2022-10-28 27 views
🍨街坊手工芋圓足料小店🍨之前有一排去開石硤尾嘅創意藝術中心 俾我無意中發現咗一間專賣手工芋圓 燉蛋白等甜品糖水鋪 就算去到夜晚九點幾都仲係要排隊先買到嘅街坊小店 好彩一早打咗電話留外賣 就唔使等咁耐😎-🍧仙草芋圓 $27仙草好嫩滑好大碗 食得出有少少回甘 配上少少花奶 唔會太甜👍🏻 三色手工芋圓都幾Q幾煙靭 仲會食到少少芋頭粒同番薯粒 夜晚做宵夜係滿滿嘅幸福感🥰-🥭芒果燉蛋白 $31唔好睇小呢個燉蛋白 蛋白嘅質地好足料 比起坊間其他比較似水狀嘅燉蛋 佢係行比較紮實少少嘅路線 但口感依然好幼滑 仲食得出有少少蛋香 唔會太甜😋 芒果亦都比得好足料好鮮甜 搞到我差啲想買多一碗做早餐😚-📍 你好椰石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
🍨街坊手工芋圓足料小店🍨

🍧仙草芋圓 $27

🥭芒果燉蛋白 $31

📍 你好椰
石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖

2022-10-28 14 views
你好椰係住石硤尾既朋友叫我外賣返去比長老食,中式糖水有養生同暖暖滋潤秋天。椰王蛋白燉鮮奶 免費加芋圓既!大大個椰王滿哂蛋白,食完好飽肚。好彩食左飯先食,唔係飯都未必食得好多,哈哈!甜度適中,蛋白好多好滑。食到一半以為差唔多無,點知滿滿,椰肉都一起食得。鮮芒楊枝甘露加芋圓要$7,物超所值!屋村小店做街坊生意,多料化數!依個真係可以一碗兩個人食!芒果肉勁多,就算10月啲芒果仲係幾甜!楊枝甘露到酸酸甜甜清新!

椰王蛋白燉鮮奶

免費加芋圓既!大大個椰王滿哂蛋白,食完好飽肚。

食到一半以為差唔多無,點知滿滿,椰肉都一起食得。

鮮芒楊枝甘露

Type of Meal
Last Night Supper
2022-10-28 13 views
而家呢個天氣❄️❄️好涼爽💨💨但係就我哋嘅皮膚好容易乾燥😔😔所以我就推介👍🏻👍🏻每晚飲食個甜品🍨🍨滋潤下🤤🤤🔸椰汁鮮奶燉雪燕($39)+$7配芋圓女仔當然就要補下啦👯‍♀️👯‍♀️呢個鮮奶燉雪燕就啱晒啦,滋潤得來又易入口🍨👍🏻 真材實料㗎,入面有勁多雪燕🤤🤤如果想要有咬口,可以加多$7配芋圓,味道10分夾👍🏻👍🏻🔸仙草芋圓($27)呢個就降火啱啱好,滑溜得來有易入口,真係每日食返碗都非常好👍🏻🤤🤤📍石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號地舖

🔸椰汁鮮奶燉雪燕($39)+$7配芋圓
如果想要有咬口,可以加多$7配芋圓,味道10分夾👍🏻👍🏻

🔸仙草芋圓($27)

📍石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號地舖
2022-10-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Last Night Supper)
2022-10-23 6 views
今日去石硤尾探朋友 🤠途中經過唔同小店 其中一間甜品外賣舖 見到都有人去買甜品 又見到櫥窗啲甜品都幾靚 都買兩個試吓同朋友share !芒果蛋白配芋圓 $38材料都幾豐富,白滑嘅蛋白上放上了芒果同芋圓 👍芒果正是當造季節 非常鮮甜 芋圓煙煙韌韌 口感QQ, 非常彈牙!😀椰汁鮮奶燉雪燕 $39叫了這個滋潤甜品補一補,鮮奶🥛味道香濃 配上大量嘅雪燕 入口香甜 😆呢度仲有好多其他唔同嘅款式,望落去都幾靚,下次經過都可以試吓👍
今日去石硤尾探朋友 🤠

芒果蛋白配芋圓 $38

椰汁鮮奶燉雪燕 $39

今晚好想食糖水,經過石硤尾見到這間糖水舖有點人氣,想必味道不錯,所以買來試下! 這裡有好多不同款式的糖水選擇,見手打芋泥幾特別,買了兩款芋泥糖水,加多枝桃膠腐竹水飲,原來芋泥是新出品! 1.芋泥鮮奶桃膠小丸子($48)2.芋泥仙草配牛奶奶凍($39)3.桃膠腐竹水($25) 1.一打開有好香芋頭味,好足料,有大大舊芋泥同好多小丸子,撈起仲有好多好大舊桃膠!食落好重芋頭味,芋泥仲有芋頭粒,桃膠好滑,小丸子好Q彈,加埋牛奶混合芋泥的芋頭味奶,好好味,啱曬喜歡芋頭的我! 2.這碗都係好足料,有大大舊芋泥、大大舊仙草和牛奶奶凍。芋泥入面有芋頭粒,軟硬適中,仙草好爽,牛奶奶凍好滑,整體食落好有口感,食完好透心涼! 3.桃膠腐竹水未開已經睇到成枝入面好多桃膠,喝下味道好像平時的腐竹糖水但不太甜,感覺健康,加了桃膠好爽口好有口感,滋潤養顏又好味!下次跟另一半來這裡吃!綜合評分:9.5/10餐廳名稱:你好椰餐廳地址:石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖

1.芋泥鮮奶桃膠小丸子($48)
2.芋泥仙草配牛奶奶凍($39)
3.桃膠腐竹水($25)

芋泥仙草配牛奶奶凍

桃膠腐竹水

下次跟另一半來這裡吃!

綜合評分:9.5/10

餐廳名稱:你好椰
餐廳地址:石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
2022-10-21
芋泥仙草配牛奶奶凍
桃膠腐竹水
Sweet soup is a lot like a family, each ingredient enhances the other 經過白田邨諗住call老友食飯傾吓計,佢話餵個女食咗飯好想食糖水、收到即刻睇下附近有乜糖水外賣店先...見到呢間椰皇甜品專門店「你好椰」多人等緊外賣就走埋去昅下,糖水多款式之餘價錢又經濟,嗌咗4個外賣同朋友和小妹妹一齊分享,秋季天氣乾燥最啱食糖水潤下!金枕頭榴槤燉牛乳雪燕 Coconut Milk Sweet Soup with Monthong/Durian > 朋友無榴槤不歡,佢話成日嚟呢度買呢款糖水食。足料金枕頭大大塊香濃軟滑,配埋香甜椰汁雪燕糖水、食到我哋lam lam脷椰汁鮮奶蓮子桃膠 Coconut Milk Sweet Soup with Peach Resin> 呢個係店家的皇牌熱賣甜品,咁受歡迎係有道理!啲桃膠大粒多到羹羹都𢳂到,又腍又Q少少甜唔會無味道;蓮子用糖製過入口清甜鬆化好好食,糖水底唔駛講有椰奶香甜度剛好,滋陰養顏,食完感覺好舒服又清心潤肺,平民補品$35價格絕對超值鮮奶燉蛋白 + 芒果Steamed M

鮮奶燉蛋白 + 芒果
Steamed Milk Pudding with Mango

> 熱呼呼嘅鮮奶燉蛋白口感香滑細緻,一邊食一邊想像皮膚即刻嫩咗咁!加埋清甜芒果塊食味一絕、小朋友好鍾意食

Grass Jelly with Taro Balls

> 啡黑相間嘅糖水顏色好搶眼又靚!闆娘整嘅仙草有般清香味口感煙韌份量多多,芋圓QQ哋偏軟身,價錢無得輸

* 糖水每日新鮮製作足料抵食

* 糖水盒雙重加蓋、包裝穩妥防倒瀉乾淨衛生

2022-10-21 12 views
呢間位於石硤尾偉智街附近既餐廳,我地食完飯就黎左呢度買糖水,呢度主打椰子桃膠等等既糖水,選擇都好多,我地揀左一樽紫薯芋泥鮮奶,奶味香濃幼滑,飲落芋頭味都幾重,係店鋪最近既新產品,自家制芋泥唔會太甜健康又好飲,樽既顏色有白色同紫色好靚好有層次感,我地仲叫左一碗芒果楊枝甘露,芒果肉又多又厚切,楊枝甘露入面既芒果汁同柚子肉西米露好夾好香,仲有椰汁鮮奶燉桃膠,加埋芋圓好有咬口既煙韌甘,椰汁味香濃桃膠好多好養顏。

2022-10-18 11 views
最鍾意去石硤尾探婆婆,因為佢附近有間好正嘅外賣糖水鋪,每次探婆婆都必定買兩碗糖水上去,兩婆孫慢慢傾,慢慢食。這間糖水鋪的糖水全人手製作,真材實料,足料又大碗,加上唔會太甜,比較健康。金枕頭榴槤鮮奶燉雪燕($88)這是婆婆最愛。鮮奶燉雪燕養顏富營養,雪燕潤腸減脂;榴槤肉不但大件而且是新鮮的,並非坊間的冰凍榴槤蓉,所以絕對超值。見到婆婆笑瞇瞇好滿足的樣子,我也高興。椰汁紫米露($25)加芒果(+$8)紫米香甜軟糯,芒果肉厚而無筋,我愛酸甜的芒果肉配紫米,非常滿足。這店的外賣盒有兩層蓋,我有時外賣過海回家也題不用擔心。雖只做外賣,但糖水種類可不少,此外還有甜品和小食。下次再去探婆婆時再和大家介紹。

金枕頭榴槤鮮奶燉雪燕($88)
金枕頭榴槤鮮奶燉雪燕

椰汁紫米露($25)加芒果(+$8)
椰汁紫米露配芒果

這店的外賣盒有兩層蓋,我有時外賣過海回家也題不用擔心。

2022-10-18
金枕頭榴槤鮮奶燉雪燕
椰汁紫米露配芒果
💛好味指數:4.9/5💛💜回頭指數:4.9/5💜之前朋友買過一次俾我食,覺得佢地嘅楊枝金露好好食,決定再次回購!老闆每日手工製作,真材實料,每日限量發售,好彩可以食到😍特別欣賞佢地個包裝,膠盒好硬淨,仲可以循環再用♻️✅椰汁紫米露$32椰汁味好香,配粒粒紫米露口感豐盈,而且糖水底唔算太甜,啱啱好加咗芋圓入去,芋圓有咬口,成個感覺都好健康🍀✅鮮芒楊枝甘露$39每日限量50碗,楊枝甘露芒果味香濃🥭入面有好多芒果同西米,老闆娘好好人,俾咗好多芒果我,芒果好甜好正😋✅招牌椰皇鮮奶燉鮮奶$60每日限量40碗,燉鮮奶係用咗3.6牛乳,奶味和椰味香濃,配雪燕和桃膠滋補養顏,原個椰子攞翻屋企食,好正😍😍🐻總結性價比好高,每碗份量都好多,而且好好食,而且充滿人情味,老闆娘好nice☺📍 你好椰 (石硤尾)石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
💛好味指數:4.9/5💛
💜回頭指數:4.9/5💜
✅椰汁紫米露$32

✅鮮芒楊枝甘露$39

✅招牌椰皇鮮奶燉鮮奶$60

🐻總結

📍 你好椰 (石硤尾)
石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
2022-10-17 20 views
呢間真係有點隱世小店feel,距離地鐵站幾分鐘既路程,賣既係甜品,也是生活中不可缺少那一點甜😊佢哋既甜品係好多種類,好適合香港人,只食一種甜品既時候又三心二意想試多樣,甘就叫個有齊幾種甜品混合的升級版,吾想三心二意,只鐘情於一種既,又有純粹的甜品種類,紅豆沙綠豆沙咋咋,總有一種岩你口味,加上滿滿香港原味道手工甜品既感覺......愈係簡單的味道愈係吸引☺☺今次幫襯佢哋買左佢哋既五大招牌 芋圓 仙草 椰皇 燉奶 桃膠之中既幾種😀😀一次係試吾曬佢哋鋪頭甘多款甜品既,老實講款式甘多,點都會有一樣岩你食既😉雖然佢哋基本上只做外賣,暫時都無堂食既位置,相信老闆娘用心做出黎既甜品,無論係堂食定外賣都可以令呢個秋天帶黎一點甜。講返食物先,今次試左芋泥桃膠水晶粉▪芋泥仙草配牛乳奶凍▪鮮奶燉蛋白加芋圓 三款甜品,全部都誠意滿滿,比料十足,老闆娘好好人,比我地影完相先蓋返好個甜品😂😂因為外賣拎左返去就未必影到甘好睇既相了。芋泥桃膠水晶粉佢個芋泥球比料好足,滿滿芋頭的味道,十分足料。桃膠都比足料,食落感覺到嘴唇都好滋潤,好岩秋天食。整體感覺,成個甜品大大份又好味,甜得黎又吾膩,甜味十分適合香港人口味,微甜

芋泥桃膠水晶粉
佢個芋泥球比料好足,滿滿芋頭的味道,十分足料。

芋泥桃膠水晶粉

桃膠都比足料,食落感覺到嘴唇都好滋潤,好岩秋天食。

芋泥桃膠水晶粉

整體感覺,成個甜品大大份又好味,甜得黎又吾膩,甜味十分適合香港人口味,微甜得黎又好滋潤,成個配搭都好match, 仲有不同口感,桃膠既煙韌,芋泥的軟爛好入口,加埋椰奶既味道,呢個真係大推薦!!必試!😋😋

芋泥仙草牛乳果凍

芋泥仙草配牛乳奶凍味道也不錯,牛乳奶凍食落有椰汁既味道,令到成個奶凍口感都豐富左,我未食過呢種口味,應該係老闆娘私家秘方既牛乳奶凍,食落真係別有一番風味😊😊仙草帶有少計仙草汁的獨特的味道,相對黎講呢個甜品比起芋泥桃膠水晶粉的甜度更低一度,想食甜品又怕太甜的朋友可以簡呢個,滿足大家食甜品又怕肥的願望。😁😁

鮮奶燉蛋加芋圓

鮮奶燉蛋加芋圓
呢個甜品係熱熱地既,岩岩出爐是最好食既時候,老闆娘話呢個甜品最岩係孝敬媽媽,熱辣辣之餘又溫暖左媽媽的心😂😂的確加埋芋圓煙韌既口感,甜又不膩,溫暖又滋補,的確係各位女士的首選。不得不提的係佢哋既芋圓真係好正,食落好好味,真材實料,吾似係超市買到既款式,反而似係台灣食過既芋圓一樣甘好味😋😋😋講講下有啲掛住台灣,好想去旅行呢~

總結黎講,秋天第一碗甜品真係好滿足。期待冬天第二碗甜品,下次想試下佢哋用成個椰子整既甜品😉😉
  • 鮮奶燉蛋加芋圓
  • 芋泥仙草牛乳奶凍
  • 芋泥桃膠水晶粉
2022-10-16 6 views
今日經開石硤尾做野,係白田附近食飯,同班同事見到呢間以椰子為主打的甜品店,店名幾得意叫「你好椰」,同老闆娘傾左幾句,知道佢地做街坊生意,定價實惠,甜品都係每日新鮮自家製,以健康少甜為主,所以我同幾位同事就買左幾款甜品來做下午茶🤪鮮芒楊枝甘露 $39同事一打開蓋,已聞到香甜芒果味,入面有好多西米露,柚子爽甜不苦,同事話好耐未食過甘足料又好味嘅楊枝甘露。仙草芋圓 $27呢個凍食一流,首先芋圓口感煙韌,唔會因為凍左就變硬,食落仲有芋頭同蕃薯香,配埋仙草無得輸,大大碗堅飽肚。牛油果鮮椰奶 $35作為牛油果愛好者嘅我,經老闆娘推介就試下呢個新品,用新鮮牛油果加鮮椰奶整成,仲要無糖,口感順滑又健康。腐竹桃膠茶 $22桃膠口感彈牙,滑嘟嘟又易入口,仲有淡淡腐竹味!椰汁鮮奶燉桃膠 $35同事識揀,呢個甜品好足料,大量桃膠外,仲有椰汁同鮮奶夾埋,夠哂滋潤養顏!秒速食哂所有甜品,我地都好滿足,下次再幫襯呢間「你好椰」👍
鮮芒楊枝甘露 $39
仙草芋圓 $27
牛油果鮮椰奶 $35
腐竹桃膠茶 $22
桃膠口感彈牙,滑嘟嘟又易入口,仲有淡淡腐竹味!
椰汁鮮奶燉桃膠 $35
秒速食哂所有甜品,我地都好滿足,下次再幫襯呢間「你好椰」👍
2022-10-14 13 views
今日嚟到石硤尾附近食完嘢,想食飯後甜品。見到大街有一間甜品舖,專門做外賣嘅,見有員工預備緊新鮮材料,於是想買幾杯返屋企試吓。佢嘅菜單簡單易明,有排行榜知道最多人食啲乜嘢。我揀咗一杯紫米露,椰汁鮮奶燉桃膠和芒果楊枝甘露。外賣塑膠盒品質好,呢度返屋企都冇傾漏。紫米露味道香濃,唔會過甜,適合都市人又想健康,又想食甜品嘅想法。紫米一粒粒嘅口感大大增加食慾。椰汁鮮奶燉桃膠,椰汁和鮮奶兩種配搭相宜,吃完桃膠,不知不覺間晚上睡得很好,天然的椰香能夠增加桃膠的味道,無論冷食定係熱食都一流到最後芒果楊枝甘露,入面有幾個切得很大的新鮮芒果,楊枝甘露唔會過酸,配搭鮮甜的芒果,令到整個甜品唔會過甜,甚至吃完正餐後,都仍然想嘗試這款甜品。整體三款甜品各有特色,唔同嘅材料和味道都呈現到食材原始天然新鮮的味道和口感,期待嘗試其他甜品。

2022-10-13 17 views
揸車經過石硤尾附近見到有間甜品舖😋 ~ 你好椰 (地址: 石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖), 買番幾款返去做宵夜✌🏻😁,紫薯芋泥鮮奶$25、 黑糖仙草牛乳$25、 芒果班戟$38、 黃金水晶粉$28。 🔸紫薯芋泥鮮奶 ~ 奶味香濃,紫薯和芋泥的配搭很夾, 每一口都嚐到濃郁的紫薯香味。 🔸黑糖仙草牛乳 ~ 滑嫩口感的仙草凍, 配上黑糖,甜度適中。 🔸黃金水晶粉 ~ 水晶粉口感滑滑的,非常清爽甜美。 🔸芒果班戟 ~ 班戟皮又薄又,芒果新鮮香甜,好味啊! 整體價錢合理,份量足😋。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

紫薯芋泥鮮奶

黑糖仙草牛乳

🔸黃金水晶粉 ~ 水晶粉口感滑滑的,非常清爽甜美。

黃金水晶粉

🔸芒果班戟 ~ 班戟皮又薄又,芒果新鮮香甜,好味啊!

芒果班戟

整體價錢合理,份量足😋。

2022-10-11
Type of Meal
Last Night Supper
紫薯芋泥鮮奶
黑糖仙草牛乳
黃金水晶粉
芒果班戟
  • 紫薯芋泥鮮奶$25、黑糖仙草牛乳$25、芒果班戟$38、黃金水晶粉$28
2022-10-11 18 views
1 椰汁鮮奶燉雪燕至緊要食住黎靚,清清的椰汁淡淡的鮮奶配搭雪燕。2) 椰汁紫米露💓配左勁多芋圓💓椰汁嘅香配紫米露,顏色又靚,好滿足。3)紫薯芋泥鮮奶自家製手工鮮芋泥,(芋泥唔會杰身)紫薯、芋泥、鮮奶分配得好適當,所以飲落好香好飲。💓紫薯雖然含有豐富澱粉,但每100克鮮紫薯僅含0.2克脂肪,是很好的低脂及低熱能食物。💓紫薯是一種甘薯類植物,而紫心番薯則是番薯類,兩者本屬不同類別的植物。4) 蜂蜜菊花桃膠茶我好鐘意桃膠口感,煙煙韌韌,飲一啖你就會feel 到蜂蜜同菊花嘅清香。5) 懷舊蛋花大菜糕係我嘅兒時回憶,簡單就好味,唔使咁複雜,凍凍的大菜糕入面有蛋花,清清的食落好舒服,我就係要呢種感覺。6) 鮮奶燉蛋白/全蛋食落口滑嘟嘟嘅燉蛋,用匙羹食嘅時候,燉蛋係彈下彈下,證明燉得唔過時,真係好正。
1 椰汁鮮奶燉雪燕
至緊要食住黎靚,清清的椰汁淡淡的鮮奶配搭雪燕。
2) 椰汁紫米露
💓配左勁多芋圓💓椰汁嘅香配紫米露,顏色又靚,好滿足。
3)紫薯芋泥鮮奶
4) 蜂蜜菊花桃膠茶
5) 懷舊蛋花大菜糕
6) 鮮奶燉蛋白/全蛋
這間外賣糖水甜品的小店,份量很多,全是真材實料,價錢不貴,性價比十分高!加上每日新鮮全手工製作,啖啖心機~而且糖水味道不甜不漏,好像我當天一口氣吃兩個都沒有問題呢😋很喜歡他們的包裝啊!是用可以循環再用的圓形膠盒,而且是扭蓋式的,不怕倒瀉,扭開蓋後還有一層膠蓋,不怕弄污雙手,可以優雅地享用🤗♡椰汁鮮奶燉桃膠$35 🥢必點🥢大量桃膠,每一口都是滿滿的桃膠,感覺非常滋潤養顏😍味道不會太甜,加上香濃的椰汁和鮮奶,口感幼滑!♡鮮芒黃金水晶粉$28 🥢必點🥢水晶粉晶瑩剔透,滑嘟嘟的口感,咬下去是微微甜的味道,內裡還有點西米,同樣水晶粉的份量都很多呢!味道不會太甜,有香甜芒果味🥭。♡鮮芋頭西米露$25甜度適中,椰汁味香滑🥥,芋頭新鮮,時間煮得剛好,不會太生太熟~芋頭和西米份量都很多,而西米比起平常吃的大一點,更有口感呢!

這間外賣糖水甜品的小店,
份量很多,全是真材實料,
價錢不貴,性價比十分高!
加上每日新鮮全手工製作,
啖啖心機~
而且糖水味道不甜不漏,
好像我當天一口氣吃兩個都沒有問題呢😋

很喜歡他們的包裝啊!
是用可以循環再用的圓形膠盒,
而且是扭蓋式的,不怕倒瀉,
扭開蓋後還有一層膠蓋,
不怕弄污雙手,可以優雅地享用🤗

♡椰汁鮮奶燉桃膠$35 🥢必點🥢
大量桃膠,每一口都是滿滿的桃膠,
感覺非常滋潤養顏😍
味道不會太甜,
加上香濃的椰汁和鮮奶,口感幼滑!

♡鮮芒黃金水晶粉$28 🥢必點🥢
水晶粉晶瑩剔透,滑嘟嘟的口感,
咬下去是微微甜的味道,
內裡還有點西米,
同樣水晶粉的份量都很多呢!
味道不會太甜,有香甜芒果味🥭。

♡鮮芋頭西米露$25
甜度適中,椰汁味香滑🥥,
芋頭新鮮,時間煮得剛好,
不會太生太熟~
芋頭和西米份量都很多,
而西米比起平常吃的大一點,
更有口感呢!
  • 鮮芒黃金水晶粉