2017-06-18 306 views
海記在土瓜灣已經有一段時間,由北帝街搬到去欣榮花園,佢哋都有幾樣出名糖水、合桃糊是該店的鎮店糖水、第二樣係蛋白燉揶皇,兩樣我都試過味道都不錯,但我自己最鍾意食一個*西瓜涼粉加椰汁*,出面西瓜涼粉只係加普通糖水,但呢度可以提供椰汁,但要落單前同侍應要求、不額外收錢,佢哋啲椰汁特別好味,我都試過喺出邊要求改椰汁,但被店員拒絕。朋友揀咗芒果楊枝甘露涼粉,不過朋友投訴得四粒芒果,最多係西米,係個芒果汁底最好味。大家可以留意下佢哋門口,每日都有一款特價糖水、比原價平幾蚊的。由於該店人手長期短缺、食嘢落單真係要耐心等候。
2017-06-14
$26 (Last Night Supper)
2017-06-03 133 views
呢間海記地方比美景街嗰間係舒服,裝修靚啲,座位寬敞,地點都算就腳。不過糖水都係美景街間好啲,好似沙沙核桃糊 ,呢度無咁熱,核桃糊味道無咁香,顏色暗淡,面頭嘅碎合桃份量亦較少👎👎。紅綠豆沙雖然比沙沙核桃糊熱,但紅綠豆和海帶份量不足,感覺較稀,有啲失望👎👎。可能兩邊嘅師傅唔同,手勢唔同,大家都係海記,品質竟然有明顯差別,如果真係要再去海記,美景街嗰間好好多,不過地方就無咁靚兼且無咁就腳👎👎。

2017-05-28
2017-05-24 98 views
平時不經常到訪土瓜灣,是晚來好朋友新開張的日本料理店捧場,下半場帶著家人潮食甜點。中式糖水熱食不外乎最基本的幾款:豆腐花﹑合桃露﹑芝麻糊等等。今次衝著而來的是紫薯及芋圓手工系列的甜品。近來掀起的一股紫薯熱潮,那種深紫色正是本人最愛的顏色。前期曾在某某雜誌介紹時已偷偷收藏。紫薯蓉芋圓西米露Mashed purple sweet potato and taro with sago in coconut soup且看實物,一大顆的紫薯蓉像紫水晶一樣,果然是懷銀纡「紫」,顯貴!  紫色橙色的芋圓粒粒煙靭,有咬口。淡淡香椰奶和西米露有著綠葉的扶持功能,雖不及主角搶眼,但缺少了也不可。題外話:其實紫薯除咗好睇好味,亦有頗高的營養價值:具抗氧化作用﹑促進胃腸蠕動,而且低熱量(比米飯低~),屬健康食品之類。
今次衝著而來的是紫薯及芋圓手工系列的甜品

近來掀起的一股紫薯熱潮,那種深紫色正是本人最愛的顏色。

前期曾在某某雜誌介紹時已偷偷收藏。
紫薯蓉芋圓西米露

紫色橙色的芋圓粒粒煙靭,有咬口。

2017-01-09
2017-04-22 158 views
食完飯仲未傾夠唯有再去食個糖水再傾過嚟左好耐冇嚟既海記我覺得比以前多左好多新式既甜品喺門口見到有紫薯嘅甜品就鐵定要試haha我叫左個紫薯香芋雪樂冰配芋圓 $33上面個雪糕勁重紫薯味 不過聽店員講原本一出呢個甜品上面既雪糕係紫薯蓉不過就算換咗呢個雪糕 紫薯味都好重同埋唔假下面個雪樂冰 都幾重牛奶味而且有啲香芋碎好有口感 啲芋圓都好有咬口 份量都唔少架 成個甜品所有部份都好夾 不過我就唔係好食得岀有香芋 btw鍾意紫薯嘅值得一試另外我個frd叫左個宇治金時雪樂冰 $36由個雪樂冰去到上面2塊餅 都超重抹茶味 紅豆同小丸子到煮得夠林 雖然我覺得賣相唔係特別好但係味道真係唔錯
食完飯仲未傾夠
但係味道真係唔錯
紫薯香芋雪樂冰配芋圓
宇治金時雪樂冰
2017-01-01 273 views
傳統湯水,色、香、味、美,海記有齊黑麻糊~真材實料,有香濃芝麻香蕃薯糖水~夠薑燉椰皇~滋潤豆腐花~新奇好玩,新嘗試,加上芒果沖、鮮芒果肉、芒果冰,正!大人小朋友必須一試
傳統湯水,色、香、味、美,海記有齊

黑麻糊~真材實料,有香濃芝麻香

蕃薯糖水~夠薑

燉椰皇~滋潤

蕃薯、芝麻糊、豆腐花、燉椰皇
蕃薯、芝麻糊、豆腐花、燉椰皇
2016-11-10 259 views
無錯係美而廉,仲要幾好食!糖不甩、杏仁糊、沙沙合桃糊,$62埋單。個人好鐘意食熱的傳統糖水,但甚少食糊類,今次挑戰呢個!杏仁糊又真係好滑,質地唔會太稀或太結,杏仁味清香,食完即刻覺得好滋潤。合桃補腦,呢個有新意,加合桃碎,食起黎好有口感,唔錯。另外,糖不甩份量也比其他店多,味道有些不同,用白砂糖,伴花生碎和黑芝麻,可以試下。
2016-10-18 280 views
我最愛的粟子糊,因為未到當造,所以無得吃,結果只好要了楊枝甘露,芒果汁底加了椰汁,味道平淡,芒果肉帶微酸,西柚肉不算很多,整體只屬合格,非凸出。期待粟子糊在下個月出場。
我最愛的粟子糊,因為未到當造,所以無得吃,結

果只好要了楊枝甘露,芒果汁底加了椰汁,味道平

淡,芒果肉帶微酸,西柚肉不算很多,整體只屬合

格,非凸出。

期待粟子糊在下個月出場。
TakeAway
  • 粟子糊
ok
2016-08-23 256 views
女朋友要食糖水, 食完飯幾攰都好~ 點敢唔同佢出去今晚食完飯同女朋友同埋細佬一齊落左街食甜品, 呢度中西甜品都有, 而且食開都覺得OK所以今次帶左女朋友試呢間, 睇下佢覺得好冇食冰青白玉 $29評分: 3/5女朋友話一睇個名以為叫冰青玉潔 真係笑死我!西米食落保留到咬口, 唔會好林, 另外有白玉丸子, 幾煙un, 食落唔會好甜, 味道適中芒果腸粉 $36評分: 3.5/5好夠凍既一個芒果腸粉, 個皮幾香椰子味, 滑溜既感覺好似真係食緊布拉腸粉咁, 唔錯!波蘿涼粉雪樂冰 $34評分: 2.5/5細佬叫左呢個, 雪樂冰係用天然食材同新鮮水果做, 低糖少甜, 做出口感綿滑既冰沙低糖少甜做出黎會點? 同味道一樣偏淡, 只係食到好少既波蘿味, 其他都係d正常野, 唔算好有驚喜住土瓜灣其實大型既甜品店唔多, 不過呢度個味道都唔錯既~下次會黎試其他產品
女朋友要食糖水, 食完飯幾攰都好~ 點敢唔同佢出去

所以今次帶左女朋友試呢間, 睇下佢覺得好冇食
冰青白玉 $29

評分: 3/5

女朋友話一睇個名以為叫冰青玉潔 真係笑死我!

芒果腸粉 $36

評分: 3.5/5

波蘿涼粉雪樂冰 $34

評分: 2.5/5

住土瓜灣其實大型既甜品店唔多, 不過呢度個味道都唔錯既~

下次會黎試其他產品
2016-08-22
Other
2016-08-07 295 views
今晚食完飯同屋企人去食甜品哩頭好多間甜品鋪, 但個人認為哩間最抵食, 選擇又多先叫一客芒果腸粉($36)阿爸叫傳統野, 芝麻糊豆腐花 ($19),都係果D味唔介紹啦阿媽試新野,芋圓香芋豆腐花 ($21),試左啖芋泥好正,同豆腐花好夾阿妹次次都食紫霞仙子 ($28),即係小丸子+紫米露+1粒半雪米糍今次我都試新野,菠蘿涼粉雪樂冰 ($34),好濃菠蘿味既冰,推介好消暑。
今晚食完飯同屋企人去食甜品
哩頭好多間甜品鋪, 但個人認為哩間最抵食, 選擇又多
先叫一客芒果腸粉($36)

2016-08-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2016-06-03 229 views
試左九龍城分店,想散散步就行左去土瓜灣分店試試!土瓜灣多人食好多,要排隊!不過都唔駛等好耐!喳咋~真係好足料乜都有,而且不太甜,阿媽超鐘意,講左幾次話足料,食完好似食左碗飯!芒果小丸子雪樂冰~芒果夏天食真係好甜,碗最上的芒果雪糕好正,但小丸子唔煙un ,下次黎都係食中式糖水好D
喳咋
芒果小丸子雪樂冰
喳咋
2016-04-26 177 views
今曰又要加班,心裡不是味兒,要買糖水潤下。友人點了楊枝金露而我則點了合桃糊。合桃糊稀稀的,有點像合桃露,入口幼滑但合桃味吾太濃又唔太香,甜味適中但味道吾見突出, 吾會Echo 。楊枝金露:有忙果味,有忙果肉,覀柚同西米,有少少椰汁味,味道ok.但下次希望點別的會好味點。
今曰又要加班,心裡不是味兒,要買糖水潤下。
2016-04-25
$20 (Lunch)
2K
2016-02-16 196 views
店名字聽得似老土, 還以為是那種一室通白的老店模樣, 哎呀!全店合桃色, 是有裝修過的甜品店呢 ~沙沙合桃糊合桃糊沒有油膉味, 果仁味卻是四溢出來, 質地杰身幼滑, 泛帶油光, 甜度適中, 面上的合桃果仁碎有焗香過的痕跡, 乾脆亦鬆化, 混合了合桃糊一起, 合桃的果仁香味當然是提升不少, 囗感也會有趣起來, 極品也 ~本篇完 ~
沙沙合桃糊

本篇完 ~
Last Night Supper
2016-01-03 207 views
叫左一個榴連拿破崙 +$9有杯綠茶紅豆飲榴連拿破崙d榴連好香同幾多 雪糕唔太甜 拿破崙超脆 但唔夠熱 同埋加左幾多糖漿變得好甜綠茶紅豆d紅豆少 綠茶雪糕好香濃 但杯野飲好甜
叫左一個榴連拿破崙 +$9有杯綠茶紅豆飲

綠茶紅豆d紅豆少 綠茶雪糕好香濃 但杯野飲好甜

點解佢地咁食得嘅 ...明明啱啱至食飽飯,又話要食甜品海記糖水的中式糖水唔錯的,但這日真是飽到食唔落而兩隻小魔怪又點會食呢D傳統糖水當然點佢地至愛的榴槤甜品 ... 榴槤龍眼雪樂冰 HK$36下面是榴槤綿綿冰、上面有少少榴槤肉,還有甜甜的龍眼肉和白珍珠伴碟榴槤綿綿冰不太甜,好香榴槤味和奶香,啱哂我們呢幾位榴槤愛好者鮮什果涼粉 HK$33 ... 材料好豐富,有很多水果,大大份好抵食** 以上是以我的口味、喜好和情況作出分享,一試 / 合用與否請自行決定
點解佢地咁食得嘅 ...

明明啱啱至食飽飯,又話要食甜品

海記糖水的中式糖水唔錯的,但這日真是飽到食唔落

而兩隻小魔怪又點會食呢D傳統糖水

2015-08-21
Dinner
  • 榴槤龍眼雪樂冰
  • 鮮什果涼粉
2015-08-20 160 views
當天吃完午飯,便來吃此店有招牌介紹的原個椰王燉鮮奶,我和友人都一同order 了此甜品。當甜品送來時,拿起椰子蓋,見椰蓋上的椰肉顏色不是白色而是淺啡色,心裡有些疑惑。因從前在這裡食過,椰蓋上的椰肉是白色的,疑似翻蒸過多次使顏色變老,沒有再深研便享用。當我差不多吃完,再發現裡面的椰王肉顏色亦是一樣淺啡色,但最驚嚇莫過於我朋友的那個椰王,裡面的椰肉奇怪的有部份被刮走過的痕跡 ,椰肉不見了。  最後我們刮清椰殼內的肉,下次不會再來此糖水店 !
,椰肉不見了。
最後我們刮清椰殼內的肉,下次不會再來此糖水
2015-07-26
$32 (Lunch)