2018-12-02 75 views
今日飯後,我女朋友想食糖水,最後行到呢一間糖水鋪試下,一黎到就攞飛,等左大概5分鐘到,就有得入去食,入到格局一般,座位與座位之間比較窄迫,我哋叫左個爆爆珠楊枝甘露($50),味道算可以,同出面一般糖水鋪差唔多水準。 食完之後,離譜既事就發生啦,個侍應生丫姐見到我哋食完,就即刻幫我哋收左我地食完啲野,之後再同個收銀丫姐講話:[ 幫果張枱埋單丫!!!]重點係我哋根本冇話叫埋單,佢就自動幫我哋埋左,感覺即刻覺得好似趕我哋走咁,態度仲要好冇禮貌話:[吾好意思,我哋仲有客,麻煩埋左張單去!!] 總結覺得我明白出面可能有客等緊,但個人認為我哋坐左係到連埋食既時間用左約十分鐘中,就迫人走,會吾會過份左少少?! 希望呢間糖水鋪有所改善,吾係我覺得吾值得再黎幫襯

食完之後,離譜既事就發生啦
希望呢間糖水鋪有所改善,吾係我覺得吾值得再黎幫襯
爆爆珠楊枝甘露
1K
2018-11-21 121 views
很少在尖沙咀這邊吃糖水在同行的一位親戚推介下,便來這店試試見到門口候位的人都多,本來都以為OK但嚐過後卻有點失望!我們一行5人獲安排坐店內的位子~menu介紹詳細,知道每一款甜品包含什麼材料選擇都夠多!我選的是西瓜湯河粉同行的親戚分別選了爆爆珠芒果戀曲﹑榴槤飄雪﹑面面俱圓及勁爆紫米露西瓜湯河粉,當然是西瓜汁底 除了有西瓜肉及椰汁粉條外,還有龍眼肉及大西米先要讚的是椰汁粉條夠滑溜,而且椰汁味夠香濃可是西瓜肉沒什麼甜味,就只靠西瓜汁底的微甜........龍眼肉更差,有兩粒是變壞了的味道,沒變壞的龍眼味道也不是爽口清甜!面面俱圓,其實是熱的椰皇類甜品椰汁底,材料還包括海底椰﹑小丸子﹑湯丸及紫蕃薯丸這款甜品不錯啊!椰汁同樣夠香濃,但不會過甜湯丸的皮夠薄又滑溜,餡料都香小丸子和紫蕃薯丸好煙韌!算是幾款甜品中,比較好吃的一款~榴槤飄雪,有榴槤肉,榴槤的香甜濃度還可以,但份量不多 椰汁白雪底的椰汁味夠,可是不夠冰凍其他配料如紫米﹑椰果﹑海藻珠等等都是正常質素,沒什麼特別!另外兩款甜品,爆爆珠芒果戀曲及勁爆紫米露則沒有多嚐紫米露正常~同行親戚則說芒果粒不夠香甜,芒果汁底不夠濃郁~總括而言,此店的食物
很少在尖沙咀這邊吃糖水
在同行的一位親戚推介下,便來這店試試
見到門口候位的人都多,本來都以為OK
但嚐過後卻有點失望!

我們一行5人獲安排坐店內的位子~
menu介紹詳細,知道每一款甜品包含什麼材料
選擇都夠多!
我選的是西瓜湯河粉
西瓜湯河粉
西瓜湯河粉,當然是西瓜汁底
除了有西瓜肉及椰汁粉條外,還有龍眼肉及大西米
先要讚的是椰汁粉條夠滑溜,而且椰汁味夠香濃

可是西瓜肉沒什麼甜味,就只靠西瓜汁底的微甜........
面面俱圓
面面俱圓,其實是熱的椰皇類甜品
椰汁底,材料還包括海底椰﹑小丸子﹑湯丸及紫蕃薯丸
這款甜品不錯啊!
椰汁同樣夠香濃,但不會過甜
湯丸的皮夠薄又滑溜,餡料都香
小丸子和紫蕃薯丸好煙韌!
算是幾款甜品中,比較好吃的一款~
榴槤飄雪
榴槤飄雪,有榴槤肉,榴槤的香甜濃度還可以,但份量不多
椰汁白雪底的椰汁味夠,可是不夠冰凍
其他配料如紫米﹑椰果﹑海藻珠等等都是正常質素,沒什麼特別!
爆爆珠芒果戀曲
勁爆紫米露
另外兩款甜品,爆爆珠芒果戀曲及勁爆紫米露則沒有多嚐
紫米露正常~
同行親戚則說芒果粒不夠香甜,芒果汁底不夠濃郁~

總括而言,此店的食物味道不算特別出色
加上自己吃的那款甜品,整體上算是不好吃
所以沒有想再主動光顧的念頭了!
2018-07-28
2018-11-19 58 views
今期Sunday Treat😜😜😜, 食完麻辣火鍋最啱就係食返個靚甜品,今次輪到家姐帶我嚟呢間甜品店,我點左香橙朱古力軟心梳乎厘伴青檸雪葩,橙香味芬香,梳乎厘軟綿綿的,梳乎厘內有朱古力漿,焗熱後味道濃郁,但配上清新嘅青檸雪葩,很清新解膩呢!家姐就要左焗酥皮栗子批伴雪糕,栗子控聽住📢📢📢,記得要嚟試呀, 栗子批現焗,酥皮超酥香, 批內栗子蓉味道好濃郁好香滑好充實,仲要加埋雪糕來個冷熱相融,贊👍👍👍

2018-11-18
Type of Meal
Other
2018-10-30 148 views
真心話, 甜品味道不錯, 賣相亦吸引。值得大家一試。店內的服務員有禮貌, 亦平易近人。笑容滿面。值得一讚。唯獨門口女士(即收銀員, 有機會是該店老闆亦不足為奇), 明白貴店地方有限, 要在有限的地方, 賺取無限的金錢, 難免要客人接受較狹窄的地方。在香港用餐, 我完全明白店主的難處, 我亦不會故意去刁難店員, 但要六位成人及一名手抱嬰兒坐四人枱, 我們只是反映需要六人枱及只是查問是否很難安排, 回應的態度可否好一點, 我知道你們有很多客人光顧, 不愁沒生意。今日家人為我提前慶生, 飯後找到這小店享用甜品, 只想讓這晚的相聚更加圓滿。但就遇到不客氣的對待, 讓我受氣不要緊, 但最可惡的是讓我家人受氣。我發誓我一定不會再光顧。另外, 十分抱歉!! 6位成人只在貴店逗留30分鐘左右, 只享用了5個甜品, 每人只平均消費$50左右, 妨礙了貴店賺錢。
真心話, 甜品味道不錯, 賣相亦吸引。值得大家一試。

店內的服務員有禮貌, 亦平易近人。笑容滿面。值得一讚。

木糠布甸

2018-10-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
Celebration
Birthday
木糠布甸
2018-10-07 110 views
星期六晚上同男友係尖沙咀食完晚飯,時間尚早男朋友提議去食甜品。機會難得當然即刻話好,醒起厚福街有甜品舖就即刻走過來。當時未夠九點,無需等位直接入座店內稱唔上係靚裝修,都總算乾淨清潔,座位略嫌有啲擠迫,不過香港地寸金尺土可以理解。望一望餐牌,店內新式同較為傳統糖水都有供應。西米露,楊枝甘露,棉花冰,燉椰皇,連心太軟梳芙里窩夫都有,總有一款適合你。一坐底就聞到好香窩夫味,冇猶豫立刻點左個雜果窩夫($59)。因為即叫即整要等10至15分鐘,窩夫一上枱已經聞到濃濃嘅香味,淋上士多啤梨果醬,旁邊係一堆雜果用忌廉墊底。窩夫果然冇令我失望,外脆內軟,非常香口,就算單食都唔會過於乾身,再加小小忌廉喺面真係不得了。反觀雜果就有啲失色,雖然甜,但就變左配角。一碟有3塊窩夫,抵食!男朋友就叫咗焗香蕉卷配雪糕,等左5分鐘左右就送到黎啦。望落都幾吸引,香蕉連埋包係面果塊皮一齊食,濃濃嘅香蕉甜味配上淡淡肉桂味再加上表皮脆身嘅口感,亦係相當唔錯。生果就正常,不過中間球芒果雪糕就比較一般,甜味有少少假,唔係唔好食,不過有更好嘅選擇。不過因為舖面較細,座位唔多,食完就好快有職員收碟,然後放張單係枱面。不過係尖沙咀來講,

不過因為舖面較細,座位唔多,食完就好快有職員收碟,然後放張單係枱面。不過係尖沙咀來講,絕對係一間符合價錢同質素性價比嘅甜品舖,會再返嚟幫襯。
雜果窩夫
焗香蕉卷配雪糕
2018-10-06
$60 (Dinner)
雜果窩夫
2018-09-21 106 views
食完晚飯,心思思想食個甜品~行去尖沙咀厚福街,好多人排緊隊,都係等緊呢間人氣甜品鋪頭!呢間糖水鋪已經開咗好耐,但次次去都係排長龍,人氣不減!平日坐office冷氣房坐得耐,想點番個暖暖嘅甜品最後點咗「原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白」:以原個椰皇嘅盛載,熱辣辣咁送上!將清甜椰汁配上幼滑燉蛋白,食落口感滑嘟嘟,奶味濃郁,又有椰香,整體味道甜而不漏、清清甜甜!仲可以咬下椰皇肉,好滋潤~不過椰皇比較細,有D唔夠喉
食完晚飯,心思思想食個甜品

最後點咗「原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白」:

2018-09-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
同閏蜜血又拼完,電又放完,飯又食完,就梗係要嚟個餘興即目:食甜品啦!!!雖然喺尖沙咀區都算有唔少選擇,不過都係近近地搵番一間地舖夠就腳又方便。掟個靚彎行入嚟厚福街就會搵到呢間<甜蜜蜜甜品專門店>喇,見到門口有一堆人喺度等緊位,舖裡舖外都坐滿哂客人,仲以為要等好耐啦,殊不知兩個人嘅話,好快就有位喇入得去喇。 我都幾鍾意嚟呢間甜品店,因為佢無論中式同西式嘅都有,就算係年青人喜歡嘅新穎品種,以至傳統舊式嘅款式都一應俱全,水準仲要都有番咁上下質素添!佢哋嘅餐牌除咗有中文同英文之外,連日本都有埋!!!咪話唔到你唔服~閏蜜點咗個雪糕椰汁翡翠西米:$42蚊,🐷🐷問咗個職員,翡翠西米即係乜嘢?之後話原來係同傳統純米白西米有小小分別,呢度嘅西米會帶點透明綠綠地色,所以叫做翡翠喇。配埋個佢鍾意嘅朱古力口味雪糕,雖然係比較普通,但閏蜜都話幾好味,椰汁味夠濃。而我就點咗個焗黑白朱古力梳乎里$59蚊,餐牌上已經列明咗呢一款製作需要嘅時間為15分鐘,所以我閏蜜都幾乎食哂佢嗰碗,我呢碟正嘢就嚟喇呢款甜品簡直就係朱古力愛好者嘅大愛!!!佢個梳乎里係即叫即焗,熱朱古力味嘅梳乎里,再配上朱古力醬任由自己隨

雪糕椰汁翡翠西米

焗黑白朱古力梳乎厘

呢款甜品簡直就係朱古力愛好者嘅大愛!!!佢個梳乎里係即叫即焗,熱朱古力味嘅梳乎里,再配上朱古力醬任由自己隨意點上,另外仲有一球超好味軟滑嘅白朱古力榛子味雪糕波,食完一啖黑再食一啖白,黑白交替,口感冷熱交錯,絕對係令人回味無窮。無論口感同味道絕對係酒店級以上嘅水準
2018-09-13
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$51 (Last Night Supper)
雪糕椰汁翡翠西米
2018-09-16 117 views
同舊同事食完晚餐,雖然好飽,但知道有另外2位朋友都係係尖沙咀果頭食緊野,於是決定下場,去搵食野,去肥仔街搵野食一定無死,厚福街不嬲有間好出名嘅甜品舖,叫甜蜜蜜甜品專門店,係你啦,俾選中嘅朋友,一於直落食甜品,繼續吹水!呢間甜品舖8點幾9點就己經有人排隊,好彩等陣一陣就已經有得入。我地叫左3樣野黎大家齊齊開心Share,面面俱圓、朱古力心太軟伴雪糕 同 芒果窩夫。朱古力心太軟做得非常出色,上檯果賣相本身都幾靚,搵枝叉吉下佢,係淋淋地,唔會好似有D餐廳咁實釘釘。切開心太軟果下,見到D朱古力醬慢慢咁流出黎,好療癒呀。食落口暖暖地,心太軟意外地無太甜,好食,真係做到外脆內軟!面面俱圓呢個甜品非常有趣,原來佢係椰奶糖水再配芋圓同湯圓,芋圓同湯圓煙煙靭靭,連埋椰子肉同糖水一齊食落肚,甜度剛好,暖暖地,暖胃又好食。芒果窩夫都係值得一讚嘅,好驚食到D硬到無倫嘅窩夫,乾啃超辛苦。呢間嘅窩夫做得非常好,外脆內軟,配上芒果同Cream食,又係一流享受。芒果簡得靚,超甜,而Cream嘅甜度亦都拿掐得好好,整體食起黎唔好過份地甜膩。 呢間甜品舖一見我地食哂D甜品就要我地埋單走人,不過舖仔細細無計,我地都明嘅。雖

呢間甜品舖一見我地食哂D甜品就要我地埋單走人,不過舖仔細細無計,我地都明嘅。雖然趕,但係甜品係高質嘅,值得再戰。

2018-09-10
15 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 芒果窩夫
  • 面面俱圓
  • 朱古力心太軟
2018-09-15 113 views
係尖沙咀,一諗起食甜品,一定去厚福街,而甜蜜蜜係我最鍾意既一間,因為佢多選擇,中式同西式都有今日又同朋友黎食,㨂咗個幾特別既甜品,叫面面俱圓,原來係椰殼入面裝住台式丸子,個糖水好香椰奶味,丸子同湯丸煙煙靭靭,認真好食呢個甜品值得encore朋友一人要咗個芒果涼粉同芒果班㦸,都話好食甜蜜蜜唯一唔好就係店內太細、座位太窄,每到宵夜時間一定要排隊等位,食完想坐多陣都未必得,不過因為佢啲甜品夠創意又有質素,所以仍然大排長龍 😉

呢個甜品值得encore
面面俱圓

朋友一人要咗個芒果涼粉同芒果班㦸,都話好食

2018-09-10
15 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2018-08-24 130 views
今日想同朋友喺尖沙咀食個平平哋嘅甜品🤙🏻點知搵極都搵唔到😪跟住就入咗間普通嘅港式西食甜品舖🙉本身仲以為係伏💩因爲啲西米露都要成50幾蚊😂但仔細睇佢都有好多幾特別嘅主打西式甜品🤔~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~😋味道😋焗香燈朱古力軟心梳乎里伴青檸雪葩 ~$59個名好長😂香燈味幾突出🤙🏻不過梳乎里過濕🤨有啲似食緊布丁😳同埋個軟心朱古力有啲少😿不過都好流心同好濃郁👍🏻但整體嚟講成都好香幾好味😛夾埋青檸雪葩仲可以解膩𠻹👻雖然有啲酸😖.焦糖焗蛋布丁伴脆皮雪糕 ~$55同出面嘅焦糖燉蛋唔同嘅係焦糖燉蛋淨係得面頭有焦糖🤨但係哩個焗蛋布丁入面有好多焦糖醬🤤而且熱辣辣☺️成個嘢又滑又香💕而脆皮雪糕嘅皮有啲厚🤔普普通通咁啦🤧~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~☺️環境服務衛生☺️比起普通嘅港式甜品舖係大啲同埋坐得舒服啲嘅😗而且一入到去就聞到好香蛋味😍搞到想試曬啲焗嘅甜品😂同埋佢個厨房係半開放式😉都ok乾淨☺️服務態度就一般啦帶位個阿姐好似燥燥哋咁🤣~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤑抵食🤑佢除咗呢啲比較少見嘅甜品之外都有好多常見甜品😳例
😋味道😋
焗香燈朱古力軟心梳乎里伴青檸雪葩 ~$59
焦糖焗蛋布丁伴脆皮雪糕 ~$55
☺️環境服務衛生☺️
🤑抵食🤑
佢除咗呢啲比較少見嘅甜品之外都有好多常見甜品😳例如西米露、棉花冰🧐但都係賣50幾蚊一個🤧真係唔抵叫🤭所以一定要嗌佢個主打甜品😂不過佢啲甜品真係偏貴🤨啲質素又未至於去至咁嘅價錢😿
📣整體評分: 6/10📣
焗香燈朱古力軟心梳乎里伴青檸雪葩
焦糖焗蛋布丁伴脆皮雪糕
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$60 (Last Night Supper)
焗香燈朱古力軟心梳乎里伴青檸雪葩
2018-08-20 97 views
如果係尖沙咀食完飯多數都會黎呢道食甜品~次次都係食心太軟!因為佢地做得好好, 焗得外脆內軟, 仲好流心!熱喇喇既朱古力蛋糕配埋冰凍既雪糕, 真係好得!成個好都滿足啦
如果係尖沙咀食完飯多數都會黎呢道食甜品~
次次都係食心太軟!
因為佢地做得好好, 焗得外脆內軟, 仲好流心!
熱喇喇既朱古力蛋糕配埋冰凍既雪糕, 真係好得!
成個好都滿足啦
2018-07-29
2018-08-10 145 views
食完飯總係覺得唔夠喉,一定要食返碗糖水先至夠 ,順便同班friend可以坐耐啲傾下計見到個甜品餐牌設計都幾精美, 唔怪得一打開入面樣樣甜品個價錢都幾貴 !都要食50幾60蚊,算啦一次半次 ,豪畀佢😂!呢個甜品個名叫綠野仙蹤,有綠茶雪糕,意大利奶凍,紅豆沙同埋芋圓等等嘅材料 !我朋友話得個雪糕幾好味,但其他嘢個配搭就好奇怪 。。。尤其是奶凍同埋芋圓, 總之所有嘢分開就好好食,一夾埋食就接受唔到咁嘅味道!如果冇記錯呢個應該叫做芒果舞曲咁上下嘅名, 好唔好食我就唔知啦,不過我朋友放咗一啖入口之後就合埋咗對眼, 擰曬頭咁 ,佢話所有材料味道都好普通,唔值呢個價錢!我呢一個好似係全場最貴,要成六十蚊 ,係青檸雪葩配芒果冰沙之類! 鋪頭聲稱係用意大利青檸雪葩 我覺得成個配搭都算幾清新但係青檸雪葩味道其實有少少甘,而芒果果part太甜,令到個青檸雪葩反而係變咗苦苦地... 不過總括嚟講都叫合格,起碼夏天食涼浸浸,幾清爽 !不過個賣相可以改善一下, 可以選擇用有形狀嘅朱古力片擺面 或者打橫放一條朱古力條,因為就圖中所見,塊朱古力有少少似墓碑,吾太吉利,rip!

見到個甜品餐牌設計都幾精美,

總之所有嘢分開就好好食,一夾埋食就接受唔到咁嘅味道
!

擰曬頭咁 ,佢話所有材料味道都好普通,唔值呢個價錢!

不過總括嚟講都叫合格,起碼夏天食涼浸浸,幾清爽

2018-07-28 122 views
琴晚同朋友係尖沙咀食完飯,想搵間有甜品鋪坐下繼續吹水,之後行過呢間甜蜜密,見佢出面都幾多人排隊,心諗應該唔會伏掛,等左大概十五分鐘左右,入到去,位置都幾濟迫下,望下個menu, 價錢都唔平,求其叫左個小丸子,都要$48, 又等左十分鐘,食落去,十分一般, 好希,完全稱不上好食,好似俾攤水過你,之後收您$咁,真心唔明,點解咁嘅店都做到生意,仲要有人排隊,香港人係咪冇味覺?仲可以開到分店?我希望record 底呢間店,令自己下次唔好再中伏。
2018-07-12 155 views
食完飯,唔食甜品硬係爭咁啲野,所以我同朋友仔就走左去厚福街搵一點甜 🤣 我地算早啦,9 點就去到,唔算多人,我諗 d 人應該仲食緊晚飯,夜啲應該會多啲人! 因為我盡量唔食凍野,所以叫左個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白,朋友仔就冇凍不歡,一定要叫冰啦 😂 嘩!好有層次好多層呀 🤭 但朋友仔話麻麻地,好糊狀 原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白:熱野呀,我鍾意,幾好食

魔鬼天使(特濃朱古力棉花冰)

嘩!好有層次好多層呀 🤭
但朋友仔話麻麻地,好糊狀

原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白

原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白:熱野呀,我鍾意,幾好食
原個椰皇海底椰鮮奶燉蛋白
厚福街一向非常多餐廳食店今次試咗一間外觀比較舊式嘅甜品店估唔到價錢相宜得來質素都唔錯😋😍.焗黑白朱古力疏乎厘 $59即叫即製緣故 大概等左差唔多20分鐘呢個係凍熱兩食嘅疏乎厘熱朱古力疏乎厘+凍白朱古力榛子味疏乎厘如果就咁講質感凍白朱古力疏乎厘好似雪糕一樣但食到有粒粒果仁口感😁一個幾新鮮嘅嘗試🤣熱朱古力疏乎厘棉花般的質感入口即溶 趁熱進食再伴上朱古力醬 可以encore 😆🤤.榴槤忘返 $55榴槤雪糕配上爆爆珠 芒果粒 椰果😆冰涼入心 最適合消暑解熱🤗榴槤味濃郁 榴槤控必選♥️🤤

厚福街一向非常多餐廳食店
今次試咗一間外觀比較舊式嘅甜品