2016-04-02 198 views
韓冰而家除左冰,仲有好多咸食,例如呢個辣炒年糕($68)非常好食,辣度適中,非常煙韌。呢兩個飯既idea 非常類似,都係以一個煎pan放上蛋,然後加埋炒飯同再放多一隻半熟太陽蛋。佢地分別係韓式泡菜炒飯($78)同埋韓式午餐肉炒飯($68)。另雖然我好鍾意食午餐肉,但個人都係比較鍾意食韓式泡菜炒飯,因為泡菜炒飯炒得非常惹味,微微辣,好開胃,撈埋煎pan上既蛋,實在好食。Amber snow ice($88)上碟真係好霸氣,半個#菠蘿 🍍咁上。無粒波波都係菠蘿肉🍍黎,每粒都好甜好多汁,食完佢地既熱野咸野😍,食菠蘿消滯真係無得頂呢😍。係菠蘿肉下面仲有大量雪花冰,可惜雪花冰味道變化不大呢😢。加上雲呢拿雪糕,藍莓,mochi。呢個真係越多人share越好,建議3人以上蜜糖紅西柚茶($30)有熱同凍揀,都會有成塊西柚,甜甜地,唔會太酸,非常開胃,個人鍾意飲凍既西柚茶,酸酸地好正!
Amber snow ice($88)
呢個真係越多人share越好,建議3人以上
蜜糖紅西柚茶($30)
2016-04-02 332 views
韓冰又出新menu,再重申一次,我是死忠,絕對不會錯過每一次吃新產品的機會!我喜歡到銅鑼灣店,因為大部份時間都不多人,可以靜靜地享受食物,而且有侍應為你服務,反而尖沙咀店是自助形式,位置又不多,沒有這裡的舒服。臨近春夏,這次韓冰就推出了消暑的菠蘿冰,像菠蘿炒飯一樣,用半個菠蘿盛載着輕柔而又富奶香的雪花冰,不會過於甜膩之於,口感輕盈細碎,入口即溶。而菠蘿更是高質素,超級鮮甜多汁!咬下每一顆都令滿口腔是果汁!上面還有彩色的煙韌麻糬以及香滑的雲尼拿雪糕球。另一個冰是蜜瓜冰,同樣是今季新品,跟菠蘿一樣用上半個生果殼盛載,畫面夠震撼!原本是用蜜瓜肉蓋着所有材料,然後要自己將蜜瓜用切開,就會看到內裡。原來內裡還有芝士蛋糕、彩色麻糬,當然還有雪花冰啦!蜜瓜相比之下沒有菠蘿的甜,不過同樣是鮮甜的,口感偏向爽口。芝士蛋糕非常幼滑,放進口中會溶化為芝士慕絲般,芝味突出。鹹食及飲品亦有新的選擇。飲品同樣有夏日氣息濃厚的西柚蜜,西柚味適中,帶清新的甘香,蜜糖量剛好,不會過甜。而檸檬蜜就比較普通,跟一般的柚子蜜味道差不多。藍天是波子汽水沙冰,打得很幼滑,不會有冰粒,波子汽水味很明顯。白雲雖然看似白雪雪很淡味,但
amber snow ice
honey melon
鹹食及飲品亦有新的選擇。
蜜糖紅西柚茶
蜜糖檸檬茶
而檸檬蜜就比較普通,跟一般的柚子蜜味道差不多。
藍天
白雲
白雲雖然看似白雪雪很淡味,但其實喝下去是濃濃的榛子味!加上士多啤梨醬一層一層的混合,甜度到位。
串串下煎餅
串串下煎餅的名字有趣,賣相亦很特別,是蛋、蟹柳、青瓜、午餐肉煎成一塊,不過比較乾身,味淡,可能還是剛剛新出,火喉未掌握得好。
泡菜煎餅
煎餅含有不少泡菜,煎得外面香脆,內裡不乾身,反而泡菜還有爽口的質感及水份,辣度亦適中,即使我這種不吃辣的亦覺得可以接受。
辣炒年糕
辣炒年糕有些少偏辣,年糕有彈性,不會有粉粉的口感,這個與以往不同的是沒有拉麵底,整個由年糕、魚糕組成。
韓式拌飯
韓式拌飯用料簡單,份量不少,如果可以用石鍋上,保持熱度及製造飯焦就好!拌飯當中有波菜、蘿蔔絲、芽菜、木耳及太陽蛋,本身各樣材料都沒什麼味道,可以隨意加入辣醬調味。
店員提醒我們辣醬要酹量加入,因為會很辣,要慢慢試味,不能一次過全加進去,而結果是,不好辣的我覺得加了大量還是不太辣,相比之下,辣炒年糕更辣!而這個辣醬只是以甜味為主,更似甜醬呢!
韓式泡菜炒飯
這個炒飯是全場的焦點,它雖然不是什麼芝士熔岩飯,亦沒有用鐵版滋滋作響,底下黃色的不是一層芝士,而是蛋。
但上面的太陽蛋煎得剛剛好有流心,泡菜份量亦恰到好處,令炒飯不會過濕、不會過辣、不會過淡,再拌着些少蛋液吃,增添其黏度,味道口感都很好,份量、價錢又合理,絕對值得一試。
韓式午餐肉炒飯
而這個的炒飯就沒有用上泡菜,適合非常怕辣的人仕,因為雖然另一個用上泡菜,但辣度都非常溫和。反而這個沒有泡菜,味道就較淡了!
而旁邊的午餐肉跟串串下煎餅很類似,都是比較乾身。大家可以嘗試加$10加芝士,令雜豆炒飯變得更有味道。
如果韓冰可以像連鎖店一樣,總有一間在附近的話,我相信它會成為我的日常飯堂呢!
2016-04-01
泡菜煎餅
辣炒年糕
韓式泡菜炒飯
2016-03-09 407 views
店鋪環境舒靜設計簡約時尚 濟洲綠茶雪花冰幼滑的紅豆泥配合綠茶味雪花冰綠茶雪花冰味道恰到好處,不帶有苦澀味道 招牌紅豆豆粉雪花冰 這個雪花冰比想像中還要好味豆粉能夠突出牛奶雪花冰的味道不得不提的是除了雪花冰外面的豆粉在碗中間也很店員亦很窩心的放了豆粉及麻糬使我們吃到底也有豆粉配合牛奶冰來食用 藍莓芝士雪花冰滿滿藍莓醬汁加上紐約芝士蛋糕粒粒及鮮藍莓雪花冰頂更放上雲喱拿味雪糕口感豐富之外亦具視覺享受總括而言,整間鋪的格調使人舒適適合朋友輕鬆交談唯一有待改進的是雪花實在太滿如果可用更大的器具盛裝更好那樣更不怕一「不」雪花冰便傾斜到檯面造成浪費及令桌子骯髒
店鋪環境舒靜

設計簡約時尚

濟洲綠茶雪花冰

幼滑的紅豆泥配合綠茶味雪花冰

綠茶雪花冰味道恰到好處,不帶有苦澀味道
招牌紅豆豆粉雪花冰

藍莓芝士雪花冰

滿滿藍莓醬汁加上紐約芝士蛋糕粒粒及鮮藍莓

雪花冰頂更放上雲喱拿味雪糕

口感豐富之外亦具視覺享受

總括而言,整間鋪的格調使人舒適

適合朋友輕鬆交談

唯一有待改進的是雪花實在太滿

如果可用更大的器具盛裝更好

那樣更不怕一「不」雪花冰便傾斜到檯面

造成浪費及令桌子骯髒

2016-02-20
$55 (Last Night Supper)
  • 紅豆豆粉雪花冰
2016-02-29 225 views
韓冰在香港已流行一段好長的時間,今日第一次跟同事的推介下來了位置於時代廣場十樓的韓冰。當時八時多,人流不是太多,可以舒服地坐。韓式的桌紙,比較細張。這個意思表示服務的質數也會很好,整體員工也很友善呢,很有笑容,這個要讚!限定的紫薯冰 ($85)面頭的紫薯蓉,加上甚有奶味的冰真的是一流的配搭。因為整個都鋪滿了紫薯粉,不擔心食到一半會無味。紫薯味道不人工,而且奶香十足,加上底下有的麻糬,雖然有點硬但令甜品有不同的口感,大家食到停不到口呢!
韓式的桌紙,比較細張。
限定的紫薯冰 ($85)

2016-02-26 259 views
「寒冰掌 又推開兩件~」Sorry,見到個店名腦海自然會浮現呢首老歌講返正題,韓菜我好鍾意食,但刨冰就真係麻麻,可能因為唔喜歡黃豆粉。呢晚食完飯唔夠飽,仲想搵嘢食,朋友就建議去呢度。聽聞除左刨冰,仲有小食供應,咁都好。未食冰先來個甜辣炸雞($110),分量唔太多但賣得貴,炸雞仲要唔係正式果d大大件,係比較碎濕濕。無論賣相(夾雜左青椒、洋蔥等)、顏色、味道,我絕對懷疑係畀錯左咕嚕肉我,只係豬變左雞。不過咁,如果你係唔記得叫左炸雞的話,獨立黎畀分係幾高嘅,酸酸甜甜夠開胃嘛。因為突然好想食麵,就叫左Hanbing拉麵($58),冠上店名的拉麵好似好犀利,其實即係一般辛X麵,再加隻炸餃子同半隻烚蛋。你話好特別同值呢個價錢嗎?當然不,但有時就係咁,你好想食一樣嘢果陣,同埋同朋友分甘同味果陣,味道就會提升,就算每人食得一兩啖都滋味。如果唔係⋯都係勸大家係屋企煮好了。Warm up左個胃,係時候食正餐。紅豆豆粉雪花冰($75)鋪滿黃豆粉,唔⋯都試下啦。韓式雪花冰特色係比較綿,唔係刨成冰粒,入口即溶。裡面溝左牛奶,所以帶少少奶香。紅豆蓉唔太甜,整體都幾清。唔想畀黃豆粉嗆到,可以拌勻d冰先食。一碗冰分量
未食冰先來個
因為突然好想食麵,就叫左
Warm up左個胃,係時候食正餐。
紅豆豆粉雪花冰($75)鋪滿黃豆粉,唔⋯都試下啦。韓式雪花冰特色係比較綿,唔係刨成冰粒,入口即溶。裡面溝左牛奶,所以帶少少奶香。紅豆蓉唔太甜,整體都幾清。唔想畀黃豆粉嗆到,可以拌勻d冰先食。一碗冰分量都唔少,最好兩三人share。
另一款
藍莓芝士雪花冰($85)冇咩期望反而有驚喜,雪花冰淋上藍莓醬甜中帶少少酸,夾雜埋芝士蛋糕的微鹹,仲有上面雪糕的冰凍幼滑,真係百感交雜,味道比豆粉冰豐富得多。
值得去指數:
Other Info. : 注意呢度雖位處Times Square,但位置極隱秘,介乎9樓同10樓之間,仲要搭另一條電梯上,要花點時間搵。
2016-02-19 449 views
朋友想試韓冰,之前食過幾次都覺得佢既冰係香港算數一數二咁出色,今次去食lunch,食埋鹹食,都頗有驚喜~首先order左杯紫薯latte,不會過甜,溫度剛好,有薯味,不錯再叫炒年糕,carbonara雖然肥但真係最吸引仲有拉麵係底,吸哂d cream sauce,但份量不夠慷慨甜品叫左個toast,好失望,太多cream,好膩,不推介情人節竟然有special既冰推出,朱古力味,好似tiramisu咁,味道唔錯,冰仍然好幼滑又有奶味,底部有一粒粒芝士蛋糕,個人覺得麻麻地啊 韓冰仲好貼心送左枝肥皂花俾我地哈哈 加分overall都唔錯,一定會有下一次既!
今次去食lunch,食埋鹹食,都頗有驚喜~

violet latte
再叫炒年糕,carbonara雖然肥但真係最吸引
韓式忌廉炒年糕
honey butter bread
甜品叫左個toast,好失望,太多cream,好膩,不推介
chocoholic

啊 韓冰仲好貼心送左枝肥皂花俾我地哈哈 加分

overall都唔錯,一定會有下一次既!
violet latte
韓式忌廉炒年糕
chocoholic
2016-02-03 520 views
<🍧放大版意式芝士餅🍫>✨情人節朱古力冰 ($88)✨賣相唔太特別 勝在似放大tiramisu夠精緻🔎主要朱古力同牛奶冰嘅組合 表面有脆餅同裝飾 朱古力粉下面有幼滑牛奶冰 中央另有朱古力粉起初感覺單調味道唔濃 少少覺得其他味比較好底竟然有芝士蛋糕同埋餅碎 層次感上升開支增加去到最大仲有好似M&S朱古力脆餅碎香濃度增加帶輕盈感 入口鬆開 感覺味道比較合襯🔥最底似芝士蛋糕餅底 原來底先係最好食嘅地方-情人節期間會送彩虹番梘花雖然未必捨得用 但講實用性點都比真花高好多Rating💁🏻(6.5*/10*)<🧀芝士年糕。芝士麵🍝>✨辣醬炒芝士年糕 ($78*)✨ 比其他食物早一步搶先嚟到 都係好夠熱辣辣表面大量芝士 下面同側邊有被辣醬包裹的年糕意想不到年糕下竟然拉麵 拉麵紅紅其實唔會辣 不過我覺得辣醬始終係同年糕都係比較夾嘅配搭 整體酸酸甜甜非常開胃 除左年糕拉麵之外仲有魚糕👉🏻另外叫左韓式忌廉白汁年糕卡邦尼style的一碟年糕 忌廉汁配上煙肉加入年糕 呢個組合越來越多地方都有 呢度係無加上芝士嘅做法反而配上拉麵比起年糕合襯 奶滑濃密
<🍧放大版意式芝士餅🍫>

香濃度增加帶輕盈感 入口鬆開 感覺味道比較合襯🔥

最底似芝士蛋糕餅底 原來底先係最好食嘅地方

情人節期間會送彩虹番梘花

雖然未必捨得用 但講實用性點都比真花高好多

Rating💁🏻(6.5*/10*)

<🧀芝士年糕。芝士麵🍝>

✨辣醬炒芝士年糕 ($78*)✨

反而配上拉麵比起年糕合襯 奶滑濃密地纏綿舌頭

所以總括來講拉麵應該配忌廉汁 然後年糕應該陪辣醬

配料方面辣炒年糕多左魚糕 都係因個人口味選擇啦

感覺豐富 一個人食晒都幾飽肚 有埋拉麵所以幾抵食

lunch Time仲有套餐可以揀添 大家分享一齊食都冇問題啦

Rating💁🏻(7*/10*)

<🧀芝味拉又拉🍞>

蒜蓉牛油溶化滲透麵包 中央牛油味道極之濃郁

麻薯都好彈牙有咬勁 不過芝士味就唔係好鹹香

整體都會有啲膩因為牛油好多 麵包比想像中細

其實三兩個人share都得 食正餐嗰陣記得留肚啦

Rating💁🏻(7*/10*)

紫薯 latte GreenTea latte ($33/1)

不會太甜 各自味道都好有特色

芝士藍莓雪花冰

望落少其實夠幾個人分

芝士蛋糕幾好味但得好少 不太特別
2016-01-07 590 views
冬天食雪花冰不是夢近期天氣反覆,踏入一月也沒有寒冷的感覺,便相約友人到''韓冰''一試冰凍甜品。我們點了一個藍莓芝士雪花冰($85),上枱的時候,我們不禁'嘩'了一聲,份量非常多,而且從點餐到上餐只用了短短5分鐘,可見制作和速度非常配合。頂部是一球大大粒雲呢拿雪糕,四周有不少芝士蛋糕粒,以及藍莓粒。再淋上大量的士多啤梨醬,可見甜品制作絕不馬虎。底部的雪花冰有濃濃的雲呢拿味,口感軟綿綿,並且入口即溶,值得一讚的是質感不會是'水汪汪'的,即使食到底都不會變得無味。藍莓甜酸甜酸的,令人胃口大開,芝士粒充滿濃郁的芝士味,在口腔中瀰漫著濃濃奶香味,口感也十分細滑,令人回味無窮,雪糕帶有一絲絲的雲呢拿味,口感不會太'粉'口。甜品評分:7/10
冬天食雪花冰不是夢

再淋上大量的士多啤梨醬,可見甜品制作絕不馬虎。底部的雪花冰有濃濃的雲呢拿味口感軟綿綿,並且入口即溶,值得一讚的是質感不會是'水汪汪'的,即使食到底都不會變得無味

藍莓甜酸甜酸的,令人胃口大開,芝士粒充滿濃郁的芝士味,在口腔中瀰漫著濃濃奶香味,口感也十分細滑,令人回味無窮,雪糕帶有一絲絲的雲呢拿味口感不會太'粉'口

甜品評分:7/10
2016-01-02
2015-12-30 591 views
佳節當前,大家心情特別興鬆,聖誕前的最後一個周末,是購禮物的最後機會,時代廣場人來人往。走得累了,我們想找一點甜,見到有家新開的韓冰,沿著指示找都是迷了路,原來既非九樓亦非十樓,如哈利波特的魔法學院,非平常的一層,叫 9 square,即九樓之上的神秘閣樓,有獨立電梯上。起初以為只是一家小小的甜點店,原來面積不只大而且非常廣闊,食品亦非只限甜點,湯麵丶小吃丶咖啡等亦有,是一所韓式咖啡室才對。 意想不到的空間充足,絕無一般鬧市的壓迫感,坐下來舒適悠閒,有如身在外地,完全忘郤了剛才逛街之擠迫,而且掛滿聖誕佈置,假日氣氛濃厚,急不及待要放假呵!尚有五天,等待中。。 聖誕假期有一系列名叫 Red Velvet Collection 的特別甜點,就讓我試兩款:Red Velvet Latte 樣子跟照片有些分別,紅色的糖漿不作心型狀,也許師傅是日心情無心,卻要嘴,作了一些疑似嘴形的紋理,亦好看! 味道如暖的士多啤梨奶昔,相比常喝到涼的奶昔又稀得多,說是士多啤梨奶水較合適,喝得不慣,真是非個抔茶,但一試無妨!Red Velvet Snow Ice 可愛的雪人造型,雲呢拿雪糕公仔頭,圓型黑

Red Velvet Snow Ice
Red Velvet Snow Ice (側面)
Red Velvet Snow Ice
可愛的雪人造型,雲呢拿雪糕公仔頭,圓型黑色朱古力眼珠精靈,紅色小點嘴巴趣緻。
Red Velvet Snow Ice (背面)
韓冰上鋪滿大量新鮮士多啤梨及少量車厘子,水果份量十足,糖漿恰到好處,堆成小山狀,山頂一棵星。
吃下去,雪花雪山名符其實,非常雪白,而且鬆軟綿密,用奶製造,碎花口中溶化,愈吃愈有奶香,口感冰涼,若在炎夏,解暑一流。
廚師亦非常細心,內層附上糖漿,不會令客人愈吃愈味淡,相反,調味恰當,並不過甜,亦無一處無饀失味,外內在兼備,韓冰果然出色。

本來吃了有奶成份的Snow Ice,下午茶來說已經夠飽,但又受不了誘惑,選了兩款鹹吃。

韓式炒年糕
每訪韓店少不了的食品,既甜亦辣的味道,我最喜歡,這個辣度也許香港人會覺得頗辣,我跟韓國人一樣,只覺得是原味!
年糕的質感煙韌好嚼,每條年糕,每個部位,皆全被韓辣醬包圍征服,合我心意;
三心二意者的佳訊,原來年糕之下尚有韓式麵條,公仔麵曲曲型狀那款,都幾有彈性,同樣吸汁力強,吃得我滿嘴醬汁。
自製炸物
更配以兩件自製炸物,非一般的炸魷魚卷,並非簡單地以魷魚醮漿炸,而是先把魚肉打至糜爛,然後做成圓條狀再炸,怪不得非常內𥚃非軟嫩,更加突出外脆內軟之層次,另一棵是包了韓式粗身粉絲及肉的紫菜卷,酥脆香惹。

這個炒年糕,有心思味道好,心水推薦。

香蒜芝士脆脆波

賣相討好,想不到普通的一個麵包,可以加上一層年糕,然後一層芝士,放進焗爐烤,經過廚師灑上香草及加上芝士在放置的碟子上修飾,變得既搶鏡亦美味,韓式咖啡店果然喜歡創意小吃!
香蒜芝士脆脆波
鬆軟的麵包,煙靱的年糕口感,加上芝士的鹹香,就是這樣簡單,說出來返家亦可照做,看看味道能否相比。

難得周六旺區一線商場內,竟然有一悠閒角落,無壓迫感,韓國人主理,食品、裝潢及服務亦韓風味濃,是在附近不要錯過的歇腳處。

2015-12-19
$150 (Tea)
2015-12-23 672 views
我今日同個妹食呢間韓國嘢,叫左個甜辣炸雞。個炸雞果樣好似咕嚕肉;但食落好辣、好好味!但食落去唔似韓式辣醬。酸就唔太酸....可以番食多一轉 個芝麻醬沙律啲菜好爽口,又無咩生銹...再叫左杯薑茶,似係五篇薑蜜加熱水沖果隻...普通貨式。

再叫左杯薑茶,似係五篇薑蜜加熱水沖果隻...普通貨式。
2015-12-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
  • 韓式甜辣炸雞
上次黎其實已經覺得麻麻地今日起銅鑼灣又諗唔到食咩決定比多次機會韓冰睇下食物質素有冇改善~不過可惜 我覺得連服務質素都下降了首先我同朋友落單叫左4樣野韓式芝士炒年糕, 韓式甜辣炸雞,韓式牛骨湯拉麵及Violet Snow Ice其實餐廳唔算多人 我諗1/3滿都可能冇但等左好耐好耐都冇任何野睇而起依個時候 竟然有人放左個冰起我地面前可能係我衰仔冇叫佢冰後上但我諗一個有少少common sense既人起我叫左咁多咸點既情況下唔會先上冰不過可能waiter第一日番工 所以都體諒既。再隔多十分鍾 我叫既咸點終於黎啦價值$110既炸雞少得可憐之前食份量雖然都好少但都比今次多少少 愈黎愈少唔通又通脹左?而且今次食入面年糕冇了甜辣炸雞偏甜 而已粉漿唔脆$110 只有依個份量同質素真係好唔抵食再過多一陣個麵就到了 望落又係好細碗不過唔緊要 希望依個會好味啲。可惜的是依個麵價值$58但啲麵就應該唔係拉麵唔彈牙 勁林身 煮到過哂火😤我覺得只係普通既公仔麵仲要係浸到脹左既公仔麵😕而湯既味道都好味精😪真心覺得自己起屋企求其煮個一丁仲好食😔到2碟都食得7788既時候諗起年糕仲未到就問下侍應整左未點知 侍應話冇落單
上次黎其實已經覺得麻麻地
今日起銅鑼灣又諗唔到食咩
決定比多次機會韓冰
睇下食物質素有冇改善~
不過可惜 我覺得連服務質素都下降了

首先我同朋友落單叫左4樣野
韓式芝士炒年糕, 韓式甜辣炸雞,
韓式牛骨湯拉麵及Violet Snow Ice

其實餐廳唔算多人 我諗1/3滿都可能冇
但等左好耐好耐都冇任何野睇
而起依個時候 竟然有人放左個冰起我地面前
可能係我衰仔冇叫佢冰後上
但我諗一個有少少common sense既人
起我叫左咁多咸點既情況下唔會先上冰

不過可能waiter第一日番工 所以都體諒既。

再隔多十分鍾 我叫既咸點終於黎啦
韓式甜辣炸雞
韓式甜辣炸雞
價值$110既炸雞少得可憐
之前食份量雖然都好少
但都比今次多少少 愈黎愈少唔通又通脹左?
而且今次食入面年糕冇了
甜辣炸雞偏甜 而已粉漿唔脆
$110 只有依個份量同質素真係好唔抵食

再過多一陣個麵就到了 望落又係好細碗
不過唔緊要 希望依個會好味啲。
韓式牛骨湯拉麵

而且唔係走平價路線
都應該要有番應有既質素
客人唔係傻既 食完唔好食 係唔會番轉頭再食
以我所知韓冰會起西灣河開再開分店
希望到時質素會有改善。
2015-12-13
2015-12-14 386 views
早前聽過同事說這店不錯。今晚於銅鑼灣晚飯後,就順道來一試。但這店的位置讓我找了好一會兒。這是寫10樓,原來是9^2樓,太令人誤會了。 10:00左右,店內人不多。我和朋友其實已很飽了,但又想一試,問了侍應可點一客甜品,就叫了芒果冰。 上面點綴的紅點不知道是什麼來的,吃了一點,硬硬的,就掉了,沒有吃。雪糕是雲尼拿雪糕,很香的雲尼拿味。芒果大粒且甜,比起外面的實在差得遠。又多又大粒。最意外的是那些貌似普通的冰,入口比外面吃的不算太冰,沒有敏感牙齒的感覺。最特別的是冰的味道加了淡淡的雲尼拿/牛奶味。很香,很特別,入口的感覺份外舒服。而底層還有細粒的芒果。這真值得一試。當然,特別的味道亦配合特別的價錢。好像沒試過甜品店要加一。但這裡要。所以一個冰就盛惠$9x,確實有點貴。
早前聽過同事說這店不錯。今晚於銅鑼灣晚飯後,就順道來一試。

但這店的位置讓我找了好一會兒。

這是寫10樓,原來是9^2樓,太令人誤會了。
10:00左右,店內人不多。

我和朋友其實已很飽了,但又想一試,

問了侍應可點一客甜品,就叫了芒果冰。

雪糕是雲尼拿雪糕,很香的雲尼拿味。

芒果大粒且甜,比起外面的實在差得遠。

又多又大粒。

而底層還有細粒的芒果。

這真值得一試。

當然,特別的味道亦配合特別的價錢。

好像沒試過甜品店要加一。

但這裡要。所以一個冰就盛惠$9x,確實有點貴。
2015-12-10
2015-12-12 500 views
同朋友去左新開既韓冰銅鑼灣分店到食冰呢排仲新推出左個聖誕節韓冰Red Velvet Snow (HKD 80)呢個聖誕節期間限定既韓冰 係以紅色既水果為主 而且側邊仲有個好大個由雲尼拿味雪糕既雪人球 😳一睇就知係為聖誕節而設 呢個韓冰佈滿左一塊塊既士多啤梨 中間仲有red velvet 醬 令韓冰除左牛奶味 仲有red velvet既甜味😚紫薯雪花冰 (HKD 80)成座冰都係紫色真係好靚 表面佈滿左紫薯粉 中間仲有一大舊紫薯蓉 賣相極佳😍 而且味道十分濃郁 另外雪花冰好幼細 入口即溶 然後慢慢浸出牛奶味😚 加埋上面既杏仁片 口感好豐富 ❤️
同朋友去左新開既韓冰銅鑼灣分店到食冰
呢排仲新推出左個聖誕節韓冰

Red Velvet Snow (HKD 80)
Red Velvet Snow
Red Velvet Snow
呢個聖誕節期間限定既韓冰
係以紅色既水果為主
而且側邊仲有個好大個由雲尼拿味雪糕既雪人球 😳
一睇就知係為聖誕節而設
呢個韓冰佈滿左一塊塊既士多啤梨
中間仲有red velvet 醬
令韓冰除左牛奶味
仲有red velvet既甜味😚
紫薯雪花冰 (HKD 80)
成座冰都係紫色真係好靚
表面佈滿左紫薯粉
中間仲有一大舊紫薯蓉 賣相極佳😍
而且味道十分濃郁
另外雪花冰好幼細 入口即溶
然後慢慢浸出牛奶味😚
加埋上面既杏仁片 口感好豐富 ❤️
2015-12-04
$80 (Tea)
紫薯雪花冰
  • Red Velvet Snow
2015-12-03 631 views
今次來銅鑼灣新開嘅韓冰試咗韓式炸醬麵、韓式甜醬蜜糖炸雞同埋紫薯雪花冰!紫薯雪花冰🍠 ($80; 8/10)🍴雪花冰入口即溶質感非常幼細,好少食到有一嚿嚿冰粒,而且牛奶味自然濃郁。雪花冰內裏更藏有粒粒麻薯同埋杏仁片增加左雪花冰嘅層次感同埋口感👏雪花冰嘅紫薯味非常清香自然,不會很人工,尤其喜歡面頭的紫薯蓉😍味道非常濃郁不過略嫌有小小過甜🙈另外雪花冰面頭嘅糖略嫌重手左啲,有啲畫蛇添足嘅感覺。不過我認為這是我在韓冰吃過最好吃的一款雪花冰喔😝韓式炸醬面 ($58; 7.5/10)🍴味道沒有很特別的感覺但就是簡單的美味!麵條均勻地沾滿了炸醬,炸醬做得不錯,不會過鹹但又非常之入味香口,讓人想一吃再吃。麵條也是值得一讚的,非常彈牙爽口,有點像al dente的感覺炸醬麵沒有很多的配料,只有一片片薄薄的煙肉片,蛋 (不過有點過熟,如果是溏心蛋就好了),還有帶點微辣而且非常美味的泡菜豬肉餃子。整體上不算驚艷但還是挺好吃!韓式甜醬蜜糖炸雞 ($100; 7/10)🍴這應該是最不滿意的一道菜吧!其實味道還不錯的,只是很像在吃中式的咕嚕肉再配上青椒真的不覺得自己在吃韓式的炸雞。炸粉比較薄所以沒有很香脆的感覺,

紫薯雪花冰🍠 ($80; 8/10)
不過我認為這是我在韓冰吃過最好吃的一款雪花冰喔😝
紫薯雪花冰
韓式炸醬面 ($58; 7.5/10)

整體上不算驚艷但還是挺好吃!
韓式炸醬麵
韓式甜醬蜜糖炸雞 ($100; 7/10)
再配上青椒真的不覺得自己在吃韓式的炸雞
炸粉比較薄所以沒有很香脆的感覺,當然相對上也會比其他炸雞沒有那麼熱氣。不過就是這一點就沒有了韓式炸雞的風味。肉質其實頗為鬆軟,雞肉的份量也多不會有偷工減料的感覺不過也許是蜜糖醬過甜的緣故令這道菜吃起來很像咕嚕肉吧!
份量不少不過訂價也稍高,性價比不高
韓式甜醬蜜糖炸雞
Other Info. : 餐廳位置偏僻,需在9樓再依照指示上電梯。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
紫薯雪花冰
好多人以為黎韓冰只係食雪花冰同小食其實韓冰而家除左以上兩樣之外仲有食得飽嘅主菜 例如 麵食今次我地兩個人嗌咗韓式芝士炒年糕、韓式炸醬拉麵、紫薯雪花冰韓式芝士炒年糕 $88原來個芝士炒年糕唔係整係得年糕係有埋拉麵係入面架 所以原來呢個年糕係主食黎而且啲芝士好香 配埋年糕拉麵一齊食係幾正重點係有少辣 所以大家要注意下韓式炸醬拉麵 $58而韓式炸醬拉麵係我朋友食我都拎咗少少黎試下覺得正正常常 比較係一般 同埋份量好細紫薯雪花冰 $80最後就係今次嘅重點最新推出嘅紫薯雪花冰不嬲出名雪花冰最棉嘅韓冰今次啲冰依然keep住水準棉到好似雪咁其實講真就算去到韓國都無好似呢度整到咁棉雪花冰帶有陣陣奶味 再配合埋紫薯粉已經可以帶出淡淡嘅紫薯香味但重點係最頂嘅紫薯蓉帶出更豐富嘅口感 更濃烈嘅紫薯味絕對係紫薯迷不能錯過嘅一個甜品
好多人以為黎韓冰只係食雪花冰同小食
其實韓冰而家除左以上兩樣之外