2020-06-06 36 views
今日陪男朋友去深水埗買野 去到黃金 就唸住係附近食晚飯算了 咁岩見到呢間 發現原來係深水埗新開既海南雞飯店~見價錢唔貴 就試左了。輕盈去骨海南雞喇沙 $40喇沙幾好 椰香味足夠 飲落椰奶順滑 但食多左會有啲咸 不過佢加$4有杯野飲 我叫左熱菜蜜 飲完再食👍🏻 米線已經索曬啲湯汁 好入味🥰 唔會好辣! 啲雞好滑!招牌去骨海南雞飯 $48雞都係好滑 又唔會有骨 岩曬懶人同食肉獸既人啊😍 佢既汁都好惹味👍🏻👍🏻 比較重蒜蓉味 好正😌 另一個係薑蓉來的~總括好平同抵食!

輕盈去骨海南雞喇沙
輕盈去骨海南雞喇沙 $40

招牌去骨海南雞飯 $48
$50 (Dinner)
輕盈去骨海南雞喇沙
招牌去骨海南雞飯
無雞不成宴🤣🤣, 咁就食餐有雞飯,開心吓,仲要去骨架~~~~呢間位於深水埗比較地道嘅餐廳,同埋佢近地鐵站😂招牌去骨海南雞全髀🍗飯($62)- 雞髀真係好嫩滑,一口咬落去有雞油香味。 油飯就軟硬適中,有少少雞油香,但唔好太膩。夏天食海南雞飯都幾好。 伴碟菜就揀左青木瓜沙律。 另外最近優惠:飯餐仲附送老火雞湯😋星級香燒安格斯牛肉喇沙($72)- 估唔到呢度有安格斯牛肉食,喇沙湯好香,份量都幾多。泰式生菜包 ($48)- 清甜爽脆的生菜夾住肉同配料,味道好清新。 台式濾掛古坑咖啡 (跟餐+$10) -貪玩又想試下,都幾香咖啡味泰式青檸蜜(跟餐+$10)整體來講我覺幾抵食,去骨海南雞飯係首選!
呢間位於深水埗比較地道嘅餐廳,同埋佢近地鐵站😂

泰式青檸蜜(跟餐+$10)

整體來講我覺幾抵食,去骨海南雞飯係首選!
2020-06-05 20 views
放工唔洗食咩好, 去左福華街果頭買飯, 見到夜晚仲有全日供應既下午茶, 好抵喎! 所以就買個外賣番屋企食啦!!原來正價menu仲有配菜, 同埋湯, 都係48蚊, 買左個海南雞飯, 同埋個香茅豬排飯,,都係96蚊!盒飯都幾鬼大盒, 同埋都幾多餸, 我一個女仔係食唔晒既, 男仔就夠哂!海南雞無骨, 好滑, 加埋酸辣汁仲惹味, 油飯唔係太油不過好夠香, 好好食!香茅豬排係即叫即煎, 好食, 配菜個木瓜沙律辣辣地好開胃!平靚正又抵食! !!!
好抵喎! 所以就買個外賣番屋企食啦!!
原來正價menu仲有配菜, 同埋湯, 都係48蚊,
買左個海南雞飯, 同埋個香茅豬排飯,,都係96蚊!

香茅豬排係即叫即煎, 好食, 配菜個木瓜沙律辣辣地好開胃!
平靚正又抵食! !!!
2020-06-04 17 views
有時食海南雞飯又怕太飽,就想配粉麵。呢度有海南雞喇沙,真係啱晒我。叫咗招牌海南雞喇沙$55海南雞喇沙味道少少辣,而且好香椰汁味,喇沙湯底做得唔錯。海南雞份量都多,而且就算係普通海南雞,唔轉雞髀雞肉都幾滑。雞皮嘅雞油滲出嚟好正。另外仲有基本嘅兩款醬汁一個辣醬,一個薑蓉。飲品配左台式古坑咖啡,係用咖啡濾紙自己慢慢滴,再加奶,咖啡味好香濃!餐廳嗰日去得一個樓面員工,覺得佢好犀利,全部野都係佢做,而且仲非常妥當!

叫咗招牌海南雞喇沙$55

2020-06-04 11 views
深水埗好多平嘢食,捐窿捐罅搵到抵食嘅海南雞飯。呢間餐廳主打海南雞飯,其實我個人係好鍾意食海南雞飯。餐牌裏面除咗雞,當然仲有其他食物。一場黎到,必點當然係海南雞。佢有海南雞飯、海南雞喇沙等等。其實都好多選擇。我就揀咗海南雞髀飯,本身已經跟一個雞湯,我另外再$10配泰式青檸蜜。雞髀飯$62好抵,份量都幾多。雞同飯都多。叫咗雞髀,所以全部雞都滑 。不過啲雞味道偏淡咗少少,點埋薑蓉及辣汁就剛剛好。雞肉真係好嫩滑,雞油飯味道恰到好處,泰式青檸蜜夠滋潤。

深水埗好多平嘢食,捐窿捐罅搵到抵食嘅海南雞飯。

2020-06-04 18 views
收左工經過深水埗落去買電話卡,買好哂野,當然要醫下個肚,行下行下比我見到呢間食海南雞飯,見到價錢好平民化,即時走入去,侍應好快安排我哋坐位,位置都好舒服食物選擇不算太多,但係見海南雞飯,同埋有一個炒豬腩片,勁想食。當然要叫海南雞。招牌去骨海南雞配 安格斯牛肉飯 雞好滑,食落去唔會係乾,仲有兩個醬點黎食,增加雞香味。仲有安格斯牛炒過好香,食落正。特色青檸汁燒豬腩片飯 好特別,酸酸辣辣,食落去豬腩片好香口。

招牌去骨海南雞配 安格斯牛肉飯
雞好滑,食落去唔會係乾,仲有兩個醬點黎食,增加雞香味。
仲有安格斯牛炒過好香,食落正。

特色青檸汁燒豬腩片飯
好特別,酸酸辣辣,食落去豬腩片好香口。
2020-06-02 30 views
深水埗真係好多平民價美食 今日經開深水埗福華街見到一間主打食海南雞嘅餐廳 一於入去試下 如果好食嘅話就買半隻雞返去斬餸加料餐廳製作嘅海南雞 特別嚴選了頂級龍崗雞 從全港最大家禽供應商購入 品質絕對保證正所謂無雞不成宴 這裏有提供淨買雞 有三個份量可選擇$58例牌 $80半隻雞 $160一隻雞下午茶餐全日供應 超抵食 幾十蚊就有交易 重要再減價 深水埗居民真是有口福海南雞飯(送老火雞湯)$32米飯尖長 粒粒分明帶油光夠香口 帶少許鹹味雞胸軟 有雞味 雞皮爽薄而不肥 雞嘅份量一啲都唔少 餐廳好大方海南雞喇沙$40喇沙湯底非常濃郁 好香椰奶味 一點也不辣 豆卜完全可以吸收湯底嘅精華 米線亦能有掛湯效果 這個配搭很完美 雞件冇骨 啖啖肉 肉質嫩滑唔鞋口 非常出色嘅海南雞秘製豬腩肉沙律$48青木瓜絲做底加咗香口嘅花生碎 醬汁方面酸味味 既爽口又清新 是一道非常開胃的菜色 豬腩片肥瘦均稱 皮嘅位置大點煙韌 充滿骨膠原 醬汁可以中和油膩感座位方面 疫情嘅關係下枱與枱都有屏風阻擋 確保乘客唔會交叉感染 保持社交距離 如果多人用餐可以選擇坐梳化 很舒適

海南雞飯(送老火雞湯)$32
米飯尖長 粒粒分明帶油光夠香口 帶少許鹹味

海南雞喇沙$40

秘製豬腩肉沙律$48

2020-06-01 42 views
太耐無食海南雞啦今次去開深水埗 晚餐就食呢間小店~鋪頭位置好方便 地鐵站一出轉個彎就到👍🏻鋪頭唔算大 枱同枱中間空位唔多但防疫措施都有做好 有用foam board隔開😛晚餐時段 店內人數唔多老闆同員工都好熱情咁招呼同介紹餐牌😛我地叫左一個海南雞飯($48)同豬扒喇沙($55)再加左一杯檸茶同泰式青檸蜜~最近叫飯餐會送湯 個湯淡淡地但有啲胡椒豬骨味就係一般例湯咁 不過不失啦~右手邊係泰式青檸蜜梳打~都幾fresh一般出面飲都係青檸梳打 呢度加埋蜜感覺就無咁dry 更加開胃!餐廳主打海南雞 點可以唔試!飯餐可揀配青木瓜沙律或者菜 我地揀左前者 本身以為會分開上 原來係咁樣放一齊🤭個沙律真係幾辣 要有心理準備😂油飯底油感唔太重 似有啲油味既白飯 海南雞好嫩滑 同埋佢唔係出面用貴妃雞扮個種😂如果醬汁有埋黑豉油就好啦🤤呢個喇沙有驚喜!首先個湯底唔辣偏甜 係我中意既口味🤤雖然食到落底都會有少少辣滲出黎 不過個沙律辣好多haha香茅豬扒係最最最欣賞❤️其實我自己本身唔係好中意食豬扒但呢個肉質好嫩 一啲都唔會乾食落好香口 配埋醬食加分!而且份量好足 好滿足!————————————————總結小店經營
太耐無食海南雞啦
今次去開深水埗 晚餐就食呢間小店~
鋪頭位置好方便 地鐵站一出轉個彎就到👍🏻
鋪頭唔算大 枱同枱中間空位唔多
但防疫措施都有做好 有用foam board隔開😛

晚餐時段 店內人數唔多
老闆同員工都好熱情咁招呼同介紹餐牌😛
我地叫左一個海南雞飯($48)同豬扒喇沙($55)
再加左一杯檸茶同泰式青檸蜜~

最近叫飯餐會送湯 個湯淡淡地但有啲胡椒豬骨味
就係一般例湯咁 不過不失啦~

右手邊係泰式青檸蜜梳打~都幾fresh
一般出面飲都係青檸梳打 呢度加埋蜜
感覺就無咁dry 更加開胃!
招牌去骨海南雞飯

餐廳主打海南雞 點可以唔試!
飯餐可揀配青木瓜沙律或者菜 我地揀左前者
本身以為會分開上 原來係咁樣放一齊🤭
個沙律真係幾辣 要有心理準備😂
油飯底油感唔太重 似有啲油味既白飯
海南雞好嫩滑 同埋佢唔係出面用貴妃雞扮個種😂
如果醬汁有埋黑豉油就好啦🤤
香茅豬扒喇沙
香茅豬扒

呢個喇沙有驚喜!
首先個湯底唔辣偏甜 係我中意既口味🤤
雖然食到落底都會有少少辣滲出黎
不過個沙律辣好多haha
香茅豬扒係最最最欣賞❤️
其實我自己本身唔係好中意食豬扒
但呢個肉質好嫩 一啲都唔會乾
食落好香口 配埋醬食加分!
而且份量好足 好滿足!
————————————————
總結
小店經營 食既係人情味
鋪頭老闆員工都好熱情
價錢好平民 以質素同份量黎講真係好抵👍🏻
去開深水埗不妨可以一試!
2020-06-01
$60 (Dinner)
香茅豬扒喇沙
香茅豬扒
其實有時唔肚餓,但個腦又有意識話你知係時候食嘢,喺咁嘅情況下,我多數都會搵啲輕量啲嘅食物醫飽個腦🧠。於是乎我就襯差唔多兩點鐘出街行下,睇下有乜下午茶啱食。喺深水埗地鐵站D出口一出向右邊福華街有間係賣海南雞飯嘅🐓,之前經過見到,但未食過。依日我仲發現餐廳因應近日情況,下午茶減價送湯之餘,仲全日供應😅,生意相當難做,但對於街坊嚟講,係有著數,好事來!不過正餐牌都唔貴,全部幾十蚊有交易👍。餐廳原來幾大下,仲好好冷氣😍,但買外賣嘅人多過堂食。題外話,收銀阿哥幾好人同有禮貌。🐔🍚我要咗輕盈去骨海南雞飯(原價$34➡️$32),仲奉送老火雞湯(原價+$6)。包裝乾淨俐落,份量還好啦,我就啱啱好(細食咗),女仔應該夠食。海南雞飯整體味道OK,飯唔係平日好黃嗰啲黃油飯,但都有味。隨飯可揀搭配木瓜沙律或者熟菜,我要咗前者;店員提我有少少辣的。另外,海南雞個酸辣汁好惹味😋,但都幾辣🌶。至於啲雞,味道正正常常,有四至五件,仲有隻雞翼,抵讚係去咗骨同無乜毛(接受唔到有毛😵)。老火雞湯好彩係送嘅,味道麻麻地。餡料有隻雞腳同幾粒冬瓜,飲落好似有啲味精味🙈,但就無口乾,所以都唔Sure。總括嚟講,考慮到依餐只係$32

不過正餐牌都唔貴,全部幾十蚊有交易👍。

輕盈去骨海南雞飯

老火雞湯

總括嚟講,考慮到依餐只係$32的話,真係物有所值。味道中規中矩,如果唔太肚餓、想食少少嘢,就可以選擇嚟呢到幫襯下。下次試下喇沙先😛。
2020-05-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$32 (Tea)