2019-11-22 689 views
Their specialty is definitely their instant noodle, whether it’s soup based or dried mixed noodles ! This time I had order their signature mixed noodles in soup ! Yes, it has all these local hk cafe stuff in the noodle !!! From luncheon meat, sausage, cooked beef, char siu (bbq pork), spiced diced meat & fried egg ! Massive topping combination ! Their milk tea is pretty smooth and rich in tea flavor too ! Can’t wait till I get to try their french toast, which they only serve for afternoon tea ..

Their milk tea is pretty smooth and rich in tea flavor too ! Can’t wait till I get to try their french toast, which they only serve for afternoon tea ....
鍋仔麵
2019-11-22
2019-11-14 679 views
海安這個名字讓人將小店跟「歷史」二字聯系上,店的風格確實讓我嗅到古老的氣魄。位於上環的海邊有一間老咖啡店,沒有太多裝橫,你甚至可以看得見廚師煮飯的情形,就是感覺到歷史的味道,別有風味。一走進咖啡店,空間不多,甚或要搭枱。我點了午餐肉叉燒蔥油乾撈,加配一杯咖啡紅豆冰。紅豆冰滿得都要溢出來,難怪店員會用碟子盛載杯子。紅豆冰所用的不是一塊塊的冰而是一大個冰球,外觀相當吸引。午餐肉叉燒蔥油乾撈的午餐肉是厚切的,叉燒半肥瘦,略帶脆嫩,洽到好處。下次一定要再點!
午餐肉叉燒蔥油乾撈
咖啡紅豆冰
2019-11-07
$70 (Lunch)
午餐肉叉燒蔥油乾撈
咖啡紅豆冰
2019-10-27 884 views
晨早流流去左呢間懷舊咖啡室排隊食早餐☺️一睇佢個招牌咁舊式應該都好值得一試🤔可惜我遲左少少差唔多lunch hour勁多人排隊仲要人齊先可以入去坐!坐低後叫左個好似最架勢嘅鍋仔公司麵,因為好多款餸😅奶油脆豬好岩share食!奶茶就一定唔少得啦!舊式茶餐廳嘅茶膽係最好味嘅👍🏻不過環境真係好逼好多人,食完就要快d走🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️食耐一陣都俾人望住咁,不過呢d先係風味黎😆
晨早流流去左呢間懷舊咖啡室排隊食早餐☺️
一睇佢個招牌咁舊式應該都好值得一試🤔
可惜我遲左少少差唔多lunch hour勁多人排隊
仲要人齊先可以入去坐!
鍋仔公司麵

坐低後叫左個好似最架勢嘅鍋仔公司麵,因為好多款餸😅

香軟奶油脆豬

奶油脆豬好岩share食!

食耐一陣都俾人望住咁,不過呢d先係風味黎😆
2019-08-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
鍋仔公司麵
香軟奶油脆豬
2019-10-05 1016 views
午餐挑選左撈麵餐 薑蔥叉燒撈公仔麵 $48薑蔥味重,公仔麵夠乾身,叉燒份肥瘦均勻兼且份量多🤤重點是叉燒掃上一層蜜汁🍯其實仲食咗奶油豬, 但係唔記得影相😅奶油豬超好味牛油味超重,新鮮香脆! $19本身想食香蔥碎牛炒蛋一厚多士🍞,但要2:30之後才供應😅
午餐挑選左撈麵餐 薑蔥叉燒撈公仔麵 $48

本身想食香蔥碎牛炒蛋一厚多士🍞,但要2:30之後才供應😅

• 奶油脆豬
  • 叉燒撈麵
2019-09-26 865 views
第二次嚟呢間餐廳食,因為上次同男友嚟食過餐肉蔥油撈面,覺得好好食,所以今次特登自己返工前再嚟食。一入舖頭,侍應姐姐好主動開門歡迎我,好親切。不過我3點先到,叫蔥油撈面,想叫叉燒,但係賣哂,所以叫左煙鴨胸蔥油撈面。野食一到,好開心,因為隔左成年先再嚟食,好期待,仲要煙鴨胸係ok,比預期中好好,唔會感覺好hea,唔會話求其幾塊肉咁。睇落去好似普通疆蔥加撈麵咁,其實好好味㗎,口感特別!今次唔同嘅係..我揀左少辣,上次我揀左唔辣,可能本身我個人唔係咁好辣,所以下次食..會揀唔辣..會覺得好味d。餐廳裝修好懷舊,座位都好舒適。整體而言,呢間懷舊咖啡室值得一試!

2019-09-26
$50 (Tea)
2019-09-05 725 views
海安咖啡室,店面不是很起眼,推薦幾個抵食味道又好味噶比大家參考下。1.鍋仔公仔面,料足,有雞蛋、腸仔、鮮牛肉、雞蛋、五香肉丁、叉燒等等,材料好豐富,鮮牛肉同埋叉燒都幾好食。距間店比較有特色噶就系蔥油撈麵,蔥油幾香,夠味,夠飽肚。其他就不過不失吧,比較一般。
2019-08-18 985 views
每個地方都有一間餐廳每次特別要去~牙今次去上環~一定要黎海安~但當日都比較晏去到~好怕買完啲食物~香蔥滑蛋碎牛厚多士厚多士一到店員好貼心現磨黑胡椒粒上面~當然加了黑椒更提升整個味道~蛋真係好滑又香~碎牛又林~粒粒西多士細細粒仲容易切~整塊麵包都有濃濃的蛋香味~正~菠蘿油由於我都晏去~所以是凍的~雖然凍左~但啲皮仲好脆~成個菠蘿油都無塌陷~司華力腸米粉本身想要叉燒可惜太晏去賣完了~咁轉了司華力腸~同比時啲腸差不多~但個米粉同湯真係精粹~個湯唔係平時個啲所謂清湯~同埋個米粉好好食~唔似平時啲茶記~好想知佢用左邊隻米粉想買回家自己煮~奶茶茶香味濃~無澀味先最好飲~P.S.食物我覺得都算keep到~同埋員工都好友善~
每個地方都有一間餐廳每次特別要去~牙
今次去上環~一定要黎海安~
但當日都比較晏去到~好怕買完啲食物~
香蔥滑蛋碎牛厚多士
厚多士一到店員好貼心現磨黑胡椒粒上面~
當然加了黑椒更提升整個味道~
蛋真係好滑又香~碎牛又林~
粒粒西多士
細細粒仲容易切~
整塊麵包都有濃濃的蛋香味~正~
菠蘿油
由於我都晏去~所以是凍的~
雖然凍左~但啲皮仲好脆~
成個菠蘿油都無塌陷~
司華力腸米粉
本身想要叉燒可惜太晏去賣完了~
咁轉了司華力腸~同比時啲腸差不多~
但個米粉同湯真係精粹~
個湯唔係平時個啲所謂清湯~
同埋個米粉好好食~唔似平時啲茶記~
好想知佢用左邊隻米粉想買回家自己煮~
奶茶
茶香味濃~無澀味先最好飲~

P.S.
食物我覺得都算keep到~
同埋員工都好友善~

• 香蔥碎牛炒蛋厚多士
  • 粒粒西多士
  • 熱奶茶
  • 菠蘿油
2019-08-02 801 views
又係lunch time揾食時間,今日係同事帶領下黎到呢間好似好多年歷史既海安咖啡室。點解要黎呢,佢地話係為左上次食唔到既叉燒,所以要黎再挑戰。今次我地2點左右到,又係話冇哂叉燒,只可以做到一份雙拼飯。所以就派左一個同事食雙拼,其他人就隨便點。但只係2點鐘就已經乜都冇咁濟,我想食豬仔包都話冇,迫住食菠蘿油。一個餐咁樣其實都幾豐富,食唔哂的。菠蘿油都幾香脆,個人幾滿意。個雙拼米粉就冇咩特別的。分左同事既叉燒黎試,我地都覺得冇咩特別,普通叉燒一件,唔知點解日日都賣斷。
一個餐咁樣其實都幾豐富,食唔哂的。
菠蘿油都幾香脆,個人幾滿意。個雙拼米粉就冇咩特別的。
2019-08-02 574 views
下午茶有啲口痕,見到呢間由細食到大既冰室,忍唔住入去食番個港式下午茶!一入到去就好有以前既感覺呢個西多士應該系我系香港食過最出色既西多士!好小冰室做到個外皮咁香咁脆!真系食到停唔到口。糖漿同牛油個份量岩岩好唔洗自己再加,同個西多夾到不得了!宜家好多地方做既紅豆冰都系一般,一系水得濟,一系就啲紅豆唔夠綿。呢間個紅豆冰系細細個戈種味道,好香好滑好夠綿!另外都要讚佢杯奶茶,茶香好濃好夠滑,真系飲到以前經典既味道,回味無窮!

2019-07-24 538 views
海安咖啡室,就算無聽過,經過西港城附近都好難唔會留意到呢間咁有懷舊特色既冰室。想試好耐喇!但佢好早收,難得下午時間經過,緊係幫襯吓啦🤤要飽肚既,見佢既特色有蔥油撈麵,或者一鍋公司公仔麵,有唔同配料,都幾吸引!我就嗌咗瑞士雞翼撈麵,仲配一隻滷蛋,賣相好吸引☺️麵係普通公仔麵,如果用出前一丁會好味好多!蔥油幾香,夠味。雞翼不過不失。朋友嗌咗奶茶紅豆冰,賣相吸引!午飯時間好多上班族嚟幫襯,懷舊伴隨好熱既環境。值得嚟感受吓懷舊氣息,不過就未必會特登翻嚟食~

想試好耐喇!但佢好早收,難得下午時間經過,緊係幫襯吓啦🤤

朋友嗌咗奶茶紅豆冰,賣相吸引!

午飯時間好多上班族嚟幫襯,懷舊伴隨好熱既環境。

值得嚟感受吓懷舊氣息,不過就未必會特登翻嚟食~
2019-07-17 438 views
好耐冇去過西環食飯嗰日見早早地經過西環就去左探海安咖啡室溫馨小提示💛如果你真係想食海安咖啡室嘅叉燒一定要12點前去到如果唔系好快就賣晒喇嗰度啲姐姐全部都好人都會同你傾你想食啲咩介紹俾你好有人情味叉燒煙鴨胸姜戎撈公仔麵😀佢係兩個餸再加公仔麵再加薑絨係自選嘅套餐配一杯飲品叉燒系呢到的必食之選好易見到每一枱都係叉燒然後姐姐話叉燒已經賣晒的情況薑絨又唔會太咸但如果鍾意食麵硬啲的記得同姐姐講聲煙鴨胸係厚切黎架💛
好耐冇去過西環食飯

然後姐姐話叉燒已經賣晒的情況
薑絨又唔會太咸
但如果鍾意食麵硬啲的記得同姐姐講聲
煙鴨胸係厚切黎架💛
海安咖啡室係香港最老冰室,成50幾歲,歲月的痕跡令人驚豔,彷若穿越時光。心血來潮,想試下D舊野,所以一早就仆出去食。鴨胸麵,套餐A$43,福麵,無評論,因為真係同福麵一樣,鴨胸夠普通,想像中的味道,勝在夠平。菠蘿油,套餐A包埋,單點$16,菠蘿包好普通,唔夠熱,舊牛油好厚,但唔香又油膩,可能真係有經驗先做到咁。鮮油多$22,多士麵包好普通,舊油既問題一樣。奶油脆豬$19,外酥內軟的麵包款式,鹹鹹甜甜酥酥脆脆,好味,估計是店內唯一好的產物,唯一必點。懷舊紅豆冰$27,淡奶味碎冰跟大粒紅豆的搭配,古老的甜蜜滋味,但遺憾太淡。海安咖啡室,果然是年紀大了,食物走下坡,食完我既感想係:覺得浪費左自己全日QUOTA,後悔死。
心血來潮,想試下D舊野,所以一早就仆出去食。

鮮油多$22,多士麵包好普通,舊油既問題一樣。

• 奶油脆豬
2019-05-17 1134 views
某日返工經過呢邊,醒起有幾位朋友不約而同推薦呢間冰室,終於有機會入黎食。12:00黎未到放lunch 高峰期,即刻有位坐。 記得朋友曾推介香蔥碎牛多士, 不過要兩點半後才供應,今次無緣品嚐 餐牌望咗好耐, 又望到對面食客食蔥油撈麵 ,終於諗到食乜: 太陽蛋鮮牛蔥油撈麵,加凍奶茶。蛋汁撈麵從來都係經典之選😍😍鮮牛肉不過不失,估唔到 薑蔥油撈麵咁夾咁好味, 但未至於要特登再過嚟食。呢間冰室價錢偏貴,期待自己有機會兩點半後再過嚟品嚐香蔥碎牛多士。

2019-05-16 931 views
上環老店之一一定非他莫屬 已經經營了數代歷史 看著今代店主接手後一直的為店加入新餐單去努力經營 讓人鼓舞離上一次來店都相隔有好一段時間了 因為他的開門時間總是跟我八字不夾的想來的朋友記得留意開門時間剛好這個星期六放工後沒事做 突然心血來潮的想起他 立馬拉朋友去了這歲月痕跡必食的都一一貼到當眼之處 圖文並茂簡直一絕 點了絕不能錯過的多葱+滑蛋+鮮牛既厚多士 滑蛋滿滿的在多士上 極滿足!!點了週未限量發售的蘿宋湯麵雙併鮮牛+太陽蛋, 拿起太陽蛋下面滿滿香濃的湯料 很大一碗!當然還有少不了的奶茶 很想很想叫, 但真的吃不下了 唯有留在下次的。。。 粒粒西多士 (如果肚子有位必吃!沒騙你。。 真的很大一粒的! )

想來的朋友記得留意開門時間

這歲月痕跡

必食的都一一貼到當眼之處 圖文並茂簡直一絕

點了絕不能錯過的多葱+滑蛋+鮮牛既厚多士
滑蛋滿滿的在多士上 極滿足!!

當然還有少不了的奶茶

(如果肚子有位必吃!沒騙你。。 真的很大一粒的! )
2019-05-11
  • 粒粒西多士
  • 香蔥碎牛炒蛋厚多士
2019-05-12 676 views
Fat Brown 系茶記冰室死忠,平時好鐘意拖埋女朋友周圍試,成日搞到女朋友都嬲嬲地今日自己一個獨自食lunch ,簡左呢間有名氣的海安冰室試下先<鍋仔公司面$45>材料都幾豐富,腸仔、雞蛋、牛肉、午餐肉、叉燒咩有d,岩曬咩都食下的獨食Fat Brown 😹😹質素呢,麻麻地喇腸仔、雞蛋、午餐肉同屋企煮其實無分別,系牛肉、叉燒煮得幾入味鮮嫩,稍稍好食不過成四十五蚊一個公仔面,唔包野飲,對於Fat Brown 呢啲上班一族來講真系貴左D wor <熱朱古力$20>無咩朱古力味,得個甜字,早知唔加喇都十幾蚊一杯咖,無咩誠意wor 唔會太試了,太貴又無特別

<鍋仔公司面$45>
質素呢,麻麻地喇

<熱朱古力$20>

無咩朱古力味,得個甜字,早知唔加喇

都十幾蚊一杯咖,無咩誠意wor

唔會太試了,太貴又無特別