2012-06-16 1345 views
因翡翠小籠包太霸道,有空位都要求客人只能吃一小時,我們便走進了另一食肆「仿膳飯莊」。我們選了信用咭精選的六折四人套餐「精選京味宴」$583淮揚五式拼盤:這五款食物味道一般,沒有什麼驚喜。芙蓉玉帶子蝦仁:以炒蛋白為主,配有一些無味爽口的蝦仁。帶子味鮮,但全碟只有兩粒。原盅燉天山雪蓮果螺頭湯:吃了頭盤以後,服務員有禮地告知沒有雪蓮果,轉了老黃瓜,其實沒所為,而且老黃瓜螺頭湯味算清甜。可是在這食肆的級別下,而有與菜牌不乎合的食物,就扣了不少分數了。烤北京填鴨:水準一般,鴨皮不夠脆,醬汁味適中。濃湯魚肚煨菜膽:沒人通知下,菜膽變了絲瓜,魚肚厚身入味。鮮果奶凍:細細杯,很可愛,質感算滑溜,椰汁糕味,相比北海道牛乳布甸仍相差一段距離。

因翡翠小籠包太霸道
淮揚五式拼盤
淮揚五式拼盤:這五款食物味道一般,沒有什麼驚喜。
芙蓉玉帶子蝦仁
老黃瓜螺頭湯
烤北京填鴨
烤北京填鴨:水準一般,鴨皮不夠脆,醬汁味適中。
濃湯魚肚煨菜膽
濃湯魚肚煨菜膽:沒人通知下,菜膽變了絲瓜,魚肚厚身入味。
鮮果奶凍

2012-06-14
$300 (Dinner)
Dining Offer
濃湯魚肚煨菜膽
烤北京填鴨
鮮果奶凍
2012-06-09 557 views
好耐冇去,想吃有水準的小籠包,但是很失望,如果100分滿分,只有三十分,皮厚,不平均,湯汁流走。紅油抄手更差,只可給二十分,汁液不(孫),不辣。如白什一樣。 亖亖亖亖亖亖亖二 。
2012-06-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Others
2012-03-14 391 views
德福的仿膳是我家比較常去的地方,不輪午市和晚市,取其交通方便,有港鐵又有商場泊車,而食物水準亦穩定,合理價錢,是晚又來晚飯, 4人叫:北京填鴨(中$200),常叫的一款,份量4人吃剛剛好,肉質不會太肥,而且我比較喜歡片得厚少少, 配青瓜京荵和甜醬而吃, 可惜是晚的京荵欠香味,有點美中不足十三香鍋燒海班塊$88, 雖有紅椒, 但其實不辣的,反而香口的班塊啖啖肉,配切粒粒的涼瓜,好送飯,涼瓜多一點更好山藥燴鮮竹$75,叫了這款素食來中和填鴨的肥膩, 山藥和一些雜菌好夾,清清地的一碟餸,相信是為了顏色好看,才加車厘茄,酸酸的,反而覺得味道不夾砂鍋菜膽雲吞雞$108, 足夠4人用,1鍋分到6碗, 雲吞是厚皮的那款, 菜肉好鮮味,湯底鮮甜

十三香鍋燒海班塊
山藥燴鮮竹
砂鍋菜膽雲吞雞
2012-03-11
十三香鍋燒海班塊
山藥燴鮮竹
砂鍋菜膽雲吞雞
2012-01-09 197 views
今年的平安夜與親愛的家人渡過平安的平安夜!與最親的姨母一家品嚐北京菜:一席 (憑記憶有以下菜式..)(1)北京田鴨﹣配以薄薄的皮包著片皮鴨+青瓜+葱+甜醬﹣味道很好!但有點油膩..(2)賽磅蟹﹣味道剛好,不會太鹹﹣但同樣也是油膩了點(3)擔擔麵﹣擔擔麵的味道沒有其他上海菜的餐廳高水準﹣麵比較上沒有咬口﹣花生醬味道過濃(4)金銀蛋莧菜﹣莧菜的湯底也過油﹣不過,味道不太鹹(5)香蕉高力豆沙﹣香蕉高力豆沙是最好味的菜式!(可能我個日比較喜歡吃甜,也不喜歡油膩菜式)(6)小籠包﹣小籠包的湯汁有點油,不夠清﹣皮不夠薄﹣可有更好的選擇雖然菜式不算十分好,服務也不算太好;但環境算為舒適,適合大夥人!而且白金VISA卡有九折(即免加一),但價錢偏貴!
今年的平安夜與親愛的家人渡過平安的平安夜!
與最親的姨母一家品嚐北京菜:一席 (憑記憶有以下菜式..)

(1)北京田鴨
﹣配以薄薄的皮包著片皮鴨+青瓜+葱+甜醬
﹣味道很好!但有點油膩..

(2)賽磅蟹
﹣味道剛好,不會太鹹
﹣但同樣也是油膩了點

﹣莧菜的湯底也過油
﹣不過,味道不太鹹

(5)香蕉高力豆沙

(6)小籠包
﹣小籠包的湯汁有點油,不夠清
﹣皮不夠薄
﹣可有更好的選擇

而且白金VISA卡有九折(即免加一),但價錢偏貴!
2011-12-24
$150 (Dinner)
Xmas's Eve
  • 香蕉高力豆沙
2011-12-01 161 views
最近天氣涼涼的, 突然想起填鴨, 好!一於去仿膳吧!!講起仿膳, 一間食京菜的地方, 可以話陪着我成長, 小時候爺爺最喜觀食家鄉菜,一到過時過節一定係會去仿膳.後來各人大了爺爺又走了後還有間中去食回味下.今次去食,主角當然係填鴨一於叫隻細鴨食下先!以前仿膳無分大細鴨的,只有一種大鴨.大鴨可以切到兩大碟,但人小又食唔灑.細鴨可切一碟3-4人都夠食.仿膳D質量好穩定,唔會點差,所以請朋友食飯無問題有時還有新菜譜,不過我喜歡的都是傳統那種,今次幾個菜係我最中意的.西芹鴨掌其實我好怕出街食西芹, 因為有D餐廳沒點將西芹去絲就煮, 苦了食客這個去得算乾淨又新鮮, 鴨掌起了骨, 食落微鹹幾爽口, 好味燻魚今次D燻魚個汁比較鹹, 肉質都夠鬆, 希望下次好味返清炒鱔背鱔肉鮮, 肉質爽滑加上熱熱的燒餅一齊食, 外皮脆肉汁又豐富完美烤鴨出場啦!!有暖着鴨皮, 這是近兩年的新造法, 可保持皮熱一片片的不會黏在一起包起來的樣子今次鴨片得比較厚了點, 不過依舊有濃鴨味, 皮脆加上京葱, 嘩!好味!!水果盤食完咁多肉類, 都要食個水果盤平衡下今次水果盤都夠新鮮服務當然好啦, 定會睇下你個茶壺夠唔夠水, 收碟換碟都
最近天氣涼涼的, 突然想起填鴨, 好!
一於去仿膳吧!!

今次去食,主角當然係填鴨一於叫隻細鴨食下先!
以前仿膳無分大細鴨的,只有一種大鴨.
大鴨可以切到兩大碟,但人小又食唔灑.
細鴨可切一碟3-4人都夠食.

仿膳D質量好穩定,唔會點差,所以請朋友食飯無問題
有時還有新菜譜,不過我喜歡的都是傳統那種,
今次幾個菜係我最中意的.
西芹鴨掌
燻魚
今次D燻魚個汁比較鹹, 肉質都夠鬆, 希望下次好味返
清炒鱔背
鱔肉鮮, 肉質爽滑
加上熱熱的燒餅一齊食, 外皮脆肉汁又豐富
完美
烤鴨出場啦!!
包起來的樣子
今次鴨片得比較厚了點, 不過依舊有濃鴨味, 皮脆

加上京葱, 嘩!好味!!
水果盤
食完咁多肉類, 都要食個水果盤平衡下
今次水果盤都夠新鮮

服務當然好啦, 定會睇下你個茶壺夠唔夠水, 收碟換碟都算快
2011-11-30
$210 (Dinner)
  • 西芹鴨掌
  • 北京填鴨
2011-06-12 25 views
3人行,晚上7:00,全德福食肆滿座,唯獨這間有位。有每位計的套餐和四位用的套餐,沒有3位套餐。點了一客$668的4位用套餐跟4杯Sangria汽酒。套餐內有片皮鴨(中size)一隻。正,好味,餅皮有小鑪保溫。前菜四小碟,有肴肉、烤夫、粉皮、等等,共放一隻四格碟,每人一碟,味道和質素都不合格,比普通的上海小館還差。套餐有一籠菜肉包,味道不錯。宮保蝦球,蝦爽冇雪味,但不是新鮮貨色。醬爆雞丁,汁濃咸味重,分不出雞肉和配料。有一味不知名稱的炒絲,味寡出水,完全唔掂,吃一口已經冇人再食。
點了一客$668的4位用套餐跟4杯Sangria汽酒。

套餐有一籠菜肉包,味道不錯。
宮保蝦球,蝦爽冇雪味,但不是新鮮貨色。
醬爆雞丁,汁濃咸味重,分不出雞肉和配料。

2011-06-10
$230 (Dinner)
2011-05-12 34 views
上次食完玩擦擦咭中左獎..就係300蚊現金...真係好彩la...所以決定今日食左佢..一行七人book左7點鐘..都有7成full..今次既前菜係花生魚仔同酸蘿白...2樣都好好食尤其係蘿白醉雞份量今次少左同冇上次食咁入味..唔係好穩定woo時得時唔得..但雞好滑~好差..真係好差...點解會解ga...形狀又搞到好似午餐肉咁...一咬落去就知唔得..我好鐘意食肴肉專登點ga..結果好失望麻醬幾香...雞絲份量亦適中...麻醬加埋d粉皮好配合..唔錯一般小菜冇乜特別lee味餸好好食..真係有驚喜...一咬落去肉質好嫩..雖然係梅菜但唔會好鹹..而排骨除左嫩之外肥瘦亦適中...又唔會太肥..真係好好食呀~明明係辣..但我就覺得辣味唔夠..同埋d鹿筋係咪好貴...得個幾條想再食都冇lu...不過又確係幾淋我唔會評lee味餸因為我唔食..本人覺得臭豆腐好難頂..但其他人就話ok..未係好食..同埋size太大舊la如果一口過就好d.我冇食到..但又係得個色..係一d都唔辣ga~雲吞size都幾大粒入..其實最好食係隻雞不過我冇影到..同埋好細隻..但又真係幾好味鹹鹹香香咁.肉質又算太老~可
今次既前菜係花生魚仔同酸蘿白...2樣都好好食尤其係蘿白
梅菜骨
辣鹿筋
臭豆腐
唔記得叫咩麵
我冇食到..但又係得個色..係一d都唔辣ga~
砂窩雲吞雞

可能係假期前夕la..到左7點幾已全full la好多人...仲要係嘈到呢我地講野好似鬧交咁...講到氣都咳埋..去大排檔都唔洗咁大聲起碼d聲有位走...而家係到困住哂真係嘈到想死...唔知點解d人會咁大聲囉定係地方問題樓底又唔夠高呢..真係好嘈
..如果齋食唔傾計既lee間餐廳會岩你~
2011-05-09
皇帝菜
梅菜骨
2011-04-17 70 views
三月三十日 (星期三)仿膳飯莊準備推出全新的全鴨宴很榮幸得到新假期的邀請特意請了包括我們的飲食bloggers來試食全鴨宴,顧名思義,是用鴨的各部位煮調出各式各樣的菜餚一來到,記者姐姐送上了是晚的菜單:香酒鴨舌麻醬鴨絲粉皮菜香根炒鴨柳醬爆薰鴨絲招牌烤鴨冰豆腐鴨架湯窩貼生磨腰果露第一道上桌的是香酒鴨舌平時比較少在酒樓吃鴨舌經韶興酒浸過,帶頗濃的酒味但同時又不搶鴨舌的鮮,舌肉很嫩滑最值一讚是此鴨舌極少骨,實在令人欣賞接着來的是麻醬鴨絲粉皮鴨絲的味道不是太突出老實說,與普遍常用的雞絲其實沒太大分別麻醬倒變成主角,味濃而且香口惹味菜香根炒鴨柳與麻醬鴨絲粉皮無異,是普通的一道家常菜覺得用雞絲或鴨絲的分別不太大醬爆薰鴨絲將鴨絲,蘑菇等先炸後再薰走油雖是炸但完全不覺油膩,很乾身,廚房應記一功鴨絲炸過之後雖仍能保持肉質的煙韌,但似乎鴨肉味欠奉很快,主角終於出場是這裡名菜之一招牌烤鴨因這個全鴨宴是設計給四人用的,所以有別於以往,用了中型的填鴨去烤填鴨原隻來到面前,由服務員在我們面前親手表演片皮一幕很細心,麵粉皮仍是温着的,令麵粉皮不會因放久了而變硬鴨肉真的不錯,但可能就是用了中鴨的關係,皮和肉的比例不是
三月三十日 (星期三)

仿膳飯莊準備推出全新的全鴨宴
很榮幸得到新假期的邀請
特意請了包括我們的飲食bloggers來試食

全鴨宴,顧名思義,是用鴨的各部位煮調出各式各樣的菜餚
一來到,記者姐姐送上了是晚的菜單:
麻醬鴨絲粉皮
招牌烤鴨
窩貼
第一道上桌的是香酒鴨舌
平時比較少在酒樓
鴨舌經韶興酒浸過,帶頗濃的酒味
但同時又不搶鴨舌的鮮,舌肉很嫩滑
最值一讚是此鴨舌極少骨,實在令人欣賞
麻醬鴨絲粉皮
接着來的是麻醬鴨絲粉皮
鴨絲的味道不是太突出
老實說,與普遍常用的雞絲其實沒太大分別
麻醬倒變成主角,味濃而且香口惹味
菜香根炒鴨柳
與麻醬鴨絲粉皮無異,是普通的一道家常菜
覺得用雞絲或鴨絲的分別不太大
醬爆薰鴨絲
將鴨絲,蘑菇等先炸後再薰走油
雖是炸但完全不覺油膩,很乾身,廚房應記一功
鴨絲炸過之後雖仍能保持肉質的煙韌,但似乎鴨肉味欠奉
很快,主角終於出場
是這裡名菜之一招牌烤鴨
填鴨原隻來到面前,由服務員在我們面前親手表演片皮一幕
很細心
很細心,麵粉皮仍是温着的,令麵粉皮不會因放久了而變硬
鴨肉真的不錯,但可能就是用了中鴨的關係,皮和肉的比例不是最理想
冰豆腐鴨架湯
填鴨去肉後,鴨架即拿回廚房餚湯
造就了另一道菜-冰豆腐鴨架湯
除鴨架外,湯加了大量材料,特別是冰豆腐
如果有什麼湯渣可吃,相信會是完美
窩貼
窩貼倒煎得不錯
不油不膩,肉質煙韌
不過似乎與鴨沒什關係
腰果糊也值一讚
很香濃鮮甜,做成極糊狀
雖是高卡路里食物,也不可錯過
四位用暫定$628,算是可接受的價錢
少少意見,盛意是感受得到的
但既然想做全鴨宴,應盡用鴨的每一部份去創作
鴨肝,鴨腎就是最好的例子
雖感覺上內臟比較不健康,不合付現今的飲食潮流
但食客既然來吃全鴨宴,想必也是想放任一次罷

最後,僅此謝過Levy和仿膳飯莊!!!
2011-03-30
Type of Meal
Dinner
很細心
2011-03-17 22 views
我多年前食過仲好記得個鱔糊...因為好好食...今次由於屋企人好想去食而我又多年都冇食過所以決定去番次先..沒有book位..大約7點入到去仲有好多枱..海草好多沙...點解會咁多沙ga花生魚仔..ok 脆口唔覺好鹹正~~~好食過好多地方..醉雞入味雞唔會好老..d酒好香..一流~真係鹹得非起..鹹得非常...鹹到要叫待應幫我倒起d汁唔好浸住..但都冇用..因為d汁入哂味入哂去條舌到..oh no...鹹到呢...真係想嘔呀我自己冇食到..因為屋企人鐘意食...但話唔係陽春麵囉..正宗陽春麵唔係咁以前lee味餸係好好食...可惜.今時唔同往日...唉........好鹹...份量係多呀...九王好食但主角唔得呢...有d鱔好林有d鱔好爽...味道真係好鹹..點解要搞到咁鹹呢????????個廚房可能已經轉哂~lee個叫正常d..起碼唔鹹..但係點解d小棠菜會咁淋ga???應該係煮得耐左..味道適合但可惜d菜淋到冇牙婆都食到~好酸....d魚仲要係好薄但d粉好厚!!!!熱辣辣...好軟熟~今餐飯3個人食其實我地算叫左好多餸..但係唔好食既居多...點解會差左咁多既???真係好失望呀...
海草好多沙...點解會咁多沙ga

花生魚仔..ok 脆口唔覺好鹹
醬汁鴨舌
真係鹹得非起..鹹得非常
陽春麵
九王炒鱔背
百葉小棠菜
糖醋魚塊
好酸....d魚仲要係好薄但d粉好厚!!!!
銀絲卷
熱辣辣...好軟熟~

真係好失望呀...d餸唔係越鹹越好食ga..而家乜都講健康..廚房應該好好檢討下....再咁落去真係走得一個得一個..至少我都唔會有下次~

2011-03-15
$176 (Dinner)
銀絲卷
2011-03-03 40 views
17年前剛剛做 "社會人" 遇到一位很好的老闆. 每次我們工作表現好, 他都會請食飯.有一次他問我有沒有吃過北京填鴨, 我說沒有, 他就請秘書訂枱 -- 馬上去吃. 當時的公司在九龍灣, 順理成章就在仿膳飯莊吃我人生的第一次北京填鴨. 第一次現場看師傳片皮很難忘. 隨後老闆多次請我們到仿膳吃飯. (當中包括春茗, 團年飯, 生日飯.)當時最喜歡的菜是北京填鴨 砂鍋雲吞鷄 -- 湯很鮮味! (當年是用新鮮鷄做湯底的)宮爆明蝦球 -- 蝦味既鮮且爽, 是吃過最好的蝦料理. 高力豆沙 (老闆總是將他的一份都給我! 不知是不是太開心, 印象中, 那時的高力豆沙是有淡淡的粉紅色的, 像少女的一抹胭脂.)離開那位老闆後我只到過仿膳一次, 那次我從日本回港參加大哥的婚禮, 一家人吃飯. 當時我帶著只會哭鬧的女兒 -- 食不知味.今天到九龍灣是老公想逛逛 piago. 逛畢piago才12:00. 本想返回尖沙咀才吃飯, 但怕遇上午飯的 rush hour, 唯有就地找吃的 -- 看到仿膳, 對老公說, 我第一次吃北京填鴨就在這裡.老公說他16年前第一次在北京新世界(food court) 吃炸醬麵驚

當時最喜歡的菜是

北京填鴨
砂鍋雲吞鷄 -- 湯很鮮味! (當年是用新鮮鷄做湯底的)
宮爆明蝦球 -- 蝦味既鮮且爽, 是吃過最好的蝦料理.

今天到九龍灣是老公想逛逛 piago.

老公說他16年前第一次在北京新世界(food court) 吃炸醬麵驚為天人 (當時索價人民元8元), 除了當時的北京新世界food court外, 再也沒吃過一碗滿意的了. 雖然我們兩人不會點北京填鴨, 但在仿膳吃碗炸醬麵也不錯. (其實我很怕炸醬麵, 只吃過一次, 難吃得幾乎想喊. 不過老公說仿膳是做京菜的難吃也有個譜.)

門口的知客小姐不大禮貌, -- 我們說, 兩位.
她沒什表情地說: " 一點三比返張枱我."
(我的期望是 -- 一點三交枱有無問題?)

馬上點了
炸醬麵
淸炒鱔背
??蝦子豆腐

先來炸醬麵 -- 不過有問題, 需要更換.

隨後是xx蝦子豆腐 -- 菜是暖的, 不是熱熱辣辣, 味道比較咸, 不過京菜味道是濃, 所以可以接受. 這道菜用來送飯會很不錯.

第二碗都炸醬麵
粗粗黃黃的麵條竟然是 "淋pat pat"的!!!! 很淋, 像咬著一埋發水麵糊. 明明黃色, 應該用蛋搓的吧 ? 但不要說蛋味, 連味道也沒有. 老公說北京的麵條是白色的, 有很香的小麥味, 雖不是彈牙, 但有少許韌性......原來我和老公都是一口也沒吃過第一碗炸醬麵的麵 !!! 如果我們剛才吃過, 一定不會再點炸醬麵!!! 這碗麵剩了95%.

淸炒鱔背 -- 做得很好, 黃鱔處理得很乾淨一點細骨也沒遺漏, 沒有腥味, 份量很多. 雖然較咸, 但很滿意呢!

壽眉茶不好喝
小碟前菜的花生是生的, 沒有炒熟 -- 淋和青腥味. 青瓜椰菜不美觀, 沒有入口.

埋單離開仿膳還沒到一點.

我和老公的美味回憶夢碎.

第一碗炸醬麵有什麼問題? 編輯說我沒影下證據不能寫出來.
算是不錯
第二碗炸醬麵.
差! 剩晒.
清炒鱔背--好工夫
2011-02-11
2011-01-09 12 views
第一次去食,覺得樣樣野都唔錯喎,今次第二次呢...竟然就失望左d喇...第一次食冇乜諗住寫就冇影相,覺得樣樣野都唔錯喎,今次第二次黎就諗住要寫下啦..點知呢...我地一行9人,叫左個8人餐.其實張menu就一係6人,一係12人,原來佢可以幫我地攪到8人,$1980咁...本應得8杯豆漿,waitress姐姐定經理就送多杯比我地~~個餐呢,揀左幾4個凍盤醉雞,都幾嫩滑,但唔夠酒香味呀....都算大碟燻魚,我冇食,因為我唔like...但佢地話唔錯餚肉,我覺得麻麻地,雖然整得幾靚咁,好似d jelly包住d肉,但食落個感覺麻麻..又淡味素鵝,lei個又唔錯喎,好香口,雖然有d冬菇係入面我唔食,但4碟野最好食o既一碟京醬大海蝦,我一心諗住好好食,上次食過係蝦球嘛,今次係大蝦碌,麻麻地...冇乜味...好冰鮮蝦囉花膠干具海參絲羹, 麻麻地...少少花膠囉...係就係好足料o既...烤北京填鴨, 先黎左d籠皮,但就未見d鴨到,催左下,先黎...碟鴨都好大碟,好多下咁,好細塊,但塊粉皮好大塊又厚,咁我應該一塊粉皮夾一片鴨定兩片呢....鴨都算幾香,但d肉多,只係食好少皮...都算好食,只係粉皮好厚
全包宴
個餐呢,揀左幾4個凍盤

醉雞,都幾嫩滑,但唔夠酒香味呀....都算大碟
燻魚,我冇食,因為我唔like...但佢地話唔錯

烤北京填鴨, 先黎左d籠皮,但就未見d鴨到,催左下,先黎...碟鴨都好大碟,好多下咁,好細塊,但塊粉皮好大塊又厚,咁我應該一塊粉皮夾一片鴨定兩片呢....鴨都算幾香,但d肉多,只係食好少皮...都算好食,只係粉皮好厚又太大塊...
食之前聽人講lei度有"孔雀石綠"o既case,但我地都叫左,同埋都知要食夠一定份量先會有事,所以大家都冇野照食啦,條魚都有d腥,個汁味道都ok...但唔係好多鳳梨ja喎...
紅扒鮑魚菇時蔬,都ok..夠熱囉,冇乜特別...
三絲炒手拉麵,上次食過覺得幾好,又唔太油,今次都係丫,唔太油,食到有d薑味...原來係因為d蝦同帶子可能唔新鮮,有d腥味..所以加左薑??
上海蔥油餅,好熱呀,即炸出黎,好盪口,都幾好食,唔算太油o既...
生磨腰果露,本來知有lei個甜品都幾開心,但食落,一d都唔似係生磨,唔係剩係我講架,d朋友一食都知,似開粉多d,失望...
今次真係失望啦...咁貴個餐,都唔係特別好食...仲要係唔底食...
$225 (Lunch)
2011-01-04 13 views
um 等我寫番聖誕節果日果餐飯先。一句,差左。聖誕節果日,我去完同學既Christmas Party之後好趕好趕咁同屋企人食Chirstmas Dinner。媽咪Book左我地細細個好鍾意呢間上海菜館 - 仿膳飯莊。點知已經冇以前咁好食。由於要趕交枱俾下一輪,所以要好急咁上菜同食,但d staff好nice,無話求其咁serve你。我地叫左個北京填鴨餐,餐單如下:四小碟生煎包4個北京填鴨一隻砂鍋雲吞雞一鍋炒素菜松子魚高力豆沙香蕉4個個四小碟ok好味,但個生煎包個底唔夠脆,而且冇汁留出黎個北京填鴨ok,d皮脆,但份量少,呀爸話要番鴨殼黎煲湯。返到屋企先知仲有好多肉冇片出黎之於個砂鍋雲吞雞好淡,以前濃好多!!其餘炒素菜同松子魚都一般啦:))最好味既係高力豆沙香蕉,依然保持水準!!!!食完好飽,要行多緊先back home今次呢一餐有d失望,媽咪話可能廚房換左人,d味唔同左。希望可以改善,尋回以前的味道。
um
等我寫番聖誕節果日果餐飯先。
一句,差左。
媽咪Book左我地細細個好鍾意呢間上海菜館 - 仿膳飯莊。
點知已經冇以前咁好食。

我地叫左個北京填鴨餐,餐單如下:
四小碟
生煎包4個
北京填鴨一隻
砂鍋雲吞雞一鍋
炒素菜
松子魚
高力豆沙香蕉4個
個四小碟ok好味,但個生煎包個底唔夠脆,而且冇汁留出黎

個北京填鴨ok,d皮脆,但份量少,呀爸話要番鴨殼黎煲湯。
返到屋企先知仲有好多肉冇片出黎

之於個砂鍋雲吞雞好淡,以前濃好多!!

其餘炒素菜同松子魚都一般啦:
最好味既係高力豆沙香蕉,依然保持水準!!!!
食完好飽,要行多緊先back home

今次呢一餐有d失望,媽咪話可能廚房換左人,d味唔同左。
希望可以改善,尋回以前的味道。

生煎包差
片鴨中.....
正<3
2010-12-25
$150 (Dinner)
Christmas
片鴨中.....
正<3
  • 高力豆沙香蕉
  • 北京填鴨
2011-01-03 19 views
我通常介紹給大家的都以晚餐最多, 而這次介紹的食店位於九龍灣的"仿膳飯莊"我想很多人都會認識! 一坐下, 店員詢問我們要開什麼茶, 但通常我們都會問她們有什麼茶供應, 經她一講才知道有一種叫" 桂花烏龍茶" 的, 烏龍茶大家都知是什麼味道, 但有桂花的烏龍還是第一次喝, 喝過之後, 真的會不想試其它, 因為喝完會口裡會散發出淡淡的桂花香, 再配上烏龍的茶味, 很配喔! 有機會一定要試, 很好喝!每次老公見到愛食的物品, 一定會點, 順便可以比較究竟那一間所弄的會更好吃, 菜名我不多寫了, 看相片上吧! 而上面的2道菜, 我們2個都覺得味道不錯的, 但如果生煎飽的底能再煎香脆點, 會更好吃! 而秀球菊花魚, 真的很少在喝茶時段會出現, 通常都是晚餐出場多, 但這家的弄的不錯, 不會太酸 /太甜, 而粉皮豬耳就略為味道淡了點, 如再多點醋會更好吃! 而蔥油餅其實我一般的, 因為不太喜歡裡面的材料太少, 吃到飽的部份太多, 但不能不讚的是它炸得很香脆, 而蘿蔔糕就相對很野味, 而且蘿蔔糕本身也不是很糊的那種, 吃起來很有質感!將所有食物再一張大合照吧, 大家沒看錯, 全部食物只得我們2個人
桂花烏龍茶

將所有食物再一張大合照吧, 大家沒看錯, 全部食物只得我們2個人吃的, 但其實我們是吃不完的, 我當然不會浪費吧, 當然會叫店員給我外帶回家!

[總結]
整體這家飯莊的質素也不錯的, 值得再去的, 而且環境令人很舒服及相對寧靜, 而這頓飯也只是$240左右, 價錢來講也算合理!

2010-09-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
桂花烏龍茶
相信一到9點~大部分人都會去左仿膳隔離o既稻香打邊爐~所以完全唔使等位就已經可以入去~~酒樓式經營o既上海食肆~有兩壺茶~~但唔收茶芥~3個人~叫左5樣野~南翔小籠包~食上海野點可以少得小籠包~~皮簿多汁~~算很不錯的小籠包了~5隻只售$38~也很經濟~三鮮窩貼~窩貼比小籠包更美味~皮炸得很脆~而且肉汁很多~令到我一個人食左兩大隻~~!擔擔面~黎上海菜館必叫的菜式~~呢度o既擔擔面都ok~不過花生醬唔太出~不過不失~~蔥爆鮮牛肉+簿餅~友人極力推介呢個菜式~78蚊的鮮牛肉~老實說~本人覺得不太值~~沒甚麼特別吧~~~最貴的反而是最平凡最不值的~也許在上海菜館還是主力試上海菜吧~~~!
相信一到9點~大部分人都會去左仿膳隔離o既稻香打邊爐~
所以完全唔使等位就已經可以入去~~

酒樓式經營o既上海食肆~
有兩壺茶~~但唔收茶芥~

3個人~叫左5樣野~

南翔小籠包~
食上海野點可以少得小籠包~~
皮簿多汁~~算很不錯的小籠包了~
5隻只售$38~也很經濟~

三鮮窩貼~
窩貼比小籠包更美味~
皮炸得很脆~而且肉汁很多~
令到我一個人食左兩大隻~~!

擔擔面~
黎上海菜館必叫的菜式~~
呢度o既擔擔面都ok~不過花生醬唔太出~
不過不失~~

蔥爆鮮牛肉+簿餅~
友人極力推介呢個菜式~
78蚊的鮮牛肉~老實說~
本人覺得不太值~~
沒甚麼特別吧~~~

最貴的反而是最平凡最不值的~
也許在上海菜館還是主力試上海菜吧~~~!
上菜紙
簿餅
:蔥爆鮮牛肉~唔太特別~唔抵~
小籠包~
擔擔面
窩貼~~
2010-09-15
$90 (Dinner)
上菜紙
簿餅
小籠包~
擔擔面
窩貼~~
  • 南翔小籠包
  • 三鮮窩貼
2010-09-10 16 views
呢一年既生日飯, 好想食填鴨....所以同老公近近地去左九龍灣德福既仿膳食飯....我沒有訂位, 6:15PM 去到, 門口的小姐說 : 7:30PM 之前要還TABLE了! 得一小時多D......不過想食~ 無計啦!! 我地散叫了幾樣自己鍾意食既野....<<醉雞>> 雞本身好滑, 好香酒味....不錯哦! 不過小小一份要$76蚊.....抵唔抵真係見人見智了! << 糖醋魚塊>> 不過不失的菜式, 沒有什麼驚喜, 其實想食松子魚塊, 可惜無~ <<填鴨>> 佢有大鴨同中鴨之分~ 中鴨190元. 四人食剛剛好的!! 我地兩個人?! 只好打包回家!! 哈哈~~~~~ <<生煎包>> 看看它的油.........我只食了一個......早知我叫小籠包啦!! 最後, 原來恆生同HSBC 的白金卡有折. 呢樣先係最驚喜! 這裡的服務好好......環境又不錯....如果想食填鴨的話, 這裡是不錯的選擇呢~不過一餐飯只有一小時十五分鐘的話, 對我黎講,

得一小時多D......不過想食~ 無計啦!!

我地散叫了幾樣自己鍾意食既野....

不過一餐飯只有一小時十五分鐘的話, 對我黎講, 食得有點辛苦!
同埋經常要看著手錶....壓力很大哦!!

下次大家記得訂位呢~~~~~
2010-09-03
Birthday