2020-01-20 2923 views
俾呢個$68片皮鴨吸引左嚟試吓🤣原來仲有好多特價嘢食🤩$38嘅燒雞都有🤣片皮鴨($68)真係未食過咁平嘅片皮鴨😅真係片成隻😱加$50就有二食😂比咁嘅價錢食物質素都算OK,係個皮比較厚,黐埋一齊,同埋會食到好滯😂。炸子雞($38)又係特價食物🤣真係未過$30😅仲要真係炸得幾靚,雞胸肉好腍🤤但係塊雞皮都黐住幾多肥膏。清蒸黃立倉($88)好大條😱真係抵食😩仲要好新鮮😍魚肉白雪雪。海味粉絲雜菜煲($68)菜都唔少,同埋都好青綠色,有D魷魚仔同埋象拔蚌,仲有D蝦仁👍🏻又係好抵食嘅一碟餸。清炒豆苗($88)炒得好靚👍🏻份量啱啱好,仲貴過片皮鴨🤣白灼蝦($88)又新鮮又大隻🤩份量比想像中多😮好鮮甜同埋蝦肉都係白嘅👌🏻。最後仲送埋甜品紅棗糕😍唔會好甜,比較似大菜糕嘅味道。真係冇諗過呢間酒家食物質素都OK,仲要夜晚咁平,真係要多多幫襯🤣
片皮鴨

片皮鴨($68)
炸子雞

炸子雞($38)
清蒸黃立倉

清蒸黃立倉($88)
好大條😱真係抵食😩仲要好新鮮😍魚肉白雪雪。
海味粉絲雜菜煲

海味粉絲雜菜煲($68)
清炒豆苗

清炒豆苗($88)
炒得好靚👍🏻份量啱啱好,仲貴過片皮鴨🤣
白灼蝦

白灼蝦($88)
又新鮮又大隻🤩份量比想像中多😮好鮮甜同埋蝦肉都係白嘅👌🏻。
紅棗糕
最後仲送埋甜品紅棗糕😍唔會好甜,比較似大菜糕嘅味道。

2020-01-05
清炒豆苗
白灼蝦
紅棗糕
2019-08-27 1612 views
服務員態度好差,不斷手撞腳踢客人坐椅,還破口大罵,跟著又有其他人從後再踢,又有點心女人再踢,擺明不想做,咪索性罷工,三名不斷無人性攻擊客人,無人夠膽入內吃東西,食品質素真的太差了。
2019-08-07 1373 views
下午茶有特價點心我們點了雲吞味道不錯!👍🏻👍🏻蝦餃蝦好爽口燒賣肥了一點😰蝦餅煎得脆脆,不過好油!😓😓牛肉球味道不錯牛肉腸粉腸粉好滑,好好味!💪🏻👍🏻
2019-07-29 938 views
九點後火鍋時段 聲稱任食 但大半張menu上既食物都賣哂 已經無咩食物可以order但上菜速度依然極慢 三催四請先有幾隻水餃送上乞米咁乞 有一短髮女服務員更謂:「係哂個櫃度 有就有 無就無」 態度極之惡劣 仲講大話聲稱入座前已經提醒但其實無 同佢理論更反過來話我地係唔係聊交嗌 另一男經理火上加油話我地阻住其他食客 還好最後有個講道理既長髮女服務員態度好又好聲氣咁解釋無食物唔係問題 態度好啲一早講明就無野 而唔係仲要鬧返個客轉頭 點做服務業以 後 都 唔 會 幫 襯!

以 後 都 唔 會 幫 襯!
2019-07-08 865 views
好耐無去新光酒樓 之前成日去但係有唔好嘅經歷 今次再比一次機會佢我地四個大人 叫咗1飯1麵1粥 再加點心生滾魚肉粥 粥都算綿 數片魚肉 價錢同質素黎講成正比 不過個waitress 上檯時倒瀉咗喺檯面無換過比我 直接擺低stamp個印仔就走咗🤷🏻‍♀️雞肉米粉 都幾多雞肉 芽菜 配菜 清清地嘅粉絲無特別蘿蔔糕 食落去好散 粉多過蘿蔔齋腸粉 長輩唔想食牛/海鮮 專登叫比佢地食嘅菜肉蝦餃 餃皮有點厚 好在餡料算蠻多 蝦大大隻一籠只有4隻 一人一隻就沒了 鳳爪醃得夠入味 可惜份量太小魚肉釀茄子 長輩愛吃的點心 有點太油 魚肉薄薄的一層牛肉球 比以前的大顆 肉跟餡料都多了 不錯吃喔薑汁糕 也是特地給長輩點的 我吃覺得太甜 薑味不重 普通的糕點這家酒樓價格比較便宜(相對我在北角吃過其他的酒樓)客人多是熟客 服務員態度一般 上菜速度是蠻快

我地四個大人 叫咗1飯1麵1粥 再加點心

雞肉米粉 都幾多雞肉 芽菜 配菜 清清地嘅粉絲無特別

蘿蔔糕 食落去好散 粉多過蘿蔔

齋腸粉 長輩唔想食牛/海鮮 專登叫比佢地食嘅

菜肉蝦餃 餃皮有點厚 好在餡料算蠻多 蝦大大隻

一籠只有4隻 一人一隻就沒了 鳳爪醃得夠入味 可惜份量太小

魚肉釀茄子 長輩愛吃的點心 有點太油 魚肉薄薄的一層

牛肉球 比以前的大顆 肉跟餡料都多了 不錯吃喔

$70 (Tea)
2019-05-09 616 views
今天真係難得早起與屋企人飲早茶。天公作美,今朝出門仲有些少陽光。因為帶住個小朋友,所以出街都方便。一般酒樓既固定格式,入門便會見到有非常多游水海鮮。薑汁雞飽仔味道似菜肉包,只不過將豬肉換成雞肉。無咩特別。家鄉煎薄餅。表皮小脆。係差些少香味。煎釀虎皮椒 。本身都帶住憧憬,但上臺夠個賣相麻麻,而且油過多,另外辣椒唔夠辣。家鄉鹹肉粽基本上全都係肥肉,味道偏淡。唯一優點係有整個蛋黃係入邊馬拉糕都ok.鬆化,香軟。擂沙煎堆仔、入場係黑芝麻蓉,出邊又有白芝麻,整體黎講都幾香口,甜度適中。家鄉鹹水角。個人感覺麻麻因為個名係酒樓火鍋,或者火鍋會好過飲茶。
一般酒樓既固定格式,入門便會見到有非常多游水海鮮。

薑汁雞飽仔
味道似菜肉包,只不過將豬肉換成雞肉。無咩特別。

家鄉煎薄餅。表皮小脆。係差些少香味。

煎釀虎皮椒 。

家鄉鹹肉粽
基本上全都係肥肉,味道偏淡。唯一優點係有整個蛋黃係入邊

馬拉糕都ok.鬆化,香軟。

家鄉鹹水角。個人感覺麻麻
因為個名係酒樓火鍋,或者火鍋會好過飲茶。
2018-12-21 1068 views
朋友建議去北角馬寶道間新光酒樓火煱食晚飯,因為我哋有六個人,所以前幾日就已經致電訂位時,已講明要食全包宴,半席$1038。昨晚去到嘅時候,門口個餐牌貼咗張紙,特價暫停供應,搞到大家都以為暫停全包宴。不過我前一晚我有致電確實訂位人數、時間及講明係要全包宴,而職員回覆“無問題”,所以我哋就照入去坐,亦再次講明係食全包宴,職員亦無講暫停此優惠,相信可能我哋係誤會咗佢哋張紙貼係度嘅意思,又或者係佢哋唔知道貼咗張紙,確實容易令人誤會!我哋六個人到齊後,就叫職員上菜,一嚟就係碧綠鳳片帶子,好香,可能大家都肚餓啦,所以大家都好快地起筷,隨後上埋燒乳豬半隻、龍蝦伊麵、花膠雞絲翅一大盅(每人都飲咗兩碗)、翡翠炒龍躉球、雲耳蟲草花蒸龍躉頭腩、蠔皇金錢海螺片、脆皮燒雞半隻,仲有海皇蛋白炒飯,份量真係足夠六人食用,而且仲包六罐啤酒或汽水,最後仲有桂花糕。總結:所有菜式味道都比預期中好,唯一炒飯炒得唔夠一粒粒,甜品桂花糕都整得唔錯,唔會太甜,又有桂花香味。大約10點幾,得返一兩枱客時,職員亦都無特別催我哋走,整體大家都覺得滿意,又抵食,又食得好飽,職員態度亦比預期中好,特別係幾位著黑衫嘅女職員,態度及笑容都值得

我哋六個人到齊後,就叫職員上菜,
碧綠鳳片帶子
燒乳豬半隻
燒乳豬半隻、
龍蝦伊麵
龍蝦伊麵、
花膠雞絲翅
花膠雞絲翅一大盅(每人都飲咗兩碗)、
翡翠炒龍躉球
翡翠炒龍躉球、
雲耳蟲草花蒸龍躉頭腩

雲耳蟲草花蒸龍躉頭腩、
蠔皇金錢海螺片
蠔皇金錢海螺片、
脆皮燒雞半隻
脆皮燒雞半隻,
海皇蛋白炒飯
仲有海皇蛋白炒飯,份量真係足夠六人食用,
而且仲包六罐啤酒或汽水,
桂花糕
最後仲有桂花糕。
總結:所有菜式味道都比預期中好,唯一炒飯炒得唔夠一粒粒,甜品桂花糕都整得唔錯,唔會太甜,又有桂花香味。大約10點幾,得返一兩枱客時,職員亦都無特別催我哋走,整體大家都覺得滿意,又抵食,又食得好飽,職員態度亦比預期中好,特別係幾位著黑衫嘅女職員,態度及笑容都值得一讚!
2018-12-20
$173 (Dinner)
燒乳豬半隻
2018-12-09 620 views
每次想平平哋飲餐茶,我就會嚟新光!貪其點心種類繁多又便宜,可以所顧慮任點想吃的東西!下午茶兩點就開始,最抵食的就是燒味湯粉麵,每碗只須十六個八!香煎蘿蔔糕剛剛煎起,十分香口擂沙煎堆仔還有餘溫蝦餃的皮略厚,一夾就破煎釀茄子油比較重蟹籽燒賣皇的肉怪怪的,有點不新鮮雞扎不錯牛柏葉現在很少茶樓提供了,挺難得的豉汁蒸排骨肥肉略多,瘦一點更好這裡特點都只是二十個八,街坊價!但要不介意嘆茶的時候鄰桌已經開始雀局

燒鴨湯米

香煎蘿蔔糕
香煎蘿蔔糕剛剛煎起,十分香口
蕾莎煎堆仔
擂沙煎堆仔還有餘溫
新光鮮蝦餃
蝦餃的皮略厚,一夾就破
煎釀茄子
煎釀茄子油比較重
蟹籽燒賣王
蟹籽燒賣皇的肉怪怪的,有點不新鮮
四寶滑雞扎
雞扎不錯
薑蔥牛柏葉
牛柏葉現在很少茶樓提供了,挺難得的
豉汁蒸排骨
豉汁蒸排骨肥肉略多,瘦一點更好

2018-12-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
香煎蘿蔔糕
同家人食晚飯,一行5大3小,先叫咗5個餸,有怡香茄子,粟米魚塊,菠蘿咕咕嚕虾球,上湯杞子魚肚浸勝瓜,餐牌上沒有的咸旦蒸肉餅,侍應話會比平時貴 $20,我們不以為意。雖然上湯杞子魚肚浸勝瓜的魚肚超似豬皮,但味道尚可。最後到的咸旦蒸肉餅就大鑊了,小朋友最愛肉餅撈飯當然佢哋食先,點知佢哋話好咸,大人一試真係好咸😵,以為中間有豉油位置出事,點知外圍無豉油既都好咸,像用了鹽水煮那樣。家中長者便告知侍應好咸及不如收半碟錢,她話她不能揸主意便去揾經理,疑似經理試食完跟著無咗下文。然後再加多一碟餸- 碧綠炒鴛鴦蚌,因見佢離枱叫,買相正常。及後加白飯時顺道跟進個肉餅,經理解釋廚師放多咗豉油嚎😑。一直都正常直到買單check 單發現一項'廚部手寫單'$44,問那位侍得知是那半碟肉餅價錢,兩老即時發火了,我巳叫算了,佢倆直接到收銀處邓'扯火,侍應發爛渣話唔關佢事,那個知情既侍應巳下班,我便去救火,點知個部長一邊話免收多咗既錢一邊話我地好噪吵,那個女侍應總噪噪閉,當堂起火,唔係啲細路話咸正實咗都唔會去攪事啦!我比$100比番嗰半碟肉餅我去做嘢! 做錯咗知道錯都唔認,可恥😠😠😠😠😠一定唔會再去,等執😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠
2018-05-11
$91 (Dinner)
2018-01-24 1426 views
星期六晚上,想找任食邊爐大吃一餐!上網看到有這家新光 ,覺得打邊爐應該不會太差!怎料失望至極~由於晚上9時後會平$20,我們8:30左右到,因太餓了!沒有等多半小時,所以先進去!職員帶我們到座位,坐下後10分鐘也沒有理會我們!我們說了是打邊爐的,叫人也沒有人理,當時可以說是有些客人,但不算是旺場!過多5分鐘,有個帶我們坐下的女職員說你們不可以這樣坐到9時,我們很生氣!便說是你們15分鐘也沒理會我們,然後她大聲問其他人是誰帶這台(但明明就是她)之後終於有店員幫我們下鍋底!我們便自行去拿野食!但看到這一切,真的不知道可以吃什麼!醬料是我們要求加的,等到很久才有~飲料是任飲自取的~我們看到餐牌有響鈴便問其中一個,他拿出來然後放下了~我們是自己去開及拿的還有魚皮餃那個女職員提醒我們10點半便會收東西,叫我們盡快拿!怎料,未到10時已在收拾了!不過她是大叫問我們還要不要之後才做的總括這家店真的不會再去光顧了,想不到新光是這麼的差!
怎料失望至極~

由於晚上9時後會平$20,我們8:30左右到,因太餓了!
沒有等多半小時,所以先進去!
職員帶我們到座位,坐下後10分鐘也沒有理會我們!
之後終於有店員幫我們下鍋底!
我們便自行去拿野食!
但看到這一切,真的不知道可以吃什麼!

醬料是我們要求加的,等到很久才有~
飲料是任飲自取的~
我們看到餐牌有響鈴便問其中一個,他拿出來然後放下了~
我們是自己去開及拿的
還有魚皮餃
那個女職員提醒我們10點半便會收東西,叫我們盡快拿!
怎料,未到10時已在收拾了!
不過她是大叫問我們還要不要之後才做的
總括這家店真的不會再去光顧了,想不到新光是這麼的差!
Dinner
2017-12-14 827 views
新光係飲茶個好地方 呢到地方都大架 仲有坐得幾舒服 可以一家大細慢慢坐傾下計食下野咁樣 都唔錯架 點心方面 叫左蝦餃律牛肉球呀 燒賣 都係熱熱地咁上台架 彩睇落都好新鮮 似係即叫即蒸 仲有叫左個楊州炒飯 因為驚唔夠飽
2017-09-07 1090 views
今次是第二次到這店打邊爐,宵夜時段於九點開始,我和男友九點十五分左右到,冷清清的環境,選了芫茜皮蛋鍋,無味,只有的幾塊碎芫茜。凍櫃的丸,蟹柳像結了冰很久,配料的蒜蓉,蔥,辣椒等,只得一隻匙給你用,很不衛生。九點半已通知你要最後下單,好像要趕快關門的樣子,實在吃得不爽!不會再光顧。
2017-09-07
$118 (Last Night Supper)
2017-07-18 2342 views
難得有時間跟媽媽飲茶,今次來了屋企附近的<<新光宴會廳>>。 呢度其實面積唔大,但就好多老人家鍾意來,好多時都會爆場。 一睇張早茶紙就知$4.8有鯪魚球。最平$17.8就有孖寶揀。 叫左兩個孖寶,第一個揀左<<潮州粉果>>及<<七彩炒米粉>>,潮州粉果冇野挑剔,呢個價錢十分抵食。 雖然炒米粉賣相麻麻,但係入口都幾爽。 <<上湯水餃>>賣$13.8大大碟,水餃皮薄餡靚夠大隻。 <<蟹籽燒賣皇>> $16.8,一籠四粒,蟹籽絕對唔少,入口啖啖肉又夠鮮。 另一個孖寶$17.8,揀<<原籠馬拉糕>>,入口鬆軟 配搭是<<冶味雞包仔>一籠三個,皮多軟又熱辣辣。
呢度其實面積唔大,但就好多老人家鍾意來,好多時都會爆場。
雖然炒米粉賣相麻麻,但係入口都幾爽。
<<上湯水餃>>賣$13.8大大碟,水餃皮薄餡靚夠大隻。
另一個孖寶$17.8,揀<<原籠馬拉糕>>,入口鬆軟
配搭是<<冶味雞包仔>一籠三個,皮多軟又熱辣辣。
2017-07-14
$42 (Breakfast)
  • 孖寶
2016-12-20 1745 views
同事牛一話事,人不用多,數個死黨決意到新光宴會廳飲茶小敍一番。叉燒飯、什菜粉絲煲及南乳豬手俱不過矣矣,無甚特別。較可取的是芝士龍蝦伊麵,以錫紙盤上,熱力之下,伊麵盡吸芝士龍蝦精華,中式芝士焗麵!蔥油餅油份可以接受,蔥如可多些,應更能發揮其香!死黨的生日飯,就在嘻嘻哈哈當中渡過。

叉燒飯、芝士龍蝦伊麵、什菜粉絲煲 & 南乳豬手
芝士龍蝦伊麵
江穌蔥油餅
死黨的生日飯,就在嘻嘻哈哈當中渡過
Lunch
叉燒飯、芝士龍蝦伊麵、什菜粉絲煲 & 南乳豬手
芝士龍蝦伊麵
江穌蔥油餅
  • 叉燒飯、芝士龍蝦伊麵、什菜粉絲煲&南乳豬手
  • 叉燒飯、芝士龍蝦伊麵、什菜粉絲煲&南乳豬手
2016-12-18 1047 views
今晚又到了我們家庭聚餐提前做冬的時光啦 選了平時經常聚餐的這間酒樓 ,貪與這裡的服務員熟悉,又可以坐久些,因為幾兄弟姐妹平時難得一聚,一定要選擇假期或特別的日子才這樣吃喝吃喝吃了一半的生炒糯米飯 ,味道不錯 ,不算肥膩,推介
吃了一半的生炒糯米飯 ,味道不錯 ,不算肥膩,推介