Hiring
$19,000-$20,000
Monthly
Restaurant: Harlan's
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
2025-03-30 474 views
論打卡餐廳,一定不能錯過尖沙咀彌敦道100號The One19樓Harlan's。餐廳超高樓層高樓底,廣角環視維港夜景,天氣晴朗,星光和燈光相互輝煌,盡見繁華。🤩🤩如此美景,美食也豪不遜色,晚餐提供幾款套餐,分別有三道菜,四道菜,六道菜,各取所需。😋😋餐點精美非凡,盡見廚師創意心思💡,做出美倫美煥Fusion 菜式。✨️✨️頭盤菜式乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 大葉醃漬本菇 ,脆雞皮、 酸橘汁醃牡丹蝦刺身 指橘蜜糖山葵汁、日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子、 🎉🎉主菜式義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 > 松露康帝芝士忌廉汁慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔 廚師甜品榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉非常特別的高級混合菜,如果有餐前麵包🍞就更完美了。

如此美景,美食也豪不遜色,晚餐提供幾款套餐,

分別有三道菜,四道菜,六道菜,各取所需。😋😋

乾式熟成雞胸鵝肝肉卷

大葉醃漬本菇 ,脆雞皮、 酸橘汁醃牡丹蝦刺身

紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子、
🎉🎉主菜式
義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉 >

松露康帝芝士忌廉汁

慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
廚師甜品
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

非常特別的高級混合菜,如果有餐前麵包🍞就更完美了。
2025-03-30 450 views
Harlan’s的環境可說是一大重要的賣點,餐廳擁有寬敞的室內用餐區,以及可近距離眺望維港美景的露天座位,維港和尖沙咀美景飽覽無遺,以精緻歐陸西餐為主,今晚就和友人來品嚐Fine Dining 晚餐,Tasting Menu 由3-6道菜任均選擇😊🌟Tasting Menu |Any 4 Course $888 / Head▪️Foie Gras & Dry Aged Chicken Breast Ballotine, Oba Pickle Shimeji Mushroom, Crsipy Chicken Skin乾式熟成雞胸鵝肝肉卷、大葉醃漬本菇、脆雞皮,驚喜滋味美味,鵝肝卷入口柔潤Creamy,味道濃郁,配上雞皮和本菇,口感豐富▪️Botan Shrimp Ceviche with Finger Lime & Honey Wasabi Sauce酸橘汁醃牡丹蝦刺身、指橘蜜糖山葵汁,牡丹蝦非常新鮮爽口又彈牙,配合酸酸甜甜的醬汁,非常清新▪️Japanese Red King Crab Egg Foam with 24 Months Comte Cheese Flakes & Uni日本帝王

日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽,賣相精緻食嘅時候需要敲碎芝士脆片,伴入帝王蟹蛋中,口感細滑味道充滿海膽的鮮味

▪️Creamy Seaweed & Oyster Soup, Pan-Fried Scallop with Lobster Oil
紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子,入口感受到濃烈的蠔味和龍蝦油的味道,湯頭夠晒濃郁Creamy,再配合煎得外脆內暖的帶子,非常精彩

▪️Cannelloni Stuffed with Mixed Seafood & Pork Belly, Truffle Comte Cream Sauce
意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉、松露康帝芝士忌廉汁,有點像意大利闊面的口感,餡料口感豐富,最喜歡松露芝士醬汁,和麵卷非常合拍

▪️Sous-Vide Dry Aged Duck Breast with Duck Fat Potatoes, Smoked Spicy Cherry & Strawberry Jam,Confit Yellow Beetroot
慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔、香辣煙燻車厘子、士多啤梨果醬、油封金甜菜,鴨胸肉質非常軟,而且鴨味香濃,配合醬汁味道一流,用鴨油浸過才烹調嘅薯仔,香氣四射

▪️Hazelnut Chocolate Mousse with Salty Caramel & Pistachio Cream
榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉,慕絲味道充滿榛子香加上人氣大熱開心果口味忌廉,整個甜品味道細緻,唔太甜非常好食

▪️Red Wine and White Wine (Glass $ 58)
Happy Hour時間,酒類飲品都有優惠價,配合這美味精緻的晚餐,我們點了餐廳精選紅白酒各一杯 ,美酒入口細緻都是非常優質

• 慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔、香辣煙燻車厘子
餐廳位於尖沙咀The ONE 19樓,開業已經很多年了,一入門就被窗外的維港景色吸引,落地玻璃讓港島天際線一覽無遺,黃昏時分夕陽灑在水面,靜靜地美得像一幅畫。店內裝潢走低調優雅路線,木地板與黑白照片透著舒適氛圍,坐近窗邊用餐,心情自然放鬆。冷盤有新鮮蝦同蟹腳,味道清甜,熱菜的羊扒烤得嫩滑,帶點炭香,簡單但可口。甜品檸檬撻酸甜適中,搭配咖啡,算是個不錯的收尾。我們點了牛排、魚柳等等,果然是法國餐,份量很少很精緻。服務態度溫和,但唔算特別主動,感覺略為普通。整體而言,這裡的美景同用餐環境令人印象深刻,適合想輕鬆享受一餐同靚景的朋友。
2025-02-06
$1000 (Dinner)
Harlan’s ,位於商場19樓,可飽覽五光十色的尖沙咀夜景。 室內用餐 : 浪漫有情調地享用精緻菜式室外座位 : 主要供飲酒談歡為主📝 Dinner Menu 📝Any 3 Course $788 / HeadAny 4 Course $888 / HeadAny 6 Course $1,188 / Head🍽️ Foie Gras & Dry Aged Chicken Breast Ballontine, Oba Pickle Shimeji Mushroom, Crsipy Chicken Skin入口充滿濃郁醇厚肝香的乾式熟成雞胸鵝肝肉卷 x 香脆的大葉醃漬本菇 x 鬆脆雞皮🍽️ Botan Shrimp Ceviche with Finger Lime & Honey Wasabi Sauce酸橘汁醃甘甜黏糯的牡丹蝦刺身 x 極似飛魚子卜卜口感的手指檸檬 x 味道溫和清新的蜜糖山葵汁🍽️ Japanese Red King Crab Egg Foam with 24 Months Comte Cheese Flakes & Uni一梳梳鮮甜日本帝王蟹肉 x 輕綿幼滑溫泉蛋泡沫 x
室內用餐 : 浪漫有情調地享用精緻菜式
室外座位 : 主要供飲酒談歡為主

📝 Dinner Menu 📝

Any 3 Course $788 / Head
Any 4 Course $888 / Head
Any 6 Course $1,188 / Head

一梳梳鮮甜日本帝王蟹肉 x 輕綿幼滑溫泉蛋泡沫 x 甘香咸濃的24個月法國康堤芝士脆片 x 好甘甜Creamy的馬糞海膽

🍽️ Creamy Seaweed & Oyster Soup, Pan-Fried Scallop with Lobster Oil
味道濃郁到感覺每飲一啖就好似濃縮了幾粒蠔豉一樣的紫菜蠔忌廉湯 x 煎帶子 x 龍蝦油

🍽️ Cannelloni Stuffed with Mixed Seafood & Pork Belly, Truffle Comte Cream Sauce
口感紥實又彈牙煙韌的意大利麵捲釀有食到有少量蟹肉和甘甜蝦肉的雜錦海鮮&五花肉 x 松露康堤芝士忌廉汁

🍽️ Sous-Vide Dry Aged Duck Breast with Duck Fat Potatoes, Smoked Spicy Cherry & Strawberry Jam, Confit Yellow Beetroot
一咬香濃鴨油脂爆發而肉質彈嫩的慢煮乾式熟成鴨胸 x 鴨油薯仔 x 味道酸酸咪咪又不太辣的香辣煙燻車厘子&士多啤梨果醬 x 比起紅菜頭會多一分蔬菜清甜的油封金甜菜

🍽️ Hazelnut Chocolate Mousse with Salty Caramel & Pistachio Cream
香濃榛子回甘味道的榛子朱古力慕絲 x 鹽味焦糖開心果忌廉

🍾 Wine Pairing (2 glasses for $178) 🍾

🥂 Mansion House Bay (Marlborough) 2022 Sauvignon Blanc

🥂 Jean Louis Chave Selection Cotes du Rhone Mon Coeur 2022

_______________

Harlan’s (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

_______________
🍴位於尖沙咀The One 樓上,主打歐陸菜和多國菜式,有室外室內座位,餐廳擁有270°C的超大高空海景露台,可以飽覽維多利亞港多角度海景🌌- Pre meal buns餐前麵包🥯有3款 拎上手暖暖的 可以根據喜好搭配黃油🧈- STARTER❥ 乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮這道前菜以雞胸肉和鵝肝製作 搭配醃漬本菇和脆雞皮 肉質軟嫩多汁 口感層次豐富❥ 酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁牡丹蝦鮮甜彈牙 酸橘汁恰到好處帶出清新嘅海味🦐指橘蜜糖山葵汁微辣中帶點甜 食落幾特別❥日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽極其精緻 海膽與蟹肉鮮味突出 搭配24個月法國康帝芝士脆片 增添了鹹香和脆口 每一啖都充滿奢華感❥ 紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子濃郁嘅蠔味湯底搭配油煎帶子 外脆內軟賀帶子與紫菜嘅搭配令人驚喜- MAIN❥ 義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁義大利麵捲內包著豐富嘅海鮮和五花肉餡料咬落去瞬間肉汁四溢 松露康帝芝士忌廉汁香濃但唔會搶味❥ 慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔,香辣煙燻車厘子,士多啤梨果醬,油封金甜菜慢煮嘅鴨胸肉質嫩滑 搭配香辣煙燻車厘子及士多啤梨

- Pre meal buns
餐前麵包🥯有3款 拎上手暖暖的 可以根據喜好搭配黃油🧈
餐前麵包

- STARTER
❥ 乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮
這道前菜以雞胸肉和鵝肝製作 搭配醃漬本菇和脆雞皮
肉質軟嫩多汁 口感層次豐富
乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮

❥ 酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁
牡丹蝦鮮甜彈牙 酸橘汁恰到好處帶出清新嘅海味🦐
指橘蜜糖山葵汁微辣中帶點甜 食落幾特別
酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁

❥日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

❥ 紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

- MAIN
❥ 義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁
義大利麵捲內包著豐富嘅海鮮和五花肉餡料
咬落去瞬間肉汁四溢 松露康帝芝士忌廉汁香濃但唔會搶味
義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁

慢煮嘅鴨胸肉質嫩滑 搭配香辣煙燻車厘子及士多啤梨果醬 帶來了一絲甜辣的驚喜
鴨油薯仔外脆內軟 配菜與精美嘅擺盤無疑為這道菜增添了不少分數

- DESSERT
❥ 榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
以榛子朱古力慕絲為主 配上鹽味焦糖開心果忌廉 口感綿滑 令人陶醉
餐前麵包
乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮
酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁
日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽
義大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁
今年嘅白色情人節book咗The ONE嘅「Harlan's」慶祝,呢度除咗有靚景之外,食物質素一樣咁高質👍🏻我地今晚嗌咗佢地嘅Tasting Menu,可以自由選擇3-5 courses,我地嗌兩個餐就可以試晒佢4款頭盤,每樣都好精緻,店員仲會細心介紹每一道菜嘅食材,靚景再加上美食,滿分💯酸橘汁葉牡丹蝦刺身絕對有驚喜🤩牡丹蝦肉質爽甜好新鮮,加上蟹籽入口喺口中卜卜爆開,配上酸酸甜甜帶點辣辣地嘅指橘蜜糖山葵汁更加突顯牡丹蝦嘅鮮味,口感味道層次非常豐富乾式熟成雞胸鵝肝卷粉嫩嘅雞胸肉入口緊致有彈性配上幼滑而濃郁嘅鵝肝醬,上面再加上酥脆嘅大葉醃漬本菇脆同雞皮,既香脆又軟滑,多重口感享受😋日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽強烈推介一定要嗌呢個托盤🤩食嘅時候將海膽同芝士脆片拌入流心蛋之中,海膽嘅清甜與帝王蟹泡沫嘅鮮味所融合,再加上濃郁嘅蛋香,令鮮味更加昇華紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子蠔湯濃稠而鮮甜,入口creamy幼滑並帶有紫菜嘅清新香氣,再配上濃郁醇厚嘅龍蝦油,將整個湯嘅鮮味提升到極致,裏面嘅香煎帶子厚肉爽口,確實係整個湯嘅精髓意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉精緻而考功夫的菜式👍🏻以闊身

酸橘汁葉牡丹蝦刺身

乾式熟成雞胸鵝肝卷

日本帝王蟹蛋泡沫
配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉
精緻而考功夫的菜式👍🏻以闊身嘅意大利麵捲入雜錦海鮮同五花肉配上松露康帝芝士忌廉汁,每一啖都食到豐富嘅食材,口感十分豐富,意大利麵口感煙煙韌韌有咬口,忌廉汁再加上松露油令整道菜香氣四溢😋

慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
以乾式熟成去烹調嘅鴨胸肉特別鮮嫩,粉嫩嘅肉質口感軟腍,配菜嘅鴨油薯仔外脆內軟香口而綿密,鴨肉配上香辣煙燻車厘子同士多啤梨醬,酸甜辣味剛好能中和肉嘅膩感,絕配👍🏻

榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
伯爵茶味嘅凍糕夾著鬆化嘅脆餅同濃郁嘅榛子朱古力mouse,旁邊伴上開心果忌廉,入口超級濃郁,剛好中和朱古力嘅微微苦味,令甜度配搭得啱啱好

📍Harlan's (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

人均消費:$900
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-03-15 726 views
Harlan'sTasting Menu⭐️日本帝王蟹蛋泡沫配康帝芝士脆片及海膽海膽配上鮮甜嘅蟹肉同埋流心蛋黃,雖然係mix埋一齊食,但係都可以幾清楚咁品嚐到食材本身嘅味道。⭐️紫菜蠔忌廉湯配煎帶子紫菜蠔忌廉湯嘅湯底偏濃郁,建議同餐前麵包一齊享用。煎帶子外脆內嫩,配上蠔湯同龍蝦油,成個湯都充滿住海鮮嘅鮮味。⭐️慢煮乾式熟成鴨胸鴨胸經過乾式熟成處理之後,肉質會變得特別嫩滑。作為配菜嘅鴨油薯仔亦都香濃綿密,而香辣煙燻車厘子同士多啤梨果醬嘅搭配為鴨肉帶黎左微甜同輕辣嘅雙重口感。⭐️經典提拉米蘇最後嘅甜品係table-side製作嘅tiramisu 。個Tiramisu 嘅咖啡味好濃郁,芝士Mousse幾香甜軟滑,再加上微微嘅酒香,好快就食晒成份甜品lu。
Harlan's
Tasting Menu
⭐️日本帝王蟹蛋泡沫配康帝芝士脆片及海膽

⭐️紫菜蠔忌廉湯配煎帶子

⭐️慢煮乾式熟成鴨胸

⭐️經典提拉米蘇

2025-03-14 742 views
今晚白色情人節,我同女友去咗尖沙咀The One 19樓一間叫Harlan’s嘅餐廳食fine dinning,真係好正!一入到去,個環境已經好有格調,望住維港夜景,心情即刻靚晒。例牌先叫個紅白餐酒,襯個靚景無得輸。前菜我哋叫咗四道,每樣都超有驚喜!乾式熟成雞胸鵝肝肉卷,雞皮脆卜卜,鵝肝香濃,配埋大葉醃漬本菇,口感層次豐富。酸橘汁醃牡丹蝦刺身,鮮甜得嚟帶少少酸,指橘蜜糖山葵汁更加提鮮。日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片同海膽,蟹肉鮮甜,芝士脆片香口,海膽入口即化。紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子,湯底濃郁,帶子煎得啱啱好。加埋個熱辣辣嘅麵包,好滿足!主菜我哋揀咗意大利麵卷釀雜錦海鮮及五花肉,松露康底芝士忌廉汁,海鮮鮮味十足,五花肉香而不膩,松露芝士汁香濃得嚟唔會搶味。慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔,鴨胸嫩滑,香辣煙燻車厘子同士多啤梨果醬帶出酸甜,油封金甜菜更加增添口感。甜品係榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉,朱古力濃郁,開心果忌廉帶少少鹹香,實在是完美搭配。完美靚境配完美服務再加完美食物;夫復何求!
例牌先叫個紅白餐酒,襯個靚景無得輸。
前菜我哋叫咗四道,每樣都超有驚喜!

完美靚境配完美服務再加完美食物;夫復何求!

維港景色百看不厭,餐廳位於The One高層,完全可飽覽270度無遮擋維港海景.以高級多國菜為主打,晚上的Tasting Menu可悉隨個人胃口而選擇3-6 Course.當中個人認為頭盤更是有心思!多選也是愛錫肚皮之舉~🔸4 Course Tasting Menu ($888)▪️Starter▫️酸橘汁醃牡丹蝦刺身|指橘蜜糖山葵汁▫️紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子▫️日本帝王蟹蛋泡沫|芝士脆片及海膽▫️乾式熟成雞胸鵝肝肉卷|大葉醃漬本菇|脆雞皮▪️Mains ▫️意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉|松露康帝芝士忌廉▫️A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅|椰子牛肉汁▪️Dessert▫️榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉對比主菜,整個餐品中前菜系列既是精緻又各有特色.【酸橘汁醃牡丹蝦刺身】晶凝通透,微酸亦開胃.【乾式熟成雞胸鵝肝肉卷】入口非常軟嫩,當中的大葉醃漬本菇更是畫龍點睛~最喜愛【日本帝王蟹蛋泡沫】好似簡單平平的一小杯東西,但內裏卻包含多項小心思.先用匙羹敲碎小杯上的24個月法國康帝芝士脆片,同時混合非常鮮嫩的日本蟹肉及海膽,爆發鮮味同時芝士帶來點鹹香,入口綿滑而層次感十足!必點~昏暗燈光加上每台燭光的閃爍,帶來

🔸4 Course Tasting Menu ($888)

▪️Starter

▫️意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉|松露康帝芝士忌廉

▫️A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅|椰子牛肉汁

▪️Dessert
▫️榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

昏暗燈光加上每台燭光的閃爍,帶來更浪漫的氛圍.想想靜靜用餐,同時在鬧市尖沙咀區享受著美景也是不錯
2025-03-11 758 views
今年慶祝爸爸的生日,我們特意再度來到這間海景餐廳非常有回憶的餐廳,並叫了六道菜:🌟乾式熟成雞胸肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮-乾式熟成的雞胸塗上肝醬一起品嘗,非常鮮嫩美味,豐富的油脂加上獨特的香味,配上炸脆的雞皮香本菇,一脆一軟成了強烈對比下十分有驚喜。🌟酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁-本身牡丹蝦非常新鮮,蝦肉肥碩,口感充滿彈性,鮮甜爽口,配上指橘蜜糖山葵汁味道特別。🌟日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽-單看賣相已非常吸引,24個月法國康帝芝士脆片味道香脆又重芝士味,上次加上鮮甜的海膽,再加入日本帝王蟹蛋泡沫真的不得了,鮮味十足又有口感,層次分明。🌟紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子-好香濃的蠔味,北海道帶子煎香放在湯內,加上龍蝦油,鮮味更加突出。🌟 意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁-用意大利麵捲包住雜錦海鮮,加上小小松露油,味道獨特,豐富的餡料令人有滿足感,賣相又精緻。而運用康帝芝士做汁既不搶海鮮鮮味卻令味道昇華了。🌟慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔香辣煙燻車厘子,土多啤梨果醬,油封金甜菜菜式名這麼長都知主廚有多講究,慢煮乾式熟成鴨胸本身不是太濃味,但配上特別的土多

🌟乾式熟成雞胸肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮

🌟酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁

🌟日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

🌟紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

🌟 意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁

🌟慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
香辣煙燻車厘子,土多啤梨果醬,油封金甜菜
菜式名這麼長都知主廚有多講究,慢煮乾式熟成鴨胸本身不是太濃味,但配上特別的土多啤梨果醬令味道加分。喜歡鴨胸的質感,加上鴨油薯仔一同吃,味道很好。

🌟A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁
和牛很高質,入口即溶,椰子牛肉汁非常特別。
甜品

🌟榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉
本身對已非常鐘情開心果,加上榛子朱古力慕絲及少少金箔的裝飾,味道好之餘亦感覺高級。

2025-03-01
$600 (Dinner)
Celebration
Birthday
2025-03-11 695 views
今年慶祝爸爸的生日,我們特意帶我們到尖沙咀一間可以看到維港景色的西餐廳慶祝:我們叫了六道菜:首先,餐廳為我們準備熱辣辣的餐前麵包及牛油,然後就上前菜。🌟乾式熟成雞胸肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮-乾式熟成的雞胸口感嫩滑,加上鵝肝製作成本,感覺很新鮮。雞皮非常美味可口,香脆又不油膩。🌟酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁牡丹蝦刺身是我的至愛,加上特別的醬汁,鮮味突出,蝦肉彈牙,賣相亦非常高級漂亮。🌟日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽這個不得不讚的帝王蟹蛋泡沫,不但有創意,加上法國的康帝芝士,味道配合得非常好,海膽完全沒有腥味,只有鮮味。🌟紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子-好香濃的蠔味,北海道帶子煎香放在湯內,加上龍蝦油,突出當中的鮮味。🌟 意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁-用意大利麵捲包住雜錦海鮮,加上小小松露油,味道獨特,感覺有點像西式的雲吞,感覺很有趣。🌟慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔香辣煙燻車厘子,土多啤梨果醬,油封金甜菜慢煮乾式熟成鴨胸質感一流,配上獨特的醬汁及牛油薯仔,令人感到驚喜。🌟A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁和牛很高質,入口即溶,椰子牛肉汁非常特

我們叫了六道菜:

首先,餐廳為我們準備熱辣辣的餐前麵包及牛油,然後就上前菜。

🌟乾式熟成雞胸肝肉卷,大葉醃漬本菇,脆雞皮

🌟酸橘汁醃牡丹蝦刺身,指橘蜜糖山葵汁

🌟日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽

🌟紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

🌟 意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉,松露康帝芝士忌廉汁

🌟慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔
香辣煙燻車厘子,土多啤梨果醬,油封金甜菜

🌟A4和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁
和牛很高質,入口即溶,椰子牛肉汁非常特別。

甜品
🌟榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

焦糖開心果加上榛子朱古力慕絲及少少金箔的裝飾,味道不錯的。
2025-03-01
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2025-03-09 806 views
今天我哋四個人去咗尖沙咀嘅Harlan's Bar and Restaurant,地點就係彌敦道100號The One 19樓。今次我哋點咗Tasting Menu,真係食到我哋心滿意足!開胃菜方面,首先試咗乾式熱成雞胸,搭配肝肉、醃蘑菇同脆雞皮,味道濃郁。接住係酸橘汁醃牡丹蝦刺身,清新得嚟又有一啲甜味。然後係日本帝王蟹蛋泡沫,配上法國康帝芝士脆片同海膽,簡直係享受!柴菜蠔忌廉湯更係唔可以錯過,搭配龍蝦油煎帶子,味道一流。主菜方面,我哋有慢煮乾式熟成鴨胸,配上鴨油薯仔同煙燻車厘子,味道豐富。A4和牛西冷則係滑溜得嚟,配脆炸芋頭鴨腿餅,真係好滋味。最後,甜品榛子朱古力慕絲搭配鹽味焦糖開心果忌廉,完美收官!真係一餐美味之旅!

2025-03-07 642 views
喺The one高層嘅海景餐廳Harlan’s,Tasting Menu由任選3 courses至5 courses都得,2個人嚟嘅話推薦最抵玩法係2個都叫$888嘅4 courses,咁total就可以食勻全個menu 4款前菜、3款主菜以及1款甜品😀前菜有4款揀:乾式熟成雞胸鵝肝肉卷:軟嫩多汁,鵝肝帶來濃郁的油香,搭配醃漬本菇和脆雞皮,口感層次豐富。🤤酸橘汁醃牡丹蝦刺身:牡丹蝦鮮甜彈牙,酸橘汁帶出清新的海味,指橘蜜糖山葵汁微辣中帶點甜,幾特別🦐日本帝王蟹蛋泡沫配24個月法國康帝芝士脆片及海膽:海膽和蟹肉的鮮味突出,芝士脆片增添了鹹香和脆口,整體組合有心思可以話係餐廳招牌之一❤️紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子:忌廉湯濃郁蠔味,與紫菜融合得剛好,煎帶子外脆內嫩。主菜意大利麵捲釀雜錦海鮮及五花肉:麵捲裡的海鮮和五花肉餡料 juicy,咬下去很有滿足感,松露忌廉汁香濃但不會搶味。☺️慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔:肉質嫩滑,鴨油薯仔香脆可口,煙燻車厘子和果醬帶來一點甜辣的驚喜。配菜豐富,擺盤亦好靚。A4和牛西冷:和牛西冷油花分佈均勻,煎得外焦內嫩,椰子牛肉汁帶點異國風味👍🏻最後甜品share一個好濃郁

前菜有4款揀:

主菜

最後甜品share一個好濃郁好好食嘅榛子朱古力焙茶慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉,畫上完美句號🙂‍↕️
2025-03-05 745 views
知道呢間餐廳都好多年,今日就係第一次嚟食,本身以為係一間普通西餐廳,但原來呢度嘅菜式都幾創新㗎喎,即是平時唔會喺啲酒店老派餐廳有機會試到嘅嘢。例如前菜有個海膽蛋白,店員話呢個係signature,試完之後都真係好驚喜,每一個材料嘅配搭到好特別,但又覺得幾夾喎,口感層次豐富,每一啖都覺得好矜貴。另外個蠔湯超級濃郁,真係未試過飲蠔煮嘅湯,預咗係偏鹹味重嘅,但係作為頭盤都恰當。頭盤真係驚喜連連,另外一個dry aged雞肉加鵝肝又係好驚喜,估唔到個鵝肝唔腥而且仲好鮮味,配埋啲醬汁處理得非常好!主菜真係要重點講A4和牛,想講佢煮得非常之好, A4本身舊肉夠靚當然唔使講,但係個生熟度都係非常適中,嚿肉咬入口唔會太溶,仲有保留返牛肉應該有嘅口感。唔食牛嘅可以試吓個意大利粗麵釀海鮮,幾有心機嘅,最欣賞都係嗰兩粒龍蝦,好鮮味!其實佢個開心果忌廉同埋朱古力mousse都好好食,小小鹽味撞返個甜味非常適合成為一餐嘅總結。我最欣賞佢呢度唔會局限你一定要食甜品,可以揀兩個前菜,有陣時都真係食唔到咁多甜嘢,同埋啲前菜都真係幾有特色。Overall性價比都算幾好,唔好唔記得有個180度維港景,同埋啲服務都好到位嘅

Overall性價比都算幾好,唔好唔記得有個180度維港景,同埋啲服務都好到位嘅,都好適合拍拖撐枱腳!

2025-03-05 1069 views
🙌🏻和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁呢道菜一上枱就已經聞到陣陣和牛嘅香味,和牛西冷煎得剛剛好,外皮微微焦香,內裡粉嫩多汁,入口即化,油脂分布均勻,食落好有牛味。旁邊嘅脆炸芋頭鴨腿餅亦都唔輸蝕,外皮酥脆,內裡嘅芋頭同鴨肉好香口,口感豐富。最特別嘅係佢哋用咗椰子牛肉汁,椰子嘅清香中和咗和牛嘅油膩感,令到成道菜更加清新。🙌🏻榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉呢個榛子朱古力慕絲真係令人眼前一亮,慕絲質地幼滑,朱古力味濃郁,但唔會太甜,配上鹽味焦糖開心果忌廉,鹹鹹甜甜嘅味道好有層次感。最正嘅係佢哋仲加咗啲脆脆嘅榛子碎喺面,增添咗口感,食落更加滿足。🙌🏻意大利麵捲酸雜錦海鮮及五花肉,松露芝士忌廉汁呢個意大利麵捲好有創意,將意大利麵捲成一個個小卷,裡面釀滿咗酸雜錦海鮮同五花肉,海鮮新鮮彈牙,五花肉肥而不膩,兩者嘅味道好夾。松露芝士忌廉汁香濃幼滑,同意大利麵捲好夾,食落好有滿足感。🙌🏻慢煮乾式熟成鴨胸配鴨油薯仔,香辣煙燻車厘子,士多啤梨果醬,油封金甜菜呢道慢煮乾式熟成鴨胸絕對係今晚嘅高潮!鴨胸外皮香脆,肉質嫩滑,入口即化,完全唔會覺得柴。鴨油薯仔外脆內軟,充滿鴨油嘅香氣。香辣煙燻車厘子同士多啤梨果
🙌🏻和牛西冷配脆炸芋頭鴨腿餅,椰子牛肉汁

🙌🏻榛子朱古力慕絲配鹽味焦糖開心果忌廉

🙌🏻意大利麵捲酸雜錦海鮮及五花肉,松露芝士忌廉汁

呢道慢煮乾式熟成鴨胸絕對係今晚嘅高潮!鴨胸外皮香脆,肉質嫩滑,入口即化,完全唔會覺得柴。鴨油薯仔外脆內軟,充滿鴨油嘅香氣。香辣煙燻車厘子同士多啤梨果醬為成道菜增添咗酸甜味,平衡咗鴨胸嘅油膩感。油封金甜菜亦都做得好好,口感軟嫩,味道清甜。

🙌🏻酸橘醃牡丹蝦刺身

呢個酸橘醃牡丹蝦刺身好清新開胃,牡丹蝦新鮮彈牙,酸橘汁帶出咗蝦嘅鮮味,食落好清爽。最特別嘅係佢哋仲加咗啲柚子皮喺面,增添咗香氣同層次感,好開胃!

🙌🏻紫菜蠔忌廉湯配龍蝦油煎帶子

呢個紫菜蠔忌廉湯好濃郁,蠔味十足,紫菜增添咗口感同香氣。龍蝦油煎帶子亦都做得好好,帶子煎得剛剛好,外皮微微焦香,內裡嫩滑多汁,龍蝦油嘅香氣令到帶子更加鮮味。

總括嚟講,今次嘅用餐體驗非常愉快,餐廳嘅菜式充滿創意,將唔同國家嘅食材同烹調手法融合得恰到好處,味道亦都令人滿意。每一道菜都經過精心設計,擺盤精緻,味道層次豐富,正!