2019-10-01 746 views
呢排尖沙咀少咗好多自由行,星期五晚許留山竟然有好多空位。什果楊枝金露,份量好大,生果夠多元化,楊枝金露椰味太重,少咗啲柚子。芒果黑糯米,芒果甜品幾時都咁好味道XO醬蘿蔔糕,賣相麻麻哋,不過都辣辣哋好香口!好耐冇食許留山,以往總覺得俾自由行霸晒啲位,而家總算可以坐得舒舒服服咁歎甜品
呢排尖沙咀少咗好多自由行,星期五晚許留山竟然有好多空位。

芒果黑糯米,芒果甜品幾時都咁好味道

XO醬蘿蔔糕,賣相麻麻哋,不過都辣辣哋好香口!
2019-09-12 183 views
又到一周一次嘅甜食時間,今次來試下許留山嘅甜品。有太多選擇一開始喺真嘅唔知揀咩好,身為一個芋圓愛好人士一見到有芋圓之後,即刻點咗芒果汁底芋圓,三十幾蚊有一大碗唔算貴。裡邊又多料,仙草凍,芒果,三色芋圓仲有好濃郁嘅芒果汁底,一大匙羹食落去,好爽好好味。
2019-05-29 231 views
夜晚晚飯時段要甜品多數選擇許留山。今次呢間在鬧市中有少量堂食位,服務員依然係一個大叔。見到佢每次都招呼客人夠熱情。選擇熱辣辣的甜品以及真的酒味都算濃厚的蒜香雞翼。好似落左花雕酒味道,香辣而爽口。
夜晚晚飯時段要甜品多數選擇許留山。
今次呢間在鬧市中有少量堂食位,
服務員依然係一個大叔。
見到佢每次都招呼客人夠熱情。
燕窩雪蛤燉蛋白

蒜香辣雞翼
2019-05-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
蒜香辣雞翼
2019-05-01 173 views
很久沒有來許留山吃甜品了對上一次來大概已經是四五年前的事這次再來光顧,看到許留山的餐牌和裝修都改變了很多,有種煥然一新的感覺尖沙咀這間分店的裝修挺新的,雖然坐位不多,但氣氛挺適合幾位朋友一起來吃甜品我們這次一共點了三個甜品,第一個是「愛文芒·丸子神冰」,芒果肉蠻多,果肉很熟很甜,一大碗的,份量多又夠冰凍第二個甜品是「多芒鴛鴦黑糯米」,黑糯米煮得很淋,白色的小丸子口感煙銀,味道甜甜的~最後一個甜品是「草莓凍餅」,賣相平平,餅皮包著草莓味雪糕,雪糕入面少許草莓果肉,味道蠻不錯
很久沒有來許留山吃甜品

對上一次來大概已經是四五年前的事

2019-04-26
$50 (Last Night Supper)
2019-01-31 277 views
這世界除了霧之戀,花之戀,原來還有「芒之戀」($59),地點就在以芒果甜品起家,現在芒果甜品仍是主力的港式老牌甜品店「許留山」。 這三合一的芒果甜品拼盤,有芒果肉、芒果雪糕、芒果汁、芒果糯米糍、蒟蒻粉、白玉小丸子等,雖然不是全部材料都與芒果扯上關係,但差不多全部都材料都與芒果扯上關係,愛芒果甜品的人一定會喜歡。雖然這晚的芒果肉的味道只是過得去,不怎麼甜,只有雪得久了的淡淡然的甜味,但接近六十元的三合一芒果甜品拼盤,可供兩個人一起享用,又不是正餐,只是飯後甜品,小巧的份量,仍能讓喜愛芒果甜品的客人滿足飯後一點甜的願望。
這三合一的芒果甜品拼盤,有芒果肉芒果雪糕芒果汁芒果糯米糍蒟蒻粉白玉小丸子等,雖然不是全部材料都與芒果扯上關係,但差不多全部都材料都與芒果扯上關係,愛芒果甜品的人一定會喜歡。雖然這晚的芒果肉的味道只是過得去,不怎麼甜,只有雪得久了的淡淡然的甜味,但接近六十元的三合一芒果甜品拼盤,可供兩個人一起享用,又不是正餐,只是飯後甜品,小巧的份量,仍能讓喜愛芒果甜品的客人滿足飯後一點甜的願望。
$29.5 (Other)
2019-01-21 99 views
東西不便宜也就算了,也沒什麼好喝的,就隨便點了個招牌。但是真的好氣!完全沒有服務可言。100蚊上才可刷卡,那就好好告訴顧客啊。完全沒說抱歉,態度很兇,「100以下只可現金。」冷冰冰!但是也就算了吧。然後,在等待時坐在了店內,就稍微坐一下休息一下,等到拿到飲品的時候,店員還很兇說「這只是外賣,店內吃是要加錢的!」有沒有搞錯?就是等一下而已啦,用得著這麼看不起人嗎?!素質太差了!那就祝你們生意興隆咯!

2019-01-21
TakeAway
Type of Meal
Last Night Supper
Celebration
Birthday
2018-12-08 108 views
夜夜地許留山打算見到新出左啲水果茶 清清地無甘膩叫左杯鮮果水果茶 走甜點知完全中伏!係一杯清水 加上水果粒一啲水果味都無,都算啦連茶味都無囉!叫乜水果茶呢?仲要33蚊真係o曬咀!買支水都好飲過佢!
夜夜地許留山打算見到新出左啲水果茶
清清地無甘膩
叫左杯鮮果水果茶 走甜
點知完全中伏!

係一杯清水 加上水果粒

一啲水果味都無,都算啦
連茶味都無囉!叫乜水果茶呢?

仲要33蚊真係o曬咀!
買支水都好飲過佢!
水果’水’
2018-10-16 90 views
果日行開許留山見到佢有XO醬蘿蔔糕,突然之間好想食,就忍唔住行咗入去餐廳。餐廳光猛闊落,仲有好多同胞同你一齊食。店員做嘢快手,有禮貌。即棄膠餐具響每張枱個膠盒度,夠方便但唔環保。XO醬蘿蔔糕($27)份量唔多,只可以當小食。XO醬夠分量,所以偏鹹。芒果凍餅($24)得嗰五嚿真係少到喊。質地有啲似木糠蛋糕,只不過中間有一兩粒芒果。唔算太甜,過下口癮就算數。又唔可以叫難食,但50蚊一個下午茶,仲要冇嘢飲,下次我應該去茶餐廳算數。

XO醬蘿蔔糕($27)
份量唔多,只可以當小食。XO醬夠分量,所以偏鹹。

芒果凍餅($24)

試過很多不同店的水果茶特別是在台灣的時候;知道許留山都有,就來了試試;不得不說我超愛飲水果茶 多於珍奶;比較健康嘛芒果烏龍菲律賓呂宋芒 與 台灣鹿谷高山既烏龍茶黎沖制而成,杯底下滿滿的芒果肉, 許留山就是要吃芒果啖啖果肉令人停不了口地飲番荔枝熱情果烏龍飲第一啖的時候差點被甜到建議飲之前必須用飲管搞拌底‼️這個不能手搖只能小心地打開蓋去搞拌‼️吃到粒粒熱情果感覺好多了,微微酸酸甜甜再配上烏龍茶好飲鮮果烏龍用了現在時令新鮮水果西瓜、芒果、西柚、草莓…飲起來口感超豐富,再加上甘香烏龍茶這款超多水果有種有越飲越飽的感覺,想吃水果都可以買杯水果茶飲啦

不得不說我超愛飲水果茶 多於珍奶;比較健康嘛

• 番荔枝熱情果烏龍
  • 鮮果烏龍
  • 芒果烏龍
  • 手作水果茶
🌟台式飲品大熱,相對於珍珠奶茶果d,我更愛香甜的水果茶 ,更消暑又解渴!最近同朋友就試了許留山 新推出左手作水果茶系列☺️!鮮果烏龍🍉🍓🥝有西瓜、芒果、西柚、草莓等6款時令新鮮水果,水果份量好足料,果味香濃😊😊😊而茶底用上台灣鹿谷高山烏龍茶,香甜果味加烏龍茶的甘香又幾配wo☺️!芒果烏龍🍹同樣用上台灣鹿谷高山烏龍茶配上粒粒芒果肉, 而芒果選用菲律賓呂宋芒果,十分香甜,啱哂鐘意芒果嘅朋友😝😝
🌟
台式飲品大熱,相對於珍珠奶茶果d,
我更愛香甜的水果茶 ,更消暑又解渴!
最近同朋友就試了許留山
新推出左手作水果茶系列☺️!

鮮果烏龍🍉🍓🥝
有西瓜、芒果、西柚、草莓等6款時令新鮮水果,
水果份量好足料,果味香濃😊😊😊
而茶底用上台灣鹿谷高山烏龍茶,
香甜果味加烏龍茶的甘香又幾配wo☺️!

芒果烏龍🍹
同樣用上台灣鹿谷高山烏龍茶配上粒粒芒果肉,
而芒果選用菲律賓呂宋芒果,十分香甜,
啱哂鐘意芒果嘅朋友😝😝
2018-06-10 77 views
鮮菓烏龍茶.連許留山都有鮮菓茶飲啦🤣🤣台式飲品熱漸完全停唔到 連港式賣芒果既知名小店都要唔執輸推出鮮菓茶😱😱😱.作為台式飲品控當然要親身試下味啦🙆🏻🙆🏻🙆🏻其實我就第一次飲水果茶 咁哩杯野就冇得揀甜度既 之但係其實佢又唔算甜 唔會掩蓋左水果既味道 我覺得鮮袖就突出d 不過飲完杯野可以食下生果 有奇異果 士多啤梨 芒果等等 又幾健康既🤗除左多冰左d成杯野飲都算中上 大大杯咁 茶味香 有興趣咪試下港式野🤣再多少少生果就最好.值得一讚係第一次飲冇嚇怕我🤣所以應該冇伏 .
鮮菓烏龍茶
值得一讚係第一次飲冇嚇怕我🤣所以應該冇伏 .
2018-06-07 62 views
依家一到夏天,啲果茶就出晒黎😳連許留山都有了,行街行到熱辣辣飲番杯就岩晒🤗👉🏿✨芒果烏龍 hkd 33 💸📌入口既味道係好特別,因為佢啲芒果係好甜,但又加上烏龍既味道,呢種配搭都幾新穎,好在唔會死甜,反而又幾fresh wo ☺️👉🏿✨西柚烏龍 hkd 33 💸📌一見到就知我自己會嗌呢款🤣最中意啲酸野!入面除左西柚仲有埋粒粒金柚肉,酸得黎又帶點甜🤗清爽到爆!西柚真係好深得我心😭超好飲又超爽der😈

👉🏿✨芒果烏龍 hkd 33 💸

👉🏿✨西柚烏龍 hkd 33 💸

自己唔算多去許留山,但突然想食芒果,就諗起佢,係我心中係芒果專門店,清一式食佢既芒果盛宴系列芒果盛宴都有好幾款選擇總帶點左三個阿芳素.JUMBO 芒之酸奶酪 $113芒果品種叫阿芳素,產自印度西部,近阿拉伯海,潮濕和暖的海風加上火山的岩層土地,令芒果圓渾飽滿。呢個屬二人份量,入口有淡淡香料味和花香氣,順口無渣,酸奶球濃郁、酸酸甜甜,再加埋煙煙韌韌嘅小丸子。阿芳素.綿綿雙冰 (忘記價錢)4-5月係阿芳素嘅當造期,雖然只有短短兩個月但都被稱為芒果之王,冰感十足嘅綿綿冰同樣都係乳酪口味,仲有芒果肉、芒果啫喱做點綴,最愛呢個!呂宋.特級丸子神冰 $56最多人識嘅呂宋芒,果肉淋得嚟又多汁,神冰係芒果肉整成嘅冰球,同樣都係有好多小丸子同埋芒果肉,perfect match 。唔同分店價錢唔同,只供參考,加上依家做緊個promotion,就係當你食完佢地嘅阿芳素、呂宋芒果甜品系列後,會送返優惠券可以留返下次用。

芒果盛宴都有好幾款選擇

總帶點左三個

阿芳素.JUMBO 芒之酸奶酪 $113

阿芳素.綿綿雙冰 (忘記價錢)

呂宋.特級丸子神冰 $56

2018-04-29
  • 阿芳素.綿綿雙冰
週末閒閒地去尖沙咀跟知已好友吃晚飯,之後最佳的活動當然就是吃甜品了!聽說被譽為「芒果之王」的阿芳素芒 (Alphonso) 一年只有4月跟5月是當造期,當然要把握機會去許留山拜訪一下。芒果肉果然飽滿多汁,沒酸沒渣而且有陣陣花香!「阿芳素‧Jumbo芒の酸奶酪」的芒果肉跟酸奶酪竟然出奇地搭配,可以突出芒果味的濃郁及甜味。另外還有「阿芳素‧丸子芒芒」,平時食開有嚼勁的白色小丸子都變成化身成芒果丸子,果然是芒果盛宴!為了試出分別,我們還點了「呂宋‧特級丸子神冰」,味道較清但不失甜美,個人來說還是喜歡這個白色的小丸子,芒果控不要錯過這個!找數時還會收到許留山 Coupon 下次使用,話說尖沙咀的許留山分店真的不少哦~~

芒果肉果然飽滿多汁,沒酸沒渣而且有陣陣花香!

2018-04-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2016-02-24 282 views
練完歌之後,男友接我放學同在文化中心就隔離睇下花燈。元宵佳節,當然要應下節,睇花燈食湯丸。只可惜我倆都好飽,點好呢?咁岩經過許留山,俾我地睇到有個 紫薯金撈$42!入面有 梅子撈球、紫薯粒粒、香濃紫薯汁、蛋白燉奶、彈彈西米。圓形嘅物體都可以當係湯圓啦haha呢杯紫薯飲品,真係圖片只供參考。出到黎個賣相呢就。。。好不滯飲落就一般般,有啲咸咸地嘅野,相信係梅子味嘅布甸,溝入去又幾特別而西米真係好Q彈,同平時嘅5同蛋白燉奶相信混左入去,飲落去都幾香滑,溝入啲紫薯汁度帶出點甜香薯奶味,好似食緊牛奶布甸同薯仔,紫薯除左汁仲有咬口嘅紫薯粒粒,有種mix台灣飲品嘅感覺總括似食多過飲,多啲水就好喇
練完歌之後,男友接我放學同在文化中心就隔離睇下花燈。
元宵佳節,當然要應下節,睇花燈食湯丸。
只可惜我倆都好飽,點好呢?

咁岩經過許留山,俾我地睇到有個 紫薯金撈$42!

圓形嘅物體都可以當係湯圓啦haha

呢杯紫薯飲品,真係圖片只供參考。

出到黎個賣相呢就。。。好不滯
紫薯金撈
而西米真係好Q彈,同平時嘅5同

總括似食多過飲,多啲水就好喇
2016-02-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$21 (Last Night Supper)
  • 紫薯金撈