ok
2019-06-09 1543 views
Oh, 嗯住打之前食評發現竟然結業,既然係咁就5講咁多直接上圖餐具乾淨程度一般,有少少油落左單等左陣就有煲蜆量6人食都夠,不過就要另外野食牛脊肉好食Like ig有得1蚊1隻蝦無限量任叫,其實都5錯,肉質甜甜地咁紫菜響鈴香口鬆脆黑松露墨丸一般蛋黃響鈴好香口但超肥膩,一舊夠皮
餐具乾淨程度一般,有少少油

落左單等左陣就有煲

蜆量6人食都夠,不過就要另外野食

牛脊肉好食

紫菜響鈴香口鬆脆

黑松露墨丸一般

蛋黃響鈴好香口但超肥膩,一舊夠皮

2019-04-28 847 views
朋友為咗幫我慶生 順便帶我去食新野 咁就揀咗嚟食呢一間 其實一入到去嗰陣時候都俾佢啲卜卜蜆吸引住 因為之前一路都想食但係都冇機會去食🙈 今次就啱晒啦坐低左冇耐咁員工就會拎個餐牌出嚟俾我哋揀到底我哋想食啲咩同埋點菜 咁我哋就揀咗佢個招牌卜卜蜆先 睇吓嚟緊其他菜式個陣 員工就拎埋啲醬料過嚟俾我哋預先放落個碗到 因為轉頭一上菜嘅話就會冇位放其他嘢食 咁你就要一早拎哂啲醬料先過咗冇幾耐啲蜆殻都打開晒 咁即係開動嘅時間到啦打啖飲落去啲湯勁清甜而且好有鮮味 食落啲蜆好清甜 蜆嘅量都幾多下 感覺上好似食極都仲有 但有一兩粒蜆有啲沙 但其他都洗待好乾淨同埋鮮味重之後加料落去打邊勞都唔錯 清清地 但愈食就會有啲辣辣地 因為一開頭卜卜蜆上面有啲辣椒同蒜蓉😋食落愈食愈幾惹味叫完幾碟野食分別有娃娃菜 竹笙 支竹 響鈴 鯇魚腩 牛柏葉 芝士墨魚丸等等竹笙支竹響鈴 依啲索味野食 食落份外惹味🤤因為佢吸晒湯嘅精華 食到我哋舔舔脷鯇魚腩 其實好睇某啲鋪頭的刀工切得好唔好 因為切得靚嘅話落去打邊爐簡直係一流嘅 除咗睇到工之外亦都睇佢啲肉質嘅 食落好爽口 好正 肉質都幾滑芝士墨魚丸 都幾好食 墨魚丸彈牙 入面係包住左一粒

過咗冇幾耐啲蜆殻都打開晒 咁即係開動嘅時間到啦
打啖飲落去啲湯勁清甜而且好有鮮味

叫完幾碟野食分別有
娃娃菜 竹笙 支竹 響鈴 鯇魚腩 牛柏葉 芝士墨魚丸等等
鯇魚腩
食落好爽口 好正 肉質都幾滑
芝士墨魚丸 都幾好食 墨魚丸彈牙 入面係包住左一粒芝士 芝士味同墨魚味都岩岩好 唔錯
2019-04-10 607 views
鐘意食蜆既人黎哩到就有福🤩🤩勁多蜆任食但要9:30pm後餐廳人唔多,座位闊落,有籃可以擺袋十分方便員工唔多但態度好好好熱情主動問加水又會提開蓋後就已經可以開始食叫咗十八禁小辣,但係係好好好辣(等如譚仔中辣程度),辣到痺哂冇咩味覺咁,唔覺得蜆好鮮甜,唔知係咪太夜海鮮冇咁新鮮,識食既朋友應該知道海鮮越早食越好越新鮮會,所以九點半做特價任食唔係無原因的🤣🤣開哂就食得喇🥳😋😋海鮮拼盤半價,不過不失,但未至於新鮮同好鮮甜,但都抵食既半價脆卜卜紫菜響鈴,勁多舊,但唔貴,新鮮炸。整體過得去,但未至於好值得食第二次,但鐘意食蜆既朋友可以一試,朋友係食7點既時候就話蜆好鮮甜新鮮,但我食9:30pm時段又不太覺好新鮮。
鐘意食蜆既人黎哩到就有福🤩🤩
勁多蜆任食但要9:30pm後
餐廳人唔多,座位闊落,有籃可以擺袋十分方便

開哂就食得喇🥳😋😋

脆卜卜紫菜響鈴,勁多舊,但唔貴,新鮮炸。
2019-03-10
$200 (Dinner)
2019-03-12 464 views
呢間係聽朋友介紹,見到佢d相,滿滿一鍋既蜆煲,超吸引,即刻約人去食叫左個招牌卜卜蜆煲,我上一次9點半前去食,頭半個鐘可以免費加蜆,但第二次食就無,好似變左要9點半後先有。呢到人手極度不足,叫左好耐先有人理你,更加唔駛諗會有咩service, 個個忙到踢哂腳,好有大牌檔feel! 叫左d野食無黎到,問佢,原來賣哂,佢係唔會主動話返你知😅D蜆無沙,都幾鮮甜!湯底愈食愈咸,味精好重,後尾已經叫佢唔好加湯,加水就夠!佢d打邊爐配料幾出色!要推薦紫菜響鈴卷!好食👍🏻仲有黑松露餃,又係好正!Overall d野食都唔錯,幾新鮮,如果湯底無咁重味精會更好!

• 紫菜響鈴卷
  • 黑松露餃
2019-03-06 334 views
夜晚10點去旺角食消夜, 簡左呢個.個湯簡左個蛤卜卜鍋, 幾好睇又幾得意, 好似一個鐘內無限refill蛤, 唔知衣家仲有冇.D蛤正正常常, 幾鮮甜.叫左個手切肥牛, D顏色有D暗啞, 唔係好夠新鮮. 但食落都好淋, 夠牛味.仲有牛胸爽, 呢個野真係好少地方有得食, 因為一隻牛得好少, 就算有得叫好多人都未切知係咩黎.好多人見到都誤以為白色一片片既牛胸爽係牛既脂肪,其實佢係胸腔肋骨中間的軟骨部位,食落十分爽口, 極重牛味.有少少咸香. 唔洗點鼓油就咁食就最好食, 點左會無左陣獨有既味道.另外叫左個白鱔, 夠新鮮, 好重油香, 唔洗點野, 就咁食最好食. 另外叫左個菜同牛( 唔記得左咩部位), 兩樣野都新鮮企理.唯一唔好就坐位有D迫, 唔係好夠位放野.
夜晚10點去旺角食消夜, 簡左呢個.

D蛤正正常常, 幾鮮甜.

唯一唔好就坐位有D迫, 唔係好夠位放野.
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2019-02-22 284 views
今晚同男朋友去食飯,我同男友一直對海鮮一類好有興趣,所以就同男朋友試下啦。咁啱個18禁🚫卜卜蜆雞🐔煲做緊特價,就決定叫左呢個試下,個辣味都令人幾開胃😋雞🐔同蜆都好正常冇乜沙,不過分量就一般般,唔係好夠食,我哋嫌唔夠辣,個店員都好樂意幫我哋加辣,服務認真唔錯👍🏻跟住我哋嗌埋個豬八戒套餐同埋啲蔬菜菌類等,食材還算新鮮。跟住個店員向我哋推介蝦膠奶皇包,一向對鹹蛋黃有好感嘅就決定試下,鹹蛋黃味可以接受, 不過就好睇個人口味。 不過我就覺得呢個價位可以有更好的選擇!
2019-02-18 226 views
一直都想試卜卜蜆,以前就深圳先多有得食。但最近都無緣上深圳,就睇下香港邊度有得食。有次同老婆油麻地經過發現7/F有得食衝上去望過,原來做promote 9:30後鍋底會$98,咁上次就閃左。今次約多個朋友再衝上去book定9:30上去真食。一上到去老婆已經坐低叫左藥膳煲,其實仲有其他款辣味底都有,但最近想食清d就比個讚老婆我自己係抱住淨食蜆食到飽心態去,所以全程不停食蜆,因為佢地另外有個promote係like facebook有無限追加,所以都refill左蜆三次。絕對夠食。藥膳鍋底幾濃,不過都幾咸唔好諗住可以攞黎飲到,卜卜蜆都幾新鮮,食咁多都係有三隻死蜆我原本諗住食下蜆叫下野飲,不過老婆就唔係咁諗所以最後埋單除左酒水都多左唔少配菜,但都係$520除開一人都係$170食到飽。全程唯一唔好係9:30太夜,我地食到最後一枱阻到人地收工(都坐左兩個鐘)結果執碗聲比較大...整體都好抵食值得再去。
。今次約多個朋友再衝上去book定9:30上去真食。

藥膳養生煲底

藥膳鍋底幾濃,不過都幾咸
唔好諗住可以攞黎飲到,卜卜蜆都幾新鮮,食咁多都係有三隻死蜆

我原本諗住食下蜆叫下野飲,不過老婆就唔係咁諗

全程唯一唔好係9:30太夜,我地食到最後一枱阻到人地收工
2019-02-17
$173 (Last Night Supper)
藥膳養生煲底
2019-01-27 295 views
有待改善嘅卜卜蜆鍋😅有朋友想試卜卜蜆鍋,就去左依間主打卜卜蜆鍋嘅餐廳食晚飯。啲蜆洗得乾淨,無咩沙,但肉唔多亦唔算十分新鮮。而且個湯底都係無鮮味嘅,食落都幾咸。同朋友再叫左一人一個海鮮拼盤,賣相麻麻,不過食落都還好嘅。湯底食到最後真係好咸😅
有待改善嘅卜卜蜆鍋😅

2019-01-23 365 views
凍冰冰任食蜆煲幾排天氣都凍凍地,同個朋友做完facial都9點半,岩岩好夾到呢到既優惠。晚上9點半後七款卜卜蜆煲 $98 仲要無限時任食 + 無限時追加卜卜蜆!同個朋友2個人叫左18禁卜卜蜆煲$98(小辣)同叫左幾個火鍋料,豬腸$48、油麥菜$29、牛柳粒$108同雜菇$52,野飲藍妹一大枝。我地添左5-6轉蜆,加埋另叫既火鍋料,以兩個女條黎講,都算大食😜😜😝個蜆都幾鮮甜,吾會太細粒,$98任添黎講叫吾錯啦!豬腸、油麥菜同雜菇都係咁,冇咩特別。個牛柳粒,量都幾多,都叫好食。值得一提,服務員態度幾好,加蜆收蜆殻既速度都快。吹水飲飽食醉,埋單都11點半,下次可以再黎食返兜👍🏻🥰
凍冰冰任食蜆煲

晚上9點半後七款卜卜蜆煲 $98
仲要無限時任食 + 無限時追加卜卜蜆!

個蜆都幾鮮甜,吾會太細粒,$98任添黎講叫吾錯啦!
豬腸、油麥菜同雜菇都係咁,冇咩特別。
個牛柳粒,量都幾多,都叫好食。

值得一提,服務員態度幾好,加蜆收蜆殻既速度都快。

吹水飲飽食醉,埋單都11點半,下次可以再黎食返兜👍🏻🥰

18禁卜卜蜆煲(小辣)
其他火鍋料
2019-01-23
18禁卜卜蜆煲(小辣)
2018-12-09 397 views
友人相約吃飯,選擇了很久也找不到合適餐廳,最後大家聽到朋友介紹,說這家樓上火鍋店的質素不錯,因此便來試試這家在油麻地的餐廳,地點不難找,因為在地鐵站的附近來到的時候剛巧是10點,很多顧客已經開始走了,我們才開始我們的晚飯我們點了這個招牌蜆煲,是這兒的招牌菜式花甲的份量很多,看起只是吃花甲都飽了花甲味道新鮮,而且相當有湯味,十分吸引花甲的份量比想像中多很多,我們2人不算是可以吃很多的人,因此已經足夠飽肚了 之後火鍋都吃不到那麼多,只吃了蟹柳,和一些蔬菜,蟹柳味道新鮮,首菜亦十分鮮甜,豐富的一餐,價錢也不貴呢

這家在油麻地的餐廳,地點不難找,因為在地鐵站的附近

我們點了這個招牌蜆煲,是這兒的招牌菜式

花甲的份量很多,看起只是吃花甲都飽了

花甲味道新鮮,而且相當有湯味,十分吸引

2018-11-19 289 views
秋意漸濃,又係打邊爐既季節~朋友黎過依間為食仔,幾中意佢既湯底,趁跟朋友聚餐就提議黎呢度~雖然黎到等左一陣,但安排左我地入D,夠左私隱,可以傾得盡興點友人提議湯底揀東蔭公火鍋。貪佢味道幾得意,又唔會太辣最特別就係蜆肉份量都幾多,味道幾新鮮,食完都幾飽最後加埋湯~  ,可以食下其他火鍋野食牛肉拼盤都值得一試,入面有曬唔同既牛肉,其香味夾埋湯底確係好食。律肉排得好整齊,切得比較厚身,肉味濃油脂香吸左湯味後,回彈力十足,最正係入口唔覺好辣,辣味係慢慢散發出嚟!啤酒亦唔馬虎,會幫你用冰桶雪起,價錢亦都唔貴總括黎講,呢度既環境係舒服既 景觀夠開揚,樓底高既關係,食完又唔會成身火鍋味

秋意漸濃,又係打邊爐既季節~

友人提議湯底揀東蔭公火鍋
貪佢味道幾得意,又唔會太辣

最特別就係蜆肉份量都幾多,味道幾新鮮,食完都幾飽

最後加埋湯~  ,可以食下其他火鍋野食

律肉排得好整齊,切得比較厚身,肉味濃油脂香

啤酒亦唔馬虎,會幫你用冰桶雪起,價錢亦都唔貴

總括黎講,呢度既環境係舒服既
景觀夠開揚,樓底高既關係,食完又唔會成身火鍋
2018-11-08 310 views
早前友人相約我吃晚飯一聚,揀咗旺角一間火鍋店,這兒看起來風味獨特,應該啱我胃口。友人咁知我心,又咁精打細算,真係值得一讚。頗踏進店,地方寬敞,環境清幽,細看四周,牆身配有字畫、,裝潢果然令人眼前一亮。入座後先拿起餐牌細閱,火鍋湯底種類勁多,至於火鍋配料方面,就有肉類/家禽、海鮮/河鮮、肉丸/餃子、蔬菜/菇菌、豆腐及粉麵等。我們先選了麻辣蜆煲,花甲入口味頗濃,感覺不錯.個人覺得有兩種食法,可以先嘗原味,再將芫荽黃豆傾進鍋內,或舀起湯底放進碗內,與花甲一起品嘗。花甲分量極多,肉質滑溜,而且鮮甜得來更帶點油潤和甘香。湯底辣味溫和,非常適合我口味,再試試與芫荽黃豆同吃,果然多咗份清幽香氣!火鍋料方面,交由友人發辦,先來兩款肉食,有極品肥牛 和牛柳粒。先挾起肥牛細看,片片都切得厚薄一致,而且脂肪分佈平均。再將牛肉放入湯鍋內輕灼,肉質結實爽滑,肉味濃郁,有嚼口,加上肥瘦度適中,吃起來完全不覺油膩。牛柳粒也很有水準,色澤粉紅漂亮,肉質柔軟鮮嫩,入口鬆化油潤,亦值得一試。另外丸類的味道也不錯,皮的厚度適中,餡料也十分新鮮

另外丸類的味道也不錯,皮的厚度適中,餡料也十分新鮮
2018-11-04 155 views
作為一個火鍋精,所有可以吸引到我注意既火鍋店我都會去試。前排喺Facebook 留意到呢個新開既餐廳個海鮮鍋好似好吸引咁重要係公司附近所以就即刻約埋一班同事去試下因為新開張既關係 佢依家做緊宣傳,就係因為咁 我地決定試呢個東蔭公蜆煲喇不得不讚呢個煲 非常惹味蜆肉好足斤量 亦都非常新鮮  夾極都重有啲配料 - 蘿蔔 菇 吸哂啲湯汁 亦都好好食當然一個煲係唔會夠我地一班人食,比較特別係幾款丸 - 芫茜墨丸、芝士和牛丸、松露墨丸芫茜丸超重芫茜味 愛好此味既人必試芝士和牛丸 芝士味不錯 肉丸略嫌不夠彈味松露墨丸 松露味濃 香口最後不得不提 封門柳牛肉嫰口 牛味亦較濃總括而言食物味道不俗 不過火鍋料份量比較細係可以一試既
作為一個火鍋精,
所有可以吸引到我注意既火鍋店我都會去試。
前排喺Facebook 留意到呢個新開既餐廳
個海鮮鍋好似好吸引咁
重要係公司附近
所以就即刻約埋一班同事去試下
因為新開張既關係 佢依家做緊宣傳,

就係因為咁 我地決定試呢個東蔭公蜆煲喇
不得不讚呢個煲 非常惹味
蜆肉好足斤量 亦都非常新鮮  夾極都重有
啲配料 - 蘿蔔 菇 吸哂啲湯汁 亦都好好食
當然一個煲係唔會夠我地一班人食,
比較特別係幾款丸 - 芫茜墨丸、芝士和牛丸、松露墨丸

芫茜丸超重芫茜味 愛好此味既人必試

總括而言
食物味道不俗 不過火鍋料份量比較細
係可以一試既
2018-11-03 261 views
又係時候聚會,一行6人,今次打邊爐。餐廳內都多湯底選擇。選擇左招牌卜卜蜆煲,餐廳做緊優惠,由入坐起計30分鐘內,可以免費任加蜆。我地係30分鐘內,我諗我地都叫左大概5,6次。雖然服務態度唔差,都好落力。但餐廳唔夠人手,好幾次漏單。每次點菜,都係用marker筆劃上已過膠既點餐紙。火鍋配料同其他火鍋店差不多。蜆,唔好有太大期望,有些蜆有沙,頭一兩輪,有沙既蜆都偏多,後期幾轉好少少,冇咁多沙。由於太肚餓既關係,只記得影牛同個鍋,其他都忘記影。叫左安格斯肥牛同牛肩胛。上圖為安格斯肥牛,我覺得牛肩胛相對冇咁嚡口,但分量就細份些。值得一提,莞茜豬肉餃幾好食,裏面肉多,皮唔太厚。Hea閒指數:1/5一d都唔hea,餐廳唔夠人手,好難有侍應serve到你。食到尾階段,湯底好咸,咸到就黎食唔到牛本身既味。所以,到後期要加清水。
又係時候聚會,一行6人,今次打邊爐。餐廳內都多湯底選擇。

Hea閒指數:1/5
一d都唔hea,餐廳唔夠人手,好難有侍應serve到你。

2018-10-26
$250 (Dinner)