2010-07-16 28 views
Italian Tomato 雖然在屋企附近, 但一直都未試過, 今日有朋友帶埋小朋友黎搵我地食飯, 想起小朋友會鐘意食呢d野, 就揀左呢間店裡位子不算多, 也要等位, 此店沒有侍應專企門口, 所以想食要直入搵侍應登記, 千祈唔好呆企門口等呀 menu款不少, 只好叫waiter介紹, 好在waiter提醒叫意粉/pizza可加錢轉餐, 轉餐有兩個方法, 一個係加餐包餐湯餐飲 (好似$20), 另一個則係加餐包餐湯餐飲蛋糕 (好似$40), 以佢cake / 飲品既價錢黎講還算相宜先來餐包, 熱熱地既餐包異常鬆軟, 牛油是自己加的, 麵包味道有點茶餐廳餐包feel, 作為頭盤很不錯餐湯當日只得一款蕃茄忌廉湯, 顏色已經看到蕃茄足料, 香味再支持了我的觀察, 喝下去就證實了我的想法, 裡面一粒粒的碎蕃茄, 酸酸甜甜的湯底, 很開胃第一味主菜鮮茄蜆肉意粉來到, 蕃茄味又是很香, 果然沒改錯名, 蕃茄主打都很有水準, 蜆肉也不少, 以濃味的蕃茄煮過的後蜆肉味道還能保留, 還算鮮甜, 意粉煮得彈牙, 這一點跟香港很多地方不同, 我在歐洲蜜月, 歐洲的意粉都是煮得比香港彈牙的, 香港有時會煮得太

第一味主菜鮮茄蜆肉意粉來到, 蕃茄味又是很香, 果然沒改錯名, 蕃茄主打都很有水準, 蜆肉也不少, 以濃味的蕃茄煮過的後蜆肉味道還能保留, 還算鮮甜, 意粉煮得彈牙, 這一點跟香港很多地方不同, 我在歐洲蜜月, 歐洲的意粉都是煮得比香港彈牙的, 香港有時會煮得太腍, 我比較喜歡這樣的硬度呢

下單時因為不想全部都是蕃茄, 所以點了一客忌廉鮮蝦焗飯, 跟蜆肉意粉一樣, 鮮蝦一點不吝嗇, 還有磨菇做配菜, 可惜是白汁太過沒味道了, 有可能因為之前吃的都是蕃茄濃味, 但我地都好醒地先飲幾啖清水沖沖個口, 但都係覺得啖左d, 而且忌廉汁不太夠, 最後幾啖飯都不夠汁撈飯, 還好鮮蝦磨菇夠新鮮挽回了不少分數, 但相對蕃茄出品還是失色了

當我還在埋頭苦幹吃飯, 耳邊傳來『呢個好味喎』之聲, 原來指的是巴馬火腿薄餅, 這是waiter推介的, 老實說, 在意大利吃過parma ham之後, 以價錢黎講真的不錯, 這個pizza份量也不少, 上面的parma ham鋪得滿滿的, 朋友不停叫我趁熱食, 一吃之下真的不得了, 其好味在於剛焗好, 芝士蕃茄還處於流質狀態, 那種水乳交融既感覺, 怪不得pizza能成為意大利人最愛的食物, 當然那parma ham也是功不可沒, 不過我覺得是給那芝士蕃茄搶了不少風頭了

蜜月歐遊, 吃過很多pizza, 最好吃的, 還是在意大利吃到的, 意大利不愧是pizza發原地, 雖然早陣子有報導說某某pizza比賽係法國贏左, 但意大利的pizza始終不是浪得虛名, Italian Tomato雖然還是有點不足, 但已連鎖店黎講已算是很不錯了

還未夠飽, 思前想後, 還是蕃茄味最有信心, 所以追加了一個拿破崙腸仔意粉, 餐牌上寫著這一味有辣椒, 下單時waiter話可以走辣椒, 不過其實唔算很辣, 配料除左腸仔, 仲有洋蔥和青椒, 腸仔是薄切, 還吃得出脆皮, 蕃茄味跟蜆肉意粉相比少沒這麼濃, 但辣味搭夠, 再加上洋蔥和青椒的辛辣味令到更有層次, 兩者可說是不相伯仲

飲品則叫了一杯凍鮮奶抹茶, 老婆覺得很不錯, 我則覺得尚有進止空間, 我喜歡鮮奶多一點, 綠茶味則可以了, 還有好在兩者還算溝得埋, 因為很多地方飲起上黎好似綠茶還綠茶, 鮮奶還鮮奶, 還有冰粒太多最後都變淡了, 不過我覺得已經比很多台式飲品店/日式快餐店好了

朋友叫了cappucino, 也是讚不絕口, 有機會我也試試吧

甜品時間, 其實一直想試Italian Tomato也是被其五光十色的蛋糕所吸引, 今次跟餐叫了一件朱古力蛋糕 & 士多啤梨芒果蛋糕

朱古力蛋糕共分六層, 一層慕絲一層蛋糕, 兩者都有很重朱古力味, 如果未切從上而下望, 圓圓的幾圈朱古力醬很是吸引, 這隻朱古力還算甜而不膩, 怕肥但又想食朱古力蛋糕的女士可以試下

士多啤梨芒果蛋糕在外表只看到士多啤梨, 原來上下兩層蛋糕夾住中間的芒果, 再加面的cream & 士多啤梨, 士多啤梨很甜, 大粒又多汁, 芒果則沒有特別, 尤其夾住cream更加吃不到甜味, cream也是甜而不膩, 蛋糕也是很鬆軟, 喜歡吃傳統忌廉蛋糕的必定喜歡, 兩件蛋糕小朋友也吃得很高興, 當然啦, 兩件都係佢揀架嘛

總括而言, 這一餐還算滿意, 也比我想像中好味, 雖然價錢可能貴了點, 但最重要係小朋友也吃得開心, 以後同小朋友吃飯又多一個選擇了
牛油餐包
士多啤梨芒果蛋糕, 女士至愛
朱古力蛋糕, 甜而不膩
2010-07-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
牛油餐包
  • 巴馬火腿薄餅
  • 拿破崙腸仔意粉
  • 蛋糕
2010-05-08 2 views
午餐set c是一個龍脷漢堡扒飯。我加湯和甜品。龍脷漢堡扒飯: 汁好咸, 件渶堡好咸, 加起來非常咸。還好出名的cake都不錯
午餐set c是一個龍脷漢堡扒飯。我加湯和甜品

龍脷漢堡扒飯: 汁好咸
, 件渶堡好咸
, 加起來非常咸。

還好出名的cake都不錯
2010-05-07
$68 (Lunch)
2010-02-27 1 views
是日晚餐是南瓜湯 ~ 湯OK, 但麵包非常差, 又凍又唔新鮮.海鮮蕃茄意粉$48 ~ 除了數隻蝦外便沒有其他的海鮮,只得磨菇. 而意粉是一般餐廳那種彈牙口感,還可以的.鮮果禾層酥 ~ 酥皮很差,一點也不鬆脆,又林又無味.
鮮果禾層酥 ~ 酥皮很差,一點也不鬆脆,又林又無味.
2009-11-19
2010-02-17
食完飯黎呢度食個甜品,真係唔錯既選擇。呢晚都唔算太多人,上次食完芝士蛋糕,呢次就食提拉米蘇啦。提拉米蘇味道都唔錯既,餅既質感算淋淋地。咖啡味好重,忌廉味就爭小小。不過我覺得咁既配搭幾我,真係幾正。下次可以再黎,又唔係太貴同食得過既。
芝士蛋糕,呢次就食提拉米蘇啦。

提拉米蘇
味道都唔錯既,餅既質感算淋淋地。咖啡味好重,忌廉味
就爭小小。不過我覺得咁既配搭幾我,真係幾正。

下次可以再黎,又唔係太貴同食得過既。
2010-01-15
2010-01-12 3 views
呢日食完飯之後,有d唔飽。就黎呢度食甜品,雖然係午餐過後既時間,但都好快搵到位食甜品。甜品就當然係芝士蛋糕啦,睇下係唔係咁好食啦。美式芝士餅質感好實在,芝士味好重。但又不乏檸檬味,個餅底好鬆化。食完又唔會覺得太漏,係唔錯架。脆餅芝士蛋糕其實只係餅底既份量會多小小,我覺得呢個既芝士味無咁濃。呢個就無之前個咁好食,不過都唔算差既。實有下次既,都係二十幾蚊一件。個蛋糕又有質感,唔錯唔錯。
但都好快搵到位食甜品甜品就當然係芝士蛋糕啦,睇下係唔係咁好食
啦。

美式芝士餅
質感好實在,芝士味好重。但又不乏檸檬味,個餅底
好鬆化。食完又唔會覺得太漏,係唔錯架。

脆餅芝士蛋糕
其實只係餅底既份量會多小小,我覺得呢個既
芝士味無咁濃。呢個就無之前個咁好食,不過都唔算差既。

實有下次既,都係二十幾蚊一件。個蛋糕又有質感,唔錯唔錯。
2009-12-28
2009-11-22 13 views
己食了早餐,不太餓,但亦要給我的女友吃得飽飽才有力去影相呢!到了荃灣,就在地鐵站鄰近的餐廳食了一個忌廉露荀煙肉意粉餐。餐包括了餐包、餐湯、主菜、餐飲及切餅。餐包:只是普通的包,沒有特別的加熱。只有牛油伴一伴而己…餐湯:(雜菜湯)紅紅的,買相吸引,但可惜只有買相而己。沒有味道…主菜:(忌廉露荀煙肉意粉)同上,買相吸引,但今次卻是咸得要命!可取的只可算是意粉的咬口。餐飲:(凍檸檬茶)較可取的一樣食品(飲品嘛…),有茶味,檸檬亦都新鮮。切餅:(忌廉芝士蛋糕)切餅的買相一直都非常細滑,今次也是第一次品嚐呢。食落亦有想像中的細滑,但始終太多忌廉,食不消呢!愛忌廉的人之選。價錢可取,但味道嘛,要繼續努力了。

到了荃灣,就在地鐵站鄰近的餐廳食了一個忌廉露荀煙肉意粉餐。

餐包括了餐包、餐湯、主菜、餐飲及切餅。
餐包:只是普通的包,沒有特別的加熱。只有牛油伴一伴而己…

價錢可取,但味道嘛,要繼續努力了。
餐湯
忌廉露荀煙肉意粉
忌廉芝士蛋糕
  • 忌廉芝士蛋糕
(Non-member)
2009-10-11
想找個環境好既地方食下午茶.........又唔覺得好似呢到D人講到咁差.....白汁奶油煙肉意粉, 好香芝士味, 意粉口感OK, 份量都夠食.但越食會覺得越喊................蜜桃茶都幾好飲咖啡蛋糕都抵呀....$22味大大件, 香滑咖啡味, 軟綿綿.......唯一唔好係...抬與抬之間太近.....冇咩空間
想找個環境好既地方食下午茶.........

又唔覺得好似呢到D人講到咁差.....
但越食會覺得越喊................

蜜桃茶都幾好飲

唯一唔好係...抬與抬之間太近.....冇咩空間
2009-10-11
  • 咖啡蛋糕
Italian Tomato Café---Tiramisu Hazelnut Dome(榛子意大利芝士餅巨蛋)日期:2009-09-26在"Italian Tomato Café"(荃灣綠楊坊分店)買了一件"Tiramisu Hazelnut Dome(榛子意大利芝士餅巨蛋) "($26)。它是由朱古力味海綿蛋糕、混入榛子及意大利軟芝士(Mascarpone)等製成之慕思、塗上咖啡及酒之海綿蛋糕和打發甜忌廉(Whipped Cream)組成,表面灑滿可可粉,外圍附有烘杏仁粒。海綿蛋糕軟綿,慕思和忌廉幼滑Creamy,咖啡味和榛子味不算很濃郁,芝味和酒味味較淡,甜味適中。
日期:2009-09-26

2009-09-26
2009-09-11 1 views
窩蛋牛肉飯......茶餐廳同快餐店,平時就食得多啦.但o係餐廳食都係第一次,不過佢同大式o既做法唔同,佢係成個飯攞去焗o既,味道不錯,但淡了一些,而且要$55一個,仲要加一,份量只係一般size,有d貴!
窩蛋牛肉飯......茶餐廳同快餐店,平時就食得多啦.
但o係餐廳食都係第一次,不過佢同大式o既做法
唔同,佢係成個飯攞去焗o既,味道不錯,但淡了一些,
而且要$55一個,仲要加一,份量只係一般size,有d
貴!
2009-08-24 8 views
之前去過朗豪坊分店,覺得 OK。去開荃灣,就自己去左食個午餐。不過水準真係麻麻。荃灣分店唔係自助形式,係有人幫你落單的。叫左個 A 餐,露筍蝦蕃茄意粉,連餐湯 $40。(如果要餐飲就 $48,再要件 cake 就 $68。)餐湯冇得揀,係粟米忌廉湯。個湯唔夠滑,有唔少一粒粒的麵粉粒。而個味道就同一般快餐店的沒有分別。至於個意粉,個汁稀就係 italian tomato 既「特色」。但呢度既意粉好硬身,硬到好似有點未煮熟的感覺。而個汁又好鹹,可能係落多左雞粉所致。再加上 d 露筍同蕃茄份量少,同埋蕃茄味唔突出,而 d 蝦就係雪藏貨色,唔彈牙。總括而言,覺得佢比朗豪坊分店仲要差,好難會有動力再去。

總括而言,覺得佢比朗豪坊分店仲要差,好難會有動力再去。
日期:2009-07-26今晚在"Italian Tomato Café"(荃灣綠楊坊分店)買了一件"Hazelnut Chocolate Cake(榛子朱古力蛋糕) "($25)。榛子朱古力蛋糕---它主要由朱古力味海綿蛋糕、榛子味忌廉和榛子碎組成,表面有朱古力花紋裝飾。海綿蛋糕軟綿,朱古力味濃。忌廉幼滑,榛子碎份量多,整體榛子味略淡,甜味適中。
日期:2009-07-26

2009-07-26
小弟於該天生日....因女友預算遲一星期食飯慶祝..加上八號風球快將掛上怕無車番酒店...所以係tw 求其搵間有cake 食同應該唔會太差的italian tomato 食晚餐....其實SERVICE 唔差...叫左蕃茄海鮮意粉(少辣), 忌廉鮮蝦焗飯, 其中一個加了$40 轉套餐有CAKE,DRINK 同SOUP..1. 蕃茄海鮮意粉(少辣) $48 : 好難食...那些蕃茄不是醬而是水..而且有陣臭鯹味...份量好少...2. 忌廉鮮蝦焗飯 $42: D 飯好硬...D 汁同飯是分開的...份量係極少...3. 芒果MO 絲CAKE: 無乜特別, 好普通...我女友對食野無乜要求..但今次佢都覺得難食...仲要係我生日...一定NO NEXT TIME...
小弟於該天生日....

其實SERVICE 唔差...

3. 芒果MO 絲CAKE: 無乜特別, 好普通...

一定NO NEXT TIME...
普通
2009-07-18
Celebration
Birthday
  • 無...好難食...
今日同舊同事聚舊, 見呢度靜靜哋, 環境ok, 環境我俾5分, 因為少人到爆叫咗2件cake一件係new york cheesecake, 睇落知係a貨, 邊有new york cheesecake 唔係bake 出嚟!!欺騙呢d cheesecake, 長期被放入雪櫃, 好dry, 一掂即散好似d 沙咁, 食落去冇cheesecake 味, 好偷工減料唔好俾d 外表搵笨d 人懶懶閒, 坐咗10分鐘都唔過嚟落單女女掛住吹水請你班太子女返嚟, 倒米倒得好d 食物同飲品送到嚟, 都唔講聲就"pet" 低唔會有下次, 呢間咁嘅公司, 閉店大吉!
今日同舊同事聚舊, 見呢度靜靜哋, 環境ok,
環境我俾5分, 因為少人到爆
叫咗2件cake
欺騙
唔好俾d 外表搵笨
d 人懶懶閒, 坐咗10分鐘都唔過嚟落單
女女掛住吹水
請你班太子女返嚟, 倒米倒得好
d 食物同飲品送到嚟, 都唔講聲就"pet" 低
唔會有下次, 呢間咁嘅公司, 閉店大吉!
2009-05-19
2009-05-09 2 views
今日提早慶祝mother's day, 所以黎咗呢度食lunch,一行四人叫咗2個pasta同一個意大利飯同廚師pizza , 先講講pizza, 味道一般, 酸酸的, 全都是菜同蕃茄, 幸好夠熱同香脆, 但都ok既, 至於pasta呢, 味道尚可, 可惜份量太細了, 到最後係意大利飯, 又係得蕃茄同一d瓜瓜, 但呢個吾好食, 因為好酸同d飯吾太ok....呢度有lunch set食, $48有餐湯同餐飲, 如果係$68set就可以要多件cake, 不過如果係散叫都可以加$18要埋set, 我們就要咗3個set, 其中一個加件cake, cake就要咗tiramisu, 味道好一般, 無咩酒味咁, 總合黎講, 呢度食lunch都好一般, 以黎個價錢, 可以有更好的

$60 (Lunch)
買了一件櫻花撻($26)。這產品於去年春季首次推出市場。它主要由牛油撻底、原味海綿蛋糕、櫻花味芝士慕思和甜忌廉組成,表面有一朵日本鹽漬櫻花作裝飾。資料顯示,櫻花味芝士慕思是由忌廉芝士、法國白乳酪芝士(Fromage Blanc)、櫻花味醬和櫻花油等材料製成。櫻花撻---牛油撻底非常香脆,海綿蛋糕柔軟。芝士慕思很軟滑,芝士味很淡,櫻花味清香自然,有點像草莓和雲呢拿的味道。甜忌廉幼滑,忌廉味香。整體甜味輕怡,質素不俗。
買了一件[月份限定]櫻花撻($26)。這產品於去年春季首次推出市場。

2009-04-04