Restaurant: HAPPY SEASONS (Grand Place)
Info:

2024-01-28 925 views
之前同朋友去過深圳食椰子雞,雖然覺得味道不錯,價錢又平,但總覺得椰青不夠清甜。近日天氣忽然轉凍,太凍不想去內地,就係旺角揾間火鍋食。有朋友介紹旺角都有間椰子雞好好食,我地就去試試。7點上到去已經好多人,好彩仲有位,唔驶等。一坐低,我地叫左一個2人餐,每人三百幾,有火鍋和煲仔飯,都適合係咁凍的天氣食。先來一個雞煲,用椰青水煲嫩雞,好好飲,好好食,食完之後再加入豬骨湯,就可以正式落料食火鍋啦。火鍋配料多,又好食。煲仔飯好香,有飯焦,好脆,臘肉好香口,非常惹味。

2024-01-17 781 views
啱啱去咗間大熱門嘅食鋪試咗幾樣佳餚,真係令人回味無窮🤤!首先,嗰碗四季椰子雞湯濃郁得黎又唔膩,係咁飲仲感覺到椰青嗰抹清新味,雞肉滑嫩得嚟又入味,簡直係煲湯嘅極品!😋跟住我大啖咗件已經聞名遐邇嘅手工響鈴,我可以話你知,真係厚身得黎香脆惹味,啖啖肉感,口感一流!至於嗰盤娃娃菜,味道普通,但吃落清爽可口,對得住個價錢。最後,呢個臘味煲仔飯扑鼻嘅香氣真係挑起咗我所有嘅食慾,每一啖飯粒都吸滿咗臘味,香脆嘅飯焦,令人欲罷不能👍。係呢度食到呢啲嘢,真係覺得幸福满溢,大家下次搵食嘅時候,記得考慮下喺度打卡啊!📍

之前喺內地食過椰子雞火鍋,一直都念念不忘,可惜冇時間返內地,唯有喺香港搵間類似嘅火鍋店食吓!今次同屋企人就嚟食呢一間幸福椰子雞火鍋,我哋係OpenRice預約!預約後當日有致電過來,確認人數!有告訴他們,我們有小孩,他們亦有預早為我們安排BB高椅及BB餐具!到步後,我們急不及待就叫咗佢哋嘅竹笙椰子雞火鍋!材料新鮮,份量好足!可惜期間出現了一個小問題,就是享用竹笙的時候,發現有一張紙巾碎,大概一張手指公的大小。有位男性服務員有迅速處理,並很緊張地為我們會更換整個火鍋!可能另一位女服務員(猜測是老闆娘)的口吻不是那麼親切,口吻有待改善!內容是問到是否有為我們安排另外一隻文昌雞,該女服務員說:為你們安排另外一隻文昌雞冇所謂,但如果你們食不完,可以只安排椰子湯! 如果你可以食嘅話,俾返成隻雞你都冇所謂。而且說話當中亦有很多「囉」的尾音!令人感覺有點小氣,而且沒有誠意。在我們不太滿意該女服務員的態度的情況底下,該服務員仍然在我們用膳期間不斷周旋,讓人不太愉悅。除了這段小插曲,價錢又尚算合理,整體來說也不錯!

到步後,我們急不及待就叫咗佢哋嘅竹笙椰子雞火鍋

除了這段小插曲,價錢又尚算合理,整體來說也不錯!

2023-11-15 764 views
收工看到椰子雞,天氣涼涼的,就到三樓椰子雞,不用等位,就選擇卡位就坐!服務員拿菜單推薦~週一至週四個別菜品有7折優惠,叫半隻椰子文昌雞鍋,上鍋椰子味非常香濃蝦滑~Q彈牙,不錯鮮淮山~新鮮好味總體菜品質量高,服務不錯,時日消費526元!

服務員拿菜單推薦~週一至週四個別菜品有7折優惠
,叫半隻椰子文昌雞鍋,上鍋椰子味非常香濃

蝦滑~Q彈牙,不錯

鮮淮山~新鮮好味

總體菜品質量高,服務不錯,時日消費526元!
2023-11-14
Type of Meal
Last Night Supper
Dining Offer
Coupon
2023-11-13 629 views
晚上朋友介紹到油麻地一間火鍋店吃飯,他說這家是真材實料,好好食,便一齊去吃了首先叫了個湯底花膠椰子雞鍋,湯都是椰青水,很清香;再加上嫩滑的雞,吃著又滑又嫩,完全不韌,先把雞和湯吃了後,再加湯打邊爐*三拼餃~韭菜餃:餡料足,韭菜香;鮮蝦雲吞:蝦很大隻,彈牙;黑松露餃:黑松露獨特的香味,加上豬肉,口感滿滿。這些餃都是大大隻,好好味。*西洋菜和皇帝菜~非常嫩,一咬就段*手切牛小排~牛小排是新鮮牛肉,也是嫩嫩的,完全不韌*西班牙黑豚肉~也是新鮮好味道,很好吃*臘味煲仔飯~臘腸油脂撈埋係飯度,香噴噴,再加上飯焦的爽脆,軟硬適中,一流!*柚子沙律~柚子酸酸甜甜,攪在新鮮菜上,是開胃菜一種。
*西洋菜和皇帝菜~非常嫩,一咬就段
*手切牛小排~牛小排是新鮮牛肉,也是嫩嫩的,完全不韌
*西班牙黑豚肉~也是新鮮好味道,很好吃
*柚子沙律~柚子酸酸甜甜,攪在新鮮菜上,是開胃菜一種。

2023-11-08
2023-09-27 631 views
前晚同朋友光顧咗幸福四季椰子雞火鍋店,係香港銅鑼灣嘅一個小寶藏。呢度有招牌菜椰子雞同多種新鮮火鍋食材,真係令人回味無窮。椰子雞椰奶香濃,啲雞肉嫩滑,同椰漿配搭得天衣無縫。令人食嘅唔停。火鍋選擇多,有各種肉類、海鮮同新鮮蔬菜。自由搭配,又有唔同湯底選擇。仲有個服務令人窩心,員工笑臉迎接,細心解釋。真係令我地感到賓至如歸。總之,「幸福四季椰子雞火鍋店」係香港銅鑼灣一個值得一試嘅餐廳。新鮮食材、獨特菜品同窩心服務,令我地度過一個難忘夜晚。記得要嚟試下,絕對唔會後悔!

2023-09-25
  • 椰子雞
2023-08-20 700 views
食物種類多,而且態度服務超好,佢會咁你食完雞飲完湯先上啲菜 而且啲店員全部都好親切 ,會主動問你需唔需要咩咁~除此之外啲嘢食質素都ok不錯菜同埋粟米都勁甜~個湯一開頭 飲落去好清,好濃椰子雞!!!
菜同埋粟米都勁甜~個湯一開頭 飲落去好清,好濃椰子雞!!!
2023-08-03 723 views
呢間椰子雞真係要推介一下佢個椰子雞湯好清甜,一早打去book咗位,去到佢留咗角落頭嗰張大枱俾我哋入面坐張細枱俾我哋擺嘢,跟住仲要揀開咗好似一間房咁,啱晒一家大細嚟聚餐!
2023-05-09
2023-05-20 976 views
一入到餐廳 d員工全部好nice 因為都星期五夜晚 expect 好多人 但d員工都會即叫即到 仲會介紹曬d食物點食先 淥幾耐先最好D野食好新鮮 個湯底用左椰子水 好清甜。值得再食
一入到餐廳 d員工全部好nice

D野食好新鮮 個湯底用左椰子水 好清甜。
值得再食
2023-05-19
  • 響鈴
2023-04-26 901 views
食物質素唔差,員工態度有禮貌,又會教我地點樣食個雞好食啲 已經去咗兩三次,會繼續推介朋友去,至於環境都坐得舒服,食物嘅選擇都唔算少,象拔蚌鮑魚都新鮮,所以推介😚😚
2023-03-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 響鈴
2023-03-20 1083 views
疾情過後,就算通関,但突然想食椰子鳼,都是在油麻地這間食,最方便,最正宗。油麻地幸福四季。進入店內馬上就感覺到陣陣椰子香味純椰子水+文昌走地鳼,皮脆肉嫰,加埋2/位煲仔飯,啱啱好服務到位,環璄舒適,再不用上深圳
油麻地幸福四季。
進入店內馬上就感覺到陣陣椰子香味

純椰子水+文昌走地鳼,皮脆肉嫰,加埋2/位煲仔飯,啱啱好

服務到位,環璄舒適,再不用上深圳
  • 炸魚皮
2023-03-07 732 views
短髮員工態度很差 講野好串 係網站預約左成功去到話無 甘想問預約定義係乜嘢?跟著好無禮貌就叫係出面等 都算 出去等 好笑的係 後面黎左5位就俾佢地入先 甘樣對前面排隊的十分不公平 食物質素就不作評論 但其服務態度需改善

2023-02-17 737 views
手打牛丸冇牛味,山竹牛肉都重味過佢 手切牛小排理論上應該肉質軟冧,花紋平均!一上枱已經覺得貨不對版,肉質仲要鞋!仲要細碟收$288!連放題質素都不如。本身好耐冇打文,但今次真係要出聲
手打牛丸冇牛味,山竹牛肉都重味過佢

2023-01-06 862 views
事情係甘樣…. 原先book好時間,係咪應該比預先book枱嘅人入座先?如果Walk in同book時間都係要等,點解仲要比人預約book枱?有個短頭髮既女士態度真係好惡劣,做服務行業唔係甘樣架。 先前都有嚟過食過幾次,同樣係覺得呢位女士態度不是太好,太串,有一次walk in去佢話問我哋做咩唔book枱,我話因為我哋住附近突然間想食就嚟,好啦今次我哋book枱啦,結果冇分別,佢仲要同我哋講冇理由有生意唔做架嘛,甘你不如索性全部都walk in入嚟咪得囉,要同客人據理力爭,我認為真的沒有這個必要,所以我同我男朋友短期內都唔會再黎食,野食幾好服務態度差已經大打折扣。
事情係甘樣….
2022-12-29 765 views
幾個朋友之前嚟呢度食過話好好食咁今次生日就揀咗呢個地方服務員態度唔錯 咁啱我哋坐嘅位置係近窗邊可以望到樓下車水馬龍今次環境好好會教你點樣食係最好食個人覺得椰子雞唔算話太嫩滑個湯底幾清甜 因為我自己本身都唔鍾意食太濃味我朋友叫咗蝦滑同墨魚滑 佢哋都覺得味道幾好咁我自己都食過 蝦味同埋墨魚味都好出最後佢哋仲叫咗個煲仔飯,我已經飽到淨係食咗兩啖佢哋話啲臘腸好好食所以我就將啲臘腸俾晒佢哋我覺得個煲仔飯飯焦整得都幾多 用料都幾足差啲講漏咗 我覺得佢嗰兩個涼拌菜都好好食手拍青瓜同埋木耳最後個椰子拉動都好好食 超重椰子味 但又唔會太甜四個人食每人埋單$342有些少貴 但質素唔錯
幾個朋友之前嚟呢度食過話好好食

個人覺得椰子雞唔算話太嫩滑
個湯底幾清甜 因為我自己本身都唔鍾意食太濃味
我朋友叫咗蝦滑同墨魚滑 佢哋都覺得味道幾好
咁我自己都食過 蝦味同埋墨魚味都好出

最後佢哋仲叫咗個煲仔飯,我已經飽到淨係食咗兩啖
佢哋話啲臘腸好好食
所以我就將啲臘腸俾晒佢哋