉嘅嫩度和油脂感,牛味都好突出✨Dirty $48平日好少叫凍咖啡,因為冰粒溶化會令咖啡味變淡,但係唔想叫熱咖啡嘅話,叫Dirty就係最好嘅選擇,依杯Dirty做得好出色,咖啡同奶嘅層次感好分明,咖啡豆好香濃,牛奶好幼滑✨培茶$52上枱嘅時候好有驚喜,以為係一杯普通嘅熱茶,但用左日本茶道呈現嘅方式,仲俾埋一個熱水壺自己加熱水,我自己就好enjoy慢慢品茶嗰個感覺✨無花果 Dutch

✨波特蘑菇吐司🍞$98

✨火箭菜沙律加和牛$106

✨Dirty $48

✨培茶$52

✨無花果 Dutch Bady Pancake 加豆腐雪糕$90
第一次食荷蘭班戟,蛋味超濃郁,用咗鐵鍋方式呈現,賣相一流,由於蛋漿比較薄,唔會好似普通pancake咁,食到好多麵粉,加上無花果,合桃,蜜糖,係最佳嘅配搭,豆腐雪糕豆味濃,質感有啲似雪芭,唔會太甜
2022-11-02 166 views
想不到閒日來到西貢是如此清靜舒服,好些受歡迎的小店都可以直接內進,省卻磨人的等待時間,令人心情愉悅。小店地方比想像中小,大約容納到十至十二人,木系裝潢溫馨雅緻。波特蘑菇 Open Toast $98自家製Brie Truffle醬汁濃稠,大啡菇啖啖肉汁,加上現磨的parmasen芝士增添香氣,有畫龍點睛之妙,如麵包換上sour dough更完美。雜莓 Dutch Baby $68Dutch baby有四款口味,見到雜莓是西貢限定所以點,不過吃下雜莓就是雜莓,沒什麼特別哈哈。Pancake蛋香味濃郁不過甜,帶有牛油香氣,簡單好吃。
波特蘑菇 Open Toast $98

雜莓 Dutch Baby $68
2022-10-17 263 views
去西貢啲離島玩之前要係市中心醫下肚先🤰🏻前後試過幾間cafe,呢間係市場街嘅Kachimushi都唔錯👍🏻餐牌主要係一啲open toast、pancake、沙律等輕食,價錢都幾合理。早前想去嘅時候太多人排隊無食到,今次終於唔使排隊啦😍蟹肉薯仔沙律薯仔好夠粉,有薯味😋😋配酸酸地嘅沙律醬同滿滿蟹肉,想像得到但又幾好食嘅味道😆加咗$50要和牛,煎得夠粉嫩有牛味,不過份量細咗啲,唔太抵食😅黑松露蟹肉沾醬配吐司幾特別嘅吐司款式,沾醬夠配吐司有突😛黑松露味無論聞落定食落都好香,一梳梳蟹肉份量十足,creamy嘅沾醬加上硬脆嘅吐司都唔錯😗😗雜莓Dutch Baby Pancake製作需時但味道有驚喜😍😍薄身嘅pancake做到面層脆口,蛋香突出而且唔會太甜。加上酸酸咪咪嘅berries都幾好食😋四季春烏龍茶烏龍茶香突出好清幽。人均消費:$100推介指數(10分為滿分):8分

蟹肉薯仔沙律

黑松露蟹肉沾醬配吐司

雜莓Dutch Baby Pancake

四季春烏龍茶
烏龍茶香突出好清幽。

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):8分

2022-10-16
$100 (Lunch)
2022-10-12 207 views
【Kuchimushi】西貢日系咖啡店 🪐 如果撞正假期都好大機會要等位先入到去Dutch Baby Pancake - Figs 💰$68 +ice cream 💰$18作為佢地店既皇牌 呢個係一定要叫🤓🤓佢地個Pancake整得勁鬆軟而且好香蛋味 配埋溶咗既雪糕仲有無花果 凍熱同甜度都中和到啱啱好 勁好食!!!😆Black Truffle Crab Dip with Toasts 💰$108呢個toast又係好出名 個醬好香truffle味之餘又食到好鮮蟹肉味重點係佢比勁多醬你點!!! 一啲都唔孤寒!🫣🫣 食曬啲toast仲有啲醬剩🤣🤣Latte 💰$38味道正常 不過不失 不過以西貢既地段黎講 唔算好貴🫣
【Kuchimushi】
西貢日系咖啡店 🪐
如果撞正假期都好大機會要等位先入到去

作為佢地店既皇牌 呢個係一定要叫🤓🤓

Latte 💰$38

味道正常 不過不失 不過以西貢既地段黎講 唔算好貴🫣

$150 (Tea)
2022-10-02 223 views
一個小小假期,來到西貢周圍行行睇睇,2點黎到西貢就食左個海鮮套餐先,所以有小小飽,之後就周圍睇睇,因為都熱熱地所以就去搵左間cafe 坐低chill 下,飲杯coffee ,太熱叫左杯「ice mocha 」$46,正常,不過不失,再叫左個「黑松露蟹肉沾醬吐司」$108,我覺得幾好食咖,又算幾多塊,叫左一份慢慢食,不過我男朋友就唔係好鐘意。佢話種感覺好似食貓糧🙄🙄,但我就鐘意食,個包黎到時夠熱咖,好味,不過好快會唔熱,雖然我去果日係國慶假期既星期日,但我5pm 去都唔多人,有位坐,佢地5:30 last order,6pm 關門,環境設計都算簡約舒適。
黑松露蟹肉沾醬吐司
2022-10-02
黑松露蟹肉沾醬吐司
2022-09-22 183 views
< Kachimushi >IG📸: myheasharings Weekend去西貢真係超級多人呀!去玩水/船P前都可以食返個靚早餐🥣 呢間都係木系風格 影岀黎好柔和既感覺☺️-黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108呢個好好味🥺 黑松露味唔算好濃 唔好好漏或者好鹹 加埋蟹肉個口感搽上包度好夾 重點個包唔係硬嫁🍞!! 蟹肉薯仔沙律 $62三大球薯仔沙律😗 好多蟹肉放喺面 不過呢個味道相對比較淡Ice Latte $42無特別介紹都係咖啡一杯☕️-📍 Kachimushi 西貢市場街35號
< Kachimushi >

無特別介紹都係咖啡一杯☕️
📍 Kachimushi
西貢市場街35號
2022-08-26 221 views
繁忙嘅工作中總要抽些時間放鬆一下,舒緩疲憊的身心,而西貢正正是慢活嘅好去處。Kachimushi位於西貢入少少嘅位置,由巴士站行去大概10分鐘左右便可以到達。西貢的店面較小,聽講錦田嗰間大好多不過有啲遠,希望有時間可以去朝聖一下。由於平時返工都係坐Office涼冷氣,好少曬太陽,所以特意選擇坐室外位置,可以吸收一下陽光嘅朝氣☀️ 街道的人流唔多,間唔中有單車行過,看著寧靜樸實的街景,彷彿找到了香港繁華鬧市中的一絲平靜。講返食物,Kachimushi主打Dutch Baby Pancake,有雜莓、無花果、抹茶紅豆、黃豆粉年糕四款口味,並會以鑄鐵鍋盛載辣辣上枱,⚠️注意支手唔好掂到個鍋啊。我揀咗雜莓味pancake,賣相非常吸引,表面煎得酥脆,內裡煙韌綿軟,配搭埋雲呢拿雪糕有種冰火交融嘅感覺,甜而不膩,值得推薦👍🏻 飲品方面就正常發揮,沒有太大驚喜。Mixed Berries Dutch Baby Pancake (with Vanilla Ice Cream)🥞 $90Matcha Latte $38Genmaicha $52

Matcha Latte $38
Genmaicha $52
2022-08-22 222 views
假期同朋友到西貢一遊。。。食完午餐,就再到呢間咖啡小店食個 Tea......🤣🤣🤣呢間 Cafe, 空間感不算很大。。。坐位不算很多,繁忙時間,應該也要在外面排隊等候一段時間!幸好那天,一去到便有坐位了!我們叫了個 Espresso Tonic, Yuzu Sparkling Juice & Mixed Berries Dutch Baby Pancake!我們坐這個窗口位,可以望望街外風景也很不錯,有很 chill 的感覺!先講講個 Espresso Tonic, 其實佢個Espresso Tonic 都幾特別,第一啖飲落去。。。我以為自己食緊肉醬意粉。。。因為有一陣陣香草味。。。🤣🤣🤣望真 d......原來係呢隻 Tonic water 有 herbs係裏面。。。所以可能同個 Espresso 產生咗 d 化學作用。。。而令我覺得好似食緊肉醬意粉咁!🤣🤣🤣至於個 Mixed Berries Dutch Baby Pancakes, 睇外表,都知打卡一流啦! 味道就一般啦!因為我覺得個 pancake 淋咗 d......唔係好 crispy......唔係我 like 嘅 ty

因為我覺得個 pancake 淋咗 d......唔係好 crispy......唔係我 like 嘅 type!
但整體味道都 ok!😁😁😁
朋友就略嫌餐廳較小,當廚師煮東西時,油煙味隨處飄,不是太好!
2022-08-06
$120 (Tea)
2022-08-19 102 views
白色美食小屋🏠大家見到呢間白色小屋係咪覺得好有地中海風情呢🙆🏻‍♀️其實佢喺西貢嘅一間cafe來㗎🧡🧡今次就試咗佢兩款甜品Dutch Baby Pancake (Fig)🍳呢個班戟未上台果陣時已經聞到佢濃濃嘅蛋香味上面有切到一塊塊嘅新鮮無花果食落係微甜仲有佢獨有嘅清新香味😍班戟喺連埋個鐵pan一齊上嚟㗎所以唔洗驚會食食下會變凍變硬淋喺上邊嘅蜜糖都係微甜所以食完覺得完全無負擔😋Basque Burnt Cheese Cake (Tofu)🍰呢嗰芝士蛋糕食落口覺得軟綿綿而且充滿香濃嘅芝士香味🧀🧀以及豆腐嘅味道融入係芝士裡面令到成個蛋糕十分清新🌬
白色美食小屋🏠

而且充滿香濃嘅芝士香味🧀🧀
以及豆腐嘅味道融入係芝士裡面
令到成個蛋糕十分清新🌬

2022-07-04 143 views
友人揸車來到西貢,之前嚟過見好多人排隊冇食,今次係落雨時間不太多人,所以就立刻進去。位置不算很大,坐起來不會太擠擁,由於當天雨下得太大,離開後才記得沒有記錄門面小清新的模樣,有開放式廚房可以看見食物製作的過程由於午餐時間過後到來所以沒有點選正餐,點選了兩款味道不重的飲品。1. 玄米茶latte一般咖啡室也只提供抹茶焙茶這些選擇,這個玄米茶較特別,聞起來有很濃玄米茶的味道,但看上去一點也不濃,有消滯的感覺,茶味較重。2.熱焙茶茶到來時餐廳職員已為你沖泡第一次,會告訴你一般熱水還能沖泡四至五次,還以為熱水壺是餐廳職員的,後來才知道原來是為我們準備,熱茶開始已在高杯,飲茶時倒進低杯即可。焙茶一樣味道濃但看上去清,更有較濃郁煎茶味道。雜莓pancakes 看見餐牌上寫着這個是西貢限定, 便毫不猶豫點選這個,它是即叫即做的所以要有點耐性等上一段時間。外頭的藍莓和紅莓都非常大粒,好足料! 看見餐廳職員倒上一定的糖漿,開始還擔心它很甜影響味道,吃上去剛剛好!配合藍莓和紅莓的酸度,pancakes 的蛋香味也在熱食時散發,雖然凸起的部份有少許燶焦,吃起來也不會太苦澀。

焙茶玄米茶latte

1. 玄米茶latte
2.熱焙茶
雜莓班戟

雜莓pancakes
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
焙茶玄米茶latte
雜莓班戟
2022-06-29 167 views
慕名而來,知道佢既fig dutch pancake 出名,但見個早餐menu 都可以加錢轉Dutch pancake, 所以都想試一試點知個早餐一黎到,切開個pancake 成尺厚已經知出事,厚身之餘 仲要成陣麵粉味。個咖啡都係好一般,成個西貢咁多cafe ,都唔係一定要黎呢度飲咖啡吧!野食好一般都算(甚至乎係差),員工又係態度差又無禮貌,唔知係咪一早我阻住佢煲劇,所以心情惡劣? 真心想知道呢間野出名在哪裡! 原本想係西貢食個靚早餐,但遇上差員工&劣食真係會破壞一天既好心情!只好怪自己信錯review!一定無下次!

一定無下次!
早餐