2023-01-08 35 views
🍮朋友介紹嘅甜品小店,想講每一款糖水都勁吸引!朋友同小編最後揀咗三款一齊分享~🥛椰汁鮮奶燉桃膠($35):一打開蓋,滿滿桃膠映入眼簾,比足料更足料。入口先係椰汁味清甜,再慢慢有鮮奶嘅香滑。除咗桃膠之外,仲有蓮子提鮮,提升口感層次。🍡小丸子芋泥豆乳布丁($32):賣相紫色一半白色一半,望落已經好乾淨舒服。外表簡單,實質內有乾坤!入邊有滿滿嘅小丸子,軟滑嘅芋泥,以及Q彈嘅豆乳布丁。鍾意芋頭產品嘅朋友可以一試~🥭黃金豆乳布丁Combo($39):淨係個賣相已經好吸引,滿溢嘅小丸子以及芋圓!加上新鮮芒果肉,以及豆乳布丁,味道酸甜,整體口感豐富。滿滿嘅食材,的確無令人失望~胃食嘅朋友仔啱曬啦~🙌🏽整體而言:1. 每份甜品都裝得滿滿,份量足料!2. 只提供外賣,住附近嘅街坊可以試吓~3. 店員有善親切,主動介紹特色甜品。4. 甜品行小清新健康路線,減肥朋友完全冇負擔!你好椰 (石硤尾)地址:石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖電話:93396864#香港食好西 #石硤尾 #你好椰 #甜品 #野生代言人

🙌🏽整體而言:
1. 每份甜品都裝得滿滿,份量足料!
2. 只提供外賣,住附近嘅街坊可以試吓~
3. 店員有善親切,主動介紹特色甜品
4. 甜品行小清新健康路線,減肥朋友完全冇負擔!

你好椰 (石硤尾)
地址:石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
電話:93396864
#香港食好西 #石硤尾 #你好椰 #甜品 #野生代言人
2023-01-08 21 views
食飽飯梗係要食個飯後甜品🍮滿足吓自己先😘甘啱就見到隔離😜有間甜品店😍有好多唔同款嘅甜品🥹仲好吸引添😋有啲選擇困難症😅見有啲推介就試吓👍🏻黃金芒果布甸🍮combo(超甜嘅芒果🥭煙煙銀銀芋圓+小丸子,食到尾仲有啲豆腐花😋)芒果西米露(大大粒西米露超有咬感👍🏻)小丸子芋泥豆乳布丁(成杯都小丸子、芋圓、布丁、冇得輸👍🏻)椰汁鮮奶燉桃膠(我最鍾意佢唔會太甜👍🏻每一啖食到桃膠、蓮子、超滿足)初頭諗住即刻食,但諗諗吓都係拎返屋企慢慢享受👍🏻仲買多兩碗俾屋企人食添😜每一碗、都充滿驚喜喎😜超足料👍🏻小丸、芋圓外賣返到屋企都唔會林back back、仲係煙靭👍🏻真係冇改錯名《你好椰》勁足料😍
食飽飯梗係要食個飯後甜品🍮滿足吓自己先😘
甘啱就見到隔離😜有間甜品店😍
有好多唔同款嘅甜品🥹
仲好吸引添😋
有啲選擇困難症😅
見有啲推介就試吓👍🏻

黃金芒果布甸🍮combo
(超甜嘅芒果🥭煙煙銀銀芋圓+小丸子,食到尾仲有啲豆腐花😋)

芒果西米露(大大粒西米露超有咬感👍🏻)

小丸子芋泥豆乳布丁(成杯都小丸子、芋圓、布丁、冇得輸👍🏻)

每一碗、都充滿驚喜喎😜超足料👍🏻
真係冇改錯名《你好椰》
勁足料😍
呢兩個月逢星期五每晚都會去石硤尾賽馬會創意藝術中心上堂學畫畫,落堂後,我總會經過呢間糖水舖(你好椰-椰皇甜品專門店,位於石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖),見門面雪櫃放滿大大碗糖水咁吸引,當然要買返碗返屋企同家人宵夜分享啦!呢間外賣小店最出名係椰皇同芒果系列甜品,門口雪櫃窗櫉擺放了20多款人氣甜品,有飲嘅、亦有食嘅,任君選擇!全店奶製品均採用北海道3.6牛乳,味道特別香濃!芒果也是採用頂級Sanhing水仙芒上次就試咗呢款招牌椰皇鮮奶燉蛋白,椰皇每日新鮮空運到港,配埋北海道特選3.6牛乳,燉出嚟味道既有清甜椰香味,亦有十足牛乳味,蛋白亦非常嫩滑!呢款芋泥雪燕豆乳茶($30),加入清椰青水,味道不會太甜,配埋絲絲雪燕,口感十足!芒果雪山 ($45),芒果非常厚切,份量足料,味道唔會太甜,能帶出柚子同芒果的清香味道!

全店奶製品均採用北海道3.6牛乳,味道特別香濃!

芒果也是採用頂級Sanhing水仙芒

招牌椰皇鮮奶燉蛋白

2022-12-30
$50 (Last Night Supper)
招牌椰皇鮮奶燉蛋白
  • 芋泥鮮奶桃膠小丸子
  • 招牌椰皇燉鮮奶蛋白
  • 芒果西米露
  • 芋泥桃膠水晶粉
2022-12-30 40 views
食完晚飯突然之間好想食糖水,行過呢度就決定買返個糖水返屋企做宵夜😋芒果西米露係我食糖水嘅首選🫶🏻呢間嘅芒果好多~而且都幾甜,但唔係浸過糖水既甜味😆西米比較大粒,好有咬口~椰汁味就唔係好重😋最重要唔係死甜😄芋泥豆漿桃膠冬天好似食桃膠比較潤🤘🏽雖然睇落外表係分開咗三層,但飲落其實會混為一體,非常夾🫶🏻芋泥唔會冇得好滑,令你食到個口感💛整體都唔會好甜😋而且樽裝設計更加容易食用🤓

最重要唔係死甜😄

芋泥豆漿桃膠
喺石硤尾附近食完飯,搵到有間糖水舖🤭就決定買埋糖水返屋企食🍡🍧今次買咗幾個款式返去同屋企人一齊share😚✨鮮芒果楊枝甘露🥭🍧份量超大嘅芒果楊枝甘露🤩芒果足料又超甜,西米煙韌加上芒果汁底🧡芒果味超濃郁,鍾意食芒果嘅我覺得超正🥭🥭🥭招牌椰皇燉蛋白加芋圓🥥🥚🍡呢一個椰皇好大個呀👍🏻鮮奶燉蛋白好正🤤蛋白入口亦都好滑,我外加左芋圓,超級足料🍡芋圓煙煙韌韌,最啱我呢啲煙靭控食多幾粒🤭蜂蜜銀耳雪梨茶🐝🍐🫖淡淡嘅蜂蜜味🍯加上清香嘅雪梨味,甜度適中🍂唔係嗰種死甜味,呢款好啱秋冬天飲🥰感覺真係好滋潤啊,健康又養顏,感覺養生嘅呢✨💕
喺石硤尾附近食完飯,搵到有間糖水舖🤭

鮮芒果楊枝甘露🥭🍧
鮮芒果楊枝甘露

招牌椰皇燉蛋白加芋圓🥥🥚🍡
招牌椰皇燉蛋白加芋圓

蜂蜜銀耳雪梨茶🐝🍐🫖
蜂蜜銀耳雪梨茶

2022-12-20
TakeAway
$40 (Last Night Supper)
鮮芒果楊枝甘露
招牌椰皇燉蛋白加芋圓
蜂蜜銀耳雪梨茶
  • 招牌椰皇燉鮮奶蛋白
2022-12-25 32 views
聖誕佳節來臨,正好要點甜甜的滋潤石峽尾偉智街你好椰, 外賣港或糖水甜品小點最重要係價錢唔貴,咩款式都有---由簡單 楊枝甘露 朱古力奶凍椰汁西米露等等,去濕水腫生熟薏米, 椰汁鮮奶蓮子燉雪燕,無論經典糖水,布甸到 特色芋圓仙草飲品都有平時行過買樽糖水或者叫外賣買party都非常Ok😍-黃金水晶粉滿滿芒果椰奶香,水晶粉不會過甜,啫喱有咬口超好食。-蜂蜜菊花桃膠茶每日新鮮煲製,蜂蜜菊花帶點點桂香又潤喉,仲有粒粒桃膠好滋潤啊~-芋泥西米椰汁芋泥好綿蜜,椰汁好濃郁,西米粒粒都夠咬口。

聖誕佳節來臨,
正好要點甜甜的滋潤
石峽尾偉智街你好椰, 外賣港或糖水甜品小點

最重要係價錢唔貴,咩款式都有

由簡單 楊枝甘露 朱古力奶凍椰汁西米露等等,
去濕水腫生熟薏米, 椰汁鮮奶蓮子燉雪燕,
無論經典糖水,布甸到 特色芋圓仙草飲品都有
平時行過買樽糖水或者叫外賣買party都非常Ok😍
黃金水晶粉

滿滿芒果椰奶香,水晶粉不會過甜,啫喱有咬口超好食。

蜂蜜菊花桃膠茶

每日新鮮煲製,蜂蜜菊花帶點點桂香又潤喉,
仲有粒粒桃膠好滋潤啊~
芋泥西米椰汁

芋泥好綿蜜,椰汁好濃郁,西米粒粒都夠咬口。
2022-12-19 29 views
今日出差去個客人度公司做野經過 有間 好又霸氣嘅糖水點 【你好椰】店鋪 唔係好顯眼但真係個名吸引我,宜家時下嘅人 開店做生意 真係要搵 d令人一見難忘嘅名出黎甘樣先可以深深等客人記住你間店有回頭率招牌椰皇燉鮮奶蛋白今日我大方少少 買左嘅價值$60ge燉鮮奶蛋白俾我老公歎下我自己就買左$25椰汁芋頭西米露+$7 有芋圓埋單$92個大洋招牌椰皇燉鮮奶蛋白椰皇燉鮮奶蛋白 真係幾滑唔會overcook再上芒果係上面,都真係幾好味椰汁芋頭西米露有芋圓呢d 都係大路ge野應該間間都係差不多味道但呢間店相對黎將都係足料ge因為真係會滿洩今次因為間店即係做外賣但我都覺得值得一讚ge係外賣包裝幾好唔係拎返屋企就洩曬果款地點:石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖(港鐵石硤尾站 A 出口, 步行約7分鐘)#hkfoodie #hkkol #igfoodie #foodblogger #moodytiger #happykids #activewear #takeabreak #happykid #kidswear #kidsofinstagram #myfabkids #親子推介 #美食推介#小皮蛋出巡#
今日出差去個客人度公司做野

我自己就買左$25椰汁芋頭西米露+$7 有芋圓
埋單$92個大洋

椰皇燉鮮奶蛋白 真係幾滑
唔會overcook
再上芒果係上面,都真係幾好味

椰汁芋頭西米露有芋圓

今次因為間店即係做外賣
但我都覺得值得一讚ge係
外賣包裝幾好
唔係拎返屋企就洩曬果款

#hkfoodie #hkkol #igfoodie #foodblogger #moodytiger #happykids #activewear #takeabreak #happykid #kidswear #kidsofinstagram #myfabkids #親子推介 #美食推介#小皮蛋出巡#小皮蛋#小食貨#為食皮 #hkmom#hkig#hkbabygirl#育兒#好育兒日記#母乳媽媽#加油#漸入佳境#初為人母
2022-12-16 30 views
同朋友食完晚飯後,收到家人電話話想食甜品就睇吓附近有冇甜品店,外賣回家品嚐,途經一間叫你好棷嘅甜品店,個名咁特別嘅,有想食嘅甜品,就決定買啦,一路拎住回家都覺得幾有份量,唔係輕飄飄芋圓芋頭西米露見佢寫住自家制芋圓應該係正嘢嚟啦,即刻試吓,有椰香味,西米都幾大粒,有咬口,芋圓有紫色、橙色、白色,唔會太甜,煙煙韌韌,都幾好食鮮芒楊枝甘露都幾抵食,好大碗,有好多芒果肉係面,芒果肉酸酸甜甜,入面都好多芒果蓉,柚子肉,酸甜開胃

芋圓芋頭西米露

鮮芒楊枝甘露

2022-12-15
2022-12-14 31 views
同朋友去完石峽尾南山邨影相打卡,行落嚟經過間糖水舖就諗住買兩碗糖水返屋企同老公做飯後甜品啦。🤩 竽泥鮮奶桃膠小丸子 ($48):我平時只會食香竽味嘅雪糕,其他竽頭嘅嘢我都好少食,不過老闆娘極力推介我要試下,就買咗呢個試下啦!人生第一次食竽泥,原來係咁好味㗎,竽頭味好香,特別一讚個芋泥👍,全部手打,磨成芋泥後刻意留有少許芋頭粒,口感豐富。桃膠清澈透明無雜質,份量足夠,小丸子軟糯有咬口,配料放得滿瀉,食完一碗都夠晒飽肚。重點係個兜好硬淨,可以翻用,唔使浪費。😛 椰汁鮮奶燉雪燕配竽圓🧉 ($46):竽圓方面可以自己選擇加定唔加,如果要嘅話就加多$7就可以啦。芋圓係自家製,煙韌有咬口。雪燕份量一啲都唔吝嗇,平民都可以食燕窩呀!配料相當豐富。椰汁味香濃,配合鮮奶,入口順滑不甜膩,啖啖椰香味。😋

2022-11-11
Dinner
你好椰 (石硤尾)📍石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖-食完晚飯肚仔依然空虛未滿足,所以OpenRice 一下附近有咩甜品舖就發現左呢間個名有玩味嘅外賣甜品店試試!雖然係專營外賣,款式分分鐘拍得住堂食糖水店!-🍨 芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48全新手打芋泥系列,一眼就望到十分足料嘅芋泥,仲有大量桃膠(真係好多),而小丸子分量都唔少!桃膠清埋得好好,完全冇雜質!小丸子煙靭!番左屋企之後煲番熱先食,個人覺得熱左嘅芋泥味道提升左更出色!果然係冬日暖意,啖啖滿足❄️❤️-食得出店主想客人品嚐到原味道,所以甜度主要來自原材料嘅天然糖份,感覺冇乜加糖,呢一點好讚👍🏻👍🏻-🍨芒果西米露 $35新鮮芒果大大粒鋪滿晒表面,芒果肉又甜又有香濃芒果味!西米有別於坊間果啲size,佢地用左大粒嘅西米增加口感👍🏻👍🏻 -🧋蜂蜜菊花桃膠茶 $25菊花味好清香!桃膠配蜂蜜,係呢個咁乾嘅天氣底下,特別滋補養顏❤️-🧋腐竹桃膠茶 $22腐竹糖水加桃膠嘅味道🫶🫶 甜度低!同樣桃膠份量非常多,每一啖都成口滿嘅桃膠!👍🏻👍🏻 講真平常自己係屋企煲一定會重手啲,但佢地嘅份量之多係絕對多過自己會落嘅份量🤭 呢個價錢… 真心抵到不得了…
你好椰 (石硤尾)
📍石硤尾偉智里2號金玉大廈地下223號舖
🍨 芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48
桃膠清埋得好好,完全冇雜質!小丸子煙靭!

🍨芒果西米露 $35

🧋蜂蜜菊花桃膠茶 $25
菊花味好清香!
桃膠配蜂蜜,係呢個咁乾嘅天氣底下,特別滋補養顏❤️
🧋腐竹桃膠茶 $22
呢個價錢… 真心抵到不得了….

❤️店主花左好多心思創作不同新甜品,注重健康之餘,微細位亦睇得出佢地嘅細心。例如外賣盒同外賣樽仔都係好硬淨,就算外賣番到屋企都唔會有任何滲漏或變形。樽仔頂近更有個飲管洞,方便客人直接唔洗開蓋都能夠直接品嚐! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 有誠意又有實力嘅小店最值得被欣賞!
2022-12-09
Last Night Supper
石硤尾看似係住宅區,其實亦隱藏不少美食。今晚去完品香樓(一間定期都會幫襯嘅中菜館),在附近搜尋糖水店,發現到啲間好嘢「你好椰」。唔好睇佢店舖細細,只有外賣不設堂食,其實有好多唔同款式嘅糖水選擇。先嚟個總結,佢嘅糖水絕對係用心製作,足料之多係前所未見😆,例如有桃膠嘅糖水,直頭桃膠仲多過糖水,足料得驚人😆😆😆 而且鍾意佢唔會太甜,更能突出食材嘅原味道,適合怕甜嘅人士。芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48啲個係必試推介,芋泥係新鮮自家手打,份量多得驚人,目測整碗糖水佔咗一半都係芋泥😍,而桃膠嘅份量亦都非常多,配合埋日本鮮奶,仲有煙煙韌韌嘅小丸子,真係超好味😋 味道唔甜,強烈建議翻熱咗再食,當芋泥與鮮奶融合之後,味道係十級提升😍果然係啖啖滿足😌芒果西米露 $35啲碗西米露,成碗都係滿滿大大粒嘅西米,上面仲有大量嘅芒果肉。而芒果係勁鮮甜一啲都唔酸,勁讚!而糖水味道唔算甜,雖然冇加椰汁,但都好好味😋桃膠腐竹水 $25雖然叫腐竹水,但其實整支都係桃膠😆😆啱晒女士滋補養顏😎再配合淡淡嘅腐竹味,好有「家」嘅感覺,除咗屋企自己整,出街買根本唔會有咁多料😆我都係翻熱咗再飲,味道係會更佳。蜂蜜菊花桃膠茶 $25蜂蜜味唔

芋泥鮮奶桃膠小丸子 $48

芒果西米露 $35

桃膠腐竹水 $25

蜂蜜菊花桃膠茶 $25
蜂蜜味唔算特出,但有清香嘅菊花味,味道有少少似五花花,再配合桃膠原來係好夾。4樣甜品,啲樣算係最「流質」了🤣,但依然食到滿滿嘅桃膠,正!

總結:除咗阿媽煮嘅,未見過一間糖水店可以咁足料🤪 除咗足料,糖水都係用心製作,款式選擇多
,價錢經濟,諗唔倒理由點解唔試吓。唯一缺點係地方隔涉,只適合同區客或駕車人士。如果在旺角開分點,應該會大賣👍🏻
2022-12-09
TakeAway
$50 (Last Night Supper)
芒果西米露
🐷早排去咗石硤尾搵朋友食飯,🙆🏻‍♀️順便一齊買咗糖水返屋企,😛舖頭雖然比較細唔係咁顯眼,💕但係味道唔錯,食落去覺得真材實料,👀買嘅時候都見到好多街坊幫襯。.#招牌椰皇燉鮮奶蛋白 招牌椰皇燉鮮奶蛋白 $60 👅8/10🥥椰皇拎上手超級大個、勁重手。☀️入邊有鮮奶蛋白同埋芋圓,🤣睇相就知道份量超級多。🐮鮮奶蛋白食落去會唔會好水,好重奶味。😛芋圓亦都幾煙韌,有淡淡地嘅番薯味。.#鮮芒楊枝甘露 $39 👅7.5/10🥭芒果大大嚿好甜,糖水好重芒果味,加埋西米一齊食好creamy同滿足,👻成杯糖水食落去亦都唔會太甜💕💕💕.味道,👅:8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:8/10
#招牌椰皇燉鮮奶蛋白
招牌椰皇燉鮮奶蛋白 $60 👅8/10
#鮮芒楊枝甘露 $39 👅7.5/10
味道,👅:8/10
賣相👀:8.5/10
扺食💰:8/10
2022-12-06 33 views
係附近食完飯想食糖水,就係附近行下小店,點知發現好野主打自家製糖水,一見就好吸引,老闆娘仲好nice 好熱情咁介紹邊款正,真係要試下🤤🤤📌黑糖仙草牛乳 $25飲落牛乳好香濃好順滑,將黑糖攪勻,甜度適中,再加上有仙草,有啲咬口,唔會好dry😋。📌芋泥桃膠小丸子 $48呢個Cp值極高, 真材實料,咬落啖啖桃膠,夠哂養顏,另外,芋泥份量都好足料,芋頭味道十分濃,小丸子咬落煙煙韌韌,真係啖啖滿足🥳🥳,推薦推薦!📌芒果西米露 $35椰汁🥥配搭大大粒西米,另外成碗都係大大粒既芒果🥭肉,芒果好甜,好滿足。
係附近食完飯想食糖水,就係附近行下小店,點知發現好野

📌黑糖仙草牛乳 $25
芋泥桃膠小丸子

📌芋泥桃膠小丸子 $48

📌芒果西米露 $35
2022-12-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
芋泥桃膠小丸子
2022-12-05 23 views
又到左星期五收工要買甜品食下開心吓,今次比佢個店名吸引到就睇吓有幾好「椰」先,第一眼見到佢有自家製手工芋圓一定要加黎食吓😋買左兩個糖水另外加左手工芋圓份量好多👍椰汁鮮奶蓮子燉雪燕一打開外賣蓋好就見到滿滿既雪燕😋😋正呀,勁足料燉雪燕係女士既恩物👍濃濃既椰汁鮮奶再加勁多雪燕,每一啖都好滿足好似滿滿既膠原蛋白食落肚咁🥰再加埋自家製彈牙手工芋圓口感十分豐富豐。芋泥鮮奶桃膠小丸子真材實料有大量手打芋泥口感幼滑,鮮奶底加埋桃膠及小丸子一齊食好夾👍口感非常豐富,份量多到可以兩個人食非常抵食👍

買左兩個糖水另外加左手工芋圓份量好多👍

椰汁鮮奶蓮子燉雪燕

2022-12-01 52 views
周不時都見到好多人分享呢間椰子甜品專門店🥥主打低糖無添加~款款都即日人手製造(´ω`*)小店專做外賣🥡但款式都幾多元化~除左椰汁糖水 仲有芋圓仙草 西米露 特飲之類.♡ 招牌椰皇燉鮮奶蛋白 $⑥⓪名不虛傳嘅皇牌甜品(´◡`)清甜~好味!果然好「椰」👍🏼蛋白以北海道3.6牛乳燉製 香滑濃郁🥛以原隻椰皇燉製 椰香同奶香互相配合 絕對值回票價啊額外加配新鮮芒果🥭同樣超級香甜 非常加分.♡ 黑糖仙草牛乳 $②⑤飲完好飽肚 足料程度媲美糖水(◕ˇ∀ˇ◕)濃濃牛乳同樣非常厚滑~每啖都滲透黑糖香氣✨仙草口感滑溜 帶微甘 甜度很𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 一口氣飲哂都無痰上頸嗰種甜膩.♡ 海帶綠豆湯 $②⓪不會令人失望嘅傳統糖水🌱比外面糖水舖足料喎~既煮到起沙 同時保留綠豆粒口感 簡單但好味🤤

♡ 招牌椰皇燉鮮奶蛋白 $⑥⓪
名不虛傳嘅皇牌甜品(´◡`)清甜~好味!果然好「椰」👍🏼
額外加配新鮮芒果🥭同樣超級香甜 非常加分

♡ 黑糖仙草牛乳 $②⑤
飲完好飽肚 足料程度媲美糖水(◕ˇ∀ˇ◕)
海帶綠豆湯

♡ 海帶綠豆湯 $②⓪